Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Φλώρος : «Τα ελληνικά όπλα θα τιμωρήσουν όποιον διαπράξει ύβρη»

 


Περήφανοι οι Έλληνες για τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, κόκκινο πανί για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Τούρκους.

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος κατά την ομιλία του στη ΛΑΕΔ όπου παραβρέθηκε για την κοπή της βασιλόπιτας του Συνδέσμου Επιτελών Εθνικής Άμυνας : «Tα ελληνικά όπλα είναι όπλα ειρήνης και αποτροπής. Είναι όπλα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Θα μετατραπούν όμως σε όπλα Νέμεσις και Τίσις που θα τιμωρήσουν αδυσώπητα εκείνους που θα τολμήσουν να διαπράξουν το μοιραίο λάθος της ύβρεως. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σήμερα πιο δυνατές και πιο αξιόμαχες από ποτέ, υψώνοντας επίγεια, θαλάσσια και εναέρια τείχη αποτροπής σε όσους μας απειλούν αλαζονικά, απροκάλυπτα και ανερυθρίαστα ότι θα έρθουν ξαφνικά μια νύχτα. Εκείνοι τις απειλές τους, εμείς όμως τη δουλειά μας. Και η δουλειά μας είναι να εκπαιδευόμαστε εντατικά είτε σε εθνικό επίπεδο, είτε με φίλους, εταίρους και συμμάχους».



Αφωνία Τσίπρα για τη σκοτεινή δράση του στενότερου συνεργάτη του, Νίκου Παππά

 



Νέα ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας αναζητώντας απαντήσεις για το ΣΥΡΙΖΑ channel.

«Η σημερινή συνέντευξη της επί 40 χρόνια γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα, κ. Ευθαλίας Διαμαντή που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», σε συνδυασμό με τα όσα έχουν αποκαλυφθεί, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών ή αμφιβολιών για τον ρόλο που είχαν ο Νίκος Παππάς και ο Κύπριος δικηγόρος των off shore Αρτέμης Αρτεμίου σε μια πρωτοφανή οικονομική, πολιτική και μιντιακή υπόθεση διαπλοκής», αναφέρει η Νέα Δημοκρατία καταθέτοντας τέσσερα «αμείλικτα» ερωτήματα για τα οποία όπως τονίζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλή:

«1. Δεν γνώριζε ο κ. Τσίπρας ότι οι κ.κ Παππάς και Αρτεμίου καθώς και άλλα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του μπαινόβγαιναν στο γραφείο του κ. Καλογρίτσα προκειμένου να στήσουν το ΣΥΡΙΖΑ channel;

2. Τι γνωρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την αποκαλυπτική μαρτυρία σχετικά με τη χρηματοδότηση του κόμματός του από τον κ. Καλογρίτσα αλλά και για την πληρωμή από μέρους του, μισθών και άλλων διευκολύνσεων;

3. Ηταν σε γνώση του κ. Τσίπρα οι μεταφορές μαύρου χρήματος, που σύμφωνα με τη γραμματέα έγιναν για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ από την Κύπρο και τον συνταξιδιώτη του κ. Παππά στη Βενεζουέλα Αρτέμη Αρτεμίου, ο οποίος μάλιστα ζητούσε αυτοκίνητο και φύλαξη για να μην τον κλέψουν στη διαδρομή;

4. Γνώριζε ότι οι κ.κ. Παππάς και Αρτεμίου την περίοδο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών διαβεβαίωναν τον κ. Καλογρίτσα ότι υπάρχουν τα χρήματα σε Κύπρο και Ελβετία και δεν πρόκειται να τα χάσει;», είναι τα τέσσερα ερωτήματα που θέτει η Νέα Δημοκρατία.

«Η υπόθεση του πρώην υπουργού Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά μόνο το πώς στήθηκε ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών, αλλά αγγίζει πλέον την ηγεσία του κόμματος που δεν μπορεί να κρύβεται άλλο, όπως κάνει ο Νίκος Παππάς αγνοώντας το ειδικό δικαστήριο.

Ο κ. Τσίπρας οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις για το αν τελικά ήξερε ή όχι για τις βαλίτσες που σύμφωνα με τη γραμματέα του επιχειρηματία κατέληγαν στο ταμείο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να απαντήσει εάν θα μηνύσει τον κ. Καλογρίτσα ως κοινό συκοφάντη», συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει:

«Ακόμα εκκρεμούν άλλωστε οι απαντήσεις στις καταγγελίες της μάρτυρος ενώπιων του ειδικού δικαστηρίου για τις σακούλες με τα μαύρα χρήματα που από τον κ. Καλογρίτσα κατέληγαν σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και φιλικούς του δημοσιογράφους».



Τρολάρουν το γελοίο video Τσίπρας – Bro

 



Τα γελοία προεκλογικά σποτάκια του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο τους νέους λες και οι νέοι της εποχής μας είναι οπισθοδρομικοί σύντροφοι των Εξαρχείων, έχουν κάνει πολύ κόσμο να γελάσει.

Η φράση bro είναι διαδομένη μεταξύ της νεολαίας στην οποία στοχεύει ο Τσίπρας  υποσχόμενος ο πολιτικός απατεώνας λεφτά με ουρά είτε μια… ονειρεμένη φοιτητική ζωή, αλλά με επικίνδυνους κακοποιούς κάθε είδους και ακροαριστερούς συντρόφους μέσα στα πανεπιστήμια, όπου θα μένουν δωρεάν στις φοιτητικές εστίες απειλώντας την ασφάλεια των φοιτητών.

Το προεκλογικό σποτάκι, το 6ο στη σειρά του χάου του, με την εμφάνιση του μεγαλύτερου πολιτικού απατεώνας στην ιστορία της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, να πετάγεται στην οθόνη και να επιχειρεί αποτυχημένο Bro fist με τον νεαρό των βίντεο τράβηξε την προσοχή του Luben.

Το Luben τρολάρει την γελοιότητα Τσίπρα - ΣΥΡΙΖΑ με αναφορές σε “προεκλογικό πρόγραμμα κριτζιάς” αλλά και σε “Σεφερλής στιγμή” σημειώνοντας ότι «κάτι τέτοια βίντεο είναι η πιο ξεκάθαρη ένδειξη ότι έχουμε μπει πολύ βαθιά στην προεκλογική περίοδο. Είναι αυτή η φάση που οι επικοινωνιακοί μάγοι των μεγάλων κομμάτων της χώρας βάζουν μπροστά τα πιο βαριά τους χαρτιά. Ένα τέτοιο είναι η καμπάνια “Χάου Του” που τρέχει ο ΣΥΡΙΖΑ.»

Γράφει επίσης «συγκεκριμένα, είναι το 6ο (αν δεν κάνουμε λάθος) βίντεο της εν λόγω καμπάνιας που κέρδισε με το σπαθί του την προσοχή μας. Κυρίως γιατί περιέχει τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει bro fist με τον πρωταγωνιστή των «Χάου Του», ο οποίος κάνει και αστειάκι με λογοπαίγνιο»

«Δε θα σας κάνουμε spoilers όμως για να είναι η εμπειρία σας ατόφια» καταλήγει και παραθέτει το απίστευτο βίντεο.



Metallica με νέο τραγούδι και καινούργιο δίσκο μετά απο 7 χρόνια

 


Μια πρώτη γεύση από το επερχόμενο άλμπουμ τους δίνουν οι Metallica μέσα από το τραγούδι «Lux Eterna». 

Η νέα δισκογραφική δουλειά του θρυλικού μέταλ συγκροτήματος θα κυκλοφορήσει στις 14 Απριλίου, θα έχει τίτλο « 72 Seasons» και θα περιλαμβάνει 12 συνολικά κομμάτια.





«Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με πυραύλους, μην την επιβραβεύσουμε με F-16» λέει Δημοκρατικός βουλευτής

 



Κατά της πώλησης F-16 στην Τουρκία είναι και ο Δημοκρατικός Ντέιβιντ Σίσιλιν που εκπροσωπεί το Ρόουντ Άιλαντ στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Σίσιλιν επικαλείται τις απειλές κατά της Ελλάδας, τη στάση που κρατάει η Άγκυρα στην ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τους κινδύνους που προκαλεί για τα αμερικανικά στρατεύματα η συμπεριφορά της Τουρκίας στη Συρία, ώστε να μην προχωρήσει η έγκριση πώλησης νέων μαχητικών.



«Υπό την ηγεσία του Ερντογάν, η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα με πυραύλους, να εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, να θέτει σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία και να αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς κανόνες. Αυτή η συμπεριφορά δεν πρέπει να επιβραβεύεται με νέα F-16» έγραψε ο Σίσιλιν.



Καλαμάτα: Ξεκαθάρισμα λογαριασμών για ναρκωτικά εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. για τη δολοφονία του «Αμερικανού»

 


Στο πλαίσιο των ερευνών που κάνει η αστυνομία για την εξιχνίαση της υπόθεσης ανθρωποκτονίας που διαπράχθηκε σε βάρος του 47χρονου άνδρα - γνωστός με το παρατσούκλι «Αμερικάνος» στην Καλαμάτα, εξετάζεται οπτικό υλικό από κάμερες παρακείμενων καταστημάτων προκειμένου οι αστυνομικοί να φτάσουν πιο γρήγορα στη σύλληψη των δραστών.

Το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι δράστες βρέθηκε στις 16:00 το απόγευμα της Παρασκευής στην περιοχή Κτιριές του δήμου Δυτικής Μάνης, σε απόσταση μόλις 10 λεπτών από το σημείο της δολοφονίας. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό προκειμένου να ταυτοποιήσει τους δράστες της θρασύτατης αυτής δολοφονικής επίθεσης. 

Το θύμα ήταν γνωστός στα κυκλώματα της νύχτας με το παρατσούκλι «Αμερικάνος». Ο 47χρονος πυροβολήθηκε στη συμβολή των οδών Ύδρας και Σόλωνος στο κέντρο της Καλαμάτας και κατέληξε το νοσοκομείο μετά από ακατάσχετη αιμορραγία, το πρωί της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θύμα ζούσε στο παρελθόν στην Αμερική μαζί με τα αδέρφια του και είχε επιστρέψει στην Καλαμάτα. Κατά τις ίδιες πηγές, είχε παραβατική συμπεριφορά και ήταν μπλεγμένος με κυκλώματα της νύχτας που είχαν να κάνουν με ναρκωτικά. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως πριν τον πυροβολισμό προηγήθηκε ξυλοδαρμός του 47χρονου αναβάτη μοτοσυκλέτας από τους δύο άγνωστους που επέβαιναν στο αυτοκίνητο.

Το πιθανότερο σενάριο που εξετάζει η αστυνομία είναι ξεκαθάρισμα λογαριασμών για ναρκωτικά. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες επέβαιναν σε αυτοκίνητο με το οποίο έκλεισαν το δρόμο του μοτοσυκλετιστή υποχρεώνοντάς τον να σταματήσει στη διασταύρωση Ύδρας και Σόλωνος και στη συνέχεια βγήκαν και άρχισαν να τον χτυπούν αλύπητα. Αμέσως μετά, ο ένας πυροβόλησε τον 47χρονο, έπειτα μπήκαν ξανά στο αυτοκίνητο και εξαφανίστηκαν με μεγάλη ταχύτητα.


protothema.gr



Οι τιμές στην ενέργεια μειώνονται, στα προιόντα εταιρίες εξαπατούν, μειώνοντας γραμμάρια αυξάνοντας τιμές

 


Σημαντικά μειωμένες χρεώσεις για τα τιμολόγια ρεύματος που θα ισχύσουν τον Φεβρουάριο ανακοίνωσαν η ΔΕΗ και οι λοιποί προμηθευτές, σε σχέση με τα ισχύοντα τιμολόγια του Ιανουαρίου.

Το τιμολόγιο της ΔΕΗ που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ είναι μειωμένο κατά 57-64 % σε σχέση με τον Ιανουάριο και διαμορφώνεται κάτω από τα 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Συγκεκριμένα οι τιμές της ΔΕΗ για τον επόμενο μήνα είναι:

-19,9 σεντς ανά κιλοβατώρα, για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες του μήνα έναντι 48,9 σεντς τον Ιανουάριο και

-21,1 σεντς ανά κιλοβατώρα, για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες (από 50,1)

-15,8 σεντς για το νυχτερινό ρεύμα έναντι 44,8 τον Ιανουάριο.

Τα τιμολόγια των προμηθευτών ρεύματος για τον Φεβρουάριο

Τα βασικά τιμολόγια που γνωστοποιήθηκαν ως τώρα από τους λοιπούς προμηθευτές ρεύματος:

Protergia: 24,8 σεντς ανά κιλοβατώρα (18,8 με έκπτωση συνέπειας) από 48 και 42 σεντς ανά κιλοβατώρα τον Ιανουάριο αντίστοιχα.

Ήρων: 24,9 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 43 τον Ιανουάριο)

Elpedison: 19,5 σεντς ανά κιλοβατώρα ημερήσια κατανάλωση και 18,83 το νυχτερινό (από 45 και 44,33 αντίστοιχα).

Watt&Volt: 24,5 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 45,9)

ZeniΘ: για κατανάλωση έως 270 κιλοβατώρες, 19,49 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 46,5). Η υπερβάλλουσα κατανάλωση χρεώνεται με 20,49 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 47,5).

Τα μειωμένα τιμολόγια αποδίδονται στην σημαντική πτώση των τιμών στο Χρηματιστήριο ενέργειας.

Ξέρουν να αυξάνουν τις τιμές αλλά όχι να τις μειώνουν.

Βιομηχανίες αυξάνουν τις τιμές και μειώνουν την ποσότητα των προϊόντων.

Τους τελευταίους μήνες η ποσότητα έχει μειωθεί σε 238 ετικέτες, ενώ άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν πως το αμέσως επόμενο διάστημα ίσως ξεπεράσουν τις 500

Πολλές βιομηχανίες τροφίμων και άλλων προϊόντων εφαρμόζουν αύξηση στις τιμές, μείωση της ποσότητας και συρρίκνωση της συσκευασίας.

Ενδεικτικά παραδείγματα:

Βρεφικές πάνες: Από 28 τμχ στην τιμή 7,1 ευρώ, πλέον είναι 26 τμχ στην τιμή 7,3 ευρώ

Αφροντούς: Από 850 ml στην τιμή 3,96 ευρώ, πλέον είναι 750 ml και 4,45 ευρώ

Στραγγιστό γιαούρτι: 1 κιλό και 3,67 ευρώ, πλέον είναι 900 γρ και 3,98 ευρώ

Φτερούγες κοτόπουλου: 720 γρ με 3,53 ευρώ, πλέον τα 650 γρ έφτασαν τα 4,07 ευρώ

Ψωμί τοστ: Από 350 γρ και 1,16 ευρώ, μειώθηκε στα 325 γρ και 1,20 ευρώ

Σοκολατούχο γάλα: Από 500 γρ και 1,42 ευρώ, πλέον είναι 450 γρ και 1,71 ευρώ

Στιγμιαίος καφές: Από 100 γρ και 5,13 ευρώ, πλέον είναι 95 γρ και 5,48 ευρώ

Σνακ με αλάτι ή ρίγανη: Από 120 γρ. και 0,92 ευρώ, σήμερα είναι 105 γρ. και 1,38 ευρώ

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, όπως αναφέρει ο πρόεδρός της Απόστολος Ραυτόπουλος, ετοιμάζει μηνύσεις.

«Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τη νομική μας υπηρεσία και είμαστε στη φάση της διεργασίας, ώστε να κατατεθεί η μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία»



Μητσοτάκης στο CNN: Για πρώτη φορά η χώρα έχει γυρίσει σελίδα, οι Έλληνες δεν θα ρισκάρουν εκτροχιασμό

 




Βέβαιος ότι η χώρα θα πάρει επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο CNN από το Νταβός.



Εξηγώντας γιατί οι Έλληνες να ψηφίσουν ξανά τον ίδιο για πρωθυπουργό, σημείωσε: «Για πρώτη φορά αισθάνονται ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα. Δεν νομίζω ότι θα ήθελαν να ρισκάρουν εκτροχιασμό από αυτή την πορεία».




Ολόκληρη η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στη δημοσιογράφο Julia Chatterley


Julia Chatterley: Είναι μεγάλη μου χαρά να συνομιλώ μαζί σας, ακόμα κι εδώ, στο πολύ βαρύ ψύχος. Κάνει πολύ κρύο. Πολλαπλές κρίσεις, είναι η αίσθηση, προκλήσεις σε τόσα πολλά επίπεδα. Δεν αποτελεί έκπληξη, νομίζω, ότι η Ουκρανία είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης εδώ. Και πιστεύω ότι αυτό που συνεχίζει να εκπλήσσει τους ανθρώπους, είναι η ενότητα στη αντίδραση. Θα συνεχιστεί αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα συνεχίσουμε, επειδή αυτό είναι το σωστό και επειδή η προσέγγισή μας φέρνει αποτελέσματα. Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι εξεπλάγησαν από το πόσο ενωμένος ήταν ο δυτικός κόσμος και ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και φυσικά θα μειώσουμε το συντομότερο δυνατό, την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο.


Julia Chatterley: Θα μιλήσουμε γι' αυτό, αλλά είμαστε σχεδόν ένα χρόνο από την έναρξη αυτού του πολέμου που συνεχίζεται. Μίλησα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα και όλα αφορούσαν τον οπλισμό και την παροχή μεγαλύτερης υποστήριξης. Μια ερώτηση που του έκανα και θα θέσω και σε σάς την ίδια, είναι: «Είστε βέβαιος ότι συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο, με υποστήριξη, με οπλισμό, είναι ο μόνος δρόμος για την ειρήνη;»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπάρχει εναλλακτική λύση; Γιατί σίγουρα η εναλλακτική λύση δεν είναι να ηττηθούν οι Ουκρανοί στο πεδίο της μάχης. Χρειάζονται όπλα και θα τους προμηθεύσουμε με όπλα, προκειμένου να φτάσουν σε ένα σημείο όπου θα μπορούν να διαπραγματευτούν την ειρήνη με δικούς τους όρους. Αυτός ήταν πάντα ο στόχος. Προφανώς, επιδιώκουμε τον τερματισμό της σύγκρουσης, αλλά πρέπει να δώσουμε στους Ουκρανούς τα μέσα που χρειάζονται για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Αυτό είναι το ζητούμενο. Πρόκειται για έναν επιθετικό πόλεμο. Πρόκειται για μια προκλητική προσπάθεια μιας μεγάλης δύναμης να επιβάλει τις αναθεωρητικές της φαντασιώσεις όσον αφορά την εξωτερική της πολιτική. Και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία, όπως κάναμε μέχρι τώρα.


Julia Chatterley: Ο Ισπανός Πρωθυπουργός μού είπε ότι «οι διπλωματικοί δίαυλοι πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί με τη Ρωσία»…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού.


Julia Chatterley: Μπορείτε να παίξετε κάποιο ρόλο σε αυτό; Μιλήσατε για «δεσμούς μεταξύ των λαών» των δύο χωρών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο τέλος της ημέρας, φυσικά, οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί. Αλλά αυτή η διαπραγμάτευση θα πραγματοποιηθεί τελικά μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων μερών και η Ουκρανία είναι το ένα μέρος που θα καθορίσει τους όρους της ειρήνης. Και ελπίζουμε ότι θα φτάσουν σε ένα σημείο -το συντομότερο δυνατό- αλλά όσο πιο καλά τα καταφέρουν στο πεδίο της μάχης τόσο πιο πιθανό είναι να φτάσουμε σε αυτό το τέλος.


Julia Chatterley: Αναφερθήκατε στην ενεργειακή ασφάλεια και αυτό είναι το αντικείμενο συζήτησης. Και επίσης ότι η καθαρή ενέργεια είναι η καλύτερη μορφή ενεργειακής ασφάλειας για την Ευρώπη, υπό το πρίσμα όσων είδαμε τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Αλλά και ότι αν πρόκειται να επενδύσετε στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, πρέπει να υπάρχουν υποδομές που μπορούν να προσαρμοστούν και να μετατραπούν για τη χρήση καθαρών καυσίμων, όπως το υδρογόνο στο μέλλον. Το βλέπω συγκεκριμένα σε αυτό που κάνετε στη βορειοανατολική Ελλάδα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρώτα απ' όλα, μπορεί να χιονίζει και να κάνει κρύο στο Νταβός, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι σήμερα στην Ελλάδα, όλες οι ανεμογεννήτριές μας λειτουργούν. Είναι επίσης μια ηλιόλουστη μέρα και παράγουμε ένα σημαντικό μέρος της ηλεκτρικής μας ενέργειας, ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αυτό είναι το μέλλον. Αν μάθαμε κάτι από την ουκρανική κρίση, αυτό είναι ότι πρέπει να επιμείνουμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είναι φθηνότερες και ασφαλέστερες από γεωπολιτική πλευρά. Αυτό ακριβώς κάνουμε στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, χρειαζόμαστε φυσικό αέριο. Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε όλες οι υποδομές φυσικού αερίου να είναι έτοιμες για ένα μέλλον μετά το φυσικό αέριο. Για παράδειγμα, κατασκευάζουμε ένα νέο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στη βορειοανατολική Ελλάδα. Πρόκειται για ένα δίκτυο που θα είναι έτοιμο να δεχτεί και υδρογόνο. Βραχυπρόθεσμα θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στα Βαλκάνια. Θέλουμε να είμαστε εξαγωγέας ενέργειας και πάροχος ενεργειακής ασφάλειας για τους φίλους μας στα Βαλκάνια. Μακροπρόθεσμα, όμως, μπορεί το καύσιμο να είναι ένας συνδυασμός υδρογόνου και φυσικού αερίου και τελικά μπορεί να περάσουμε στο πράσινο υδρογόνο.


Julia Chatterley: Ξέρετε, αυτό που με εκπλήσσει όταν κοιτάζω σε όλη την Ευρώπη είναι ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2022 ξεπερνά σημαντικά τις περισσότερες από τις άλλες χώρες. Παρ' όλα αυτά καταφέρατε να μειώσετε το έλλειμμα, πράγμα που δικαιολογεί τη θέση σας σχετικά με τον φόρο 90% επί των κερδών (των εταιρειών ενέργειας) σε σημείο που κάποιοι οικονομολόγοι λένε ότι πιέζετε πολύ σκληρά για να μειώσετε το έλλειμμα. Ξέρω ότι το να αποκτήσετε αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023 είναι ένας θεμελιώδης στόχος για εσάς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρέπει να συμβεί και θα συμβεί.


Julia Chatterley: Θα συμβεί;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι θα συμβεί. Μόλις επιλύσουμε τις πολιτικές αβεβαιότητες, γιατί όπως γνωρίζετε θα έχουμε εκλογές την άνοιξη και είμαι πεπεισμένος ότι θα κερδίσουμε και πάλι.


Julia Chatterley: Θυσιάζετε δημοτικότητα με την πίεση αυτή που ασκείτε για το ζήτημα της επενδυτικής βαθμίδας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν νομίζω πως πιέζουμε τόσο πολύ, γιατί η οικονομία μας έχει καλύτερη απόδοση από την αναμενόμενη, γεγονός που σημαίνει πως δημιουργούμε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Θα μπορούσε κανείς να πει πως κάνουμε το αντίθετο.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid δαπανήσαμε πάνω από 40 δισεκατομμύρια. Και αυτό οδήγησε σε αύξηση του χρέους μας. Αλλά οι αγορές έδειξαν ανεκτικότητα ως προς το ζήτημα αυτό, καθώς αντιλήφθηκαν πως αυτή η πολιτική ήταν μια αναγκαία αντίδραση για τη συγκεκριμένη στιγμή. Αλλά ταυτόχρονα, όταν κοιτάζουν το χρέος μας ως ποσοστό του ΑΕΠ, βλέπουν ότι το μειώσαμε κατά περίπου 40 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε τρία χρόνια. Επρόκειτο για την ταχύτερη μείωση που καταγράφηκε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά διαθέτουμε ακόμα χρήματα ώστε να στηρίξουμε ευάλωτες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Γι’ αυτό νομίζω πως ήταν επιτυχής η πολιτική μας, γιατί ήταν και είναι και φιλελεύθερη όσον αφορά τη δημιουργία ανάπτυξης, αλλά και προοδευτική όσον αφορά τη στήριξή μας στα πιο αδύναμα νοικοκυριά και τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας.


Julia Chatterley: Είναι λεπτή η ισορροπία. Τα τελευταία τρία χρόνια ήταν εξαιρετικά δύσκολα για όλα τα κράτη, για όλους τους ηγέτες. Και ταυτόχρονα, οι μεταρρυθμίσεις ήταν και αυτές δύσκολες. Και γνωρίζω πως αντιμετωπίσατε το ζήτημα αυτό, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογίας και στα δημοσιονομικά. Γιατί πιστεύετε ότι ο λαός πρέπει να σας δώσει κι άλλο χρόνο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επειδή τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας. Επειδή χτίζουμε εκ νέου σχέσεις εμπιστοσύνης με τους Έλληνες πολίτες. Επειδή έχουμε μειώσει τους φόρους, έχουμε μειώσει την ανεργία. Έχουμε στηρίξει τους πολίτες σε δύσκολες περιόδους. Και γνωρίζω ότι αυτή είναι μια δύσκολη περίοδος που διανύουμε και επειδή στο τέλος της ημέρας, νομίζω ότι μετράει η εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων, όπως είπατε των λεγόμενων «πολλαπλών κρίσεων». Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η επόμενη κρίση. Ελπίζουμε πως θα κινηθούμε σε πιο ήρεμα νερά, αλλά ποτέ δεν ξέρουμε τι μάς επιφυλάσσει το μέλλον. Πιστεύω, λοιπόν, πως τα ζητήματα της αξιοπιστίας, της σταθερότητας, της προβλεψιμότητας είναι σημαντικά για τους Έλληνες σήμερα. Για πρώτη φορά αισθάνονται ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα. Δεν νομίζω ότι θα ήθελαν να ρισκάρουν εκτροχιασμό από αυτή την πορεία.


Julia Chatterley: Μπορείτε να αποφύγετε μία ύφεση φέτος;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σαφέστατα, φέτος δεν θα έχουμε ύφεση. Αντιθέτως, είναι πιθανό να έχουμε ανάπτυξη πιο κοντά στο 2% απ’ ό,τι στο 1%. Αυτή είναι η εκτίμησή μου.



NZZ για τη «Μαρία του Έβρου»: Η μεγαλύτερη υπόθεση fake news -Influencer η Μπαϊντά, ζει στη Γερμανία

 



Για μιά μεγάλη απάτη που στήθηκε σε βάρος της Ελλάδας, από ΜΚΟ, από τον ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα, και από το καθεστώς της Τουρκίας γράφει η ελβετική Neue Zürcher Zeitung και δημοσιεύει το iefimerida.gr

Υπενθυμίζουμε ότι τα φαιδρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πει μέχρι σήμερα συγνώμη στο Ελληνικό λαό, και μάλιστα ο Σπίρτζης επιμένει στην απάτη χωρίς ίχνος ντροπής και ηθικής.

Γράφει το iefimerida.gr

Με την υπόθεση της Μπαϊντά Σ., βασικής «πηγής» των ρεπορτάζ του περιοδικού «Der Spiegel» για το -όπως αποδείχθηκε- ανύπαρκτο περιστατικό θανάτου ενός παιδιού στον Έβρο, ασχολείται η ελβετική Neue Zürcher Zeitung.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το γερμανικό περιοδικό, «αντί να συμβιβαστεί ειλικρινά με τις δικές του αποτυχίες, συνεχίζει να εξαπατά το κοινό μέχρι σήμερα».

Το Spiegel αναγκάστηκε πρόσφατα να αφαιρέσει τρία άρθρα και ένα podcast σχετικά με ένα «προσφυγικό δράμα», επειδή βασιζόταν σε κατασκευασμένες ιστορίες, επισημαίνει η εφημερίδα της Ζυρίχης, σε ένα ιδιαίτερα εκτενές άρθρο της. «Ένα ερώτημα παραμένει: είναι οι δημιουργοί του κορυφαίου μέσου με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία και τις περισσότερες παραπομπές στη Γερμανία απλώς αφελείς ή μήπως κρύβουν σκόπιμα το γεγονός ότι εξαπατήθηκαν από έναν μάρτυρα που ήταν περισσότερο φαντασιόπληκτος από ό,τι αξιόπιστος;», γράφει η εφημερίδα, η οποία επιχείρησε να μιλήσει με την Μπαϊντάα Σ., αφού την εντόπισε σε επαρχιακή περιοχή της Ρηνανίας - Παλατινάτου, αλλά η 27χρονη αρνήθηκε. «Όχι, δεν θέλω πλέον να μιλήσω για το νησί και την Ελλάδα. Ήταν μια δύσκολη, θλιβερή περίοδος. Τώρα θέλω να αρχίσω μια νέα ζωή», είπε στους δημοσιογράφους της ΝΖΖ.

Influencer στη Γερμανία η Μπαϊντά Σ. που έδειχναν για πρόσφυγα στον Έβρο

Το πώς ακριβώς ενεπλάκη στην υπόθεση η Μπαϊντά Σ. παραμένει ασαφές, επισημαίνει η εφημερίδα, αλλά εξηγεί ότι η νεαρή γυναίκα, η οποία εμφανιζόταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως κοσμοπολίτισσα «Influencer», βρέθηκε ξαφνικά τον περασμένο Αύγουστο να ζητά βοήθεια για λογαριασμό 38 προσφύγων οι οποίοι υποτίθεται ότι είχαν εγκλωβιστεί αβοήθητοι στο νησί του Έβρου. «Είναι η αρχή μιας διεθνούς εκστρατείας κατά της πολιτικής της ΕΕ για τη μετανάστευση (…) Το Spiegel κάνει λόγο για πανευρωπαϊκό έγκλημα», αναφερόμενο σε υποτιθέμενα pushbacks της Ελλάδας. «Σε αυτή την περίπτωση ένα κορίτσι που το έλεγαν Μαρία πέθανε από δάγκωμα σκορπιού επειδή οι υπηρεσίες της ΕΕ δεν προσέφεραν βοήθεια», επισημαίνει η ΝΖΖ, παραπέμποντας στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού.

Η ΝΖΖ εξηγεί ακόμη ότι «ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απειλεί τακτικά με πόλεμο την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας τα εκατομμύρια των μεταναστών και σύρων προσφύγων ως μοχλό πίεσης κατά της ΕΕ» και προσθέτει ότι «σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία, οι διακινητές επανειλημμένα δημιουργούν επείγουσες καταστάσεις προκειμένου να πείσουν τις αρχές να επέμβουν, π.χ. με βρέφη τα οποία υποτίθεται ότι είναι άρρωστα, ενώ είναι υγιή» και ότι «οι ΜΚΟ που προωθούν το άνευ όρων δικαίωμα στη μετανάστευση συχνά παρουσιάζουν δηλώσεις μεταναστών ως γεγονότα και οι δημοσιογράφοι με τη σειρά τους θεωρούν αυτές τις διηγήσεις ως έρευνα».

Η Μπαϊντά Σ. βρισκόταν σε επαφή με ελληνικές ΜΚΟ και ο δικηγόρος κάποιας από αυτές τις οργανώσεις την έφερε σε επαφή με τον ανταποκριτή του Spiegel, αναφέρει το ρεπορτάζ και παραθέτει τα ερωτηματικά που προκύπτουν από την κάλυψη της υπόθεσης. Όπως λέει, η Μπαϊντά Σ. εξαφανίστηκε μια μέρα πριν από την άφιξη στην Ελλάδα της ομάδας των μεταναστών που εκπροσωπούσε. Πώς μπόρεσε να φύγει από την Ελλάδα, απλώς ως αιτούσα άσυλο; Ήταν πρόσφυγας το καλοκαίρι του 2022 ή προσποιείτο για τα ΜΜΕ; «Το όνομά της δεν περιλαμβάνεται καν σε λίστα προσφύγων που εστάλη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», η υποτιθέμενη γιαγιά της για την οποία μιλούσε σε βιντεομηνύματα δεν υπήρχε, όπως πιθανόν δεν υπάρχει και η μικρή Μαρία, η οποία υποτίθεται ότι πέθανε στο νησί», γράφει η ΝΖΖ και επισημαίνει την προσπάθεια του Spiegel να ελέγξει το σκάνδαλο με κάθε είδους ελιγμούς και να παρουσιάσει την υπόθεση ως μια «λυπηρή αποτυχία».

Στις 30 Δεκεμβρίου 2022, το περιοδικό δημοσιεύει τις εξηγήσεις του. «Τα άρθρα θα έπρεπε να έχουν διατυπωθεί πιο προσεκτικά», έγραψε το Spiegel. «Ο αναπληρωτής διευθυντής διεθνών ειδήσεων μετέτρεψε τις δηλώσεις των προσφύγων σε γεγονότα, κανείς δεν τα ήλεγξε», αντιτείνει η ΝΖΖ κάνει λόγο για «μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις fake news από την εποχή του σκανδάλου με τον Κλάας Ρελότιους (σσ. πρώην συντάκτη του Spiegel, ο οποίος το 2018 παραδέχθηκε ότι σε τουλάχιστον 14 άρθρα είχε διαστρεβλώσει γεγονότα ή επινοήσει δηλώσεις)». Σημειώνει επίσης ότι ο ανταποκριτής του περιοδικού στην Ελλάδα «ακολουθούσε» την Μπαϊντά Σ. στο Instagram, αλλά προφανώς δεν είχε παρατηρήσει κάτι για την προηγούμενη ζωή της, η οποία δεν ταίριαζε στη γυναίκα του περασμένου καλοκαιριού, η οποία εμφανιζόταν βουρκωμένη και απεριποίητη. «Υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Μπαϊντά Σ.», συνεχίζει η ελβετική εφημερίδα και προσθέτει ότι, ακόμη και η ΜΚΟ Humanrights 360, η οποία είχε δώσει πληροφορίες στα ΜΜΕ για την υπόθεση του Έβρου, έλαβε τελικά δημοσίως αποστάσεις από το ρεπορτάζ του Spiegel. Επιπλέον, όταν η ΝΖΖ απηύθυνε στο Spiegel το ερώτημα, «γιατί η Μπαϊντά Σ. εξακολουθεί να αναφέρεται στο ρεπορτάζ του ως μάρτυρας», το περιοδικό επικαλέστηκε απλώς την «προστασία των πληροφοριοδοτών και των πηγών» προκειμένου να μην απαντήσει.

Το ρεπορτάζ της ΝΖΖ κλείνει με μια ερώτηση που απηύθυνε η εφημερίδα στη Μπαϊντά Σ. σχετικά με τη γιαγιά της, για την οποία υποτίθεται ότι ζητούσε βοήθεια. Η 70χρονη θα έπρεπε να βρίσκεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα έλεγε τότε η νεαρή γυναίκα. «Η γιαγιά μου δεν είναι ακόμη στην Ελλάδα», απάντησε.



Ολόκληρο το δημοσίευμα της NZZ για τον Έβρο

Τίτλος: «Η Influencer Baidaa S. δημοσίευε φωτογραφίες από γερμανικές πόλεις. Ξαφνικά, το SPIEGEL την παρουσίασε με άθλια ρούχα, ως πρωταγωνίστρια ενός προσφυγικού δράματος στην Ελλάδα»

Υπότιτλος: «Το SPIEGEL ξεκίνησε εκστρατεία εναντίον της Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΕ, η οποία εικάζεται ότι βασίστηκε σε Fake News και ενορχηστρώθηκε από μία νεαρή γυναίκα. Αντί να επεξεργαστεί με ειλικρίνεια την αποτυχία του, συνεχίζει να εξαπατά μέχρι σήμερα την κοινή γνώμη»

Το εκτενές ρεπορτάζ του συντάκτη στην επιφυλλίδα της ε/φ Lucien Scherrer και του συντάκτη Ερευνητικής Δημοσιογραφίας Forrest Rogers αναφέρει:

Η Baidaa S. ανοίγει προσεκτικά την πόρτα του διαμερίσματος. Φορά μια σκούρα μπλε μαντίλα και κρατά στην αγκαλιά της ένα παιδί. Είναι Σάββατο, η γειτόνισσά της έχει έρθει για επίσκεψη. Η Baidaa S. χαμογελά με κάποια ανασφάλεια, αντί για γερμανικά ή αγγλικά θα ήθελε να μιλήσει αραβικά και να μεταφράζει η γειτόνισσά της. Όχι, ενημερώνει τους δημοσιογράφους της NZZ, δεν θέλει πλέον να μιλά για το νησί και την Ελλάδα. «Ήταν μια δύσκολη, θλιβερή στιγμή», λέει. «Τώρα θέλω να ξεκινήσω μια νέα ζωή». Στο κλιμακοστάσιο υπάρχει ένα καρότσι που ανήκει στη γειτόνισσα της Baidaa S., έξω είναι σκοτεινά και κάνει κρύο.

Η Baidaa S. επισκέπτεται κάθε Σαββατοκύριακο το σύζυγό της, ο οποίος ζει σε μια ήσυχη περιοχή με κατοικίες στην επαρχία του Παλατινάτου. Αυτοκίνητα μεσαίου κυβισμού και ρυμουλκούμενα είναι παρκαρισμένα στους χώρους στάθμευσης, ενώ ανεμογεννήτριες περιστρέφονται στους λόφους στον ορίζοντα. Ένας γείτονας φέρνει ξύλα στο σπίτι για το Σάββατο το βράδυ. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η 27χρονη δεν θέλει να μιλήσει στα ΜΜΕ. Διότι η Baidaa S. είναι η κεντρική φιγούρα σε ένα σκάνδαλο στα ΜΜΕ, το οποίο θέτει το γερμανικό περιοδικό DER SPIEGEL σε θέση απολογούμενου.

Τέσσερα χρόνια μετά την αποκάλυψη των ψευδών άρθρων του Claas Relotius, το περιοδικό χρειάστηκε πρόσφατα να αφαιρέσει από την ιστοσελίδα του τρία άρθρα και ένα podcast για ένα προσφυγικό δράμα, επειδή βασίζονταν σε κατά τα φαινόμενα κατασκευασμένες ιστορίες. Αν και το SPIEGEL δημοσίευσε μια πολυσέλιδη επεξεργασία της υπόθεσης λίγο πριν την Πρωτοχρονιά, ένα ερώτημα παραμένει ακόμα: Είναι οι υπεύθυνοι του κορυφαίου ΜΜΕ, στα δημοσιεύματα του οποίου γίνεται επίκληση περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου ΜΜΕ στη Γερμανία απλώς αφελείς -ή μήπως αποκρύπτουν σκοπίμως το γεγονός ότι έχουν πέσει θύματα ενός μάρτυρα που είναι περισσότερο ευφάνταστος παρά αξιόπιστος;

Το πώς ακριβώς η Baidaa S. –η οποία ονομάζεται και Beida ή Baida- ενεπλάκη σε αυτή την υπόθεση παραμένει ασαφές. Το σίγουρο είναι ότι η νεαρή από τη Συρία εργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια ως συγγραφέας και influencer. Σύμφωνα με όσα δηλώνει η ίδια, γεννήθηκε στη Rakka το 1995 και έχει συγγράψει ήδη έξι βιβλία. Σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπως το Instagram και το Tiktok, δημοσιεύει ρήσεις που εκπέμπουν ευσέβεια για τον Αλλάχ, αναφέρει γνωμικά και μοιράζεται φωτογραφίες από όλο τον κόσμο, συχνά από την Τουρκία και τη Γερμανία.

Τον Μάρτιο του 2021, για παράδειγμα, δημοσίευσε μια φωτογραφία στο Instagram μιας γυναίκας που κρατά ένα φλιτζάνι καφέ και διαβάζει ένα βιβλίο, τα πόδια της είναι καλυμμένα με ένα χνουδωτό ύφασμα. Ως τοποθεσία δίδεται η «Γερμανία». Σύμφωνα με άλλες δημοσιεύσεις της, η Baidaa S. είχε βρεθεί εκείνη τη χρονιά και στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλα μέρη στην Τουρκία. Οργανώσεις Σύρων εξόριστων αναφέρθηκαν σε αυτήν το 2019, ενώ το 2018 έγραψε ένα άρθρο με θέμα την προδοσία στην ε/φ Al Watan Voice. Ένα βιβλιοπωλείο στο Safak της Τουρκίας προωθούσε το 2021 το τελευταίο της βιβλίο στο Facebook. Στη δημοσίευση εμφανίζεται να το κρατά περήφανα ποζάροντας στην κάμερα, το πρόσωπό της είναι προσεκτικά μακιγιαρισμένο, τα μαλλιά της καλυμμένα με ένα κομψό χιτζάμπ. Στο εξώφυλλο του βιβλίου είναι γραμμένος ο τίτλος «Η ανοησία της καρδιάς».

Η ίδια γυναίκα εμφανίστηκε ξαφνικά στα διεθνή ΜΜΕ τον Αύγουστο του 2022. Ωστόσο, όχι ως κοσμοπολίτισσα influencer, αλλά ως απελπισμένη εκπρόσωπος μιας ομάδας 38 ατόμων, κατά βάση Σύρων προσφύγων, εγκλωβισμένη στην ελληνοτουρκική συνοριακή περιοχή. «Η Baidaa S. και άλλοι πρόσφυγες παραμένουν εδώ και μέρες εγκλωβισμένοι σε ένα νησί του συνοριακού ποταμού Έβρου», έγραφε το SPIEGEL στις 10 Αυγούστου. Στην εικόνα που συνοδεύει το άρθρο, η γυναίκα από τη Συρία φορά ένα φτωχό μπλε χιτζάμπ και κοιτάζει την κάμερα με πρησμένα μάτια και χωρίς μακιγιάζ. Πίσω της υπάρχουν άνδρες, γυναίκες και μερικά παιδιά καθισμένα σε ένα καταξεραμένο λιβάδι. Ο τίτλος του άρθρου του SPIEGEL είναι: «Η 5χρονη Μαρία χάνει τη ζωή της στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Είναι η αφετηρία μιας διεθνούς εκστρατείας κατά της Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΕ. Οι πρόσφυγες, σύμφωνα με το SPIEGEL, τον Guardian, το Channel 4 και άλλα ΜΜΕ, μεταφέρθηκαν στα σύνορα από τις τουρκικές Αρχές, αλλά οι Έλληνες συνοριοφύλακες του απέτρεπαν από το να διασχίσουν τα σύνορα της ΕΕ χρησιμοποιώντας βία. Με αυτά τα Pushbacks, συνέχιζε το άρθρο, η Ελλάδα παραβιάζει για ακόμα μια φορά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ακόμη χειρότερα, στην προκειμένη περίπτωση μια κοπέλα ονόματι Μαρία έχασε τη ζωή της από τσίμπημα σκορπιού, επειδή οι Αρχές της ΕΕ απέτυχαν να παράσχουν βοήθεια, υποστηριζόταν στο δημοσίευμα. Αν δεν επέμβουν, ένα άλλο κορίτσι κινδυνεύει να πεθάνει. Το SPIEGEL έκανε λόγο για «έγκλημα ολόκληρης της Ευρώπης», η οποία δείχνει μέσα από αυτό το παράδειγμα το πώς θυσιάζονται οι αξίες στα σύνορά της.

Η εκστρατεία στα ΜΜΕ που ξεκίνησε το SPIEGEL στις 10 Αυγούστου εναντίον της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης αφορά έναν τομέα, στον οποίο όλες οι πλευρές καταφεύγουν σε τεχνάσματα, συγκαλύψεις και ψέματα. Σχετίζεται με ανθρώπινες ζωές, κρατικά συμφέροντα, συνοριακές διαφορές, ιδεολογία και πολλά χρήματα. Ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan απειλεί τακτικά την Ελλάδα με πόλεμο, χρησιμοποιεί δε τα εκατομμύρια μεταναστών και Σύρων προσφύγων, ορισμένοι από τους οποίους ζουν εδώ και χρόνια στην Τουρκία, ως μοχλό πίεσης εναντίον της ΕΕ. Σύμφωνα με στοιχεία από διασώστες, οι διακινητές επανειλημμένα σκηνοθετούν επείγουσες καταστάσεις, προκειμένου να πείσουν τις Αρχές να επέμβουν, για παράδειγμα μωρά που υποτίθεται ότι είναι άρρωστα αλλά στην πραγματικότητα είναι υγιή. Η ελληνική κυβέρνηση και ο Οργανισμός Προστασίας των Συνόρων της ΕΕ Frontex εμπλέκονται σε πολλές περιπτώσεις παράνομων Pushbacks, αρνούνται όμως την εμπλοκή τους.

ΜΚΟ που προπαγανδίζουν το άνευ όρων δικαίωμα στη Μετανάστευση, συχνά παρουσιάζουν δηλώσεις μεταναστών σαν γεγονότα. Οι δημοσιογράφοι από την πλευρά τους παίρνουν αυτές τις περιγραφές και τις αναδεικνύουν ως προϊόν έρευνας. Η κύρια πηγή για τα προαναφερθέντα δημοσιεύματα ήταν η Baidaa S. Ήδη από τον Ιούλιο του 2022 είχε έρθει μέσω κινητού τηλεφώνου σε επαφή με ελληνικές ΜΚΟ, όπως η Alarm Phone και η Humanrights 360, έστελνε φωτογραφίες, βίντεο και καλούσε σε βοήθεια. «Κανείς δεν μας θέλει, κανείς δεν μας βοηθά», έλεγε σε ένα βίντεο στα αγγλικά σχεδόν κλαίγοντας, «πεθαίνω από πείνα και δίψα, πεθαίνω ψυχικά και σωματικά». Και η 70χρονη γιαγιά της βρισκόταν σε κίνδυνο, υποστήριζε τότε. Δικηγόροι των ΜΚΟ έδωσαν τον αριθμό τηλεφώνου της Baidaa S. σε επιλεγμένους δημοσιογράφους, κυρίως στο Γιώργο Χρηστίδη, τον ανταποκριτή του SPIEGEL στην Ελλάδα.

Αυτό που διηγείτο η Baidaa S., οι δημοσιογράφοι τα αναμετέδωσαν αυτολεξεί στο κοινό τους. Ένα podcast του SPIEGEL στις 19 Αυγούστου ξεκινά με μία φράση της Baidaa S.: «Ένα πεντάχρονο κορίτσι είναι νεκρό, τσιμπημένο από σκορπιό». Ο Χρηστίδης ανέφερε στο Twitter ότι η Baidaa S. έχει δει από τον Ιούλιο τουλάχιστον τρεις ανθρώπους να πεθαίνουν. Οι ΜΚΟ, με τις οποίες συνεργάζονται ΜΜΕ όπως το SPIEGEL, δημοσίευσαν επίσης θολές εικόνες μιας κοπέλας ξαπλωμένης στο έδαφος και προσφύγων που φέρονταν να ξυλοκοπήθηκαν από ελληνικές και τουρκικές Δυνάμεις Ασφαλείας.

Αργότερα δεν έγινε σχεδόν καμία αναφορά στους περισσότερους του ενός θανάτους που η Baidaa S. ισχυριζόταν ότι είχε δει. Αντίθετα, σύντομα εκφράστηκαν αμφιβολίες για όσα είπε για την 5χρονη Μαρία. Αλλά και η συμπεριφορά της προκάλεσε ερωτηματικά. Στις 15 Αυγούστου επετράπη στους 38 πρόσφυγες να εισέλθουν στην Ελλάδα υπό την πίεση των ΜΚΟ, ΜΜΕ, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πολιτικών του ελληνικού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ. Οι πρόσφυγες καταγράφηκαν και οδηγήθηκαν στην περιφερειακή ενότητα Δράμας στις 9 Σεπτεμβρίου, σε εγκατάσταση για αιτούντες Άσυλο. Εκεί είχε σχεδιαστεί να παραμείνουν, μέχρι να διεκπεραιωθούν οι αιτήσεις τους.

Ωστόσο, η Baidaa S. εξαφανίστηκε μόλις μία ημέρα μετά την άφιξή της. Επίσης, το όνομά της δεν περιλαμβάνεται σε κατάλογο που απέστειλαν οι πρόσφυγες στα μέσα Ιουλίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η 70χρονη γιαγιά της, για την οποία μιλούσε σε βιντεομηνύματά της, ξαφνικά φαίνεται να μην είναι πια η γιαγιά της. Και το κοριτσάκι Μαρία, το οποίο έχασε τη ζωή του από σκορπιό και για το οποίο μιλούσε, πιθανότατα δεν υπάρχει, όπως διαπίστωσαν σύντομα Έλληνες δημοσιογράφοι. Το δεύτερο κορίτσι που φέρεται να τσιμπήθηκε από σκορπιό ήταν υγιές.

Έκτοτε το SPIEGEL, με τη συμπαράσταση ΜΜΕ όπως η Deutsche Welle, προσπάθησε να περιορίσει το σκάνδαλο χρησιμοποιώντας κάθε είδους τεχνάσματα απόσπασης της προσοχής -και να παρουσιάσει την υπόθεση ως μια λυπηρή αστοχία. Λαμβάνοντας υπόψη το είδος των πηγών, έγραφε το περιοδικό σε μια «επεξεργασία της υπόθεσης» που δημοσιεύτηκε στις 30 Δεκεμβρίου, τα άρθρα θα έπρεπε να είχαν διατυπωθεί «πιο προσεκτικά». Ο αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος Εξωτερικών Θεμάτων ανύψωσε τις δηλώσεις των προσφύγων σε γεγονότα, κανείς δεν τις έλεγξε, υποστηρίχθηκε. Λόγω των πολλών σφαλμάτων, τα συγκεκριμένα άρθρα δεν θα είναι πλέον δημοσιευμένα. Ωστόσο, η Σύνταξη του περιοδικού επαίνεσε εαυτήν ότι «εξέτασε και πάλι σε βάθος» την υπόθεση.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός του περιοδικού διευκρίνισε τα ερωτήματα για το κατά πόσον υπάρχουν θανατηφόροι σκορπιοί στη συνοριακή περιοχή του Έβρου (απάντηση: Όχι, αλλά δεν αποκλείεται ένα αφυδατωμένο παιδί να πεθάνει από τσίμπημα) ή κατά πόσον οι πρόσφυγες βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, όπως ισχυρίζονταν (Απάντηση: Μόνο εν μέρει, στην αρχή βρίσκονταν σε τουρκικό έδαφος, ίσως όμως να υποστηρίζονταν και από Τούρκους διακινητές).

Όμως το SPIEGEL δεν θέτει τα πιο σημαντικά ερωτήματα: Γιατί το όνομα της Baidaa S. δεν ήταν στον κατάλογο, τον οποίο οι πρόσφυγες έστειλαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων; Πώς κατόρθωσε να φύγει απλώς από την Ελλάδα ως αιτούμενη Άσυλο; Ήταν ακόμα πρόσφυγας το καλοκαίρι του 2022 ή υποκρινόταν στα ΜΜΕ; Αντίθετα, πληροφορείται κανείς σχεδόν τυχαία ότι η Baidaa S. «πλέον ζει στη Ρηνανία-Παλατινάτο». Λίγο μετά την παραμονή της στη Δράμα, δημοσίευσε βίντεο με ένα αεροπλάνο να απογειώνεται από την Αθήνα -με το μήνυμα ότι έφτασε στη Γερμανία «μετά από πολύ αγώνα». «Από τότε» έχει δημοσιεύσει πολλές αναρτήσεις στα κανάλια της στο Tiktok και στο Instagram, όπου την ακολουθούν περισσότερα από 24.000 άτομα.

Το SPIEGEL δεν αναφέρει λέξη για το γεγονός ότι η Baidaa S. ήταν εξαιρετικά ενεργή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και δημοσίευε φωτογραφίες γερμανικών πόλεων και τοπίων ακόμη και πριν από την παραμονή της στην Ελλάδα. Δεν αναφέρει επίσης ότι είναι συγγραφέας βιβλίων εξοικειωμένη με τα ΜΜΕ. Ή ότι ο Γιώργος Χρηστίδης ακολούθησε τον λογαριασμό της Baidaa S. στο Instagram -και προφανώς δεν παρατήρησε τίποτα για την προηγούμενη ζωή της που δεν ταιριάζει με την εικόνα της γυναίκας, στην οποία αναφερόταν το καλοκαίρι του 2022. Αντίθετα, το SPIEGEL στην «επεξεργασία της υπόθεσης» στις 30 Δεκεμβρίου 2022 την αντιμετωπίζει σαν μια συνηθισμένη πρόσφυγα από τη Συρία και μια αξιόπιστη πηγή.

Μεταξύ άλλων, το περιοδικό συνεχίζει να επικαλείται την Baidaa S. για να υποστηρίξει ότι στον Έβρο υπήρξαν Pushbacks και «πυροβολισμοί» μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Κι όλα αυτά, παρ’ όλο που υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Baidaa S. Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, η νεαρή από τη Συρία είναι ύποπτη για διακίνηση ανθρώπων και άλλα αδικήματα. Επιπλέον, στον προσφυγικό καταυλισμό δεν έλαβε κανένα έγγραφο που θα της επέτρεπε να ταξιδέψει στη Γερμανία με αεροπλάνο ή με άλλο τρόπο.

Η ΜΚΟ Humanrights 360, η οποία ενημέρωνε τα ΜΜΕ για την υπόθεση στον Έβρο, αποστασιοποιήθηκε πριν από λίγους μήνες δημοσίως από το ρεπορτάζ του SPIEGEL. Μετά από σχετικό της NZZ, κανείς από τη ΜΚΟ δεν θέλησε να πει κάτι για την Baidaa S. Ωστόσο, μια υπάλληλος έγραψε ότι είναι γνωστό πως οι αιτήσεις Ασύλου και τα ταξίδια από την Ελλάδα σε άλλες χώρες συνδέονται με «μακροχρόνιες διαδικασίες». Η συνεργασία με το δικηγόρο που ήταν υπεύθυνος για την υπόθεση στον Έβρου διακόπηκε με απόφαση της ΜΚΟ.

Το αν και πόσο καιρό η Baidaa S. ζούσε στη Γερμανία πριν από την εμφάνισή της στον Έβρο δεν μπορεί να προσδιοριστεί με βεβαιότητα. Στο νέο της τόπο διαμονής στο Παλατινάτο είναι περισσότερο γνωστός ο σύζυγός της. Ο Σύρος που έφτασε στη Γερμανία το 2015 θεωρείται επιτυχημένο παράδειγμα ένταξης. Εργάζεται σε μεγάλη επιχείρηση, μιλά γερμανικά και πρόσφατα πολιτογραφήθηκε Γερμανός πολίτης. Επίσης, δεν θέλει να έχει πλέον επαφές με τα ΜΜΕ, αλλά δημοσιεύει τακτικά φωτογραφίες και βίντεο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις του, το ζευγάρι αρραβωνιάστηκε το φθινόπωρο του 2021. Στις 3 Ιουλίου του ίδιου έτους, η Baidaa S. δημοσίευσε και μια φωτογραφία από το μπαλκόνι του συζύγου της που απεικόνιζε ένα ουράνιο τόξο πάνω από σπίτια και ανεμογεννήτριες. Ως θέση εκείνη τη στιγμή δηλώθηκε στο Instagram «Germany», καθώς και ο τόπος διαμονής της στο Παλατινάτο.

Διαφορετικά πράγματα λέγονται για την Baidaa S. στο χωριό. Ένας γείτονας λέει ότι είδε τη γυναίκα μόλις πριν από λίγες εβδομάδες. Μια γυναίκα που ασχολείται με πρόσφυγες αντιδρά με έκπληξη. «Τι, αυτή ήταν στην Ελλάδα;» λέει, «μία τέτοια πληροφορία θα είχε διαδοθεί στο χωριό». Η Baidaa S. διαμένει εκεί «αρκετό καιρό», αρχικά ζούσε στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Speyer και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Trier, όπου περνά τα Σαββατοκύριακα με τον σύζυγό της. Αργότερα, μετά από συνεννόηση με το σύζυγο της Baidaa S., αλλάζει τη δήλωσή της και διαβεβαιώνει ότι γνωρίζει τη γυναίκα μόνο εδώ και δύο μήνες. Από τους δημοσιογράφους ζητά να μην γράφουν κάτι αρνητικό για τους πρόσφυγες, καθώς το AfD λαμβάνει ήδη πάρα πολλές ψήφους στην περιοχή.

Οι φωτογραφίες από τη Γερμανία που δημοσίευσε η Baidaa S. στο Instagram και σε άλλα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης πριν από τον Αύγουστο του 2022 δεν αποτελούν απόδειξη ότι βρισκόταν πραγματικά στη Γερμανία. Η δήλωση τοποθεσίας μπορεί να παραποιηθεί. Είναι πιθανό να πήρε τις φωτογραφίες από το σύζυγό της και να τις δημοσίευσε στην Τουρκία ή κάπου αλλού. Δεδομένου ότι η Baidaa S. έκλεισε πρόσφατα τους λογαριασμούς της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η NZZ διαθέτει μόνο Screenshots, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον έλεγχο. Τις τελευταίες ημέρες η Baidaa S. έχει αφαιρέσει περαιτέρω ίχνη, οι λογαριασμοί της στο Tiktok και το Instagram έχουν διαγραφεί.

Παρ’ όλα αυτά, το SPIEGEL κατά τα φαινόμενα πιστεύει ότι έχει επεξεργαστεί επαρκώς την υπόθεση. Όταν ρωτήθηκε από την NZZ γιατί η Baidaa S. εξακολουθεί να αναφέρεται ως μάρτυρας και γιατί το SPIEGEL αποκρύπτει το ιστορικό της, το περιοδικό έδωσε μια τυπική απάντηση: «Η προστασία του πληροφοριοδότη και της πηγής» απαγορεύει την παροχή περαιτέρω πληροφοριών. Λες και αυτή η αρχή απαγορεύει την ενημέρωση του κοινού για μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις Fake News μετά τον Claas Relotius.

Η Baidaa S. απάντησε σε μια ερώτηση το Σάββατο: Πώς είναι η γιαγιά της, για την οποία μίλησε σε μία από τις εκκλήσεις της για βοήθεια και που θα έπρεπε να βρίσκεται τώρα στην Ελλάδα; «Η γιαγιά μου», απάντησε, «δεν βρίσκεται καν στην Ελλάδα».


iefimerida.gr