Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017

Οι επιστήμονες απαντούν: Γιατί αντιπαθούμε κάποιον με την πρώτη ματιά;Υπάρχουν άνθρωποι που από την πρώτη στιγμή που τους συναντάς έχεις την εντύπωση ότι τους γνωρίζεις μια ολόκληρη ζωή.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και άνθρωποι τους οποίους από την πρώτη ματιά που θα τους ρίξεις, σου έρχεται να προσγειώσεις μια γροθιά στα μούτρα τους.

Μην ανησυχείς δεν φταις εσύ. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Stanford απεφάνθησαν πως για το αν συμπαθείς ή αντιπαθείς κάποιον, παίζει μεγάλο ρόλο τόσο η κουλτούρα σου όσο και οι εκφράσεις του προσώπου του. Για να το πούμε αλλιώς, οι ειδικοί του Stanford υποστηρίζουν ότι ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να δέχεται ή να απορρίπτει ένα πρόσωπο, ανάλογα με τις πολιτισμικές επιρροές που έχουμε δεχτεί.

«Όταν συναντάμε άλλους ανθρώπους, κρίνουμε αυτόματα εάν μας αρέσουν ή όχι, χωρίς απαραίτητα να ξέρουμε ακριβώς το γιατί. Η έρευνα υποδεικνύει ότι σημαντικό ρόλο σ’ αυτό παίζουν οι πολιτισμικές επιρροές με τις οποίες έχει γαλουχηθεί κάποιος, οι οποίες και καθορίζουν με ποιον θέλουμε να συνταχθούμε αλλά και να διατηρήσουμε σχέσεις στο μέλλον», λέει η Jeanne Tsai, καθηγήτρια Ψυχολογίας και συνεργάτιδα του Stanford.


Αν και η έρευνα ήταν μάλλον μικρή (συμμετείχαν σ’ αυτή μόνο 36 άτομα, 18 ευρωπαϊκής και 18 κινεζικής καταγωγής) τα ευρήματα φαίνεται να είναι αντιθέτως ανάλογα. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να «διαβάσουν» πρόσωπα διαφορετικού φύλου, έκφρασης και φυλής, ενώ ταυτόχρονα υποβάλλονταν σε εγκεφαλογράφημα. Το πείραμα επιβεβαίωσε την αρχική υπόθεση των ερευνητών, σύμφωνα με την οποία οι πολιτισμικές επιρροές των συμμετεχόντων θα επηρέαζαν την τελική τους αντίληψη. Έτσι, σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα εγκεφαλικά σήματα, οι Δυτικοί μαθητές έδειξαν να δέχονται θετικά τόσο τις ήρεμες όσο και τις έντονες εκφράσεις, ενώ οι Ασιάτες παρουσίασαν τάσεις έλξης μόνο προς τα ήρεμα πρόσωπα.

«Τα ευρήματα υποδεικνύουν πως οι διαφορετικές κουλτούρες όχι μόνο εστιάζουν και αξιολογούν θετικά εντελώς διαφορετικές εκφράσεις στα πρόσωπα των άλλων, αλλά και ότι αυτές οι διαφορές είναι ορατές σε βαθιά εγκεφαλικά κυκλώματα τα οποία καθορίζουν τα αισθήματα της ανταμοιβής και της συνέπειας. Κατ’ επέκταση μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για τις προτιμήσεις κάποιου στην αναζήτηση κοινωνικών εταίρων», υποστηρίζει η dr Tsai.

Έτσι λοιπόν, την επόμενη φορά που θα νιώσεις μια πελώρια λαχτάρα να σφαλιαρίσεις χωρίς λόγο κάποιον που δεν έχεις ξαναδεί ποτέ, θα ξέρεις ότι απλά οφείλεται στη μίζερη, λυπημένη, θυμωμένη, αλαζονική ή γενικά αρνητική έκφραση που είναι ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του.


Πηγή: askmen.com


Αντιδράσεις:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου