Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Δραστική μείωση της νεανικής ανεργίας στη χώρα μας, την προηγούμενη 4ετία


 

Μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενα στοιχεία της Eurostat σχετικά με τη νεανική ανεργία στην Ευρώπη, κάνουν λόγο για δήθεν κατάρρευση του «αφηγήματος» Μητσοτάκη. Η ανεργία των νέων στην Ελλάδα παραμένει υψηλή, ουδείς το αρνείται, όμως η αλήθεια είναι πως χάρη στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας μειώθηκε δραστικά την προηγούμενη τετραετία.

  • Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, το ποσοστό των ανέργων νέων 15 έως 24 ετών διαμορφώθηκε στο 24,2% τον φετινό Μάρτιο, μειωμένο κατά 14 μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, δηλαδή τον τελευταίο πλήρη μήνα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (38,2%).
  • Χάρη στη σταθερή βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα όσον αφορά τη νεανική ανεργία, «πρωταθλήτρια» ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλέον η Ισπανία, η χώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται ως υπόδειγμα φιλολαϊκών πολιτικών. Το ποσοστό των νέων που αναζητούν αλλά δεν βρίσκουν εργασία στην ιβηρική χώρα μετρήθηκε στο 29,5% τον Μάρτιο και παραμένει «κολλημένο» στη ζώνη του 30% από το Καλοκαίρι του 2021.

Η δραστική μείωση της νεανικής ανεργίας στην Ελλάδα τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια:

  • Ήταν αποτέλεσμα του πλέγματος πολιτικών που στήριξαν την εργασία και τις επενδύσεις, καθώς η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διέθεσε περισσότερα από 40 δισ. ευρώ για την προστασία της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ παράλληλα μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές  και τα φορολογικά βάρη σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, ο αριθμός των απασχολούμενων ξεπερνά πλέον σταθερά τα 4 εκατομμύρια ενώ τον Μάρτιο η ανεργία υποχώρησε κάτω από το 11%.
  • Είναι όμως αποτέλεσμα και στοχευμένων πολιτικών για την τόνωση της συμμετοχής των νέων στην αγορά εργασίας, όπως το «Πρώτο Ένσημο» για τη διευκόλυνση πρόσληψης νέων χωρίς προϋπηρεσία, η προσέλκυση επενδύσεων σε επίπεδα ρεκόρ την τελευταία διετία ώστε να δημιουργούνται καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, η αύξηση της εξωστρέφειας των δημόσιων πανεπιστημίων, χάρη σε συνεργασίες με κορυφαία ιδρύματα του εξωτερικού και η καλύτερη σύνδεση των σπουδών με τις ανάγκες της αγοράς.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου