Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Ομολογία Τσακαλώτου: Σκληρή απαίτηση το πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% έως το 2060



Παρόλα αυτά δήλωσε ευτυχής υποστηρίζοντας ότι «είναι το τέλος της ελληνικής κρίσης».

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη από αυτή τη συμφωνία, θεωρούμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές» δήλωσε στις 03:00 ώρα Ελλάδας ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

«Είμαι ευτυχής, πιστεύω ότι είναι το τέλος της ελληνικής κρίσης (...) Είναι μια ιστορική στιγμή και μια ιστορική μέρα» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών αμέσως μετά το μαραθώνιο Eurogroup. 

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τι πέρασε ο ελληνικός λαός τα τελευταία έτη. Θα πρέπει ο λαός να δει πρακτικά αποτελέσματα από αυτή τη συμφωνία. Η περηφάνια επιστρέφει, γιατί στέκεται στα δύο πόδια και θα δει και στην τσέπη την ανάπτυξη» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος. 

Ο ίδιος χαρακτήρισε πάντως «σκληρή απαίτηση» τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2023 έως το 2060.  Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «δεν υπάρχουν νέοι όροι» στο «μεταμνημονιακό πρόγραμμα παρακολούθησης». 

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως «θεωρούμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και ότι έχουμε πρόσβαση στις αγορές. Το cash buffer μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τουλάχιστον για 22 μήνες».

Από την πλευρά του, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο εξαγοράς ενός μέρους των δανείων του ΔΝΤ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, από το ποσό των 3,3 δισ. ευρώ που θα υπάρχει στο μαξιλάρι γι' αυτό το σκοπό.


Αργύρης Παπαστάθης, Ιωάννης Γ. Αντύπας
Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου