Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017

Τουσκ για προσφυγικό: Τέλος η υποχρεωτική υποδοχή από χώρες της Ε.Ε.Πρόταση-«βόμβα» για το προσφυγικό ετοιμάζεται να θέσει στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Πρόταση-«βόμβα» για το προσφυγικό ετοιμάζεται να θέσει στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Το σχέδιο της Ε.Ε. Για κατανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων υπήρξε διχαστικό και αναποτελεσματικό, υποστηρίζει σε επιστολή του προς τους  Ευρωπαίους ηγέτες -ενόψει της συνόδου κορυφής την Πέμπτη- ο Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Ο Τουσκ, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, θα ορίσει προθεσμία έξι μηνών στους ηγέτες της ΕΕ προκειμένου να καταλήξουν σε ομόφωνη συμφωνία για μεταρρυθμίσεις του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Προσθέτει ότι εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό ο ίδιος θα προτείνει εναλλακτικές προτάσεις. Η αναφορά αυτή θα μπορούσε να παραπέμπει και σε κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων τις οποίες αρνούνται να υλοποιήσουν  η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία, με αποτέλεσμα να έχουν παραπεμφθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο από την Κομισιόν.

Η αιφνιδιαστική πρωτοβουλία Τουσκ, εάν το δημοσίευμα του Guardian επιβεβαιωθεί, θα έχει επιπτώσεις σε Ελλάδα και Ιταλία, δύο χώρες στις οποίες έχει πέσει το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ, ορισμένα κράτη μέλη εκπλήσσονται από την επιστολή του Τουσκ «επειδή δεν φαίνεται να είναι σε συγχρονισμό» με την εργασία που ανέλαβαν οι υπουργοί εσωτερικών που εργάζονται στον φάκελο που αφορά το θέμα της προσφυγικής κρίσης .Πηγή: skai.gr


Αντιδράσεις:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου