Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Σίτιση τέλος για μετανάστες στη Σάμο! Φόβοι για ανεξέλεγκτες καταστάσεις!





Της Ελένης Πετροπούλου

Δραματική είναι η κατάσταση στη Σάμο με εκατοντάδες παράτυπους μετανάστες να έχουν ξεχυθεί στους δρόμους της πόλης για να μπορέσουν να βρουν τροφή. Το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Σάμου το οποίο φιλοξενούσε τους μετανάστες άνοιξε τις πύλες του μετά από αδυναμία πληρωμής, έστω και μέρους της οφειλής προς την εταιρεία τροφοδοσίας, που έχει αναλάβει τη σίτισή τους.
Για το θέμα ενημέρωσαν χθες με κατεπείγουσα επιστολή τους η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νικόλαου Κατρακάζου τους αναπληρωτές υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Ιωάννη Πανούση και Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου. Η κ. Καλογήρου και ο κ. Κατρακάζος ζητούν από «την κεντρική διοίκηση να κινητοποιηθεί άμεσα -δηλαδή σήμερα- να βρει λύση για την εκταμίευση της πίστωσης, που αφορά τη σίτιση και να αποτρέψει έτσι, τη δυσμενή εξέλιξη, που για μια ακόμη φορά σημειώνουμε ότι θα έχει τραγικές συνέπειες, τόσο για την τοπική κοινωνία και τοπική οικονομία αλλά και για τους ίδιους τους μετανάστες».
Οδυνηρή έκπληξη
Όπως αναφέρεται στην επιστολή: «Με οδυνηρή έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι από σήμερα (7/7/15) σταματάει η σίτιση των παράτυπων μεταναστών που φιλοξενούνται στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη πόλη της Σάμου μετά από αδυναμία πληρωμής, έστω και μέρους της οφειλής προς την εταιρεία τροφοδοσίας, που έχει αναλάβει τη σίτισή τους.
Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι από σήμερα να ανοίξουν οι πύλες του κέντρου και οι δύσμοιροι αυτοί άνθρωποι να ξεχυθούν στη πόλη της Σάμου για να μπορέσουν να βρουν τροφή και τις όποιες δυνατότητες διαβίωσης».
Στην ίδια επιστολή διευκρινίζεται ότι «σε μια πόλη που είναι χτυπημένη σκληρά από την οικονομική κρίση, σε μια πόλη που αγωνίζεται να περισώσει ό,τι έχει απομείνει από τον τουρισμό, η εξέλιξη αυτή και όλα όσα θα ακολουθήσουν είναι σίγουρο ότι θα έχουν καταστροφικές συνέπειες».
Και τονίζεται ότι: «Με την εξέλιξη αυτή μια κοινωνία που έχει αποδείξει διαχρονικά τα φιλανθρωπικά της αισθήματα και έχει έμπρακτα αποδείξει την αλληλεγγύη της στο δράμα των μεταναστών, ουσιαστικά οδηγείται σε σύγκρουση μαζί τους. Από την άλλη πλευρά η εξέλιξη αυτή μεγαλώνει το δράμα των μεταναστών, αφού τους στερεί τη δυνατότητα της οργανωμένης περίθαλψης, της διατροφής και της στέγασης για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την πιστοποίησή τους και τη μεταφορά τους στον Πειραιά, αφού ουσιαστικά τους αφήνει στον? δρόμο».
Σε επιφυλακή
Την ίδια ώρα, Λιμενικό και ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε επιφυλακή μετά την εξέγερση μεταναστών στον καταυλισμό του Δήμου Λέσβου στον Καρά - Τεπέ. Οι μετανάστες ζητούν να επισπευστούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση των απαραίτητων εγγράφων που θα τους επιτρέψουν να ταξιδέψουν στον Πειραιά.
Κατά την εξέγερση τραυματίστηκε ένας λιμενικός από πέτρες που εκτοξεύτηκαν εναντίον του από μετανάστες. Ο άτυχος λιμενικός συμμετείχε σε επιχείρηση ελέγχου μεταμεσονύκτιας εξέγερσης μεταξύ μεταναστών που συνωστίζονται στο νησί, με ιδιαίτερη σκληρότητα και άγριες διαθέσεις. Εν τω μεταξύ, συναγερμός σήμανε χθες σε Λιμενικό και Πολεμικό Ναυτικό στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Φαρμακονησίου και Αγαθονησίου, μετά το ναυάγιο ιστιοφόρου σκάφους στο οποίο επέβαιναν πιθανότατα πρόσφυγες. Το σκάφος μετέφερε, σύμφωνα με μαρτυρίες, συνολικά 33 έως 37 άτομα. Από αυτούς, δέκα διασώθηκαν από τουρκική ακταιωρό και άλλα έξι από ελληνικό ελικόπτερο Σούπερ Πούμα, ενώ εντοπίστηκε και ένας νεκρός.
Πρόσθετη χρηματοδότηση 69,6 εκατ. ευρώ
Πρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους 69,6 εκατ. ευρώ, θα λάβουν τρεις ευρωπαϊκοί οργανισμοί που διαχειρίζονται τις μεταναστευτικές ροές προς την Ε.Ε. και δύο ευρωπαϊκά ταμεία για το μεταναστευτικό για παραπάνω προσωπικό και άλλα έξοδα για το τρέχον έτος.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) έχει ζητήσει την αύξηση των προϋπολογισμών στον απόηχο των τραγωδιών του Απριλίου, που κόστισαν τη ζωή σε περίπου 1.200 μετανάστες.
Σύμφωνα με το ΕΚ, ακόμη και αυτή η αύξηση στη χρηματοδότηση και στο προσωπικό μπορεί να μην επαρκεί για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο, πόσο μάλλον εάν υπάρξει και κύμα μεταναστών από την Ουκρανία.
Η αύξηση του προϋπολογισμού κατά 75,7 εκατ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων και 69,6 εκατ. ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών θα χρηματοδοτηθούν με κονδύλια που αρχικά προορίζονταν για το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Galileo, τα οποία οι ευρωβουλευτές ζητούν να αναπληρωθούν το 2016.
Σε συνέχεια της έγκρισης του Κοινοβουλίου, ο οργανισμός FRONTEX που διαχειρίζεται τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. θα λάβει 26,8 εκατ. ευρώ (σε αναλήψεις υποχρεώσεων και πιστώσεις πληρωμών), τριπλασιάζοντας έτσι τη διαθέσιμη χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις Τρίτων και Ποσειδών.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο και η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (Europol) θα ενισχυθούν με περισσότερο προσωπικό, ενώ οι δύο κύριες πηγές χρηματοδότησης για το μεταναστευτικό - το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) καθώς και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) - θα λάβουν επιπλέον 57 εκατ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων (εκ των οποίων 45,6 εκατ. ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών) και 5 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 4 εκατ. ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών) αντίστοιχα.



Πηγή : imerisia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου