Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

"Βόμβα έτοιμη να σκάσει η Ελλάδα", λένε διεθνή μέσα ενημέρωσης



"Βρισκόμαστε στο μέσο της ευρωκρίσης και ο κίνδυνος κατάρρευσης τραπεζών είναι μεγάλος", προειδοποιεί ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), Μαρσέλ Φράτσερ, κάνοντας αναφορές και στην Ελλάδα, μιλώντας για την πιθανότητα νέου κουρέματος", την ώρα που διεθνή μέσα ενημέρωσης μιλούν για "ελληνική βόμβα".
"Ένα πιθανό κούρεμα του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη". Την άποψη αυτή εκφράζει στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Neue Osnabrücker Zeitung, ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Έρευνών (DIW), Μαρσέλ Φράτσερ.


"Ναι" στις δημόσιες επενδύσεις

Το ζητούμενο σε αυτή την κατάσταση είναι για τον πρόεδρο του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών μια επιθετική επενδυτική πολιτική του δημοσίου.Όπως υποστηρίζει, ο
ισοσκελισμένος προϋπολογισμός δεν θα πρέπει να αποτελεί πανάκεια. Τη δε αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ο κ. Φράτσερ τη χαρακτηρίζει απλά ως ένα «εργαλείο της νομισματικής πολικής σε περιόδους κρίσης».

Στόχος όμως αυτού του μέτρου δεν θα πρέπει να είναι η βελτίωση των δανειακών όρων για τα κράτη, αλλά η διασφάλιση ευνοϊκότερων όρων για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ώστε να είναι σε θέση να επενδύουν και να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.


"Η ελληνική βόμβα άρχισε να χτυπά ξανά"

Την ίδια ώρα, οι βρετανικοί Times σε δημοσίευμα με τίτλο "Εάν η Ελλάδα είναι το κακό παιδί της ευρωζώνης, πρέπει να κατηγορήσεις τους γονείς της", αναφέρουν ότι από τότε που ξέσπασε η κρίση στην νομισματική ένωση η Ελλάδα είναι η βόμβα που δεν εξεράγη στη "γραφική αυλή της Ευρώπης".

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, Φίλιπ Άλντρικ, η Ελλάδα βρίσκεται εκ νέου σε ένα κρίσιμο σημείο και ο κόσμος έχει στραμμένα τα βλέμματα σε αυτή, με το ερώτημα αν θα βρεθούν οι βουλευτές για την Προεδρική εκλογή ή θα διεξαχθούν ξανά εκλογές.

Οι Financial Times με τη σειρά τους κάνουν λόγο για "επερχόμενη τραγωδία του Grexit είναι μία φάρσα για τους Ευρωπαίους".

"Μία ελληνική κρίση θα αποσπάσει την προσοχή από πολύ μεγαλύτερα προβλήματα", επισημαίνει ο αρθρογράφος, Τζον Ντίζαρντ και συνεχίζει: "Αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ευρωσκεπιτικιστές δεν έχουν αντιληφθεί είναι ότι μία αντιπαράθεση με την ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για την ευρωκρατία και για κάποιες εθνικές κυβερνήσεις. Μία θυελλώδης έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα αποτελέσει συστημικό κίνδυνο για την επιβίωση του ευρώ, όπως το 2011 και το 2012".


Πηγή: newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου