Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με αντικείμενο την επανεκκίνηση του σιδηροδρομικού έργου

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και της Hellenic Train με αντικείμενο την επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης με πρόσθετα μέτρα ασφάλειας, η αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση της σύμβασης σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, η ενδελεχής επιθεώρηση των υποδομών και η ενίσχυση του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ με προσωπικό. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα, Τρίτη το απόγευμα, από τον Υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο και για Θέματα Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Γεραπετρίτη.

Κατά την έναρξη της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός δήλωσε:


«Καλημέρα σας, κατ’ αρχάς να σας ευχηθώ καλή δύναμη στη δύσκολη αποστολή την οποία αναλαμβάνετε ως καινούριοι Πρόεδροι και Διευθύνοντες Σύμβουλοι της ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ.


Ήθελα να συναντηθούμε σήμερα, μαζί και με τους εκπροσώπους της Hellenic Train, για να δηλώσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η ανάταξη των σιδηροδρόμων μας δεν αποτελεί απλά ένα καθολικό αίτημα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά αποτελεί πια κι ένα προσωπικό δικό μου στοίχημα και αυτό άλλωστε είναι και το περιεχόμενο της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης από πλευράς μου. Είναι μία αναγνώριση διαχρονικών παθογενειών που οδήγησαν σε αυτό το ατύχημα, είναι όμως και η άρνηση της συνθηκολόγησης με τις αιτίες που το προκάλεσαν. Και με αυτές τις αιτίες έχουμε κηρύξει όλοι πόλεμο και τον πόλεμο αυτόν πρέπει να τον κερδίσουμε.


Ο σκοπός μου είναι να σας ενθαρρύνω στη δύσκολη αποστολή την οποία έχετε μπροστά σας. Παραλαμβάνετε δύο πληγωμένους Οργανισμούς, ας μην κοροϊδευόμαστε, οι οποίοι πρέπει να σταθούν στα πόδια τους. Και όπως έχουμε πει και μαζί με τον Υπουργό και όπως αναμένω να ανακοινώσετε σήμερα, η πρώτη προτεραιότητα είναι ένα ασφαλές -το τονίζω το ασφαλές- σχέδιο άμεσης επαναλειτουργίας των σιδηροδρόμων μας, ενδεχομένως όπως μας υποδείξετε με ένα περιορισμένο συγκοινωνιακό φορτίο, αλλά με όσο το δυνατόν περισσότερες πρόσθετες δικλείδες προστασίας και ασφάλειας των επιβατών, αλλά και όσων εργάζονται στα τρένα μας.


Και φυσικά, η δεύτερη καθοριστική προτεραιότητα που αφορά πρωτίστως την ΕΡΓΟΣΕ αλλά και τον ΟΣΕ με τον οποίο πρέπει να συνεργαστούμε, αλλά και την Hellenic Train, είναι η επιτάχυνση πια της ολοκληρωμένης εγκατάστασης του συστήματος τηλεδιοίκησης στον κεντρικό άξονα της χώρας.


Πιστεύω ότι είναι και δικό σας χρέος να ανυψώσετε το ηθικό των εργαζομένων και πιστεύω ότι και αυτοί οφείλουν να γίνουν η όψη του νέου ανανεωμένου προσώπου των τρένων μας.


Ακούσαμε διαλόγους που προκαλούν και οργή και ντροπή. Αρνούμαι προσωπικά να πιστέψω ότι αποτελούν τον κανόνα, όμως και ως εξαιρέσεις δυστυχώς κόστισαν ζωές και γι’ αυτό καμία τέτοια συμπεριφορά πια δεν μπορεί να είναι ανεκτή.


Και πιστεύω επίσης ότι σύντομα το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αλλά και η τεχνική βοήθεια που έχουμε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούν να μας επιτρέψουν να χαράξουμε ένα μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχέδιο για τους σιδηροδρόμους πια του 2030.


Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Πιστεύω ότι έχουμε τεχνογνωσία. Θα βρούμε και πρόσθετη τεχνογνωσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα εξασφαλίσουμε τους πόρους εκείνους οι οποίοι είναι απαραίτητοι για να μπορούμε ως χώρα να έχουμε τα τρένα που μας αξίζουν. Και να τονίσω στο σημείο αυτό, ότι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για εμένα τα τρένα και οι γραμμές που έχουμε, να εξασφαλίσουμε ότι θα λειτουργούν με απόλυτη ασφάλεια πριν συζητήσουμε για μελλοντικές επεκτάσεις των τρένων μας. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα. Όπως βέβαια να εξασφαλίσουμε ότι ο ΟΣΕ θα έχει μια σταθερή χρηματοδότηση, προκειμένου να μπορεί να συντηρεί τις γραμμές του με τον τρόπο που απαιτείται για το δικό μας σιδηροδρομικό δίκτυο.


Τέλος, θέλω να γνωρίζετε ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσω το θέμα αυτό ως πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης. Ο αντίπαλός μας και εδώ, είναι το βαθύ κράτος του αναχρονισμού, το οποίο δυστυχώς στους σιδηροδρόμους μας έχει εκδηλωθεί με μεγαλύτερη ένταση ενδεχομένως απ’ ό,τι σε άλλους τομείς της δημόσιας διοίκησης. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τις νησίδες εκείνες που αντιστέκονται στον εκσυγχρονισμό. Πρέπει να καταπολεμήσουμε -και το λέω ευθέως- και το δικό μας κακό εαυτό.


Χρειαζόμαστε τη συνεργασία και την συμπαράταξη όλων. Ξέρετε πολύ καλά ότι και ο Υπουργός Επικρατείας, ο οποίος έχει αναλάβει τα καθήκοντα με πρώτιστη και κύρια αποστολή την ανάταξη των σιδηροδρόμων μας, αλλά και εγώ, θα είμαστε δίπλα σας. Δεν έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας και νομίζω ότι πρέπει όλοι να υπερβάλλουμε τους εαυτούς μας, ώστε να μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο τον οποίο έχουμε θέσει».


Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Πρόεδροι και Διευθύνοντες Σύμβουλοι του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης και της ΕΡΓΟΣΕ Χρήστος Παληός και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Train Maurizio Capotorto.


Από την πλευρά της Κυβέρνησης έλαβαν μέρος, ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος και για Θέματα Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης, o Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.



Διαγραφή του Κωνσταντίνου Πλεύρη από τον ΔΣΑ για το ναζιστικό χαιρετισμό

 


Το Α΄ Τμήμα του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (πρόεδρος ο Χαράλαμπος Συμεωνίδης), με ομόφωνη απόφασή του, διέγραψε τον δικηγόρο Κωνσταντίνο Πλεύρη, μετά τον ναζιστικό χαιρετισμό του στην αίθουσα που δικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής το περασμένο Φθινόπωρο.

Η ομόφωνη απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΔΣΑ δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα και είναι άμεσα εκτελεστή και ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της πιθανολογούμενης έφεσης, που θα ασκήσει ενώπιον του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, με την κοινοποίηση της απόφασης του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου ο κ. Πλεύρης θα καταθέσει την επαγγελματική ταυτότητα του μέλους του ΔΣΑ.

Να σημειωθεί ότι της απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΔΣΑ είχαν προηγηθεί οι σχετικές ενέργειες του προέδρου του Συλλόγου Δημήτρη Βερβεσού, της συντονίστριας των Πειθαρχικών Τμημάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Μαρινέττας Γούναρη-Χατζησαράντου και του πρόεδρου των Πειθαρχικών Συμβουλίων του ΔΣΑ Ζήση Κωνσταντίνου.





Και δεύτερος αντιεξουσιαστής προσήχθη για το ακροαριστερό ξύλο στον Βαρουφάκη

 



Αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. προσήγαγαν πριν από λίγο έναν 18χρονο στη ΓΑΔΑ για την υπόθεση ξυλοδαρμού κατά του Γιάνη Βαρουφάκη.

Οι αστυνομικοί ενημέρωσαν την ανακρίτρια για τα στοιχεία που διαθέτουν και αναμένουν για το αν θα εκδοθεί ή όχι ένταλμα σύλληψης εις βάρος του 18χρονου, ή θα δώσει ανωμοτί κατάθεση.

Ο 18χρονος είναι και αυτός γνωστός αντιεξουσιαστής και έχει προσαχθεί και στο παρελθόν για επεισόδια.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν ταυτοποιηθεί και άλλα άτομα που συμμετείχαν και αναζητούνται.




Την Δευτέρα ο Καραμανλής στην βουλή και δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Σπίρτζης


 

Μετά τα αιτήματα των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας σχετικά με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, η συνεδρίαση αποφασίστηκε να διεξαχθεί στις 11 το πρωί την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ανέφερε ότι είναι προφανώς, όπως ανέφερε χθες και στη Διάσκεψη των Προέδρων ότι και αυτή, η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είναι μια από όσες εκτιμά ότι θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού έργου.

Η ΝΔ υπέβαλε αίτημα σύγκλησης της επιτροπής προκειμένου να ενημερώσουν για την πορεία των έργων στο σιδηρόδρομο, αλλά και για τη σύμβαση 717, οι πρώην υπουργοί Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Γιώργος Γεραπετρίτης, αλλά και ο Χρήστος Σπίρτζης.

Ο κ. Καραμανλής επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, και τον ενημέρωσε ότι είναι στη διάθεση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία θα συνεδριάσει τη Δευτέρα.

Αν και έκανε τα πάντα για να αποφύγει την εξέταση Σπίρτζη ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά δεν του βγήκε και την Δευτέρα θα απολογηθεί και ο ίδιος για τις ευθύνες του.

Είναι βέβαιο ότι εκτός από τις ευθύνες Καραμανλή, οι ευθύνες του Σπίρτζη θα οδηγήσουν και σε άλλους υπεύθυνους κουμπάρους και μη που θα αντιμετωπίσουν και αυτοί τις ευθύνες τους.



Παρά το ακροαριστερό ξύλο, ο Βαρουφάκης που δεν του βγήκε η εκμετάλλευση συνεχίζει την φαιδρότητα

 


Ο φαιδρός τρόπος που διαχειρίζεται ο Γιάνης Βαρουφάκης, το ακροαριστερό ξύλο που έφαγε μήπως έτσι μπεί στις επόμενες εκλογές στην βουλή, έχει εξοργίσει τους πάντες.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, κάνει λόγο για «πρωτοφανή ανευθυνότητα» για απόπειρα να μετατρέψει την υπόθεση σε «πολιτικό σόου για να μπεί στη Βουλή».

Μιλώντας στο Action24 o Τάκης Θεοδωρικάκος αφού καταδίκασε την επίθεση σε βάρος του Γιάνη Βαρουφάκη το βράδυ της Παρασκευής, είπε στη συνέχεια με αφορμή τον δημόσιο διάλογο που ακολούθησε: «Λυπάμαι που θα πω ότι ο κ. Βαρουφακης συνεχίζει να συμπεριφέρεται με πρωτοφανή ανευθυνότητα που δεν επιτρέπεται όχι σε πολιτικό αρχηγό, δεν επιτρέπεται σε ένα απλό πολίτη. Θα μου πείτε ο κ. Βαρουφάκης, ως υπουργός Οικονομικών έκανε τα πάντα να χάσει η Ελλάδα πάνω από 100 δισ. ευρώ και δεν φαίνεται όχι συγγνώμη να ζήτησε αλλά παριστάνει ότι δεν το έχει καταλάβει μετά από τόσα χρόνια».

«Βγήκε εκείνο το βράδυ, ενώ γνωρίζει πάρα πολύ καλά ποιοι τον έχουν χτυπήσει διότι αυτό φαίνεται από τα ίδια τα βίντεο που υπάρχουν και είπε το επόμενο πρωινό ότι τον χτύπησαν κάποιοι άνθρωποι της νύχτας. Στη συνέχεια κατηγόρησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ότι προκαταλαμβάνει την αστυνομία και την δικαιοσύνη. Μα ο ίδιος λέει ψέματα γύρω από το ποιος τον χτύπησε, εκείνος πάει να προκαταβάλει τα πράγματα» συνέχισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη την κριτική του στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο Θεοδωρικάκος τόνισε επίσης ότι «ο κ. Βαρουφάκης έχει αστυνομική συνοδεία την οποία ο ίδιος επέλεξε να μην έχει μαζί του. Αντιλαμβάνεστε ότι αν είχε μαζί του τους αστυνομικούς που το κράτος έχει στείλει για να τον φυλάνε δεν θα είχε συμβεί το παραμικρό».

Είπε επίσης για την συγκάλυψη που επιχείρησε ο Βαρουφάκης, κρύβοντας τους δράστες, παγκόσμιο φαινόμενο θύματος : «ο κ. Βαρουφάκης δεν ήθελε τις πρώτες αρκετές ώρες να συνδράμει στις έρευνες της αστυνομίας, δεν επέτρεπε στους συνεργάτες του να καταθέσουν και να έχει εικόνες η αστυνομία και παραπληροφορούσε τον κόσμο» και κατέληξε:

«Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Η ΕΛΑΣ έχει ήδη συλλάβει έναν, έχει ταυτοποιήσει αρκετούς από τους δράστες της επίθεσης και να μην έχετε αμφιβολία θα τους συλλάβει τις επόμενες ημέρες. Τότε όλοι θα γνωρίζουν ότι αυτά περι μπράβων είναι τα γνωστά "παραμύθια" που σερβίρει ο κ. Βαρουφάκης με πολύ μεγάλη άνεση».





Όλα τα είχαμε η Καινούργιου μας έλειπε που άλλα ακούει άλλα καταλαβαίνει

 


Μια παρουσιάστρια που κάνει gossip tv, προσπάθησε να δημιουργήσει θέμα για την προβολή της; Η γιατί δεν κατάλαβε τι άκουγε και τι ήθελε να πει ο δημοσιογράφος που την πήρε και το χειρότερο ήθελα να ασχοληθεί με λάθος τρόπο για σοβαρά θέματα, όπως η τραγωδία των Τεμπών.

Η αλήθεια είναι ότι διάφορες εκπομπές με καμία σοβαρότητα και επάρκεια για τέτοια σοβαρά θέματα, τα ξεχείλωσαν και το χειρότερο, εκμεταλλεύτηκαν θύματα και καταστάσεις για να ασχοληθούν με θέματα που δεν τα ακουμπάς εάν δεν τα ξέρεις, δεν είναι όλα gossip.

Η παρουσιάστρια μην καταλαβαίνοντας τι της λέει ο δημοσιογράφος Άρης Προτοσάλτε στο τηλέφωνο και προσπαθώντας να την προστατεύσει, έκανε μια ανάρτηση κατά του Άρη Πορτοσάλτε.

Ο Άρης Πορτοσάλτε έκανε λόγο για «πολλή παραποίηση» και ζητώντας από όσους εκφράζουν την άποψή τους είτε να μην τα περνάνε από το «σουρωτήρι τους» είτε να μην το κάνουν «αν έχουν αδυναμία να τα καταλάβουν».

 «Έχουμε πάρα πολλή βία, έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα. Είναι μια βία που εδράζεται στην παραποίηση» είπε αρχικά ο Άρης Πορτοσάλτε.

«Επειδή μεγαλώνουμε και ζούμε σε έναν τόπο που η κουβέντα είναι πολύ εύκολη μπορούμε να λέμε ο ένας για τον άλλο, μπορώ να βάλω έναν κανόνα; Μην παραποιούμε αυτά που ακούμε, μην τα περνάμε από το σουρωτήρι μας και τα καταλαβαίνουμε όπως θέλουμε να τα καταλάβουμε ή έχουμε αδυναμία να τα καταλάβουμε» συνέχισε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ τα «καρφιά» του.

«Το γεγονός οτι στην Ελλάδα βγαίνουμε πίσω στον διαγωνισμό Pisa στην κατανόηση κειμένου σημαίνει ότι ακούω κάτι και δεν καταλαβαίνω» συνέχισε ο Άρης Πορτοσάλτε ενώ στην παρατήρηση του Δημήτρη Οικονόμου ότι υπάρχουν κάποιοι που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, είπε «υπάρχει παραποίηση, πάρα πολλή δεν θέλω να πω κάτι άλλο μένω σε αυτό».

«Καθένας έχει την άποψή του» συνέχισε ο Δημήτρης Οικονόμου με τον Άρη Πορτοσάλτε να κλείνει τη συζήτηση όσον αφορά την Κατερίνα Καινούργιου με τη φράση «να την πει φίλε μου, όχι παραποίηση, όχι στοχοποίηση. Κι αν ακόμα δεν θέλεις με πρόθεση να στοχοποιείς, όταν παραποιείς δίνεις το έναυσμα να στοχοποιήσεις».

Η αναρτήσεις της παρουσιάστριας




Ο ακροαριστερός φασίστας Πολάκης ξαναχτύπησε και τα βάζει με Ντογιάκο


 

Ευτυχώς η επόμενη βουλή θα γλιτώσει από τον ακροαριστερό φασίστα και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού διστάζουν να τον διαγράψουν.

Όλα τα είχαμε η επανεμφάνιση του ακροαριστερού φασίστα Πολάκη μας έλειπε για να εξοργίσει περισσότερο την κοινωνία και τους πολίτες.

Με ανάρτησή του , ο Παύλος Πολάκης χωρίς να τον έχει σταματήσει κανένας απο τον ΣΥΡΙΖΑ,  τα βάζει με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου διότι τόλμησε να ζητήσει σε βάθος έρευνα στον ΟΣΕ. Και αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να γίνει σε βάθος γιατί θα αποκαλυφθούν τα αίσχη του Σπίρτζη και των συνεργατών Σπίρτζη, οπότε θα τον βόλευαν να γίνει έρευνα μόνο στα τελευταία 3,5 χρόνια.

Ο προκλητικός ακροαριστερός φασίστας Πολάκης ειρωνευόμενος τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου γράφει : «Επόμενη κινηση… Η διερεύνηση του εγκλήματος στο Οριαν εξπρές!!! Αυτός είναι εισαγγελέας!!! Ξεσκονίζει ολη την ιστορία του σιδηροδρόμου…..αρκεί να μην φτάσουμε στο Μητσοτακη !!»



Η ΝΔ ζητά συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας – Με Καραμανλή, Σπίρτζη, Γεραπετρίτη και Χρυσοχοΐδη

 



Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει προσπάθεια να ξεφύγει από τις ευθύνες του, αλλά δεν θα καταφέρει να προστατέψει τον Σπίρτζη, τους διοικητές του ΟΣΕ επί Σπίρτζη, και όσους ευθύνονται και από το 2015-2029

Η ΝΔ κατέθεσε πριν από λίγο αίτημα στη Βουλή για συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας τη Δευτέρα με Καραμανλή, Χρυσοχοΐδη, Σπίρτζη και Γεραπετριτη.

Δείτε την επιστολή:






Ντογιάκος σε ΟΣΕ: Να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι με τα σιδηροδρομικά δυστυχήματα της τελευταίας 15ετίας

 



Τους φακέλους όλων των σιδηροδρομικών δυστυχημάτων της τελευταίας 15ετίας ζήτησε από τη νέα διοίκηση του ΟΣΕ ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος.

Στην έγγραφη εισαγγελική παραγγελία αναφέρεται πως ο ΟΣΕ υποχρεούται να ενημερώσει την εισαγγελική αρχή πόσα θανατηφόρα σιδηροδρομικά δυστυχήματα έγιναν τα τελευταία 15 χρόνια και με πόσα θύματα, σε ποια σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου συνέβησαν και τι έγινε με την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τους υπαιτίους.

Με λίγα λόγια θα αναζητηθούν οι ευθύνες για όλους ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., όσο και να προσπαθούν να κρυφτούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστολή των στοιχείων αυτών ζητήθηκε προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξε ορθός καταλογισμός ευθυνών και έως ποίου σημείου είχαν προχωρήσει οι έρευνες, καθώς και αν χρειάζεται οι σχετικές δικογραφίες να επαναξιολογηθούν.

Ήδη, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει ζητήσει τον φάκελο για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης που σημειώθηκε το 2017.



Οδηγοί τσακώθηκαν στην Θεσσαλονίκη και ένας βλάκας έβγαλε τσεκούρι

 


Ένα σοκαριστικό περιστατικό σημειώθηκε την Κυριακή 12 Μαρτίου, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, με ένα φαιδρό και επικίνδυνο οδηγό να βγάζει τσεκούρι για να κτυπήσει τον άλλο.

Βίντεο το οποίο δημοσιεύθηκε στα κοινωνικά δίκτυα δείχνει έναν ηλικιωμένο βλάκα άνδρα να διαπληκτίζεται με κάποιον περαστικό, ενώ εν συνεχεία βγάζει ένα τσεκούρι από το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του και απειλεί τον άνδρα.

Μάλιστα ακούγονται φωνές στο βάθος του βίντεο από άλλους περαστικούς οι οποίοι αποτρέπουν τον φαιδρό και επικίνδυνο βλάκα από αυτή την πράξη.

Ο λόγος του διαπληκτισμού δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός καθώς επίσης για το αν το θύμα της επίθεσης υπέβαλε μήνυση εναντίον του.

Δείτε το βίντεο με τον οδηγό που έβγαλε τσεκούρι στη Θεσσαλονίκη:





Κατώτατος μισθός από 1/4/2023, 766€, με 1 τριετία 842,60€, 2 τριετίες 919,20€, 3 τριετίες 995,80€

 



Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες η αύξηση του μισθού θα είναι γύρω στα 7,5%.

Οι εργαζόμενοι θα δουν τις αποδοχές τους να ανεβαίνουν από την 1η Απριλίου στα 763-766 ευρώ, από τα 713 ευρώ όπου είναι σήμερα. 

Σε 12μηνη βάση ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 894 ευρώ, από 832 ευρώ σήμερα.

Πέρα από τον κατώτατο, θετική επίδραση θα υπάρξει και σε όσους είχαν κατοχυρώσει προϋπηρεσία τουλάχιστον 3 ετών στον ίδιο εργοδότη ως τον Φεβρουάριο του 2012, καθώς αυτοί οι εργαζόμενοι δικαιούνται ανάλογη αναπροσαρμογή των 3ετιών τους. 

Αύξηση 7,5%

Κατώτατος μισθός μέχρι 31/3/2023  

713          Χωρίς τριετία

784,30 1 τριετία 

855,60  2 τριετίες       

 926,90    3 τριετίες

Κατώτατος μισθός από 1/4/2023  

766           Χωρίς τριετία             

842,60  1 τριετία

919,20  2 τριετίες      

995,80      3 τριετίες


Ποια επιδόματα επηρεάζονται από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού: 

τακτικής επιδότησης ανεργίας,

επίσχεσης εργασίας,

μακροχρόνια ανέργων,

ειδικό εποχικό,

ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης λόγω ανεργίας,

ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα του ΟΑΕΔ,

ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας,

αφερεγγυότητας του εργοδότη,

διαθεσιμότητας,

παροχή προστασίας της μητρότητας,

μαθητείας,

ασκούμενων σπουδαστών ΤΕΙ,

πρακτική άσκηση φοιτητών σχολών τουριστικής εκπαίδευσης,

ειδική επιδότηση εκδοροσφαγέων,

ειδική συμπληρωματική παροχή ανεργίας φορτοεκφορτωτών,

επιδότηση λόγω ανεργίας των ξεναγών,

επιδότηση λόγω ανεργίας αδελφών νοσοκόμων,

επιδότηση λόγω ανεργίας δασεργατών,

επιδότηση λόγω ανεργίας ρητινοσυλλεκτών,

βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,

βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΟΑΕΕ,

βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΑ,

άδειας συμμετοχής σε εξετάσεις για σπουδαστές, φοιτητές, μαθητές που είναι εργαζόμενοι,

προγράμματα απασχόλησης.

Επίδομα ανεργίας, από 438 ευρώ, στα 471 ευρώ.






Η ΔΥΠΑ στηρίζει στην πράξη τις γυναίκες στην αγορά εργασίας

 



H Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) έχει θέσει ως μία από τις βασικές της προτεραιότητες την άμβλυνση των ανισοτήτων στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας. Η χώρα μας, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας (2022), συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των δώδεκα χωρών που, παγκοσμίως, συγκεντρώνουν το 100% της βαθμολογίας στον δείκτη για τη νομική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, γεγονός που αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου σε αυτό τον τομέα.


Είναι σαφές, όμως, ότι η νομοθετική ισότητα δεν συνεπάγεται την ουσιαστική ισοτιμία. Το γεγονός ότι οι γυναίκες αποτελούν σχεδόν τα 2/3 των εγγεγραμμένων ανέργων και το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι κατά 67% μεγαλύτερο από των ανδρών, αναδεικνύει την ανάγκη συγκεκριμένων και στοχευμένων δράσεων που θα στηρίζουν την ένταξη και επανένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας.


Στο διάστημα των τελευταίων 3,5 ετών, υλοποιήθηκε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο πολιτικών και δράσεων, ώστε να συνεισφέρουμε στην εξάλειψη των στερεοτύπων και να διευκολύνουμε τις γυναίκες να βρουν δουλειά, ξεπερνώντας τα πολλά και σημαντικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν.


Στον τομέα της απασχόλησης, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε, μεταξύ άλλων, τρία προγράμματα, με έμφαση στις γυναίκες.

Πιο συγκεκριμένα, δύο προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 9.000 ανέργων, 30 ετών και άνω και ένα πρόγραμμα επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων από 3.000 νέους, 18-29 ετών, στο οποίο υπήρχε πρόβλεψη, ώστε το 60% των δικαιούχων να είναι γυναίκες, ενώ, τελικά, το ποσοστό ξεπέρασε το 70%.

Συνολικά, μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης, που υλοποιήθηκαν (νέων θέσεων εργασίας, απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, επιχειρηματικότητας, ειδικά προγράμματα κ.ά.), εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας σχεδόν 100.000 γυναίκες στο διάστημα από τον Αύγουστο 2019 έως τον Ιανουάριο 2023, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ για τη ΔΥΠΑ.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και στην απόφαση της ένταξης, για πρώτη φορά, των άνεργων γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας στα προγράμματα απασχόλησης ευάλωτων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Για πρώτη φορά εντάχθηκαν ως ειδική κατηγορία ωφελουμένων του νέου προγράμματος 10.000 νέων θέσεων εργασίας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, οι μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας, μετά την ανατροφή των παιδιών τους, που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Μέσω συμπράξεων με κορυφαίες εταιρίες τεχνολογίας (Google, Cisco, Coursera, Amazon, Microsoft), περισσότερες από 23.000 γυναίκες αναβάθμισαν της δεξιότητές τους την τελευταία 3ετία, ενώ, τον περασμένο Δεκέμβριο, προχωρήσαμε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την εταιρία τηλεπικοινωνιακών δικτύων, εξοπλισμού και υπηρεσιών Huawei, το οποίο αφορά την εκπαίδευση 500 άνεργων γυναικών σε βασικές γνώσεις Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Επιπλέον, υλοποιούμε το «Πάω Μπροστά», το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης, που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα μας, του οποίου οι πρώτες φάσεις αφορούν 120.000 ανέργους και 150.000 εργαζομένους, με τις γυναίκες να αποτελούν το 67% των συμμετεχόντων.

Αντίστοιχα υψηλό είναι και το ποσοστό των γυναικών (64%) που επέλεξαν τις σπουδές στα 30 Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) της ΔΥΠΑ, την περίοδο 2019-2022, φτάνοντας συνολικά τις 10.545 σπουδάστριες, ενώ περισσότερες από 9.000 είναι οι μαθήτριες στις 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) και στις 7 Πειραματικές ΕΠΑΣ Μαθητείας, την αντίστοιχη περίοδο.

Στο πεδίο της ασφάλισης, επεκτάθηκε η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας από 6 σε 9 μήνες, ενώ πλέον υπάρχει η δυνατότητα και των δύο γονιών με παιδιά έως 8 ετών να λάβουν γονική άδεια 4 μηνών, η οποία καλύπτεται από τη ΔΥΠΑ για τους δύο πρώτους μήνες, με ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, αλλά και με την αντίστοιχη αναλογία δώρων και επιδόματος άδειας.

Η ισότητα των φύλων αναγνωρίζεται διεθνώς ως μία σημαντική κινητήριος δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη. Στη στρατηγική για την ισότητα των φύλων 2020-2025 που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με μελέτη του EIGE, «η ισότητα των φύλων συνεπάγεται περισσότερες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερη παραγωγικότητα», ενώ, παράλληλα, η βελτίωση της ισότητας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατά κεφαλήν αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) μεταξύ 6,1% και 9,6%, με πιθανό αντίκτυπο στο ΑΕΕ ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ έως και 12%, μέχρι το 2050.


 



Στο Ταμείο Ανάκαμψης πρόσθετα έργα, 161 εκατ. ευρώ, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, σε 76 Δήμους


 

Μια νέα δέσμη έργων με συνολικό προϋπολογισμό 161 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Αφορά έργα σε 76 Δήμους που αποβλέπουν:


στην βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου,

τη βελτίωση της ποιότητας και της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος,

τη βελτίωση της προσβασιμότητας και των μετακινήσεων, τη μείωση των ρύπων από τις μετακινήσεις,

την εξοικονόμηση φυσικών πόρων,

την αύξηση των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου,

τη διευκόλυνση κυκλοφορίας στα πεζοδρόμια πεζών και ΑμεΑ.

Επιδιώκεται, πρωτίστως -όπως επισημαίνουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης που συνυπέγραψαν την απόφαση- μεγαλύτερη οδική ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών, μείωση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων, βελτίωση της ποιότητας ζωής.




