Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

Φαιδρά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έδιωξαν το σύζυγο γυναίκας που κάηκε στο Μάτι από διαμαρτυρία

 



Φαιδρά στελέχη του Αλέξη Τσίπρα στην Κόρινθο στο πλαίσιο της δήθεν σιωπηλής διαμαρτυρίας για τα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη, προσπαθούν να εκμεταλλευθούν με κάθε τρόπο τη θλίψη που έχει προκαλέσει η τραγωδία και ο θάνατος 57 ανθρώπων.

Γελοία μέλη της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ εμπόδισαν τον σύζυγο γυναίκας που κάηκε στο Μάτι να διαμαρτυρηθεί και οι άθλιοι τον απομάκρυναν από την συγκέντρωση.

Μάλιστα ο πρώην γραμματέας της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ αφού απομακρύνει τον σύζυγο του θύματος στην τραγική πυρκαγιά στο Μάτι επιστρέφει και δηλώνει ότι αυτός διαλέγει με ύφος ακροαριστερού φασίστα Παύλου Πολάκη, δείχνοντας ότι έτσι είναι όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ.




Μητσοτάκης : «Οφείλω μια συγγνώμη τόσο προσωπική, όσο και στο όνομα όσων κυβέρνησαν τη χώρα»

 



Την ώρα που ο Αλέξη Τσίπρας έχει αμολήσει τους ακροαριστερούς κακοποιούς να σπάσουν και να καταστρέψουν, κάποιοι πολιτικοί έχουν αυξημένο το αίσθημα της ευθύνης.

Σε ανάρτησή του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αυξημένο το αίσθημα της ευθύνης και την βαθιά οδύνη που βιώνει και ο ίδιος όσων πατέρας πέρα από πολιτικός έγραψε ότι οφείλει, ως πρωθυπουργός, «μια μεγάλη ΣΥΓΓΝΩΜΗ» σε όλους, «αλλά πάνω από όλα στους συγγενείς των θυμάτων» του τραγικού δυστυχήματος.

Η Πλήρης ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την τραγωδία στα Τέμπη

«Σήμερα θα ήθελα να γράψω για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη. Χωρίς ξύλινα λόγια, χωρίς να επαναλαμβάνω τα τετριμμένα. Να κάνω μια προσπάθεια να βάλω σε σειρά τις σκέψεις μου και σε λόγια τα συναισθήματα μου.

Και ξεκινώ με τα αυτονόητα. Ως πρωθυπουργός, οφείλω σε όλους, αλλά πάνω από όλα στους συγγενείς των θυμάτων, μια μεγάλη ΣΥΓΓΝΩΜΗ. Τόσο προσωπική, όσο και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια. Γιατί, πράγματι, στην Ελλάδα του 2023, δεν γίνεται δυο τρένα να κινούνται αντίθετα στην ίδια γραμμή και να μην το έχει αντιληφθεί κανείς.

Δεν μπορούμε, δεν θέλουμε και δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο σφάλμα. Αν το έργο της Τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί, αυτό το δυστύχημα θα ήταν πρακτικά αδύνατο να είχε συμβεί. Το γεγονός ότι το Ψηφιακό Σύστημα Ελέγχου θα λειτουργεί πλήρως μέσα στους επόμενους μήνες δεν είναι δικαιολογία. Το αντίθετο. Κάνει τον πόνο μου ακόμα μεγαλύτερο που δεν προφτάσαμε να το ολοκληρώσουμε πριν συμβεί το κακό.

Η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει ταχύτατα τη τραγωδία και θα αποδώσει ευθύνες. Ενώ τις επόμενες μέρες ο αρμόδιος υπουργός θα ανακοινώσει παρεμβάσεις άμεσης βελτίωσης της ασφάλειας των σιδηροδρόμων μέχρι να ολοκληρωθεί το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διοίκησης. Τώρα, έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων, αναγνωρίζοντας με θάρρος τα σφάλματα του κράτους.

Όμως, ούτε αυτά φτάνουν. Θα ζητήσω αμέσως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από φίλες χώρες τη συνδρομή τους σε τεχνογνωσία, ώστε να αποκτήσουμε, επιτέλους, σύγχρονα τρένα. Και θα αγωνιστώ για να έχουμε πρόσθετη κοινοτική χρηματοδότηση προκειμένου να συντηρηθεί και να αναβαθμιστεί γρήγορα το υφιστάμενο δίκτυο.

Τέλος, θα προτείνω σε όλα τα κόμματα να δεσμευτούμε από τώρα ότι, στην επόμενη Βουλή, θα συσταθεί Ειδική Επιτροπή που θα διερευνήσει την πονεμένη ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων όλη την τελευταία εικοσαετία. Όσα δεν έγιναν τόσα χρόνια πρέπει να τα κάνουμε τώρα και γρήγορα.

Γνωρίζουμε όλοι ότι οι σιδηρόδρομοι της πατρίδας είναι βαθιά προβληματικοί. Είναι ίσως η ακραία έκφραση μιας Ελλάδας που δεν μας ταιριάζει και θέλουμε να την αφήσουμε πίσω.

Ξέρω ότι πολλοί σήμερα θα θυμούνται τη φράση ενός προκατόχου μου ότι «αυτή είναι η Ελλάδα». Όμως όχι, δεν είναι μόνον αυτή. Υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, εκεί έξω, που μας δίνει ελπίδα, πίστη και δύναμη.

Την είδαμε όλοι και μετά το τραγικό δυστύχημα. Στους πυροσβέστες, στους διασώστες και στο ΕΚΑΒ που βρέθηκαν εκεί από την πρώτη στιγμή. Στους γιατρούς και υγειονομικούς που οργάνωσαν αμέσως την περίθαλψη των τραυματιών. Στον Στρατό. Αλλά και στους ειδικούς της Αστυνομίας που διεκπεραίωσαν με ταχύτατα την οδυνηρή αποστολή της ταυτοποίησης των σωρών. Ώστε να επιστραφούν στις οικογένειές τους για να πενθήσουν.

Το πρόσωπο της καλύτερης Ελλάδας είδαμε, επίσης, στους επιβάτες που ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν τους συνεπιβάτες τους. Στις Ελληνίδες και τους Έλληνες που έσπευσαν ενωμένοι να δώσουν αίμα. Αλλά και στα νέα παιδιά που διαδήλωσαν βουβά και ειρηνικά, κρατώντας ένα κερί και με σύνθημα «φταίει η κακιά η (χ)ώρα». Ένα σύνθημα που η αλήθεια του μας πονά όλους.

Προσωπικά είμαι στην πολιτική για να αλλάξω αυτή την «κακιά την χώρα», αυτήν την παλαιά Ελλάδα που μας πληγώνει. Γι’ αυτό προσπαθώ, κάθε μέρα. Άλλοτε τα καταφέρνω και άλλοτε όχι. Ξέρω καλά, ωστόσο, πόσο καλύτερη μπορούμε να κάνουμε την πατρίδα μας αν σαρώσουμε τα απομεινάρια του παρελθόντος που μας κρατάνε πίσω. Και για αυτήν την Ελλάδα που μας αξίζει θα συνεχίσω να αγωνίζομαι.

Εδώ σταματώ. Σήμερα, Κυριακή της Ορθοδοξίας, ανάβουμε όλοι ένα κερί στη μνήμη αυτών που έφυγαν τόσο άδικα και τόσο πρόωρα».

Kyriakos Mitsotakis
5 ώρες πριν

Σήμερα θα ήθελα να γράψω για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη. Χωρίς ξύλινα λόγια, χωρίς να επαναλαμβάνω τα τετριμμένα. Να κάνω μια προσπάθεια να βάλω σε σειρά τις σκέψεις μου και σε λόγια τα συναισθήματά μου.

Και ξεκινώ με τα αυτονόητα. Ως πρωθυπουργός, οφείλω σε όλους, αλλά πάνω από όλα στους συγγενείς των θυμάτων, μια μεγάλη ΣΥΓΓΝΩΜΗ. Τόσο προσωπική, όσο και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια. Γιατί, πράγματι, στην Ελλάδα του 2023, δεν γίνεται δυο τρένα ν...

Δείτε περισσότερα


Με εντολή του Αλέξη Τσίπρα οι ακροαριστεροί κακοποιοί σπάνε και καίνε στο Σύνταγμα

 



Με εντολή του Αλέξη Τσίπρα και της Κουμουνδούρου, ακροαριστεροί κακοποιοί επιδίδονται σε επεισόδια, καταστροφές και εμπρησμούς στα πέριξ του Συντάγματος κατά την διάρκεια του συλλαλητηρίου που έλαβε χώρα το μεσημέρι για την τραγωδία με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 57 άτομα.



Το αρχικό κάλεσμα απο ΜΚΟ που ελέγχει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου είχε γίνει για τις 11:00 και όσο περνούσε η ώρα φαινόταν πως για το συλλαλητήριο υπήρχε ανταπόκριση από πολίτες. 



Την ίδια ώρα, ωστόσο, ανάμεσά τους, με εντολή του Αλέξη Τσίπρα και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ παρεισφρήσαν ακροαριστεροί κακοποιοί οι οποίοι προκάλεσαν επεισόδια, καταστρέφοντας περιουσίες αθώων πολιτών.

Οι ομάδες των ακροαριστερών κακοποιών του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν στο συλλαλητήριο αποφασισμένοι να αποσταθεροποιήσουν αφού εξοπλισμένοι με μολότοφ επιτέθηκαν κατά αστυνομικών ενώ προέβησαν και σε βανδαλισμούς.













Πώς θα χορηγηθούν τα 10.000 χαμηλότοκα δάνεια σε νέους

 


Ανοίγει ο δρόμος για την υποβολή αιτήσεων για τα χαμηλότοκα δάνεια σε νέους στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σπίτι μου» έως το τέλος Μαρτίου, μετά την δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που εξειδικεύει τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος και περιγράφει τη διαδικασία. Τα βασικότερα σημεία της ΚΥΑ έχουν ως εξής:

Οι πολίτες που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα (δηλαδή είναι ηλικίας 25-39 ετών κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για το δάνειο, με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους) υποβάλλουν αίτηση για να κριθεί η κατ’ αρχήν επιλεξιμότητά τους σε κάποια από τις τράπεζες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από σειρά δικαιολογητικών για το καθένα από τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Οι τράπεζες ελέγχουν την πλήρωση των προϋποθέσεων (ηλικιακό όριο, εισόδημα, έλλειψη ακινήτου κατάλληλου προς κατοικία) για κάθε αιτούντα. Εάν αυτές πληρούνται, τότε αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα του ενδιαφερομένου με βάση τους εσωτερικούς τους κανονισμούς και αποφασίζουν για την προέγκριση η όχι δανείου και τα κριτήρια πιστοδότησης εντός 60 ημερών από την υποβολή της αίτησης. Η προέγκριση ισχύει για 60 ημέρες από τη γνωστοποίησή της στον αιτούντα.

Η τράπεζα ενημερώνει τον αιτούντα για την προέγκριση και αυτός εντός της προθεσμίας των 60 ημερών οφείλει να γνωστοποιήσει στην τράπεζα το αιτούμενο ποσό δανείου (που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ), το ακίνητο που προτίθεται να αγοράσει και την τιμή του (που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ σύμφωνα με το συμβόλαιο αγοράς) και να προσκομίσει τα έγγραφα που απαιτούνται ώστε η τράπεζα να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο. Αν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, η οικονομική προέγκριση παύει να ισχύει. Εάν προσκομιστούν εμπρόθεσμα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τότε σε συνέχεια επικοινωνίας της τράπεζας με την ΕΑΤ, η ΕΑΤ δεσμεύει το ποσό του αιτούμενου δανείου μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία τελικής έγκρισης ή εν μέρει έγκρισης ή απόρριψης του δανείου από την τράπεζα και εντάσσει την συγκεκριμένη αίτηση στο Πρόγραμμα.

Στη συνέχεια η τράπεζα διενεργεί νομικό και τεχνικό έλεγχο επί του ακινήτου και γνωστοποιεί τα αποτελέσματα στην ΕΑΤ. Εάν από τον έλεγχο προκύψει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις ως προς το ακίνητο για τη λήψη δανείου, υποβάλλει στην ΕΑΤ τη σχετική δανειακή σύμβαση. Η ΕΑΤ ελέγχει τα στοιχεία που υποβλήθηκαν και εγκρίνει τη σύμβαση εκτός και α) ο υποψήφιος δανειολήπτης έχει αιτηθεί δάνειο ή έχει καταρτίσει σύμβαση με άλλη τράπεζα στο πλαίσιο του Προγράμματος ή β) το ποσό που αναγράφεται στη σύμβαση υπερβαίνει το ποσό που είχε δεσμευθεί ή το 90% του συμβολαίου αγοράς ή γ) τα καταχωρημένα στοιχεία είναι λανθασμένα.

Η υπογραφή σύμβασης με τον τελικό αποδέκτη, η εγγραφή υποθήκης ή προσημείωσης υποθήκης επί του ακινήτου που θα διασφαλίζει το δάνειο και η εκταμίευση του συνολικού ποσού της σύμβασης πραγματοποιείται εντός 6 μηνών από την έγκριση της ΕΑΤ. Η παραπάνω προθεσμία παρατείνεται κατά 2 μήνες αν η αίτηση για εγγραφή υποθήκης ή προσημείωσης έχει υποβληθεί εντός του εξαμήνου. Εάν οι προθεσμίες αυτές δεν τηρηθούν με υπαιτιότητα του αιτούντος, η αίτηση απορρίπτεται.




Eurostat: Στο 6,5% μειώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο

 


Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8,5% τον Φεβρουάριο του 2023, από 8,6% τον Ιανουάριο σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat.


Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Φεβρουάριο (15%, έναντι 14,1% τον Ιανουάριο), ακολουθούμενη από την ενέργεια (13,7%, έναντι 18,9% τον Ιανουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,8%, έναντι 6,7% τον Ιανουάριο) και τις υπηρεσίες (4,8%, έναντι 4,4% τον Ιανουάριο).

Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 6,5% από 7,3% τον Ιανουάριο.

Το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν το Φεβρουάριο η Λετονία (20,1%), η Εσθονία (17.8%) και η Λιθουανία (17,2%).

Το χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη καταγράφουν η Ισπανία και το Λουξεμβούργο (4,8%), το Βέλγιο (5,5%), η Ισπανία (6,1%) και η Ελλάδα (6,5%). Ακολουθούν η Κύπρος (6,7%), η Μάλτα (7%), η Γαλλία (7,2%). Ο πληθωρισμός στη Γερμανία το Φεβρουάριο ήταν στο 9,3%.




Μειώθηκε στο 10,8% το ποσοστό της ανεργίας τον Ιανουάριο

 



Στο 10,8% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Ιανουάριο εφέτος, έναντι του 13,7% τον Ιανουάριο 2022 και του αναθεωρημένου προς τα άνω 12,4% τον Δεκέμβριο 2022. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 501.948 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 134.764 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2022 (21,2%) και κατά 87.686 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2022 (14,9%).

Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 13,9% από 18,3% τον Ιανουάριο πέρυσι, και στους άνδρες σε 8,3% από 10%.

Κατά μεγάλες ομάδες ηλικιών, στην ομάδα 15- 24 ετών το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε σε 28,1% από 37% τον Ιανουάριο 2022, και στις ηλικίες 25- 74 ετών σε 9,8% από 12,5%.

 

Σύμφωνα επίσης με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ:

Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.145.529 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 118.588 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2022 (2,9%) και μείωση κατά 26.314 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2022 (0,6%).

Τα άτομα κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού» (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία), ανήλθαν σε 3.165.855 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 16.493 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2022 (0,5%) και αύξηση κατά 110.145 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2022 (3,6%).




Άμεσοι στόχοι για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μετακινήσεων


 

Ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ανέλαβε χθες και τα καθήκοντα του Υπουργού Υποδομών - Μεταφορών «με μια ειδική -όπως τόνισε- εντολή από τον Πρωθυπουργό» που αφορά τρεις στόχους:


Πρώτον, να διερευνήσουμε τους λόγους που φτάσαμε να θρηνήσουμε την απώλεια ψυχών. Η έρευνα θα γίνει με τρόπο διαφανή και ενδελεχή. Για τον λόγο συγκροτείται επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα μελετήσει τα συστημικά αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία, τις παθολογίες και τις αδράνειες που υπήρξαν αν υπήρξαν διαχρονικά και όχι για απόδοση ευθυνών που αποτελεί αντικείμενο της ήδη υφιστάμενης δικαστικής έρευνας.

Δεύτερο, να εξασφαλίσουμε τις διαδικασίες εκσυγχρονισμού υποδομών οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί ώστε να μην υπάρχει καμία καθυστέρηση.

Και τρίτο, να γίνουν άμεσες ενέργειες για εξασφάλιση της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μετακινήσεων προκειμένου να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

 

Σημειώνεται ότι η καθημερινή διαχείριση του Υπουργείου θα γίνεται από τους υφυπουργούς και τους γενικούς γραμματείς.


 



Από 27 χώρες οι φοιτητές του αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος της Ιατρικής του Α.Π.Θ

 


Σε 1,5 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα έσοδα από το πρώτο ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα που λειτουργεί τα δύο τελευταία χρόνια στην Ιατρική σχολή του Αριστοτέλειου  Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα έχει προσελκύσει φοιτητές από 27 χώρες και από τις πέντε ηπείρους. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα "πείραμα", προσέλκυσης ξένων φοιτητών σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία λειτούργησε θετικά.

Μέσα στα δύο χρόνια που έχει τεθεί σε εφαρμογή, έχει υποδεχθεί και φιλοξενήσει 120 φοιτητές. Για την επόμενη, την τρίτη χρονιά, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον αν και το ανώτατο όριο των προπτυχιακών φοιτητών που μπορούν να πάρουν μέρος είναι μόλις 60, όσους επιτρέπει ο κανονισμός λειτουργίας του προγράμματος.

Από το Μάρτιο του 2021 οπότε και ξεκίνησε η διεθνής επικοινωνία για το πρόγραμμα έως και σήμερα, η ιστοσελίδα του προγράμματος έχει 120.000 μοναδικούς επισκέπτες. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει περισσότεροι από 3.500 φοιτητές, από τους οποίους το ένα τρίτο κατέθεσαν ολοκληρωμένο φάκελο. Τα δίδακτρα είναι 12.000 ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ιατρικής σχολής Κυριάκο Αναστασιάδη, με τα έσοδα αυτά, έχει καλυφθεί η λειτουργία του προγράμματος με 22 νέους επιστήμονες στο διδακτικό και διοικητικό προσωπικό της Ιατρικής, έχουν ανακαινιστεί 2 κεντρικά αμφιθέατρα στη Σχολή και 4 στα συνεργαζόμενα νοσοκομεία της πόλης, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια και χώροι γραφείων και υποδοχής. Επίσης, έχουν εξασφαλιστεί τα αναλώσιμα υλικά, έχουν εγκατασταθεί 300 τάμπλετς  για τις ψηφιοποιημένες εξετάσεις (είναι μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία) του τμήματος, έχει εξυπηρετηθεί η διαδικτυακή προβολή ενώ έχουν δοθεί 18 υποτροφίες και βραβεία.

Οι επιδόσεις των φοιτητών του αγγλόφωνου προγράμματος είναι αντίστοιχες με αυτές του ελληνόφωνου. Τα ποσοστά επιτυχίας στις εξετάσεις μαθημάτων των φιλοξενούμενων φοιτητών και φοιτητριών είναι 95%.

Η Ιατρική σχολή της Θεσσαλονίκης έχει ανοίξει το δρόμο και σε άλλες σχολές και τμήματα των ελληνικών πανεπιστημίων καθώς αποτελεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα για όλα τα ξενόγλωσσα προγράμματα στην Ανώτατη Εκπαίδευση, τα οποία μπορούν να διεθνοποιήσουν τις σπουδές τους για να αναπτυχθούν ή για να διατηρήσουν αξιόπιστα τη βιωσιμότητα τους χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Ήδη φέτος ξεκίνησε και η Ιατρική του ΕΚΠΑ. Σε φάση δημιουργίας προγραμμάτων είναι και οι υπόλοιπες Ιατρικές Σχολές της χώρας, καθώς και πολλά Πανεπιστήμια και άλλες Σχολές στην Ελλάδα. 




Νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Δικαίου για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων

 



Kατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας «Εκσυγχρονισμός του Δικαίου για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων». Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων:


Την αναβάθμιση της Επιτροπής Ζώντα Δότη και την οργάνωσή της σε δύο αυτοτελή τμήματα, ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση στην παροχή της σχετικής άδειας.

Τη θέσπιση της υποχρέωσης των Μονάδων Μεταμόσχευσης να παρακολουθούν τον δωρητή τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος και εφ’ όρου ζωής του.

Την πρόβλεψη, στην περίπτωση που δεν υπάρχει εκφρασμένη βούληση του αποβιώσαντα και δεν ανευρίσκονται οικείοι του, ότι η αφαίρεση οργάνου – μοσχεύματος πραγματοποιείται, υπό την τήρηση συγκεκριμένων δικλίδων ασφαλείας.

Την θέσπιση ως κανόνα της κατά προτεραιότητας διενέργειας των χειρουργικών πράξεων της αφαίρεσης και της μεταμόσχευσης σε σχέση με τις λοιπές χειρουργικές επεμβάσεις.

Την θέσπιση Δικτύων Δωρεάς και Μεταμόσχευσης Οργάνων.

Την αναβάθμιση του ρόλου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος μετονομάζεται σε «Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων».

Την πρόβλεψη της δημιουργίας ενός ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος Μεταμοσχεύσεων που ενσωματώνει όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με τη δωρεά, την αντιστοίχιση και την κατανομή οργάνων, τη μεταμόσχευση και τη μακροπρόθεσμη μετα – μεταμοσχευτική παρακολούθηση.

 



Ξεκίνησε στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, η συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία

 


Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τίτλο «Ζούμε Αρμονικά Μαζί - Σπάμε τη Σιωπή: Ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία», παρουσίασε η Υπουργός Νίκη Κεραμέως στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Πρόκειται -όπως τόνισε- για ρυθμίσεις με μοναδικό στόχο τη βελτίωση της ζωής των μαθητών μας. Υπέρ της ψυχικής και σωματικής τους υγείας, υπέρ μίας καλύτερης σχολικής καθημερινότητας. Το νομοσχέδιο έρχεται σε συνέχεια δράσεων που ήδη έχει αναπτύξει το Υπουργείο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία όπως:


Πρώτον, η εκπαίδευση των μαθητών με την εισαγωγή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα (με θεματικές όπως η σεξουαλική αγωγή, ο σεβασμός στον άλλον, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα) και τα 166 Νέα Προγράμματα Σπουδών που καλλιεργούν το πνεύμα κατά της βίας και των διακρίσεων.

Δεύτερον, η ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών με 85.000 επιμορφώσεις εκπαιδευτικών σε σχετικά θέματα, στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

Τρίτον, η ενίσχυση της σχολικής κοινότητας με διπλασιασμό των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, από 1.600 σε 3.200, θεσμοθέτηση του Συμβούλου Σχολικής Ζωής. αύξηση προϋπολογισμού υποστηρικτικών φορέων, συνεργασίες με αρμόδιους φορείς όπως το Εργαστήριο Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ.

 

Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου, προβλέπονται:


Πρώτον: Νέες δομές για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας, σε επίπεδο σχολικής μονάδας, Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και σε κεντρικό επίπεδο.

Δεύτερον: Συστηματικές επιμορφώσεις εκπαιδευτικών.

Τρίτον: Πλατφόρμα για αναφορές περιστατικών ενδοσχολικής βίας στην οποία οι μαθητές θα μπορούν να αναφέρουν περιστατικά ανώνυμα ή επώνυμα και οι γονείς μόνο επώνυμα.



Οι ευθύνες θα αποδοθούν - Η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων


 


Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

Μόλις επέστρεψα από τον τόπο μιας τραγωδίας που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη. Δεκάδες συμπολίτες μας, οι πιο πολλοί νέα παιδιά, έχασαν εκεί τη ζωή τους, σε ένα φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα χωρίς προηγούμενο στην πατρίδα μας.

Ευχαριστώ από καρδιάς τις γυναίκες και τους άνδρες του κρατικού μηχανισμού που κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή. Πυροσβέστες και διασώστες, στελέχη του ΕΚΑΒ, της Αστυνομίας, της Αυτοδιοίκησης, όπως και τους γιατρούς και υγειονομικούς και τους ψυχολόγους στα νοσοκομεία μας. Έκαναν και κάνουν το καλύτερο δυνατό σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Συνάντησα συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων στο νοσοκομείο της Λάρισας. Μέσα στον ανείπωτο πόνο τους, με περίσσευμα αξιοπρέπειας, με ρώτησαν «γιατί». Και μου είπαν «ποτέ ξανά». Τους οφείλουμε μία ειλικρινή απάντηση.


Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη, υπέβαλε αμέσως την παραίτησή του. Το ίδιο και οι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ. Η στάση του τον τιμά, καθώς όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος.


Μεταβατικός Υπουργός, μέχρι τις εθνικές εκλογές, ορίζεται ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, από τον οποίο ήδη ζήτησα να προχωρήσει γρήγορα στη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Αλλά θα εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων.

Ταυτόχρονα, η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά. Οι ευθύνες θα αποδοθούν. Ενώ η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων. Θα πενθήσουμε τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, τους φίλους μας. Θα μείνουμε ενωμένοι και σε αυτή την τραγωδία. Και, μετά, θα σκύψουμε το κεφάλι και θα σφίξουμε τα δόντια. Θα δουλέψουμε ώστε αυτό το «ποτέ ξανά» που άκουσα στη Λάρισα να μην μείνει λόγος κενός.


Σας το υπόσχομαι.



Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο αποκτά η Λευκάδα

 


Δρομολογούνται οι διαδικασίες για την ανέγερση Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στη Λευκάδα, σε χώρο που παραχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά την έγκριση του κτηριολογικού προγράμματος, που εκπονήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο πρόκειται να στεγάσει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του νησιού από τη μέση παλαιολιθική εποχή μέχρι το 1864, οπότε ενσωματώθηκε η Λευκάδα με το ελληνικό κράτος.

Λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες μουσειακές απαιτήσεις, το κτηριολογικό πρόγραμμα του νέου Μουσείου αναπτύσσεται σε ένα συνολικό εμβαδόν 2.460 τ.μ. και διαρθρώνεται σε χώρους της μόνιμης έκθεσης, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων και πολλαπλών χρήσεων, αίθουσα πολυμεσικών και διαδραστικών εφαρμογών, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, χώρο υποδοχής, αποθήκες αρχαιοτήτων, εργαστήρια συντήρησης, βιβλιοθήκη-αρχείο, αναψυκτήριο, χώρους εξυπηρέτησης του κοινού και λοιπούς βοηθητικούς χώρους. Στον αύλειο χώρο αναπτύσσεται υπαίθρια έκθεση λίθινων αρχιτεκτονικών μελών, που σήμερα φυλάσσονται σε αποθήκες.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας φιλοξενείται σήμερα σε πτέρυγα του κτηρίου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας, σε έναν περιορισμένο σε έκταση χώρο. Η δημιουργία ενός σύγχρονου Μουσείου με διαχρονικό χαρακτήρα θα συντελέσει στην πληρέστερη εποπτεία της ιστορίας της Λευκάδας και των γύρω νήσων διαχρονικά. Το Αρχαιολογικό Μουσείο αποτελείται σήμερα από τέσσερις αίθουσες και έναν μικρό χώρο γραφείου (συνολικό εμβαδόν Μουσείου 300 τ.μ.), ενώ διαθέτει ένα πολύ μικρό πωλητήριο δίπλα στο εκδοτήριο. Λόγω της περιορισμένης έκτασης του Μουσείου, στις προθήκες του φιλοξενούνται μόνον μικρός αριθμός αντιπροσωπευτικών δειγμάτων από τον αρχαιολογικό πλούτο του νησιού.


 




Νέα, επιπλέον ενίσχυση στην Αυτοδιοίκηση για την ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς

 


Η Κυβέρνηση συνεχίζει να ενισχύει τους Δήμους, προκειμένου να αποκτήσουν τις απαραίτητες υποδομές και να ανταποκριθούν στις νέες αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει για την ευζωία των ζώων συντροφιάς. Ήδη  με το χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Άργος», σε συνδυασμό με την πάγια ετήσια χρηματοδότηση των Δήμων  διατίθενται περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ προς τους Δήμους, έναντι των μόλις 600.000 ευρώ που προέβλεπε το προηγούμενο πλαίσιο. Κι αυτό γιατί -όπως τονίζει ο Υπουργός Αναπληρωτής Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας- δεν νοείται μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς τη μεταφορά και των απαραίτητων πόρων.

Στο πλαίσιο αυτό υπέγραψε χθες νέες αποφάσεις χρηματοδότησης, συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για 22 Δήμους για την  κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, Σημειώνεται ότι υλοποιείται ήδη το μεγαλύτερο πρόγραμμα στειρώσεων αδέσποτων ζώων συντροφιάς ύψους 5 εκατ. ευρώ, ενώ επιπροσθέτως για πρώτη φορά διατέθησαν 3 εκατ. ευρώ για εμβόλια έναντι ζωοανθρωπονόσων.



Νέα τεχνολογικά εργαλεία βελτιώνουν την ζωή των συνανθρώπων μας με αναπηρία


 

«Αξιοποιούμε τα τεχνολογικά άλματα για να διευκολύνουμε και να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των συνανθρώπων μας με αναπηρία. Πλέον έχουμε στην διάθεσή μας περισσότερα εργαλεία και περισσότερους μηχανισμούς που μας βοηθούν να υλοποιήσουμε ακόμα καλύτερα και αποτελεσματικότερα το έργο μας», ανέφερε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια ομιλίας στην ημερίδα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Αυτισμός». Πιο συγκεκριμένα, η Υφυπουργός έκανε λόγο για:


Την ψηφιακή κάρτα αναπηρίας που υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας, πιστοποιεί την αναπηρία του κατόχου της και διασφαλίζει την πρόσβασή του σε υπηρεσίες και αγαθά που δικαιούται.

Την καινοτόμα υπηρεσία “Relay”, που δίνει τη δυνατότητα σε συμπολίτες μας με ακουστική αναπηρία να πραγματοποιούν τηλε-βιντεοκλήσεις και να εξυπηρετούνται σε υπηρεσίες που μέχρι πρότινος δεν είχαν πρόσβαση, μέσω εξ αποστάσεως διερμηνείας.

Το πρόγραμμα ψηφιακής κατάρτισης ατόμων με αισθητηριακές αναπηρίες και ηλικιωμένους. Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία σε 2.400 τυφλούς ή κωφούς συμπολίτες μας και σε 3.000 ηλικιωμένους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του διαδικτύου.

Το πρόγραμμα της πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης που αφορά σε περισσότερα από 1.600 παιδιά ηλικίας μηδέν έως έξι ετών, που μπορεί να προβλέψει συμπεριφορές παιδιών στο φάσμα του αυτισμού, καθώς και τις προσωποποιημένες παρεμβάσεις που απαιτούνται.

Το πρόγραμμα «Κυψέλη» το οποίο παρέχει πρώιμη ανίχνευση νοητικών, μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών δυσκολιών σε παιδιά, με σκοπό την έγκαιρη παρέμβαση για τη βελτίωση της λειτουργικότητάς τους.




Για 19ο συνεχόμενο μήνα η κυβέρνηση στηρίζει την κοινωνία απέναντι στην ενεργειακή κρίση

 



Είναι γνωστό ότι η κρίση αυτή την περίοδο έχει αμβλυνθεί, ωστόσο είναι σαφές ότι δεν έχει τελειώσει. Όπως βρεθήκαμε δίπλα σε όλα τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τους αγρότες όλο αυτό το χρονικό διάστημα, έτσι θα συνεχίσουμε. Μόνιμη μέριμνά μας, ο λογαριασμός που θα πληρώσουν οι καταναλωτές, να παραμείνει σε προσιτά επίπεδα για όσο διάστημα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση. Ειδικότερα οι επιδοτήσεις για το Μάρτιο έχουν ως εξής:


Οικιακά τιμολόγια: Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 40 Euro/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή. Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 84 Euro/MWh.

Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 40Euro/MWh.

Για την ενεργοβόρο βιομηχανία (περιλαμβάνονται χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, βιομηχανίες αλουμινίου, κεραμουργίες, υφαντουργίες , βιομηχανίες παραγωγής χαρτιού, υαλουργίες, κλπ.) σχεδιάζεται σχήμα ενίσχυσης με βάση το κοινοτικό πλαίσιο, στο οποίο θα ενταχθούν επιχειρήσεις που δεν έχουν συνάψει συμβάσεις σταθερών τιμολογίων άνω των 12 μηνών, δεν θα συνάψουν διμερή συμβόλαια φυσικής παράδοσης με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και αντιμετωπίζουν μείωση του λειτουργικού περιθωρίου κατά 40% ή σε αρνητικό λειτουργικό περιθώριο λόγω της αύξησης του κόστους του ρεύματος. Για τις περιπτώσεις αυτές επιδότηση για όλο το 2023 θα είναι 50Euro/MWh.

Παραδείγματα του οφέλους που έχει ο καταναλωτής με την επιδότηση ρεύματος τον Μάρτιο


Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400 KWh θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 78 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 62 ευρώ.

Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700 KMh θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 136,5 ευρώ. Με την επιδότηση (μέχρι τις 500 KWh) θα πληρώσει 116,5 ευρώ. Αν εξοικονομήσει, 15% θα πληρώσει 108,5 ευρώ.

Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200 KWh θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 234 ευρώ. Με την επιδότηση (μέχρι τις 500 KWh) θα πληρώσει τελικά 214 ευρώ. Αν εξοικονομήσει 15% θα πληρώσει 186 ευρώ.

 



Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του ελληνικού λαού

 


Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το χαιρετισμό του προς τους πολίτες του Δήμου Αχαρνών:

Καθώς πλησιάζουμε πια στο τέλος αυτής της κυβερνητικής θητείας -το γνωρίζετε όλες και όλοι, οι εκλογές είναι κοντά πια, θα γίνουν την άνοιξη- τα διλήμματα τα οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες, είναι πάρα πολύ ξεκάθαρα.

Έχουν να συγκρίνουν τώρα μια τετραετία Νέας Δημοκρατίας και να συγκρίνουν με την προηγούμενη τετραετία. Διότι οι ίδιοι οι οποίοι οδήγησαν τη χώρα στα βράχια το 2015, οι ίδιοι οι οποίοι πρωταγωνίστησαν αρνητικά στην ανάπτυξη για τέσσερα χρόνια -τη χαμηλότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη είχαμε από το 2015 ως το 2019, σήμερα έχουμε μία από τις υψηλότερες- οι ίδιοι οι οποίοι σας τσάκισαν στους φόρους, οι ίδιοι οι οποίοι άνοιξαν τα σύνορα και έκαναν την Ελλάδα «ξέφραγο αμπέλι», οι ίδιοι οι οποίοι αναζητούσαν γεωπολιτικούς συμμάχους στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, έρχονται πάλι να διεκδικήσουν τη ψήφο του Ελληνικού λαού.

Ας συγκριθούμε, λοιπόν. Ποιος σας είπε ότι θα μειώσει τους φόρους και τους μείωσε; Η Νέα Δημοκρατία. Ποιος σας είπε ότι θα δημιουργήσει περισσότερες δουλειές και τις δημιούργησε; Η Νέα Δημοκρατία. Ποιος σας είπε ότι θα φυλάξει τα σύνορα και τα φύλαξε; Η Νέα Δημοκρατία.

Θα συγκριθούμε, λοιπόν, θα μετρηθούμε και θα συζητήσουμε για το σχέδιό μας για το μέλλον. Διότι αυτό το οποίο ενδιαφέρει εσάς καθώς θα προσέρχεστε στις κάλπες, δεν είναι τόσο το τι έγινε αυτά τα τέσσερα χρόνια -το γνωρίζετε καλά νομίζω, δεν χρειάζεται να σας πω πολλά περισσότερα- αλλά ποιο είναι το σχέδιό μας για την επόμενη τετραετία.

Πώς θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους πιο αδύναμους. Πώς θα δημιουργήσουμε παραπάνω δουλειές.

Πώς θα φτιάξουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο θα γνωρίζει ο κάθε πολίτης ότι θα μπορεί να έχει ποιοτική πρόσβαση σε ποιοτικές φροντίδες υγείας.

Πώς θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τα σχολεία μας. Τα πανεπιστήμιά μας. Την τεχνική εκπαίδευση.

Πώς θα εξακολουθούμε η Ελλάδα να είναι ένας ασφαλής προορισμός και μια χώρα η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης. Κάναμε την Ελλάδα από ουραγό, πρωταγωνιστή στην Ευρώπη.

Όλα αυτά θα τα ζυγίσετε και θα τα αξιολογήσετε. Και έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του ελληνικού λαού. Ξέρω ότι υπήρχαν συμπολίτες μας που δεν ανήκαν στη Νέα Δημοκρατία, που μας εμπιστεύθηκαν το 2019 και πιστεύω ότι αισθάνονται δικαιωμένοι για την επιλογή τους. Όπως ξέρω ότι σίγουρα ανάμεσά μας υπάρχουν και συμπολίτες μας που δεν μας έχουν ψηφίσει. Που μπορεί να μας ψηφίσουν για πρώτη φορά, γιατί πείστηκαν τελικά ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας στην πολιτική χτίζονται από πολιτικούς που αυτά που λένε τα κάνουν και δε σας τάζουν πράγματα τα οποία γνωρίζετε ότι δεν μπορούμε να τα κάνουμε πράξη.

 



Χωρίς την ισχυρή ανάπτυξη και την ψηφιοποίηση του κράτους οι έκτακτες ενισχύσεις δεν θα μπορούσαν να δοθούν ούτε τόσο μαζικά, ούτε και τόσο γρήγορα

 


Στον καθιερωμένο απολογισμό των κυβερνητικών δράσεων της εβδομάδας ο πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Facebook, αναφέρθηκε:

Στη σημαντική μείωση των επικουρικών κλινών στο «Αττικόν», το οποίο είχε πολύ μεγάλο πρόβλημα με τα ράντζα.

Στην αναβάθμιση του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ». Το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση προβλέπει ότι θα ενισχυθεί η ογκολογική μονάδα και θα αφορά αποκλειστικά στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου.

Στις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους πολίτες της Τουρκίας και της Συρίας, ενώ υπενθύμισε ότι δεν έχουμε ξεχάσει και τη δική μας δέσμευση για τις περιοχές της ελληνικής επικράτειας που χτυπήθηκαν από φυσικά φαινόμενα την προηγούμενη χρονιά. Γι’ αυτό και ψηφίσαμε στη Βουλή την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το 2023 όλων των ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικά φαινόμενα.

Στο γεγονός ότι οι πρώτοι 68 πολίτες του Κορυδαλλού παρέλαβαν τα πιστοποιητικά παρακολούθησης των μαθημάτων απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων από το νέο Κέντρο που εγκαινίασε πέρυσι το καλοκαίρι ο Δήμος, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στη διευκόλυνση είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν και οι πολίτες στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου είναι πια διαθέσιμη η δυνατότητα έκδοσης κωδικών πληρωμής RF/QR για την πληρωμή τελών (άδειας και μεταβίβασης) μέσω web banking.

Στη σταδιακή αναθεώρηση του δικαστικού χάρτη της Διοικητικής Δικαιοσύνης. Το σχετικό νομοσχέδιο έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή και έχει στόχο την ταχύτερη και πιο ποιοτική απονομή της Δικαιοσύνης. Στοχεύουμε να έχει εξαλειφθεί έως το 2027 όλη η εκκρεμότητα υποθέσεων στη διοικητική δικαιοσύνη και να φτάσει ο χρόνος εκδίκασής του κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στην πρόθεση της Amazon να χρησιμοποιήσει την ελληνική νησιωτικότητα ως παράδειγμα ψηφιακών εφαρμογών και για άλλες απομακρυσμένες περιοχές στον κόσμο, με οδηγό το νησί της Νάξου.

Στην ανακοίνωση μίας νέας μεγάλης επένδυσης ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ από τη Philip Morris International. Μία επένδυση που θα προσθέσει 4 νέες γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο της θυγατρικής της εταιρείας, Παπαστράτος, στον Ασπρόπυργο, αυξάνοντας την παραγωγική δυναμικότητά του, και – το πιο σημαντικό – δημιουργώντας 300 νέες θέσεις εργασίας.

Στο Σχέδιο για τη Θεσσαλία του 2030 που περιλαμβάνει περισσότερα από 570 έργα, έχει συνολικό προϋπολογισμό 4,5 δισ. και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της Θεσσαλίας.

Στη πολύ σημαντική διάκριση για τον θεματικό τουρισμό της Θεσσαλίας καθώς η Αλόννησος και το περίφημο ναυάγιο της Περιστέρας κατέλαβαν την πρώτη θέση στον καταλογο του National Geographic με τον τίτλο «Α Diver’s Guide To The World”, με τους 50 πιο εντυπωσιακούς και ποιοτικούς καταδυτικούς προορισμούς του κόσμου.

Στα 2 εκατομμύρια αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο του market pass που χρηματοδοτείται από τη φορολόγηση των υπερκερδών επιχειρήσεων. Είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» που συνεχώς εμπλουτίζεται με νέες κατηγορίες προϊόντων, και θα περιλαμβάνει και νηστίσιμα μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε με έμφαση ότι: «Η κρίση πληθωρισμού είναι μία έκτακτη κατάσταση και σε αυτήν απαντάμε με έκτακτα μέτρα στήριξης. Όμως οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό -αναμένουμε την τρίτη αύξηση σύντομα- και οι μειώσεις 7 δισεκατομμυρίων ευρώ στους φόρους είναι μόνιμες. Ενώ χωρίς την ισχυρή ανάπτυξη που έχει πετύχει η Ελλάδα, αλλά και χωρίς την ψηφιοποίηση του κράτους, αυτές οι έκτακτες ενισχύσεις δεν θα μπορούσαν να δοθούν ούτε τόσο μαζικά, ούτε και τόσο γρήγορα».




Θεσσαλία 2030: Πάνω από 570 έργα με προϋπολογισμό 4,5 δισ. ευρώ

 


Παρουσιάστηκε στη Λάρισα  το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του οποίου  υλοποιούνται, έχουν δρομολογηθεί ή σχεδιάζονται από την Κυβέρνηση περισσότερα από 570 έργα και παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 4,5 δισ. ευρώ. Αφορούν  σύγχρονα δίκτυα και υποδομές, την αγροτική παραγωγή και την πράσινη μετάβαση, δράσεις για την ποιότητα ζωής και επενδύσεις που δίνουν αξία στην περιοχή.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε:

Η πυκνότητα των έργων που δρομολογούνται στη Θεσσαλία πραγματικά την καθιστά πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα. Η περιφέρεια αυτή έχει έναν πολύ ισχυρό αναπτυξιακό σφυγμό, τον οποίο ερχόμαστε να ενισχύσουμε μέσα από μια σειρά από δράσεις, με έργα υποδομών, έργα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό, έτσι ώστε πραγματικά να μπορέσει να ξεδιπλώσει όλο της το αναπτυξιακό δυναμικό. Αλλά ταυτόχρονα  να δημιουργηθεί μία δίκαιη ανάπτυξη και το μέρισμα να μοιράζεται δίκαια σε όλους, σε κάθε γωνιά της, διότι από την πρώτη στιγμή έχω πει ότι δεν νοείται να υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων, οι πολίτες των μεγάλων αστικών κέντρων και της Περιφέρειας. Κάθε πολίτης να έχει τις ίδιες ευκαιρίες, τις ίδιες δυνατότητες, την ίδια πρόσβαση στην πρόνοια της πολιτείας, την ίδια δυνατότητα για ατομική οικογενειακή και συνολική προκοπή.

Το σχέδιο αυτό κάνει πράξη αυτό το όραμα. Δεν είναι απλά ένας κατάλογος έργων. Αποτυπώνει μία συνολική αναπτυξιακή λογική για το πώς αντιλαμβανόμαστε το μέλλον της χώρας κατά προέκταση. Ένα μέλλον το οποίο στηρίζεται πρωτίστως στη δυνατότητά μας να ξεκλειδώνουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιφέρειας.




Πολιτικές που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων



Είναι γεγονός ότι οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας αλλά και η μεσαία τάξη αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, καθώς υφίστανται τώρα και τις συνέπειες της εισαγόμενης ακρίβειας. Σε κάθε περίπτωση -όπως πολλές φορές έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- οι μισθοί στην Ελλάδα είναι χαμηλοί και αν το στοίχημα της πρώτης τετραετίας ήταν η μείωση των φόρων, το στοίχημα της δεύτερης είναι η αύξηση των μισθών.

Γεγονός  επίσης είναι ότι η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει τόσο σε πολιτικές που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων, όσο και σε στοχευμένες δράσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων του διεθνούς πληθωρισμού.

Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι -σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε στα τέλη Ιανουαρίου η ΕΛΣΤΑΤ- το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε στο 3ο τρίμηνο του 2022 κατά 10,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Ειδικότερα, σε σχέση με το 2019 -όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για το 2022- υπήρξε βελτίωση των μέσων μηνιαίων αποδοχών κατά 12,4%, όχι μόνο στον κατώτατο μισθό αλλά και στο σύνολο των εισοδηματικών κλιμακίων. Επίσης εξαιρετικά σημαντικά συνέβαλε στην αύξηση των εισοδημάτων η μείωση της ανεργίας από το 17% στο 11%.

Στην κατεύθυνση της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος συνέβαλαν:

Η μείωση των φόρων στα νοικοκυριά, όπως η μείωση κατά 35% του ΕΝΦΙΑ, η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ και  των άλλων συντελεστών κατά μία εκατοστιαία μονάδα, καθώς και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4%.

Η διπλή αύξηση το 2022 του κατώτατου μισθού (2% από 1ης Ιανουαρίου και 7,5% από 1ης Μαΐου), ενώ ήδη προγραμματίζεται νέα  αύξηση από την 1η Απριλίου.

Η αύξηση από τον Ιανουάριο, μετά από 12 χρόνια, των συντάξεων κατά 7,75%, ενώ για όσους είχαν προσωπική διαφορά και δεν πήραν καθόλου ή πήραν μειωμενη αυξηση θα καταβληθεί έκτακτη ενίσχυση που κυμαίνεται, ανάλογα με την περίπτωση, από τα 200 έως τα 300 ευρώ.

Η μείωση τα 3,5 τελευταία χρόνια της ανεργίας από το 17% που την άφησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο 11,6%. Αυξήθηκαν κατά 263.263 οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα (13,3%), που σημαίνει ότι ένας ολόκληρος κόσμος που δεν έχει καθόλου εισόδημα απέκτησε δουλειά και εισόδημα.

Πέρα από τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, η Κυβέρνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της εισαγόμενης ακρίβειας και της πληθωριστικής πίεσης απάντησε με σειρά μέτρων τα οποία στήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα. Ανάμεσα στα άλλα, στο διάστημα αυτό, η Κυβέρνηση:

Προχώρησε στην επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, καλύπτοντας από το 80% έως και το 100% των αυξήσεων. Όλα τα νοικοκυριά κάθε μήνα βλέπουν στο λογαριασμό τι θα πλήρωναν εάν δεν υπήρχε η σημαντική αυτή κρατική επιδότηση.

Διέθεσε περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ στους ευάλωτους συμπολίτες μας τα Χριστούγεννα.

Υπήρξε αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και της περιμέτρου των δικαιούχων συνολικού κόστους 520 εκατ. ευρώ, καθώς και επιδότηση της βενζίνης με το Fuel Pass 1 και 2.

Μπήκε σε εφαρμογή η «Κάρτα αγορών» - με κόστος που εκτιμάται στα 600 εκατομμύρια, τα οποία θα προέλθουν από την έκτακτη φορολόγηση των δύο ελληνικών διυλιστηρίων- με την οποία θα επιστρέφεται στον καταναλωτή το 10% της δαπάνης για αγορές βασικών καταναλωτικών αγαθών που θα ξεκινά από τα 22 ευρώ για τον άγαμο και τα 32 για ένα ζευγάρι, ενώ θα αυξάνεται κατά δέκα ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Εφαρμόζεται για 17η εβδομάδα το «Καλάθι του νοικοκυριού», που συμβάλλει στην καθήλωση ακόμη και τη μείωση των τιμών σε 60 κατηγορίες βασικών καταναλωτικών αγαθών, ενώ έχει ήδη προστεθεί και το «Σαρακοστιανό Καλάθι».

 



Οι τέσσερις κεντρικοί στόχοι της κυβέρνηση Μητσοτάκη για την επόμενη τετραετία

 


Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Λάρισα:

Οι στόχοι μας, λοιπόν, είναι πολύ καθαροί. Θα έχουμε την ευκαιρία τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες, να ξεδιπλώσουμε αναλυτικά το κυβερνητικό μας πρόγραμμα ενόψει των επικείμενων εκλογών. Τέσσερις στόχους συγκρατήστε μόνο:

Μία χώρα δυναμική και παραγωγική. Και αν ο στόχος της οικονομικής πολιτικής, ο κεντρικός μας στόχος την πρώτη τετραετία, ήταν οι χαμηλότεροι φόροι, δεσμεύομαι ότι ο κεντρικός μας στόχος τη δεύτερη τετραετία θα είναι οι καλύτεροι μισθοί, οι οποίοι -να το αναγνωρίσουμε- είναι ακόμα χαμηλοί στον τόπο μας. Είναι χαμηλοί στον ιδιωτικό τομέα και, ναι, είναι χαμηλοί και στον δημόσιο τομέα.

Ο δεύτερος στόχος μας είναι μία Ελλάδα πιο ανθρώπινη, με αξιοπρεπή υγεία, σε σύγχρονα νοσοκομεία, με δωρεάν -να το ξαναπώ- προληπτικές εξετάσεις για όλους. … Έτσι αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, μια ολοκληρωμένη πολιτική υγείας, η οποία δεν εξαντλείται μόνο στο τι κάνουμε στα νοσοκομεία μας, αλλά αρχίζει από την πρόληψη, από την υγιεινή ζωή, από την άθληση. 

Θέλουμε μια κοινωνία ψηφιακή και πράσινη. Ένα κράτος φιλικό. Η ψηφιακή επανάσταση τώρα ξεκίνησε, αλλά έχει ακόμα πολλά βήματα για να ολοκληρωθεί. Και βέβαια η ενέργειά μας, πια, θα παράγεται ολοένα και περισσότερο από τον άνεμο και από τον ήλιο μας. Κανείς δεν μπορεί να μας τα πάρει αυτά. Είναι ήδη οι φτηνότερες μορφές ενέργειας.

Και τέταρτον, θέλω και θα αγωνιστώ για μια πατρίδα θωρακισμένη και ασφαλή. Υπερήφανη και μέσα και έξω από τα σύνορά της.



ΝΔ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κρίνει ξανά την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου α λα καρτ»


 

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να μπούμε σε πολιτική αντιπαράθεση αυτήν την ώρα, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

«Τη στιγμή που ένας δεύτερος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον στενότερο συνεργάτη του κ. Τσίπρα Ν.Παππά, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος, καταδικάζεται και αυτός με το βαρύτατο αδίκημα για ένα δημόσιο λειτουργό, αυτό της παράβασης καθήκοντος, ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει για την αθώωση της κ. Τουλουπάκη!

»Κρίνει, δηλαδή, ξανά την απόφαση α λα καρτ και δεν βρίσκει να πει μια κουβέντα για την καταδίκη και δεύτερου υπουργού του, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πώς αντιλαμβάνεται το κράτος δικαίου» τονίζει.

Η φαιδρή επιλεκτική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει σχέση με την αλήθεια και ανάγκασε την Ν.Δ. να απαντήσει :

«Η αθώωση της κ. Τουλουπάκη τελειώνει οριστικά το μύθευμα περί σκευωρίας Novartis και οποιασδήποτε άλλης μομφής στο πρόσωπό της, σε σχέση με τον τρόπο που εκτέλεσε τα καθήκοντά της ως Εισαγγελέας Διαφθοράς», υποστηρίζει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «αυτό που μένει είναι το σκάνδαλο, και δυστυχώς χωρίς καμία απόδοση ευθυνών».

Πρόσθεσε δε πως «σε ό,τι αφορά την κατά πλειοψηφία απόφαση της δικαιοσύνης για τον κ. Παπαγγελόπουλο, επί των ημερών του οποίου άνοιξε η έρευνα για το σκάνδαλο Novartis, την αφήνουμε στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας».



«Eργαλειοποίηση» της τραγωδίας απο ΣΥΡΙΖΑ μέσω ΜΚΟ «Αλληλεγγύη σε όλους», με εμπλοκή βουλευτή και πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ

 



Η επιχείρηση δημιουργίας «νέων πλατειών» με δήθεν «σιωπηλές» συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, γίνεται μέσω της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη σε όλους», που έχει στενή σχέση με μια βουλευτή και πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ γνωστή σε όλους για τα γεμιστά της. 

Η προχθεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα με σύνθημα «ΠΕΝΘΟΥΜΕ τους νεκρούς μας, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την αλήθεια» υιοθετήθηκε επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ με σειρά κορυφαίων στελεχών του να την αναπαράγουν στα social media, κάτι που δεν έκαναν με τους 104 νεκρούς στο Μάτι και τους 24 νεκρούς στην Μάνδρα, ώστε να δείξουν αλληλεγγύη.

Σύμφωνα με την Νέα Δημοκρατία και όσους παρακολούθησαν την εξέλιξη της τραφωδίας, εξασφάλισε πυκνή τηλεοπτική παρουσία ο πρόεδρος των μηχανοδηγών Κ. Γενιδούνιας, ο οποίος πέρασε τη «γραμμή» ότι «τον τελευταίο καιρό δεν δουλεύει τίποτα», αποκρύπτοντας τη δεύτερη ιδιότητα που έχει: Είναι εκλεγμένο μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ μετά το πρόσφατο συνέδριό του. Χαρακτηριστικό του δόλου που υποκρύπτει η χρησιμοποίηση του συνδικαλιστή είναι ότι η Κουμουνδούρου έσπευσε να κατεβάσει από την επίσημη σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ τη σελίδα και το βιογραφικό του «ανεξάρτητου συνδικαλιστή», που υπήρχαν έως την Πέμπτη. 

Επιχειρείται να μηδενιστεί η σημασία του ομολογημένου και πολλαπλώς αποδεδειγμένου ανθρώπινου λάθους του σταθμάρχη της Λάρισας και πιθανώς του μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Ο στόχος είναι προφανής: Για όλα φταίει η κυβέρνηση. Εξ αντικειμένου οι ευθύνες δεν εξαντλούνται στον σταθμάρχη -καθώς η τραγωδία ανέδειξε τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στις υποδομές-, αλλά η «αθώωσή» του βιάζει την κοινή λογική. Μεταξύ άλλων, γιατί αν δεν είχαν γίνει τα μοιραία λάθη του σταθμάρχη, δεν θα είχε γίνει η τραγωδία. Και βεβαίως δεν θα είχε ανοίξει η συζήτηση, η οποία ευλόγως και δικαίως φτάνει πολύ μακριά.

Η σύγκριση της διαχείρισης των δυο τραγωδιών (Μάτι-Τέμπη) που επιχειρεί ο φαιδρός ΣΥΡΙΖΑ είναι συντριπτική σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε, υπήρξε καταφανής ανικανότητα, δεν υπήρξε καμία παραίτηση (ο κ. Τόσκας παραιτήθηκε βραδυφλεγώς κι αφού προηγουμένως, όσο κι αν έψαξε, δεν βρήκε τίποτα λάθος…) και -κυρίως- υπήρξε το αδιανόητο θέατρο του Α. Τσίπρα και η ιστορική συνέντευξη τύπου με τα ψευδή και ανύπαρκτα «δορυφορικά στίγματα», που έδειχναν… σχέδιο εμπρησμού. 

Σήμερα που κρύβεται ο Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 έως το 2019, χωρίς να έχει πει ένα συγνώμη και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που του αναλογούν, σε αυτή την τραγωδία, ο αρμόδιος υπουργός παραιτήθηκε την ίδια μέρα, η διοίκηση του ΟΣΕ παραιτήθηκε, ο κρατικός μηχανισμός, Πυροσβεστική, ΕΛ.ΑΣ., ΕΚΑΒ, ΕΜΑΚ, ΕΣΥ, αντέδρασε άμεσα και, κυρίως, δεν υπήρξαν υποκρισία και ευθυνοφοβία ούτε προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών.



Καταγγελία για πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ - Πήγε βαγόνι στο Μεσολόγγι για να κάνει προεκλογική εκστρατεία


Μία απίστευτη καταγγελία για πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ ήρθε στο φώς διά στόματος Νίκου Τσουρίδη.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Τσουρίδης ένας πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να πάει ένα ολοκαίνουργιο βαγόνι που είχαν στείλει οι Ελβετοί στο… χωριό του για να το δουν οι ψηφοφόροι του και να ξεκινήσει τον προεκλογικό του αγώνα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι» ο Νίκος Τσουρίδης, συνταξιούχος εκπαιδευτής μηχανοδηγών αναφέρθηκε στα έργα και τις ημέρες του ΠΑΣΟΚ.

Όπως αποκάλυψε, ένας πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να πάει ένα ολοκαίνουργιο βαγόνι που είχαν στείλει οι Ελβετοί στο… χωριό του για να το δουν οι ψηφοφόροι του και να ξεκινήσει τον προεκλογικό του αγώνα.

Ο συνταξιούχος εκπαιδευτής μηχανοδηγών είπε χαρακτηριστικά: «Εάν με ακούσουν κάποιοι, θα πουν αυτός είναι νεοδημοκράτης, στον ΣΥΡΙΖΑ ή στο ΚΚΕ. Καμία σχέση. Εγώ ήμουν ΠΑΣΟΚ, ήμουν αποσπασμένος στη Βουλή των Ελλήνων στο γραφείο του υπουργού Ναυτιλίας -επί Ανδρέα Παπανδρέου- Αντώνη Ντεντιδάκη. Το 2004, ήμουν στην επιτροπή που παραλαμβάναμε τα καινούργια τα ελβετικά τρένα Railbus για την Πελοπόννησο. Μας φωνάζει  ο γενικός διευθυντής και μας λέει ότι είχε δώσει εντολή ένας υπουργός του ΠΑΣΟΚ να το πάμε στο χωριό του το βαγόνι το καινούργιο για να κάνει προεκλογικό αγώνα».

Συνεχίζοντας ο κ. Τσουρίδης είπε πως εκεί «είχε μια γραμμή 5 χιλιομέτρων, έλεγε ότι θα κάνει γραμμή στο χωριό του». Ο συνταξιούχος εκπαιδευτής μηχανοδηγών δεν αποκάλυψε για ποιον υπουργό επρόκειτο ωστόσο αποκάλυψε ότι η διαδρομή ήταν «από το Αντίρριο μέχρι το Μεσολόγγι, στο Κρυονέρι συγκεκριμένα. Στην Αιτωλοακαρνανία. Ολοκαίνουργιο βαγόνι σε ζελατίνες, πάνω σε ειδικές πλατφόρμες και φώναζαν οι Ελβετοί ότι θα αποσύρουν τις εγγυήσεις επειδή το τρένο ήταν στα χωράφια. Και όλη αυτή η μεταφορά του βαγονιού είχε από πίσω ολόκληρη διαδικασία, φύλακας να το φυλάει επί 24ώρου βάσεως, μηχανοδηγοί να το βάζουν μπροστά κάθε μέρα, έξοδα, να πληρώνουμε επιδόματα εκτός βάσεως κ.λπ.»

Επίσης, εξήγησε ότι «αυτά τα τρένα είχαν μια ιδιομορφία. Για να τα βάλει μπροστά ο οδηγός έπρεπε να κάνει προθέρμανση. Είχαν σύστημα σαν θερμοσίφωνο. Επειδή οι θερμοκρασίες του νερού του κινητήρα ήταν χαμηλές έπρεπε να το βάλει να δουλέψει, να πάει στους 60 βαθμούς και μετά να πάρει μπροστά. Χρειαζόταν ρεύμα 380 βολτ. Στείλαμε παιδιά από την Πάτρα, συναδέλφους, να δείτε τι θα κάνετε. Με παίρνουν τηλέφωνο και μου λένε ότι για να πάρουμε ρεύμα πρέπει να ρίξουμε καλώδιο σε απόσταση ένα χιλιόμετρο σε βενζινάδικο. Πήγαμε στον άνθρωπο, μας έδωσε ρεύμα. Κάθε μέρα αυτό γινόταν. Έκαναν 50 μέτρα μπροστά, 10 μέτρα πίσω και έφευγαν. Είχαμε και φύλακα 24 ώρες για να μην το σπάσουν. Μια φορά με παίρνουν τηλέφωνο και μου λένε δεν έχουμε ρεύμα. Ο βενζινάς είχε βγάλει την πρίζα γιατί δεν τον είχαν πληρώσει. Αυτή η διαδικασία γινόταν.»

Ο κ. Τσουρίδης συνέχισε λέγοντας ότι «γίνονται οι εκλογές, χάνει ο υπουργός, το βαγόνι εκεί, έρμαιο, για έξι μήνες. Το τρώγανε τα χορτάρια. Ξέρετε πόσο στοίχισε να το πάρουμε το βαγόνια από εκεί και να το πάμε στην Καλαμάτα; Έξι εκατομμύρια δραχμές (σ.σ.: περίπου 17.000 ευρώ) για να βγει αυτός υπουργός! Τα 6 εκατομμύρια μπορούσαν να τα δώσουν για την τηλεδιοίκηση» εξήγησε ο κ. Τσουρίδης.