Παρασκευή 14 Απριλίου 2023

Μητσοτάκης: Επικίνδυνες οι εξαγγελίες Τσίπρα – Οδηγούν σε νέο μνημόνιο

 


Συνέντευξη παραχώρησε στην εφημερίδα “Παραπολιτικά” ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως αν εφαρμόσει ο Αλέξης Τσίπρας έστω και ένα μέρος των ανεδαφικών και επικίνδυνων – όπως τις χαρακτήρισε – προεκλογικών εξαγγελιών του, η χώρα θα ξαναβρεθεί σε νέο μνημόνιο.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «αν ο κ. Τσίπρας επιχειρήσει να εφαρμόσει έστω κι ένα μέρος όσων έχει εξαγγείλει η χώρα θα ξαναβρεθεί αμέσως σε νέο μνημόνιο. Αυτά τα οποία έχει εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας πολύ απλά δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν σήμερα από μια χώρα, η οποία βρίσκεται στην ευρωζώνη και η οποία πρέπει να συμμορφωθεί με δημοσιονομικούς κανόνες. Θα μας οδηγούσε με νομοτελειακή βεβαιότητα σε 4ο Μνημόνιο η εφαρμογή αυτών των μέτρων. Πιστεύω ότι μέσα του το ξέρει, αλλά ξέρει κιόλας ότι δεν πρόκειται να κερδίσει, γι’ αυτό και δεν του στοιχίζει τίποτα να τάζει τον ουρανό με τ’ άστρα».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία που έχουν οι εκλογές της 21ης Μάη, λέγοντας:  «Η κάλπη της 21ης Μαΐου θα καθορίσει τα πάντα. Θα είναι αυτή η οποία θα ορίσει ποιός θα κυβερνήσει και όσο πιο ισχυρό είναι το μήνυμά της τόσο πιο κοντά θα μας φέρει στη σιγουριά και στη πρόοδο. Σε εποχές αβεβαιότητας η χώρα χρειάζεται κάποιον που θα κρατάει σταθερά το τιμόνι. Ούτε “ραντεβού στα τυφλά” ούτε μια κυβέρνηση από “γάμο συμφέροντος”. Και δεν πιστεύω λέξη από αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας ότι δε θα επιχειρήσει να φτιάξει κυβέρνηση των ηττημένων».

Τοποθετήθηκε και για στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της τροπολογίας  στο κόμμα Κασιδιάρη, λέγοντας: «Προκαλεί, ωστόσο, εντύπωση η αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται πως ο κ. Τσίπρας, τυφλωμένος από το παραταξιακό μίσος του, πιστεύει ότι κλείνοντας το μάτι στους φασίστες και στο περίθωριο θα βλάψει τη Νέα Δημοκρατία αλλά βλάπτει την ίδια τη Δημοκρατία. Γιατί και ο άλλοτε ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε με τη φωτιά».



Έμφαση στην ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης

 



Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε  χθες στη Θεσσαλονίκη το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου», όπου θα ανεγερθεί το νέο αντικαρκινικό νοσοκομείο της πόλης, τον Δίλοφο, όπου θα φυτευτεί περιαστικό δάσος αναψυχής, το Συμβουλευτικό Κέντρο - Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των Παιδιών τους, την ανακαινισμένη Στοά Μοδιάνο, και το Πολιτιστικό Κέντρο Μονής Λαζαριστών, όπου στεγάζεται νέο Μουσείο το οποίο φιλοξενεί εκθέματα προσφύγων από την Ανατολή. Κατά τις επισκέψεις του ανάμεσα στα άλλα ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

  • Έχω επιλέξει να είμαι υποψήφιος στην Α’ Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης στις επόμενες εκλογές. Είναι μία απόφαση συμβολική και ουσιαστική ταυτόχρονα.
  • Έχουμε προχωρήσει μεγάλα έργα τα οποία ήταν κολλημένα, όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Κάποιοι φωτογραφιζόντουσαν μπροστά σε μουσαμάδες και ψεύτικα εκδοτήρια. Το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει το 2024. Το πιο σύγχρονο Μετρό σε όλη την Ευρώπη, το οποίο ταυτόχρονα θα αναδείξει τον πολιτιστικό θησαυρό της πόλης.
  • Γίνεται πολύ σημαντική δουλειά στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Η έρευνα πρέπει να έχει και πραγματικό αποτύπωμα στη βελτίωση της καθημερινότητας, της παραγωγικότητας, τις βιώσιμες μεταφορές και τις «έξυπνες» πόλεις. Μία από τις μεγάλες επιτυχίες της πολιτικής μας είναι ότι φτάσαμε το 2022 σε αριθμό-ρεκόρ για τις πατέντες συνολικά στη χώρα. Έχουμε δώσει μία δέσμευση ότι από 1/1/2024, θα υπάρχει νέο μισθολόγιο συνολικά για το Δημόσιο. Θέλουμε να μπορεί να επιβραβεύσει κυρίως εκείνους τους τομείς δραστηριότητας όπου θέλουμε να προσελκύσουμε ανθρώπους.
  • Δική μας ευθύνη είναι να στηρίξουμε την περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης η οποία δεν έτυχε πάντα της απαραίτητης προσοχής από την πολιτεία. Από το καινούργιο αντικαρκινικό νοσοκομείο το οποίο θα κατασκευαστεί στο στρατόπεδο «Καρατάσιου», μέχρι την αξιοποίηση του στρατοπέδου «Ζιάκα» για να κάνουμε εκεί μια πρόσθετη ανάπτυξη με κοινωνικές κατοικίες και να δώσουμε φτηνή στέγη, κυρίως στα νέα παιδιά αυτής της περιοχής.
  • Προωθούμε σημαντικές παρεμβάσεις στις υποδομές με πιο σημαντική την τελική επέκταση του Μετρό και προς τη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη,
  • Το Συμβουλευτικό Κέντρο - Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των Παιδιών τους είναι το αποκούμπι, ειδικά για γυναίκες που έχουν δυσκολία να μιλήσουν γι’ αυτά τα θέματα. Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε είναι τη διαιώνιση μιας κακοποιητικής συμπεριφοράς.  Υπενθυμίζεται ότι  κάθε γυναίκα η οποία νιώθει ότι απειλείται  μπορεί με το «Panic Button»  να επικοινωνήσει γρήγορα με την Αστυνομία και με τις υπόλοιπες Υπηρεσίες του Κράτους, ώστε να έχει άμεση υποστήριξη.


Στις 10 Μαΐου οι εθνικές εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα - «ελληνική PISA»

 



Συνεχίζονται, για δεύτερη χρονιά, οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα («ελληνική PISA»)  για μαθητές της ΣΤ’ τάξης Δημοτικού και Γ’ τάξης του Γυμνασίου στη Νεοελληνική Γλώσσα και στα Μαθηματικά.

  • Οι διαγνωστικές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023 και η συμμετοχή των σχολικών μονάδων που έχουν επιλεγεί είναι υποχρεωτική. Για το σχολικό έτος 2022-2023 στις διαγνωστικές εξετάσεις θα συμμετάσχουν οι μαθητές της Στ’ Δημοτικού από 300 Δημοτικά Σχολεία της χώρας και της Γ’ Γυμνασίου από 300 Γυμνάσια της χώρας, των οποίων οι Διευθυντές αναμένεται να λάβουν διευκρινιστικές οδηγίες. Τα σχολεία που επελέγησαν αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα από το σύνολο των σχολείων της χώρας, ανά βαθμίδα εκπαίδευσης.
  • Σκοπός των εθνικών αυτών εξετάσεων είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την πορεία υλοποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών και τον βαθμό επίτευξης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων, με ζητούμενο την έγκυρη και αξιόπιστη αποτύπωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι ανώνυμα και δεν συνεκτιμώνται από τους εκπαιδευτικούς κατά την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών στα συγκεκριμένα μαθήματα.
  • Σε συνέχεια της πιλοτικής περσινής εφαρμογής, και κατόπιν μελέτης και αποτίμησης των αποτελεσμάτων, εκδόθηκαν συμπεράσματα τα οποία ελήφθησαν υπόψη κατά το φετινό σχεδιασμό του θεσμού. Οι αλλαγές που επήλθαν αφορούν σε μια ορθολογικότερη κατανομή των ερωτήσεων ανά επίπεδο δυσκολίας στους επιμέρους θεματικούς άξονες, ενώ σημαντική καινοτομία αποτελεί η εισαγωγή ερωτήσεων ανοιχτού τύπου, μέσω των οποίων μπορεί να αποτυπωθεί ακριβέστερα η πορεία του συλλογισμού και οι δυνατότητες γραπτής έκφρασης των μαθητών. 
  • Η «ελληνική PISA» εισήχθη με τον ν. 4823/2021 για την αναβάθμιση του σχολείου και πραγματοποιείται από την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΠΔΕ) και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).


Νέες δυνατότητες στους οφειλέτες που έχασαν τη ρύθμιση στην οποία υπάγονταν καθώς και σε όσους, ενώ ήταν συνεπείς, δημιούργησαν νέες οφειλές

 



Μπαίνουν σε εφαρμογή οι νέες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα και δίνουν νέες δυνατότητες στους οφειλέτες που έχασαν τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις  στις  οποίες υπάγονταν καθώς και σε όσους, ενώ ήταν συνεπείς, αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές. Άνοιξαν για το σκοπό αυτό οι σχετικές πλατφόρμες.

  • Για όσους έχουν απολέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων ή αυτές κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, δίνεται η δυνατότητα να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023, την τρέχουσα και μία επιπλέον, που αποσβένει παλιές υποχρεώσεις, με σειρά παλαιότητας. Οι δόσεις που έχουν απολεσθεί, μεταφέρονται, έντοκα, στο τέλος της ρύθμισης. Η αναβίωση πραγματοποιείται με όλα τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων αυτών, όπως ισχύουν για κάθε ρύθμιση, π.χ. χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, αναστολή της συνέχισης της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί των οφειλών που ρυθμίζονται κτλ.
  • Για όσους φορολογούμενους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή/και είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2021, που συνέχισαν να τις εξυπηρετούν έως σήμερα, αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές, δημιουργείται ένα νέο σχήμα. Συγκεκριμένα, οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε 36 δόσεις με το επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, είτε σε 72 δόσεις με το επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων. Μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και οφειλές που είναι ενταγμένες σε εξυπηρετούμενες -κατά την 1η Φεβρουαρίου 2023- πάγιες ρυθμίσεις, εφόσον οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν, αποκλειστικά, νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2021.

Παραδείγματα για την αναβίωση ρυθμίσεων που χάθηκαν και την ένταξη στο νέο σχήμα ρυθμίσεων για οφειλέτες που ήταν συνεπείς αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές:

  • Παράδειγμα 1ο: Έχω ρύθμιση 120 δόσεων την οποία σταμάτησα να πληρώνω το Φεβρουάριο του 2022. Τον Απρίλιο του 2023 κάνω αίτηση για αναβίωση και καταβάλω 2 δόσεις, επικυρώνοντας έτσι την αναβίωση της ρύθμισης, μαζί με τα ευεργετήματα αυτής, όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών.
  • Παράδειγμα 2ον: Αναβιώνω ρύθμιση 120 δόσεων και παράλληλα έχω κι άλλες αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές πέραν αυτών που ενέταξα στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Είμαι υποχρεωμένος να τις εντάξω στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την ημερομηνία επικύρωσης της αναβίωσης της ρύθμισης των 120 δόσεων.
  • Παράδειγμα 3ον: Απέκτησα ληξιπρόθεσμες οφειλές στο διάστημα από το Νοέμβριο του 2021 μέχρι το Φεβρουάριο του 2023. Τις εντάσσω στη ρύθμιση των 72 δόσεων γιατί την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχα ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές.
  • Παράδειγμα 4ον: Δημιούργησα ληξιπρόθεσμες οφειλές από το Νοέμβριο του 2021 και μετά, τις οποίες ενέταξα στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Αυτές τις οφειλές μπορώ πλέον να τις εντάξω στη ρύθμιση των 72 δόσεων.
  • Παράδειγμα 5ον: Την 1η Νοεμβρίου του 2021 έχω οφειλές ρυθμισμένες με την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, την οποία απώλεσα τον Μάρτιο του 2022. Βεβαιώθηκαν νέα χρέη τον Απρίλιο του 2022, τα οποία μπορώ πλέον να εντάξω στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων. Ταυτόχρονα υποχρεούμαι να εντάξω τις οφειλές της απολεσθείσας πάγιας ρύθμισης των 24 δόσεων σε νέα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, εντός μηνός από την ένταξή μου στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων.


Οι βασικές προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας

 


Από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και στον δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου:

Είναι 3+1 προτεραιότητες:

  • Πρώτον, καλύτεροι μισθοί για όλους. Με νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο από το 2024 και ετήσιες αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα με βάση την εθνική ανάπτυξη. Στόχος, σταδιακά έως το 2030 οι αμοιβές στην Ελλάδα να είναι στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών.
  • Δεύτερον, αξιοπρεπής δημόσια Υγεία. Σε σύγχρονα νοσοκομεία, με ακόμη περισσότερο προσωπικό και μέσα. Και πρωτοβάθμια φροντίδα με αιχμή τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τα βασικά νοσήματα σε όλους τους πολίτες.
  • Τρίτον, ένα σύγχρονο, παραγωγικό και λειτουργικό Κράτος. Με καθολική ψηφιοποίηση, διαρκή αξιολόγηση του προσωπικού και επιβράβευση όταν επιτυγχάνει τους στόχους του.
  • Και, τέλος, μία οριζόντια πολιτική για τους νέους. Από την Παιδεία και την απασχόληση μέχρι τον Πολιτισμό και την καθημερινότητα. Με ειδική αιχμή, ωστόσο, τη Στέγη. Πέρα από τα πέντε νέα συγκροτήματα Φοιτητικών Εστιών και τα σπουδαστικά επιδόματα στέγασης, το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» θα επεκταθεί. Και θα πλαισιωθεί από τον θεσμό της Κοινωνικής Αντιπαροχής. Σε δημόσιες εκτάσεις, δηλαδή, θα χτίζονται σύγχρονα διαμερίσματα με ιδιωτικά κεφάλαια. Κάποια από αυτά θα αποζημιώνουν τους κατασκευαστές. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους θα ενοικιάζονται αποκλειστικά σε νέους με χαμηλό ενοίκιο.