Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Δύσκολη μάχη με τις φλόγες στο Ισραήλ





ΧΑΪΦΑ. Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Χάιφα στο Βόρειο Ισραήλ υποχρεώθηκαν χθες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, εξαιτίας των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών, με τον αρχηγό της αστυνομίας να κάνει λόγο για «εμπρησμούς με πολιτικά κίνητρα».

Εικόνες στην ισραηλινή τηλεόραση έδειχναν χθες τείχος φωτιάς να κατακαίει συνοικία στο κέντρο της Χάιφα, τρίτης σε μέγεθος πόλης του Ισραήλ με περισσότερους από 300.000 κατοίκους. Υστερα από έκκληση της ισραηλινής κυβέρνησης για διεθνή βοήθεια, η ελληνική πολεμική αεροπορία απέστειλε σμήνος ειδικών πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair, για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Εστίες φωτιάς καίνε σε διάφορα σημεία της χώρας τις τελευταίες τρεις ημέρες, αν και το φαινόμενο οξύνθηκε ιδιαίτερα χθες, εξαιτίας των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανατολικών ανέμων που πνέουν στο Βόρειο Ισραήλ.

Ο υπουργός Παιδείας της χώρας και ηγέτης ακροδεξιού κόμματος, Ναφτάλι Μπένετ, είπε χθες ότι οι εμπρηστές δεν είναι δυνατόν να είναι Εβραίοι, υπονοώντας ότι πίσω από τις πυρκαγιές βρίσκονται Αραβες ή Παλαιστίνιοι. Παρότι η αστυνομία δεν προχώρησε σε ανάλογες εικασίες, ο επικεφαλής της υπογράμμισε ότι ορισμένες από τις εστίες οφείλονται σίγουρα σε εμπρησμό.

«Υπήρξαν σίγουρα εμπρησμοί, αν και πολλές εστίες δεν είναι αποτέλεσμα εμπρησμού. Οπου σημειώθηκαν εμπρησμοί, πρόκειται για το έργο εθνικιστών, αλλά δεν θέλω να επηρεάσω την έρευνα», είπε χθες ο αρχηγός της αστυνομίας Ρόνι Αλζαϊκ, που αποκάλυψε ότι οι διωκτικές αρχές έχουν προχωρήσει σε ορισμένες συλλήψεις, χωρίς να δώσει όμως λεπτομέρειες.

Αραβες και Παλαιστίνιοι εξέφραζαν χθες την ικανοποίησή τους για τις πυρκαγιές, με το μήνυμα #Israelburning (το Ισραήλ φλέγεται) να κυριαρχεί στο Twitter.

Την Τετάρτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέδωσε τις πυρκαγιές σε «φυσικά και μη φυσικά» αίτια, ενώ ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έκαναν χθες λόγο για «ιντιφάντα εμπρησμών», αναφορά σε παλαιότερες εξεγέρσεις Παλαιστινίων στα Κατεχόμενα.

Το εύρος των πύρινων μετώπων, που έκαιγαν χθες δυτικά της Ιερουσαλήμ, γύρω από τη Χάιφα, στα κεντρικά και βόρεια πεδινά της χώρας, καθώς και σε ορισμένες περιοχές της Κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, υποχρέωσαν την κυβέρνηση να ζητήσει βοήθεια ξένων χωρών. Πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Κροατία, την Τουρκία και τη Ρωσία επρόκειτο να αναλάβουν δράση για την κατάσβεση των εστιών.

Εκκένωση νοσοκομείων

Πυκνό νέφος καπνού είχε σκεπάσει χθες την πόλη της Χάιφα, ενώ ο δήμος διέταξε τη διακοπή λειτουργίας του πανεπιστημίου, των σχολείων, καθώς και την εκκένωση νοσοκομείων και των δύο φυλακών στα περίχωρα της πόλης, με τους κρατουμένους να μεταγάγονται σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα στα νότια της χώρας.

Η επίμονη ανομβρία, καθώς και ο ξηρός ανατολικός άνεμος ευνόησαν την επέκταση των πυρκαγιών, που έχουν ήδη καταστρέψει εκατοντάδες κατοικίες, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν θανάτους ή σοβαρούς τραυματισμούς.

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο υπουργός Παιδείας και ηγέτης ακροδεξιού κόμματος «Ισραήλ το Σπίτι μας» έγραψε ότι «όσοι δεν ανήκουν στη χώρα είναι ικανοί να την πυρπολήσουν».

Ο δήμαρχος της Χάιφα, Γιόνα Γιαχάβ, κάλεσε τους κατοίκους να χρησιμοποιήσουν τα ποτιστικά συστήματα των κήπων τους για να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τις συνοικίες του κέντρου.



Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου