Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Επιχείρηση αποκλιμάκωσης των εντάσεων



Bεβαιότητα ότι θα βρεθεί λύση εκφράζει με δήλωσή του ο Αλ. Τσίπρας. Σεβόμαστε τις υποχρεώσεις προς ΕΚΤ και ΔΝΤ ξεκαθαρίζει. Επικοινωνία με Ντράγκι και ραντεβού με Ολαντ, Γιούνκερ και Ρέντζι. Στο Παρίσι ο Βαρουφάκης. Διαψεύδονται πληροφορίες για έκτακτο Eurogroup.

Σε διαδικασία «αποκλιμάκωσης» των εντάσεων βρίσκεται η κυβέρνηση λίγο πριν αρχίσουν τα μπαράζ συναντήσεων του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών με τους ομολόγους του.

Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε δήλωση στο πρακτορείο Bloomberg με την οποία ξεκαθαρίζει ότι είναι βέβαιος πως θα βρεθεί λύση και παράλληλα τονίζει ότι στόχος του είναι ο περιορισμός της λιτότητας και η εξασφάλιση χρόνου για να καταρτιστεί το σχέδιο, ενώ παράλληλα τονίζει ότι δεν προχωρά σε μονομερείς ενέργειες και ότι σέβεται τις υποχρεώσεις σε ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Σε γραπτή του δήλωση προς το πρακτορείο Bloomberg, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, χαιρέτησε την ανακοίνωση Τσίπρα, λέγοντας παράλληλα πως έγιναν εποικοδομητικές συζητήσεις με τα μέλη της νέας κυβέρνησης, χωρίς να υπάρχουν συμπεράσματα. Ο ίδιος ανέφερε πως οι αποφάσεις για μια διάδοχη συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης «θα ληφθεί από κοινού στο Eurogroup τις ερχόμενες εβδομάδες».

Πηγές του μεγάρου Μαξίμου μάλιστα σημείωναν πώς δεν υπάρχει σχέδιο να γίνει έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα την προσεχή εβδομάδα (σ.σ. είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του EWG).

Ηδη από την Παρασκευή υπήρξε μπαράζ επαφών του Μεγάρου Μαξίμου με ΕΚΤ, Ντάισελμπλουμ και Σουλτς. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές Αλέξης Τσίπρας και Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία την θέση τους για μια αμοιβαία επωφελή λύση του ελληνικού προβλήματος.

Στον Eλληνα πρωθυπουργό τηλεφώνησε και ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον ενημέρωσε για την συζήτηση στο δείπνο με Μέρκελ και Ολάντ.

Τα ραντεβού

Να σημειωθεί ότι επισπεύδονται τα ραντεβού Βαρουφάκη με το οικονομικό επιτελείο της Γαλλίας. Θα έχει διαδοχικές συναντήσεις την Κυριακή -Σαπέν στις 17:00 (τοπική ώρα) με τον ομόλογό του Michel Sapin, και στις 18:00 (τοπική ώρα) με τον Υπουργό Οικονομίας Emmanuel Macron. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μάλιστα μετά το γεύμα που είχαν χθες το βράδυ Ολάντ-Μέρκελ παρουσία και του Μ. Σουλτς.

Το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει πολλά στα ταξίδια που θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες μέρες ο πρωθυπουργός (Λευκωσία, Ρώμη, Παρίσι και Βρυξέλλες για συνάντηση την Τετάρτη με τον Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ) και ο υπουργός Οικονομικών (σε Παρίσι Λονδίνο και Ρώμη). Κατά τις συναντήσεις που θα έχουν, εκτιμούν στην κυβέρνηση, θα καταφέρουν να βάλουν τις στέρεες βάσεις για το κτίσιμο των κατάλληλων συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να αρχίζει να αλλάζει γενικότερα το κλίμα.

Το μήνυμα Τσίπρα

Η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μόλις ξεκίνησε, τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε email που απέστειλε στο Bloomberg και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία.

Οπως σημειώνει ο πρωθυπουργός «παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ.

Αντιθέτως, αυτό που σημαίνει είναι ότι χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο –μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους.

Είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας, αφού το κοινό μας συμφέρον είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Η δήλωση Τσίπρα προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

«Ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές, τις οποίες όμως δεν αναγνωρίζει, βάζει στο συρτάρι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και ανακοινώνει νέο Μνημόνιο, που ο ίδιος το βαφτίζει Μεσοπρόθεσμο», σχολίασε η ΝΔ, συμπληρώνοντας πως «ο κ. Τσίπρας μπορεί να προσπαθεί να ξεγελάσει τις συνιστώσες του, αλλά οι χειρισμοί του είναι επικίνδυνοι για τη χώρα».

Οι διαβεβαιώσεις του Τσίπρα μετά την ηρωική σύγκρουση Βαρουφάκη-Ντάισελμπλουμ είναι σωστές ως αρχή, «τι έχουν όμως να πουν οι υπουργοί, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που λέγανε με εκπληκτική άνεση το αντίθετο μέχρι και σήμερα το πρωί; διερωτάται το ΠΑΣΟΚ.

«Ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του στο Bloomberg, θέλοντας να καθησυχάσει τον ελληνικό λαό, προχώρησε σε τρεις παραδοχές, τις οποίες το Ποτάμι από καιρό έχει κάνει», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα. «Εκείνο που μένει είναι, όλες οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα μέλη της κυβέρνησης – μη εξαιρουμένων και των ΑΝΕΛ- να συνειδητοποιήσουν έστω και τώρα αυτές τις τρεις αλήθειες και να μην πειραματίζονται με εξαγγελίες που δυναμιτίζουν τις σχέσεις μας με τους εταίρους μας».

Παραμένουμε προσηλωμένοι στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης

«Η νέα κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο πρόγραμμά της για ανάσχεση της κοινωνικής κρίσης, επανεκκίνηση της οικονομίας και επαναδιαπραγμάτευση του χρέους» δηλώνει ο Γ. Σακελλαρίδης απαντώντας στις αιχμές της ΝΔ για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι φάσκει και αντιφάσκει στην κριτική της προς την κυβέρνηση, λέγοντας ότι η ΝΔ «Δεν μπορεί από τη μία να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση "βάζει στο συρτάρι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης" και από την άλλη να την κατηγορεί ότι θα εκτινάξει τα ελλείμματα επειδή θα το εφαρμόσει».

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης τονίζει ότι η νέα κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο πρόγραμμά της για ανάσχεση της κοινωνικής κρίσης, επανεκκίνηση της οικονομίας και επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, αλλά και σε ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα αποδίδει διαφάνεια και κοινωνική δικαιοσύνη και δεν θα χτίζει νέα τζάκια.


Πηγή : euro2day.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου