Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Κουτσούμπας προς Τσίπρα: «Μούφα» και «καρικατούρα» η προοδευτική κυβέρνηση

 



Όσοι πίστευαν ότι το ΚΚΕ θα μπορούσε να συνδράμει, έστω και με ψήφο ανοχής, σε μια κυβέρνηση «προοδευτική», όπως την αποκαλούν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25, διαψεύστηκαν από όσα είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Σε συνέντευξή του ο κ. Κουτσούμπας, γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε λόγο για «“προοδευτική” κυβέρνηση μούφα» και «καρικατούρα», ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συμπράξει σε κάτι τέτοιο. «Δεν θα μας συγχωρούσε ποτέ η εργατική τάξη, ο ελληνικός λαός μια επιλογή συμμετοχής ή ανοχής σε μια τέτοια “προοδευτική” κυβέρνηση μούφα. Στην πολιτική και γενικά στη ζωή δεν ισχύει “είμαι ό,τι δηλώνω”», είπε συγκεκριμένα και συμπλήρωσε:

«Την τελευταία φορά η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ καλούσε για μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση. Η κατάληξη γνωστή, αφού γνωρίσαμε την πιο μνημονιακή κυβέρνηση που πέρασε. Τι σχέση έχουν με την “πρόοδο” οι δεσμεύσεις προς την ΕΕ του κεφαλαίου και της διαφθοράς που υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Τι σχέση έχουν με την “πρόοδο” τα νομοσχέδια του Μητσοτάκη που ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και τους εξοπλισμούς, μέχρι το Ελληνικό και τις ειδικές οικονομικές ζώνες στα Ναυπηγεία; Τι σχέση έχει με την “πρόοδο” η στρατηγική στον τομέα της ενέργειας, όπως τα χρηματιστήρια ενέργειας, η απολιγνιτοποίηση, η λεγόμενη απελευθέρωση κ.λπ., όπου ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε πρωτεργάτης; Ήδη σας περιέγραψα σε ποιες ράγες θα κινηθεί η καρικατούρα “προοδευτική κυβέρνηση”, γι’ αυτό και το ΚΚΕ θα είναι αταλάντευτα και μαχητικά απέναντι. Το κόλπο, βέβαια, είναι γνωστό από την εποχή του αλήστου μνήμης ΠΑΣΟΚ. Παίρνουν την “πρόοδο”, μια έννοια ταυτισμένη με τα συμφέροντα και τους δίκαιους αγώνες του λαού, και την κάνουν “δώρο” με τις πολιτικές επιλογές τους στο μεγάλο κεφάλαιο και το διεφθαρμένο σύστημά του».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Κουτσούμπας ερωτάται με ποιο ποσοστό θα είναι ικανοποιημένο το ΚΚΕ στις εκλογές. «Η θετική αποτίμηση ενός υψηλού ποσοστού του ΚΚΕ στις εκλογές πιστώνεται κατευθείαν στη συνεπή πάλη, μέσα κι έξω από τη Βουλή, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική αλλαγή της κατάστασης. Σε μια σειρά ποιοτικούς δείκτες των δημοσκοπήσεων πάρα πολλοί -περίπου 1 στους 4- αναγνωρίζουν ότι το ΚΚΕ είναι αξιόπιστη, συνεπής και μαχητική πολιτική δύναμη και ότι δυνητικά θα μπορούσαν να ψηφίσουν ΚΚΕ. Σε όλους αυτούς λέμε, λοιπόν, πως η σκέψη τους πρέπει να γίνει απόφαση και επιλογή που θα φτάσει μέχρι την κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ», απάντησε.


iefimerida.gr



Φάρμακα: Πόσο ασφαλή είναι μετά την ημερομηνία λήξης

 



Είναι καλή ιδέα να κρατάμε τα φάρμακα μετά την ημερομηνία λήξης; Πόσο ασφαλής είναι η λήψη τους; Οι ειδικοί απαντούν.

Κάποια στιγμή, τακτοποιώντας το φαρμακείο του σπιτιού ή σε μια έκτακτη ανάγκη για ανακούφιση από συμπτώματα όπως υψηλός πυρετός, οι περισσότεροι θα πέσαμε σε σωτήρια φάρμακα που, δυστυχώς, η αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης είχε παρέλθει κατά κάποιους μήνες ή και περισσότερο από έναν χρόνο. Και τώρα;


Περίπου αυτό ήταν το ερώτημα που τέθηκε στους ειδικούς του Τμήματος Ενημέρωσης για την Υγεία του Καταναλωτή της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, σχετικά με την ασφάλεια των φαρμάκων μετά τη λήξη τους,  στο οποίο απάντησε ο Δρ Robert H. Shmerling, ανατρέχοντας σε μια παλιά και μεγάλη μελέτη.


Το 1986, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ ξεκίνησε ένα ερευνητικό πρόγραμμα (Shelf Life Extension Program/SLEP) σχετικά με την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα φαρμάκων αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων που είχε συγκεντρώσει ο στρατός, τα οποία πλησίαζαν ή είχαν υπερβεί τις ημερομηνίες λήξης. Τα σκευάσματα υποβλήθηκαν σε εκτενείς δοκιμές υπό την επίβλεψη του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα περισσότερα φάρμακα ήταν ακόμα «καλά», σχεδόν τρία χρόνια μετά την ημερομηνία λήξης τους. Κάποια σκευάσματα όπως ενέσιμη αμοξικιλλίνη, σιπροφλοξασίνη και διφαινυδραμίνη ήταν ασφαλή και αποτελεσματικά 12 μήνες έως πάνω από 15 χρόνια μετά.


Τα πράγματα βέβαια είναι πιο σύνθετα. Όπως αναφέρει ο Δρ Shmerling:


Οι δοκιμές σταθερότητας φαρμάκων έγιναν στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90, συνεπώς δεν γνωρίζουμε τι ισχύει για νεότερα φάρμακα που έχουν λήξει και δεν έχουν ελεγχθεί

Ελέχθηκαν μόνο 120 περίπου φάρμακα, με πολλά σκευάσματα να μη χρησιμοποιούνται από τον γενικό πληθυσμό αλλά κυρίως στρατιώτες, όπως αντίδοτα για χημικές δηλητηριάσεις και ανθελονοσιακά φάρμακα. Ωστόσο, άλλες μελέτες και ανασκοπήσεις δεδομένων καταλήγουν σε κοινά συμπεράσματα.

Ορισμένα φάρμακα όπως αντιβιοτικά σε σιρόπι, ασπιρίνη, νιτρογλυκερίνη και ινσουλίνη απέτυχαν στις δοκιμές σταθερότητας, παρουσιάζοντας σημάδια φθοράς. Συνεπώς, τέτοια σκευάσματα πρέπει να μην λαμβάνονται μετά τις ημερομηνίες λήξης του κατασκευαστή τους.

Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Μπορεί η λήψη ενός αντιαλλεργικού φαρμάκου έναν μήνα μετά τη λήξη του να είναι ασφαλής, δεν ισχύει το ίδιο και για ένα αντιαρρυθµικό φάρµακο που λόγω αναποτελεσματικότητας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνες αρρυθμίες. Επίσης ένα φάρμακο που έληξε πριν έναν μήνα μπορεί να έχει ισχυρή ακόμα δράση, όχι όμως αν έχουν παρέλθει πέντε χρόνια από την ημερομηνία λήξης.

Τα φάρμακα που διατηρούνται σε δροσερό και ξηρό μέρος είναι πιθανό να διαρκέσουν περισσότερο από αυτά που διατηρούνται σε συνθήκες ζέστης και υγρασίας.

Είναι ασφαλής η λήψη τους;


Σύμφωνα με ειδικούς από την έγκριτη βάση δεδομένων Drugs.com, η ημερομηνία λήξης είναι η τελευταία ημέρα για την οποία ο κατασκευαστής εγγυάται την πλήρη δραστικότητα και ασφάλεια ενός φαρμάκου. Ημερομηνίες λήξης εντοπίζονται στις περισσότερες ετικέτες φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των συνταγογραφούμενων και μη ή των διατροφικών συμπληρωμάτων.


Αν και ο νόμος δεν επιτρέπει συστάσεις σχετικά με τη σταθερότητα των φαρμάκων μετά την αρχική ημερομηνία λήξης, η τελευταία φαίνεται πως είναι συχνά «αυθαίρετη» τρόπον τινά, με απόκλιση 1 έως 5 ετών, αφού μετά το άνοιγμα της συσκευασίας δεν υπάρχει εγγυημένα μια συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης. Επί παραδείγματι, τον Ιούνιο του 2020, ο FDA ανακοίνωσε για κάποια αντιγριπικά φάρμακα ότι οι ημερομηνίες λήξης τους θα μπορούσαν να παραταθούν κατά 10 ή και 15 χρόνια εφόσον αποθηκεύονταν κατά τον ενδεδειγμένο τρόπο.


Σύμφωνα με την ιατρική επιθεώρηση The Medical Letter on Drugs and Therapeutics, δεν έχουν δημοσιευτεί περιστατικά τοξικότητας λόγω κατάποσης, έγχυσης ή τοπικής εφαρμογής τρέχοντος φαρμάκου στις ΗΠΑ μετά την ημερομηνία λήξης του. Δεν ισχύει το ίδιο εντούτοις για φάρμακα που χορηγούνταν ευρέως παλαιότερα όπως οι τετρακυκλίνες (αντιβιοτικά), η λήψη των οποίων μετά τη λήξη τους έχει συνδεθεί με το σύνδρομο Fanconi, μια ομάδα διαταραχών της νεφρικής λειτουργίας.


Συνοπτικά:


φάρμακα σε στερεή μορφή όπως δισκία και κάψουλες αποδεικνύονται σταθερότερα μετά την ημερομηνία λήξης τους

φάρμακα υπό μορφήν διαλύματος ή ως εναιωρήματος που απαιτούν συντήρηση στο ψυγείο ενδέχεται να μην είναι επαρκώς αποτελεσματικά μετά τη λήξη, με αποτέλεσμα κινδύνους για την υγεία λόγω αδυναμίας αντιμετώπισης π.χ. μιας λοίμωξης αλλά και προαγωγή της αντίστασης στα αντιβιοτικά

φάρμακα όπως τα ενέσιμα θα πρέπει να απορρίπτονται εάν έχουν σχηματίσει ίζημα ή φαίνονται θολά είτε αποχρωματισμένα

ληγμένα φάρμακα που περιέχουν συντηρητικά, όπως οι οφθαλμικές  σταγόνες, μπορεί να μην είναι ασφαλή μετά την ημερομηνία λήξης τους καθώς τα «χαλασμένα» συντηρητικά ίσως επιτρέψουν την ανάπτυξη βακτηρίων στο διάλυμα.


Μάριος Οικονόμου

ygeiamou.gr



Έκκληση από την ΕΛ.ΑΣ για το θανατηφόρο τροχαίο στην Ποσειδώνος με θύμα τον επιχειρηματία

 



Η ΕΛ.ΑΣ απευθύνει δημόσια έκκληση στους πολίτες για παροχή πληροφοριών σχετικά με ένα τροχαίο δυστύχημα με μοτοσικλέτα που συνέβη στις 29 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, το δυστύχημα συνέβη περίπου στις 21:10', επί της Λ. Ποσειδώνος στο ύψος του Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Γλυφάδα, όταν μοτοσικλέτα, εξετράπη της πορείας της και ανετράπη επί του οδοστρώματος, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού της. 

Όπως τονίζεται από την ΕΛΑΣ, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα συλλεχθέντα στοιχεία προκύπτει η εμπλοκή στο δυστύχημα αυτοκινήτου σκούρου χρώματος, τύπου σεντάν.

Παρακαλείται όποιος γνωρίζει οτιδήποτε για τις συνθήκες του τροχαίου ατυχήματος, να επικοινωνήσει με το Τμήμα Τροχαίας Καλλιθέας, στα τηλέφωνα 210-9542093, 210-9542062 και 210-9542003.

Το θύμα ο Γιώργος Χατζηβασίλας ήταν παντρεμένος και πατέρας τριών κοριτσιών, υπήρξε διευθυντικό στέλεχος σε πολυεθνική εταιρεία ενώ επί 13 χρόνια είχε τη δική του εταιρεία στο χώρο της ασφάλειας. 

Το τελευταίο καιρό ασχολούνταν με το life & business coach και είχε γράψει και βιβλίο.



Θρήνος για τον 16χρονο πυγμάχο

 


Ο νεαρός μετά τον βαρύτατο τραυματισμό του πάλεψε όντας διασωληνωμένος στην εντατική κλινική του Τζάνειου νοσοκομείου για περισσότερες από 15 ημέρες, όμως τελικά δεν άντεξε και υπέκυψε εξαιτίας της εγκεφαλικής βλάβης που προκλήθηκε από τον βαρύ τραυματισμό του στο κεφάλι. 

Από την πρώτη στιγμή, οι γιατροί του Τζάνειου νοσοκομείου είχαν προετοιμάσει τους γονείς του αθλητή για την κρισιμότητα της κατάστασης και για το χειρότερο ενδεχόμενο.

Όταν έγινε γνωστή η είδηση για τον άσχημο τραυματισμό του νεαρού πρωταθλητή, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης επικοινώνησε με τον αθλητικό εισαγγελέα και του ζήτησε να διερευνήσει άμεσα το περιστατικό ενώ επικοινώνησε και με την αστυνομία για τον ίδιο λόγο.

Αυτό συνέβη διότι υπήρχαν συγκεχυμένες πληροφορίες σχετικά με τα αίτια που οδήγησαν στον βαρύ τραυματισμό του Βασίλη Τόπαλου. Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο 16χρονος πυγμάχησε στα πλαίσια της προπόνησης με έναν έμπειρο Γεωργιανό ο οποίος έχει 200 και πλέον αγώνες στο ενεργητικό του, με αποτέλεσμα να δεχθεί ο ανήλικος πολλά χτυπήματα στο κεφάλι.

Ο πατέρας του 16χρονου αντίθετα λέει ότι «Ήταν καθαρά ατύχημα, θα μπορούσε να μην είχε συμβεί. Θα μπορούσε να είχε σπάσει ένα μικρό αγγείο και όχι ένα μεγάλο, όπως συνέβη. Η πίεση ήταν τόσο μεγάλη που του προκάλεσε ανεπανόρθωτη βλάβη στον εγκέφαλο».

Ο νεαρός πρωταθλητής Ευρώπης ένιωσε έντονη αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της προπόνησης του με αποτέλεσμα να τη διακόψει. Έτσι, πήγε στο μπάνιο για να ρίξει λίγο νερό στο πρόσωπό του και τότε υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο.

Από την πτώση, χτύπησε το κεφάλι του σε σκληρή επιφάνεια με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του. Το γεγονός, αντελήφθη πρώτα ένας άλλος πυγμάχος, ο Αλικ Λαγκαζασβίλι, ο οποίος όταν άκουσε τον θόρυβο της πτώσης, έτρεξε στο μπάνιο για να δει τι συμβαίνει. Τις παραπάνω πληροφορίες μας είχε μεταφέρει τόσο ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου στον Ταύρο όπου διεξήχθησαν οι αγώνες σπάρινγκ, Νίκος Γιδάκος, όσο και ο πατέρας του αθλητή.

Οι παρόντες στο συμβάν, κάλεσαν το ΕΚΑΒ, με τον νεαρό να μεταφέρεται εσπευσμένα στο Τζάνειο νοσοκομείο. Εκεί, οι γιατροί διαπίστωσαν την κρισιμότητα της κατάστασης. Ο 16χρονος υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι προκειμένου να του αφαιρεθεί το αιμάτωμα. Σύμφωνα με τον πατέρα του 16χρονου, ο νεαρός πρωταθλητής ήταν καταπονημένος από τη βραδινή προπόνηση της προηγούμενης ημέρας, στο σάκο.

Ο αθλητικός εισαγγελέας, διεξάγει έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προκλήθηκε ο σοβαρός τραυματισμός του άτυχου πρωταθλητή. Αναμένεται το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης που θα ρίξει φως στα αίτια που προκάλεσαν τον τραυματισμό του ανήλικου αθλητή στο κεφάλι.

Λίγη ώρα μετά τον θάνατο του 16χρονου πρωταθλητή Ευρώπης της πυγμαχίας, ο Λευτέρης Αυγενάκης τον αποχαιρέτησε με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του, που έχει ξεκινήσει θα ολοκληρωθεί και θα ρίξει φως στην υπόθεση.



Πέταξε το βρέφος στο νερό και πήγε για ρεβεγιόν

 


Σοκ και αποτροπιασμό σε όλη την Ελλάδα έχει προκαλέσει το στυγερό έγκλημα με θύμα ένα βρέφος μόλις 11 μηνών, το οποίο πέταξε η αδίστακτη μητέρα του στον Αλιάκμονα και το άφησε να πνιγεί, πηγαίνοντας μετά η ίδια ατάραχη σε ρεβεγιόν.

Η 29χρονη γυναίκα μητέρα το βρέφους, η οποία φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ενημέρωση της αστυνομίας έφυγε από το σπίτι της στο χωριό Σταυρός Ημαθίας μαζί με το μωρό της, ωστόσο επέστρεψε μια μέρα μετά, χωρίς αυτό. 

Έτσι και έγινε η καταγγελία στις αρχές και ξεκίνησε η έρευνα.

Η γυναίκα πήγε με ταξί στο φράγμα της Βέροιας στον Αλιάκμανο έχοντας μαζί της το 11 μηνών μωρό της και το πέταξε στα παγωμένα νερά του ποταμού. Οπως έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση το μωρό ήταν ζωντανό όταν πετάχτηκε στον Αλιάκμονα και πέθανε από πνιγμό. 

Στο σώμα του βρέθηκαν δαγκωματιές που έγιναν μετά το θάνατό του.

Μετά την αποτρόπαια πράξη της η ίδια πήγε σε ξενοδοχείο για να αλλάξει χρόνο και να διασκεδάσει.

Αρχικά τους έλεγε πως άφησε το κοριτσάκι της, σε μια εγκαταλελειμμένη οικοδομή και δεν ήξερε τι συνέβη στη συνέχεια.

Πήγε μάλιστα τους αστυνομικούς στο σημείο, στο φράγμα του Αλιάκμονα, όπου πέταξε στο νερό το παιδί της.

Δύτες της ΕΜΑΚ βούτηξαν στα νερά της τεχνητής λίμνης και ανέσυραν το 11 μηνών μωρό που επέπλεε νεκρό.