Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ -Τσίπρα «παρακολουθούσε» Καμμένο - Κοτζιά και άλλους 19 με στοιχεία

 


Σε αποκαλυπτικό του δημοσίευμα «Το Βήμα της Κυριακής» κάνει λόγο για υποκλοπές από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών την περίοδο 2015-2019 με στόχο 19 πρόσωπα.

Οχι μόνο γίνονταν παρακολουθήσεις επί ΣΥΡΙΖΑ με εντολή του ίσιου του Αλέξη Τσίπρα αλλά στο στόχαστρο είχαν μπει δύο κορυφαίοι της θητείας του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου: ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Aμυνας Πάνος Καμμένος και ο υπουργός Εξωτερικών και εγκέφαλος της πολυσυζητημένης Συμφωνίας των Πρεσπών Νίκος Κοτζιάς. 

Αυτό σημαίνει ότι ο φαιδρός πολιτικός απατεώνας  Τσίπρα ο οποίος τώρα κραδαίνει το λάβαρο του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας ήταν αυτός Πρωθυπουργός, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι μια σειρά από πρόσωπα-κλειδιά, μεταξύ των οποίων, τρία μέλη της κυβέρνησής του στους κ. Καμμένο και κ. Κοτζιά, προσθέστε και τον Στέργιο Πιτσιόρλα—, ήταν θύματα υποκλοπών. 

Και έτσι αποδεικνύεται ότι το παρακράτος της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν δίσταζε πουθενά, και σήμερα ο φαιδρός πολιτικός απατεώνας Αλέξης Τσίπρας διασύρει την χώρα μας, την ώρα που αυτός ήταν ο άρχοντας των υποκλοπών και με στοιχεία.




«Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωνε με κατηγορηματικό τρόπο τη Βουλή ότι ουδείς πολιτικός επί των ημερών του παρακολουθείτο. Σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», επί διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα παρακολουθούνταν τρεις υπουργοί του: ο κ. Κοτζιάς, ο κ. Καμμένος και ο κ. Πιτσιόρλας», αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι εδώ και καιρό βουτηγμένος στη λάσπη της διαβολής και της συκοφαντίας, αντί να απαντήσει εκδίδει ανακοινώσεις χρεώνοντας την εφημερίδα, τα δημοσιεύματα της οποίας επικαλείτο μέχρι πρόσφατα, στον προπαγανδιστικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας», προσθέτει ο κ. Οικονόμου.

«Η ελληνική Δικαιοσύνη διερευνά ήδη τόσο την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Νέας Δημοκρατίας. Ο σημερινός πανικός του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει ανάγλυφα την ανασφάλειά του για τα πεπραγμένα του», επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και καταλήγει:

«Η Κυβέρνηση εμπιστεύεται απόλυτα τη Δικαιοσύνη, την συνδράμει ενεργά μέσω των κρατικών αρχών και περιμένει τη γρήγορη εξαγωγή των πορισμάτων της. Αντίθετα, οι κραυγές και οι αλαλαγμοί του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι μάλλον δεν επιθυμεί την αλήθεια. Κάτι θα ξέρουν…»



Aστροναύτης εξηγεί γιατί κανείς δεν έχει επισκεφθεί το φεγγάρι εδώ και 50 χρόνια

 


Πρώην διοικητής της NASA αποκαλύπτει ότι η μεγάλη καθυστέρηση δεν οφείλεται σε τεχνολογικούς ή επιστημονικούς περιορισμούς, όπως πολλοί θα περίμεναν.

Ο τελευταίος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι έγινε ακριβώς πριν από 50 χρόνια, με τον πρώην κυβερνήτη του Apollo 17 της Nasa, Eugene Cernan, να κάνει το μεγάλο βήμα στο διάστημα. Αυτό συνέβη μόλις τρία χρόνια αφότου ο Νιλ Άρμστρονγκ έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι το 1969.

Και τότε, πολλοί περίμεναν ότι οι άνθρωποι που θα έκαναν το ταξίδι προς το φεγγάρι θα γίνονταν όλο και πιο πολλοί καθώς η τεχνολογία θα συνέχιζε να εξελίσσεται. Αλλά αυτό δεν συνέβη, με ένα τεράστιο πλέον χάσμα πέντε δεκαετιών να υπάρχει μεταξύ του σήμερα και του τελευταίου ανθρώπου που περπάτησε στο φεγγάρι.

Η NΑSA έχει υποσχεθεί ότι σύντομα θα δούμε Αμερικανούς αστροναύτες να επιστρέφουν στο φεγγάρι τα επόμενα χρόνια, ενδεχομένως ήδη από το 2025. Αλλά γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος; Λοιπόν, ένας πρώην διοικητής της NASA, ο Jim Bridenstine, δήλωσε ότι δεν οφείλεται σε τεχνολογικούς ή επιστημονικούς περιορισμούς, όπως πολλοί θα περίμεναν.

Ο άνθρωπος που διηύθυνε την υπηρεσία κατά τη διάρκεια της διοίκησης Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους το 2018: «Αν δεν υπήρχε το πολιτικό ρίσκο, θα ήμασταν στο φεγγάρι αυτή τη στιγμή. «Στην πραγματικότητα, θα ήμασταν πιθανότατα στον Άρη. Ήταν οι πολιτικοί κίνδυνοι που το εμπόδισαν να συμβεί". Το πρόγραμμα διήρκεσε πάρα πολύ καιρό και κοστίζει πάρα πολλά χρήματα». είπε χαρακτηριστικά.


gazzetta.gr



«Τρελοί, απολάμβαναν να σκοτώνουν»: Ρώσος περιγράφει ποιοι είναι οι «χασάπηδες της Μπούκα»

 


Ρώσος πρώην στρατιώτης που λιποτάκτησε ο Νικίτα Τσίμπριν υπηρέτησε, όπως λέει, στην 64η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Τυφεκιοφόρων του 35ου Πανρωσικού Στρατού, που κατηγορείται για βασανιστήρια, βιασμούς και εκτελέσεις αμάχων στη Μπούκα και την Μποροντιάνκα και άλλες πόλεις και χωριά στα περίχωρα του Κιέβου.

Τον περασμένο Απρίλιο το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε για εγκλήματα πολέμου τους στρατιώτες της μονάδας του Τσίμπριν, μετά την ανακάλυψη μαζικών τάφων αμάχων κοντά στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, οι εικόνες των οποίων προκάλεσαν τότε διεθνή κατακραυγή και ώθησαν πολλές χώρες να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία. Το Κρεμλίνο απέρριψε τις αιτιάσεις κάνοντας λόγο για πλαστογραφημένες φωτογραφίες, και μάλιστα ο Βλαντίμιρ Πούτιν απένειμε τιμητικό τίτλο στην ταξιαρχία, που είναι πλέον γνωστή ως «Χασάπηδες της Μπούκα», για τον «ηρωισμό» τους στην υπεράσπιση των «κρατικών συμφερόντων», ενώ ο αξιωματικός που την επέβλεπε πήρε προαγωγή.

Μετά την εξάμηνη θητεία του στα μέτωπα της Ουκρανίας ο Τσίμπριν λιποτάκτησε και διέφυγε στην Ευρώπη μέσω Λευκορωσίας αρχικά και του Καζακστάν στη συνέχεια. Και τώρα μίλησε στο CNN για τα εγκλήματα πρώην συναδέλφων του από ευρωπαϊκή χώρα, όπου ζήτησε άσυλο.

«Ούτε ένα ίχνος ηρωισμού»

Ο Ρώσος πρώην στρατιώτης είπε στο αμερικανικό δίκτυο ότι θυμάται ακόμη τη στιγμή που είδε τον περασμένο Μάρτιο σε περιοχή βορειοδυτικά του Κιέβου πρώην συναδέλφους του να τρέχουν μετά τον βιασμό δύο Ουκρανών γυναικών. «Τους είδα να τρέχουν και μετά έμαθα ότι ήταν βιαστές. Βίασαν μια μάνα και την κόρη», είπε.

Οι διοικητές τους κούνησαν αδιάφορα τους ώμους όταν έμαθαν για τους βιασμούς. Οι στρατιώτες το πλήρωσαν, βέβαια, με ξυλοδαρμό, αλλά ουδέποτε τιμωρήθηκαν για τα εγκλήματά τους. «Ουδέποτε τους έβαλαν φυλακή. Απλά τους έδιωξαν. Έτσι απλά: “φύγετε!”. Τους έδιωξαν από τον πόλεμο».

Ο ίδιος λέει ότι ουδέποτε είδε πράξεις ηρωισμού από τους συναδέλφους του, αντίθετα έγινε μάρτυρας πολλών εγκλημάτων. Η ταξιαρχία του είχε λάβει την εντολή «να σκοτώνει οποιονδήποτε» πρόδιδε πληροφορίες για τις θέσεις των Ρώσων στρατιωτών, είτε ήταν Ουκρανός στρατιωτικός είτε πολίτης. «Αν είχε κάποιος τηλέφωνο, μπορούσαμε να τον εκτελέσουμε», είπε.

Διαταγές που ορισμένοι εκ των συναδέλφων του έσπευδαν πρόθυμα να εκτελέσουν: «Υπάρχουν τρελοί, που το απολαμβάνουν να σκοτώνουν. Τέτοιοι τρελοί εμφανίστηκαν εκεί», είπε ο Νικίτα Τσίμπριν.

«Η Ρωσία δεν θα σταματήσει μέχρι να χυθεί πολύ αίμα»

Ο πρώην στρατιώτης δεν αμφιβάλλει ότι η Ρωσία θα χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά αφού προηγουμένως χάσουν πολλοί ακόμη άνθρωποι τις ζωές τους. «Γιατί η Ρωσία δεν θα σταματήσει μέχρι να χυθεί πολύ αίμα, μέχρι να πεθάνουν όλοι. Οι στρατιώτες είναι γι’ αυτούς τροφή για τα κανόνια. Δεν τους σέβονται», λέει.

«Όλος ο κόσμος υποστηρίζει την Ουκρανία. Είναι ανόητο να νομίζει κανείς ότι [οι Ρώσοι] θα νικήσουν. Νόμιζαν ότι θα καταλάβουν σε τρεις μέρες το Κίεβο. Και τώρα ποια μέρα του πολέμου είναι; Η 260ή; Νόμιζαν ότι θα πάνε στην Ουκρανία και θα τους υποδεχτούν με λουλούδια. Αλλά εκείνοι μας έβριζαν και μας πετούσαν βόμβες μολότωφ».

Μετά τον τραυματισμό του στην πλάτη και την ανάρρωσή του ο Ρώσος στρατιώτης στάλθηκε εκ νέου στην Ουκρανία, αυτή τη φορά στην περιοχή του Χαρκόβου. Στα δάση γύρω από την πόλη Ιζιούμ βρήκε την ευκαιρία να το σκάσει. Πήδηξε στην καρότσα ενός φορτηγού που επέστρεφε στη Ρωσία, όπως κι άλλοι σύντροφοί του.

Τώρα ο Τσίμπριν είναι αποφασισμένος να μιλήσει για όσα βίωσε στην Ουκρανία. Έγραψε μάλιστα ένα αντιπολεμικό τραγούδι: «Εκατοντάδες ψυχές, εκατοντάδες σώματα χαμένων ανθρώπων. Εκατοντάδες μάνες χωρίς παιδιά», λέει το ρεφρέν. Ο πρώην στρατιώτης δηλώνει έτοιμος να καταθέσει κατά της μονάδας ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου. Ο ίδιος λέει ότι δεν διέπραξε κανένα έγκλημα.


Πηγή: iefimerida.gr



Νόμιζε ότι άρεσε η γελοιότητα Μπάρκα με τα 20€ και χωρίς ντροπή το είπε και στην βουλή

 


Ο Μπάρκας μας έχει συνηθίσει σε καραγκιοζιλίκια και γελοιότητες στο 90% των τοποθετήσεων του.

Μία απο αυτές έγινε και σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή που βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως "αν υπήρχαν 20 ευρώ από την βαλίτσα με τα χρήματα που εντοπίστηκαν στο σπίτι της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Εύας Καϊλή θα είχε σωθεί η ζωή του 16χρονου Ρομά".

Επειδή δεν ασχολήθηκε κανένας μαζί του, και δεν τον έκραξαν όπως γίνεται πάντα, νόμιζε ότι είπε κάτι έξυπνο και το επανέλαβε στην βουλή, για να τον κράξουμε τώρα.

Κόντρα είχαν στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής της ΝΔ, Μίλτος Χρυσομάλλης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας.

Η αρχή έγινε όταν ο Μπάρκας επανέλαβε την γελοιότητα πως αν υπήρχαν 20 ευρώ από την βαλίτσα με τα χρήματα που εντοπίστηκαν στο σπίτι της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Εύας Καϊλή θα είχε σωθεί η ζωή του 16χρονου Ρομά.

«Καταφεύγετε σε λαϊκισμούς για να ασκήσετε κριτική. Θέλετε να σας πούμε τα ίδια; Ότι δηλαδή αν δίνατε 20 ευρώ από τα 3 εκατ. ευρώ που πήρε ο Παππάς από τον Καλογρίτσα για να στήσετε το Syriza channel θα είχε σωθεί η ζωή; Θέλετε να πάμε εκεί την συζήτηση;» απάντησε ο κ. Χρυσομάλλης.

«Εμείς υπηρετούμε μια συγκεκριμένη ιδεολογία, εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ μια ψυχολογία. Την ψυχολογία της μιζέριας, του φθόνου και του διχασμού» συνέχισε ο βουλευτής της ΝΔ για να προσθέσει: «Δεν επενδύουμε στη λάσπη και στο διχασμό που κάνετε εσείς. Ακολουθούμε το συμφέρον της πατρίδας».



Νέο καραγκιοζιλίκι από Τουρκία :Θα προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την... άλωση της Τριπολιτσάς!

 


Απίστευτη γελοιότητα και απίστευτο καραγκιοζιλίκι από την Τουρκία, που όποτε δεν προκαλεί μας χαρίζει γέλιο με την παραχάραξη της ιστορίας.

Ακόμη και την άλωση της Τριπολιτσάς, δύο και πλέον αιώνες μετά, έβαλαν στο τραπέζι οι Τούρκοι, που θέλουν μάλιστα να προσφύγουν και στη διεθνή Δικαιοσύνη, για μία μάχη που δόθηκε για την απελευθέρωση των Ελλήνων από τους κατακτητές Τούρκους.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak με εντολή του καθεστώτος Ερντογάν, γελοιοποιείται και γράφει ότι «το έγκλημα της Ελλάδας κατά της ανθρωπότητας, που μετέτρεψε την εξέγερση του 1821 κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε σφαγή περισσότερων από 50.000 Τούρκων, Εβραίων και Αλβανών στην Τρίπολη, θα οδηγηθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».

Φιλοξενεί μάλιστα και γελοίες δηλώσεις του Ιρφάν Τατλίογλου, προέδρου της Τουρκμενικής Ένωσης Γιορούκ του Τουρκικού Κόσμου, που δήλωσε ότι «έχουν λάβει υποστήριξη από τα κόμματα στην τουρκική εθνοσυνέλευση και από την Τουρκική Ιστορική Εταιρεία».

Ο Τατλίογλου δήλωσε ακόμη ότι η Ελλάδα γιόρτασε την 200ή επέτειο της «σφαγής» ως ημέρα τιμής και πρόσθεσε ότι σκοπεύει να φέρει στην ημερήσια διάταξη αυτή την απάνθρωπη σκληρότητα της Ελλάδας.

Για να συνεχίζει το καραγκιοζιλίκι, εξήγησε ότι συναντήθηκαν επίσης με ομάδες των πολιτικών κομμάτων στην τουρκική εθνοσυνέλευση και βρήκαν υποστήριξη. «Θα μετατρέψουμε τις πληροφορίες και τα έγγραφα της σφαγής σε φάκελο και βιβλίο, θα τα παρουσιάσουμε στα διεθνή δικαστήρια και θα φέρουμε στο φως ότι πρόκειται για γενοκτονία, θηριωδία και σφαγή», δήλωσε.




Παρουσιάστηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών το έργο «Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα»

 


Το εμβληματικό έργο «Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα» παρουσίασαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Το έργο αφορά στην υλοποίηση ενός δικτύου παροχής υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, καλύπτοντας τις ανάγκες των Πολιτικών, Ποινικών και Διοικητικών Δικαστηρίων καθώς και του Συμβουλίου της Επικρατείας, του ανακριτικού έργου και των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής.

Μέσω των συστημάτων τηλεδιάσκεψης θα είναι εφικτή:

Η απομακρυσμένη κατάθεση / εξέταση μάρτυρα υπόθεσης που εκδικάζεται, ο οποίος κατά τη διεξαγωγή της δίκης βρίσκεται μακριά από τον τόπο διεξαγωγής της. Στην περίπτωση αυτή ο μάρτυρας θα προσέρχεται σε κάποιον από τους πιστοποιημένους χώρους που θα διαμορφωθούν και θα καταθέτει απομακρυσμένα «ζωντανά» (εικόνα και ήχος).

Η απομακρυσμένη κατάθεση / εξέταση μάρτυρα υπόθεσης, ο οποίος όμως βρίσκεται στο εξωτερικό - Διασυνοριακή.

Η απομακρυσμένη κατάθεση / εξέταση μάρτυρα ή κατηγορουμένου ο οποίος είναι κρατούμενος σε κάποιο σωφρονιστικό κατάστημα.

Η διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης, προανάκρισης και ανάκρισης.

Η ικανοποίηση με απομακρυσμένη σύνδεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής.

Η εισαγωγή και αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων στη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης συμβάλει στην αναβάθμιση της διοικητικής ικανότητας των Δικαστηρίων, στη μείωση των οικονομικών βαρών που προκαλούν οι μετακινήσεις μαρτύρων, βάρη που επωμίζονται είτε οι πολίτες (πολιτικές δίκες) είτε το κράτος (ποινικές δίκες).

Το νέο σύστημα υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης θα διευκολύνει στην εκδίκαση υποθέσεων για τις οποίες απαιτείται κατάθεση ευάλωτων μαρτύρων (ανήλικοι) ή μαρτύρων που έχουν υποστεί εκφοβισμό (κακοποιημένες γυναίκες) και η δια ζώσης παρουσία τους στο δικαστήριο ενδέχεται να διαταράξει την ψυχική τους υγεία.

Επιπλέον, μετά από την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος τηλεδιασκέψεων, αναμένεται να μειωθεί δραστικά ο αριθμός μεταγωγών των κρατουμένων προς τα δικαστήρια και ανακριτικά γραφεία, γεγονός που θα οδηγήσει στην αποδέσμευση σημαντικού αριθμού ανδρών και γυναικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Για την υποστήριξη των αιτημάτων τηλεδιάσκεψης και της διαχείρισης/προγραμματισμού των διαθέσιμων πόρων του συστήματος (αίθουσες και γραφεία με εγκατεστημένο σύστημα τηλεδιάσκεψης), θα υλοποιηθεί σύστημα Διαχείρισης Κρατήσεων και Ροών Εργασίας, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε πιστοποιημένους χρήστες (δικαστές και δικηγόρους) να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση για απομακρυσμένη εξέταση μαρτύρων / κατηγορούμενων, και να λαμβάνουν ηλεκτρονικά τη σχετική έγκριση.

Ταυτόχρονα το σύστημα Διαχείρισης Κρατήσεων, θα διαλειτουργεί με τα Πληροφοριακά Συστήματα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ, ΟΣΔΔΥ-ΔΔ), με το ΟΠΣ Καταστημάτων Κράτησης και με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Απομαγνητοφώνησης Πρακτικών Δικαστηρίων (ΟΣΠΔ), για τα στοιχεία των δικαστικών υποθέσεων, μέσω του ηλεκτρονικού πινακίου.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου είναι 25 μήνες, ενώ το σύστημα τηλεδιασκέψεων έχει ήδη εγκατασταθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πατρών. Οι υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης θα ενεργοποιούνται σταδιακά και αναμένεται να έχουν τεθεί σε πλήρη παραγωγική λειτουργία στο σύνολο των Δικαστηρίων, των Εισαγγελιών και των Σωφρονιστικών Καταστημάτων μέχρι τον Απρίλιο του 2024.



Σε ισχύ τα νέα ψηφιακά εργαλεία της ΔΥΠΑ για μεγαλύτερη διαφάνεια και στήριξη των πραγματικών ανέργων

 


Τα νέα ψηφιακά εργαλεία που εκσυγχρονίζουν το σύστημα για τα επιδόματα που παρέχει η ΔΥΠΑ, το καθιστούν πιο διαφανές και πιο αποδοτικό διασφαλίζοντας ότι οι παροχές θα κατευθύνονται σε εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη και διευκολύνουν παράλληλα τους ανέργους στην αναζήτηση και εύρεση εργασίας, τίθενται σε εφαρμογή με την έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων που ενεργοποιούν τις σχετικές προβλέψεις του νόμου 4921/2022 («Δουλειές Ξανά-Αναδιοργάνωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης»).


Τα προβλήματα που επιχειρείται να αντιμετωπιστούν με τις νέες ρυθμίσεις είναι:


Η έλλειψη ψηφιακής οργάνωσης, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζονται με σύγχρονες μεθόδους οι άνεργοι και οι ανάγκες τους.

Η έλλειψη οποιουδήποτε εισοδηματικού κριτηρίου για τα ωφελήματα που παρέχονται στους εγγεγραμμένους στα μητρώα της ΔΥΠΑ, με αποτέλεσμα όπως έχει διαπιστωθεί, να υπάρχουν άτομα με υψηλά εισοδήματα που εξακολουθούν να επωφελούνται από τις παροχές αυτές.

Το γεγονός ότι σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ο άνεργος μπορεί να αρνείται εσαεί, κατάλληλες θέσεις εργασίας που προτείνονται από τη ΔΥΠΑ.

Το γεγονός ότι δεν ενθαρρύνονται οι άνεργοι να αναζητούν ενεργά εργασία.

Η αποξένωση της ΔΥΠΑ από τους μακροχρόνια ανέργους και η έλλειψη επαφής ώστε να διαπιστωθεί αν πράγματι παραμένουν άνεργοι και επομένως χρειάζονται πιο ενεργή υποστήριξη κατά προτεραιότητα από τη ΔΥΠΑ, ή ενδεχομένως έχουν βρει εν τω μεταξύ δουλειά.

Αντίστοιχα, οι ρυθμίσεις που εισάγονται για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων είναι:


Ψηφιακά Εργαλεία. Πρόκειται για την Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ και το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, που τίθενται στη διάθεση των ανέργων μέσω του Ψηφιακού Μητρώου ΔΥΠΑ και  περιορίζουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, διευκολύνοντας την αναζήτηση και εύρεση εργασίας που ανταποκρίνεται στην προϋπηρεσία, τις δεξιότητες, τις ανάγκες και τους στόχους τους.

Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ: Το υφιστάμενο μητρώο του τέως ΟΑΕΔ αποκτά νέες ψηφιακές δυνατότητες. Από 1ης Ιανουαρίου 2023. Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα θα μεταφερθούν αυτόματα στο Ψηφιακό Μητρώο χωρίς καμία δική τους ενέργεια. Στο εξής οι αναζητούντες εργασία θα εγγράφονται στο Ψηφιακό Μητρώο, κατόπιν αίτησής τους στο Πληροφοριακό Σύστημα της ΔΥΠΑ, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ – gov.gr). Το Ψηφιακό Μητρώο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, στοιχεία ταυτοποίησης και επικοινωνίας, προϋπηρεσία, βιογραφικό σημείωμα και επάγγελμα ή επαγγέλματα που αναζητούνται, πληροφορίες για το αν οι εγγεγραμμένοι δικαιούνται  και λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή άλλες παροχές και διευκολύνσεις, για την ύπαρξη ή μη ατομικού σχεδίου δράσης, καθώς και για τις προτάσεις που έγιναν από τη ΔΥΠΑ για κατάλληλες θέσεις εργασίας, για συμμετοχή σε προγράμματα απασχόλησης και δράσεις συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης.

Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ: Η κάρτα ανεργίας που υφίσταται σήμερα σε έντυπη μορφή καταργείται και αντικαθίσταται από την Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ. Μέχρι το τέλος του έτους η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ θα είναι διαθέσιμη για ενεργοποίηση στο «πορτοφόλι» (wallet) του gov.gr (όπως η ταυτότητα και η άδεια οδήγησης). Η Κάρτα θα είναι διασυνδεδεμένη με το Ψηφιακό Μητρώο, ούτως ώστε οι κάτοχοι της Κάρτας με την επίδειξή της να αποδεικνύουν στους επιμέρους φορείς του Δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα ότι είναι δικαιούχοι των παροχών, επιδομάτων κ.λπ. που προβλέπονται κατά περίπτωση.

Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης: Το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης καταρτίζεται από τον εργασιακό σύμβουλο της Δ.ΥΠ.Α. σε συνεργασία με τον αναζητούντα εργασία που είναι εγγεγραμμένος στο Ψηφιακό Μητρώο Δ.ΥΠ.Α. και συναποφασίζεται από αυτούς. Περιλαμβάνει τα προσωπικά χαρακτηριστικά, το επαγγελματικό προφίλ και τους επαγγελματικούς στόχους, καθώς και τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο αναζητών εργασία για να βρει δουλειά ενώ θα αναθεωρείται ανά εξάμηνο (στους 6,12 και 18 μήνες) εφόσον ο άνεργος δεν βρίσκει δουλειά.

Εισοδηματικά κριτήρια. Για όσους είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών, τα βοηθήματα, παροχές και διευκολύνσεις που έχει θεσπίσει η Πολιτεία θα καταβάλλονται με τα εκάστοτε εισοδηματικά (όχι τα περιουσιακά) κριτήρια που εφαρμόζονται για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης τα οποία είναι:

οικογενειακό εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμους, σε κατάσταση χηρείας, εν διαστάσει,

οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ για έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί

οικογενειακό εισόδημα έως 27.000 ευρώ για μονογονείς, συν επιπλέον 3.000€ για κάθε παιδί μετά το πρώτο

Διαγραφή από το μητρώο μετά από 3 αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας. Η εγγραφή στο Ψηφιακό Μητρώο συνεπάγεται αμοιβαίες υποχρεώσεις για την ΔΥΠΑ και τους εγγεγραμμένους σε αυτό. Η μεν ΔΥΠΑ καταβάλλει τα επιδόματα που δικαιούνται, προτείνει θέσεις εργασίας και προγράμματα κατάρτισης, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες, συνδράμει στη σύνταξη του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης, κ.α., ο δε εγγεγραμμένος στο Ψηφιακό Μητρώο οφείλει να αναζητά ενεργά εργασία, να συμμετέχει στα προγράμματα κατάρτισης που του υποδεικνύει η ΔΥΠΑ, να αποδέχεται τις θέσεις εργασίας που του προτείνονται και να συνεργάζεται με τον εργασιακό σύμβουλο. Σύμφωνα με τον νόμο, η άρνηση τριών κατάλληλων θέσεων εργασίας (ως κατάλληλη ορίζεται η θέση που αντιστοιχεί στην επαγγελματική ειδικότητα, στις γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες, στα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, στους επαγγελματικούς στόχους και στον τόπο μόνιμης κατοικίας του αναζητούντος εργασία) συνεπάγεται διαγραφή από το Ψηφιακό Μητρώο για δύο χρόνια, ενώ η άρνηση συμμετοχής σε δράση κατάρτισης συνεπάγεται διαγραφή από το Ψηφιακό Μητρώο για έξι μήνες, παράλληλα με τη  διακοπή  καταβολής παροχών και για τις δύο περιπτώσεις. Οι ρυθμίσεις αυτές βασίζονται στις αντίστοιχες πρακτικές των υπηρεσιών Απασχόλησης ευρωπαϊκών χωρών (όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία), ενεργοποιούν υφιστάμενη παλαιότερη νομοθεσία και αποσκοπούν στην πρόληψη φαινομένων κατάχρησης από όσους επωφελούνται από τις παροχές της ΔΥΠΑ χωρίς να αναζητούν εργασία.

Επίδομα εργασίας. Ο νόμος «Δουλειές ξανά» καθιέρωσε για πρώτη φορά επίδομα εργασίας για τους ανέργους που βρίσκουν εργασία, ενόσω εισπράττουν το επίδομα ανεργίας ή το βοήθημα ανεργίας  αυτοαπασχολούμενων. Η ρύθμιση αυτή εισάγει ένα ισχυρό κίνητρο και επιβράβευση για την εύρεση εργασίας σε μικρό χρονικό διάστημα, (εντός του διαστήματος που καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας) και παράλληλα επιβραβεύει τους επιδοτούμενους ανέργους αναζητούν ενεργά και βρίσκουν εργασία. Το επίδομα εργασίας ισούται με το 50 % του επιδόματος/βοηθήματος ανεργίας και καταβάλλεται για όσο διάστημα απομένει μέχρι τη λήξη του επιδόματος/βοηθήματος. Για παράδειγμα αν ο άνεργος βρει δουλειά 5 μήνες μετά την έναρξη της επιδότησής του, που του έχει εγκριθεί για 12 μήνες, θα συνεχίσει να εισπράττει το 50% του επιδόματος ανεργίας για άλλους 7 μήνες, επιπλέον του μισθού του.

Μπόνους για τους μακροχρόνια ανέργους. Με τις Υπουργικές Αποφάσεις ενεργοποιείται η πρόβλεψη του νόμου για την χορήγηση εφάπαξ χρηματικής παροχής ύψους 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους (εγγεγραμμένους για 5+ έτη) που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, ενεργοποιώντας έτσι έμπρακτα την αναζήτηση εργασίας. Το μπόνους θεσπίστηκε προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αποξένωση μεταξύ ΔΥΠΑ και μακροχρόνια ανέργων. Στόχος, με το κίνητρο που παρέχεται, είναι η επανενεργοποίηση στην αναζήτηση εργασίας όσων είναι αποκομμένοι για μεγάλο διάστημα από την αγορά εργασίας αλλά και να διαπιστωθεί ποιοι παραμένουν όντως μακροχρόνια άνεργοι και ενδιαφέρονται πραγματικά για μια θέση εργασίας. Η διάταξη αφορά σε όσους ήταν εγγεγραμμένοι στο  μητρώο ανεργίας για τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν  από τη δημοσίευση του νόμου «Δουλειές Ξανά» στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δηλαδή τις 18 Απριλίου 2022. Οι υπηρεσίες της ΔΥΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει την προεργασία για την προσέγγιση των εν λόγω αναζητούντων εργασία, οι οποίοι θα πρέπει το επόμενο διάστημα να κλείσουν ραντεβού στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΔΥΠΑ myDYPAlive ή στο τοπικό Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης με τον εργασιακό τους σύμβουλο.




Η Ελλάδα χαιρετίζει την ανακοίνωση για το διάταγμα του Προέδρου El-Sisi, με το οποίο οριοθετεί τα δυτικά θαλάσσια σύνορα της Αιγύπτου

 



Η Ελλάδα χαιρετίζει την ανακοίνωση για το διάταγμα του Προέδρου El-Sisi, με το οποίο οριοθετεί τα δυτικά θαλάσσια σύνορα της Αιγύπτου. Ανέφερε συγκεκριμένα για το θέμα αυτό  χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας:

«Μετά από πολλές δεκαετίες, καταφέραμε να υπογράψουμε (με την Αίγυπτο) συμφωνία για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μας. Πρόκειται για υποδειγματική συμφωνία, η οποία συνομολογήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Και συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας. Σε αντίθεση με τα έωλα και άκυρα μνημόνια κατανόησης που έχουν υπογράψει η διοίκηση στην Τρίπολη και η Τουρκία.

Θα ήθελα εδώ να χαιρετίσω δημόσια την ανακοίνωση για το διάταγμα του Προέδρου El-Sisi, το οποίο οριοθετεί τα δυτικά θαλάσσια σύνορα της Αιγύπτου. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι σε συνεχή και ισχυρό συντονισμό για ζητήματα που σχετίζονται με τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο».



16/12/22 Αισιοδοξία για άμεση λύση στην επιβολή πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου

 



Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες:

Είμαι σίγουρος ότι αυτή τη φορά οι Υπουργοί Ενέργειας θα βρουν λύση, καθώς έχουμε φτάσει πια αρκετά κοντά στις επιμέρους διαπραγματεύσεις.

Πράγματι, είναι λυπηρό το γεγονός ότι χρειαστήκαμε τόσους μήνες για να καταλήξουμε σε μία αυτονόητη απόφαση, να περιορίσουμε το ύψος των τιμών του φυσικού αερίου έτσι ώστε να αποτρέπουμε την εργαλειοποίησή του από τη Ρωσία. Όμως αυτή τη φορά είμαι πράγματι αισιόδοξος -και η εντολή την οποία δώσαμε στους Υπουργούς μας είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη- ότι στις 19 Δεκεμβρίου θα έχουμε μία απόφαση η οποία θα είναι εναρμονισμένη με τις ελληνικές επιδιώξεις.

Υπάρχει πια μια καθολική κατανόηση, θα έλεγα, σε επίπεδο των ομολόγων μου ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε τον χρόνο και να παραπέμψουμε το θέμα για ακόμα μια φορά στο μέλλον.



Ο πάπας Φραγκίσκος επιστρέφει θραύσματα του Παρθενώνα

 


Όπως το 2008 έτσι και τώρα η επιστροφή των θραυσμάτων του Παρθενώνα έχουν ιδιαίτερη συμβολική σημασία στη διεκδίκηση του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Το επίσημο ανακοινωθέν του Βατικανού υπογραμμίζει:

«Ο πάπας Φραγκίσκος, ως ουσιαστική απόδειξη της ειλικρινούς επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας για την μαρτυρία της αλήθειας, αποφάσισε να δωρίσει στην Αυτού Μακαριότητα Ιερώνυμο, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, τρία θραύσματα του Παρθενώνα, τα οποία εδώ και αιώνες φυλάσσονται με μεγάλη φροντίδα στις συλλογές του Ποντίφικα και στα Μουσεία του Βατικανού, και τα οποία εκτίθενταν σε εκατομμύρια επισκέπτες».





Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

Tο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού χαιρετίζει την απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία ανακοινώθηκε από το Βατικανό, για την επιστροφή στην Ελλάδα των τριών θραυσμάτων από την ζωφόρο και τη μετόπη του Παρθενώνα -τα οποία φυλάσσονταν, από τον 19ο αιώνα, στις πολύτιμες συλλογές των Μουσείων του Βατικανού.

Μετά από παράκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου η Αυτού Αγιότης ο Πάπας Φραγκίσκος ευαρεστήθηκε να επιστρέψει δια της εκκλησιαστικής Αρχής της Ελλάδας τα θραύσματα από τα παρθενώνια Γλυπτά.

Στη «δωρεά» του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία γίνεται προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τονίζεται ο πνευματικός και φιλάδελφος χαρακτήρας της παπικής χειρονομίας προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος.

Εκφράζεται η ευγνωμοσύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και προσωπικά της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, για τη γενναιόδωρη απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου.

Η απόφαση αυτή έρχεται αρωγός στην εργώδη προσπάθεια που καταβάλλει η Ελληνική Κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από τον Ιούλιο 2019, για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο και την επανένωσή τους με εκείνα που εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Τα 3 θραύσματα επανενώνονται ξανά στις θέσεις τους»

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Σταμπολίδη

Μετά την οριστική επανένωση του θραύσματος Fagan στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα, τα 3 θραύσματα που βρίσκονται στο Βατικανό επανενώνονται ξανά στις θέσεις τους στο Μουσείο Ακρόπολης.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και το Μουσείο Ακρόπολης είχαν προφορικές και γραπτές συνεννοήσεις με την Αγία Έδρα και το Μουσείο του Βατικανού. Χαιρετίζουμε την σημερινή απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου.

Γενικός Διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης

Καθ. Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης