Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Credit Suisse: «Η σημαντικότερη τραπεζική συγχώνευση της 15ετίας»

 



H είδηση επισημοποιήθηκε το βράδυ μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο ανταγωνιστικές τράπεζες, την Ελβετική Κεντρική Τράπεζα, ανώτατους εκπροσώπους της πολιτικής και εποπτικών αρχών.

Η εξαγορά της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας Credit Suisse από την επίσης ελβετική UBS είναι η σημαντικότερη τραπεζική συγχώνευση στην Ευρώπη μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση πριν από 15 χρόνια. Έναντι 3 δις ελβετικών φράγκων σε μετοχές η UBS αγοράζει τη Credit Suisse …στόχος των πολιτικών και των εποπτικών αρχών είναι η αποτροπή των ζημιών της Ελβετίας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου.

Η συγχωνευμένη τράπεζα θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν, σε εβδομάδες ή και λίγους μήνες, και θα διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία άνω των 3,4 τρις δολαρίων. Αυτό θα καταστήσει το νέα τραπεζικό ίδρυμα μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο. Για το ελβετικό χρηματοπιστωτικό κέντρο, η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS σημαίνει μια βαθιά τομή. Η εποχή των δύο μεγάλων ελβετικών τραπεζών που δραστηριοποιούνταν παγκοσμίως αποτελεί πλέον παρελθόν. Χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ελβετία κινδυνεύουν.

Μετά την εξαγορά, πολλοί εργαζόμενοι πρόκειται να ζήσουν μια σκληρή αφύπνιση. Η UBS έχει σχεδόν 73.000 υπαλλήλους, η Credit Suisse 50.000. Οι μεγαλύτερες επικαλύψεις βρίσκονται στην εγχώρια αγορά της Ελβετίας, όπου και οι δύο τράπεζες λειτουργούν ως ιδρύματα με μεγάλο φάσμα υπηρεσιών και έχουν μεγάλα κέρδη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 10.000 θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να περικοπούν στην Ελβετία, οι περισσότερες από αυτές στη Credit Suisse.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου