Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Μετά τη Γαλλία και το Βέλγιο τώρα και η Βρετανία σχεδιάζει να υιοθετήσει το μέτρο του «Καλαθιού του Νοικοκυριού»

 


Η επιτυχής εφαρμογή  του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» στη χώρα μας από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η συμβολή που έχει στη συγκράτηση και αποκλιμάκωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων, αποτέλεσε ένα θετικό παράδειγμα δράσης που και άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξέτασαν και έσπευσαν να υιοθετήσουν.

  • Έτσι τη δική της έκδοση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» φαίνεται πως σχεδιάζει τώρα και η Βρετανία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα.
    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, η Ντάουνινγκ Στριτ επεξεργάζεται σχέδιο με βάση το οποίο σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων θα διαθέτουν κάποια βασικά αγαθά ευρείας κατανάλωσης, όπως το ψωμί και το γάλα, στη χαμηλότερη δυνατή τιμή. Η συμμετοχή των εμπόρων θα είναι οικειοθελής και δεν θα επιβληθούν πλαφόν στις τιμές από την πλευρά του κράτους.
  • Πρόκειται για την τρίτη ευρωπαϊκή χώρα που εξετάζει ή υιοθετεί μέτρα περιστολής της ακρίβειας με βάση το ελληνικό παράδειγμα, μετά τη Γαλλία και το Βέλγιο, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης λοιδόρησαν κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εξωγενών πληθωριστικών πιέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα με το «Καλάθι», και σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα διαθέτει το πρόσθετο εργαλείο του e-καταναλωτή. Μέσω της υπηρεσίας αυτής πολίτες μπορούν ανά πάσα στιγμή να ελέγξουν ηλεκτρονικά ποια προϊόντα έχει εντάξει κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» και να συγκρίνουν τιμές. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ενισχύονται ο ανταγωνισμός στην αγορά και η διαφάνεια στην τιμολόγηση, προς όφελος των νοικοκυριών.
 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου