Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Νέα ξεφτίλα Μπάρκα με επίθεση κατά Ντογιάκου

 


Δέν είναι η πρώτη φορά που ξεφτιλίζεται για τις ακραίες τοποθετήσεις του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας.

Τώρα είπε να ξεφτιλιστεί κάνοντας αήθη επίθεση κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου διότι δεν του άρεσε η γνωμοδότησή του για την ΑΔΑΕ και τον ρόλο της, και είμαστε σίγουροι ότι ούτε κατάλαβε λέξη απο όσα γράφει ο κ. Ντογιάκος, απλά είδε τους άλλους και είπε να γράψει κάτι και αυτός.

Ο φαιδρός βουλευτής του Τσίπρα,  χαρακτηρίζει το Ισίδωρο Ντογιάκο «μακρύ χέρι» του Κυριάκου Μητσοτάκη «που προσπαθεί να κρύψει τις υποκλοπές», και δείχνει την κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ που έχει γεμίσει από στελέχη νούμερα.



Το ΚΤΗΝΟΣ Αιγύπτιος που βίαζε την σύντροφο του αποφυλακίστηκε σε μόλις ένα χρόνο και ξανά βίασε

 


Πριν μόλις ένα χρόνο, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, το ΚΤΗΝΟΣ από την Αίγυπτο άρπαξε τη σύντροφό του, τη φυλάκισε στο διαμέρισμα του στον Άγιο Παντελεήμονα και αφού την έσπασε στο ξύλο σε live σύνδεση απο το προφίλ της στο Facebook και μπροστά στα μάτια του ανήλικου παιδιού της που το ειχε κάλεσει με βιντεοκλήση από τη Βουλγαρία, ανοιγόκλεινε μια φιάλη υγραερίου και απειλούσε να τινάξει την πολυκατοικία στον αέρα!

Το ΚΤΗΝΟΣ σε έξαλλη κατάσταση και υπό την επήρεια μέθης, φώναζε στη σύντροφό του: «Ξέρω ότι θα έρθει η αστυνομία αλλά εγώ μπορεί και να σε σκοτώσω σήμερα» και στους αστυνομικούς που τον καλούσαν να παραδοθεί: «Όχι δεν βγαίνω με τίποτα, θα πεθάνουμε όλοι μαζί!».

Ο Αιγύπτιος κακοποιός, φυλακίστηκε και βγήκε έξω στα τέλη Νοεμβρίου ούτε σε ένα χρόνο, άρπαξε και πάλι την 32χρονη Βουλγάρα σύντροφο του και για τρεις ημέρες απο την προηγούμενη Πέμπτη μέχρι τη Δευτέρα, τη φυλάκισε στο ίδιο διαμέρισμα και τη βίαζε απειλώντας οτι θα κάνει κακό στα παιδιά της αν τον καταγγείλει για τους βιασμούς.

Ο 35χρονος Αιγύπτιος Ahmed Elshorbagy που εκμεταλλεύθηκε τα παραθυράκια του δικαστικού μας συστήματος και την ανεπάρκεια των δικαστών να αντιληφθούν ποιος είναι εγκληματίας και επικίνδυνος για την κοινωνία και ποιος όχι, και ενώ είχε φορτωθεί ενα κακούργημα κατάφερε μετά από έναν χρόνο να βρεθεί εκτός φυλακής και να ξανά βιάσει και πάλι την άτυχη γυναίκα, διαπράττοντας άλλο ένα και οι ευθύνες όσων των αποφυλάκισαν είναι μεγάλες σε βαθμό συνέργειας στο έγκλημα.

Ο άνδρας συνελήφθη και πάλι και οδηγήθηκε στις αρχές.




Ο Τσίπρας μέσω Πολάκη ζητούσε την κατάργηση της ΑΔΑΕ και τώρα κάνει καραγκιοζιλίκια

 


Δεν έχουν τέλος τα καραγκιοζιλίκια του Αλέξη Τσίπρα, δείχνοντας για ακόμα μία φορά ότι αυτός ο πολιτικός απατεώνας δεν έχει ίχνος ηθικής και σοβαρότητας.

Η γνωμοδότηση (που δεν αποτελεί νόμο ή δικαστική απόφαση) του εισαγγελέα Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, για το θέμα των αρμοδιοτήτων της ΑΔΑΕ, ήταν καμπανάκι για τον λαικιστή και επικίνδυνο Αλέξη Τσίπρα να ξεφτιλιστεί για ακόμα μία φορά, φτάνοντας στο σημείο χθες να δηλώνει ότι παραιτείται από τη βουλευτική ασυλία, ζητώντας να τον συλλάβουν, και να γελάει ο κόσμος μαζί του.

Από τη μεριά της η κυβέρνηση κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει τους θεατρινισμούς, ταυτίζοντάς τον παράλληλα με τον Γιάνη Βαρουφάκη!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε στην απάντησή του: «Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ συνηθίζουν να τιμούν τη Δικαιοσύνη μόνο όταν οι αποφάσεις της είναι σύμφωνες με τις επιδιώξεις τους. Αντίθετα, η κυβέρνηση σέβεται και τιμά σταθερά τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία: χωρίς ιδιοτελείς προϋποθέσεις, υποσημειώσεις και αστερίσκους. Εμείς σταθερά με τους κανόνες και τους θεσμούς της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει σταθερά να αναζητά ταυτότητα μέσα στην τοξικότητα.

ΥΓ.: Θα περιμέναμε από τον κ. Τσίπρα, έναν πρώην πρωθυπουργό, να αντιλαμβάνεται ότι τέτοιους είδους θεατρινισμοί ταιριάζουν περισσότερο σε κάποιον σαν τον κ. Βαρουφάκη. Τελικά, φαίνεται ότι οι δυο τους εξακολουθούν να μοιάζουν σε πολλά».

Ο φαιδρός αρχηγός της αντιπολίτευσης Νωρίτερα εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά της Δικαιοσύνης με αφορμή τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ισίδωρου Ντογιάκου, ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε μπορεί να απευθύνεται γι’ αυτό σε τηλεφωνικούς παρόχους.

Και είπε ο φαιδρός πολιτικός απατεώνας «Ως γνωστόν, έχω καταθέσει από τις 7 Δεκεμβρίου 2022 αίτημα ενώπιον της ΑΔΑΕ προκειμένου να αναζητηθούν στοιχεία σχετικά με την άρση του απορρήτου συγκεκριμένων προσώπων με κρίσιμο ρόλο στον δημόσιο βίο. Αν αυτή η ενέργεια, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διώκεται ποινικά, του δηλώνω ότι παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας και τον καλώ να προβεί στα νόμιμα σε βάρος μου. Κύριε εισαγγελέα, πλατεία Ελευθερίας 1 είναι το γραφείο μου. Σας περιμένω να με συλλάβετε», 

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεχνάει ότι είχε δώσει εντολή στον Παύλο Πολάκη τον Δεκέμβριο του 2021, ο οποίος δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τη δεύτερη φορά τις Ανεξάρτητες Αρχές και την ΑΑΔΕ και παρά τον σάλο ο Αλέξης Τσίπρας ούτε είχε αντιδράσει για αυτές τις δηλώσεις, και δεν υπήρξε ανακοίνωση ούτε από την Κουμουνδούρου.

Η υποκρίσια του ΣΥΡΙΖΑ και του επικεφαλής του, ο οποίος από την πλευρά του έχει δηλώσει πως τη δεύτερη φορά πρέπει το κόμμα του ως κυβέρνηση να ελέγξει «τους αρμούς της εξουσίας», είναι κάτι περισσότερο από εμφανής πλέον. Πολύ δε περισσότερο μετά τις αναφορές του και την επίθεση κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Τι είχε πεί όμως και είχε καταγραφεί, ο Παύλος Πολάκης χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση και διάψευση από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στην Ηλιούπολη στις 13 Δεκεμβρίου του 2021 ο Παύλος Πολάκης με εντολή του Αλέξη Τσίπρα περιέγραφε τι ακρίβως θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αφού καταλάβει εκ νέου την εξουσία.  Βάλλοντας κατά της Αρχής Διαφάνειας σημείωνε ότι δεν πρέπει να «κρατήσουμε αυτή την Αρχή» προσθέτοντας: «Όπως και κάποιες άλλες αρχές, για παράδειγμα την ΑΑΔΕ που έχει αυτονομία, δεν πρέπει να έρθει υπό πολιτικό έλεγχο;».

Μάλιστα η ΝΔ είχε εκδώσει και ανακοίνωση χωρίς να λάβει απάντηση τονίζοντας πως «Ο κ. Πολάκης, αυτή τη φορά άφησε κατά μέρος τα εμβόλια και προχώρησε σε εξειδίκευση της γραμμής του κ. Τσίπρα περί “ελέγχου των αρμών της εξουσίας”» προσθέτοντας ότι  «μιλώντας σε κομματική εκδήλωση είπε ότι τη “δεύτερη φορά” ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να καταργήσει Ανεξάρτητες Αρχές. Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στην ΑΑΔΕ, η οποία, κατά τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, “πρέπει να περάσει υπό πολιτικό έλεγχο”».

Και κατέληγε η ανακοίνωση: «Δέσμιοι της ίδιας ολοκληρωτικής λογικής, αδυνατούν να αντιληφθούν πώς λειτουργεί η δημοκρατία σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Εξακολουθούν να πορεύονται με οχήματα το μίσος και τον διχασμό. Μόνο που το 2021 δεν είναι 2014».



Φίμωσαν και λήστεψαν οικογένεια στο Παλαιό Φάληρο

 



Σύμφωνα με πληροφορίες οι κακοποιοί αφαίρεσαν μετρητά και κάποια χρυσαφικά και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.

Όλα έγιναν περίπου στις 3 τα ξημερώματα, οι ληστές παρακολουθούσαν τον 55χρονο πατέρα της οικογένειας και λίγο πριν μπει στην πολυκατοικία τον ακινητοποίησαν, τον απείλησαν και εν συνεχεία τον ανέβασαν μέχρι το διαμέρισμα όπου βρίσκονταν η γυναίκα και τα ανήλικα παιδιά τους. 

Το θύμα αναγκάστηκε να τους αποκαλύψει το σημείο, αφού προηγουμένως είχαν κάνει το σπίτι φύλλο και φτερό. Οι ληστές πήραν κοσμήματα και χρήματα και εξαφανίστηκαν.

Οι αρχές θεωρούν οι ληστές ήξεραν τι ώρα γύριζε ο 55χρονος από τη δουλειά του. Οι αστυνομικοί έκανα εξονυχιστική έρευνα στο σπίτι για δακτυλικά αποτυπώματα και γεννητικό υλικό ενώ εκτιμούν ότι οι δράστες είναι σεσημασμένοι και ανήκουν σε συμμορία που χτυπά σπίτια.



Ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος θα ταφεί ως ιδιώτης

 


Ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος θα ταφεί ως ιδιώτης, κοντά στους προγόνους του στο Τατόι. Αυτό αποφασίστηκε σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, σχετικά με την κηδεία του τέως Βασιλιά.

Σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκαν τα εξής:

Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης,

Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι,

Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο Ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία,

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη,

Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Στην κηδεία του Κωνσταντίνου θα παραστούν εκπρόσωποι των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης και δεν αποκλείεται να παραστεί ο βασιλιάς της Αγγλίας Κάρολος, ο οποίος είχε στενές σχέσεις με τον εκλιπόντα. Υπενθυμίζεται ότι ο Κωνσταντίνος είχε βαφτίσει τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου πρίγκιπα Ουίλιαμ, ενώ ο Κάρολος ήταν μεταξύ των αναδόχων της εγγονής του Κωνσταντίνου Μαρίας-Ολυμπίας.

Η ανακοίνωση της οικογένειας αναμένεται σήμερα, όπως και οι λεπτομέρειες για τα της κηδείας.





Συλλυπητήρια Μητσοτάκη για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο: Τον λόγο έχει η Ιστορία – Αυτή θα τον κρίνει δίκαια και αυστηρά

 


Τα συλλυπητήριά του εκφράζει ο πρωθυπουργός Κυριακος Μητσοτάκης σε δήλωσή του για τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

O κ. Μητσοτάκης σημειώνει στη δήλωσή του:

«Η πολυκύμαντη διαδρομή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σημάδεψε και σημαδεύτηκε από ταραγμένες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου.

Από τραύματα, τα οποία επούλωσαν, ωστόσο, οι επιλογές, η ελεύθερη συνείδηση και η ωριμότητα του λαού μας. Αλλά και η διακριτική, είναι αλήθεια, στάση του ιδίου σε όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Με τον θάνατό του γράφεται, τώρα, και σε ανθρώπινο επίπεδο, ο τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974.

Τον λόγο, πλέον, έχει η Ιστορία. Αυτή θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής.

Γιατί τον άνθρωπο Κωνσταντίνο τον συνοδεύει, ήδη, η θλίψη και ο σεβασμός μπροστά στην απώλεια της ίδιας της ζωής.

Απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».




Νομοθετική πρωτοβουλία για καθορισμό των αμοιβών ηθοποιών και χορευτών στο δημόσιο


 

Σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το ζήτημα της αναβάθμισης και διαβάθμισης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (Δραματικές Σχολές, Σχολές Χορού, Ωδεία), καθώς αναγνωρίζεται ως θέμα κομβικό για την εκπαιδευτική και για την πολιτιστική πολιτική της χώρας μας:

Επισημάνθηκε για ακόμα μία φορά ότι το ΠΔ 85/2022 δεν αλλάζει καθόλου το καθεστώς πρόσληψης και των αμοιβών των καλλιτεχνών που υπηρετούν στο Δημόσιο.

Ταυτόχρονα, συμφωνήθηκε να αναληφθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για τον καθορισμό των αμοιβών των ηθοποιών και των χορευτών που παρέχουν καλλιτεχνική υπηρεσία στο Δημόσιο, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού, εναρμονίζοντας με ενιαίο τρόπο τις μισθολογικές προβλέψεις για το σύνολο των φορέων του Δημοσίου.

Περαιτέρω, αποφασίστηκε η κυβέρνηση να προχωρήσει συντεταγμένα τόσο με την αναβάθμιση όσο και με τη διαβάθμιση των σπουδών παραστατικών τεχνών. Την προετοιμασία αυτού του σύνθετου εγχειρήματος που παραμένει άλυτο για δεκαετίες αναλαμβάνουν Μεικτές Επιτροπές με εκπροσώπους των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού και τη συμμετοχή προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους από τους τομείς του θεάτρου, του χορού και της μουσικής.




Επιλέχθηκε η αρχιτεκτονική πρόταση που θα δημιουργήσει το Νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα

 


Η Διεθνής Επιτροπή Αξιολόγησης, που συγκροτήθηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, τον Απρίλιο 2022, διεξήγαγε και περάτωσε τη διαδικασία επιλογής της μελέτης του αρχιτεκτονικού προσχεδίου, δηλαδή της αρχιτεκτονικής πρότασης, σύμφωνα με την οποία ιδρύεται το Νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η Διεθνής Επιτροπή Αξιολόγησης επέλεξε, ομόφωνα, μετά από ενδελεχή και διεξοδική εξέταση των προτάσεων που υποβλήθηκαν την πρόταση των αρχιτεκτονικών γραφείων David Chipperfield Architects και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε.


Η επιλεγείσα πρόταση συγκεντρώνει τα στοιχεία της ευρηματικής σχέσης μεταξύ του παλαιού και του νέου κτηρίου, της ποιότητας της χωρικής εμπειρίας, της ευαισθησίας προς τις προγραμματικές και μουσειολογικές-μουσειογραφικές προκλήσεις, της πολεοδομικής ένταξης στον ιστό της πόλης και της πρωτοπόρας επίλυσης θεμάτων βιωσιμότητας και περιβαλλοντικού σχεδιασμού.

Η πρόταση των γραφείων David Chipperfield και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη εικονοποιεί το όραμα, δημιουργεί ένα μοναδικό τοπόσημο στον αστικό ιστό, είναι ανθρωποκεντρική. Προβάλλει την εθνική διάσταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο συνδέει με το παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Η παρουσίαση της πρότασης των  γραφείων Chipperfield –Τομπάζη θα γίνει, εντός του επομένου μηνός, από τους αρχιτέκτονες με την παρουσία του Πρωθυπουργού.

Η επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου συμβάλλει ουσιαστικά στην αναγέννηση της ευρύτερης περιοχής του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Πρόκειται για ένα από τα εμβληματικά έργα, που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συμπεριλάβει στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και για το οποίο έχει έντονο προσωπικό ενδιαφέρον.


 



«Πάω Μπροστά»: Πάνω από 53.000 οι αιτήσεις εργαζομένων

 


Ξεπέρασαν τις 53.000 οι αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων «Πάω Μπροστά» της ΔΥΠΑ, που «άνοιξε» στις 22 Δεκεμβρίου και χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με συνολικό προϋπολογισμό 155 εκατομμυρίων ευρώ.

Το νέο πρόγραμμα προσφέρει επιδοτούμενη κατάρτιση διάρκειας 80 ωρών σε 150.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, η οποία οδηγεί σε απόκτηση ψηφιακών και «πράσινων» γνώσεων και δεξιοτήτων και αντίστοιχη πιστοποίηση μέσω ανεξάρτητων φορέων πιστοποίησης. Το ποσό της επιδότησης ωφελούμενων ανέρχεται σε 5 ευρώ ανά ώρα, δηλαδή συνολικά έως τα 400 ευρώ.

Στόχος της δράσης είναι οι εργαζόμενοι να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των σύγχρονων τάσεων στους χώρους εργασίας, να αναβαθμίσουν τις προοπτικές τους και κατά συνέπεια να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.



600 νέοι ειδικοί φρουροί στα Α.Τ. της Αττικής από τις 20 Ιανουαρίου


 

Από τις 20 Ιανουαρίου, 600 νέοι Ειδικοί Φρουροί, αστυνομικοί θα κατευθυνθούν στο σύνολο των αστυνομικών τμημάτων του λεκανοπεδίου Αττικής. Αποκλειστική αποστολή τους είναι να ενισχύσουν τις περιπολίες και την παρουσία της Αστυνομίας στις γειτονιές. Η κατανομή τους θα γίνει με βάση τα κενά των οργανικών θέσεων και που υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Αυτό αφορά και γειτονιές του κέντρου της Αθήνας και τις γειτονιές στα Δυτικά Προάστια και ειδικά στις περιοχές που συχνά γίνονται ειδικές επιχειρήσεις, Ζεφύρι, Λιόσια, Μενίδι κ.λπ. και σε νέες δυναμικές περιοχές του Λεκανοπεδίου που έχουν πολύ αστικό πληθυσμό και μεγάλες ανάγκες αστυνόμευσης.

Στο μεταξύ, η πανεπιστημιακή αστυνομία, οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων περιπολούν σε 3 Πανεπιστήμια αυτή τη στιγμή: Στο ΑΠΘ και στην Πανεπιστημιούπολη και Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου και έχουν σημαντικά αποτελέσματα.

Δεδομένη είναι και η  απόφαση της Κυβέρνησης να προσχωρήσει στην κατασκευή των επόμενων 35 χιλιομέτρων φράχτη στην περιοχή των Δήμων Σουφλίου και Διδυμοτείχου. Οι μελέτες είναι έτοιμες, και έχει υπάρξει πλήρης συνεργασία με το Στρατό για να προβλεφθούν όλα τα απαραίτητα.



Ζήτημα ύψιστης σημασίας το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

 


Η Κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της κινήθηκε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και κυρίως με αποτελεσματικότητα, προκειμένου να πραγματωθεί ο εθνικός στόχος της οριστικής επιστροφής της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, με βάση την πάγια θέση της χώρας μας, ότι δηλαδή δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και φυσικά κυριότητα των Γλυπτών. Αυτά τα 3,5 χρόνια σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος στο ζήτημα αυτό. Όχι γενικά, όχι αφηρημένα, αλλά με πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα, με πολύ συγκεκριμένα βήματα. 

Θα αναφερθούμε σε τρία από αυτά:


Το Σεπτέμβριο του 2021 η Διακυβερνητική επιτροπή της UNESCO για πρώτη φορά εκδίδει απόφαση με βάση την οποία καλεί την βρετανική Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της σε σχέση με την επανένωση των γλυπτών.

Μια μερική επιστροφή ορισμένων από τα Γλυπτά του Παρθενώνα έχει ήδη ξεκινήσει. Τονίζω την πολύ μεγάλη σημασία της επιστροφής του θραύσματος Fagan που είναι ένα θραύσμα από την Ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα, καθώς επίσης και τα τρία θραύσματα τα οποία επιστρέφουν από το Βατικανό που επιστρέφουν στη χώρα μας.

Την πολύ ριζική μεταστροφή της κοινής γνώμης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ειδικά αυτό δεν ήρθε από μόνο του, αλλά μέσα από πολύ συντονισμένες ενέργειες της ελληνικής Κυβέρνησης.

Παρά την ξεκάθαρη θέση της Κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας -που για τεσσεράμισι χρόνια ως Πρωθυπουργός δεν έκανε απολύτως τίποτα για την προώθηση του εθνικού μας αιτήματος, της επιστροφής των Γλυπτών- εμφανίζεται να υιοθετεί δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου που κάνουν λόγο για επικείμενη συμφωνία δανεισμού των Γλυπτών. Πρόκειται για έσχατη υποκρισία, καθώς το ενδεχόμενο αυτό έχει αποκλειστεί ρητά, κατηγορηματικά και δημόσια, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.


Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας για την εθνική μας αυτοσυνειδησία και δεν χωρούν ούτε μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ούτε επαρχιωτισμός, ούτε αντιδραστικότητα.