Πρώτη η Ελλάδα στην βελτίωση του Δείκτη Καινοτομίας στην Ε.Ε. μεταξύ 2015-2022

 



Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση European Innovation Scoreboard της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα κατέγραψε την μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή στον Συνολικό Δείκτη Καινοτομίας μεταξύ 2015 και 2022 ανάμεσα στα 27 Κράτη-Μέλη της ΕΕ. Η αύξηση της τιμής του δείκτη καινοτομίας παρατηρείται με ιδιαίτερα έντονο ρυθμό κατά την τελευταία τετραετία, ενώ πολύ μεγάλη βελτίωση έχουν καταγράψει οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με καινοτομίες προϊόντος, η απασχόληση σε καινοτόμες επιχειρήσεις, οι πωλήσεις καινοτόμων προϊόντων, καθώς και οι ΜμΕ με καινοτομίες επιχειρησιακών διαδικασιών. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προώθησε σειρά δράσεων στην κατεύθυνση αυτή μεταξύ των οποίων:

Η δημιουργία του Elevate Greece και η μετεξέλιξη του σε Ανώνυμη Εταιρεία του Δημοσίου.

Η χρηματοδότηση των Συνεργατικών Σχηματισμών Καινοτομίας μέσω ΕΣΠΑ, για την ανάπτυξη και αξιοποίηση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Η χρηματοδότηση των Κέντρων Ικανοτήτων μέσω ΕΣΠΑ, για την μεταφορά τεχνολογίας σε βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Η αύξηση των υπερεκπτώσεων για δαπάνες σε Έρευνα και Ανάπτυξη από το 130% στο 200%.

Η διάθεση 500 εκατομμυρίων ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για την έρευνα και την καινοτομία.

Η Ελλάδα -όπως τονίζει ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης- κατέκτησε πολλές ευρωπαϊκές πρωτιές, όπως το ότι ήταν 1η στη συνολική απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020, 1η στην έγκριση του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, 2η στη συνολική ανάπτυξη του 2022.

Η Κυβέρνηση -όπως επεσήμανε ο Υφυπουργός Χρίστος Δήμας- θέλει να καλλιεργήσει τις συνθήκες και να παρέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε οι ταλαντούχοι νέοι επιχειρηματίες και επιστήμονες να νιώθουν σιγουριά πως μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί σε παγκόσμια κλίμακα.




ΣΥΡΙΖΑ εργαλειοποιεί την τραγωδία και τρέμει την έρευνα για τις ευθύνες 2015-2019


 


Το πόσο φαιδρός και αδιάφορος για την κοινωνία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, φάνηκε για ακόμα μία φορά αφού, στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου δεν συζητήθηκε κανένα άλλο θέμα για την κοινωνία, πλην των επόμενων βημάτων με επίκεντρο της τραγωδία των Τεμπών, η οποία έχει πλέον όχι απλά κεντρικό, αλλά σχεδόν αποκλειστικό χαρακτήρα στην αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ανίκανος να κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση για το μέλλον της χώρας, την οικονομία, την κοινωνία, εργαλειοποιεί ακόμα μία τραγωδία για να κάνει φαιδρή αντιπολίτευση.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπου εμφανίζονται αποφεύγουν να αναφερθούν για τον ΟΣΕ στην περίοδο 2015-2019, και αναφέρονται μόνο στα αίτια και τις ευθύνες του δυστυχήματος στα Τέμπη από το 2019.

Και αφού τα φαιδρά στελέχη επιμένουν για το 2019 και μετά να γίνει έρευνα, τρέμοντας τις αποκαλύψεις της περιόδου τους, καταγγέλουν συγκάλυψη από την κυβέρνηση,  ενώ επιχειρούν οι ίδιοι να συγκαλύψουν τις δικές τους ευθύνες.

Το πόσο φαιδρά κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας φαίνεται απο την επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, που ζητά τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής μόνο με την παρουσία προσώπων της παρούσας κυβέρνησης χωρίς την παρουσία του Σπίρτζη, των προηγούμενων και των διοικήσεων επί ΣΥΡΙΖΑ, την διοίκηση της ΡΑΣ κτλπ, δείχνοντας ότι πραγματικός του στόχος δεν είναι η αναζήτηση της αλήθειας για την τραγωδία των Τεμπών και η διόρθωση των διαχρονικών προβλημάτων, αλλά να μην υπάρξει έρευνα και συζήτηση για τα πεπραγμένα της δικής του περιόδου, ώστε να έχει θέμα αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και υπογράφει ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον Γ. Γεραπετρίτη, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα έγγραφα των διαπραγματεύσεων μεταξύ του υπουργείου Μεταφορών και της Hellenic Train και εδώ ευκαιρία είναι η κυβέρνηση να καταθέσει ολα τα έγγραφα και της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ, για να πέσουν οι ίδιοι του ΣΥΡΙΖΑ στην παγίδα για να αντιμετωπίσουν και αυτοί τις ευθύνες τους.