Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Έρχονται αποκαλύψεις για την σχέση Τσίπρα - δικτάτορα Μαδούρο και την χρηματοδότηση ΣΥΡΙΖΑ

 



Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αποκαλύπτει : Στο μικροσκόπιο οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – Βενεζουέλας

Η αποστροφή του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Αλέξη Τσίπρα τού ζήτησε να διαβεβαιώσει το Κοινοβούλιο ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πάρει ποτέ χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα», προκάλεσε αίσθηση, αλλά και αμηχανία στους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις στενές σχέσεις που είχε αναπτύξει ο κ. Τσίπρας με το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο.

Οι προνομιακές σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη Βενεζουέλα, είτε όταν το κόμμα βρισκόταν στην αντιπολίτευση είτε ακόμη και τα χρόνια που βρέθηκε στην εξουσία, διαφοροποιούσαν το κόμμα αισθητά από τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που λόγω των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη λατινοαμερικάνικη χώρα του πετρελαίου, είχε τον Μαδούρο στην «απομόνωση».

Στο Ευρωκοινοβούλιο

Μοναδική «παραφωνία» αποτελούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ως κυβέρνηση, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, στήριζε ανοικτά το καθεστώς Μαδούρο, λειτουργώντας ως πολιτικό «σωσίβιο» για τον Λατινοαμερικάνο ηγέτη. Τον Ιανουάριο του 2019 οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν τον Μαδούρο, καταψηφίζοντας ή απέχοντας, στην ψηφοφορία με την οποία ο Χουάν Γκουαϊδό αναγνωριζόταν ως μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας. Εκείνη την εποχή, την επιλογή Γκουαϊδό που βασιζόταν στο άρθρο 233 του Συντάγματος της Βενεζουέλας, στήριξε η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε., ως μέσο για επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε ούτε και τις κυρώσεις που πρότεινε το Ευρωκοινοβούλιο κατά επτά στελεχών του καθεστώτος Μαδούρο τον Φεβρουάριο του 2018. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση στη ΔΕΘ τον ίδιο χρόνο, τάχθηκε ανοιχτά κατά των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βενεζουέλα. Ίδια στάση έναντι της Βενεζουέλας τήρησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και στην ψηφοφορία που έγινε τον Απρίλιο του 2017, καταψηφίζοντας (μαζί με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής) το ψήφισμα της Ε.Ε., με το οποίο ζητούσε εκλογές και απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Η περίεργη ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τα συμφέροντα του Μαδούρο διαχρονικά, προκαλεί ερωτήματα, την ίδια στιγμή μάλιστα, που άλλα αριστερά κόμματα της Ευρώπης διατηρούσαν σαφείς αποστάσεις από τη Βενεζουέλα, λόγω της διεθνούς κατακραυγής για τα «μεσαιωνικά βασανιστήρια, τις δολοφονίες και τις παραβιάσεις δημοκρατικών δικαιωμάτων» που καταγγέλλει η αντιπολίτευση.

Το θέμα της «χρηματοδότησης» για την οποία ρώτησε ανοικτά ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή τον κ. Τσίπρα, το είχε ανοίξει ο ίδιος ο κ. Νίκος Παππάς το 2018, όταν απαντώντας στις αποκαλύψεις του «Ε.Τ.» για το ταξίδι στη Βενεζουέλα και στον πολιτικό σάλο που είχε προκαλέσει, είχε πει: «Η αναζωπύρωση του θέματος και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος εντάσσονται σε μια συλλογιστική, σε μια φαντασίωση, ότι η Βενεζουέλα χρηματοδοτεί την Αριστερά στην Ευρώπη».

Η αναφορά του κ. Παππά, την περίοδο που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι αποκαλύψεις του «Ε.Τ.», είχε προκαλέσει αίσθηση, καθώς δεν είχε ερωτηθεί για την πιθανότητα «χρηματοδότησης», αλλά ούτε και η εφημερίδα είχε θέσει τέτοιο ζήτημα.

Τα ταξίδια, το πετρέλαιο, η Ρωσία και ο Αρτεμίου

Η «αγάπη» του κ. Τσίπρα για το αμφιλεγόμενο μοντέλο της Βενεζουέλας ήταν γνωστή ήδη από τα πρώτα χρόνια που ανέλαβε το τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ο «Ελεύθερος Τύπος» αποκάλυψε για πρώτη φορά το 2017, σε ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη, τις «μυστικές πτήσεις» του κ. Νίκου Παππά με τον Κύπριο δικηγόρο, έμπειρο στη διαχείριση off shore εταιριών, κ. Αρτέμη Αρτεμίου, στη Βενεζουέλα και στην Καραϊβική, λίγο πριν ο ΣΥΡΙΖΑ κατακτήσει την εξουσία, αλλά και τις επισκέψεις του κ. Αρτεμίου στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πια κυβέρνηση. Αποκαλυπτικό ήταν και το ρεπορτάζ του «Ε.Τ.» για τη «μυστική» συνάντηση του κ. Τσίπρα στη Μόσχα με απεσταλμένους του Μαδούρο, με τους οποίους, όπως υποστηρίζει πρώην αξιωματούχος του καθεστώτος με καθεστώς ανωνυμίας, ένα από τα θέματα που είχε συζητήσει ήταν η πιθανότητα η Ελλάδα να προμηθευτεί πετρέλαιο από το καθεστώς του Μαδούρο, σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη!

Σε εκείνη τη συνάντηση στη ρωσική πρωτεύουσα, με τον εξ απορρήτων του Μαδούρο, κ. Μαξεμίλιεν Αρβελάιζ, δυο χρόνια πριν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας, που συνοδευόταν από τον κ. Νίκο Παππά, «ζήτησε στήριξη από τον Μαδούρο και επιπλέον να μεσολαβήσει στη Ρωσία, η οποία φέρεται να ζητούσε απίστευτα ανταλλάγματα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως και να παραχωρήσει μια αεροπορική βάση στην Κρήτη». Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα πάντα με τη μαρτυρία του πρώην αξιωματούχου της Βενεζουέλας, φέρεται να είχε αναφέρει: «Θέλω βοήθεια από τη Ρωσία αλλά όχι και να γονατίσω μπροστά της».

Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει και το περιβόητο ταξίδι του Νίκου Παππά με τον Αρτέμη Αρτεμίου στη Βενεζουέλα, όπου μεταξύ άλλων συνάντησαν αξιωματούχους του καθεστώτος Μαδούρο, τη γενική εισαγγελέα της χώρας κ. Λουίζα Ορτέγα Ντίας, την πρόεδρο του τηλεοπτικού κολοσσού «Telesur», αλλά και τον αμφιλεγόμενο Λιβανέζο επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ, με το ιδιωτικό λιαρ τζετ του οποίου ταξίδεψαν στο παραδεισένιο νησί της Καραϊβικής, Μαργαρίτα. Οι αποκλειστικές φωτογραφίες που δημοσίευσε ο «Ε.Τ.», δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για το εν λόγω ταξίδι και τις συναντήσεις που έγιναν.

Η άγνωστη επίσκεψη του Τεμίρ Πόρας στην Αθήνα

Η υπόθεση συγκάλυψης από τον ΣΥΡΙΖΑ του σεξουαλικού σκανδάλου στην πρεσβεία της Βενεζουέλα στην Αθήνα, που είχε αποκαλύψει ο «Ε.Τ.», έφερε στην επιφάνεια και μια άγνωστη επίσκεψη στενού συνεργάτη του Μαδούρο στην Αθήνα. Στην επιστολή του κ. Τσίπρα προς τον κ. Μαδούρο το 2013, που είχε αποκαλύψει ο δημοσιογράφος Ιάσων Πιπίνης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων αναφέρεται και στον Τεμίρ Πόρας, τότε υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βενεζουέλας και σε μια «στήριξη» που περίμενε. Ο Πόρας, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της επιστολής, είχε επισκεφθεί στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, χωρίς όμως ποτέ αυτή η επίσκεψη να είχε ανακοινωθεί από το κόμμα.

«Έχοντας συζητήσει διεξοδικά με τον σύντροφο Τεμίρ Πόρας, όταν μας επισκέφθηκε στην Αθήνα, για το πώς θα ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ μας, περιμένουμε τη δική σου σημαντική στήριξη, που θα εκφραζόταν με τρόπο έμπρακτο, έτσι ώστε η προετοιμασία μας για τον σχηματισμό μιας αριστερής κυβέρνησης να έχει προοπτικές επιτυχίας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Η επίσκεψη του Τεμίρ Πόρας στην Αθήνα δεν είναι η μοναδική επίσκεψη Βενεζουελάνου αξιωματούχου που δεν ανακοινώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και όταν ο κ. Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός το 2019, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχε φθάσει με κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας ο υπουργός Εξωτερικών του Μαδούρο κ. Χόρχε Αρεάσα, ο οποίος μάλιστα είχε και συναντήσεις στην αίθουσα VIP. Κυβερνητικά αεροσκάφη του Μαδούρο είχαν προσγειωθεί αρκετές φορές σε ελληνικά αεροδρόμια, την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως ποτέ να γίνουν γνωστά τα ονόματα των επιβατών και οι λόγοι της επίσκεψης, σε μια εποχή μάλιστα, κατά την οποία η Ε.Ε. είχε επιβάλει κυρώσεις και απαγόρευση εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος σε αξιωματούχους του καθεστώτος Μαδούρο.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου