Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Φλωρίδης :Ο Ράμμος δίνει θεατρική παράσταση - Γίνονται προσπάθειες αποσταθεροποίησης της χώρας

 


Παρέμβαση στο σώου Τσίπρα - ΑΔΑΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει στόχο τη δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης γιατί απλά ο Τσίπρας θέλει να επιβιώσει πολιτικά αδιαφορώντας για την χώρα, πραγματοποίησε ο Γιώργος Φλωρίδης αποκαλύπτοντας ότι τα στοιχεία για τις νόμιμες επισυνδέσεις ο Χρήστος Ράμμος τα έχει από τότε που αυτές έγιναν, αφού η ΑΔΑΕ ενημερώνεται για τις σχετικές εισαγγελικές αποφάσεις.

Απέδωσε στον Χρήστο Ράμμο που τον έχει παρασύρει στην ξεφτίλα ο Τσίπρας, ρόλο στη θεατρική παράσταση που έχει στηθεί αφού να εμφανίζεται:

– να ζητά δήθεν στοιχεία τα οποία είχε

– να αυτοπροσκαλείται ζητώντας ακρόαση από την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας

– να ενημερώνει πρώτα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι τον πρωθυπουργό.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Χρήστος Ράμμος ως πρόεδρος της Ανεξάρτητης αρχής διαθέτει τα στοιχεία για τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ. Η ενημέρωση της Αρχής γίνεται κανονικά και ως εκ τούτου οι κινήσεις που ακολούθησαν και ή στάση του δείχνει ότι έχει εντάξει εαυτόν μέσα στο πολιτικό παιχνίδι.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Φλωρίδη ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ μέχρι τώρα έχει κάνει όλα όσα δεν όφειλε εκ του ρόλου του αλλά όχι αυτά που έπρεπε.

Οπως διευκρίνισε την ώρα που ανέλαβε η δικαιοσύνη την διερεύνηση και ανέθεσε σε εισαγγελείς να εξετάσουν αν έχουν γίνει παράνομες παρακολουθήσεις, ποιος τις έκανε, αν εμπλέκονται πρόσωπα με αυτούς που έκαναν τις παρακολουθήσεις ο Χρήστος Ράμμος έπρεπε να θέσει τα στοιχεία που έχει στη δικαιοσύνη ώστε να προχωρήσει η διαδικασία με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Ο Γιώργος Φλωρίδης αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες αποσταθεροποίησης που βρίσκονται σε εξέλιξη και που καταγράφονται μέσα από τις κινήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας πως «ο τίτλος θεατρικού έργου που έχει ανέβει είναι Μένουμε Ευρώπη;» και έχει στόχο να δείξει ότι «η δημοκρατία στην ελλάδα είναι σε εκτροπή και άρα η Ευρώπη θα εκκινήσει διαδικασίες αποβολής της».

Μάλιστα σημείωσε πως το παιχνίδι στήνεται από αυτούς που έστησαν και την υπόθεση Novartis με ακριβώς τον ίδιο στόχο για να επισημάνει και την τελευταία εξέλιξη, τη σύλληψη του ενός εκ των κουκουλοφόρων μαρτύρων για απάτη και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Γεγονός που έρχεται να αναδείξει πως με ποιούς και για ποιον λόγο στήθηκε από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αυτή η σκευωρία.



Σε απόγνωση ο Τσίπρας - Στον εισαγγελέα τα πρακτικά για βαλίτσες και φακέλους με τα μαύρα χρήματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ



Να αναγνωστούν τα SMS που εμφάνισε η πλευρά Καλογρίτσα πρότεινε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Όλγα Σμυρλή, στο Ειδικό Δικαστήριο και τα πρακτικά της δίκης, όταν αυτή ολοκληρωθεί, τα οποία αφορούν άλλα ζητήματα πέραν της κατηγορίας της παράβασης καθήκοντος και της συνέργειας σε αυτήν που αντιμετωπίζουν ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Καλογρίτσας, αντίστοιχα, να διαβιβαστούν στις αρμόδιες αρχές, ώστε να ερευνηθεί εάν προκύπτουν αξιόποινες πράξεις για μαύρο χρήμα.

«Πρέπει να διαφυλαχθεί το κύρος του Ειδικού Δικαστηρίου. Το λέω αυτό γιατί δεν πρέπει να γίνει εδώ στίβος πολιτικών αντιπαραθέσεων, για να μην πω αρένα. Οτιδήποτε συνεισφέρεται στην υπόθεση, για βαλίτσες, χρήματα κ.λπ., είμαστε υποχρεωμένοι να ενεργήσουμε αναλόγως. Δεν είμαστε θεατές. Γι’ αυτό εγώ θα ζητήσω τα πρακτικά να σταλούν στην Εισαγγελία να ελεγχθούν», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Σμυρλή.

Η γραμματέας του Χρήστου Καλογρίτσα είχε κάνει λόγο για «φακέλους και τσάντες με χρήματα που έφευγαν προς το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ» από τα γραφεία του επιχειρηματία.

Παράλληλα, η εισαγγελέας πρότεινε στην έδρα να απορρίψει τις ενστάσεις της πλευράς Παππά, που αντιτίθεται στη χρήση των SMS, τα οποία θεωρεί πλαστά, και να αναγνωστούν από το δικαστήριο.

«Τα SMS εμπίπτουν στην έννοια του απορρήτου. Θα πρέπει να σταθμίσουμε τα έννομα αγαθά. Το απόρρητο της ιδιωτικής ζωής, αλλά και αυτό της δίκαιης δίκης. Τα στοιχεία που υπάρχουν πρέπει να τεθούν στη δικαστική διερεύνηση. Είμαι της άποψης ότι όλα τα στοιχεία πρέπει να τίθενται στη διάθεση του δικαστηρίου και να αξιολογούνται. Θα πρέπει να αναγνωστούν και το δικαστήριο να διαπιστώσει ποια είναι η αποδεικτική τους αξία. Όποια στοιχεία υπάρχουν, να εισφερθούν και να αξιολογηθούν από το δικαστήριο».

Ως προς τον τρόπο που έχουν αποτυπωθεί τα μηνύματα, δηλαδή σε χαρτί, η κ. Σμυρλή σημείωσε: «Δεν έχουμε αποτύπωση αυτών των μηνυμάτων με τον ενδεδειγμένο τρόπο, όπως γίνεται από αρμόδια αρχή. Δεν υπάρχει σφραγίδα εγκυρότητας, γι’ αυτό θα αξιολογηθούν ελευθέρως. Σε κάθε περίπτωση θα αξιολογηθούν με αυτή την παράμετρο».

Και για τα δύο θέματα, τα οποία πρότεινε η εισαγγελέας, θα αποφανθεί το Ειδικό Δικαστήριο.

Νωρίτερα, η πλευρά Καλογρίτσα προσκόμισε στο δικαστήριο πραγματογνωμοσύνη της γραφολόγου Μάγδας-Μαρίας Καμπούρη, αναφορικά με τα ημερολόγια της Ευθαλίας Διαμαντή και τρία SMS Καλογρίτσα, βάσει της οποίας η γραμματέας είναι πράγματι η συντάκτρια των ημερολογίων και τα SMS δεν έχουν αλλοιωθεί.  



Ποινική δίωξη για κακούργημα στον απατεώνα μάρτυρα που είχε χρησιμοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για Novartis


 


Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας σε βάρος του 51χρονου, ο οποίος σύμφωνα με αστυνομικές πηγές φέρεται να είναι προστατευόμενος μάρτυρας του ΣΥΡΙΖΑ «Μάξιμος Σαράφης» στην υπόθεση Novartis και έξι ακόμα ατόμων.

Οι κατηγορούμενοι διώκονται για:

σύσταση εγκληματικής οργάνωσης,

απάτη,

πλαστογραφία και

νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Έως τώρα έχουν συλληφθεί τρεις κατηγορούμενοι, ενώ αναζητούνται τέσσερα εμπλεκόμενα πρόσωπα. 

Η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ανακριτή, ενώπιον του οποίου θα απολογηθούν οι συλληφθέντες.

Ο απατεώνας μάρτυρας του ΣΥΡΙΖΑ «Σαράφης» ήταν ο εγκέφαλος της σπείρας και δρούσε με «όπλα» την εμπειρία του ως σύμβουλος επενδύσεων και marketing και τις επαφές από τον επαγγελματικό και κοινωνικό του κύκλο.

Όπως προκύπτει, ο «Μάξιμος Σαράφης» παρουσιαζόταν ως «σωτήρας» - άνθρωπος που μπορούσε να εξασφαλίσει δάνεια σε επιχειρηματίες που δεν είχαν τη δυνατότητα να δανειοδοτηθούν. Η δεξαμενή των θυμάτων του ήταν κυρίως επιχειρηματίες που είχαν μπει σε λίστες Τειρεσία ή που για άλλους λόγους δεν μπορούσαν να πάρουν δάνειο.

Ο ίδιος έλεγε ότι είχε τη δυνατότητα μέσω μιας εταιρείας -που δεν υπήρχε- στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να τούς δώσει δάνεια που ξεπερνούσαν τα 10 εκατ. ευρώ, φυσικά με το… αζημίωτο.

Η εταιρεία - «μαϊμού» ήταν η ZAHRAT Commercial BROKERS LLC, η ιστοσελίδα της οποίας λειτουργεί ακόμα:

Η συμφωνία που τους προσέφερε, προέβλεπε ότι ο ίδιος θα έπρεπε να πάρει 100.000 ευρώ, τα οποία του έβαζαν κανονικά σε λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα.

Στο επόμενο βήμα τούς έλεγε ότι χρειάζονται επιπλέον 18.500 ευρώ για την ασφάλιση του δανείου και 55.000 ευρώ για φορολογικούς σκοπούς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαιτούσε και ακόμα 180.000 με 190.000 ευρώ, δήθεν, για αδειοδότηση.

Ο απατεώνας μάρτυρας του ΣΥΡΙΖΑ «Μάξιμος Σαράφης» και οι δυο συνεργάτες του στην εγκληματική οργάνωση είχαν βρει και ένα κόλπο για να κερδίζουν χρόνο. Συγκεκριμένα, έλεγαν στα θύματά τους ότι είναι σε μια ομάδα επιχειρηματιών που θα πάρει ομόλογα αξίας 60 εκατ. ευρώ, όμως ένας επιχειρηματίας -του γκρουπ- δεν έχει προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά γι’ αυτό και καθυστερεί η διαδικασία.

Μετά τους έλεγαν «Αν θέλετε, με μερικές χιλιάδες ευρώ, μπορούμε να τραβήξουμε το δικό σας ποσό και να σας τα περάσουμε στον λογαριασμό σας στην Ελλάδα». Με αυτό το τέχνασμα ανάγκαζαν τους επιχειρηματίες να δίνουν και άλλα λεφτά.

Μετά τούς ανέφεραν ότι δεν μπορούν να πάρουν τα χρήματα καθώς η Deutsche Bank ελέγχει τα εμβάσματα που μπαίνουν στις ελληνικές τράπεζες και τους καλούσαν να ανοίξουν λογαριασμό στα… Εμιράτα.

Ένα από τα θύματά τους έφτασε σε σημείο να πουλήσει το σπίτι του.

Οι επιχειρηματίες εξέφραζαν ανησυχίες και έδειχναν να υποπτεύονται όσα τούς έλεγε ο «Σαράφης», εκείνοι τους έβαζαν και συνομιλούσαν με βιντεοκλήση με έναν Ινδό, ο οποίος παρουσιαζόταν ως υπεύθυνος δανείων και τους… καθησύχαζε.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση Novartis, «Μάξιμος Σαράφης», περιγράφεται από την ΕΛ.ΑΣ. ως «πρωταγωνιστής» της υπόθεσης. Φέρεται να έκανε τα ραντεβού με τους πελάτες σε γραφείο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Ιπποκράτους.



Συνελήφθη ο Ρώσος που έστειλε τα e-mail για βόμβες στο «Ελ. Βενιζέλος» και σε έξι νοσοκομεία


 

Συνελήφθη, πρωινές ώρες στη Θεσσαλονίκη 42χρονος Ρώσος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για τρομοκρατικές πράξεις, διασπορά ψευδών ειδήσεων, διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας κατά συρροή, διατάραξη της ειρήνης των πολιτών και απόπειρα παρακώλησης συγκοινωνιών.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο συλληφθείς είχε προβεί στην αποστολή e-mail, με τα οποία απειλούσε για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και σε έξι νοσοκομεία της Αττικής.

Πρόκειται για τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Γεννηματάς», «Τζάνειο», «Παμμακάριστος», «Παίδων» και «Ερρίκος Ντυνάν».

«Στο όνομα του Αλλάχ και του προφήτη μας Μωάμεθ πρέπει να πεθάνετε», έγραφε μεταξύ άλλων το απειλητικό e-mail του που εστάλη χθες.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



Παρατηρήσατε το φρένο που έβαλε εχθές η πρόεδρος της Δημοκρατίας στον φαιδρό Αλέξη Τσίπρα;

 


Κάποιοι, η ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε μετά τις αποκαλύψεις για μαύρα λεφτά σε σακούλες προς το κόμμα, απατεώνες μάρτυρες, sms Καλογρίτσα, ημερολόγιο γραμματέα Καλογρίτσα, "νεκρή Μαρία" για να κάνουν κακό στην Ελλάδα με εμπλοκή ΣΥΡΙΖΑ, να κάνει ένα σώου με όπλο της ΑΔΑΕ, νομίζοντας ότι θα αποπροσανατολίσει.

Το σώου νόμιζε ότι θα του πάει καλά, αλλά τελικά δεν φαίνεται να κινείται όπως ήθελε, γιατί τον περιμένουν στην βουλή να απολογηθεί για όλες τις αποκαλύψεις των ημερών, και ειδικά για τα μαύρα λεφτά σε σακούλες προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το πώς θα πάει το σώου Τσίπρα φάνηκε στην επίσκεψη του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου, που του έβαλε φρένο στην γελοιότητα και τον έθεσε εμμέσως πλήν σαφώς υπεύθυνο των πράξεων του.

Ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είχε στάση μετά το σώου της ΑΔΑΕ, την επίσκεψη του στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου μετέβη προκειμένου να ενημερώσει, όπως υποκριτικά είπε, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για την υπόθεση των επισυνδέσεων.

Ο απατεώνας Τσίπρας είπε: «Ζήτησα να σας συναντήσω, προκειμένου να εκφράσω την αγωνία και τον βαθύτατο προβληματισμό μου για φαινόμενα που διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος. Η ελληνική Δημοκρατία παραμένει κράτος. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, ως εκ τούτου φρονώ ότι έχει έρθει η ώρα το πολιτικό σύστημα να αναλάβει τις ευθύνες του και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να δώσει τέλος στην γελοιότητα και το σώου του στριμωγμένου Αλέξη Τσίπρα είπε «είμαστε κράτος δικαίου», και τόνισε ότι «το σύνταγμα και οι νόμοι προβλέπουν τη διαδικασία άρσης του απορρήτου και της ενημέρωσης ενδιαφερομένων. Στη συγκυρία αυτήν έχουμε καθήκον οι αρχές να προστατεύουν το αγαθό της εθνικής ασφαλείας, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών. Είναι δύσκολη στάθμιση με κόστος, αλλά αναγκαία. Η δημοκρατία μας έχει βάθος και συνέχεια και η Ελλάδα έχει εδραιωμένη θέση και αναγνώριση στην ευρωπαϊκή οικογένεια και χρέος όλων μας είναι να προστατέψουμε το πολύτιμο κεκτημένο γιατί είναι θέμα σεβασμού και στους πολίτες που σε κρίσιμες περιόδους δοκιμάστηκαν και επέδειξαν ωριμότητα και αντοχή».

Με λίγα λόγια του έκλεισε την πόρτα στα μούτρα και τον άφησε έρμαιο των πράξεων του.

Κ.Β.



Πάλι ουρά της φαιδρότητας ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρα ο Νίκος Ανδρουλάκης, αρνείται να σοβαρευτεί

 


Δέν βάζει μυαλό ο Νίκος Ανδρουλάκης και συνεχίζει να κάνει την ουρά του φαιδρού ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε σε έμμεση αλλά σαφή υποστήριξη προς τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, για τις επικρίσεις που δέχεται, αντί να πάρει σοβαρή θέση για ΄'οσα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξη Τσίπρας διαχωρίζοντας την θέση του απο τις γελοιότητες που κάνει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ για να αποφύγει τις καθημερινές αποκαλύψεις .

Ο Ανδρουλάκης δήλωσε ότι «είναι αδιανόητο να στοχοποιούνται με ένα βάναυσο τρόπο άνθρωποι, οι οποίοι αγωνίζονται για τις ανεξάρτητες αρχές και τα δικαιώματα του πολίτη» και επεσήμανε αιχμηρά πως «με έναν τρόπο, που θυμίζει απόλυτα την προηγούμενη κυβέρνηση. Και το λέω διότι σήμερα έχω συγκλονιστεί από τα πρωτοσέλιδα κάποιων εφημερίδων διότι είναι τα ίδια με άλλο χρώμα από αυτά επί ΣΥΡΙΖΑ πριν από μερικά χρόνια».

Ανέφερε ότι «είναι αδιανόητο σε μια ευρωπαϊκή κοινωνία όποιος δεν υπηρετεί το αφήγημα και την εισήγηση της κεντρικής εξουσίας να βάλλεται ηθικά και πολιτικά. Αυτό δεν είναι ένα κανονικό ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα» και διατύπωσε το δίλημμα των επόμενων εκλογών: «Ή με αυτούς που είναι ικανοί για όλα αρκεί να έχουν μια θέση εξουσίας εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, εις βάρος των θεσμών και της Δημοκρατίας ή με αυτούς που είναι ικανοί να τα θυσιάσουν όλα για να υπάρχει κοινωνική ειρήνη, ευημερία και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πατρίδα». Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέληξε προσδιορίζοντας τη θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Αυτή η παράταξη ήταν πάντα στην όχθη του δεύτερου κρίσιμου πολιτικού συστήματος, που κράτησε εν τέλει τη χώρα στη ζώνη του ευρώ».



Έγκλημα ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρα στο Μάτι : «Ήρθε πάνω μου κάτι σαν ξύλο, τελικά ήταν πτώμα»

 


Η Σουμέλα Χατζηλαζαρίδου έπεσε στη θάλασσα για να σωθεί από τις πύρινες γλώσσες που είχαν ζώσει το Μάτι και γλίτωσε «σαν από θαύμα», όταν την περισυνέλεξε αλιευτικό σκάφος Αιγύπτιων ψαράδων.

«Ήμουν μόνη μου. Κύματα 10-12 μποφόρ. Άρχισα να κολυμπάω σε μια τρικυμισμένη θάλασσα, όλα ήταν μαύρα, μαύρα, ούτε το ρολόι δε μπορούσα να δω και επικρατούσε απόλυτη, απόλυτη σιωπή. Μέσα στο απόλυτο σκοτάδι, δεν φαίνονταν ούτε οι φωτιές. Ζω από θαύμα. Καμία ελπίδα δεν υπήρχε να ζήσω. Ένας άνθρωπος μόνος του σε αυτή την κατάσταση», είπε στην κατάθεσή της.

Όπως είπε, αποφάσισε μαζί με άλλους γείτονες να φύγει από το σπίτι της, όταν άρχισαν να πέφτουν καύτρες. Βρέθηκε στην Αργυρά Ακτή...

«Φτάνοντας στην Αργυρά Ακτή, η κατάσταση ήταν έκρυθμη. Σε μια παραλία που χωράει 50-70 άτομα, ήταν 700-800. Παρά πολύς κόσμος. Εκσφενδονίζονταν πυρακτωμένα σίδερα, τέντες, άρχισαν εκρήξεις. Με φώναζαν όλοι ''Σουμέλα, Σουμέλα, είδες τη μαμά μου, είδες τον αδερφό μου, την αδερφή μου;''. Γυρνάω πίσω, σκοτάδι μαύρο. Δεν ήταν κανείς. Ήμουν μόνη μου», κατέθεσε.

«Εικόνες μού έρχονταν, διάφορες. Η εικόνα που με κατέτρωγε ήταν η φίλη μου, που ήταν κλεισμένη και θα καιγόταν. Η θάλασσα ήταν η μεγάλη μου αγάπη, τώρα δε θέλω ούτε να τη βλέπω… Τότε στράφηκα στην Παναγία και είπα ''αν θέλεις να χαθώ, να χαθώ τώρα, αν θέλεις να με σώσεις, δείξε μου τα σημάδια σου''. Ούτε πέντε λεπτά δεν πέρασαν, άκουσα κι άλλους ανθρώπους. Περίμενα να ακούσω τα εναέρια, τις φωτοβολίδες του Λιμενικού, τα πλοία…», είπε.

Η μάρτυρας συνέχισε να περιγράφει τον αγώνα της να επιζήσει: «Βρήκα έξι ανθρώπους. Μέσα στη θάλασσα αντιμετωπίσαμε διαφορά πράγματα, τσούχτρες, εγώ είμαι αλλεργική, και τους είπα αν με τσιμπήσουν αφήστε με, γιατί είμαστε όλοι κουρασμένοι. Το ένα κορίτσι το έπιασε κρίση πανικού και είχε κοκαλώσει και το έσωσα εγώ. Η Βάσια Μίχα ρωτούσε συνεχώς τη μαμά της ''θα πεθάνουμε κι εμείς;''. Κάποια στιγμή ήρθε κάτι σαν ξύλο πάνω μου, λέω τι να είναι αυτό; Ήταν πτώμα... Αρχίσαμε να παθαίνουμε κράμπες, να κρυώνουμε. Λέγαμε, δεν μπορεί, θα έρθουν να μας σώσουν. Δίπλα στην Αθήνα… Κανείς…».

«Κάποια στιγμή ο καπνός άρχισε να σηκώνεται πιο πάνω, αρχίσαμε να βλέπουμε φώτα, ήταν πολύ λίγα. Πήγαμε προς τα λίγο πιο μεγάλα φώτα. Γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι ήταν παρά πολύ μακριά αυτά τα φώτα. Όλη αυτή την ώρα που πάλευα με τα κύματα, οι παντόφλες ήταν στα πόδια μου και αυτά τα γυαλιά στα μάτια μου. Κάποια στιγμή είδαμε ένα καράβι, όχι καράβι του Λιμενικού, ήταν ένα ψαροκάικο από την Εύβοια με Αιγύπτιους ψαράδες. Φτάσαμε στο καράβι, μας έριξαν σχοινιά. Εμφανίστηκαν κι άλλοι άνθρωποι. Μία κυρία πήγε να ανεβεί, την ώρα εκείνη έπαθε ανακοπή. Δεν συνήλθε από ό,τι έμαθα. Έρχεται μια βάρκα φουσκωτή, πορτοκαλί, λέω ''παιδιά το Λιμενικό'', δεν ήταν το λιμενικό. Κάτω ήταν μια κουβέρτα με έναν εγκαυματία. Την κοπέλα που έπαθε ανακοπή την έβαλαν σε μια άκρη. Δεν μπορούσα να μιλήσω. Μου 'χε κοπεί η φωνή. Ερχόταν συνεχώς αυτός ο άνθρωπος και με ρωτούσε. Δεν μπορούσα να του μιλήσω. Τον ρώτησα ''πού είμαστε''; Μου είπε Αρτέμιδα, γύρω στα πέντε μίλια. Φτάσανε στο σημείο διασώστες μας να είναι Αιγύπτιοι ψαράδες, μας φέρθηκαν με εξαιρετική ευγένεια. Μας κέρασαν σοκολάτες, μας έδωσαν τηλέφωνο να επικοινωνήσουμε με δικούς μας», κατέθεσε.

«Φοβάμαι το σκοτάδι, φοβάμαι τη σιωπή»

«Πήγα στο Αιγινήτειο, μου δώσαν φάρμακα και συνεδρίες, δυο χρόνια, και έτσι είμαι κάπως καλύτερα. Φοβάμαι το σκοτάδι, φοβάμαι τη σιωπή. Αν και πολλές φορές μπαίνω μόνη μου στη σιωπή, δηλαδή όταν είμαι ταραγμένη, δεν ακούω. Φοβάμαι τις μεγάλες ανηφόρες και κατηφόρες. Η γνωμάτευση είναι κατάθλιψη και μετατραυματικό στρες. Στο Μάτι μετά τη φωτιά πήγαινα συνεχώς. Ήθελα να πηγαίνω συνεχώς. Μάζευα ρούχα στο σχολείο και τα μοίραζα. Άρα δεν ήταν οι δρόμοι, δεν ήταν τα σπίτια, ήταν ότι δεν ήρθε κανείς να μας σώσει. Τώρα σε αυτή την τραγωδία κανείς δεν ειδοποίησε κανέναν. Μια ντουντούκα. Όχι η αστυνομία, μια ντουντούκα. Εμείς φύγαμε γιατί ήμασταν σε εγρήγορση. Οι άλλοι κοιμόντουσαν. Εδώ 104 νεκροί κι αυτοί που είχαν θέση ευθύνης αμείφθηκαν πλουσιοπάροχα πριν καν γίνει το ποινικό δικαστήριο» είπε, ολοκληρώνοντας την κατάθεσή της.

Στο δικαστήριο κατέθεσε η Αναστασία-Χριστάννα Φράγκου, ιδιοκτήτρια του οικοπέδου όπου έχασαν τη ζωή τους 26 άνθρωποι.

«Ήταν σαν την καταστροφή της Σμύρνης» είπε στους δικαστές.

Όπως κατέθεσε, ο σύζυγός της ήταν εκείνος που άνοιξε μία δίοδο στο φράχτη του οικοπέδου, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να περάσει προς τον γκρεμό και να πέσει στη θάλασσα για να σωθεί.

«Ξαφνικά, έγινε μια τεράστια έκρηξη πεύκης. Και λαμπάδιασε αμέσως. Συνταρακτικό. Σε δευτερόλεπτα αρχίζει καίγεται κόσμος. Φώναζαν όλοι ''βοήθεια''. Νέοι, γέροι, όλοι… Φώναξε ο σύζυγός μου, ''ελάτε να σωθούμε από τον γκρεμό'', άνοιξε την πόρτα του οικοπέδου και τρέξαμε όλοι προς τον γκρεμό. Πολλοί έπεσαν στη θάλασσα. Μεταξύ αυτών και ο γιος μου, που χάθηκε για δυόμισι ώρες. Σώθηκαν από τη διαφορά ύψους που έχει το σπίτι από τα βράχια. Για δύο-δυόμισι ώρες δεν είχε καμία ορατότητα. Για καλή του τύχη, μπορώ να πω κι ένα μικρό θαύμα, άνοιξε μια μικρή τρύπα και είδε ένα αεροπλάνο και προσανατολίστηκε. Με το που κατεβήκαμε κάτω έγινε μαύρος ουρανός, δεν ξαναείδαμε τίποτα και μείναμε εκεί μέχρι τις 12, που ήρθε μια βάρκα. Σαν την καταστροφή της  Σμύρνης. Που περιμέναμε εκεί μια κάποια σωτηρία», κατέθεσε η μάρτυρας.

Η κυρία Φράγκου είπε στο δικαστήριο ότι η ίδια και η οικογένειά της κατηγορήθηκαν άδικα ως καταπατητές και αυθαίρετοι.

«Κατηγορηθήκαμε πανελληνίως σε σύσκεψη υπουργών την επομένη της φωτιάς για την απώλεια 26 ατόμων που βρέθηκαν απανθρακωμένοι στην έκτασή μας. Μας κατηγόρησαν ως καταπατητές. Το κράτος έχει καταστήσει όλους τους πολίτες ομήρους σε μία ψευδή συνθήκη. Το σπίτι μου δεν είναι αυθαίρετο και δεν υπήρξα ούτε εγώ καταπατήτρια ούτε η οικογένειά μου. Το οικόπεδό μας δεν έχει σκαλοπάτια προς τη θάλασσα με την κλασική έννοια. Είναι σκαλεμένα σκαλοπάτια από τον παππού μου στους βράχους. Δεν είναι βατά, είναι γκρεμός. Από εκεί σώθηκαν όσοι σώθηκαν. Δυστυχώς, δεν πρόλαβαν οι 26, διότι τους πρόλαβε το θερμικό κύμα», κατέθεσε  η μάρτυρας.

Η πολυεγκαυματίας Δήμητρα Πολυμεροπούλου κατέθεσε : 

«Δεν υπήρχε πυροσβεστική, τροχαία, μια καμπάνα, κάτι. Μια εμπόλεμη κατάσταση. Μηδέν συντονισμός. Τίποτα. Προλάβαμε στην αρχή της ιστορίας και γλιτώσαμε. Δεν είχαμε βοήθεια από κανέναν. Δεν ακουγόταν τίποτα», είπε στους δικαστές.

«Ξεκίνησε ένας Γολγοθάς. Άρχισε το πρώτο χειρουργείο. Η κατάσταση στο Θριάσιο ήταν τραγική. Φώναζαν. Εγώ ήμουν από τις πρώτες που πήγαν. Οι γιατροί με φρόντισαν πάρα πολύ, αλλά ήταν η πρώτη φορά που είχε τόσο κόσμο από εγκαυματίες. Δεν μπορούσα ούτε με το καλαμάκι να πιω νερό... Περνούν κάποιες μέρες. Έκανα και το δεύτερο χειρουργείο. Οι γιατροί δεν πίστευαν ότι θα τα πάω καλά. Πέρασε ενάμισης μήνας, έπρεπε να δέσουν τα μοσχεύματα καλά. Πολλά φάρμακα, πολλές αλλαγές μέχρι σήμερα. Δεν μπορώ να βγω στο κρύο, στη ζέστη, είναι επικίνδυνο για καρκίνο του δέρματος. Κρατήθηκα στη ζωή, με βοήθησαν τα εγγόνια μου. Μου λένε ''γιαγιά, δεν μπορούμε να σε βλέπουμε με το πι''. Κάνω κουράγιο, προσπαθώ να περπατάω», είπε η κυρία Πολυμεροπούλου.

Κλείνοντας την κατάθεσή της, ζήτησε να δικαιωθεί η μνήμη των θυμάτων: «Δεν ξεπερνιούνται αυτά. Όταν γίνεται μια φωτιά ο μεγάλος μου εγγονός με ρωτά ''γιαγιά, πέθανε κανείς;''. Θα ήθελα μια ηθική δικαίωση σε αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν παιδιά, γονείς, εγγόνια. Είναι πάρα πολύ σκληρό. Συγγνώμη αν σας κούρασα. Σας ευχαριστώ που με ακούσατε».

Ο Αντώνιος Γιαννακοδήμος είπε στην κατάθεσή του : «Ζήσαμε τον απόλυτο φόβο, την εξαθλίωση, την ταπείνωση, εγκαταλελειμμένοι από τους πάντες» τόνισε ο μάρτυρας, προσθέτοντας: «Σε γνωστό σταθμό έλεγαν στις 12 μάλλον έχουμε νεκρό. Μάλλον... Αυτό με έχει σημαδέψει».



Ο Τσίπρας έστησε το σώου με ΑΔΑΕ; Ράμμος : Το ραντεβού στην ΑΔΑΕ το ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

 



Όπως οδηγούνται τα πράγματα, το ραντεβού στήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα με την ΑΔΑΕ, για να αποπροσανατολίσει μετά τις αποκαλύψεις για μαύρα λεφτά σε σακούλες στον ΣΥΡΙΖΑ, για sms Καλογρίτσα σε Παππά, για την σύλληψη του μάρτυρα " Μάξιμου Σαράφη" που εμπλέκεται σε απάτες, για την στημένη υπόθεση σε βάρος της Ελλάδας που αφορά την "νεκρή Μαρία" και εμπλέκεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας για να αποφύγει την απολογία για όλα αυτά τα αίσχη του ίδιου συνεργατών του και του ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησε βλακωδώς να αποπροσανατολίσει και όπως δείχνουν τα πράγματα θα πρέπει να απολογηθεί στην βουλή για όλα αυτά!! 

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου:


«Με όλο τον δέοντα σεβασμό προς τον κ. Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, προς αποκατάσταση της αλήθειας οφείλω να σημειώσω τα ακόλουθα:


1. Την πρωτοβουλία για τις συναντήσεις με τον κ. Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε την πήρα εγώ. Πάντα και οσάκις επισκέφτηκε την ΑΔΑΕ, αυτό έγινε ύστερα από δικό του αίτημα. Και όπως έχω δηλώσει και με άλλη ευκαιρία, η πόρτα της ΑΔΑΕ είναι ανοικτή σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, τους οποίους το άρθρο 8 §6 του πρόσφατου νόμου 5002/2022 (όπως εξ άλλου και το προϊσχύσαν άρθρο 5 §4 του ν.2225/1994) καθιστά θεσμικούς συνομιλητές μου.


2. Ο κ. Πρωθυπουργός ουδέποτε ζήτησε να με συναντήσει. Και τούτο έγινε προφανώς διότι είχα τακτική επικοινωνία για θέματα αρμοδιότητας της ΑΔΑΕ όλα αυτά τα χρόνια που είμαι Πρόεδρος της Αρχής, με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Γεραπετρίτη. Είχα επίσης δύο συναντήσεις με δική μου πρωτοβουλία και με τον κ. Υπουργό της Δικαιοσύνης.


3. Ουδέποτε ανέφερα ότι η ενημέρωση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων πρέπει να περιορίζεται σε αναφορά στατιστικών στοιχείων σε σχέση με την άρση του απορρήτου. Αυτά ούτως ή άλλως δημοσιοποιούνται με την ετήσια έκθεση πεπραγμένων που συντάσσει η ΑΔΑΕ. Εκείνο το οποίο είχα αναφέρει τόσο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σε απάντηση σχετικής ερωτήσεως βουλευτού καθώς και σε επιστολή μου προς τον κ. Υπουργό της Δικαιοσύνης ήταν ότι η διάταξη του άρθρου 5 §4 του ν. 2225/1994 (ο οποίος δεν ισχύει πλέον), η οποία όριζε ότι ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημερώνει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για κάθε περίπτωση εισαγγελικής διάταξης άρσης του απορρήτου, κατά την επικρατήσασα στην ΑΔΑΕ, ήδη πριν από την εκ μέρους μου ανάληψη της Προεδρίας της, αντίληψη, δεν μπορούσε να ερμηνευθεί ότι έχει την έννοια ότι υπάρχει υποχρέωση κοινοποιήσεως και στους εν λόγω αρχηγούς του πλήρους περιεχομένου της καθ’ έκαστον εισαγγελικής διάταξης με τα απόρρητα αυτής στοιχεία, διότι ο νόμος παραφύλαττε την κοινοποίηση των διατάξεων αυτών μόνο στον Υπουργό Δικαιοσύνης. Συμπληρωματικά δε, είχα εξηγήσει ότι, ανεξαρτήτως των ανωτέρω, εκ των πραγμάτων είχε καταστεί αδύνατη η ενημέρωση των αρχηγών των κομμάτων για κάθε διάταξη, όταν αυτές το 2021, για παράδειγμα, έφτασαν τις 18.000 συνολικά. Τέλος, σημειώνω ως προς το θέμα αυτό ότι εκτός από την από 7.12.2022 αίτηση του κ. Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ουδέποτε πολιτικός αρχηγός μου είχε ζητήσει να τον ενημερώσω για οποιοδήποτε θέμα άρσης του απορρήτου.


4. Εκτός του ότι από καμία διάταξη του Συντάγματος ή του νόμου δεν απαγορεύεται στους Προέδρους των ανεξαρτήτων αρχών να αρθρογραφούν επί επιστημονικών θεμάτων, ένα και μοναδικό άρθρο συνέταξα καθ’ όλη την διάρκεια της τετραετούς σχεδόν περιόδου που βρίσκομαι στην Προεδρία της ΑΔΑΕ και αυτό ήταν η διατύπωση μιας επιστημονικής απόψεως, για την οποία είχα ρητώς διευκρινίσει ότι δεν απηχεί τις απόψεις της ΑΔΑΕ, σε άρθρο μου της 7.4.2021 στον νομικό διαδικτυακό τόπο www.constitutionalism.gr.


5. Εξόσων γνωρίζω δεν απαγορεύεται στους Έλληνες κρατικούς λειτουργούς να καταθέτουν μαρτυρίες σε επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (στο οποίο ως γνωστόν μετέχουν και Έλληνες ευρωβουλευτές). Δύο φορές σε όλη την διάρκεια της θητείας μου κατέθεσα στην Εξεταστική Επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου στο πλαίσιο ακροάσεων και όχι ως μάρτυρας και αυτό ουδέποτε με δική μου πρωτοβουλία, αλλά κατόπιν κλήσεως. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις εκτός από εμένα κατέθεσαν και πολλοί άλλοι Έλληνες κρατικοί λειτουργοί, όπως για παράδειγμα ο κ. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην πρώτη εξ αυτών.


6. Οφείλω να ξαναθυμίσω ότι σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 6 § 1 περ α του ν.3115/2003 “Η ΑΔΑΕ διενεργεί, αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας, τακτικούς και έκτακτους ελέγχους, σε εγκαταστάσεις, τεχνικό εξοπλισμό, αρχεία, τράπεζες δεδομένων και έγγραφα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Y.Π.), άλλων δημοσίων υπηρεσιών, οργανισμών, επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και ιδιωτικών επιχειρήσεων που ασχολούνται με ταχυδρομικές, τηλεπικοινωνιακές ή άλλες υπηρεσίες σχετικές με την ανταπόκριση και την επικοινωνία”. Δεν μπορώ, συνεπώς, να κατανοήσω ποιο πρόβλημα νομιμότητας δημιουργούν οι έλεγχοι τους οποίους πραγματοποίησε πρόσφατα η ΑΔΑΕ σε παρόχους.Σε ό,τι αφορά το αρχείο της ΑΔΑΕ , πέρα από το γεγονός ότι και άριστο ψηφιοποιημένο αρχείο να είχε η Αρχή , και πάλι θα έπρεπε να διενεργεί ελέγχους στους παρόχους για να διαπιστώσει πως έχει εφαρμοστεί από αυτούς μια συγκεκριμένη διάταξη άρσης απορρήτου και αν τηρείται η νομιμότητα, έχω επανειλημμένα εξηγήσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ότι η ΑΔΑΕ δεν ευθύνεται για την ανυπαρξία ειδικού ψηφιοποιημένου και επεξεργάσιμου ηλεκτρονικού αρχείου, εφόσον η ελληνική πολιτεία επέλεξε παγίως να διαβιβάζεται ο τεράστιος αριθμός των διατάξεων άρσης του απορρήτου σε έγχαρτη μορφή. Η συσσώρευση πολλών δεκάδων χιλιάδων διατάξεων και βουλευμάτων σε ειδικούς αποθηκευτικούς χώρους της Αρχής καθιστά παντελώς αδύνατη την διαχείριση και επεξεργασία του από μια ακραία υποστελεχωμένη αρχή, όπως η ΑΔΑΕ. Τούτο καθίσταται, επιπλέον, σχεδόν αδύνατο και με το νέο νόμο 5002/22, στο άρθρο 8 παρ 2 του οποίου ορίζεται ότι η αναζήτησή στοιχείων από το αρχείο της ΑΔΑΕ μπορεί να γίνεται μόνο από τον Πρόεδρο της και άλλα δύο μέλη της Ολομέλειας, απαγορευόμενης με τον τρόπο αυτό της αρωγής ως προς το θέμα αυτό από το προσωπικό της Αρχής. Θέλω, τέλος, να υπενθυμίσω ως προς το θέμα αυτό ότι η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει μέχρι στιγμής εκδώσει την κοινή υπουργική απόφαση, η οποία είχε προβλεφθεί από το νόμο (άρθρο 37 παρ.2 Ν.4786/2021,ΦΕΚ Α 43/23.3.2021) και η οποία αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για να καταστεί επιτέλους εφικτή η λειτουργία αξιοποιήσιμου ηλεκτρονικού αρχείου της ΑΔΑΕ και τούτο παρά την πάροδο 22 μηνών.


7. Σε ό,τι αφορά την αναφορά σε έλλειψη δήθεν σεβασμού εκ μέρους μου και εκ μέρους της Αρχής του κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, οφείλω να παρατηρήσω ότι, όπως εξέθεσα και στο από 10.1.2023 δελτίο τύπου, οι γνωμοδοτήσεις των εισαγγελικών οργάνων είναι μεν σεβαστές ως επιστημονικά νομικά κείμενα, αλλά δεν είναι νομικά δεσμευτικές. Περαιτέρω, βεβαίως και υπάγονται και οι ανεξάρτητες αρχές στην αρχή της νομιμότητας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να τους ασκηθεί προληπτικός έλεγχος και να διατυπωθούν δεσμευτικές υποδείξεις από οποιοδήποτε άλλο κρατικό όργανο για το πως θα ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους. Αν κάποιος φρονεί ότι μια πράξη ανεξάρτητης αρχής δεν είναι σύννομη, μπορεί να προσφύγει στην αρμόδια να αποφανθεί σχετικώς εκ του Συντάγματος και εκ του νόμου Διοικητική Δικαιοσύνη.


8. Θεωρώ βαθύτατα προσβλητικό για την τιμή και υπόληψη μου τον ισχυρισμό ότι φιλοδοξώ να παίξω ρόλο πολιτικού παράγοντα. Από που αντλεί την διαπίστωση αυτή ο κ. κυβερνητικός εκπρόσωπος; Το παρελθόν μου επί 40 σχεδόν χρόνια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και 4 σχεδόν χρόνια στην ΑΔΑΕ το αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφισβητήσεως. Περί αυτού μπορούν να μαρτυρήσουν όλοι όσοι με γνωρίζουν. Τίποτε δεν είναι πιο ξένο από τον χαρακτήρα μου και τις επιδιώξεις μου από την ανάμιξη μου στην πολιτική.


9. Τέλος -δυστυχώς φοβούμαι όχι εκ του περισσού-, είμαι υποχρεωμένος να θυμίσω ότι η ανεξαρτησία της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών της οποίας έχω την τιμή να προΐσταμαι, ίσταται εκ του Συντάγματος και έναντι της εκτελεστικής εξουσίας, λογοδοτεί δε ενώπιον του Κοινοβουλίου. Είναι αυτονόητο επίσης ότι όπως και οι λοιπές ανεξάρτητες αρχές, η ΑΔΑΕ οφείλει να λειτουργεί ως θεσμικό αντίβαρο και εγγυητής των αρχών του κράτους δικαίου στο πεδίο αρμοδιότητάς της. Τούτο και μόνο είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω να πράττω τιμώντας τη δέσμευση που ανέλαβα αποδεχόμενος τον ορισμό μου ως επικεφαλής της Αρχής από την ευρύτατη πλειοψηφία της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής».



Ετσι έστησε την απάτη ο «Μάξιμος Σαράφης» μάρτυρα του ΣΥΡΙΖΑ για την Novartis

 


Ένα απατεώνα, που εξαπατούσε κόσμο για να βγάλει λεφτά είχε μπροστινό σαν μάρτυρα ο ΣΥΡΙΖΑ για να σπιλώσει πολιτικούς αντιπάλους του πολιτικού απατεώνα Αλέξη Τσίπρα.

Οι ανακοινώσεις που έγιναν νωρίτερα σήμερα από την Αστυνομία

Δηλώσεις σχετικά με εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπρατταν απάτες και πλαστογραφίες σε βάρος επιχειρηματιών με το πρόσχημα της διαμεσολάβησης για την εκταμίευση δανείων

Δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχου Δημήτριου Δάβαλου:

«Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας.


Η σημερινή παρουσίαση αφορά στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπρατταν απάτες και πλαστογραφίες σε βάρος επιχειρηματιών με το πρόσχημα της διαμεσολάβησης για την εκταμίευση δανείων από ανύπαρκτη, όπως προέκυψε, χρηματομεσιτική εταιρεία με δήθεν έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.


Για την αποδόμηση της οργάνωσης, από το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες χθες (Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2023) συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί, μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό.


Πρόκειται για μια οργάνωση που δρούσε τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια με ιδιαίτερη μεθοδικότητα και οργανωτικότητα και στόχευε «ανθρώπους του επιχειρείν». Τα μέλη της εμφανίζονταν ως οι «σωτήρες» τους από τις δυσχερείς οικονομικές διεθνείς συνθήκες, οι οποίες είχαν εκμηδενίσει την πιστοληπτική τους ικανότητα κι επακόλουθα, τη δυνατότητα χρηματοδότησής τους από εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.


Συγκεκριμένα, αναζητούσαν επιχειρηματίες που επιθυμούσαν να λάβουν κάποιο δάνειο, πλην όμως δεν διέθεταν τα εχέγγυα δανειοδότησης από τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Πρότειναν λοιπόν ως εναλλακτική λύση την απευθείας δανειοδότησή τους από τραπεζικά ιδρύματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ή με μεσιτεία της ανύπαρκτης εταιρείας, για την οποία παρουσίαζαν στα θύματά τους φανταστικές περιπτώσεις επιτυχούς δανειοδότησης άλλων ελληνικών επιχειρήσεων.


Μάλιστα, για να είναι απόλυτα πιστευτοί, είχαν αναπτύξει έναν πολυεπίπεδο μηχανισμό, ο οποίος λειτουργούσε ανασταλτικά σε περίπτωση ανακάλυψης της παράνομης δράσης τους, καθώς κατά περίπτωση ενεργοποιούσαν διαφορετικό «εργαλείο», το οποίο καθησύχαζε τον εκάστοτε αμφισβητία και παρείχε στην οργάνωση πίστωση χρόνου.


Ενδεικτικά, ο μηχανισμός αυτός περιελάμβανε δημιουργία ιστοσελίδων, δημιουργία λογαριασμών ηλεκτρονικών ταχυδρομείων υποτιθέμενων στελεχών της ανύπαρκτης εταιρείας, δημιουργία εταιρειών «ασφάλισης δανείων» με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δημιουργία και διαχείριση τραπεζικών λογαριασμών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κατάρτιση και διάθεση πλαστών πιστοποιητικών, οπτικό υλικό σε υποτιθέμενα γραφεία με πρόσωπα του διοικητικού συμβουλίου της ανύπαρκτης εταιρείας κι άλλες ευρηματικές ενέργειες.


Το κέρδος από την προαναφερθείσα εγκληματική δραστηριότητα προέρχονταν κυρίως από την είσπραξη, από τα θύματα, της αμοιβής του αρχηγικού μέλους, ως άμεσου εκπροσώπου της ανύπαρκτης εταιρείας στη χώρα μας, καθώς και των χρημάτων που «απαιτούνταν» για την ασφάλιση του υποτιθέμενου δανείου και των συνεπαγόμενων φόρων προς τη «φορολογική Αρχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων».


Από την μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιαστεί επτά (7) περιπτώσεις απάτης,  από τις οποίες τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποκόμισαν 800.000 ευρώ περίπου, ενώ η επαπειλούμενη ζημία ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ.


Στο σημείο αυτό θα ήθελα να συγχαρώ τα στελέχη του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων για την πολύμηνη, μεθοδική και επισταμένη έρευνα που πραγματοποίησαν, η οποία ομολογουμένως είχε μεγάλο βαθμό δυσκολίας στο προανακριτικό στάδιο συγκέντρωσης στοιχείων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθώς και για την επιτυχή ολοκλήρωσή αυτής με τη χθεσινή επιχείρηση.


Περισσότερες λεπτομέρειες θα σας παρουσιάσει η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Δημογλίδου Κωνσταντία.


Σας ευχαριστώ.»


Δηλώσεις Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμου Β’ Κωνσταντίας Δημογλίδου:


«Καλημέρα σας.


Όπως προανέφερε και ο κ. Διοικητής, από το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας εξαπατούσαν επιχειρηματίες με το πρόσχημα της διαμεσολάβησης για την εκταμίευση δανείων.


Σε βάρος των τριών (3) μελών της οργάνωσης, που συνελήφθησαν, καθώς και σε βάρος τεσσάρων (4) ακόμη ατόμων, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, απάτες και πλαστογραφίες τετελεσμένες και σε απόπειρα κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.


Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι ανωτέρω, έχοντας συναποφασίσει τη διάπραξη πλημμελημάτων και κακουργημάτων, ενώθηκαν και συνέστησαν εγκληματική οργάνωση με διαρκή, δομημένη και διακριτούς ρόλους δράση και, με σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος, από διετίας και πλέον, διέπρατταν κακουργηματικές απάτες και πλαστογραφίες σε βάρος επιχειρηματιών.


Πιο αναλυτικά, ηγετικό ρόλο στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης κατείχε συλληφθέν μέλος με μακροχρόνια επαγγελματική σταδιοδρομία, ως σύμβουλος επιχειρήσεων, marketing, επενδύσεων κ.λπ.


Μέσω του εύρους του κοινωνικού και επαγγελματικού του κύκλου, αναζητούσε υποψήφιους δανειολήπτες, συνήθως ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, οι οποίοι δεν διέθεταν τα εχέγγυα δανειοδότησης από τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Στη συνέχεια, εκμεταλλευόμενος τη δεινή οικονομική τους θέση ή την ανάγκη τους για άμεση επιχειρηματική ανάπτυξη, παρουσίαζε ως εναλλακτική λύση τη δανειοδότησή τους απευθείας από τραπεζικά ιδρύματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ή με μεσιτεία της ανύπαρκτης εταιρείας, της οποίας εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος στη χώρα μας.


Οι άλλοι δύο συλληφθέντες, εμφανίζονταν ως συνεργάτες του αρχηγικού μέλους και ως γνώστες των ιδιαίτερων συνθηκών των οικονομικών συναλλαγών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και δη της ανύπαρκτης εταιρείας. Ένας από αυτούς μάλιστα, για να ενισχύσει την εικόνα της αυθεντίας, ισχυριζόταν ότι ζούσε στη χώρα επί σειρά ετών ή πως η σύζυγός του εργαζόταν στην εν λόγω ανύπαρκτη εταιρεία αντίστοιχα, αναλαμβάνοντας ρόλο μεσολαβητή, έτοιμος να δώσει λύσεις σε όποιο πρόβλημα ανέκυπτε.


Επίσης, διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στην πλαστογραφία των εγγράφων που χρησιμοποιούνταν από την εγκληματική οργάνωση, καθώς στην κατοχή του βρέθηκαν σφραγίδες εταιρειών και προσώπων, μήτρα σφραγίδας με αποσπώμενα ψηφία-ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες, εντυπώματα υπογραφών, διάφορες εκτυπώσεις logo εταιρειών και υπογραφών στελεχών, τεμάχια χάρτου σφραγίδων εταιρειών και υπογραφών στελεχών τους επικολλημένα σε κόλλες Α4 κ.λπ.


Από τους συγκατηγορούμενους, τρεις (3) αλλοδαποί εμφανίζονταν ως στελέχη της ανύπαρκτης εταιρείας και καθησύχαζαν τα θύματα σε περίπτωση αμφιβολιών για το έγκυρο της διαδικασίας, ενώ η τέταρτη συγκατηγορούμενη, διαχειριζόταν τους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπου κατέληγαν τα χρήματα των θυμάτων.


Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέραν της ανύπαρκτης εταιρείας και προκειμένου το όλο εγχείρημα να φανεί ακόμα πιο αληθοφανές, τα μέλη της οργάνωσης είχαν συστήσει και ασφαλιστικές εταιρείες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οποίων κατατίθονταν από τα θύματα, τα χρηματικά ποσά που αφορούσαν στα έξοδα δανείου.


Όλη η διαδικασία λάμβανε χώρα κατόπιν υποδείξεων του αρχηγικού μέλους και των συνεργών του, οι οποίοι σε διάφορες φάσεις της εγκληματικής τους δράσης παρέδιδαν στα θύματά τους πλαστογραφημένα έγγραφα, παραστατικά και πιστοποιητικά, με τα οποία τους έπειθαν για το έγκυρο και νόμιμο των δραστηριοτήτων τους.


Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:


500 ευρώ,

πέντε φορητοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, εκτυπωτής και tablet,

πλακέτα/μήτρα σφραγίδας αποτελούμενη από αποσπώμενους αριθμούς, ελληνικά γράμματα, σημεία στίξης και σύμβολα,

χειροκίνητες σφραγίδες και εντύπωμα σφραγίδας,

έγγραφα με σχέδια υπογραφών και σφραγίδων,

έγγραφα με επικολλημένα τεμάχια χάρτου με υπογραφές και σφραγίδες,

εκτυπωμένα ηλεκτρονικά μηνύματα,

έγγραφα σχετικά με την ανύπαρκτη εταιρεία, χειρόγραφες σημειώσεις και διάφορες συμβάσεις μεταξύ φυσικών ή νομικών προσώπων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες, για τη διακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας, συνεχίζονται.»



Συνεχίζουν να ασχολούνται με την Ελλάδα οι Τούρκοι αντί να ασχολούνται με την κατάντια του ηγέτη τους Ερντογάν

 


Έχει τόσα θέματα εσωτερικής επικαιρότητας για να ασχοληθεί ο Ερντογάν, και αντί να τα λάβει σοβαρά υπόψιν του ασχολείται με την Ελλάδα, και δεν είναι λίγοι και αυτοί που λένε ότι επεμβαίνει και στις εξελίξεις στην Ελλάδα μέσω του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας και η αναβάθμιση της ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων προβληματίζουν και εκνευρίζουν την Τουρκία. Χαρακτηριστικό δείγμα της ενόχλησης αποτελεί το γεγονός, πως για πρώτη φορά οι εξοπλισμοί της χώρας μας θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητήσει το κορυφαίο όργανο, που θα συνεδριάσει σήμερα υπό την προεδρεία του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, περιλαμβάνονται τα εξοπλιστικά και οι «προκλήσεις» της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Η Τουρκία δεν κρύβει τον εκνευρισμό της για την ποιοτική αναβάθμιση των ελληνικών Ε.Δ., που δημιουργεί συνθήκες υπεροπλίας στο Αιγαίο με την απόκτηση -μεταξύ άλλων- και των 24 αεροσκαφών Rafale, των 83 -έως το 2026- αναβαθμισμένων F-16 Viper αλλά και των F-35 που θα αλλάξει εντελώς στο σκηνικό στους αιθέρες.

Τόσο τα εξοπλιστικά προγράμματα όσο και οι στρατηγικές συμμαχίες που έχει συνάψει η χώρα μας με ΗΠΑ, Γαλλία κ.ά. έχουν βρεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο της Άγκυρας, που δείχνει φανερά την ενόχλησή της.




Συνελήφθη ο δολοφόνος του «Αμερικανού»

 


Στην περιοχή όπου είχε αφήσει το αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγε μαζί με τον 22χρονο συνεργό, του μετά την δολοφονία του 47χρονου «Αμερικάνου» την περασμένη Παρασκευή, κρυβόταν ο 38χρονος Αλβανός φυσικός αυτουργός, ο οποίος συνελήφθη το πρωί της Τετάρτης.

Ο Αλβανός κακοποιός κρυβόταν σε ένα ενοικιαζόμενο τουριστικό κατάλυμα στην περιοχή του Ακρογιαλίου, κοντά στο χωριό Κιτριές, που είχε μισθώσει ένας Βούλγαρος ο οποίος συνελήφθη μαζί του και κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Καλαμάτας τους αιφνιδίασαν το πρωί της Τετάρτης, τους συνέλαβαν και κατέσχεσαν ποσότητα κάνναβης που είχαν στην κατοχή τους.

Και οι δυο οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, ο οποίος έχει ήδη ασκήσει δίωξη στον 38χρονο για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ενώ για συνέργεια σε αυτήν, κατηγορείται ένας 22χρονος που είχε συλληφθεί την ημέρα της δολοφονίας και ομολόγησε ότι είχε παρασύρει το θύμα στο ραντεβού που του στοίχισε τη ζωή.




Ακροαριστερός φασισμός Τζανακόπουλου σε κάθε του τηλεοπτική εμφάνιση

 


Τελικά δεν έχει καθαρίσει η βουλή από τους φασιστές. Νομίζαμε ότι έχουμε γλιτώσει από τους ακροδεξιούς, αλλά έχουν μείνει στην βουλή οι ακροαριστεροί να αλωνίζουν.

Την τελευταία εβδομάδα σε κάθε του τηλεοπτική εμφάνιση δείχνει τον ακροαριστερό φασισμό που πηγάζει από μέσα του, και έφτασε στο σημείο να ζητήσει και πιστοποιητικό πολιτικών φρονημάτων από τους δημοσιογράφους του ΣΚΑΙ, Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο.

Εχθές το βράδυ σε νέα του ακροαριστερή φασιστική εμφάνιση σε τηλεοπτικό σταθμό, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος προκλητικός τραμπούκος τα έβαλε με τον Γιώργο Κουμουτσάκο.

Συζητώντας για το θέμα των παρακολουθήσεων, όταν ο Γιώργος Κουμουτσάκος παρέθετε τα επιχειρήματά του, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος του είπε ότι το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο πολιτικό σύστημα, έχουν βάλει βόμβα στα θεμέλια της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας και άλλες τέτοιες συριζαίικες γελοιότητες.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος του απάντησε «Αν με διακόψετε ξανά δεν πρόκειται να γίνει συζήτηση» και ζήτησε να σταματήσει τους τραμπουκισμούς.

«Έχετε μάθει με στρατιωτικούς όρους να συνομιλείτε», του απάντησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος με τον Γιώργο Κουμουτσάκο να του απαντά να κόψει αυτήν την προβοκατόρικη συμπεριφορά που έχει υιοθετήσει στα κανάλια αυτές τις μέρες, χαρακτηρίζοντάς τον «τραμπούκο».

«Κύριε Κουμουτσάκο θα μου κάνετε παρατήρηση», ήταν η επόμενη απάντηση, συμπληρώνοντας «είστε δεκανέας τι είστε. Νομίζω ότι τα έχετε παρεξηγήσει λίγο τα πράγματα, να δέχεστε κριτική για τα αίσχη σας».

Με τον Γιώργο Κουμουτσάκο να του απαντά, «Δεν ντρέπεστε λίγο για τις μαύρες σακούλες και τα μαύρα λεφτά που διακινούσατε;»

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Τζανακόπουλος του απάντησε σε έντονο ύφος: «Καλά δεν ντρέπεσαι λίγο που θα μου πείτε ότι τα έπαιρνα, αλήτη να ανακαλέσεις» προσπαθώντας να περάσει ότι ο Κουμουτσάκος το έλεγε προσωπικά σε αυτόν, και όλοι κατάλαβαν ότι αυτή η αντίδραση ήταν εσκεμμένη για να μην απαντήσει ο Τζανακόπουλος.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, συμπλήρωσε ότι δεν το έλεγε εκ του προσωπικού, αλλά για τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, να του ζητάει επίμονα να ανακαλέσει και ότι αύριο θα προχωρήσει σε μηνύσεις, προσπαθώντας να του κλείσει το στόμα.





Ο Καλογρίτσας φέρνει το κινητό του στο Ειδικό Δικαστήριο αποδεικνύοντας ενοχή Παππά - ΣΥΡΙΖΑ


 

Ο Χρήστος Καλογρίτσας είναι διατεθειμένος να προσκομίσει ο ίδιος το κινητό του για να αποδείξει ότι τα sms με τον Νίκο Παππά είναι γνήσια, όπως μετέφερε στο Ειδικό Δικαστήριο ο δικηγόρος του, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Θυμίζω η Βουλή έδωσε το πόρισμα της τον Ιούλιο 2021. Τώρα έχουμε 2023. Ο κ.Παππάς από το 2016 που έγινε ο διαγωνισμός ακούει για αυτά τα sms και δεν αντέδρασε. Δεν είπε ποτέ ότι είναι πλαστά κλπ. Άφησαν οι δικηγόροι του τα χρόνια να περνάνε και να τίθενται ενώπιον αρχών τέτοια στοιχεία; Ουδέποτε τα αμφισβήτησε. Έπρεπε να ζητήσει από το Hλεκτρονικό Εγκλημα στοιχεία, να πάει σε πραγματογνώμονες κλπ. Δεν έχουν τόσα χρόνια πει ούτε λέξη», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Έφυγε από τη Βουλή και πήγε στον ανακριτή. Δεν είναι δυνατό να δεχθώ, ότι τα πέντε sms που θεμελιώνουν τα επιχειρήματα μας, και κάνουν χρήση, τα προσβάλλουν τώρα. Το έκτο sms που φέραμε εδώ, το φέραμε προς ενίσχυση των επιχειρημάτων μας. Δεν καταθέσαμε τα υπόλοιπα, γιατί ο εντολεας μας είπε να περιοριστούμε στα αναγκαία», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.

«Από το ημερολόγιο της γραμματέως του κ. Καλογρίτσα προκύπτει η ακρίβεια του sms. Η σελίδα αυτή αποδεικνύει ότι έγινε το ραντεβού με τον Aρτεμίου. Ο Καλογρίτσας δίνει το κινητό του στη διάθεσή σας. Υπεύθυνη είναι η άλλη πλευρά που τόλμησε να ψελλίσει ότι είναι πλαστό. Το λέω από τώρα αν βγουν όλες οι συνομιλίες δεν θα έχουμε την ευθύνη. Εγώ δεν το πίστευα ,όταν τα διάβασα. Έχω μεγάλη εμπειρία στην πολιτική και δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα έχει γράψει αυτά πρώην υπουργός», είπε.

Η τοποθέτηση των δικηγόρων του Χρ. Καλογρίτσα

Οι δικηγόροι του Χρ.Καλογρίτσα, Ανδρέας Λοβέρδος και Άγγελος Καραχάλιος, σχολιάζοντας τις ενστάσεις του Ν. Παππά δήλωσαν τα εξής :

«Με καθυστέρηση πολλών ετών και αφού έγινε η ποινική προκαταρκτική εξέταση της Βουλής αλλά και η ανάκριση από την ανακρίτρια του δικαστικού συμβουλίου της υπόθεσης Παππά, αλλά και αφού πέρασαν δύο μήνες σε αυτό το

Ειδικό Δικαστήριο, σήμερα δηλαδή οψίμως, οι συνήγοροι του κ. Παππά αμφισβήτησαν εκ μέρους του την αποδεικτική αξία των 6 sms- 5 εκ των οποίων έχουν κατατεθεί προ ετών στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής- και υποστήριξαν την ενδεχόμενη πλαστότητα τους. Ο κ. Καλογρίτσας διαθέτει στο Δικαστήριο όλο το κινητό του με όλα τα μηνύματα της εποχής, από τη ροή των οποίων αποδεικνύεται με τρόπο περίτρανο το τι μηχανευόταν ο κ. Παππάς και πως παραβίαζε κατάφωρα τα καθήκοντα του. Όλες οι προσπάθειες αυτές δείχνουν αμηχανία και φόβο μπροστά στην αλήθεια».



Το "ηθικό πλεονέκτημα" του ΣΥΡΙΖΑ “Μάξιμος Σαράφης” συνελήφθη για απάτες χιλιάδων ευρώ

 



Σε εγκληματική οργάνωση ανήκει ο άλλοτε προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis, με το κωδικό όνομα «Μάξιμος Σαράφης» και εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ για να σπιλώσει πολιτικούς αντιπάλους του Αλέξη Τσίπρα.

Ο απατεώνας μάρτυρας του ΣΥΡΙΖΑ συνελήφθη μαζί με άλλους τρεις.

Σκληρή ανακοίνωση της ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία αναφέρει σε ανακοίνωση της:

«Ο “Μάξιμος Σαράφης”, ο κουκουλοφόρος μάρτυρας που με τις διαβόητες “καταθέσεις” του στήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ μια άνευ προηγουμένου σκευωρία με στόχο δύο πρώην πρωθυπουργούς, έναν κεντρικό τραπεζίτη και επτά υπουργούς, εκθέτοντας τη χώρα διεθνώς, συνελήφθη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε τραπεζικές απάτες.

Κι αυτοί στον ΣΥΡΙΖΑ που ανέθεσαν τη συγκεκριμένη δουλειά κι έστησαν τη σκευωρία της Νοβάρτις, στηριζόμενοι σε τέτοιους ανθρώπους, εμφανίζονται σήμερα κήνσορες της ηθικής, “τιμητές της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξεως”».



17.800 ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα το Νοέμβριο του 2022

 


Όλο και περισσότεροι οδηγοί αξιοποιούν το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού οχήματος, όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Όπως γίνεται γνωστό, με σχετικό έγγραφο, το σύνολο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, έως τέλος Νοεμβρίου του 2022, ανέρχεται σε 17.801.

Με τον πρώτο κύκλο της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά», της οποίας η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ήταν η 31η/12/2021, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν περίπου 19.000 (9% αφορούν αυτοκίνητα, 22% δίκυκλα-τρίκυκλα, 69% ποδήλατα), από τις οποίες έως τέλος Νοεμβρίου είχαν εγκριθεί περίπου 15.000 και πληρωθεί 8.000. Ο συνολικός προϋπολογισμός ο οποίος έχει δεσμευτεί για τις εγκεκριμένες αιτήσεις έως σήμερα είναι 18,5 εκατ. ευρώ.

Ο β' κύκλος της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά» άρχισε στις 28/7/2022 και έχει αναδρομική ισχύ για δαπάνες, οι οποίες εκτελέστηκαν από 1/12/2021. Με στόχο να αυξηθεί η διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων ο β' κύκλος της δράσης δίνει υψηλότερα ποσοστά και ποσά επιδότησης για τα ηλεκτρικά οχήματα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία θα αγοράσουν ή θα νοικιάσουν ηλεκτρικά οχήματα, συγκριτικά με τον α' κύκλο, και επιπλέον bonus για νέους ηλικίας 18-29 ετών. Παράλληλα, παραμένουν οι επιδοτήσεις για έξυπνους οικιακούς φορτιστές, για ΑΜΕΑ και πολύτεκνους. Τα στατιστικά του β' κύκλου στο τέλος Νοεμβρίου 2022 έχουν ως εξής:

Υποβληθείσες αιτήσεις: 10.500 περίπου, εκ των οποίων 28% αφορούν αυτοκίνητα, 37% ποδήλατα και 35% δίκλυκλα-τρίκυκλα.

Αιτήσεις που έχουν ενταχθεί σε αποφάσεις υπαγωγής: 1.700 περίπου.

Αιτήσεις που έχουν πληρωθεί: 300 περίπου.

Ο β' κύκλος της δράσης δεν περιλαμβάνει τα ταξί, για τα οποία είναι στη τελική φάση προετοιμασίας η δράση «Πράσινα Ταξί», η οποία χρηματοδοτείται με πόρους 40 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Η δράση προσβλέπει στην αντικατάσταση περίπου 2.000 παλαιών και ρυπογόνων ταξί τεχνολογίας EURO 5 ή παλαιότερα με νέα, αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα με υποχρεωτική απόσυρση και καταστροφή του παλαιού οχήματος.

Αναφορικά με τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σύμφωνα με τα στατιστικά Νοεμβρίου 2022 του Συνδέσμου Εμπόρων Αντιπροσώπων Αυτοκίνητων, το 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2022 ταξινομήθηκαν 7.498 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ποσοστό 7,6% επί του συνόλου των ταξινομήσεων.



Προετοιμάζεται η εφαρμογή του Market Pass


 

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για τη χορήγηση του Market Pass, ενώ η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει για τις αιτήσεις των δικαιούχων μέσα στον Φεβρουάριο και έως τις 15 Μαρτίου.

Όπως έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η ενίσχυση ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως συγκεκριμένα όρια που διαμορφώνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Οι πρώτες πιστώσεις θα γίνουν έως τις 3 Μαρτίου για όσους πολίτες κάνουν την αίτησή τους έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Όσοι επιλέξουν ψηφιακή κάρτα θα πάρουν το 100% του ποσού. Αντίθετα οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό θα λάβουν 20% μειωμένη επιδότηση.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό ορίστηκε στα 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, και ως 1.000 ευρώ αγορές.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα.

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

Κριτήριο εισοδήματος: Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ.

Οι έγγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Κριτήριο περιουσίας: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και τις 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Παραδείγματα μηνιαίου ορίου αγορών και ύψος ενίσχυσης:

Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηνιαία ενίσχυση.

Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηνιαία ενίσχυση.

Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηνιαία ενίσχυση.

Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηνιαία ενίσχυση.

Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηνιαία ενίσχυση.

Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηνιαία ενίσχυση.

Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηνιαία ενίσχυση.

Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηνιαία ενίσχυση.




Η απλή αναλογική να μετατραπεί από παγίδα σε εφαλτήριο νίκης


 

Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση «European Youth Day» που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ:

Σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον ο τόπος και εσείς πρωτίστως, η νέα γενιά, δεν μπορείτε να ρισκάρετε ούτε ανατροπές των κατακτήσεών σας -δικές σας είναι οι κατακτήσεις και οι επιτυχίες της χώρας, πρώτα και πάνω απ' όλα- αλλά δεν μπορούμε να ρισκάρουμε ούτε περιπέτειες ακυβερνησίας.

Κι αυτός είναι ο λόγος που αυτή η παγίδα της απλής αναλογικής πρέπει να μετατραπεί σε εφαλτήριο νίκης, ώστε από «νάρκη, για μία δεύτερη φορά στη συμφορά», να γίνει «ισχυρή εντολή για δεύτερη εντολή στην προκοπή».

Τώρα, λοιπόν, είναι η ώρα να μετατρέψετε τις ιδέες σας σε δράση, τις ενστάσεις σας σε διεκδικήσεις, την αγωνία σας σε αγώνα. Η χώρα μας έχει ανάγκη όσο ποτέ τη σταθερότητα, τη συνέπεια και τη συνέχεια. Είναι ουσιαστικά μια συνέχεια στην πρόοδο, που θα εξασφαλίσουν πρώτα και πρώτοι από κάθε άλλον οι νεότεροι πολίτες της.



Πρώτο μας μέλημα o υψηλός πληθωρισμός στα τρόφιμα


 


Σημεία από τη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την οικονομία, την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας


Πρώτο μας μέλημα o υψηλός πληθωρισμός στα τρόφιμα


Πιστεύω ότι το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί σήμερα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο την ελληνική κοινωνία για λόγους απολύτως εύλογους, καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη έκρηξη πληθωρισμού που έχουμε δει, όχι μόνο ως χώρα, αλλά ως παγκόσμια οικονομία τα τελευταία 40 χρόνια. …


Οι τιμές μπορεί ακόμα να είναι υψηλές όμως τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Τον Δεκέμβριο είχαμε πληθωρισμό της τάξης του 7,2%, σημαντικά χαμηλότερος από το 9,2% που ήταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως εξακολουθούμε και βλέπουμε έναν συστηματικά υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα κι εκεί είναι λίγο χαμηλότερος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι όμως αυτή τη στιγμή το πρώτο μας μέλημα.

Θέλω, επίσης, να θυμίσω ότι καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης η κυβέρνηση απάντησε με μία σειρά μέτρων τα οποία στήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα -δεν θα τα επαναλάβω όλα διότι ήταν πάρα πολλά. Μέτρα τα οποία μας επέτρεψαν να απενεργοποιήσουμε μια σειρά από πληθωριστικές «βόμβες», με σημαντικότερη αυτή που αφορούσε στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Έχει υπάρξει, επίσης, μία συγκράτηση στις τιμές των καυσίμων. Και το κύριό μας μέλημα, θα σας έλεγα σήμερα, αφορά τις τιμές στα σούπερ μάρκετ. Κι εκεί έχουν γίνει σημαντικά πράγματα.

Θέλω να θυμίσω ότι το «Καλάθι του Νοικοκυριού», το οποίο λοιδορήθηκε όταν το εισήγαγε η κυβέρνηση, είχε ως αποτέλεσμα την όχι ευκαταφρόνητη αποκλιμάκωση τιμών σε ένα σημαντικό αριθμό προϊόντων τα οποία συμμετέχουν στο «Καλάθι». Και μάλιστα ήταν τόσο επιτυχημένη αυτή η πολιτική που και άλλες χώρες, όπως πρόσφατα η Γαλλία, ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν ένα αντίστοιχο μέτρο.

Ταυτόχρονα, από τον Φεβρουάριο θα τεθεί σε εφαρμογή και το «Market Pass». Όπως ξέρετε είναι μία σημαντική έκτακτη ενίσχυση η οποία έχει ως σκοπό να περιορίσει την επίπτωση του πληθωρισμού στις βασικές αγορές που κάνουν οι πολίτες στα σούπερ μάρκετ. Θέλω να θυμίσω ότι το ποσό αυτό το οποίο έχει προϋπολογιστεί γύρω στα 600 εκατομμύρια, σημαντικό ποσό, θα προέλθει από την έκτακτη φορολόγηση των δύο ελληνικών διυλιστηρίων. Είναι, δηλαδή, μία πολιτική αναδιανομής η οποία ουσιαστικά παίρνει από τους πολύ λίγους, από δύο εν προκειμένω, και τελικά θα ωφελήσει πολλά εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Για την αισχροκέρδεια... ο έλεγχος στην αγορά δεν είναι μια απλή υπόθεση. Θέλω να θυμίσω όμως ότι για πρώτη φορά έχουμε νομοθετικά αλλά και ρυθμιστικά εργαλεία στη διάθεσή μας τα οποία μας επιτρέπουν να μπορούμε να επιχειρούμε να ελέγχουμε την αγορά πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι κάναμε στο παρελθόν.

Και η ΔΙΜΕΑ, η οποία είχε ιδρυθεί μάλιστα πριν από την κρίση, με τον νόμο 4712/2020, είναι πια ένα εργαλείο το οποίο μας επιτρέπει να κάνουμε οριζόντιους ελέγχους με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από ό,τι στο παρελθόν.

Τέλος, να θυμίσω ότι υπάρχει διάταξη για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας. Ήταν μια διάταξη η οποία για πρώτη φορά νομοθετήθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην διάρκεια του Covid και έχει παραμείνει σε ισχύ. Και αυτή εφαρμόζεται και τα πρόστιμα τα οποία επιβάλλονται, εφόσον εντοπιστούν παραβάτες, όπως γνωρίζετε είναι ιδιαιτέρως «τσουχτερά».

 


Επιστρέφουμε στη μεσαία τάξη αυτά τα οποία τους πήρε ο κ. Τσίπρας


Τώρα που μπορούμε πια να κάνουμε έναν συνολικό απολογισμό τετραετίας, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι μειώσαμε όλους τους φόρους για τους οποίους είχαμε δεσμευτεί ότι θα μειώσουμε.


Κάποιους τους μειώσαμε και περισσότερο από αυτό το οποίο είχαμε πει. Αναφέρω ενδεικτικά τον ΕΝΦΙΑ, είχαμε πει προεκλογικά ότι θα τον μειώναμε 30%, τον μειώσαμε τελικά μεσοσταθμικά γύρω στο 35%.

Προσθέσαμε (στις μειώσεις) κάποιους φόρους στους οποίους δεν είχαμε αναφερθεί στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, όπως η κατάργηση, ουσιαστικά, της φορολογίας για τις γονικές παροχές και περιουσίες μέχρι 800.000 ευρώ.

Μειώσαμε συνολικά τη φορολόγηση και στο κεφάλαιο, στις επιχειρήσεις από το 28% στο 22%, στα μερίσματα από το 10% στο 5%, ελάχιστος συντελεστής, όπως είχαμε δεσμευτεί, 9%.

Σημαντική μείωση βέβαια, μην το ξεχνάμε αυτό, και στις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών: 4,4%. Μία σημαντική παρέμβαση η οποία καθιστά συνολικά την εργασία στη χώρα μας πιο ανταγωνιστική.

Και βέβαια να θυμίσω, μιας και μου αναφέρατε τους έμμεσους φόρους, ότι υπήρχαν μειώσεις και στους έμμεσους φόρους. Ενδεικτικά αναφέρω μειώσεις στις μεταφορές, στην εστίαση, στα γυμναστήρια. Όλα αυτά είχαν ένα δημοσιονομικό αποτύπωμα το οποίο ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Σημαντικές μειώσεις φόρων που αφορούν τους αγρότες μας: λιπάσματα, ζωοτροφές. Αυτές είναι παρεμβάσεις οι οποίες δεν είναι αμελητέες και οι οποίες μας βοήθησαν με κάποιον τρόπο να συγκρατήσουμε τις τιμές και να βοηθήσουμε την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς μας τομέα.

Άρα, αν έπρεπε να κάνω μία συνολική επισκόπηση, θα σας έλεγα ότι όταν έλεγα προεκλογικά ότι «ο κ. Τσίπρας είχε αφανίσει την ελληνική κοινωνία και πρωτίστως την μεσαία τάξη και εμείς θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά τα οποία τους πήρε ο κ. Τσίπρας», ότι ήμασταν απολύτως συνεπείς σε αυτή μας τη δέσμευση.


Θα ήθελα όμως, καταληκτικά, να τονίσω ότι όλες οι μειώσεις φόρων τις οποίες νομοθετήσαμε και δρομολογήσαμε ήταν μειώσεις οι οποίες σεβάστηκαν την ανάγκη της χώρας για δημοσιονομική πειθαρχία.


 


Ένα σκαλοπάτι πριν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας


Η Κύπρος και η Πορτογαλία δεν πέρασαν από τρίτο μνημόνιο, ούτε κινδύνευσαν να βγουν από την Ευρωζώνη, ούτε είχαν ποτέ μια κυβέρνηση η οποία έπαιξε κορώνα-γράμματα τις τύχες της χώρας, όπως η κυβέρνηση Τσίπρα-Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο του 2015. Εμείς έχουμε πετύχει 11 αναβαθμίσεις από τότε που μας εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός. Έχουμε φτάσει, ουσιαστικά, ένα σκαλοπάτι πριν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ταυτόχρονα, έχουμε ολοκληρώσει το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και το μόνο κομμάτι του παζλ για να μπορέσουμε να επανέλθουμε στην πλήρη ευρωπαϊκή κανονικότητα είναι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, πράγμα το οποίο θεωρώ ότι είναι απολύτως εφικτό να γίνει εντός του 2023.


Βεβαίως και οι οίκοι αξιολόγησης αλλά και οι αγορές περιμένουν να δουν τι θα γίνει στις εκλογές. Βεβαίως και περιμένουν. Και πιστεύω ακράδαντα ότι αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί ξανά θα είναι ζήτημα χρόνου, λίγων μηνών, να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Αναρωτιέμαι αν το αν ίδιο μπορούν να πουν, με την ίδια σιγουριά, και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Εγώ είμαι απολύτως σίγουρος γι’ αυτό. Απολύτως σίγουρος γι’ αυτό.

Αν, όμως, για οποιονδήποτε λόγο -δεν εκτιμώ ότι θα γίνει- από τις εκλογές προκύψει κάποια παρατεταμένη αστάθεια ή μια κυβέρνηση η οποία θα έρθει και θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα τελείως διαφορετικό από το δικό μας πρόγραμμα, τότε δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κυάλι. Για να σας το πω, έτσι, απλά και ωμά.

Άρα, βεβαίως και η πρόοδος στην αξιολόγηση των διεθνών οίκων συνδέεται συνολικά με την πορεία του κυβερνητικού έργου. Συνδέεται με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας δεν είναι απλά μία τεχνοκρατική παράμετρος που μπορεί να αφορά όσους ασχολούνται με τις λεπτομέρειες του ελληνικού δημοσίου χρέους. Τελικά θα σημαίνει χαμηλότερο κόστος δανεισμού, για τις επιχειρήσεις και για τα νοικοκυριά μας. Αυτό θα είναι το τελικό αποτέλεσμα της επενδυτικής βαθμίδας.


 


Στα 39 δισεκατομμύρια τα ταμειακά αποθέματα της Ελληνικής Κυβέρνησης


Τα ταμειακά αποθέματα της Ελληνικής Κυβέρνησης σήμερα είναι στα 39 δισεκατομμύρια. Αυτό το «μαξιλάρι» για το οποίο μιλάει ο κ. Τσίπρας, δεν θα έπρεπε να είναι πολύ υπερήφανος γι’ αυτό. Διότι ήταν προϊόν μιας λυσσαλέας υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης και καταναγκαστικό «μαξιλάρι», που του επέβαλαν οι δανειστές να το έχει στην άκρη, γιατί κανείς δεν τον εμπιστευόταν. Αυτή είναι η διαφορά μας η μεγάλη.


Σήμερα εμείς έχουμε σημαντικά ταμειακά αποθέματα, τα οποία μας επιτρέπουν να βγαίνουμε στις αγορές όποτε το επιλέγουμε και ουσιαστικά κανείς να μη θεωρεί ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδος είναι πρόβλημα. Κανείς δεν μιλάει για την Ελλάδα σήμερα, για άλλες χώρες μιλούν, δεν ήταν το ίδιο το 2019.


Αλλά αυτά τα ταμειακά αποθέματα των σχεδόν 40 δισεκατομμυρίων δεν είναι αποτέλεσμα μίας υπερφορολόγησης της ελληνικής κοινωνίας και ειδικά της παραγωγικής οικονομίας. Από αλλού ήρθαν.


 


Στηρίξαμε την κοινωνία και την οικονομία σε εξαιρετικά δύσκολες, πρωτοφανείς συγκυρίες


Διαβάζω και εγώ διάφορους «illuminati» οικονομικούς αναλυτές οι οποίοι μας ασκούν κριτική για την επιδοματική μας πολιτική. Αμφιβάλλω αν ποτέ οι ίδιοι έχουν πάει στο σούπερ μάρκετ να αγοράσουν προϊόντα για το νοικοκυριό τους. Η πολιτική μας ήταν μία πολιτική η οποία στήριξε την κοινωνία και την οικονομία σε εξαιρετικά δύσκολες, πρωτοφανείς συγκυρίες. Και είμαι απολύτως υπερήφανος που είχαμε το θάρρος, ως οικονομικό επιτελείο, να ξοδέψουμε πολλά χρήματα, να πάρουμε το προσωρινό ρίσκο αύξησης του δημοσίου χρέους για να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία, ζωντανές τις επιχειρήσεις μας και να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας.


Πιστεύω ότι κάποια στιγμή -ελπίζω να μην ακουστεί αλαζονικό αυτό- θα διδάσκεται ως εργαλείο δημόσιας πολιτικής, για τον τρόπο και την ταχύτητα με την οποία αντιδράσαμε και το πώς μπορέσαμε και στηρίξαμε επιχειρήσεις που θα έκλειναν στην διάρκεια της πανδημίας. Θα έκλειναν.

Όταν ήρθαμε εμείς και δώσαμε χρήματα σε επιχειρήσεις αλλά ταυτόχρονα αναλάβαμε και τη μισθοδοσία τους, κάναμε το απολύτως αναμενόμενο.

Και πρέπει να σας πω ότι ενώ είμαι βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός, αισθάνομαι απόλυτα την ανάγκη να υπερασπίζομαι τις πολιτικές σημαντικής κρατικής παρέμβασης σε περιπτώσεις που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς κρίσεις οι οποίες έχουν συστημικό χαρακτήρα.

Κάναμε το απολύτως σωστό. Και νομίζω ότι η ίδια η εξέλιξη της ανεργίας, η πορεία της ελληνικής οικονομίας, η έλλειψη -επαναλαμβάνω- οποιασδήποτε ανησυχίας για το δημόσιο χρέος, ουσιαστικά το επιβεβαιώνουν αυτό.

Διότι σας διαβεβαιώνω ότι οι αγορές τελικά είναι ο πιο αυστηρός κριτής. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η προηγούμενη Πρωθυπουργός αποφάσισε να τινάξει την μπάνκα στον αέρα, θεωρώντας ότι επειδή είναι χώρα G7 και είναι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούσε να ανακοινώσει 50 δισ. μειώσεις φόρων χωρίς να εξηγήσει από πού θα έβρισκε τα λεφτά. Κατέρρευσε η λίρα και η Πρωθυπουργός μαζί.

Θα σας πω και κάτι ακόμα. Οι θέσεις εργασίας τις οποίες προστατεύσαμε μέσα στην πανδημία, ήταν αυτές που μας επέτρεψαν να είναι γρήγορη η ανάκαμψη. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: τα αεροδρόμια μας. Δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα φέτος στα αεροδρόμια μας, παρότι είχαμε μεγάλη πίεση. Ξέρετε γιατί; Διότι αμείψαμε όλους τους εργαζόμενους, δεν απολύθηκε κανείς. Πληρώνονταν ως εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης από τις εταιρείες. Καλύψαμε εμείς την διαφορά. Και όταν χρειάστηκαν οι επιχειρήσεις τους εργαζόμενους ήταν εκεί οι εργαζόμενοι. Δεν έψαχναν να τους προσλάβουν.

 


Οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα και να μειώσουν χρεώσεις και να αυξήσουν τα επιτόκια


Τα προγράμματα στήριξης των δανειοληπτών που ήταν συνεπείς, πράσινα δάνεια πριν κοκκινίσουν, τα προγράμματα «Γέφυρα 1», «Γέφυρα 2», ήταν εξαιρετικά επιτυχημένα. Αποτρέψαμε τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων στη διάρκεια της πανδημίας, όπως σας είπα σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Θέλω να είμαι πολύ προσεκτικός σε αυτά τα οποία θα πω δημόσια όσον αφορά στις τράπεζες. Θα πω μόνο, ανοίγοντας πάλι μία παρένθεση μιας και μιλάμε για την εικόνα, για την αξιοπιστία της χώρας, ότι όταν ήρθαμε στα πράγματα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούσαν το 40%. Εκεί τα βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ, εκεί μας τα παρέδωσε. Σήμερα είναι κάτω του 10%. Κανείς δεν μιλάει για συστημικό πρόβλημα πια στις ελληνικές τράπεζες.

Όταν ήρθαμε στα πράγματα, δεν ήταν έτσι. Υπήρχε μεγάλη ανησυχία για συστημικό κίνδυνο όσον αφορά στο τραπεζικό σύστημα. Όμως θα ξαναπώ ότι αυτή τη στιγμή οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα και να μειώσουν χρεώσεις και να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων και νομίζω ότι έχουμε ήδη δει κάποιες κινήσεις σε αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό θα ανέμενα από τις τράπεζες σήμερα, όπως θα ανέμενα και έναν πραγματικό ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών στην προσπάθεια προσέλκυσης πελατών σε μία οικονομία η οποία αναπτύσσεται.

Τέλος, να πω ότι πολλές εταιρείες επιβραβεύουν τους καλούς πελάτες τους. Νομίζω ότι ίδιο πρέπει να σκέφτονται να κάνουν και οι τράπεζες με κάποιο τρόπο. Τους συνεπείς δανειολήπτες δεν πρέπει να τους ξεχνάμε, διότι σηκώνουν το βάρος πολλές φορές εις βάρος άλλων δαπανών, με μεγάλη δυσκολία μπορεί να τα βγάζουν πέρα. Και δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο αυτούς οι οποίοι βρίσκονται σε δυσκολία, για οποιοδήποτε λόγο μπορεί να βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας. Αλλά και πάρα πολλούς άλλους οι οποίοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και με μεγάλες δυσκολίες επιλέγουν αυτό το δρόμο που είναι και ο σωστός δρόμος.

 


Αισιοδοξία για σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου προς αξιοποίηση


Για το ζήτημα των υδρογονανθράκων, μία σύντομη ιστορική επισκόπηση. Όπως γνωρίζετε, αυτή η συζήτηση μάς πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω, από πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει μία άλλη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η τότε συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2012-2014. Ήταν η τελευταία φορά που έγινε μία σοβαρή προσπάθεια οργανωμένης αξιοποίησης, σε πρώτη φάση θα έλεγα διερεύνησης, του φυσικού πλούτου όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες από τη χώρα μας. Αυτή η προσπάθεια πάγωσε τελείως την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ και παίρνει πάλι μία νέα δυναμική επί δικών μας ημερών. Και ως αποτέλεσμα, προφανώς, της οικονομικής κρίσης και της ανάγκης της χώρας να βρει εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου.


Δεν είναι μόνο όμως ανάγκες της χώρας, είναι και ανάγκες της Ευρώπης. Διότι μην έχουμε καμία αυταπάτη ότι όσο γρήγορα και αν κινηθούμε στο δρόμο της ενεργειακής μετάβασης, το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο θα είναι μαζί μας για δεκαετίες. Κατά συνέπεια και σήμερα που μιλάμε επενδύσεις σε εξόρυξη φυσικού αερίου είναι επενδύσεις οι οποίες είναι οικονομικά βιώσιμες και χρηματοδοτήσιμες.

Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, το τονίζω, ότι πατάμε «φρένο» κι όχι «γκάζι» στην πράσινη μετάβαση. Αλλά θα χρειαστούμε και φυσικό αέριο. Και προφανώς θα είναι πολύ καλύτερο αν το φυσικό αέριο αυτό είναι εγχώριο παρά εισαγόμενο, γιατί το πληρώνουμε πολύ ακριβά. Επηρεάζει προφανώς και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Οι έρευνες αυτές δρομολογούνται. Αυτή τη στιγμή τα οικόπεδα τα οποία έχουν δημοπρατηθεί προς παραχώρηση είναι συγκεκριμένα. Δεν εξετάζουμε άλλα οικόπεδα, διότι κρίνουμε ότι εκεί έχουμε τις πρώτες ενδείξεις που μπορούν να προσελκύσουν ερευνητικό ενδιαφέρον.

Υπάρχει αυτή τη στιγμή, όπως ξέρετε, έρευνα εν εξελίξει. Εκτιμούμε ότι μέσα στο 2023 θα μπορούμε να έχουμε μια πρώτη πάρα πολύ καλή εικόνα εάν αυτή η έρευνα μας κάνει αισιόδοξους ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου προς αξιοποίηση νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Να πω ότι αυτό αφορά την Κρήτη, αλλά υπάρχουν και άλλες έρευνες οι οποίες γίνονται: στην Κέρκυρα, υπάρχει και μια έρευνα η οποία γίνεται στην Ήπειρο. … Υπάρχουν και άλλες έρευνες, οι οποίες γίνονται στη δυτική Ελλάδα.

 


Νέο ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων το 2024


Θα έχουμε νέο ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων το 2024. Ήδη όμως να τονίσω ότι έχουν γίνει στοχευμένες παρεμβάσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους: γιατρούς, 10%, δεν είναι μικρό. Αρχίζουμε σιγά-σιγά να μπαίνουμε στη λογική των πριμ παραγωγικότητας. Πάλι μη βλέπετε συνολικά τις απολαβές ως το μισθό μόνο. Πρέπει να είμαστε πιο έξυπνοι στον τρόπο με τον οποίο αμείβουμε τους εργαζομένους και στον δημόσιο τομέα. Και βέβαια αυτό συνδέεται άρρηκτα και με την έννοια της αξιολόγησης, η οποία πιστεύω ότι είναι πια κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας.


 


Το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων είναι ευρωπαϊκό


Υπάρχει πράγματι ένα ζήτημα, το οποίο αφορά στις ενεργοβόρες βιομηχανίες της μέσης τάσης ή και εκείνες τις εταιρείες στη χαμηλή τάση που καταναλώνουν σχετικά περισσότερη ενέργεια.


Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο αποκλιμάκωσης των τιμών η οποία, ως προς το φυσικό αέριο τουλάχιστον, το οποίο σε μεγάλο βαθμό καθορίζει και τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, έχει ίσως ξεπεράσει και τις προσδοκίες μας.

Σίγουρα δεν θα είναι και πλήρης σύμπτωση το γεγονός ότι αυτή η αποκλιμάκωση ήρθε μετά την εφαρμογή του πλαφόν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το οποίο τόσο πολύ είχα αγωνιστεί επί εννιά μήνες. Αν το είχαμε επιβάλει νωρίτερα, νομίζω ότι θα είχαμε γλιτώσει πολλά χρήματα και θα είχε βγάλει και ο κ. Putin πολύ λιγότερα χρήματα για να χρηματοδοτεί τον πόλεμό του στην Ουκρανία.

Το πρόβλημα όμως της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων είναι ευρύτερο και δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό. Και πρέπει να σας πω ότι υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία συνολικά στην Ευρώπη, στον βιομηχανικό κλάδο, ότι τα κίνητρα τα οποία έχουν δώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά στον τομέα της πράσινης μετάβασης, είναι τόσο ελκυστικά που θα υπάρχει μετακίνηση παραγωγικών δραστηριοτήτων από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όχι μόνο από την Ελλάδα, από την Ευρώπη συνολικά. Αφορά και την Ελλάδα, στο μέτρο που είμαστε και εμείς μια χώρα με έναν υγιή παραγωγικό ιστό.

Και θα αγωνιστώ να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτήν την πρόκληση. Αυτό λέγεται IRA, Inflation Reduction Act (Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού), ήταν βασικό ζήτημα των συζητήσεων που είχαμε στο Νταβός και θα αποτελέσει και θέμα το οποίο έχω ήδη ζητήσει να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, την έκτακτη που θα γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου.

Και βέβαια η ευρωπαϊκή απάντηση δεν μπορεί να είναι μόνο κρατικές ενισχύσεις, γιατί κρατικές ενισχύσεις μπορούν να δώσουν οι χώρες οι οποίες είναι πιο ισχυρές. Εμείς θα μπορούμε να δώσουμε λιγότερες σε σχέση με άλλες χώρες. Χρειαζόμαστε, με άλλα λόγια, μία ευρωπαϊκή απάντηση. Σκεφτείτε το Ταμείο Ανάκαμψης, πώς ήταν μία ευρωπαϊκή απάντηση σε μία έκτακτη συγκυρία. Αντίστοιχη έκτακτη συνθήκη είναι κι αυτή την οποία αντιμετωπίζουμε και φυσικά την αντιμετωπίζουν πολύ πιο έντονα άλλες χώρες που έχουν μεγαλύτερη παραγωγική βάση από εμάς.