Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Νέο ακροαριστερό καραγκιοζιλίκι κατεβαίνει υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ βρίζοντας τον Μητσοτάκη

 


Νέο ακροαριστερό καραγκιοζιλίκι θέλει να μπεί στην βουλή και είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εμπλουτίζονται με ακροαριστερούς τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Με έντονο τρόπο αντέδρασε η ΝΔ στη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στελέχους του που φωτογραφιζόταν με φόντο υβριστικά συνθήματα κατά του πρωθυπουργού και του κυβερνώντος κόμματος.




Πρόκειται για τον ακροαριστερό υποψήφιο βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες Βασίλη Γλέζο, για τον οποίο η ΝΔ σχολιάζει ότι «προφανώς αποτελεί επιβράβευση για τα χυδαία συνθήματα κατά της ΝΔ, δίπλα στα οποία φωτογραφίζεται, και για τα βρώμικα hashtag κατά του Πρωθυπουργού».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει καθημερινά το τοξικό κλίμα με το οποίο θα κινηθεί στην προεκλογική περίοδο. Δεν θα τον ακολουθήσουμε. Εμείς θα συνεχίσουμε να μιλάμε για τα προβλήματα των πολιτών και τις λύσεις που προτείνουμε. Τον αφήνουμε στον βούρκο του», σημειώνει η Νέα Δημοκρατία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε τη συμμετοχή του κ. Βασίλη Γλέζου στο ψηφοδέλτιό του στις Κυκλάδες. Η υποψηφιότητά του προφανώς αποτελεί επιβράβευση για τα χυδαία συνθήματα κατά της ΝΔ, δίπλα στα οποία φωτογραφίζεται, και για τα βρώμικα hashtag κατά του Πρωθυπουργού, τα οποία αναρτά και δείχνει με τον πιο σαφή τρόπο αυτό που ξέρουν όλοι: ότι πίσω από αυτά βρισκόταν το κόμμα του κ. Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει καθημερινά το τοξικό κλίμα με το οποίο θα κινηθεί στην προεκλογική περίοδο. Δεν θα τον ακολουθήσουμε. Εμείς θα συνεχίσουμε να μιλάμε για τα προβλήματα των πολιτών και τις λύσεις που προτείνουμε. Τον αφήνουμε στον βούρκο του».



Στον Σύριζα δεν ξέρουν τι σημαίνει φοράω παντελόνια και διαβάζουν αλλιώς την δήλωση Καραμανλή

 



Η έλλειψη σοβαρότητας και ηθικής στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει να ερμηνεύσουν σωστά την μη υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Δεν μπορούν εύκολα να αντιληφθούν, ότι τα παντελόνια που φοράς πρέπει να τα τιμάς, και δυσκολεύονται να διαβάσουν σωστά την δήλωση Κώστα Καραμανλή που είναι ξεκάθαρη και αφήνει χώρο σε νέα στελέχη να υπηρετήσουν την παράταξη στο κοινοβούλιο παραμένοντας ο ίδιος στρατιώτης της παράταξης.

Επειδή έχουν αρχίσει τα φαιδρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λένε και να γράφουν διάφορα, πάμε άλλη μία την δήλωση Καραμανλή για όσους φοράνε παντελόνια και όχι για Συριζαίους:

Αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή. Ως εκ τούτου δεν θα είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές.

Προφανώς, στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετώ αδιαλείπτως επί μισό σχεδόν αιώνα. Πιστός στην ιστορία της, την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της.

Με σεβασμό και αγάπη για τον κόσμο της και όλους τους Έλληνες πολίτες”.

Σημειώνεται πως ο Κώστας Καραμανλής θα είναι παρών στην προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ ενώ υπήρξε και επικοινωνία με τον Κυριακό Μητσοτάκη χθες. Επικοινωνία που, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έγινε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα με τον Κώστα Καραμανλή να δηλώνει ότι «φεύγω τώρα που η παράταξη είναι ισχυρή» και να προσθέτει ότι «είμαι σίγουρος πως θα κερδίσουμε τις εκλογές».



Καραμανλής: Δεν θα είμαι υποψήφιος - Θα είμαι παρών στην μάχη - Είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές


Δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος με ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται πως ο Κώστας Καραμανλής θα είναι παρών και θα στηρίξει την προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ. , 

Ο Κώστας Καραμανλής είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη «φεύγω τώρα που η παράταξη είναι ισχυρή, είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να ζήτησε από τον Κώστας Καραμανλή να κάνει μία ομιλία σε εκδήλωση της ΝΔ στην Θεσσαλονίκη, κάτι το οποίο ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να απεδέχθη.

Η ανακοίνωση του Κώστα Καραμανλή

«Αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή. Ως εκ τούτου, δεν θα είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές.

Προφανώς, στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετώ αδιαλείπτως επί σχεδόν μισό αιώνα.

Πιστός στην ιστορία της, την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της.

Με σεβασμό και αγάπη για τον κόσμο της και όλους τους Έλληνες πολίτες».

Μητσοτάκης: Ο Κώστας Καραμανλής θα είναι παρών στη μάχη

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Κώστα Καραμανλή για τη διαχρονική προσφορά του στην παράταξη και στον τόπο. Προσωπικά, μάλιστα, δεν ξεχνώ ότι υπό τη δική του κομματική ηγεσία εντάχθηκα στην πολιτική.

Γνωρίζω ότι έχει πάντα στην καρδιά του τη Νέα Δημοκρατία. Πολύ περισσότερο σήμερα, που η καμπή στη δική του πολυετή διαδρομή συμπίπτει με το άνοιγμα νέων και αισιόδοξων οριζόντων για την πατρίδα και το κόμμα μας.

Γι’ αυτό και είμαι σίγουρος ότι, απ’ όπου και αν βρίσκεται, θα συνεχίσει να αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις για το καλό της Ελλάδας και της μεγάλης μας παράταξης. Και θα είναι παρών στη μεγάλη εκλογική μάχη που ξεκινά».



Μία Κική που συνελήφθη λέει ότι είναι δημόσιο πρόσωπο και πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου

 



Μία Κική που έχει κάνει φυλακή και την αποκαλούν Super, χωρίς να γνωρίζουμε γιατί την αποκαλούν έτσι, συνελήφθη για σοβαρούς λόγους, δηλώνει "δημόσιο πρόσωπο" και πρέπει κατά την ίδια να είναι υπεράνω του νόμου. 



Με χειροπέδες στα χέρια όπως όλοι οι πολίτες που συλαμβάνονται, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα μία influencer γνωστή σε όσους την ξέρουν, με το προσωνύμιο Super Κική μετά από μήνυση 37χρονου, ο οποίος καταγγέλλει ότι η super Κική μαζί με την πρώην συντροφό του έβαλαν άγνωστο άνδρα να τον ξυλοκοπήσει.

Η ίδια είχε περάσει το βράδυ της στο κρατητήριο, όπως είχε αποκαλύψει μέσα από τα social media όταν προσπάθησε να βοηθήσει την αγαπημένη της φίλη και συνεργάτιδα, Άντρεα, η οποία, όπως υποστηρίζει, κακοποιείται συστηματικά από τον πρώην σύντροφό της.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, οι αρχές συνέλαβαν και εκείνη και την Άντρεα αλλά και ακόμα μια φίλη τους, ευχαριστώντας με ειρωνική διάθεση τους εισαγγελείς που προστατεύουν τις γυναίκες.

Δεν είναι λίγες οι φορές που η Super Κική έχει αναφερθεί μέσα από stories στον προσωπικό της λογαριασμό, στη δυνατή φιλία που τη συνδέει με τη συνεργάτιδά της, την Άντρεα από τη Ρουμανία.

Οι δύο γυναίκες γνωρίστηκαν μέσα στη φυλακή, τον Δεκέμβριο του 2011 όταν η Super Κική ήταν 18 ετών και η Άντρεα έγκυος στην κόρη της. Δεν άργησαν να γίνουν κολλητές και να κάνουν σχέδια για το μέλλον τους.

Όταν αποφυλακίστηκαν η Super Kική βάφτισε την κόρη της φίλης της, τη 10χρονη σήμερα Μαρία, η οποία ήταν αυτή που την κάλεσε στο τηλέφωνο κλαίγοντας για να βοηθήσει τη μητέρα της καθώς τη ξυλοκοπούσε ο σύντροφός της.

Η Super Κική πριν από λίγο οδηγήθηκε στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω.



Η στιγμή που χτυπούν τα 6,4 Ρίχτερ την Τουρκία

 


To βίντεο δημοσίευσε ο Guardian στο YouTube, κάμερα από παρμπρίζ, δείχνει τη στιγμή που χτυπά ο σεισμός.

Παράλληλα με τον σεισμό εντοπίζονται και πάλι στον ουρανό αυτές οι περίεργες λάμψεις σαν αστραπές, για τις οποίες είχαν γίνει διάφορες αναλύσεις και δύο εβδομάδες πριν.

Αρκετοί ειδικοί μιλούν για τα «φώτα σεισμού», ένα σπάνιο φαινόμενο που σημειώνεται κατά τη διάρκεια ισχυρών σεισμικών δονήσεων.

Δεν είναι εύκολο, πάντως, να αποδειχθεί η συσχέτιση της λάμψης με σεισμούς, που μάλλον πρόκειται για αποτέλεσμα του σεισμού, όπως η καταστροφή σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού, είτε όχι, όπως ένα καιρικό φαινόμενο, μια αστραπή.





Αδειάζουν ντεπόζιτα στην Αθήνα - Κλέβουν βενζίνη

 


Τον «μπελά» τους έχουν βρει οι ιδιοκτήτες των μοτοσικλετών, μιας και το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί «έκρηξη» των περιστατικών κλοπής βενζίνης από τα ρεζερβουάρ.

Ανεξέλεγκτα φαίνεται πως δρουν οι σπείρες στους δρόμους της Αθήνας, βάζοντας στο στόχαστρο τα οχήματα των κατοίκων και επισκεπτών της πρωτεύουσας.

Το τελευταίο διάστημα, πέρα από τις κλοπές και διαρρήξεις αυτοκινήτων που σημειώνονται ακόμη και μέρα-μεσημέρι, έχει καταγραφεί αύξηση και των περιστατικών κλοπής καυσίμου από τα ρεζερβουάρ των μοτοσικλετών.

Ένα τέτοιο περιστατικό σημειώθηκε και κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου στον Κεραμεικό, με θύμα έναν αστυνομικό, ο οποίος προτού ανέβει στη μοτοσικλέτα του διαπίστωσε ότι το καύσιμο είχε κάνει… φτερά.

Μιλώντας στο carandmotor, ο αστυνομικός ανέφερε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η μοτοσικλέτα του εισέρχεται στο μάτι των σπειρών, μιας και το εν λόγω συμβάν είναι το δεύτερο που βιώνει μέσα σε διάστημα τριών μηνών.

Σύμφωνα με την περιγραφή του αστυνομικού, αμφότερα τα περιστατικά σημειώθηκαν κάτω από το σπίτι του, σε δρόμο του Κεραμεικού που είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστος. Και στις δύο περιπτώσεις, για την αφαίρεση του καυσίμου, οι δράστες έκοψαν το σωληνάκι από το ρουμπινέτο και στη συνέχεια έριξαν τη βενζίνη σε ένα δικό τους μπετονάκι.

Οι πληροφορίες του carandmotor αναφέρουν ότι οι επιτήδειοι δρουν σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, βάζοντας στο «μάτι» τις μοτοσικλέτες που βρίσκονται σταθμευμένες σε δρόμους, πεζοδρόμια και πυλωτές πολυκατοικιών.

Επιπροσθέτως, πέρα από τις κλοπές καυσίμου, οι σπείρες προβαίνουν και στην κλοπή εξαρτημάτων από τα δίκυκλα, όπως είναι το καντράν και τα φώτα τους, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι επιτήδειοι «σηκώνουν» τις μοτοσικλέτες και στη συνέχεια γίνονται «καπνός» από το σημείο.

Υπενθυμίζεται ότι τον… μπελά τους έχουν βρει και οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, που βλέπουν τα οχήματα τους να είναι «απογυμνωμένα» από ζαντολάστιχα και άλλα πολύτιμα εξαρτήματα, τα οποία αφού αφαιρεθούν, πωλούνται στη «μαύρη αγορά».


Αναστάσης Γαλάνης

carandmotor.gr



Μέλη της αριστεράς ΕΑΑΚ του ΑΠΘ κράτησαν όμηρο καθηγήτρια

 


Σε καταγγελία για ομηρία μέσα στο γραφείο της από φοιτητές μέλη της ΕΑΑΚ προχώρησε καθηγήτρια του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με όσα μετέφερε συνάδελφος καθηγητής της, όπως μετέδωσε το thesstoday.gr, επειδή το ποσοστό απόρριψης στο μάθημά της έφτασε στο 25%, ομάδα των ΕΑΑΚ την κράτησε για δύο ώρες στο γραφείο, παρά τη θέλησή της, ενώ την έβριζαν και την απειλούσαν.

Οι φοιτητές από την πλευρά τους παρουσιάζουν μια διαφορετική εκδοχή, σύμφωνα με το thesstoday.gr.

«Η καθηγήτρια σε μάθημα τελευταίου έτους είχε ανακοινώσει διαφορετικό τρόπο εξέτασης από αυτόν που έκανε. Συγκεκριμένα, έβαλε αρνητική βαθμολόγηση, κάτι που σημαίνει η βάση από το 5 ανεβαίνει στο 6.5. Οι φοιτητές του μαθήματος δεν ήταν προετοιμασμένοι, με αποτέλεσμα να κοπούν 85 άτομα, εκ των οποίων οι περισσότεροι χρωστάνε μόνο αυτό το μάθημα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η λήψη του πτυχίου τους», ανέφερε το μέλος του φοιτητικού συλλόγου της Ψυχολογίας, Αναστάσης Παπαστογιανούδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο φοιτητικός σύλλογος έκανε γενική συνέλευση και, μεταξύ άλλων, πήρε την απόφαση για κινητοποίηση στο γραφείο της τις ώρες της εργασίας της. Τη διάρκεια της κινητοποίησης τέθηκε το αίτημα να γίνει αναβαθμολόγηση χωρίς την αλλαγή, με την καθηγήτρια να είναι πλήρως ειρωνική και προσβλητική, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ''δεν μας κόβει'' και ενώ δεν είχε κανένα επιχείρημα, και συνέχισε να παραμένει ανένδοτη».

Στη συνέχεια, όπως επισημαίνει ο φοιτητής, «ο Σύλλογος αποχώρησε στη λήξη των ωραρίων εργασίας και η καθηγήτρια έκτοτε ισχυρίστηκε ότι κρατήθηκε σε ομηρία από τους φοιτητές λέγοντας ψέματα και καλώντας και τους υπόλοιπους καθηγητές να πάρουν μια απαράδεκτη απόφαση, η οποία κατονομάζει συνολικά τις κινητοποιήσεις ως εκφοβιστικές ενέργειες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο Φοιτητικός Σύλλογος από την αρχή της χρονιάς έχει διεκδικήσει να μην κάθονται οι φοιτητές σε πατώματα αλλά σε έδρανα, να καταργηθεί το όριο δήλωσης μαθημάτων που μας αναγκάζει να παρατείνουμε τη φοίτησή μας, να έχουμε πρακτική άσκηση με βασικό μισθό και ασφάλιση. Αιτήματα τα οποία βρίσκουν αντίθετο το σύνολο των καθηγητών».

Η καταγγελία :

«Συνάδελφος καθηγήτρια και καλή φίλη μου μεταφέρει σκηνές βίας που εξελίχθηκαν στο γραφείο της σήμερα. Επειδή το ποσοστό απόρριψης στο μάθημά της έφτασε στο «αστρονομικό» 25%, ομάδα των ΕΑΑΚ την κράτησε για δύο ώρες στο γραφείο, παρά τη θέλησή της, ενώ την «στόλιζαν» και την απειλούσαν.

»Η ειρωνεία είναι πως πριν από λίγες ημέρες μας κοινοποιήθηκε εγκύκλιος για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας και παρενόχλησης στην εργασία σε φορείς του Δημοσίου. Δεν λέω ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις, όταν απέναντί σου έχεις ομάδες που κάνουν αντάρτικο.

»Αλλά, από την άλλη, δεν μπορεί να θεωρείται κανονικότητα η απειλή βίας κατά την άσκηση λειτουργήματος. Είναι απίστευτο ότι ολιγάριθμες ομάδες κατάφεραν (με την ανοχή όλων μας και την υποστήριξη λίγων) μέσα σε μια δεκαετία να αποκτήσουν και να ασκούν το μονοπώλιο της βίας στα ΑΕΙ, προσποιούμενες τους φοιτητικούς συλλόγους. Και το ασκούν όχι μόνον στην υπηρεσία της πολιτικής αλλά και για το διαφέντεμα των αυστηρά ακαδημαϊκών θεμάτων. Αν δεν κινητοποιηθούμε ως εργαζόμενοι, είμαστε άξιοι της τύχης μας».

Βασίλης Γούναρης
την Παρασκευή

Συνάδελφος καθηγήτρια και καλή φίλη μου μεταφέρει σκηνές βίας που εξελίχθηκαν στο γραφείο της σήμερα. Επειδή το ποσοστό απόρριψης στο μάθημά της έφτασε στο «αστρονομικό» 25%, ομάδα των ΕΑΑΚ την κράτησε για δύο ώρες στο γραφείο, παρά τη θέλησή της, ενώ την «στόλιζαν» και την απειλούσαν. Η ειρωνεία είναι πως πριν από λίγες ημέρες μας κοινοποιήθηκε εγκύκλιος για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας και παρενόχλησης στην εργασία σε φορείς του Δημοσίου. Δεν λέω ότι υπάρχουν εύκολες λύ...

See more
113
16
25


Τρεις νέες δονήσεις 6,4, 5,8 και 5,2 Ρίχτερ ταρακούνησαν Τουρκία και Συρία

 


Τρεις σεισμικές δονήσεις ταρακούνησαν εχθές το απόγευμα την Τουρκία και τη Συρία. 

Ο πρώτος σεισμός 6,4 Ρίχτερ σημειώθηκε στο Χατάι, στην Τουρκία, στα σύνορα με τη Συρία.

Ο εν λόγω σεισμός σημειώθηκε στις 19.04 (ώρα Ελλάδας, 20.04 ώρα Τουρκίας) και το επίκεντρο εντοπίστηκε σε απόσταση 9 χλμ. νοτιοανατολικά της Αντιόχειας και 75 χλμ. της Λατάκιας στη Συρία. Το δε εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 2χλμ.

Τρία λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στις 20.07 τοπική ώρα, σημειώθηκε ένας δεύτερος σεισμός 5,8 Ρίχτερ στο Σαμαντάγ της Τουρκίας. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, επικράτησε πανικός στην περιοχή, με τους σεισμοπαθείς να βγαίνουν πανικόβλητοι από τις σκηνές, καθώς φοβήθηκαν ενδεχόμενες πτώσεις δέντρων, ενώ υπάρχουν και αναφορές για τραυματίες.

Μετά από τον δεύτερο σεισμό, καταγράφηκε και ένας τρίτος μεγέθους 5,2 βαθμών στο Σαμαντάγκ.





Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken


 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Antony Blinken.



Στην έναρξη της συνάντησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κ. Blinken είχαν τον εξής διάλογο (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αγαπητέ κύριε Υπουργέ, καλως ήρθατε στην Αθήνα. Έρχεστε σε μία εποχή μεγάλων προκλήσεων. Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και, αν μη τι άλλο, αυτός ο απρόκλητος πόλεμος έβαλε σε δοκιμασία τη συμμαχία μας. Αλλά νομίζω ότι καταφέραμε να ανταποκριθούμε με τον κατάλληλο τρόπο. Η Ελλάδα στήριξε από την αρχή την Ουκρανία, παρέχοντας και στρατιωτική βοήθεια.


Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι κάθε μορφή αναθεωρητισμού, κάθε αλλαγή συνόρων με τη βία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από τη διεθνή κοινότητα των δημοκρατικών κρατών. Επίσης, χαίρομαι που θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε έναν απολογισμό της διμερούς μας σχέσης, η οποία πιστεύω ότι γίνεται διαρκώς όλο και πιο ισχυρή. Είμαι πολύ χαρούμενος με όσα έχουμε επιτύχει σε όλα τα επίπεδα.


Στον στρατηγικό γεωπολιτικό τομέα, στον ενεργειακό τομέα, όπου η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο και βοηθά τους γείτονές της να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στον οικονομικό τομέα, έχουμε σημαντικές επενδύσεις από τις ΗΠΑ στην ελληνική οικονομία. Και φυσικά, θα είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε και περιφερειακά ζητήματα. Ξέρω ότι έρχεστε από την Τουρκία. Είμαστε όλοι βαθύτατα λυπημένοι με την ανθρωπιστική καταστροφή που έπληξε τον γείτονά μας. Ήμασταν η πρώτη χώρα που έστειλε τους διασώστες μας για να βοηθήσουν.


Και, αν μη τι άλλο, νομίζω ότι αυτή η φρικτή καταστροφή έχει αποδείξει ότι υπάρχει ένας βαθύς σύνδεσμος μεταξύ των δύο λαών μας. Μπορεί να έχουμε μεγάλες, σημαντικές πολιτικές διαφορές, αλλά οι δεσμοί μεταξύ των λαών μας υπάρχουν. Και ελπίζω ότι θα υπάρξει μια ευκαιρία να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτόν τον ψυχικό σύνδεσμο και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, το οποίο πιστεύω θα είναι προς όφελος της σταθερότητας γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο. Οπότε, έχουμε πολλά να συζητήσουμε και σας καλωσορίζω στην Αθήνα.


Antony Blinken: Κύριε Πρωθυπουργέ, σάς ευχαριστώ πολύ και σάς ζητώ συγγνώμη γιατί έχω πρόβλημα με τη φωνή μου τις τελευταίες ημέρες. Με χαροποιεί ιδιαίτερα, όμως, ότι βρίσκομαι εδώ, που επιστρέφω στην Ελλάδα.


Είναι μία περίοδος μεγάλων προκλήσεων, αλλά η εταιρική μας σχέση, η δύναμη αυτής της εταιρικής σχέσης μου παρέχει την πεποίθηση ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής.


Όπως είπατε, συμπληρώνεται ένα έτος από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά οι εταιρικές σχέσεις, οι συμμαχίες που έχουμε συγκροτήσει προς στήριξη της Ουκρανίας είναι ισχυρές. Και οφείλω να επικροτήσω τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, ως μία από τις πρώτες χώρες που προσέτρεξαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία, να υποστηρίξουν τη δημοκρατία, η οποία δοκιμάζεται από τη ρωσική επιθετικότητα.


Ο ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, όπως επισημάνατε, ως ενεργειακός κόμβος, ως ηγέτης σε θέματα περιβάλλοντος, επίσης ως ηγέτης στην ένταξη κρατών στην Ευρώπη, των Δυτικών Βαλκανίων, κάνει τεράστια διαφορά και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό.


Με χαροποιεί ιδιαίτερα και το γεγονός ότι βρίσκομαι εδώ για την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Πρόκειται για ένα «όχημα» που πραγματικά ενισχύει περαιτέρω την εταιρική σχέση μας σε διμερές επίπεδο, αλλά και το έργο που κάνουμε από κοινού στην περιοχή και στον κόσμο.


Προσβλέπω στη συνέχιση της εμβάθυνσης των οικονομικών δεσμών μας, των δεσμών μεταξύ των λαών μας. Αλλά πιστεύω ίσως, κατά κάποιο τρόπο, το πιο σημαντικό από όλα αυτή τη στιγμή είναι το γεγονός ότι -όπως είπατε όταν εκφωνήσατε την ιστορική σας ομιλία στην κοινή συνεδρίαση στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, και βλέπω τη φωτογραφία εδώ, το θυμάμαι πολύ καλά- και ένα από τα πράγματα που είπατε, αν θυμάμαι καλά, είναι ότι αυτό που πραγματικά μάς ενώνει -Ηνωμένες Πολιτείες και Ελλάδα- είναι το θαύμα μιας ελληνικής ιδέας. Της ιδέας ότι η κοινωνία λειτουργεί καλύτερα όταν οι πολίτες της είναι ίσοι και όλοι έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στη λειτουργία του κράτους.


Είναι μια ισχυρή ιδέα που μάς ενώνει σε κάτι θεμελιώδες. Είναι μια ιδέα που σε κάποια μέρη, με ορισμένους τρόπους, αμφισβητείται. Και το γεγονός ότι παραμένουμε ενωμένοι πιστεύω αποτελεί πηγή μεγάλης ελπίδας για το μέλλον. Σας ευχαριστώ.



Μητσοτάκης: Στην εκπαίδευση τα τελευταία 4 χρόνια συντελείται μια σιωπηλή επανάσταση

 


Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα: «4 χρόνια έργο για την Παιδεία – Αλλαγή στην πράξη».




Κύριοι τέως Πρωθυπουργοί, Μακαριότατε, αγαπητοί συνάδελφοι στην Κυβέρνηση και στη Βουλή, κύριε Περιφερειάρχα, κυρίες και κύριοι Δήμαρχοι, αγαπητοί μαθητές, αγαπητοί φοιτητές, αγαπητά στελέχη της εκπαιδευτικής κοινότητας, κυρίες και κύριοι,


Θα ήθελα πραγματικά να επιφυλάξετε σήμερα το πιο θερμό σας χειροκρότημα, όχι σε μένα, αλλά σε αυτούς που έκαναν πράξη αυτό το πολύ σημαντικό έργο το οποίο παρουσιάσαμε. Δεν είναι άλλοι από τους εκπαιδευτικούς μας, από τα στελέχη της εκπαίδευσης, από τους μαθητές, από τους φοιτητές, από τα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας.


Δεν σας κρύβω ότι αισθάνθηκα ικανοποίηση, αλλά τολμώ να πω και συγκίνηση, βλέποντας την ανασκόπηση του πολύ σημαντικού έργου που έχει γίνει αυτά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά κυρίως ακούγοντας εκείνες τις προσωπικές ιστορίες συμπολιτών μας, τους οποίους με κάποιο τρόπο ακούμπησε αυτή η πολύ σημαντική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση την οποία υλοποιούμε.


Τολμώ να πω ότι δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι, πράγματι, στην εκπαίδευση τα τελευταία τέσσερα χρόνια συντελείται μία σιωπηλή επανάσταση. Μεγάλες αλλαγές, για τις οποίες μιλούσαμε εδώ και δεκαετίες, επιτέλους υλοποιούνται. Σίγουρα μπορούμε να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια και να τους πούμε: ναι, στον κεντρικό πυρήνα του προγράμματός μας για την εκπαίδευση, όπως ακριβώς τα παρουσιάσαμε πριν από τις εκλογές του 2019, τα είπαμε και τα κάνουμε πράξη. Ήμασταν συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.


Δεν το λέω αυτό ούτε με κομπορρημοσύνη, ούτε με οποιαδήποτε δόση αλαζονείας, αλλά για να τονίσω και πάλι ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικής χτίζονται, πρωτίστως, μέσα από την αξιοπιστία των λόγων και των έργων.


Ήρθαμε στα πράγματα με μία πολύ ξεκάθαρη θεώρηση για το πώς έπρεπε να κάνουμε βαθιές τομές στην εκπαίδευση, ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο και καταλήγοντας στο πανεπιστήμιο.


Πράγματι, πολλές από αυτές τις τομές έχουν ήδη γίνει πράξη. Ξεκινώντας με το νηπιαγωγείο από τα 4 χρόνια, στο οποίο διδάσκουμε πια και αγγλικά, περνώντας σ’ ένα εξαιρετικά εμπλουτισμένο πρόγραμμα για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, την οποία θα ήθελα να ξεχωρίσω, τα εργαστήρια δεξιοτήτων για τα οποία με τόσο θέρμη μάς μίλησε και η εκπαιδευτικός πληροφορικής που συμμετείχε στο πάνελ πριν από λίγο.


Γι’ αυτά τα εργαστήρια δεξιοτήτων, κυρίες και κύριοι, έχουμε πάρει τα εύσημα από πολλούς διεθνείς οργανισμούς. Γιατί ακριβώς καταφέρνουμε να εμπλουτίσουμε το πρόγραμμα του σχολείου με νέες δεξιότητες που κάνουν το σχολείο πιο ενδιαφέρον, πιο συναρπαστικό, όχι μόνο για τα παιδιά μας, αλλά και για τους εκπαιδευτικούς μας, οι οποίοι τα έχουν αγκαλιάσει διαισθανόμενοι και οι ίδιοι τη σημαντική τους προστιθέμενη αξία.


Δεν θα μπορούσα σε αυτό το σημείο να μην σταθώ στην, ίσως, σημαντικότερη παρέμβασή μας που αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, που δεν είναι άλλη από τον διορισμό 25.000 μόνιμων εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.


Δεν πιστεύω ότι δεν υπάρχει ανάμεσά μας αναπληρωτής εκπαιδευτικός, ο οποίος με κάποιο τρόπο να μην ταυτίστηκε με την ιστορία που ακούσαμε από το Γεράσιμο, την ιστορία, δηλαδή, περιπλανώμενων εκπαιδευτικών -αν θυμάμαι καλά πρέπει ο Γεράσιμος να γνώρισε όλη την Ελλάδα, ορεινή, νησιωτική, από το Νευροκόπι στην Αμοργό, στην Αμαλιάδα, στα Γρεβενά, για να καταλήξει τελικά με επιμονή και υπομονή σε αυτό το οποίο έπρεπε το ελληνικό κράτος να του είχε προσφέρει εξαρχής: ένα μόνιμο διορισμό σε ένα σχολείο και να μπορεί να ξέρει ότι θα έχει συνέχεια στην επαγγελματική του διαδρομή, αλλά συνέχεια και στην προσωπική του ζωή.


Και μιας και μιλάμε για προσωπική ζωή, θέλω να τονίσω πόσο μεγάλη σημασία αποδίδουμε, και η Υπουργός -το έχουμε συζητήσει πολλές φορές- και όλη η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, στον πολύ σημαντικό θεσμό -ακούσαμε εξάλλου τις ευεργετικές του επιπτώσεις- της επέκτασης του ολοήμερου σχολείου.


Μία επέκταση την οποία θέλουμε να κάνουμε και θα κάνουμε πράξη για όλα τα σχολεία της χώρας, καθώς είναι αυτή η οποία επιτρέπει, διευρύνοντας το σχολικό ωράριο, να διδάσκουμε περισσότερα πράγματα στα παιδιά μας, διότι η επέκταση του ολοήμερου σχολείου δεν ισοδυναμεί με «πάρκινγκ παιδιών».


Ισοδυναμεί με δημιουργικό και γόνιμο εκπαιδευτικό χρόνο προσθέτοντας, όμως, και πολύ σημαντικές διεξόδους σε εργαζόμενες οικογένειες και ιδίως σε εργαζόμενες μητέρες, οι οποίες μπορούν να αισθάνονται ότι μπορούν να παραλάβουν το παιδί τους από το σχολείο αργότερα από το προγραμματισμένο, έχοντας όμως την ασφάλεια -θα το τονίσω αυτό- ότι στο σχολείο διεξάγεται ένα ουσιαστικό εκπαιδευτικό έργο.


Χαίρομαι που υπάρχει ικανοποίηση από αυτά τα οποία λέω. Εξάλλου το σχολείο είναι για χαμόγελο και για γέλιο. Και προσφέρει χαρά. Και ευχαρίστηση σε όσους συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.


Και αναρωτιέμαι, γιατί ξέρετε, αυτή είναι η ομορφιά της Δημοκρατίας, να μπορούμε να δεχόμαστε όλες τις απόψεις και να διαχειριζόμαστε κάθε κατάσταση. Αναρωτιέμαι μερικές φορές αν η προηγούμενη κατάσταση στην Παιδεία ήταν πραγματικά για γέλια ή για κλάματα.


Ειδικά όταν μιλούσαμε για επιλογές, όπως η δημιουργία τμημάτων μέσα σε μια νύχτα, χωρίς καμία απολύτως αξιολόγηση για τα πανεπιστήμια μας. Ή την αφόρητη ανοχή στην παραβατικότητα εντός των πανεπιστημιακών χώρων. Αυτό δεν ήταν για γέλια. Για κλάματα ήταν.


Είμαστε με τις βιβλιοθήκες και όχι με τις βαριοπούλες. Το αποδείξαμε στην πράξη. Αλλά δεν ήταν μόνο οι παρεμβάσεις που κάναμε στα πανεπιστήμιά μας. Ο τελευταίος νόμος-πλαίσιο τον οποίον ψηφίσαμε, έδωσε τη δυνατότητα, επιτέλους, στα πανεπιστήμιά μας να χειραφετηθούν από τον ασφυκτικό έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας.


Είχα την ευκαιρία πριν από λίγες μέρες να βρεθώ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και έμεινα εντυπωσιασμένος, όχι μόνο από τις κτιριακές υποδομές, αλλά κυρίως από τη δημιουργικότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού, να αναδείξουν τη σημασία ενός περιφερειακού πανεπιστημίου το οποίο βρίσκεται σε μία κρίσιμη περιοχή για τη χώρα και κυρίως να διασυνδέσουμε, επιτέλους, τη δουλειά που γίνεται στο πανεπιστήμιο με την τοπική οικονομία.


Διότι δεν νοείται σήμερα πανεπιστήμιο, το οποίο να μη συνδέεται με κάποιον τρόπο με την τοπική οικονομία και δε νοείται πανεπιστημιακή έρευνα η οποία να μην έχει κάποιο αντίκρισμα οικονομικό και αναπτυξιακό. Όλα αυτά γίνονται πράξη.


Όπως γίνεται πράξη, κυρίες και κύριοι, και η πολύ μεγάλη σημασία που προσωπικά αποδίδω στην κατάρτιση, στη μεταλυκειακή εκπαίδευση και σε όλους όσοι δεν επιλέγουν να ακολουθήσουν το δρόμο της ανώτατης εκπαίδευσης. Νομίζω ότι η ιστορία του Παναγιώτη, την οποία ακούσαμε, 46 ετών, αποφάσισε να αποκτήσει δεξιότητες ψηφιακού marketing σε ένα δημόσιο ΙΕΚ, παίρνοντας ξανά τον έλεγχο της ζωής του στα χέρια του και αποδεικνύοντας ότι η γνώση είναι μία συνεχής διαδικασία, η οποία δεν σταματά ποτέ και την οποία το κράτος έχει υποχρέωση να μπορεί να παρέχει ανεξαρτήτως ηλικίας.


Γιατί τελικά, κυρίες και κύριοι, η παιδεία ήταν, είναι και θα είναι ο μεγάλος ιμάντας κοινωνικής κινητικότητας. Ειδικά το δημόσιο σχολείο, το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι αυτό το οποίο πρέπει να δίνει ευκαιρίες σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Έλληνα να μπορούν να κάνουν πράξη τα όνειρά τους, ανεξαρτήτως οικονομικών δυνατοτήτων, ανεξαρτήτως κοινωνικής κατάστασης, όλοι πρέπει να έχουν ευκαιρία στην προκοπή. Αυτό πρεσβεύει η μεγάλη λαϊκή φιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία, αυτό κάνουμε πράξη με την εκπαιδευτική μας πολιτική.


Το έργο αυτό δεν σταματά εδώ. Έχουν γίνει πολλά πράγματα και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα μας το πιστώσουν όλοι οι καλόπιστοι επικριτές μας και αυτοί οι οποίοι δεν ψηφίζουν την παράταξή μας.


Έχει γίνει μια σημαντική δουλειά στο Υπουργείο Παιδείας, όμως οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές αυτές παίρνουν χρόνο να ριζώσουν. Παίρνουν χρόνο να υλοποιηθούν. Ταυτόχρονα, όμως, η ζωή και ο παγκόσμιος ανταγωνισμός δεν σταματούν, για αυτό και οι αλλαγές στην παιδεία ουσιαστικά δεν σταματούν ποτέ.


Όπως η γνώση προχωρά, το ίδιο τολμηρά πρέπει να προχωρούμε και στις δυνατότητές μας να μεταλαμπαδεύουμε αυτή τη γνώση αλλά και τις νέες δεξιότητες στα παιδιά μας. Ξεκινώντας από τη μικρή ηλικία και καταλήγοντας τελικά στους φοιτητές μας.


Διότι το σχολείο -το ξέρετε πολύ καλύτερα από μένα- μετατρέπεται από έναν οργανισμό στον οποίο υπήρχε μία μονόπλευρη, στείρα μεταφορά γνώσης, συχνά παθητικής, με τη μορφή παπαγαλίας, σε ένα πολύ πιο δημιουργικό χώρο, ο οποίος αναπτύσσει όχι μόνο την κριτική σκέψη, αλλά και δεξιότητες οι οποίες θα είναι απολύτως απαραίτητες για την επιτυχία στη ζωή.


Σκεφτείτε, ζούμε ήδη σε μία εποχή που ένας αλγόριθμος μπορεί να γράψει, το λέω για τους μαθητές και τους φοιτητές μας, οποιαδήποτε εργασία με ένα τρόπο τόσο πειστικό, που ενδεχομένως ένας καθηγητής να μην μπορεί να ξεχωρίσει αν την εργασία τη γράψατε εσείς οι ίδιοι ή αν την έγραψε ένας υπολογιστής. Αυτές είναι οι νέες προκλήσεις τις οποίες θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε.


Την ίδια στιγμή, αναλογιστείτε και πρέπει να το σκεφτόμαστε πάντα όσους μας ενδιαφέρει η παιδεία, ότι το παιδί το οποίο θα μπει στο δημοτικό το 2023 θα τελειώσει το σχολείο το 2035. Θα τελειώσει το λύκειο το 2035, μετά από 12 χρόνια. Σκεφτείτε, λοιπόν, λίγο, πως πρέπει να σκεφτούμε αλλά και να προγραμματιστούμε για ένα κόσμο ο οποίος αλλάζει ραγδαία.


Και έχουμε πολλά βήματα ακόμα να κάνουμε, δεν είμαστε ικανοποιημένοι, παραδείγματος χάρη, αγαπητή μου Νίκη, ακόμα από τα αποτελέσματα της χώρας μας στους διαγωνισμούς της PISA. Πρέπει να βελτιωθούμε, πρέπει να είμαστε συγκρίσιμοι και πιο ανταγωνιστικοί σε σχέση με άλλες χώρες.


Έχουμε μια ιδιαίτερη πρόνοια για τα παιδιά τα οποία χρειάζονται ιδιαίτερα υποστήριξη. Τα παιδιά με ιδιαίτερες δεξιότητες τα οποία και αυτά πρέπει να τα υποστηρίξουμε, γιατί κανένας δεν πρέπει να μείνει πίσω σε αυτή την εκπαιδευτική διαδικασία.


Το σχολείο δεν μπορεί να είναι μόνο ένας χώρος γνώσης, αλλά πρέπει να είναι κι ένας χώρος χαράς και ψυχικής υγείας. Γι’ αυτό και αποδίδουμε τόσο μεγάλη σημασία και στις προσλήψεις ψυχολόγων, έτσι ώστε να γνωρίζουμε ότι αυτό το οποίο μας έρχεται ενδεχομένως ως μια μάστιγα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε, που είναι τα θέματα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, θα μπορούν πρώτα και πάνω απ’ όλα να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν στο φυσικό τους χώρο, που είναι το σχολείο.


Στα πανεπιστήμιά μας, έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε ώστε πραγματικά να γίνουν κέντρα γνώσης και κέντρα αριστείας. Να συνάψουν σχέσεις όπως ήδη το κάνουν, με κορυφαία ξένα ακαδημαϊκά ιδρύματα, να ανοίξουν τα πανιά τους, να προσελκύσουν φοιτητές από το εξωτερικό.


Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η παιδεία εκτός από εργαλείο γνώσης είναι κι ένας σημαντικός αναπτυξιακός βραχίονας. Έχω πει πολλές φορές ότι πρέπει να δούμε την Ελλάδα ως περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο, πρέπει να μπορούμε να προσελκύουμε φοιτητές και όχι να διώχνουμε φοιτητές.


Και τα δημόσια πανεπιστήμια, κυρίως με τα ξενόγλωσσα προγράμματά τους αρχίζουν και αντιλαμβάνονται τις τεράστιες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα αυτό. Κατά συνέπεια, ένα σημαντικό έργο το οποίο έχει γίνει πρέπει, πρέπει να έχει συνέχεια.


Επιτρέψτε μου, δεν είχα σκοπό να κάνω ιδιαίτερες πολιτικές παρατηρήσεις σε μία εκδήλωση απολογισμού, αλλά δεν θα αντισταθώ στον πειρασμό να σας πω ότι αν υπάρχει ένα πεδίο, όπου οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της δικής μας παράταξης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε επίπεδο αντίληψης, σε επίπεδο ιδεοληψιών που έρχονται από το χθες είναι τόσο έντονο είναι ο τομέας της παιδείας.


Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να συνεχίσει για να μην ακυρωθεί αυτό το πολύ σημαντικό έργο το οποίο έγινε και να μην επιστρέψουμε σε άλλες εποχές τις οποίες θέλουμε, ανεπιστρεπτί, να αφήσουμε πίσω μας.


Και, πάλι, λοιπόν, και επιτρέψτε μου να κλείσω με αυτό και λυπάμαι που δεν θα μπορέσω να συμμετέχω στην υπόλοιπη εκδήλωση γιατί πρέπει να υποδεχθώ τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος ήρθε λίγο νωρίτερα στην πατρίδα μας. Kαι πάλι, λοιπόν, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ.


Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές, στους γονείς κυρίως, για τον τρόπο με τον οποίο διαχειριστήκατε όλοι μαζί την πρωτοφανή κρίση της πανδημίας.


Ξέρω πόσο δύσκολο ήταν για όλους σας, δεν είναι απλό να κάνουμε τη μεταπήδηση σε τηλεκπαίδευση με την ταχύτητα την οποία την κάναμε, να κρατάμε τα παιδιά στο σπίτι, να κρατάμε τους εκπαιδευτικούς στο σπίτι, να πρέπει να μπαίνεις από ένα υπολογιστή και να κάνεις μάθημα online.


Ήταν μία λύση ανάγκης, όμως την υπηρετήσατε όλοι σας και σας ευχαριστώ από καρδιάς γι’ αυτό το οποίο πετύχατε αυτά τα δύσκολα χρόνια.


Ταυτόχρονα η τηλεκπαίδευση παραμένει μία σημαντική κατάκτηση, λύση ανάγκης, ναι, όταν πέφτει ένα χιόνι να μην ανησυχούμε για το τι θα γίνει αν θα κλείσουν τα σχολεία. Δεν μπορεί ποτέ να υποκαταστήσει τη φυσική εκπαίδευση, είναι, όμως, ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο ακριβώς για τέτοιες περιπτώσεις το οποίο έχουμε πια στη διάθεσή μας.


Οπότε και πάλι θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσοι υλοποίησαν αυτή την μεταρρύθμιση, στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, στην Υπουργό, στον Υφυπουργό, στην Υφυπουργό, στους Γενικούς μας Γραμματείς, αλλά πρώτα και πάνω από όλα στελέχη της εκπαίδευσης.


Η επιτυχία αυτής της μεταρρύθμισης σας ανήκει και δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει πράξη αν δεν είχε και τη δική σας στήριξη.


Να είστε καλά, συγχαρητήρια και πάλι και πάντα επιτυχίες.



Ρύθμιση για την θεραπεία χρόνιων μισθολογικών ανισοτήτων και στρεβλώσεων που αντιμετωπίζουν καλλιτέχνες που απασχολούνται στο Δημόσιο


 

Σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου, μεταξύ του Πρωθυπουργού και εκπροσώπων καλλιτεχνών και σπουδαστών παραστατικών τεχνών, η κυβέρνηση προχωρά στη θεραπεία της μακροχρόνιας στρέβλωσης που προϋπήρχε του ΠΔ 85/2022 και εντάθηκε κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης, αίροντας τη χρόνια μισθολογική διχοτόμηση των αποφοίτων σχολών παραστατικών τεχνών στο Δημόσιο.


Σε αυτό το πλαίσιο, τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού διαμόρφωσαν σχέδιο ΚΥΑ, που αφορά στο μισθολογικό καθεστώς των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού στο Δημόσιο ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησης (προ ή μετά του 2003), και η οποία καθιερώνει έναν ορθολογικό και ισότιμο τρόπο αμοιβής, τόσο εκείνων που παρέχουν καλλιτεχνικό έργο, όσο και εκείνων που παρέχουν συναφές έργο, όπως το καλλιτεχνικό-εκπαιδευτικό. Βασικά σημεία της προτεινόμενης ΚΥΑ είναι:

Η διαμόρφωση ειδικής μισθολογικής κλίμακας Καλλιτεχνικού Έργου (ΚΕ) με 19 μισθολογικά κλιμάκια (ΜΚ). Ο μηνιαίος βασικός μισθός του ΜΚ1 ορίζεται σε €1037, με δυνατότητα μισθολογικής εξέλιξης.

H ένταξη σε αυτήν αρρύθμιστων ειδικοτήτων θεάτρου, χορού και κινηματογράφου, καθώς και συναφών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, κάτι που θα θεραπεύσει χρόνια προβλήματα στον τρόπο αμοιβής σε καλλιτεχνικές-εκπαιδευτικές θέσεις, ιδίως σε ΟΤΑ. (Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση δεν αφορά θέσεις που προκηρύσσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς ακολουθείται για αυτές διακριτό προσοντολόγιο).

Η ισότιμη μισθολογική αντιμετώπιση όλων των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού, ανεξάρτητα από το έτος αποφοίτησής τους. Ικανοποιείται έτσι ένα διαχρονικό αίτημα του κλάδου, λύνεται ένας γόρδιος δεσμός εικοσαετίας, διορθώνεται η στρέβλωση που παγιώθηκε το 2017 με τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ.


Η προτεινόμενη ρύθμιση αντιμετωπίζει παθογένειες που ταλανίζουν τον κλάδο από το 2003 και αποτελεί έμπρακτη ηθική και ουσιαστική αναγνώριση του έργου των καλλιτεχνών που εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Μετά από δύο δεκαετίες, η σημερινή Κυβέρνηση δίνει λύση σε ακόμη ένα πρόβλημα των εργαζομένων στον πολιτισμό.


Η ρύθμιση αυτή έρχεται να προστεθεί στο πλέγμα ευρύτερων πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση για τη διαμόρφωση για πρώτη φορά ενός εθνικού πλαισίου εκπαίδευσης στις παραστατικές τέχνες και την αναβάθμιση των σπουδών στο πεδίο αυτό, μέσα από την ίδρυση πανεπιστημιακού επιπέδου Σχολής Παραστατικών Τεχνών το 2025, τη διαβάθμιση όσων σχολών παραμένουν αδιαβάθμητες, και τη διαπερατότητα των σπουδών στις παραστατικές τέχνες με την πρόβλεψη ακαδημαϊκών διαδρόμων για αποφοίτους σχολών παραστατικών σχολών που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.




Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις για χρηματοδότηση δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού

 



Ξεκινά την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης για την Δέσμη Δράσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ που εντάσσεται στο νέο Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027.


Στόχος της Δράσης είναι η αντιμετώπιση της υστέρησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ενσωμάτωση σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών στην παραγωγική τους δραστηριότητα.

Το πρόγραμμα είναι διαρθρωμένο σε τρεις δράσεις ανάλογα με την υφιστάμενη ψηφιακή και τεχνολογική ωριμότητά, αλλά και τις διαφορετικές επενδυτικές ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα είναι άμεση και θα γίνεται με τη σειρά που υποβάλλονται μέχρι εξάντλησης του προϋπολογισμού της Δράσης ανά κατηγορία περιφέρειας. Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται έως 50% ενώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας φτάνει και το 60%.

Η πρόσκληση «ψηφιακός μετασχηματισμός» είναι η πρώτη εμβληματική δράση του νέου ΕΣΠΑ και έρχεται να στηρίξει την προσπάθεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων -που συνιστούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας- να γίνουν πιο εξωστρεφείς και πιο ανταγωνιστικές στο απαιτητικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον.



Η Κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα τον αγροτικό κόσμο

 


Ο κ. Τσίπρας ανέβηκε ξανά σε τρακτέρ για να μοιράσει παχιά λόγια, όπως συνηθίζει από τη θέση της Αντιπολίτευσης, αλλά είχε ξεχάσει όταν βρέθηκε στην Κυβέρνηση. Σε αντίθεση με τις πρακτικές ΣΥΡΙΖΑ, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σειρά δράσεων για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου. Ανάμεσα στα άλλα, θεσπίστηκαν τα τελευταία 3,5 χρόνια και εφαρμόζονται:

Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2022 και το 2023.

Ταχεία καταβολή αποζημιωσεων. Ήδη ο ΕΛΓΑ μέσα σε 3 χρόνια κατέβαλε 863 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ποτέ.

Κάλυψη σε ποσοστό 90% των αυξήσεων στα τιμολόγια αγροτικού ρεύματος.

Μόνιμη υπαγωγή στον υπερμειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 6% των ζωοτροφών και των λιπασμάτων.

Μείωση του φορολογικού συντελεστή των κερδών των συλλογικών αγροτικών σχημάτων από το 13% στο 10%.

Εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος και αλιείς παράκτιας αλιείας.

Μη επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στην αξία των αγροτεμαχίων.

Απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών σε αγρότες που μετέχουν σε συνεταιρισμούς, Ομάδες Παραγωγών και συμβολαιακή γεωργία.

Μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους των αγροτικών επιχειρήσεων.

Νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%.

Μείωση του φόρου των αγροτικών επιχειρήσεων, από το 29% στο 22%.

Μείωση της προκαταβολής φόρου στο 80% για τα νομικά πρόσωπα και στο 55% για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα.

Ενίσχυση περίπου 102.000 επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα, με ποσό συνολικού 258 εκατ. ευρώ, μέσω των 7 κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Επιδότηση 60 εκατ. ευρώ στους αγρότες για το αυξημένο κόστος των λιπασμάτων.

Επιδότηση 89 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους για το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών.

Ενίσχυση των κτηνοτρόφων με επιδότηση 2% επί των φορολογητέων εκροών του 2021.

Ένταξη στο Μεταφορικό Ισοδύναμο της μεταφοράς ζωοτροφών στην Κρήτη για το 2022.

Ενίσχυση των παραγωγών του οπωροκηπευτικού και αμπελοοινικού τομέα με 26,2 εκατ. ευρώ από το Αποθεματικό Κρίσης της Ε.Ε..

Ρεκόρ πληρωμών το 2022 για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχέση με κάθε άλλη χρονιά και προγραμματική περίοδο, καθώς κατεβλήθησαν πάνω από 1,2 δισ. ευρώ.

 

Για τη μετάβαση της αγροτικής ανάπτυξης στη νέα εποχή, η χώρα μας διαθέτει 19,3 δισ. ευρώ από τη νέα ΚΑΠ, πάνω από 2 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και περίπου 500 εκατ. ευρώ του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας Υδατοκαλλιεργειών και Θαλασσών που με τη σειρά τους αναμένεται να κινητοποιήσουν πολλαπλάσιους πόρους. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζονται:


Πρόγραμμα Νέων Αγροτών με συνολικό ποσό 525 εκατ. ευρώ. Κάθε δικαιούχος μπορεί να παίρνει έως και 40.000 ευρώ. Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει προκηρυχθεί μέχρι σήμερα.

Πρόγραμμα βιολογικής παραγωγής ύψους 705 εκατ. ευρώ. Αφορά γεωργία και κτηνοτροφία, ενώ για πρώτη φορά περιλαμβάνονται δενδρώδεις καλλιέργειες και μελισσοκομία.

Έργα άρδευσης μέσα από το «Ύδωρ 2.0», προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ που αναμένεται να κινητοποιήσουν για τη λειτουργία του πόρους 4,5 δισ..

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του οποίου περιλαμβάνονται έργα:

230 εκατ. ευρώ για τα Σχέδια Βελτίωσης.

150 εκατ. ευρώ για την Απονιτροποίηση των εδαφών.

90 εκατ. ευρώ για τη Δάσωση Γεωργικών Γαιών.

80 εκατ. ευρώ για τους Γεωργικούς Συμβούλους.

25 εκατ. ευρώ για την Ευζωία Ζώων.

41 εκατ. ευρώ για την Ενίσχυση της Ποιότητας στην παραγωγή.

460 εκατ. ευρώ για Εξισωτική Αποζημίωση.

114 εκατ. ευρώ για Αγροτική Οδοποιία.

40 εκατ. ευρώ μικρά αρδευτικά.




Κατατίθεται τροπολογία για περαιτέρω βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού

 



Στη διάρκεια της θητείας της, Κυβέρνηση έχει θεσπίσει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και τη διευκόλυνση των οφειλετών, λαμβάνοντας ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των πιο ευάλωτων. Ένα από τα εργαλεία αυτά είναι και ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός στο πλαίσιο του οποίου υπήρξαν σημαντικά θετικά αποτελέσματα.


Ήδη, αξιοποιώντας το εργαλείο αυτό, περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και προς χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους 1,08 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τράπεζες και διαχειριστές απαιτήσεων έχουν πραγματοποιήσει διμερείς ρυθμίσεις συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ για μη-εξυπηρετούμενα δάνεια πάνω από 590.000 δανειοληπτών.

Το εργαλείο αυτό βελτιώνεται τώρα ακόμη περισσότερο με τροπολογία που κατατίθεται από το Υπουργείο Οικονομικών και προβλέπει μεταξύ άλλων:

Υποχρέωση των διαχειριστών δανείων να αιτιολογούν την ενδεχόμενη μη συναίνεσή τους στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος και να την αναρτούν δημόσια στην πλατφόρμα.

Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού για να μπορούν να εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή.

Ένταξη και νέων κατηγοριών οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.

Κατάργηση της ποινής προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο και μείωση του επιτοκίου ρύθμισής τους.



Απολογισμός των κυβερνητικών δράσεων της εβδομάδας

 



Στον καθιερωμένο πλέον απολογισμό των κυβερνητικών δράσεων της εβδομάδας ο πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Facebook, αναφέρθηκε:


Στη στήριξη των 1.112.000 συνταξιούχων που δεν είδαν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς με έκτακτο βοήθημα 200-300 ευρώ.

Στη ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων αλλά και τη δυνατότητα αναβίωσης παλαιότερων σχημάτων ρύθμισης 72 ή 120 δόσεων.

Στη βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Στην επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους αγρότες.

Στην παράταση 6 μηνών για το χαμηλό ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Στην αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στα 200 ευρώ.

Στη νέα πρωτοβουλία και την επιδότηση ανέργων που βρίσκουν δουλειά καθώς για πρώτη φορά, εκτός από τον μισθό τους, θα συνεχίσουν να εισπράττουν το 50% του επιδόματος ανεργίας μέχρι να λήξει το διάστημα της περιόδου επιδότησής τους.

Στην παρουσίαση των σχεδίων για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Στην επιχορήγηση 1.500 ανέργων ηλικίας 18-29 ετών για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Στις δράσεις που αφορούν την πλήρη συμμετοχή ατόμων με αναπηρία ή χρόνια πάθηση στην κοινωνική και οικονομική ζωή, κατοχυρώνοντας τη γενική αρχή της ίσης μεταχείρισης – ένα διαχρονικό αίτημα του αναπηρικού κινήματος.

Στα δύο εμβληματικά έργα που εγκαινιάστηκαν στη Δυτική Μακεδονία: «Το πρώτο είναι η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5. Μία σύγχρονη μονάδα, η πιο αποδοτική στην Ελλάδα, με πολύ μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που υπηρετεί τον στόχο της ενεργειακής ασφάλειας. Το δεύτερο είναι το πιο σύγχρονο campus πανεπιστημίου στην Ελλάδα, τη νέα πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που σύντομα θα την πλαισιώσουν νέες σύγχρονες φοιτητικές εστίες, ένα κέντρο καινοτομίας αλλά και ένα πράσινο data center. Αυτά είναι δύο από τα 380 έργα συνολικού προϋπολογισμού 4 δισεκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνονται στο περιφερειακό σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης για τη Δυτική Μακεδονία του 2030».

Στις εργασίες καθαρισμού για λόγους αντιπυρικής προστασίας σε έναν από τους λίγους πνεύμονες πρασίνου στην Αττική, το Κτήμα Συγγρού. 

Στις αναδασώσεις στο Σέιχ Σου και στην περιοχή του Ωραιοκάστρου, που έχουν πληγεί από παλιότερες πυρκαγιές. «Οι ζημιές θα αποκατασταθούν και θα φυτευτούν συνολικά 100.000 νέα δέντρα, ενώ μαζί με το νέο περιαστικό δάσος στην περιοχή Ευκαρπίας του δήμου Παύλου Μελά -μια μεγάλη δωρεά του επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη- η πόλη θα αποκτήσει 400.000 νέα δέντρα».

Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας:  «Κάποιες φορές κάνουμε μικρά βήματα μπροστά, άλλες φορές άλματα, μερικές φορές κάνουμε λάθη και αλλάζουμε πορεία – αλλά πάντα δουλεύουμε και προσπαθούμε για να προοδεύσει η Ελλάδα».



Νέα Δημοκρατία και Ψηφιακό κράτος

 



Το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποσχέθηκε στους πολίτες ένα σύγχρονο κράτος, αποτελεσματικό και φιλικό στον πολίτη, με βασικό εργαλείο υλοποίησης την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Μετά από 3,5 χρόνια ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους είναι πραγματικότητα. Πρόκειται για μια βαθιά τομή, η οποία έχει επίκεντρο τον άνθρωπο. Είναι η μετάβαση σε μία πιο δυναμική οικονομία και σε μία πιο δίκαιη κοινωνία. Ήδη, από το 2019 μέχρι και σήμερα, μέσω του ψηφιακού κράτους έχουν διεκπεραιωθεί με ταχύτητα και διαφάνεια πάνω από 1,72 δις συναλλαγές.

Αναλυτικά, οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους είναι οι εξής:

 

 1. Ψηφιακά Συστήματα – Ψηφιακές Υπηρεσίες

 Δημιουργία του gov.gr

Δημιουργήθηκε η ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα gov.gr και εντάχθηκαν σε αυτή όλες οι παρεχόμενες από το κράτος ψηφιακές υπηρεσίες. Από τις 500 υπηρεσίες που παρέχονταν ψηφιακά ξεπεράσαμε τις 1.500 (από 67 φορείς).

Υπηρεσίες γνησίου υπογραφής

Δημιουργία της ψηφιακής υπεύθυνης δήλωσης και εξουσιοδότησης. Επίσης, δημιουργία της υπηρεσίας «ψηφιακής βεβαίωσης εγγράφου» μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να υπογράψουν και να επικυρώσουν ψηφιακά οποιοδήποτε έγγραφο.

Ψηφιακό σύστημα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών της πανδημίας

Αναπτύξαμε το ψηφιακό σύστημα διαχείρισης της πανδημίας (πχ διανομή self test, 13033, υποστήριξη διενέργειας rapid και μοριακών tests, καταχώρηση αποτελεσμάτων).

Ψηφιακό σύστημα οργάνωσης εμβολιασμού στα πλαίσια της επιχείρησης «Ελευθερία»

Δημιουργήθηκαν ψηφιακές υποδομές για το κλείσιμο των ραντεβού, τον έλεγχο κατά την προσέλευση, την έκδοση πιστοποιητικών, εσωτερικές διαδικασίες και logistics.

Δημιουργία του Gov.gr Wallet app - ψηφιακή ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης

Δημιουργήθηκε το Gov.gr Wallet app μέσω του οποίου οι πολίτες μπορούν να εκδίδουν και να χρησιμοποιούν την ψηφιακή ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησής τους. Επίσης, σε αυτό προστέθηκαν νέα έγγραφα όπως η κάρτα αναπηρίας και η κάρτα ανεργίας καθώς και θα συνεχίσουν να προστίθενται έγγραφα όπως το MyAuto (ασφάλεια, ΚΤΕΟ αυτοκινήτου), και άλλα.

Ηλεκτρονικά ραντεβού με το δημόσιο

Έγινε εισαγωγή και ενίσχυση των ηλεκτρονικών ραντεβού στο Δημόσιο για φορείς όπως ΚΕΠ, ΟΑΕΔ, Προξενεία. Μονιμοποιήσαμε και ενισχύσαμε τα ηλεκτρονικά ραντεβού στις δημόσιες υπηρεσίες και βάλαμε τέλος στις ουρές.

Υλοποίηση ψηφιακής έκδοσης πιστοποιητικών στα δικαστήρια

Υλοποιήθηκε το σύστημα ψηφιακής έκδοσης πιστοποιητικών στα δικαστήρια (Πύλη Ψηφιακών Υπηρεσιών Δικαστηρίων και Εισαγγελιών - ΟΣΔΔΥ - solon.gov.gr) με τον μεγαλύτερο όγκο εργασίας, στα Πρωτοδικεία Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Χαλκίδας. Εκδίδουμε ψηφιακά τα ποινικά μητρώα.

dikes.moj.gov.gr και ψηφιακή δικαιοσύνη

Πιλοτική λειτουργία στο Πρωτοδικείο Αθηνών και Θεσσαλονίκης και επέκταση πανελλαδικά, η οποία παρέχει στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα ενημέρωσης διαδικτυακά και σε πραγματικό χρόνο για την πορεία των πινακίων /εκθεμάτων στα πολιτικά και ποινικά Δικαστήρια.

Συναινετικό διαζύγιο

Έκδοση άυλου συναινετικού διαζυγίου μέσω του gov.gr, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών.

Ψηφιακή αίτηση πολιτικού γάμου

Οι πολίτες μπορούν να πραγματοποιούν την αίτηση πολιτικού γάμου ψηφιακά μέσω του gov.gr. Αναμένεται και η υποστήριξη της υπηρεσίας για θρησκευτικούς γάμους.

Ψηφιακή μέριμνα

Εκδόθηκαν 506.044 επιταγές (vouchers) των 200€ στο πλαίσιο της «Ψηφιακής Μέριμνας» για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού από μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές.

Ε-κτηματολόγιο και ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων

Δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη εφαρμογή και τέθηκαν σε λειτουργία δύο αναβαθμισμένες υπηρεσίες της Θέασης (maps.gov.gr) και Έρευνας για διαπιστευμένους επαγγελματίες (συμβολαιογράφοι, μηχανικοί). Παράλληλα δίνεται πρόσβαση και στους ίδιους τους πολίτες.

Νέα πλατφόρμα ανοιχτών δεδομένων data.gov.gr

Αναβάθμιση της υφιστάμενης πλατφόρμας ανοιχτών δεδομένων, έλεγχος των υφιστάμενων δεδομένων, και προσθήκη νέων συνόλων όπως: κίνηση στους δρόμους της Αττικής, ναυτιλιακά δρομολόγια, παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας, ακυρώσεις εισιτηρίων στα ΜΜΜ Αττικής, προσθήκη των ανοιχτών δεδομένων του Κτηματολογίου και άλλα.

Δεδομένα κτηματολογίου και data.ktimatologio.gr & myKtimatologioLive

Δόθηκε πρόσβαση προς όλους στα ανοιχτά δεδομένα που προσφέρει πλέον το Ελληνικό Κτηματολόγιο μέσω της πύλης data.govktimatologio.gr, με προτεραιότητα σε δεδομένα που η ανοικτή διάθεσή τους μπορεί να έχει προστιθέμενη αξία για τη δημόσια διοίκηση, την κοινωνία, την επιστημονική κοινότητα και την αγορά.

Παράλληλα σε λειτουργία τέθηκε η πλατφόρμα myKtimatologioLive, μέσω της οποίας οι πολίτες και οι επαγγελματίες (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί) μπορούν να εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως μέσω βιντεοκλήσης για θέματα γενικής και εξειδικευμένης πληροφόρησης σχετικά με τις διαδικασίες και τις υπηρεσίες των ακινήτων τους που σχετίζονται με το Κτηματολόγιο.

Support.gov.gr

Ψηφιακή πλατφόρμα η οποία υποστηρίζει 259 υπηρεσίες για την υποβολή προσωποποιημένων αιτημάτων ή ερωτημάτων προς κυβερνητικούς φορείς.

Επέκταση λειτουργιών gov.gr

→ Διαθέσιμη και στην αγγλική γλώσσα είναι η ψηφιακή βεβαίωση εγγράφου και ιδιωτικού συμφωνητικού στην πλατφόρμα docs.gov.gr

→ Δυνατότητα υπογραφής ιδιωτικού συμφωνητικού από περισσότερους από δύο συμβαλλόμενους μέσω του docs.gov.gr.

 

Covid Free GR Wallet

Παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες να αποθηκεύουν το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας στο κινητό τους. Το πιστοποιητικό περιέχει τα βασικά στοιχεία του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας όπως το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης και τη φωτογραφία. Εκδίδουμε επίσης ψηφιακά το εθνικό και ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ψηφιακό μητρώο μελών λεσχών φιλάθλων

Δημιουργήθηκε ψηφιακό μητρώο μελών λεσχών φιλάθλων στο πλαίσιο μέτρων κατά της οπαδικής βίας.

Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜΜΕ

Σε παραγωγική λειτουργία τέθηκε η πλατφόρμα (https://digitalsme.gov.gr) για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στη δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».

Μεταβίβαση ακινήτων

Ψηφιακή έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας για τη μεταβίβαση ακινήτου, μέσω του e-ΕΦΚA (www.efka.gov.gr).

 

 2. Ψηφιακές υπηρεσίες στους τομείς της Εργασίας και της Κοινωνικής Πολιτικής

Ψηφιακά ΚΕΠΑ - Ψηφιακή κάρτα αναπηρίας

Σχεδιασμός και λειτουργία της πλατφόρμας των ψηφιακών ΚΕΠΑ μέσω της οποίας απλοποιείται η διαδικασία απόκτησης πιστοποίησης αναπηρίας καθώς και η δημιουργία της ψηφιακής κάρτας αναπηρίας και η ένταξη της στο Gov.gr Wallet.

Καθιέρωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών των ασφαλισμένων και συνταξιούχων

Η καθιέρωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών των ασφαλισμένων και συνταξιούχων προχώρησε σε πολύ μεγάλο βαθμό με την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας της διαδικασίας απονομής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ», μιας πλήρως αυτοματοποιημένης διαδικασίας σε όλα της τα στάδια.

Ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού «Πύργου Ελέγχου» στον e-ΕΦΚΑ

Πρόκειται για ένα σύγχρονο ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της απονομής συντάξεων, αλλά και της συμμετοχής στη διαδικασία πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών.

Ηλεκτρονική μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης

Αφορά τη μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου συνταξιούχου, που επιτρέπει την έκδοση αυτής εντός 2 μηνών από τη στιγμή της έκδοσης της κύριας σύνταξης.

Βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη μέσω της ιστοσελίδας 1555.gov.gr

Από τον Φεβρουάριο του 2022 μέσω της ιστοσελίδας 1555.gov.gr, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά ερωτήματα, σε όλους τους φορείς του Υπουργείου, αναφορικά με ασφαλιστικά, εργασιακά και κοινωνικά θέματα,  χωρίς να απαιτείται κλήση στο τηλεφωνικό κέντρο.

Συνεργασία του ΕΦΚΑ και της ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) με τα ΚΕΠ

Αυξήσαμε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες στον ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ, δίνοντας τέλος στις ουρές των πολιτών. Αυτό σημαίνει πως έγιναν 4,5 εκατ. λιγότερες επισκέψεις στα υποκαταστήματα των δύο φορέων κάθε μήνα. Στη ΔΥΠΑ ήδη πάνω από το 95% των υπηρεσιών παρέχονται ηλεκτρονικά, ο δε ΕΦΚΑ μέσα στο 2021 έθεσε σε λειτουργία επιπλέον 17 ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

myKEPlive

Ψηφιακό ραντεβού του πολίτη με υπάλληλο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέσω τηλεδιάσκεψης είτε για διεκπεραίωση υπόθεσης ή είτε για απλή διοικητική πληροφόρηση.

myΔΥΠΑapp

Αναβαθμίσαμε την εφαρμογή myΔΥΠΑapp για κινητές συσκευές, η οποία ενσωματώνει το νέο ευρωπαϊκό σύστημα ταξινόμησης δεξιοτήτων, ικανοτήτων, προσόντων και επαγγελμάτων (ESCO) και περισσότερες από 40 ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Ενεργοποιήσαμε πιλοτικά την υπηρεσία MyEfkaLIVE

Πρόκειται για υπηρεσία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων με βιντεοκλήση στα νησιά. Πρόσφατα έγινε νέα ένταξη στο σύστημα των περιοχών της Δ. Μακεδονίας και των υπόλοιπων περιοχών της Θεσσαλίας και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

«3η e-λικία»

Η δράση στοχεύει στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων πολιτών που είναι πάνω από 60 ετών, με εκπαίδευση από ειδικά καταρτισμένους Ψηφιακούς Βοηθούς, οι οποίοι καθοδηγούν τους δημότες μεγαλύτερης ηλικίας ώστε να εξοικειωθούν με τον ψηφιακό κόσμο και τις ψηφιακές υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η δράση αυτή ξεκίνησε πιλοτικά τον περασμένο Ιούνιο στους δήμους Καβάλας και Φλώρινας και τώρα επεκτείνεται στους δήμους Αθηναίων, Ιωαννιτών και Θερμαϊκού.

myOAED ραντεβού

Η υπηρεσία αυτή παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες να προγραμματίζουν ψηφιακά τις επισκέψεις τους στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. Η πλατφόρμα καλύπτει 117 Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης και 6 Γραφεία Εργασίας Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων του Οργανισμού.

Μετεξέλιξη του Πληροφοριακού Συστήματος  «ΕΡΓΑΝΗ» σε «ΕΡΓΑΝΗ II»

Αναβάθμιση των δυνατοτήτων καταγραφής του προγραμματισμού και του πραγματικού χρόνου εργασίας, καθώς και του ελέγχου για την τήρηση του ωραρίου και την αποτροπή αυθαιρεσιών σε βάρος των εργαζόμενων.

myErgani

Εφαρμογή για κινητό και τάμπλετ,  για την άμεση πρόσβαση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στο εργασιακό ιστορικό τους.

Δημιουργία σταθμού τηλε-βιντεοεπικοινωνίας RELAY για κωφούς και βαρήκοους, στο κεντρικό ΚΕΠ Πειραιά

Χάρη στην καινοτόμο ψηφιακή αυτή υπηρεσία, όλοι οι επισκέπτες του ΚΕΠ με προβλήματα ακοής, θα μπορούν να εξυπηρετούνται άμεσα χωρίς τη φυσική παρουσία διερμηνέα νοηματικής.

Εφαρμογή «Panic Button»

Η εφαρμογή θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά μέσω των κινητών τηλεφώνων με σκοπό να ειδοποιεί την Αστυνομία σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Θα χορηγείται στις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που απευθύνονται στα αστυνομικά τμήματα ή εξυπηρετούνται στα συμβουλευτικά κέντρα του δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ).

Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας

Πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ, συμπληρωματικά στη ψηφιακή διαδικασία απονομής συντάξεων, με στόχο τη συστηματική ενημέρωση και επικοινωνία των εμπλεκόμενων μερών κατά τη διαδικασία.


 3. Ψηφιακές Υπηρεσίες στον τομέα της Γεωργίας

Ψηφιακή υπηρεσία εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.)

Με την αναβάθμιση της ψηφιακής υπηρεσίας ο αγρότης δεν απαιτείται πλέον να προσκομίζει έγγραφα στις υπηρεσίες προς εξακρίβωση των δεδομένων που δηλώνει. Ο διοικητικός έλεγχος διενεργείται ψηφιακά.

Ψηφιακή υπηρεσία «Greek Farms»

Παρέχει πληροφορίες για την παραγωγή και τους Έλληνες παραγωγούς ανά προϊόν και γεωγραφική περιοχή.

Ψηφιακή υπηρεσία easyagroexpo.gov.gr

Αποτελεί το ψηφιακό «διαβατήριο» για μια σειρά ελληνικών προϊόντων, σε κομβικής σημασίας αγορές τρίτων χωρών, διευκολύνοντας έτσι την επιχειρηματικότητα, την ενίσχυση του εμπορίου και την αύξηση των εξαγωγών τους.

Ψηφιακή πλατφόρμα «ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Εξυπηρέτηση πολιτών για τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες: Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (ΤΑΑΕ) και Τμήμα Γεωργικών Εφαρμογών και Ανάλυσης (ΓΕΑΛ).

Ψηφιακή πλατφόρμα Mobile i-Agric

Η Mobile πλατφόρμα ενημέρωσης και εξυπηρέτησης υπηρεσιών ΥΠΑΑΤ με τη χρήση κινητού, παρέχει στους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής και στους πολίτες υπηρεσίες γενικής ενημέρωσης, εξατομικευμένων ειδοποιήσεων, προσωποποιημένης ενημέρωσης και προσωποποιημένης εξυπηρέτησης/συμβουλευτικής.

Ψηφιακή πλατφόρμα Μητρώου Εμπόρων Ζώντων Ζώων

Πρόκειται για ψηφιακή Υπηρεσία αίτησης ένταξης εμπόρων στο Μητρώο και διαχειριστικής εφαρμογής για την έγκριση ή την απόρριψη του εμπόρου μετά από έλεγχο των Κτηνιατρικών υπηρεσιών.

«Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο»

Καθιέρωση ενιαίου ψηφιακού συστήματος καταγραφής, απογραφής και ταυτοποίησης των μελισσοκόμων, των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων και του μελισσοκομικού κεφαλαίου της χώρας.

 Ηλεκτρονική εφαρμογή «ΑΡΤΕΜΙΣ» του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Καταγραφή όλων των επιχειρήσεων του κλάδου παραγωγής – εμπορίας αυγών.

Ψηφιακή πλατφόρμα για επισιτιστική επάρκεια

Οι επιχειρήσεις δηλώνουν τις διαθέσιμες ποσότητες σε αποθέματα βασικών τροφίμων προκειμένου να διαπιστώνεται  η επισιτιστική επάρκεια της χώρας.

Ψηφιακή πλατφόρμα για την υποβολή στοιχείων συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας, με σκοπό τη μείωση του φόρου εισοδήματος, κατά 50%, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ήδη από το φορολογικό έτος 2022.

 

 4. Ψηφιακές Υπηρεσίες στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης

Ψηφιοποίηση των παρεχόμενων από το Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) υπηρεσιών προς τους πολίτες

→ Ψηφιακή Δήλωση Γέννησης από τους γονείς στα Μαιευτήρια και αυτόματη αποστολή εκκρεμότητας σύνταξης ληξιαρχικής πράξης γέννησης προς το Υποσύστημα Ληξιαρχείου του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) Μητρώο Πολιτών του ΥΠΕΣ για διεκπεραίωση από το αρμόδιο Ληξιαρχείο.

 

→ Αυτόματη απόδοση ΑΜΚΑ στο νεογνό (μέσω web service της ΗΔΙΚΑ) και ΑΦΜ και επιδόματος γέννησης.

 

→ Έκδοση Ληξιαρχικής Πράξης και αυτόματη αποστολή εκκρεμότητας προς τα δημοτολόγια εγγραφής των γονέων για δημοτολογική τακτοποίηση του τέκνου. Άμεση διάθεση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης στη διαλειτουργικότητα.

 

→ Ηλεκτρονική δήλωση ονόματος νεογνού και ηλεκτρονική δήλωση βάπτισης μέσω της πλατφόρμας gov.gr.

 

→ Έκδοση Ψηφιακών Πιστοποιητικών Δημοτολογίου και Ληξιαρχείου για τους Πολίτες και τα ΚΕΠ, από το ΠΣ Μητρώο Πολιτών, μέσω της Εθνικής Ψηφιακής Πύλης (GOV.GR), χωρίς να απαιτείται η μετάβαση του πολίτη σε Δήμο/Ληξιαρχείο.

 

→ Ένταξη Προξενικών Αρχών (ως Ληξιαρχεία) στο Πληροφοριακό Σύστημα του Μητρώου Πολιτών. Απευθείας έκδοση ληξιαρχικής πράξης για γεγονότα που αφορούν Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό, χωρίς τη μεσολάβηση του Ειδικού Ληξιαρχείου Αθηνών (πλην εξαιρετικών περιπτώσεων). Στο πλαίσιο αυτό, αντιμετωπίστηκαν και τα ζητήματα αποτελεσματικής λειτουργίας του Ειδικού Ληξιαρχείου. Η υπηρεσία παρέχεται πλέον από 94 Πρεσβείες και Γενικά Προξενεία της Ελλάδας σε 72 χώρες.

 

→ Αίτηση Έλληνα Εκλογέα Εξωτερικού για εγγραφή σε ειδικό εκλογικό κατάλογο Ελλήνων εξωτερικού, με ταυτοποίηση μέσω κωδικών taxisnet, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών σε Πρεσβεία / Προξενική Αρχή και η προώθησή τους στο ΥΠΕΣ.

→ Αίτηση Ετεροδημότη εκλογέα, με ταυτοποίηση μέσω κωδικών taxisnet, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών σε Δήμο ή ΚΕΠ.


→ Το πρόγραμμα «Ραντεβού» που χειρίζεται το Ειδικό Ληξιαρχείο και οι Διευθύνσεις Ιθαγένειας για την εξυπηρέτηση των πολιτών που μπορούν να κλείνουν ηλεκτρονικά ραντεβού με τις υπηρεσίες αυτές.

 

→ Εφαρμογή web αποστολής sms. Η εφαρμογή αυτή έχει αναπτυχθεί από το ΥΠΕΣ με ίδια μέσα, και δίνει τη δυνατότητα στους υπαλλήλους των Περιφερειακών Διευθύνσεων Ιθαγένειας, να αποστέλλουν ενημερωτικά sms προς τους πολίτες, τα οποία αφορούν την πορεία των φακέλων τους, τα ραντεβού τους με την υπηρεσία κ.λ.π.

Ενίσχυση διαλειτουργικότητας ψηφιακών συστημάτων ΥΠΕΣ

Ένταξη Υπηρεσιών Διαλειτουργικότητας προς Φορείς του Δημοσίου, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕΔ) της ΓΓΠΣΔΔ (Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης). Άντληση Στοιχείων Πολίτη, Ληξιαρχικών και Δημοτολογικών δεδομένων. Χρήση από εφαρμογές έκδοσης πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης, rapid tests, κ.α.

Αναβάθμιση Μητρώου Πολιτών

Σύναψη προγραμματικής Σύμβασης με την Κοινωνία της Πληροφορίας για την υλοποίηση του έργου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

 5. Ψηφιακές Υπηρεσίες στον τομέα της Υγείας

Ψηφιακός εκσυγχρονισμός των συστημάτων υγείας

Υλοποιήθηκε και τέθηκε σε λειτουργία. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει υλοποιηθεί και δρομολογείται μία σειρά σημαντικών παρεμβάσεων. Μετά την άυλη συνταγογράφηση, τα ψηφιακά ραντεβού, υλοποιείται ο Ψηφιακός Φάκελος Ασθενή, ο οποίος επιτρέπει στους ασθενείς να εκδίδουν ψηφιακά τα αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων και βεβαιώσεις νοσηλείας και επίσκεψης σε ΤΕΠ μέσω του gov.gr και του MyHealth app. Υποστηρίζονται 431 τύποι εξετάσεων και αναλογικά, πάνω από το 90% του ημερήσιου όγκου, πλην των απεικονιστικών εξετάσεων. Ημερήσια θα παρέχει συνολική και ενιαία εικόνα για την υγεία παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα υλοποίησης μιας πληθώρας ψηφιακών εφαρμογών για φορητές συσκευές.

Παράλληλα η εφαρμογή Υγείας για έξυπνα κινητά (ΜyHealth mobile app) παρέχει άμεση και εύκολη πρόσβαση στα στοιχεία που περιέχονται στη συνταγογράφηση και τα παραπεμπτικά για τον πολίτη.

Τέλος, δεν μπορεί να παραλειφθεί η αναφορά στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr αλλά και η δημιουργία πλατφόρμας τηλεσυμβουλευτικής για κατ’ οίκον παρακολούθηση ασθενών που έχουν διαγνωστεί με COVID-19.

Άυλη συνταγογράφηση

Επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και δημιουργία της «άυλης συνταγογράφησης» μέσω της οποίας οι πολίτες ενημερώνονται με SMS για κάθε συνταγογράφηση και παραπεμπτικό από τον ιατρό τους καθώς και μπορούν να πραγματοποιήσουν την εκτέλεση της συνταγής δείχνοντας απλά το σχετικό SMS.

Πρόγραμμα προληπτικής Ιατρικής «Φώφη Γεννηματά»

Πρόκειται για την πρώτη δράση προληπτικής ιατρικής και αφορά στον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού. Αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, η Ελλάδα υλοποιεί για πρώτη φορά ένα τόσο εκτεταμένο πρόγραμμα πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου που διευκολύνει τις γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν.

Ψηφιακή υγεία

Θεσμοθετήθηκαν μια σειρά ψηφιακών εργαλείων, όπως η σύσταση και λειτουργία Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων,  η δημιουργία Ηλεκτρονικού Βιβλιαρίου Υγείας Παιδιού, οι  ηλεκτρονικές ιατρικές βεβαιώσεις και η ηλεκτρονική έκδοση Ατομικού Δελτίου Υγείας. 

Ψηφιακή υγεία και πανδημία

Δημιουργήθηκε η υπηρεσία ιχνηλάτησης κρουσμάτων και στενών επαφών τους. Επίσης δημιουργήθηκαν ψηφιακά εργαλεία για την παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας. 

anagnorisi.emvolio.gov.gr

Πλατφόρμα για τη δήλωση εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό.

 

 6. Ψηφιακές Υπηρεσίες στους τομείς των Υποδομών και Μεταφορών 

 

Καθιερώσαμε και θέσαμε σε εφαρμογή την ηλεκτρονική αντικατάσταση της έντυπης άδειας οδήγησης με άδεια νέου τύπου, την έκδοση αντιγράφου της άδειας οδήγησης λόγω φθοράς, απώλειας ή κλοπής, την έκδοση ψηφιακού προσωρινού διπλώματος και την έκδοση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας οχήματος και μοτοσυκλέτας. Επίσης καθιερώθηκε ενιαίο σύστημα e-pass διοδίων.

Απλοποίηση των διαδικασιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και παροχή ψηφιακών υπηρεσιών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

→ Θεσπίσαμε απλουστευμένες διαδικασίες χορήγησης αδειών λειτουργίας επιχειρήσεων που εποπτεύονται από το Υπουργείο (όπως πλυντηρίων, συνεργείων, χώρων στάθμευσης, σχολών οδηγών, κλπ.).

 

→ Υλοποιήθηκαν και ήδη λειτουργούν ψηφιακές πλατφόρμες των παρακάτω διαδικασιών:


1. Έκδοση άδειας κυκλοφορίας εντός δακτυλίου της Αθήνας μέσω του gov.gr.

2. Έκδοση αδειών οδηγών για ψηφιακό ταχογράφο.

3. Μεταβίβαση επιβατικών οχημάτων και μοτοσυκλετών.

4. Έκδοση βεβαιώσεων βαθμών στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών.

5. Ψηφιακό Μητρώο Αυτοκινήτων (Car Wallet και Audit Car).

6. Χορήγηση αδειών και πινακίδων σε ανεξάρτητα ρυμουλκούμενα (τροχόσπιτα, μπαγκαζιέρες, κτλ).

7. Έκδοση δελτίων εκπαίδευσης και εξέτασης (ΔΕΕ).

8. Προγραμματισμός εξετάσεων.

9. Μητρώο υποδομών και φορέων αγοράς ηλεκτροκίνησης.

10. Μητρώο λειτουργούντων πρατηρίων και συνεργείων.

Διαδικτυακή πλατφόρμα του Μητρώου Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης

Τέθηκε σε λειτουργία η διαδικτυακή πλατφόρμα του Μητρώου Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης, μέσω της οποίας οι φορείς της αγοράς ηλεκτροκίνησης εγγράφονται στο Μητρώο και αποκτούν μοναδικό κωδικό ταυτοποίησης.

 

 7. Ψηφιακές Υπηρεσίες στον τομέα της Εκπαίδευσης

 Ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης

Προχώρησε ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης (τηλεκπαίδευση, υποδομές/εξοπλισμός, επιμορφώσεις, ψηφιοποιήσεις διαδικασιών). 506.132 νέοι 4-24 ετών έλαβαν επιταγή €200 για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (το 1/3 των μαθητών δημόσιων σχολείων) μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα».

Ψηφιακές εγγραφές στο σχολείο και έκδοση απολυτηρίων

Ψηφιοποιήθηκε η εγγραφή στο νηπιαγωγείο και στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου καθώς και η έκδοση απολυτηρίων Γυμνασίου και Λυκείου.

Ψηφιακές ταυτότητες με υποστήριξη wallet για φοιτητές πανεπιστημίων

 

Έκδοση αντιγράφων πτυχίων μέσω του gov.gr

Διαλειτουργικότητα με όλα τα ΑΕΙ της χώρας για την έκδοση αντιγράφων πτυχίων μέσω του gov.gr.

e-εγγραφές

Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης εγγραφής, ανανέωσης εγγραφής ή μετεγγραφής σε δημόσια ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και ΠΕΠΑΛ, μέσω gov.gr.

 

 8. Ψηφιακές Υπηρεσίες στον τομέα του Τουρισμού

Visit Greece App

Δημιουργήθηκε το app του ελληνικού τουρισμού. Μέσω του visit greece app μπορούν πλέον όλοι οι ταξιδιώτες να έχουν άμεση πρόσβαση σε ταξιδιωτικές και χρηστικές πληροφορίες για τον προορισμό καθώς και να ενημερώνονται αναλυτικά για τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Τουρισμός και ΑΜΕΑ

Σε συνεργασία με τη Microsoft δημιουργήθηκε η πλατφόρμα extraMilers για τον προσβάσιμο  τουρισμό για ΑΜΕΑ σε 3 ελληνικούς νησιωτικούς προορισμούς.

 

 9. Ψηφιακές Υπηρεσίες στον τομέα του Πολιτισμού

 archaeologicalmuseums.gr/el

Πλατφόρμα με την αποτύπωση όλων των αρχαιολογικών μουσείων της χώρας.

Greeklit.gr

Πλατφόρμα για την επιδότηση της μετάφρασης ελληνικών βιβλίων σε άλλες γλώσσες.

Ψηφιακή αναβίωση της Αρχαίας Ολυμπίας μέσω εφαρμογής της Microsoft

Το έργο «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» αξιοποιεί σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες, μέσω διαδραστικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, επιτρέποντας σε πολίτες από όλο τον κόσμο να  περιηγηθούν ψηφιακά στην Αρχαία Ολυμπία όπως ήταν πριν 2.000 χρόνια.