Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Έκτακτη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τους πολίτες


 

Το τελευταίο διάστημα επιτήδειοι εξαπατούν ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και πρατηρίων υγρών καυσίμων, αποσπώντας σημαντικά χρηματικά ποσά από τραπεζικούς τους λογαριασμούς

Οι πολίτες να μην καταχωρούν όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης της ηλεκτρονικής τους τραπεζικής σε ιστοσελίδες ή φόρμες που ανοίγουν μέσω υπερσυνδέσμων ( links ) και να μην κοινοποιούν σε άλλα άτομα τους προσωπικούς τους κωδικούς (ΡΙΝ) ή τους κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών

Οι συχνότερες μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι και χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης

Η Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης σε διάφορες περιοχές της χώρας, υπενθυμίζει στους πολίτες τις πιο συχνές μεθόδους που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι και παραθέτει χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή τους.

Συνήθως οι δράστες, για να εξαπατήσουν τα θύματά τους, εκμεταλλεύονται τις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπου χρησιμοποιούν προσχήματα με αφορμή την τουριστική περίοδο καθώς και την άνοδο στις τιμές των καυσίμων.

Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνονται σε επαγγελματίες αυτών των κλάδων και συγκεκριμένα:

επικοινωνούν τηλεφωνικά με ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και καταλυμάτων σε τουριστικούς προορισμούς ως δήθεν ενδιαφερόμενοι για κράτηση δωματίων και με το πρόσχημα της κατάθεσης προκαταβολής, αποσπούν τους προσωπικούς τους τραπεζικούς κωδικούς (κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους επικοινωνίας ή αποστέλλοντας μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο με σύνδεσμο που παραπέμπει σε ιστοσελίδα, η οποία προσομοιάζει με αυτή της τράπεζας, όπου καταχωρούν τους προσωπικούς τους κωδικούς) και στη συνέχεια μεταφέρουν χρήματα σε άλλους λογαριασμούς ή

προσποιούνται τους ιδιοκτήτες φορτηγών οχημάτων και με το πρόσχημα του ανεφοδιασμού με καύσιμα, τους πείθουν να αποστείλουν τον αριθμό λογαριασμού ( IBAN ), προκειμένου να καταθέσουν ηλεκτρονικά το αντίτιμο.

Στη συνέχεια στέλνουν μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο του θύματος, ζητώντας να «πατήσει» στον σύνδεσμο, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ιστοσελίδα που προσομοιάζει με αυτή της τράπεζας, όπου -όπως και στην προηγούμενη περίπτωση- τα θύματα καταχωρούν τους προσωπικούς τους τραπεζικούς κωδικούς «δήθεν» για την επιβεβαίωση της συναλλαγής, με αποτέλεσμα οι δράστες να αποκτούν πρόσβαση σε αυτούς και να μεταφέρουν χρηματικά ποσά.

Συνεπώς, για να αποφεύγονται τέτοια περιστατικά, συμβουλεύουμε τους επαγγελματίες να μην καταχωρούν όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης της ηλεκτρονικής τους τραπεζικής σε ιστοσελίδες ή φόρμες που ανοίγουν μέσω υπερσυνδέσμων (links) και να μην κοινοποιούν σε άλλα άτομα τους προσωπικούς τους κωδικούς (ΡΙΝ) ή τους κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών.

Άλλες μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι:

τηλεφωνούν σε ανυποψίαστους πολίτες, προσποιούμενοι αστυνομικούς, γιατρούς, δικηγόρους κ.λπ., υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο έχει προκαλέσει τροχαίο ατύχημα με θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό. Ακολούθως απαιτούν σημαντικά χρηματικά ποσά για να αποφευχθούν δήθεν επικείμενες ποινικές συνέπειες,

εισέρχονται σε οικίες ανυποψίαστων πολιτών, με σκοπό την κλοπή ή ληστεία, εμφανιζόμενοι ως τεχνικοί (Δ.Ε.Η., συντήρησης ανελκυστήρων κ.λπ.) ή πωλητές διαφόρων ειδών ή γνωστοί συγγενικών προσώπων,

προσεγγίζουν, κυρίως ηλικιωμένους, δήθεν ως απεσταλμένοι συγγενικών τους προσώπων και προφασιζόμενοι άμεση και επείγουσα οικονομική ανάγκη, επιδιώκουν να τους αποσπάσουν χρήματα. Συνήθως τους προσεγγίζουν κατά την έξοδο ή λίγο πριν την είσοδο στην κατοικία τους, έξω από Τράπεζες, εμπορικά καταστήματα, κ.λπ.,

προσεγγίζουν άτομα μέσω Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης με το πρόσχημα ότι ενδιαφέρονται για στενές διαπροσωπικές σχέσεις, αποκτούν την εμπιστοσύνη του θύματος και στη συνέχεια με διάφορες προφάσεις αποσπούν χρηματικά ποσά.

αναζητούν υποψήφιους αγοραστές για να πωλήσουν, ως «ευκαιρία», διάφορα είδη (κοσμήματα, κινητά τηλέφωνα κ.λπ.), δήθεν μεγάλης άξιας, σε χαμηλές τιμές. Αφού «παζαρέψουν» την τιμή αρκετή ώρα, τελικά «συμβιβάζονται» σε μια χαμηλή τιμή και πωλούν τα είδη, τα οποία ωστόσο είναι κατά κανόνα ευτελούς αξίας.

ενημερώνουν, κυρίως επαγγελματίες, ότι δήθεν εκ παραδρομής κατέθεσαν μεγαλύτερο χρηματικό ποσό, ως αντίτιμο για υπηρεσία ή προϊόν που αγόρασαν από αυτούς και ζητούν την επιστροφή της διαφοράς. Για να αποδείξουν μάλιστα τον ισχυρισμό τους, αποστέλλουν πλαστό αποδεικτικό της κατάθεσης χρημάτων.

αναρτούν ή αναζητούν αγγελίες στο διαδίκτυο για δήθεν αγοραπωλησία προϊόντων ή οχημάτων και εξαπατούν πολίτες, οι οποίοι :

ως αγοραστές, αποστέλλουν το χρηματικό αντίτιμο του προϊόντος που υποτίθεται ότι θα αγοράσουν (π.χ. μέσω e-banking, paypal κ.λπ.), χωρίς να το παραλάβουν ποτέ ή παραλαμβάνουν άλλο, ευτελούς αξίας,

ως πωλητές, πείθονται από τους δράστες ότι έχουν εξοφληθεί για το προϊόν που πούλησαν, κυρίως με τους ακόλουθους τρόπους:

- τους επιδεικνύουν ανύπαρκτο αριθμό λογαριασμού, όπου αποτυπώνεται ψευδής ηλεκτρονική μεταφορά του αντιτίμου της συναλλαγής στο λογαριασμό τους ή πλαστή βεβαίωση μεταφοράς εμβασμάτων,

- τους πείθουν να εκδώσουν, μέσω εφαρμογής πιστωτικού ιδρύματος, κωδικό με το αντίτιμο της συναλλαγής. Ακολούθως τους ζητούν τον κωδικό αυτό, ισχυριζόμενοι ότι θα καταθέσουν το οφειλόμενο πόσο στο λογαριασμό τους. Όμως, οι δράστες χρησιμοποιώντας τον κωδικό αυτό, κάνουν ανάληψη, μέσω ΑΤΜ, του ποσού από τον λογαριασμό του πωλητή.

Για την αποφυγή εξαπάτησης συμβουλεύουμε τους πολίτες:

Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Να αποφεύγετε τη γνωστοποίηση προσωπικών οικονομικών δεδομένων και σε καμία περίπτωση να μην κοινοποιείτε σε τρίτους τους προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ) ή τους κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών.

Πληκτρολογήστε στον φυλλομετρητή ( browser ) τη διεύθυνση της ιστοσελίδας της τράπεζάς σας και μη μπαίνετε σε αυτή μέσω υπερσυνδέσμων ( links ). Σε κάθε περίπτωση βεβαιωθείτε ότι η σελίδα ηλεκτρονικής τραπεζικής στην οποία συνδέεστε είναι η αυθεντική.

Μη συμπληρώνετε φόρμες με τα προσωπικά σας στοιχεία όταν σας αποστέλλονται από άγνωστες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ( email ) ή μέσω μηνυμάτων ( SMS , Social Media κ.λπ.).

Σε περίπτωση ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων σε υποψήφιο πωλητή, να διασταυρώνετε τα στοιχεία του, ως δικαιούχου του υποδεικνυόμενου λογαριασμού (Ονοματεπώνυμο, Α.Φ.Μ.).

Να επαληθεύετε τις κινήσεις στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς πριν την οποιαδήποτε συναλλαγή και να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψετε χρήματα, χωρίς προηγούμενη διασταύρωση οικονομικών στοιχείων.

Να αποφεύγετε την προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές, τους οποίους δε γνωρίζετε, ακόμη και εάν αυτοί αποκαλύπτουν τα προσωπικά τους στοιχεία ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού.

Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.

Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.

Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.

Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.

Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.

Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν εντοπίζετε αγγελίες πώλησης οχημάτων σε δελεαστικές τιμές, ως «ευκαιρία αγοράς».

Να αποφεύγετε, κατά προτίμηση, τις συναλλαγές με πρόσωπα τα οποία παρέχουν στοιχεία επικοινωνίας εκτός Ελλάδας.

Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), τους τηλεφωνικούς αριθμούς από τους οποίους σας καλούν ή την ηλεκτρονική διεύθυνση της αγγελίας ( URL ) για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

Σε κάθε περίπτωση, περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας ( www.hellenicpolice.gr ).

Επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr .



Βγαίνει η Ελλάδα από την αυστηρή επιτήρηση



Θετική είναι για την Ελλάδα η 14η Έκθεση την οποία δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χώρα μας, στο καθεστώς του ενισχυμένου πλαισίου εποπτείας, που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις συμφωνημένες δεσμεύσεις, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκλήθηκαν από τις οικονομικές επιπτώσεις των νέων κυμάτων της πανδημίας καθώς και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, και αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέτυχε παρά τις αντιξοότητες.

Η Κομισιόν ανοίγει τον δρόμο για να αποφασίσει το Eurogroup την τελική έξοδο από την ενισχυμένη Εποπτεία, καθώς και την χορήγηση της δόσεως των 748 εκατ. ευρώ προς τη χώρα.

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις αρχές να διατηρήσουν τη δυναμική και, όπου χρειάζεται, να ενισχύσουν τις προσπάθειες, ιδίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, του Κτηματολογίου, κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η έκθεση τονίζει η Ε.Ε. θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για να αποφασίσει το Eurogroup την απελευθέρωση της επόμενης δέσμης μέτρων για την πολιτική του χρέους, δηλαδή τουλάχιστον της δόσης των 748 εκατ. ευρώ προς τη χώρα μας.

 «η επιτυχής υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων πολιτικής και η αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων βελτίωσαν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσαν τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα» αναφέρει η έκθεση.

Τονίζεται επίσης πως «αυτό έχει μειώσει σημαντικά τους κινδύνους δυσμενών δευτερογενών επιπτώσεων σε άλλα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ, αντιμετωπίζοντας έτσι αποτελεσματικά την προϋπόθεση στην οποία βασίζεται η εφαρμογή ενισχυμένης εποπτείας».

Κατόπιν όλων αυτών η Κομισιόν προβλέπει και θετική εισήγηση για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία: «οι ελληνικές αρχές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στην ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων. Βάσει αυτών των εκτιμήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να μην παρατείνει την ενισχυμένη επιτήρηση μετά τη λήξη της, στις 20 Αυγούστου 2022».




Σχέδιο του προκλητικού Ερντογάν να αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές σε Αιγαίο και Έβρο

 


Η αθλιότητα των Τούρκων συνεχίζεται!!!

Το σχέδιο του προκλητικού καθεστώτος Ερντογάν σε πλήρη έξαρση, δίνοντας εντολή για μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα.

Από νωρίς τα ξημερώματα και πιο συγκριμένα στις 04:00 πέντε ιστιοπλοϊκά σκάφη και τέσσερα φουσκωτά που είχαν αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια και στα οποία επιβαίνουν συνολικά 590 άτομα (450 στα ιστιοπλοϊκά και 140 στα φουκσωτά), προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στην χώρα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου.

Εντοπίστηκαν από τους λιμενικούς που έκαναν περιπολία και έσπευσαν στο σημείο δύο Πλωτά Ανοιχτής Θάλασσας και δύο μικρότερα αποτρέποντας την είσοδο στέλνοντας τους πίσω στον Ερντογάν. 

Τρία από τα πέντε ιστιοπλοϊκά επέστρεψαν προς την Τουρκία ενώ για τα άλλα δύο αναμένονται τουρκικά πλωτά να φθάσουν στο σημείο για να συνοδεύσουν στα τουρκικά παράλια. Επίσης, τα τέσσερα φουσκωτά επέστρεψαν και αυτά στην Τουρκία συνοδεία της τουρκικής ακτοπλοϊκής.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό σκαφών που προσπάθησε να περάσει παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, μέσα στην τελευταία διετία και αυτό δείχνει ότι είναι σχέδιο του καθεστώτος της Τουρκίας.

Το τελευταίο διάστημα, παρατηρούνται ασυνήθιστα αυξημένες μεταναστευτικές ροές, και στον Έβρο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Thesstoday.gr, ασυνήθιστα αυξημένη περιγράφεται η μεταναστευτική πίεση στον Έβρο το τελευταίο διάστημα, με τις Ελληνικές Δυνάμεις να παραμένουν σε επαγρύπνηση και σε απόλυτη ετοιμότητα. Το τραγικά χαμηλό επίπεδο της στάθμης των νερών του ποταμού, δημιουργεί νέους «χώρους δράσης» με τους διακινητές να εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία ώστε να περάσουν πολλές μικρές ομάδες μεταναστών στην πλευρά της Ελλάδας.

Το φαινόμενο παρακολουθείται συνεχώς, τη στιγμή που πραγματοποιούνται καθημερινά περίπου 200-300 αποτροπές μεταναστών που αποπειρώνται να διασχίσουν τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας. Η έξαρση των μεταναστευτικών ροών στα θαλάσσια σύνορα, συνδέεται περισσότερο με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, και έχουν ως συνέπεια την πτώση της στάθμης στον ποταμό Έβρο. Ο διασυνοριακός ποταμός παρόλο που είναι ακόμη άνοιξη, παρουσιάζει σε πολλά σημεία χαμηλή στάθμη, που «αγγίζει» μόλις τα 50 εκατοστά, ενώ σε ιδανικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι 2 με 2,5 μέτρα.



Ανοίγει η ψαλίδα σε νέα δημοσκόπηση - Εγκεφαλικό στον ΣΥΡΙΖΑ - Δεν τραβάει το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

 


Θα περίμενε κανένας, με τέτοιο θίασο στην αξιωματική αντιπολίτευση που ηγείται ένας αποδεδειγμένα πολιτικός απατεώνας, οι ψηφοφόροι θα έψαχναν μια σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι που όπως φαίνεται δεν εκφράζει μέχρι στιγμής, ο Ανδρουλάκης με το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, γιατί δεν έχει βρει τον τρόπο να κάνει την διαφορά από τον θίασο Τσίπρα.

Η εφημερίδα «Τα Νέα» δημοσιεύει σήμερα το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της GPO με τη ΝΔ να αυξάνει το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και το ποσοστό να φτάνει στο 8,9%.

Στην προηγούμενη δημοσκόπηση η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ διαμορφωνόταν στο 8%.

Στην πρόθεση ψήφου τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:



ΝΔ: 32,1% (από 30,8% στις 7 Μαΐου)

ΣΥΡΙΖΑ: 23,2%, από 22,8%.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 11,8% από 12,6%

ΚΚΕ: 5,4%

Ελληνική Λύση: 4,4%

ΜέΡΑ25: 2,3%

Έλληνες για την Πατρίδα: 1,8%

Εθνική Δημιουργία: 1,2%

«Άλλο»: 3,1%

«Άκυρο/Λευκό»: 1,2%

«Δεν θα ψηφίσω»: 2,3%

«Δεν έχω αποφασίσει/Δεν ξέρω»: 11,2%.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 44,8% έναντι του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος λαμβάνει 30,1%. 

Στο ερώτημα για τους δημοφιλέστερους πολιτικούς αρχηγούς πρώτος είναι :



ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 50,1% θετικές απόψεις, 

δεύτερος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 36,9%, 

τρίτος ο Αλέξης Τσίπρας με 36,6%, 

ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 21,7%, 

ο Γιάνης Βαρουφάκης με 19,4% και 

ο Κυριάκος Βελόπουλος με 12,7%.



Φόρος ανακύκλωσης 8 λεπτά από την 1η Ιουνίου για πλαστικές συσκευασίες


 

Με τέλος ανακύκλωσης θα επιβαρύνονται από την 1η Ιουνίου οι πλαστικές συσκευασίες των προϊόντων που που περιέχει PVC. Ο νέος φόρος που θα δουν στις αποδείξεις οι καταναλωτές, έχει οικολογικό χαρακτήρα και θα ανέρχεται σε 8 λεπτά του ευρώ (0,08 ευρώ) για κάθε προϊόν, η συσκευασία του οποίου περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC).

Οι υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις και τα λογιστήρια τους είναι πολλές! Θα πρέπει να αναγράφεται με τρόπο διακριτό και ευανάγνωστο στα παραστατικά πώλησης και να αποτυπώνεται και στα λογιστικά αρχεία που υποχρεούνται να τηρούν οι επιχειρήσεις οι οποίες πωλούν τα εν λόγω προϊόντα. Οι επιχειρήσεις μάλιστα υποχρεούνται να αναγράφουν στα σημεία πώλησης των προϊόντων, σε εμφανές σημείο για τον καταναλωτή, ότι τα προϊόντα αυτά υπόκεινται σε τέλος, με αναγραφή του ποσού του τέλους.

Το τέλος έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα έσοδα από αυτό, τα οποία θα εισπράττονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) θα αποδίδονται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) με σκοπό να διατίθενται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση δράσεων ανακύκλωσης.

Όσον αφορά την απόδοση του τέλους στο Δημόσιο, προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις που πωλούν τα εν λόγω προϊόντα θα πρέπει να υποβάλλουν κάθε τρίμηνο δήλωση απόδοσης του τέλους, στη Φορολογική Διοίκηση, έως την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί την περίοδο στην οποία αφορά.

Βέβαια, όπως καθορίζεται και στη σχετική απόφαση (υπ΄αρίθμ. Α1061/20.5.2022) της ΑΑΔΕ, μέχρι την ολοκλήρωση της υλοποίησης της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, αυτή θα υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (myaade.gov.gr).

Επισημαίνεται δε ότι για την περίοδο της πρώτης εφαρμογής και ειδικότερα για τα έσοδα του μηνός Ιουνίου 2022, η σχετική δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι την 1η Αυγούστου 2022.

Σε κάθε περίπτωση κατά την ολοκλήρωση της υλοποίησης της υποβολής της δήλωσης μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, και εφόσον υφίσταται αποδεδειγμένη αδυναμία λειτουργίας αυτής, η δήλωση θα υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Από την άλλη πλευρά σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, αυτή θα υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (myaade.gov.gr).


protothema



Νέο video με τα έκτροπα στο ΟΑΚΑ από κακοποιούς του ΠΑΟ και του ΠΑΟΚ

 



Νέο βίντεο με συμπλοκές σώμα με σώμα μεταξύ κακοποιών του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ.





Δένδιας: Η Τουρκία απειλεί τη διεθνή έννομη τάξη


 

«Ενημέρωσα ενδελεχώς τον Αμερικανό ομόλογό μου για το σύνολο των τουρκικών προκλητικών ενεργειών», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον.

«Παρουσίασα στον συνομιλητή μου αδιάσειστα τεκμήρια της τουρκικής παραβατικότητας, με χάρτες που απεικονίζουν ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Μπλίνκεν ενημερώθηκε για την έξαρση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, τις τουρκικές προκλήσεις, τις υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος και ιδιαίτερα σε κατοικημένες περιοχές.

“Και αυτό σε μια ιστορική συγκυρία κατά την οποία το ΝΑΤΟ πρέπει να συνιστά περισσότερο από ποτέ άλλοτε μία αδιάσπαστη Συμμαχία”, τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε επίσης στο casus belli, στο παράνομο και ανυπόστατο “τουρκο-λιβυκό μνημόνιο”, ενώ προβλήθηκε εκ νέου η πάγια θέση της Ελλάδας για προώθηση των διμερών σχέσεων στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, αρχές τις οποίες ασπάζονται πλήρως οι ΗΠΑ.

“Η χώρα μας λειτουργεί επί τη βάσει αδιαπραγμάτευτων αρχών και αξιών, εδραιώνοντας τη θέση της όχι μόνο απέναντι στις ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα ως ένας αξιόπιστος σύμμαχος ο οποίος σέβεται και εφαρμόζει τους νόμους και τους κανόνες της διεθνούς τάξης”, σημειώνει ο κ. Δένδιας και προσθέτει: “Σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία συνιστά έναν μη φερέγγυο εταίρο με παράλογες αξιώσεις και δεν διστάζει ενίοτε να παραβεί κανόνες αποκλειστικά προς ίδιον όφελος”.

“Η Ελλάδα αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, σε αντίθεση με τη γείτονα η οποία με τις αναθεωρητικές της τάσεις και την επαμφοτερίζουσα στάση της εντός του ΝΑΤΟ προκαλεί όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά την ίδια την ενότητα και το μέλλον της Συμμαχίας”, υπογραμμίζει.

Ο κ. Δένδιας χαρακτηρίζει την Τουρκία “έναν ‘ιδιόρρυθμο’ εταίρο εντός του ΝΑΤΟ” που “θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά την ίδια τη φύση της διεθνούς έννομης τάξης”.

Το πρόβλημα “δεν αφορά αποκλειστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά πρωτίστως στον τρόπο με τον οποίο μια αναθεωρητική δύναμη ορθώνει τις μονομερείς αξιώσεις της έναντι εταίρων και συμμάχων της, καταστρατηγώντας βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου” σημειώνει.

“Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση, ενισχύει συμμαχίες και συνέργειες, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει το διαχρονικό ρόλο της ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή”, αναφέρει.

Όσον αφορά τη θέση των ΗΠΑ για την τουρκική προκλητικότητα και την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας σημειώνει πως αυτή “είναι δεδομένη” και έχει εκφραστεί σε αρκετές δημόσιες τοποθετήσεις τους, όπως στην Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας και στις επιστολές των Αμερικανών ΥΠΕΞ Πομπέο και Μπλίνκεν, αλλά και στην ανταπόκριση που επιφύλαξε το Κογκρέσο στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

“Ήταν μια μοναδική στιγμή στην νεότερη Ελληνική ιστορία, και ιδιαίτερα για όσους είχαμε την τύχη να την παρακολουθήσουμε διά ζώσης, μια συγκινητική εμπειρία, που υποδηλώνει το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών”, σημειώνει.

Ο κ. Δένδιας υπογραμμίζει άλλωστε πως δεν πρέπει να βλέπουμε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις υπό το πρίσμα μιας “τουρκο-κεντρικής προσέγγισης”, καθώς “έχουν την δική τους δυναμική”.

Ερωτηθείς για την απόφαση Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ επισημαίνει ότι η Ελλάδα στηρίζει ένθερμα αυτήν την κυρίαρχη απόφαση.

“Η συμμετοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα μας ενδυναμώσει και θα αυξήσει την κοινή μας ασφάλεια”, σημειώνει.

“Παράλληλα θα ενισχύσει την ομάδα των δημοκρατικών χωρών εντός του ΝΑΤΟ που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και καταδικάζουν την απειλή ή χρήση βίας. Ομάδα στην οποία ανήκει η συντριπτική πλειοψηφία των Συμμάχων, δυστυχώς με μία εξαίρεση”, προσθέτει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπογραμμίζει πως για να τελειώσει θα πρέπει να υπάρξει μια διαρκής και βιώσιμη λύση, που μπορεί να είναι “μόνο μία διπλωματική λύση”, “προϊόν διαλόγου και θα σέβεται τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου και βεβαίως θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ουκρανική πλευρά”.

“Δυστυχώς, όμως, φαίνεται ότι βρισκόμαστε ακόμα μακριά από μια τέτοια εξέλιξη”, σημειώνει. “Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ακόμα και για μια σύγκρουση διαρκείας, με όποιες επιπτώσεις θα έχει αυτή τόσο στην ίδια την Ουκρανία, όσο και στην Ευρώπη γενικότερα”.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ακόμη στη δυνατότητα να γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος, και στη συστηματική εργασία που γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση, “μέσα από ένα πλέγμα στρατηγικών υποδομών που είτε έχουν κατασκευαστεί, είτε κατασκευάζονται, πολλές φορές σε συνεργασία με άλλες χώρες της περιοχής, στη βάση πάντα των αρχών του Διεθνούς Δικαίου”.

“Πρόκειται για έργα που αναβαθμίζουν καθοριστικά το γεωπολιτικό αποτύπωμα και τον ρόλο της Ελλάδας, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της επιτακτικής ανάγκης για ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία”, σημειώνει και προσθέτει πως αυτό αναγνωρίστηκε από τον κ. Μπλίνκεν.

Τέλος, αναφερόμενος στο Κυπριακό, υπενθύμισε πως ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πλαίσιο λύσης του, στην ομιλία του στο Κογκρέσο, αναφορά, η οποία έγινε δεκτή με χειροκροτήματα.

“Την λεγόμενη λύση των δύο κρατών, η οποία είναι εκτός του πλαισίου των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν την απορρίπτουμε μόνο εμείς οι Έλληνες. Την απορρίπτει κατηγορηματικά το σύνολο της Διεθνούς Κοινότητας”.

Τονίζει δε πως η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών πρόσφατα επανέλαβε ξεκάθαρα ότι “η στάση της χώρας της δεν έχει αλλάξει, παρά τις διάφορες, αστήρικτες, όπως φάνηκε φημολογίες”.

Επισημαίνει πως η Τουρκία και η τουρκο-κυπριακή κοινότητα κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι ξεκίνησαν εκ νέου εργασίες στα Βαρώσια.

“Η εξέλιξη αυτή απομακρύνει ακόμα περισσότερο την προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης και βεβαίως αποτελεί σαφή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789”, καταλήγει.



Κάθε σπίτι έχει τον απόπατό του. Ηρθε το βυτιοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ και το καθάρισε


 

Χοντρές κουβέντες από το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ κατά των πρώην Πασόκων, που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι γνωστό σε όλους ότι, η Κουμουνδούρου και ο Τσίπρας μαζεύει ότι περισσεύει από τα κόμματα, και ότι απαξιώνεται από τους ψηφοφόρους και την κοινωνία.

Αίσθηση και μεγάλη δημοσιότητα συγκέντρωσε η ομιλία του πρώην Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος επιτέθηκε με δριμύτητα σε όσα στελέχη άφησαν το ΠΑΣΟΚ για να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ. 

«Κάθε σπίτι έχει τον απόπατό του. Ηρθε το βυτιοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ και το καθάρισε», είπε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο για «ποντίκια» που δεν είχαν λόγο παραμονής στο ΠΑΣΟΚ, από τη στιγμή που είχε πάψει να είναι κόμμα εξουσίας. 

«Τα ποντίκια φεύγουν από το καράβι όταν τελειώνει το τυρί», είπε χαρακτηριστικά κοιτώντας προς τους Ραγκούση, Ξενογιαννακοπούλου και τους υπόλοιπους πρώην Πασόκους, που έχει μαζέψει ο ΣΥΡΙΖΑ



Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη για νέο γύρο διαπραγματεύσεων


 

Έτοιμη δηλώνει η Ρωσία για να ξεκινήσει τις ειρηνικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Ρώσο διαπραγματευτή, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ο οποίος κατηγόρησε απόψε (Κυριακή, 22.5.2022) το Κίεβο για τη διακοπή τους.

«Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο», είπε ο διαπραγματευτής της Ρωσίας, που είναι σύμβουλος στο Κρεμλίνο και του έχουν ανατεθεί οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση της Λευκορωσίας.

«Το πάγωμα των συνομιλιών έγινε αποκλειστικά με πρωτοβουλία της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι και εκτίμησε ότι τώρα «η μπάλα είναι στη δική τους πλευρά, επειδή η Ρωσία ποτέ δεν αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις».

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν αφού οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου αλλά δεν κατάφεραν να καταλάβουν γρήγορα το Κίεβο. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συναντήθηκαν τον Μάρτιο στην Τουρκία, κατόπιν αντιπροσωπείες είχαν συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, αλλά χωρίς επιτυχία.

                                                              

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής, Μικαΐλο Ποντολιάκ, είπε την περασμένη Τρίτη ότι οι συνομιλίες «αναστέλλονται» καθώς η Ρωσία ανασύνταξε τις δυνάμεις της και τώρα επικεντρώνει την «ειδική επιχείρηση», όπως αποκαλεί τον πόλεμο, στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα πάντως, με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, στη χθεσινοβραδυνή τηλεφωνική συνομιλία του με τον Μάριο Ντράγκι, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι «η χώρα του δεν είναι ακόμη έτοιμη για μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία».

«Θα μπορέσουμε να το συζητήσουμε, μόνον όταν επανακαταλάβουμε τα εδάφη που η Ρωσία μας αφαίρεσε, από την αρχή του πολέμου», πρόσθεσε ο Ζελένσκι, όπως γράφει η εφημερίδα του Μιλάνου.

«Ελπίζω η Ιταλία να συνεχίσει να μας στηρίζει, με τα αμυντικά συστήματα τα οποία μας είναι απαραίτητα για τον απελευθερωτικό μας αγώνα», υπογράμμισε ο Ζελέσκι.

Όπως αναφέρει, τέλος, η «Corriere», ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από τον Μάριο Ντράγκι να βοηθήσει την χώρα του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση «παρά τις αντιστάσεις κάποιων μελών της Ένωσης, αρχίζοντας από το Βερολίνο».


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ



Εξιχνιάστηκε μετά από 2,5 χρόνια ληστεία σε σπίτι με λεία 880 χιλιάδες ευρώ

 


Οι δράστες είχαν ακινητοποιήσει ηλικιωμένο και σήκωσαν χρηματοκιβώτιο, κοσμήματα και χρυσές λίρες.

Μετά από δυόμιση περίπου χρόνια, το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας, της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, εξιχνίασε ληστεία με λεία 880.000 ευρώ και συνέλαβε δύο μέλη της σπείρας.

Αναζητείται τρίτος συνεργός τους, ενώ δεν έχουν ταυτοποιηθεί δύο ακόμη άτομα, όπως κάνει γνωστό η ΕΡΤ.

Οι πέντε δράστες, τον Οκτώβριο του 2019 είχαν μπεί σε σπίτι στην Πυλαία, και αφού έδεσαν τον ηλικιωμένο επιχειρηματία και τις δύο οικιακές βοηθούς με tai-rap, ξήλωσαν και αφαίρεσαν το χρηματοκιβώτιο το οποίο περιείχε 400. 000 ευρώ μετρητά, και λίρες και κοσμήματα αξίας 480.000 ευρώ.

Για τη ληστεία στη Θεσσαλονίκη συνελήφθησαν ένας Έλληνας και ένας Ουκρανός



Οι δράστες φόρτωσαν το χρηματοκιβώτιο στο κλεμμένο μαυρο Range Rover, όπως φαίνεται στο βίντεο που μετέδωσε η ΕΡΤ, και εξαφανίστηκαν.

Αφού το παραβίασαν αφαίρεσαν την λεία τους και το πέταξαν σε ερημική περιοχή της Ευκαρπίας, που το βρήκε η αστυνομία.

Την περασμένη Πέμπτη έγιναν ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις και συνελήφθη ενας Έλληνας και ένας Ουκρανός και στην κατοχή τους βρέθηκαν κοσμήματα από την ληστεία στο σπίτι του επιχειρηματία.

Ομολόγησαν την συμμετοχή τους, και όπως είπαν το επιχειρησιακό αυτοκίνητο ήταν κλεμμένο και μετά τη ληστεία το αποσυναρμολόγησαν και πούλησαν τα ανταλλακτικά του.





17 συλλήψεις στο Ο.Α.Κ.Α. για διάπραξη διαφόρων αδικημάτων.

 


Στο πλαίσιο διεξαγωγής του τελικού αγώνα ποδοσφαίρου Κυπέλλου Ελλάδας που διεξήχθη χθες 21-5-2022 στο Ο.Α.Κ.Α. από τις αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκαν συνολικά συλλήψεις -17- ατόμων για διάπραξη διαφόρων αδικημάτων.

Χθες Σάββατο 21-5-2022, πριν κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη του τελικού αγώνα ποδοσφαίρου Κυπέλλου Ελλάδας, μεταξύ των ομάδων «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – Π.Α.Ο.Κ.», που διεξήχθη στο Ο.Α.Κ.Α, από τις αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκαν συνολικά συλλήψεις -17- ατόμων για διάπραξη διαφόρων αδικημάτων.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία, για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, απλής σωματικής βλάβης, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, βίας κατά υπαλλήλων, εξύβρισης, απείθειας και παραβάσεις της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων κια περί αντιμετώπισης βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις.

Μετά από ελέγχους, στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-18- βεγγαλικά

-12- ναυτικές φωτοβολίδες

-10- καπνογόνα

-10- βεγγαλικά με φυτίλι

-2- πυρσοί

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ η έρευνα, με την αξιοποίηση του συλλεχθέντος προανακριτικού υλικού, για την ταυτοποίηση και άλλων συμμετεχόντων στα επεισόδια, τόσο εντός όσο και εκτός του Σταδίου, συνεχίζονται.



Διεθνολόγος σε ΣΚΑΪ: Αν η Ελλάδα προμηθευτεί F-35 δεν μιλάμε για υπεροπλία, αλλά για αεροπορική κυριαρχία


 

«Δεν κοιμόμουν ήσυχος τα βράδια την περίοδο που η Τουρκία ήταν στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35, ήμουν βέβαιος ότι θα είχαμε πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα όταν τα πάρει» τόνισε στον ΣΚΑΪ  και το ΣΚ Παρέα ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Μάνος Καραγιάννης.

Ευτυχώς, σημείωσε ο κ. Καραγιάννης, χάρη στις αυτοκτονικές πολιτικές του Ερντογάν δεν το απέκτησε η Τουρκία. «Το F-35 είναι μαχητικό 5ης γενιάς, η Τουρκία αν είχε 100 F-35 τα πράγματα θα ήταν πολύ δυσάρεστα για την ελληνική πλευρά» εξήγησε, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αντιναύαρχου ε.α κ. Διακόπουλου. 

Σημείωσε ότι η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου κοντά στην Αλεξανδρούπολη ήταν μήνυμα περισσότερο προς την Αμερική, παρά προς την Ελλάδα. 

«Η δημιουργία της βάσης στην Αλεξανδρούπολη έχει προκαλέσει φοβερή δυσφορία στην Τουρκία, θεωρούν ότι οι ΗΠΑ "παίζουν το παιχνίδι" της Ελλάδας, ότι υπάρχει πλήρης ταύτιση αμερικανικών και ελληνικών συμφερόντων, αλλά υπάρχει και το θέμα των F-35, γιατί αν η Ελλάδα προμηθευτεί F-35 δεν θα μιλάμε απλά για υπεροπλία, αλλά για αεροπορική κυριαρχία της χώρας μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» επισήμανε ο κ. Καραγιάννης.

«Δυσφορία προκαλεί όμως και ο ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια… Θα υπάρξουν προκλήσεις, τους ενοχλεί πολύ η αναβάθμιση της Ελλάδας, αλλά είναι δύσκολο για τους Τούρκους να επαναλάβουν τις προκλήσεις του 2020» τόνισε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων. 


skai



Δολοφονική επίθεση συντρόφων ακροαριστερών σε αστυνομικούς με μολότοφ

 


Δολοφονική επίθεση με μολότοφ εξαπέλυσε τα μεσάνυχτα ομάδα ακροαριστερών αντιεξουσιαστών στη διμοιρία των ματ που βρίσκεται επί της Χαριλάου Τρικούπη.

Σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ, οι ακροαριστεροί κακοποιοί, εμφανίστηκαν από τη Διδότου και πέταξαν προς τη διμοιρία, 4 με 5 μολότοφ με σκοπό να κάψουν και να προκαλέσουν τον θάνατο αστυνομικού.

Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε 3 προσαγωγές, ενώ από την επίθεση προκλήθηκαν υλικές ζημίες σε δυο σταθμευμένα αυτοκίνητα αθώων πολιτών, με την πυροσβεστική να επεμβαίνει με 8 πυροσβέστες και 3 οχήματα για να σβήσει τη φωτιά.




Σύσταση για προετοιμασία προγράμματος εμβολιασμού για την ευλογιά των πιθήκων

 



Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), γνωστοποίησε ότι θα προβεί στη σύσταση σε μία έκθεση αξιολόγησης κινδύνου που θα δημοσιευθεί σήμερα Δευτέρα. 

Οποιοδήποτε πλάνο εμβολιασμού θα χρησιμοποιήσει το υπάρχον εμβόλιο ευλογιάς, καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς των πιθήκων. Η ανοσία κατά της ευλογιάς έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει προστασία έναντι της ευλογιάς των πιθήκων. Η ευλογιά κηρύχθηκε εξαλειφθείσα το 1980, αλλά διατηρήθηκαν αποθέματα εμβολίων για λόγους προστασίας από μία πιθανή αναζωπύρωση. 

Το ECDC σημείωσε ότι -σε αυτό το στάδιο- δεν ήταν «εύκολη απόφαση» να συστήσει τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς σε στενές επαφές ανθρώπων που νόσησαν από την ευλογιά των πιθήκων. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει ανάλυση κινδύνου-οφέλους για κάθε προσβεβλημένο άτομο. 

Το εμβόλιο που διατίθεται στην ΕΕ από την δανέζικη φαρμακοβιομηχανία Bavarian Nordic’s Imvanex, δεν είναι εγκεκριμένο για χρήση κατά της ευλογιάς των πιθήκων και δεν υπάρχουν δεδομένα ασφάλειας για τη χρήση του σε άτομα με ανοσοκαταστολή ή σε μικρά παιδιά, εκείνα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τη νόσο, ανέφερε το ECDC. 

Η προσέγγιση, γνωστή ως προφύλαξη μετά την έκθεση, συνιστάται επειδή η ασθένεια εξαπλώνεται σε άτομα χωρίς γνωστές επαφές με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα ή πληγείσα περιοχή. Το εμβόλιο είναι επίσης διαθέσιμο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν συστήσει παρόμοια στρατηγική.

Οι επιστήμονες και οι υγειονομικές αρχές δίνουν μάχη το τελευταίο διάστημα ώστε να κατανοήσουν επαρκώς το ξέσπασμα, το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα εκτός των περιοχών όπου είναι ενδημικό. Μέχρι το Σάββατο, 92 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα είχαν αναφερθεί στον ΠΟΥ από 12 χώρες όπου ο ιός κανονικά δεν κυκλοφορεί. Το Ισραήλ, η Αυστρία και η Ελβετία δήλωσαν ότι επιβεβαίωσαν τα πρώτα τους κρούσματα την Κυριακή. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής ασθένεια και οι περισσότερες περιπτώσεις μέχρι στιγμής, αν και όχι όλες, έχουν παρατηρηθεί σε άνδρες που είχαν ομοφυλοφιλικές ερωτικές επαφές.

Το ECDC αναφέρει ότι, η μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων γίνεται κυρίως μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων. Επειδή αυτά τα σταγονίδια δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν μακριά, απαιτείται παρατεταμένη επαφή. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω άλλων σωματικών υγρών.

Οι υγειονομικές αρχές επιδιώκουν να αποκλείσουν τη μετάδοση με αερολύματα ή την εξέλιξη του ιού σε πιο εύκολα μεταδοτικό στέλεχος. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η μετάδοση «συμβαίνει σε άτομα σε στενή σωματική επαφή με περιπτώσεις που είναι συμπτωματικά». Όλα τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα δείγματα μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί ότι ανήκουν στην υποοικογένεια της Δυτικής Αφρικής. 

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σχετικοί θάνατοι. Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της γρίπης και περιλαμβάνουν επίσης εξάνθημα, το οποίο συχνά ξεκινά από το πρόσωπο και στη συνέχεια εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος. Η επώαση μπορεί να διαρκέσει έως και 21 ημέρες, περιπλέκοντας τις προσπάθειες ανίχνευσης επαφών.

«Η κατάσταση εξελίσσεται και ο ΠΟΥ αναμένει ότι θα εντοπιστούν περισσότερα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων καθώς επεκτείνεται η επιτήρηση σε μη ενδημικές χώρες», πρόσθεσε ο Οργανισμός. 




Μπουρλά: Βρισκόμαστε κοντά στον στόχο για τη θεραπεία του καρκίνου


 

Υπάρχουν όπλα στη φαρέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και για τη θεραπεία του καρκίνου, είπε ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά από τη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας αποκλειστικά στην ΕΡΤ, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την αναγόρευσή του ως Επίτιμο Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ είπε ότι η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται πολύ κοντά στον στόχο για τη βελτίωση των θεραπειών της επάρατης νόσου.

Στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, αλλά και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο όπου σπούδασε, επέστρεψε σήμερα ο Άλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer όπου σε μια μεγαλειώδη τελετή αναγορεύτηκε επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ. Ο ίδιος μιλώντας αποκλειστικά στην κάμερα της ΕΡΤ μίλησε για την πορεία της πανδημίας, δηλώνοντας πως δεν πρέπει να χαλαρώνουμε, αλλά και ούτε και να ανησυχούμε για την εξέλιξή της.

Για την εξέλιξη του κορωνοϊού ο κ. Μπουρλά τόνισε ότι: “Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε και να εφησυχάζουμε αλλά αυτή τη στιγμή δεν με ανησυχεί, αυτή τη στιγμή έχουμε αρκετά όπλα στη φαρέτρα μας και δεν αναφέρομαι μόνο στο εμβόλιο, αλλά και στις θεραπείες όπου αν χρησιμοποιηθούν σωστά δεν πρέπει να έχουμε ανθρώπους που να πεθαίνουν, μπορούμε να προλάβουμε όλους τους θανάτους”.

Ο CEO της Pfizer μίλησε στην ΕΡΤ3 και για τη θεραπεία του καρκίνου λέγοντας ότι: «Η επιστήμη είναι ώριμη στον τομέα του καρκίνου και θα δούμε σοβαρές βελτιώσεις στα υφιστάμενα πρωτόκολλα θεραπειών στα χρόνια που έρχονται. Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος για άλλες ασθένειες, αλλά για τον καρκίνο είμαστε κοντά στον στόχο».


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