Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Θεσμική παρέμβαση για την αποφυγή συμμετοχής στις εκλογές εγκληματικών οργανώσεων

 


Με νομοθετική διάταξη που εισηγείται η Κυβέρνηση και η οποία θα ψηφιστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τίθεται φραγμός στο να συμμετέχουν στις εκλογές εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες εμφανίζονται με το μανδύα πολιτικού κόμματος.

Συγκεκριμένα, επεκτείνεται η υφιστάμενη ρύθμιση που απαγορεύει να συμμετέχουν στην ηγεσία πολιτικού κόμματος όσοι έχουν καταδικαστεί για ιδιαιτέρως απαξιωτικά αδικήματα σε βάρος της Πολιτείας, περιλαμβανομένης όχι μόνο της εικονικής ηγεσίας, αλλά της πραγματικής ηγεσίας, όσων δηλαδή ασκούν την πραγματική ηγεσία του κόμματος.

Επιπλέον, κατά την ανακήρυξη συνδυασμών θα λαμβάνεται υπόψη η τυχόν καταδίκη στελεχών των κομμάτων για τα αδικήματα αυτά. Την αξιολόγηση αυτή προβλέπει, άλλωστε, και το ίδιο το Σύνταγμά μας, σύμφωνα με το οποίο η οργάνωση και η δράση του κόμματος οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού μας Πολιτεύματος. Την κρίση για τα κωλύματα αυτά θα κάνει ο Άρειος Πάγος κατά το στάδιο της ανακήρυξης των συνδυασμών και των υποψηφίων.

Η διάταξη είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα διότι δεν εμποδίζει τη συμμετοχή στις εκλογές υποψηφίων που έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα από την ελληνική Δικαιοσύνη, αφού αποκλείει μόνο τη συμμετοχή τους στην ηγεσία των κομμάτων τους, χωρίς να περνά σε αξιολόγηση των χαρακτηριστικών και της ιδεολογίας των κομμάτων. Είναι χρέος όλων μας, είναι χρέος των πολιτικών δυνάμεων του τόπου να εξαντλήσουν κάθε συνταγματική δυνατότητα, έτσι ώστε να μην επανέλθουν μαύρες σελίδες της ελληνικής πολιτικής ιστορίας και να μην δοθεί βήμα σε εκείνους που επιβουλεύονται τη Δημοκρατία, αξιοποιώντας την ανοχή που ίδια η Δημοκρατία επιδεικνύει σε αυτούς. Είναι η ώρα της ευθύνης, είναι η ώρα της κοινής απάντησης για όλους μας.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου