Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Spiegel: Οι ΗΠΑ θα γίνουν ο βασικός προμηθευτής της Ευρώπης με LNG -Πότε θα πέσουν οι τιμές

 


Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δημοσιεύει μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ θα εξελιχθούν στο βασικό προμηθευτή αερίου για την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.

Πώς θα αντικαταστήσει η Ευρώπη το ρωσικό αέριο; Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) θα παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον και είναι πιθανό το περισσότερο από αυτό να προέρχεται από τις ΗΠΑ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μελέτης, την οποία δημοσιεύει το Spiegel, και ασχολείται επίσης με την εξέλιξη των τιμών.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης του Energy Economics Institute, του Πανεπιστημίου της Κολωνίας (EWI), για λογαριασμό της βιομηχανικής ένωσης Zukunft Gas της Γερμανίας, οι ΗΠΑ αναμένεται να γίνουν στο μέλλον ο σημαντικότερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Γερμανία και την Ευρώπη.

Η μελέτη χρησιμοποίησε διάφορα σενάρια για να εξετάσει τη μελλοντική κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας και τον αντίκτυπό της στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις.

«Το αποτέλεσμα είναι σαφές: Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG αυξάνεται σημαντικά», ανέφερε η Zukunft Gas.

Στο 39% το μερίδιο εισαγωγών LNG από τις ΗΠΑ

Η Ευρώπη μπορεί να προμηθευτεί επιπλέον αέριο μέσω αγωγών μόνο από τη Νορβηγία, το Αζερμπαϊτζάν και την Αλγερία και αυτό σε περιορισμένο βαθμό. Το κενό στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου πρέπει, επομένως, να καλυφθεί με τη βοήθεια των εισαγωγών LNG.

«Οι παραδόσεις LNG από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τον μεγαλύτερο ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά», ανέφερε η μελέτη.

Σε όλα τα σενάρια που εξετάστηκαν, οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με το 2021. Εάν δεν διακινείται φυσικό αέριο μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, η μελέτη υποθέτει ότι οι ΗΠΑ θα αντιπροσωπεύουν το 39% των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ έως το 2030, υπό την προϋπόθεση ότι θα κατασκευαστούν επαρκείς μονάδες υγροποίησης στα κράτη-μέλη.

«Αυτό θα έκανε την ΕΕ, μαζί με την Ασία, μια από τις πιο σημαντικές αγορές πωλήσεων φυσικού αερίου για τις ΗΠΑ». Στο σενάριο αυτό, η Νορβηγία έχει μερίδιο προσφοράς 28%.

Η μελέτη δεν εξέτασε πώς η παραγωγή του λεγόμενου σχιστολιθικού αερίου (fracking) στη Γερμανία, η οποία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, θα επηρεάσει τις αγορές φυσικού αερίου.

Οι συντάκτες της μελέτης αναμένουν μόνο περιορισμένη αύξηση της προμήθειας LNG από το Κατάρ. Πιθανότατα, ούτε οι πρόσθετες εισαγωγές από την Αυστραλία ή τον Καναδά θα είναι σημαντικές για την ευρωπαϊκή αγορά.

Ωστόσο, οι πρόσθετες ποσότητες μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή ελλείψεων στις παγκόσμιες αγορές. Η χαμηλότερη ζήτηση θα μπορούσε επίσης να συμβάλει, για παράδειγμα μέσω της ηλεκτροδότησης, στη μεγαλύτερη αποδοτικότητα και στην παραγωγή βιομεθανίου ως υποκατάστατου του φυσικού αερίου.

«Η ταχεία επέκταση των τερματικών σταθμών LNG στην Ευρώπη θα εξαλείψει τα σημεία συμφόρησης στις εισαγωγές και θα ευθυγραμμίσει τις ευρωπαϊκές και τις ασιατικές τιμές» δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Zukunft-Gas, Timm Kehler. Ωστόσο, οι συντάκτες της μελέτης δεν αναμένουν επίπεδα τιμών του 2018 πριν από το 2026 και μόνον εφόσον υπάρξει τουλάχιστον μερική εμπορική σχέση με τη Ρωσία.

Χωρίς ρωσικό αέριο, οι τιμές χονδρικής στη βορειοδυτική Ευρώπη ενδεχομένως να βρίσκονται ακόμη πάνω από τα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα το 2026.


Πηγή: iefimerida.gr



Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, που αντικατοπτρίζει τις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν ικανοποίηση για την εξαιρετική μεταξύ τους συνεργασία, αλλά και τη συνολική πορεία των σχέσεων των δυο χωρών και επανέλαβαν την αμοιβαία βούλησή τους για την περαιτέρω ανάπτυξή τους, τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο, με την Κύπρο.

Ειδικότερα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη συνεργασία στο οικονομικό πεδίο, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας, καθώς και για το τριμερές σχήμα Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας.

Επισημάνθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης συνεργειών, ενώ ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως σημείο εισόδου στα εγχειρήματα ηλεκτρικής διασύνδεσης στην περιοχή.

Οι δύο ηγέτες είχαν, επίσης, την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, ιδίως σε ότι αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ιορδανό μονάρχη για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και τους τους κινδύνους για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.



Ο Ιρανός καθεστωτικός αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη σε δημοσιογράφο που δε φορούσε μαντίλα

 


Όλος ο πλανήτης βλέπει τα αίσχη στο καθεστώς του Ιράν.

Έχουν ξεσπάσει μαζικές διαμαρτυρίες μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, την ώρα που κρατείτο από την λεγόμενη «αστυνομία Ηθών» γιατί δε φορούσε σωστά την μαντίλα της.

Και ο καθεστωτικός ισλαμιστής ηγέτης του Ιράν, προκαλεί αντί να προβληματίζεται.

Η διάσημη Βρετανοϊρανή δημοσιογράφος Κριστιάν Αμανπούρ ζήτησε να έχει μια συνέντευξη με τον καθεστωτικό ηγέτη του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, προκειμένου να τον ρωτήσει, μεταξύ άλλων, για τον θάνατο της 22χρονης και τις επακόλουθες, αιματηρές διαδηλώσεις. Όπως αποκάλυψε η ίδια η δημοσιογράφος σε ανάρτησή της στο Twitter, θα επρόκειτο για την πρώτη συνέντευξη του Ιρανού προέδρου επί αμερικανικού εδάφους…αλλά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

«Μετά από εβδομάδες ετοιμασιών και πολύωρες διαδικασίες για την εγκατάσταση μεταφραστικού εξοπλισμού, φώτων και καμερών, ήμασταν έτοιμοι. Αλλά ο πρόεδρος Ραϊσί δεν εμφανίστηκε. Σαράντα λεπτά αργότερα ήρθε ένας βοηθός. Όπως μου είπε, ο πρόεδρος πρότεινε να φορέσω μαντίλα, γιατί είναι οι ιεροί μήνες του Μουχαράμ και του Σαφάρ», αφηγείται η Αμανπούρ, εξηγώντας πως αρνήθηκε «ευγενικά» να συμμορφωθεί με το συγκεκριμένο αίτημα.

«Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη, όπου δεν υπάρχει νόμος ή παράδοση σχετικά με τις μαντίλες. Τόνισα ότι κανένας Ιρανός πρόεδρος στο παρελθόν δεν το είχε απαιτήσει όταν τους έπαιρνα συνέντευξη εκτός Ιράν. Ο βοηθός ξεκαθάρισε ότι η συνέντευξη δεν θα πραγματοποιούνταν αν δεν φορούσα μαντίλα. Έκανε λόγο για “ζήτημα σεβασμού” και μίλησε για την “κατάσταση στο Ιράν” – αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που σαρώνουν τη χώρα», συνέχισε. «Και πάλι, είπα ότι δεν μπορούσα να συμφωνήσω με αυτό το πρωτοφανές και απροσδόκητο αίτημα. Κι έτσι φύγαμε».



«Εκτινάχθηκε» στη Ρωσία η τιμή των αεροπορικών: 9.200 ευρώ το εισιτήριο για Ντουμπάι



Ανάρπαστα γίνονται στη Ρωσία τα αεροπορικά εισιτήρια για το εξωτερικό, χωρίς επιστροφή. Ακτιβιστές κάνουν λόγο για αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με εκατοντάδες συλλήψεις αντιφρονούντων.

Λίγες ώρες μετά τις ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν για «μερική επιστράτευση» φαίνεται ότι πολλοί Ρώσοι κάνουν ό,τι μπορούν για να εγκαταλείψουν τα πάτρια εδάφη γράφει η DW.

Δεν υπάρχουν θέσεις στις πτήσεις από Ρωσία σε Τουρκία

Όπως αναφέρουν τα πρακτορεία Reuters και AFP, επικαλούμενα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κρατήσεων Aviasales, μέσα σε λίγες ώρες εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για πτήσεις από τη Μόσχα προς την Κωνσταντινούπολη και το Ερεβάν της Αρμενίας στις επόμενες ημέρες. Τόσο η Τουρκία, όσο και η Αρμενία επιτρέπουν την είσοδο Ρώσων πολιτών χωρίς βίζα. Η Turkish Airlines ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν ελεύθερες θέσεις για απευθείας πτήσεις από Ρωσία προς την Τουρκία μέχρι το Σάββατο. Επιπλέον, έχουν εξαντληθεί τα εισιτήρια για πτήσεις προς τη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, αλλά και τη Σερβία. Η επόμενη διαθέσιμη πτήση για Βελιγράδι πραγματοποιείται τη Δευτέρα, ανακοίνωσε η Air Serbia.

Παράλληλα, αυξάνονται αισθητά οι τιμές των εισιτηρίων. Σύμφωνα με καταγραφές της Google Flights ένα αεροπορικό εισιτήριο για την Τουρκία χωρίς επιστροφή στοίχιζε την Τετάρτη 70.000 ρούβλια, δηλαδή περίπου 1.150 ευρώ, ενώ την περασμένη εβδομάδα η τιμή του δεν ξεπερνούσε τα 22.000 ρούβλια (362 ευρώ). Ακόμη πιο ακριβά είναι τα διαθέσιμα αεροπορικά εισιτήρια για το Ντουμπάι, καθώς ξεκινούσαν από 300.000 ρούβλια (σχεδόν 5.000 ευρώ). Το βράδυ της Τετάρτης το πρακτορείο Associated Press έκανε λόγο για νέα ανατίμηση, με αποτέλεσμα ένα εισιτήριο Μόσχα-Ντουμπάι να τιμάται πλέον 9.200 ευρώ στην οικονομική θέση. Ακόμη και για την παραμεθόρια πόλη Βλαντικαφκάς, στα σύνορα με τη Γεωργία, η τιμή του αεροπορικού εισιτηρίου έχει …δεκαπλασιαστεί.

Δύσκολη η πρόσβαση στην ΕΕ από τη Ρωσία

Από την περασμένη Δευτέρα πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν απαγορεύσει την άφιξη Ρώσων πολιτών, ακόμη και αν αυτοί διαθέτουν έγκυρη βίζα για τη ζώνη Σένγκεν. Προ ημερών μάλιστα η υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας, Άγκνε Μπιλοττάιτε, δήλωσε ότι η χώρα της εξετάζει την επέκταση της απαγόρευσης και στους πολίτες της γειτονικής Λευκορωσίας, καθώς «το καθεστώς της Λευκορωσίας συμμετέχει στον πόλεμο και επιπλέον πραγματοποιεί υβριδικές επιθέσεις με παράτυπους μετανάστες εναντίον της Λιθουανίας». Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, Έντγκαρς Ρινκέβιτς, ξεκαθαρίζει ότι «για λόγους ασφαλείας» η χώρα του δεν πρόκειται να δεχθεί Ρώσους που επιχειρούν να αποφύγουν τη στράτευση. Την ίδια στιγμή πάντως στη Γερμανία στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως ο πολιτικός των Φιλελευθέρων Γιοχάνες Φόγκελ και ο βουλευτής των Πρασίνων Ρόμπιν Βάγκενερ, προτείνουν να δοθεί άσυλο σε όσους Ρώσους λιποτακτούν και «δεν θέλουν να αποτελούν μέρος ενός στρατού που ευθύνεται για εγκλήματα πολέμου».

Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει κλείσει τα σύνορα για τους εφέδρους, λόγω επιστράτευσης. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν θέλησε να απαντήσει σε σχετικό δημοσιογραφικό ερώτημα. Πάντως το διάταγμα περί μερικής επιστράτευσης ορίζει ότι οι έφεδροι «απαγορεύεται να εγκαταλείψουν τον τόπο κατοικίας τους χωρίς σχετική άδεια της στρατιωτικής διοίκησης». Σε μία μάλλον διφορούμενη δήλωση, ο Αντρέι Καρταπόλοφ, πρόεδρος της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων στη ρωσική Βουλή (Δούμα), ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θα σας συμβούλευα να ταξιδέψετε σε κάποιον παραθαλάσσιο προορισμό στην Τουρκία, καλύτερα να ξεκουραστείτε στις λουτροπόλεις της Κριμαίας και του Κρασνοντάρ».   

Διαδηλώσεις και μήνυμα Ναβάλνυ

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα OVD-Info ανακοίνωσε ότι η ρωσική αστυνομία διέλυσε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της επιστράτευσης που έγιναν σε 35 πόλεις της Ρωσίας, ενώ συνέλαβε τουλάχιστον 1.050 διαδηλωτές. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) κάνουν λόγο για τουλάχιστον 50 συλλήψεις από επίλεκτες μονάδες της ρωσικής αστυνομίας στο κέντρο της Μόσχας. Είχε προηγηθεί έκκληση της αντι-πολεμικής πρωτοβουλίας Wesna για κινητοποιήσεις. «Χιλιάδες άνδρες ρίχονται στο στόμα του λύκου, είναι οι πατεράδες μας, οι αδελφοί μας, οι σύζυγοί μας», αναφέρει χαρακτηριστικά η οργάνωση. Η εισαγγελεία της Μόσχας προειδοποιεί ότι η συμμετοχή στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως 15 ετών.

Το παρών δίνει από τη φυλακή και ο Αλεξέι Ναβάλνι, ένας από τους πιο γνωστούς αντιφρονούντες της Ρωσίας. Σε μήνυμα που βιντεοσκόπησαν και διανέμουν οι δικηγόροι του, δηλώνει μεταξύ άλλων: «Είναι ξεκάθαρο, ότι αυτός ο εγκληματικός πόλεμος γίνεται όλο και χειρότερος, όλο και πιο εντατικός. Ο Πούτιν προσπαθεί να εμπλέξει όλο και περισσότερους σε αυτόν τον πόλεμο».


πηγη DW (AP, Reuters, ARD)

iefimerida.gr



Οι σκοτεινές μπίζνες της Τουρκίας του Ερντογάν


 

Βρισκόμαστε στο 2015. Ο πόλεμος στη Συρία μαίνεται και ο πλανήτης έχει «παγώσει» από τις φρικιαστικές θηριωδίες των τζιχαντιστών όσο ο ISIS επελαύνει. Είναι τότε που ο «άσπονδος φίλος» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, βρίσκεται στο Παρίσι, στο περιθώριο διεθνούς συνόδου για το κλίμα. Όλα τα φώτα έχουν στραφεί επάνω του, καθώς η Τουρκία έχει καταρρίψει ένα ρωσικό μαχητικό.

Ο Πούτιν, τότε, κάνει μια συγκλονιστική καταγγελία. Λέει ότι πληροφορίες της Ρωσίας υποδεικνύουν ότι το πετρέλαιο του Ισλαμικού Κράτους διακινείται μέσω Τουρκίας. Και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για τις σκοτεινές μπίζνες της Τουρκίας του Ερντογάν. Δισεκατομμύρια δολάρια «μαύρα», λερωμένα με αίμα και φορτωμένα με ανθρώπινο πόνο θα χρηματοδοτήσουν τα νεοθωμανικά, πασπαλισμένα με μεγαλομανία σχέδια του προέδρου της γείτονος.

Ο Ερντογάν θα διαρρήγνυε τα ιμάτιά του, τότε. «Αν αποδειχθεί ότι αγοράζουμε πετρέλαιο από τον ISIS, θα παραιτηθώ», δήλωνε. Όμως δεν παραιτήθηκε όταν τα WikiLeaks έφεραν στο φως χιλιάδες e-mail του γαμπρού του -και αργότερα ΥΠΟΙΚ της Τουρκίας- με την εταιρεία Powertrans. Αυτή που εμπλεκόταν σε υποθέσεις λαθρεμπορίου πετρελαίου από τον ISIS, εισαγωγής πετρελαίου από τον ISIS στην Τουρκία και σε προσπάθειες χειραγώγησης των ΜΜΕ από το καθεστώς Ερντογάν.

Παράλληλα με τις αποκαλύψεις του WikiLeaks ήταν που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και κατηγορίες από πρώην συνεργάτες του τουρκικού καθεστώτος, για εξοπλισμό που διοχετευόταν στην τζιχανιστική οργάνωση Αλ-Νούσρα στη Συρία, η οποία αποτελούσε παρακλάδι της Αλ-Κάιντα στη χώρα. Τότε ήταν που στο φως έρχονταν και άλλες καταγγελίες για μπίζνες της Τουρκίας με το ISIS. Όπως η καταγγελία της νοσηλεύτριας E.G. ότι στην τουρκική Βουλή ότι νοσοκομεία της παραμεθορίου με τη Συρία και το Ιράκ και κυρίως στο Ιντλίμπ περιέθαλπαν τραυματισμένους τζιχαντιστές. Ανάμεσά τους τον ηγέτη του ISIS Muhammet Ali R. Ένα από τα εμπλεκόμενα νοσοκομεία, ελεγχόταν από την ίδια την κόρη του Ερντογάν, Σουνμεγιέ…

Εκείνη την εποχή, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου, η Toyota, θα αναγκαζόταν να χρηματοδοτήσει έρευνα για να διαπιστώσει πως καινούρια ελαφρά φορτηγά κατασκευής της κατέληγαν μαζικά στις εμπόλεμες περιοχές για να χρησιμοποιηθούν από τους τζιχαντιστές. Θα διαπίστωνε ότι δεν μπορούσε να κάνει κάτι για να ανακόψει τις πωλήσεις τους, μιας και μυστηριωδώς, μεγάλοι αριθμοί Toyota που πωλούνταν στα κατεχόμενα της Κύπρου και την Τουρκία, μεταπωλούνταν στο Ισλαμικό Κράτος.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις θα κατήγγειλαν, το ίδιο διάστημα, ότι στην Τουρκία δεν γινόταν μόνο εμπόριο πετρελαίου και αυτοκινήτων με τον ISIS. Αλλά και ανθρώπων. Γυναίκες οι οποίες συλλαμβάνονταν από τους τζιχαντιστές, διοχετεύονταν μέσω της τουρκικής παραμεθορίου σε κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων, με τις τουρκικές Αρχές να κάνουν τα στραβά μάτια. Το εμπόριο ανθρώπων, βέβαια, δεν ήταν καινούρια μπίζνα για την τουρκική μαφία και το τουρκικό κράτος.

Παραπάνω από δέκα χρόνια πριν, Τούρκος δουλέμπορος που «δραστηριοποιείτο» σε διακίνηση μεταναστών, θα ομολογούσε τη συνεργασία των τουρκικών αρχών με τα κυκλώματα. Υποστήριζε ότι η τουρκική Ακτοφυλακή έχει απευθείας εμπλοκή, βοηθώντας τους δουλεμπόρους -με το αζημίωτο- να περνούν τους μετανάστες στα ελληνικά νερά. Πρόκειται για την ίδια «βιομηχανία», για την οποία ο Ερντογάν με κροκοδείλια δάκρυα κατήγγειλε την Ελλάδα από το βήμα του ΟΗΕ, πρόσφατα…

Επιστροφή στην οικογένεια Ερντογάν. Και στον 43χρονο, σήμερα, γιο του Τούρκου προέδρου, Νετζμετίν Μπιλάλ Ερντογάν. Μέτοχος της ναυτιλιακής ΒΜΖ Group, ο Ερντογάν κατηγορήθηκε από την ιταλική Δικαιοσύνη -όταν βρισκόταν στην Ιταλία για το διδακτορικό του- για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλλά αθωώθηκε. Όμως ο Μπιλάλ έγινε γνωστότερος όταν δημοσιεύθηκε συνομιλία με τον πατέρα του, στην οποία δεχόταν εντολή να «ξεφορτωθεί» δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που έκρυβε στο σπίτι, επειδή υπήρχε κίνδυνος λόγω της έρευνας των Αρχών για σκάνδαλο διαφθοράς. Φυσικά, ο Ερντογάν θα κατήγγειλε ότι η συνομιλία ήταν πλαστή και η έρευνα θα σταματούσε.

Όμως για τον γαμπρό του Ερντογάν, θα ξέσπαγε νέο σκάνδαλο, όταν το Der Spiegel θα αποκάλυπτε ότι προσπάθησε να μεταφέρει από λογαριασμό του στο Ντουμπάι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία, χωρίς να δώσει 20% φόρο ως όφειλε. Τότε ήταν που ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, θα κατέθετε στο Κοινοβούλιο έγγραφα που αποδείκνυαν συναλλαγές μεταξύ του στενού οικογενειακού κύκλου του Ερντογάν και της Bellway Limited, μιας εταιρείας offshore στη Νήσο Μαν, μέσω της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank. Για τις συναλλαγές ύψους 15 εκατ. δολαρίων, ο Ερντογάν θα έλεγε ότι ήταν «νόμιμη δουλειά».

Και μιας που αναφέραμε τη Νήσο Μαν: Τον Οκτώβριο του 2008, μέσω της εταιρείας με έδρα τη νήσο, Bumerz Limited μεταβιβάστηκε από τον Αζέρο ολιγάρχη Μουμπαρίζ Μανσίμοφ το τάνκερ Agdash, αξίας 25 εκατ. δολαρίων. Μόνο που το ποσό δεν πληρώθηκε ποτέ. Ήταν δώρο του Μασίμοφ, αφού σύμφωνα με έρευνα έσω τραπεζικού δανεισμού, με το δάνειο να το αποπληρώνει πλήρως ο ίδιος ο Μανσίμοφ, ο οποίος στη συνέχεια κέρδισε αρκετούς κρατικούς διαγωνισμούς στην Τουρκία για «φιλέτα» όπως, για παράδειγμα, η μαρίνα Αλικαρνασσού.

Τα παραπάνω, βέβαια, είναι «ψιλά», μπροστά σε ακόμα μεγαλύτερες μπίζνες. Για παράδειγμα, όσο οι δυτικές Αρχές αναζητούν πώς, μέσω κρυπτονομισμάτων ή σε ρευστό, μετακινούνται δισεκατομμύρια δολάρια από Ρώσους ολιγάρχες για να γλιτώσουν από τις κυρώσεις, τυγχάνει παρόμοια ποσά να εμφανίζονται στις τουρκικές τράπεζες και σε τουρκικές επιχειρήσεις. Από την άλλη, πιο εύκολα εντοπίζονται υπερπολυτελείς θαλαμηγοί και lear jets, τα οποία ανήκουν σε ολιγάρχες του περιβάλλοντος Πούτιν και μετακινήθηκαν στην Τουρκία για να γλιτώσουν την κατάσχεση.

Μόνο σε ό,τι αφορά τα γιοτ, υπολογίζεται ότι σε τουρκικές μαρίνες έχει σταθμεύσει μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων σε ρωσικά συμφέροντα από τις δυτικές κυβερνήσεις, ένας ρωσικών συμφερόντων στόλος αξίας άνω των 2,2 δισεκατ. στερλινών. Υψηλότερη δηλαδή από την αξία των θαλαμηγών που δημεύθηκαν συνολικά από τις δυτικές κυβερνήσεις ως μέρος των κυρώσεων. Οι βρετανικοί Times αναφέρουν ότι ένα στα τέσσερα υπερπολυτελή γιοτ που πιστεύεται ότι ανήκουν σε πάμπλουτους Ρώσους που έχουν υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, δηλαδή τουλάχιστον δέκα σκάφη, βρίσκονται αγκυροβολημένα σε τουρκικά λιμάνια και μαρίνες. Όπως το σκάφος του Αμπράμοβιτς Solaris, που βρίσκεται στην Αλικαρνασσό, ή το Eclipse.

Οι Times γράφουν ότι  οι Ρώσοι ολιγάρχες ελκύονται και από το τουρκικό πρόγραμμα απόκτησης υπηκοότητας έναντι αγοράς ακινήτων ή κρατικών ομολόγων, αν και πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Οκρανία, προτιμούσαν την Κύπρο για την απόκτηση υπηκοότητας.

Η αμερικανική κυβέρνηση, λέει, είναι θορυβημένη από τα στοιχεία που έχει βρει. Στην πραγματικότητα δεν θα έπρεπε. Γιατί οι Αμερικανοί κατάλαβαν, έστω και με καθυστέρηση, ότι η Τουρκία του Ερντογάν είναι ένα πρώτης τάξεως πλυντήριο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Η αρχή έγινε με την εξαγωγή και εισαγωγή του ιρανικού χρυσού αλλά και τη λαθραία διακίνηση ιρανικού πετρελαίου, παρά τις διεθνείς κυρώσεις. Το σύστημα Ερντογάν, ακόμα και ο ίδιος και η οικογένειά του πιάστηκα στα πράσα, στην υπόθεση της τράπεζας «Halk Bank». Αλλά οι μπίζνες συνεχίζονται, με άλλους τρόπους…


Γιώργος Καραγιάννης

newmoney.gr



Αμπράμοβιτς: Μεσολάβησε για την απελευθέρωση πέντε Βρετανών αιχμαλώτων από τη Ρωσία

 


Το ρόλο του μεσολαβητή για την απελευθέρωση πέντε Βρετανών αιχμαλώτων από την Ρωσία ανέλαβε ο πρώην ιδιοκτήτης της Τσέλσι Ρομάν Αμπράμοβιτς δείχνοντας μάλιστα και τη συμπόνοια του στους ανθρώπους αυτούς που πέρασαν φριχτά στα χέρια των Ρώσων στρατιωτών.

Ο 55χρονος Ρώσος Μίδας μετέφερε με το ιδιωτικό του τζετ από τη Ρωσία στη Σαουδική Αραβία τους Βρετανούς αιχμαλώτους Τζον Χάρντινγκ, Σον Πίνερ, Έιντεν Άσλιν, Ντίλαν Χέιλι και Άντριου Χιλ σε ένα ιδιωτικό τζετ που τους μετέφερε από τη Ρωσία στη Σαουδική Αραβία.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», οι Βρετανοί μεταφέρθηκαν σε λουξ σουίτες με δερμάτινα καθίσματα με τον Αμπράμοβιτς να τους δίνει ολοκαίνουρια iPhones για να μπορούν να τηλεφωνήσουν στις οικογένειές και τους φίλους και να τους ενημερώσουν ότι επιστρέφουν στην πατρίδα τους.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «The Sun», o Tζον Χάρτινγκ που είχε την τύχη να είναι ένας εκ των αιχμαλώτων που απόλαυσε το ταξίδι με το υπερπολυτελές ιδιωτικό αεροσκάφος του πρώην κολλητού του Πούτιν, έσπευσε να του πλέξει το εγκώμιο.

«Είναι θρύλος. Τον λατρεύουμε και είμαι τόσο ευγνώμων για τις προσπάθειές του». Βέβαια, όπως παραδέχτηκε, αρχικά δεν τον αναγνώρισε. «Δεν το κατάλαβα και ο Σον μου είπε ότι του μοιάζει. Τον πλησίασε στο αεροπλάνο και τον ρώτησε από πού είναι και ο Ρομάν του είπε από το Λονδίνο. Τότε ο Βρετανός του απάντησε: Πράγματι μοιάζεις με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς και εκείνος τότε αποκάλυψε την ταυτότητά του: «Αυτό συμβαίνει επειδή αυτός είμαι, κύριε». Δεν μπορούσε να τον πιστέψει.

Τα βρετανικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι ο 55χρονος Ρώσος ολιγάρχης έπαιξε προχθές καταλυτικό ρόλο στην απελευθέρωση των πέντε Βρετανών αιχμαλώτων, οι οποίοι ήταν επί μήνες αιχμάλωτοι των Ρώσων. Αντιμετώπιζαν την ποινή του θανάτου, κι όμως κατάφεραν να απελευθερωθούν και να έχουν «βασιλική» μεταχείριση στο ιδιωτικό αεροσκάφος του Αμπράμοβιτς.

Εκτός από ένα iPhone 13, που έδωσε στον κάθε Βρετανό αιχμάλωτο, ο Αμπράμοβιτς έπιασε τη συζήτηση μαζί τους για το ποδόσφαιρο και τους πρόσφερε ένα λουκούλλειο γεύμα με μπριζόλες, καναπεδάκια και τιραμισού στην διάρκεια της πτήσης από τη Μόσχα στο Ριάντ.

Όπως είπε ένας από τους αιχμάλωτους, ο Τζον Χάρντινγκ: «Ο Σον του μιλούσε πολλή ώρα για το ποδόσφαιρο κι εγώ μιλούσα με την βοηθό του. Μου είπε ότι Ρομάν Αμπράμοβιτς έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την επιστροφή μας .Είναι εκπληκτικό να σκέφτεσαι ότι συμμετείχε. Τον σέβονται πολύ οι Ουκρανοί και τώρα τον σεβόμαστε κι εμείς... έχει κάνει πάρα πολλά για εμάς και δεν θα μπορούσαμε να τον ευχαριστήσουμε αρκετά. Είναι ένας πραγματικά αξιαγάπητος άνθρωπος. Είναι ένας θρύλος – τον αγαπάμε πολύ και είμαι ευγνώμων για τις προσπάθειές του», είπε.

Υπενθυμίζεται πως ο Αμπράμοβιτς φέρεται να έχει αναλάβει τον ρόλο του «ειρηνοποιού» όταν ο πρώην φίλος του, Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, διέταξε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Τότε του επιβλήθηκαν κυρώσεις από τη Βρετανία και τελικά αναγκάστηκε να πουλήσει την Τσέλσι.

Αλλά τώρα θεωρείται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο, μαζί με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στη διαπραγμάτευση ανταλλαγής αιχμαλώτων που οδήγησε στην απελευθέρωση των τεσσάρων μαχητών και ενός εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση.

Βασανιστήρια τύπου Γκουαντάναμο υπέστη ένας εκ των Βρετανών αιχμαλώτων

Ο Τζον Χάρντινγκ, όπως είπε, υπηρετούσε στην Ουκρανία ως γιατρός στο 2ο τάγμα του συντάγματος Αζόφ.

Παραδόθηκε και συνελήφθη ως αιχμάλωτος τον Μάιο, όταν η μονάδα του ξέμεινε από πυρομαχικά ενώ βρισκόταν στο χαλυβουργείο Azovstal στο πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης στην ανατολική Ουκρανία. Μετά τη σύλληψή του, οι Ρώσοι τον έβαλαν σε ένα λεωφορείο όπου παρέμεινε εκεί επί τρεις ημέρες, τρώγοντας μπισκότα και βρώμικο νερό.

Όπως είπε, βρέθηκε κρατούμενος σε τρεις διαφορετικές φυλακές, συμπεριλαμβανομένης μίας που ονόμασε «Η Σκοτεινή Πλευρά», στο Ντονέτσκ όπου τον έλεγχο έχουν οι ρωσόφωνοι. Εκεί τον ξυλοφόρτωναν συχνά πυκνά οι φρουροί της περιοχής.

Δεν μπορεί ακόμη να σβήσει από τη μνήμη του τον χειρότερο ξυλοδαρμό από μια ομάδα φρουρών που γελούσαν ειρωνικά χρησιμοποιώντας πρακτικές που θυμίζουν τη φυλακή-κολαστήριο Γκουαντάναμο. Του έβαλαν, όπως λέει, μία σακούλα στο κεφάλι και εν συνεχεία του πέρασαν χειροπέδες ενώ άρχισαν να τον χτυπούν αλύπητα επί μισή ώρα. Και δεν σταμάτησαν εκεί . Άρχισαν να τον κλωτσούν και να χοροπηδούν πάνω του, σπάζοντας τα περισσότερα πλευρά του και αφήνοντάς τον να αιμορραγεί όταν ουρούσε.

«Αυτή ήταν η χειρότερη στιγμή... ο τρόπος που μας φέρθηκαν ήταν φρικτός. Στο μυαλό μου έλεγα συνέχεια για να παρηγορηθώ: «Η αδερφή μου με χτυπάει πιο δυνατά». Αν ήξερα πώς θα μας αντιμετώπιζαν πριν παραδοθούμε, θα έμενα στο χαλυβουργείο και θα έστηνα μια ομάδα ελεύθερων σκοπευτών προσπαθώντας να σκοτώσω μερικούς από αυτούς προτού σκοτωθώ ο ίδιος». Και προσθέτει:

«Οι άλλοι κρατούμενοι κι εγώ προσπαθούσαμε να κρατάμε υψηλό το ηθικό μας με το να γελάμε μεταξύ μας μέσα στα κελιά. Αστειευόμασταν για το πώς μας άρεσε η μπριζόλα μας μαγειρεμένη, αφού τρώγαμε μόνο ψωμί».


Πηγή : protothema.gr



Από τη μηχανή αναγνώρισαν τον 25χρονο που δολοφόνησε τον 52χρονο στην Καβάλα


 

Εξιχνιάστηκε η εν ψυχρώ δολοφονία του 52χρονου πατέρα δύο ανήλικων παιδιών στη Χρυσούπολη Καβάλας στις 16 Σεπτεμβρίου καθώς οι αρχές έφτασαν στη σύλληψη ενός 25χρονου ο οποίος ομολόγησε πως σκότωσε τον πρώην συνάδελφό του έξω από το εργοστάσιο που δούλευαν.

Η ΕΛ.ΑΣ. έφτασε στα ίχνη του νεαρού μέσω της μηχανής του με την οποία είχε διαφύγει από το εργοστάσιο κοπής και επεξεργασίας μαρμάρου όπου εργαζόταν το θύμα στη Χρυσούπολη του Δήμου Νέστου.

Ο συλληφθείς, που ήταν πρώην συνάδελφος του θύματος, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές φέρεται να ομολόγησε την πράξη του λέγοντας ότι θεωρούσε τον 52χρονο ως υπαίτιο για την απόλυση του από τη δουλειά και ότι στο παρελθόν του είχε ασκήσει bullying.

Ο 25χρονος αναμένεται μέχρι το μεσημέρι να οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας. Σύμφωνα με το proini news, τρεις συγγενείς του 25χρονου έχουν ήδη μεταφερθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας και εξετάζεται κατά πόσο ήξεραν τι είχε συμβεί και αν τον περιέθαλπταν. O λόγος για τη σύζυγό του και τους γονείς του.

Ο νεαρός δράστης είχε στήσει καρτέρι έξω από το εργοστάσιο μαρμάρου στο οποίο εργαζόταν ο 52χρονος, και όταν εκείνος έφτασε στο χώρο δουλειάς του τον πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής με κυνηγετική καραμπίνα, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.



Επικήρυξαν με €3.000 το ΚΤΗΝΟΣ που ποδοπάτησε μέχρι θανάτου ένα γατάκι

 




Το ΚΤΗΝΟΣ παρόλο που τα χαρακτηριστικά του προσώπου του είναι εμφανή στις κάμερες, παραμένει ασύλληπτος, και σε αυτό έχει ευθύνη η αστυνομία στην Θεσσαλονίκη.

Για να μην συνεχίσει να κυκλοφορεί ελεύθερος γιατί είναι επικίνδυνος και για την δημόσια ασφάλεια, η Φιλοζωική οργάνωση Θεσσαλονίκης «Νοιάζομαι» προχώρησε σε επικήρυξη του κακοποιού, με το ποσό των 3.000 ευρώ.



Το αδέσποτο γατάκι 1,5 μόλις μηνών, είχε βρει φρικτό θάνατο από το πόδι ενός ΚΤΗΝΟΥΣ ο οποίος, σύμφωνα με τη φιλοζωική, αφού το κυνήγησε, το πάτησε και ακόμη κι όταν το τραυματισμένο ζώο σύρθηκε να πάει στην φωλιά του για να κρυφτεί, τότε το ξαναπάτησε αποτελειώνοντάς το.

Η πράξη του που έγινε στα τέλη Αυγούστου, καταγράφηκε σε κλειστό κύκλωμα διπλανού καταστήματος και το βίντεο ήρθε στην κατοχή της φιλοζωικής οργάνωσης που προχώρησε στη συνέχεια στην καταγγελία του γεγονότος στην αστυνομία .

«Εκτοτε όμως επειδή δεν είχαμε καμία ενημέρωση για την πορεία της καταγγελίας, στις 12 Σεπτεμβρίου και σε μια προσπάθεια να γίνει γνωστή η ταυτότητα του κτήνους, δημοσιεύτηκε το βίντεο σε όλα Μ.Μ.Ε και σοκαρισμένη όλη η Ελλάδα παρακολούθησε τις σκηνές φρίκης», όπως καταγγέλλει η κ Εύη Καλαϊντζίδου από τη «Νοιάζομαι».

Από τότε όμως δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την ταυτότητα του δράστη και σε μια τελευταία προσπάθεια να βρεθεί, τα μέλη της φιλοζωικής, προχωρούν σε επικήρυξή του προκειμένου να δοθούν, έστω και ανώνυμα, πληροφορίες.



Προκλητικό το καθεστώς του ΙΡΑΝ στον ΟΗΕ : «υπάρχει ελευθερία έκφρασης στο Ιράν, αλλά οι σκηνές χάους είναι απαράδεκτες»

 



Χάος επικρατεί στο Ιράν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί από την Αστυνομία Ηθών, επειδή παραβίασε τον αυστηρά επιβαλλόμενο ισλαμικό κώδικα ενδυμασίας της χώρας.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) περισσότεροι από 35 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων σε διάφορες πόλεις του Ιράν.



Από την έδρα του ΟΗΕ, ο πρόεδρος του καθεστώτος του Ιράν Ιμπραχίμ Ραϊσί επιχείρησε να εμφανίσει ως αδικαιολόγητες τις μαζικές διαδηλώσεις και να αθωώσει την αστυνομία ηθών της Τεχεράνης η οποία βασάνισε μέχρι θανάτου την 22χρονη που έβγαλε τη μαντίλα της, λέγοντας ότι «υπάρχει ελευθερία έκφρασης στο Ιράν, αλλά οι σκηνές χάους είναι απαράδεκτες» .

«Στο Ιράν υπάρχει ελευθερία έκφρασης, αλλά οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες είναι απαράδεκτες και προκαλούν χάος», δήλωσε προκλητικά ο πρόεδρος Ραϊσί από την έδρα του ΟΗΕ αναφερόμενος στις οργισμένες αντιδράσεις για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί.

Ο Ιρανός πρόεδρος υποσχέθηκε πως θα διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου της 22χρονης, σημειώνοντας ότι στην έκθεση του ιατροδικαστή δεν υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης της κοπέλας από την αστυνομία ενώ καταλόγισε «υποκρισία» στη Δύση.



Μητσοτάκης στο CNN: Εξωφρενικά fake news Ερντογάν

 



Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο CNN και στη δημοσιογράφο Isa Soares.

Isa Soares: Σας ευχαριστούμε πολύ που αφιερώσατε χρόνο για να μιλήσετε στην εκπομπή μας. Το ερώτημά μου είναι το εξής. Είδαμε πως σήμερα στον ΟΗΕ καταδικάστηκαν, φυσικά, οι πράξεις της Ρωσίας. Ταυτόχρονα όμως είδαμε τον Πρόεδρο Putin να πεισμώνει. Πως θα πρέπει να αντιδράσει η Ευρώπη;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Μένοντας σταθερή στον δρόμο που έχει επιλέξει. Με πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα ταχθήκαμε υπέρ της επιβολής πολύ αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία. Γνωρίζουμε πως αυτές οι κυρώσεις φέρνουν αποτελέσματα, αλλά χρειάζεται χρόνος ώστε να επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία της Ρωσίας. Εν τω μεταξύ, φυσικά, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι προστατεύουμε τους πολίτες μας, τις επιχειρήσεις μας, τα νοικοκυριά μας, από το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας, αφού η Ρωσία έχει προχωρήσει στην εργαλειοποίηση του αερίου με αποτέλεσμα η τιμή του να έχει εκτοξευθεί και αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στο κόστος της ενέργειας για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.


Isa Soares: Ναι, και αυτό είναι κάτι που θα συζητήσουμε εντός ολίγου. Αλλά αναμένουμε να μάθουμε ποιο θα είναι το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Νομίζω πως πρόκειται για το 8ο πακέτο κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορείτε να μας δώσετε λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνει; Θα περιλαμβάνει σχέδιο για επιβολή πλαφόν στο Ρωσικό πετρέλαιο, κύριε Πρωθυπουργέ;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είμαι έτοιμος να κάνω κάποιο σχόλιο σχετικά με το 8ο πακέτο κυρώσεων, καθώς δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα. Η συζήτηση αυτή τη στιγμή γίνεται σε τεχνικό επίπεδο πριν παρουσιαστούν προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αλλά αυτό που μπορώ να πω, Isa, είναι πως τα επτά πακέτα κυρώσεων που έχουμε ήδη θέσει σε εφαρμογή αποτελούν μια πολύ σημαντική παρέμβαση, με την έννοια πως προκαλούν ήδη πολύ σημαντικές δυσκολίες στη Ρωσία. Αλλά όπως σας είπα, θα πρέπει να μείνουμε σταθεροί στον δρόμο που έχουμε επιλέξει. Πρέπει να διατηρήσουμε τη συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα. Και πρέπει να υιοθετήσουμε μια πιο αποφασιστική στάση ώστε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του αυξανόμενου κόστους του φυσικού αερίου. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υποστηρίζοντας την ανάγκη να επιβληθεί πλαφόν στο σύνολο του φυσικού αερίου που εισάγεται σήμερα στην Ευρώπη, όχι μόνο στο ρωσικό αέριο. Νομίζω ότι αυτή η πρόταση κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, και προσβλέπουμε σε πιο συγκεκριμένες κατευθύνσεις εκ μέρους της Επιτροπής σχετικά με το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.


Isa Soares: Αντιλαμβάνομαι ότι δεν μπορείτε να μου πείτε τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο κυρώσεων. Μπορείτε να μου πείτε τι πιστεύετε πως θα πρέπει να περιλαμβάνει; Και ένα ακόμα ερώτημα: συμφωνούν και τα 27 κράτη μέλη; Αναρωτιέμαι για την περίπτωση της Ουγγαρίας.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, δεν μπορώ να μιλήσω για την Ουγγαρία, αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι σίγουρα χρειαζόμαστε όλες τις χώρες στην ίδια κατεύθυνση. Δεν είναι μυστικό ότι η Ουγγαρία έχει εκφράσει σημαντικές επιφυλάξεις για την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όποιες πρόσθετες κυρώσεις επιβάλλουμε στη Ρωσία θα πρέπει να πλήξουν τη ρωσική οικονομία περισσότερο από ό,τι θα πλήξουν την ευρωπαϊκή οικονομία. Υπάρχει λοιπόν ένα εύρος επιλογών στο τραπέζι, αλλά δεν υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές τις οποίες δεν έχουμε εξετάσει ως τώρα. Νομίζω ότι οι περισσότερες από τις κυρώσεις που μπορεί κανείς να σκεφτεί, έχουν ήδη επιβληθεί.


Isa Soares: Ας μιλήσουμε για τις συνέπειες που έχει αυτό στην Ευρώπη και για το κόστος, των τιμών της ενέργειας στο οποίο αναφερθήκατε. Τι συνέπειες είχε αυτό στην Ελλάδα;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με το γεγονός ότι το κόστος της ενέργειας και κυρίως του φυσικού αερίου έχει εκτοξευθεί. Και όπως γνωρίζετε, υπάρχει άμεση μεταφορά του κόστους του φυσικού αερίου στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Άρα έπρεπε ουσιαστικά να αντιμετωπίσουμε ένα διπλό πρόβλημα. Αυτό που κάναμε στην Ελλάδα, και νομίζω ότι ήμασταν πρωτοπόροι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι να δημιουργήσουμε έναν αρκετά εξειδικευμένο μηχανισμό που ουσιαστικά «πιάνει» τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στην πηγή.

Στη συνέχεια διοχετεύουμε αυτά τα κέρδη σε ένα ειδικό Ταμείο Αλληλεγγύης που μάς βοηθάει να επιδοτήσουμε τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Έτσι, είπαμε στους πολίτες ότι θα πληρώσουν περισσότερα για την ενέργεια, αλλά προσπαθούμε να απορροφήσουμε το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας -λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα- δεν θα είναι υπερβολικές. Αυτή είναι η λογική που υιοθέτησε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Νομίζω ότι έχουν δει τι κάναμε στην Ελλάδα. Έχουμε αποδείξει ότι αυτή η μέθοδος πραγματικά λειτουργεί.

Έτσι, κάθε μέρα παίρνουμε εκατομμύρια υπερκέρδη και τα διοχετεύουμε σε αυτό το πρόγραμμα επιδοτήσεων. Και νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να προτείνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να χρησιμοποιήσουν έναν παρόμοιο μηχανισμό. Επομένως, αυτή είναι μια πρώτη γραμμή άμυνας για να διασφαλίσουμε ότι κάνουμε μια παρέμβαση στην αγορά, η οποία κατά τη γνώμη μου είναι απολύτως απαραίτητη όταν αντιμετωπίζουμε αυτές τις έκτακτες καταστάσεις.


Isa Soares: Καθώς μιλούσατε, κύριε Πρωθυπουργέ, είδαμε μερικές από τις εικόνες του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Νομίζω πως, και σε διάφορους δήμους, έχουν σβήσει τα φώτα. Είναι κάτι που θα συνεχίσετε να κάνετε;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, νομίζω ότι πρέπει όλοι παράλληλα να διασφαλίσουμε την εξοικονόμηση όσο το δυνατόν περισσότερης ενέργειας. Και αυτός είναι ο λόγος που στο πρόγραμμα επιδοτήσεων, επιβραβεύουμε τους ανθρώπους εφόσον μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος κατά 15%. Επομένως, είναι σημαντικό να στείλουμε ένα μήνυμα ότι όλοι πρέπει να συνεργαστούμε σε αυτήν την προσπάθεια. Η κυβέρνηση κάνει αυτό που της αναλογεί, αλλά όλοι πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να μειώσουμε κατά το δυνατόν την κατανάλωση ενέργειας, την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, την κατανάλωση φυσικού αερίου. Παρεμβάσεις θα υπάρξουν επίσης και όταν πρόκειται για επιχειρήσεις που αποφεύγουν να καταναλώνουν φυσικό αέριο. Μιλάμε λοιπόν για μια συντονισμένη προσπάθεια προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η προσπάθεια του Putin να χρησιμοποιήσει ως όπλο το φυσικό αέριο για να επιβάλλει πρόσθετο πόνο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες θα αποτύχει.


Isa Soares: Έχουμε δει ενότητα εντός της ΕΕ όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Έχουμε δει παράλληλα όχι μόνο πολύ αυξημένες τιμές στο φυσικό αέριο, αλλά και στο κόστος ζωής. Πόση διάθεση λοιπόν, κύριε Πρωθυπουργέ, υπάρχει στο εσωτερικό για τη συνέχιση της οικονομικής υποστήριξης στον πόλεμο, δεδομένων των οικονομικών προκλήσεων;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, είναι το κόστος της ενέργειας που έχει οδηγήσει στην αύξηση του παγκόσμιου πληθωρισμού. Αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Και αυτός είναι ο λόγος που στην Ελλάδα, πέρα από ό,τι κάνουμε στον ενεργειακό τομέα, έχουμε ανακοινώσει επίσης ένα πακέτο στήριξης για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά ώστε να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν γενικότερα την αύξηση στο κόστος ζωής. Είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό γιατί η ελληνική οικονομία είχε εξαιρετικά καλές επιδόσεις τον περασμένο χρόνο. Αναμένω ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα ξεπεράσει το 5%, και αυτό μας δίνει τον δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Αλλά, φυσικά, πρέπει συνεχώς να εξηγούμε γιατί χρειάζεται να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και γιατί δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τον ρωσικό εκβιασμό. Επειδή πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ότι αυτό δεν αφορά μόνο την Ουκρανία. Αφορά κάθε αυταρχικό ηγέτη που πιστεύει ότι τα σύνορα μπορούν να αλλάξουν με τη βία. Επομένως, υπάρχει, νομίζω, ένα ευρύτερο μήνυμα που πρέπει να σταλεί από τη διεθνή κοινότητα, γιατί είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας κι εναντίον της Ρωσίας σε αυτόν τον άδικο πόλεμο.


Isa Soares: Κύριε Πρωθυπουργέ, αλλάζοντας θέμα από την ενέργεια, θα ήθελα να αναφερθώ στις κατηγορίες που διατυπώνει η Τουρκία, τις κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για το θέμα των μεταναστών. Ποια είναι η απάντησή σας σε αυτό το ζήτημα;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτός είναι ένας εντελώς παράλογος ισχυρισμός. H Ελλάδα έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Μόλις σήμερα, είχαμε δύο ναυάγια. Σώσαμε περισσότερα από 100 άτομα, ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Επομένως, το να κατηγορεί κάποιος την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας -και αυτή η κατηγορία προέρχεται στην πραγματικότητα από μια χώρα που έχει ιστορικό εργαλειοποίησης μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς- είναι εντελώς παράλογο. Θα πρέπει να υπενθυμίσω σε εσάς και στους τηλεθεατές σας τι συνέβη πριν από ενάμιση χρόνο, τον Μάρτιο του 2020, όταν ο Πρόεδρος Erdoğan ενθάρρυνε ανοιχτά, δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να περάσουν στην Ευρώπη, στην Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επομένως, δεν είμαστε εμείς που εργαλειοποιούμε τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς. Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας. Αλλά με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και κάθε φορά που υπάρχει έστω και ένα άτομο που χρειάζεται να διασωθεί στη θάλασσα, η ακτοφυλακή μας έχει παρέμβει. Και όπως σάς είπα, μόλις σήμερα διασώσαμε περισσότερους από 100 ανθρώπους στη θάλασσα. Άρα πρόκειται για πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας. Και είμαι πραγματικά απογοητευμένος από αυτού του είδους τον διαρκή πόλεμο ψευδών ειδήσεων.

Θα πρέπει να μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι με την Τουρκία και να συζητήσουμε ως πολιτισμένοι γείτονες και να συνεργαστούμε πάνω στο ζήτημα της μετανάστευσης. Ήμουν ο πρώτος που είπε ότι η Τουρκία έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Αλλά αυτός σίγουρα δεν είναι ο τρόπος, από την πλευρά της Τουρκίας, να διαχειρίζεται τις διεθνείς υποθέσεις.


Isa Soares: Αλλά, κύριε Πρωθυπουργέ, βοηθήστε μας να καταλάβουμε, γιατί το κάνει αυτό η Τουρκία ή ο Πρόεδρος Erdoğan; Τι όφελος έχει η Τουρκία με το να τα λέει αυτά;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, δεν είμαι σε θέση να ξέρω τι σκέφτεται ο Πρόεδρος Erdoğan και αν αυτό είναι απλά ένα ζήτημα που αφορά το εσωτερικό του ακροατήριο. Αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι τους τελευταίους μήνες, έχουμε δει ένα κρεσέντο τουρκικής ρητορικής που στρέφεται κυρίως κατά της Ελλάδας με εντελώς αβάσιμους, παράλογους ισχυρισμούς που αμφισβητούν την κυριαρχία επί των ελληνικών νησιών. Έχουμε πει πολύ ξεκάθαρα ότι αυτό το μοτίβο ρητορικής είναι απαράδεκτο. Υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο για την επίλυση διαφορών μεταξύ των κρατών, και αυτό είναι η αυστηρή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, και στην περίπτωσή μας, η τήρηση του Δίκαιου της Θάλασσας. Και ενθαρρύνουμε συνεχώς την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει με βάση αυτές τις αρχές. Εν τέλει, είμαστε γείτονες και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο.


Isa Soares: Κύριε Πρωθυπουργέ, Κυριάκο Μητσοτάκη, σας ευχαριστώ που αφιερώσατε χρόνο για να μας μιλήσετε.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε ευχαριστώ πολύ, Isa.



Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από τους επιθετικούς γείτονές μας

 



Μιλώντας χθες στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσαν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις  στη Νέα Υόρκη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης:

Έδωσε μια πρώτη απάντηση στα όσα ανέφερε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από τους επιθετικούς γείτονές μας.

Υπογράμμισε ακόμη ότι ο Πρόεδρος Putin πρέπει να ηττηθεί για να σταλεί ένα μήνυμα σε όλους τους αυταρχικούς ηγέτες.

Επισήμανε,  επίσης, τη βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, καθώς και τη δυναμική πορεία της ελληνικής οικονομίας, επαναλαμβάνοντας την απόφαση της Κυβέρνησης να στηρίξει στη διάρκεια του Χειμώνα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.




Εντείνονται οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις του κλάδου διανομής

 



Εντείνονται οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρηση Εργασίας στον σε επιχειρήσεις που απασχολούν διανομείς, λόγω της ύπαρξης ενδείξεων για αυξημένη παραβατικότητα στον εν λόγω κλάδο. Στο πλαίσιο αυτό, κλιμάκια Επιθεωρητών Εργασίας πραγματοποίησαν πανελλαδικά κατά την περίοδο 29 Αυγούστου- 15 Σεπτεμβρίου 2022 ελέγχους σε επιχειρήσεις που απασχολούν διανομείς, πέραν των προγραμματισμένων ελέγχων. Συνολικά, διενεργήθηκαν 1700 έλεγχοι. Από τους ανωτέρω ελέγχους προέκυψαν τα ακόλουθα:

Σε 19 διανομείς δεν είχε καταβληθεί η πρόσθετη αμοιβή 15% για την χρήση και συντήρηση του δικύκλου.

14 εργαζόμενοι βρέθηκαν να εργάζονται αδήλωτοι.

Για 117 εργαζόμενους υπήρχαν παραβάσεις στην τήρηση των χρονικών ορίων εργασίας.

Συνολικά για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν από την Επιθεώρηση Εργασίας πρόστιμα ύψους 373.150,00 ευρώ.

Η Επιθεώρηση Εργασίας -Ανεξάρτητη Αρχή θα συνεχίσει να διενεργεί ελέγχους για την τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας του και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των διανομέων, αλλά και των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.




Ψηφίστηκαν στη Βουλή τα μέτρα ενίσχυσης της κοινωνίας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ.

 


Με τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή μπαίνει, από την 1η Ιανουαρίου 2023, οριστικό τέλος στην εισφορά αλληλεγγύης για όλους, ενώ θεσπίζονται επιπλέον τρία από τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Δ.Ε.Θ.. Αφορούν την αύξηση του στεγαστικού επιδόματος για φοιτητές, τη μείωση της τιμής στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου και εξαιρέσεις από την πληρωμή τέλους επιτηδεύματος. Προβλέπεται συγκεκριμένα:

Οριστική κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2023. Απαλλάσσονται δηλαδή από την εισφορά αλληλεγγύης -εκτός από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα- οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, καθώς και όσοι αποκτούν φέτος εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ακίνητα και μερίσματα που θα δηλωθούν με την φορολογική δήλωση του 2023. Παραδείγματα:

Συνταξιούχος με συνολικό εισόδημα 22.000 ευρώ από δύο πηγές, 17.000 ευρώ από συντάξεις και 5.000 ευρώ από ενοίκια, θα έχει ωφέλεια κατά 276 ευρώ, λόγω κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Μισθωτός του δημοσίου τομέα με συνολικό εισόδημα 24.000 ευρώ μόνο από μισθούς, θα έχει ωφέλεια κατά 376 ευρώ, λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Μισθωτός του ιδιωτικού τομέα, με συνολικό εισόδημα 30.000 ευρώ από δύο πηγές, 24.000 ευρώ από μισθούς και 6.000 από ενοίκια, θα έχει ωφέλεια κατά 676 ευρώ ήδη από το τρέχον έτος και για πάντα.

Ελεύθερος επαγγελματίας με συνολικό εισόδημα 35.000 ευρώ, από δύο πηγές, 30.000 ευρώ από επιχειρηματική δραστηριότητα και 5.000 ευρώ από μερίσματα, θα έχει ωφέλεια κατά 1.001 ευρώ ήδη από το τρέχον έτος και για πάντα.

Αύξηση του φοιτητικού επιδόματος από τα 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ και στα 2.000 ευρώ για εκείνους που συγκατοικούν. Η αύξηση αυτή θα ισχύσει αναδρομικά, καθώς θα καταβληθεί το Φθινόπωρο για το ακαδημαϊκό έτος 2021 - 2022. Σημειώνεται ότι το ετήσιο στεγαστικό επίδομα χορηγείται και στους καταρτιζόμενους των δημόσιων Ι.Ε.Κ

Μείωση της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 20 λεπτά το λίτρο στην αντλία, από τις 15 Οκτωβρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου, με πρόβλεψη για επέκταση του μέτρου εάν χρειαστεί. Εάν υπολογιστεί και ο ΦΠΑ, τότε η μείωση θα φτάσει σε περίπου 25 λεπτά το λίτρο.

Εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος και για το φορολογικό έτος 2022 (ίσχυε για τα φορολογικά έτη 2019-2021), για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξης τους στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. καθώς και τους αλιείς της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων. Εξαιρούνται επίσης φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και νομικά πρόσωπα  που αυξάνουν σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος τον συνολικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους, με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.



Στήριξη νοικοκυριών, επαγγελματιών και αγροτών τον Οκτώβριο έναντι των ενεργειακών ανατιμήσεων

 



Ανακοινώθηκαν τα μέτρα που θα ισχύσουν σε ό,τι αφορά το ρεύμα και το φυσικό αέριο για τον Οκτώβριο. Η στήριξη για το ρεύμα θα ανέρχεται συνολικά στα 1,1 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1 δισ. ευρώ προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και των εσόδων από δημοπρασίες ρύπων και τα 100 εκατ. από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Υπογραμμίζεται  σχετικά ότι ο μόνιμος μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής έχει ήδη αποδώσει σε μόλις 2,5 μήνες, πάνω από 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, όμως, θα εφαρμοστούν κίνητρα για τη μείωση των καταναλώσεων καθώς η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί εθνική αναγκαιότητα. Ειδικότερα:


Σε ό,τι αφορά την επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια. Δημιουργούνται για τον Οκτώβριο, τρεις κλίμακες επιδοτήσεων για τους οικιακούς καταναλωτές σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Θα υπάρχει κλιμακωτή επιδότηση  που διαμορφώνεται ως εξής:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh απορροφάται  το 90% της αύξησης, με την επιδότηση να φτάνει στα 436 ευρώ ανά MWh. Αφορά το 90% των νοικοκυριών.

Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1.000 kWh απορροφάται το 80% της αύξησης, με επιδότηση 386 ευρώ ανά MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά MWh.

Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1.001 KWh, απορροφάται το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 ευρώ ανά MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 485 ευρώ ανά MWh.

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση στα εμπορικά τιμολόγια

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 KWh τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ ανά ΜWh. Απορροφάται το 80% της αύξησης.

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35 KVa που ξεπερνούν τις 2.000 KWh αλλά και για όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ ανά MWh.

Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 ευρώ ανά MWh.

Σημαντική ελάφρυνση θα υπάρξει  στο επόμενο διάστημα και σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στις τιμές φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα:


Σε ό,τι αφορά τα οικιακά τιμολόγια:  Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 90 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, και για το σύνολο της  μηνιαίας κατανάλωσης, απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Σε ό,τι αφορά τα  μη οικιακά τιμολόγια: Η επιδότηση του φυσικού αερίου από την Κυβέρνηση σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, για τον Οκτώβριο, θα φτάσει στα 40 ευρώ ανά θερμική MWh.

Επίσης με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών του ενεργειακού πολέμου, που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ευρώπη, τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας και για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας εισάγεται τέλος ύψους 10 ευρώ ανά θερμική mwh στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα έσοδα από το ειδικό τέλος θα κατευθύνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα έχουν ως στόχο:


Την υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου.

Την υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο.

Την υποστήριξη τροποποιήσεων και επεκτάσεων υποδομής του συστήματος φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από άλλες πηγές.

 



Eπίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ground Zero και στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη

 


Το μνημείο στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη.





Ο Πρωθυπουργός και η σύζυγός τους επισκέφθηκαν το σημείο όπου βρίσκονται οι πλάκες στις οποίες είναι χαραγμένα τα ονόματα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στους Δίδυμους Πύργους, μαζί με την Ανθούλα Κατσιματίδη, η οποία έχασε τον αδελφό της, Γιάννη, στις επιθέσεις. Στάθηκαν ιδιαίτερα σε σημεία όπου αναγράφονται θύματα ελληνικής καταγωγής και τοποθέτησαν μικρές ελληνικές σημαίες και λευκά λουλούδια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε στεφάνι προς τιμήν των θυμάτων στο Survivor Tree, ένα δέντρο το οποίο βρέθηκε σχεδόν κατεστραμμένο στα ερείπια των Πύργων, ανέκαμψε με ανθρώπινη φροντίδα και τελικά επαναφυτεύτηκε στον χώρο του μνημείου.

«Αισθάνθηκα την ανάγκη να έρθω, σήμερα, σε αυτόν τον ιερό τόπο να αφήσω ένα λουλούδι και να καταθέσω ένα στεφάνι στην μνήμη των 2.977 αθώων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους άδικα στην τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Ανάμεσά τους ήταν και 41 Ελληνοαμερικανοί, ένας από τους οποίους ήταν και ο Γιάννης, ο οποίος βρέθηκε εγκλωβισμένος στον 104ο όροφο όταν χτύπησε το πρώτο αεροπλάνο, τον βόρειο Πύργο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι μία μάχη διαρκής, είναι μία μάχη την οποία έχουμε υποχρέωση, ως δημοκρατίες, να δώσουμε, για να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και για να μπορέσουμε να εξακολουθούμε να λειτουργούμε μέσα σε ανοιχτές δημοκρατικές κοινωνίες, όπως αυτές τις οποίες με τόσο κόπο έχουμε χτίσει», συνέχισε ο Πρωθυπουργός. «Τα θύματα της τρομοκρατίας -διότι και εμείς στη χώρα μας έχουμε πληγωθεί από τη δικιά μας εγχώρια τρομοκρατία- θα συνεχίσουμε, πάντα, να τα τιμούμε και δεν θα τα ξεχάσουμε ποτέ», πρόσθεσε.

«Χαίρομαι πάρα πολύ που έχετε έρθει σήμερα να μας τιμήσετε με την παρουσία σας, σε αυτό το σημείο που για μένα είναι τόσο σημαντικό. Ο αδελφός μου, ο Γιάννης, ήταν ένα απίστευτο παιδί. Ένας νέος, ένα παλικάρι, γεμάτο χαρά και αγάπη», είπε από την πλευρά της η κυρία Κατσιματίδη.


«Άγιος Νικόλαος, μία εκκλησία που συμβολίζει την ελπίδα και την ενότητα»


Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, ο οποίος καταστράφηκε την 11η Σεπτεμβρίου 2001 όμως ανοικοδομήθηκε, με μεγάλη συμβολή της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και το επόμενο διάστημα αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά ως εκκλησία.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του υποδέχτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος τους ξενάγησε στον χώρο, ενώ ο αρχιτέκτονας που έχει σχεδιάσει τον νέο ναό, Σαντιάγο Καλατράβα, εξήγησε το σχέδιο έως την τελική περάτωση του έργου.

«Πρόκειται όντως για ένα εξαιρετικό κτίριο. Θα έλεγα πως το κτίριο είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με την ιδιαίτερη πνευματική σημασία αυτού του χώρου. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε ένα σημείο που σημαδεύτηκε από πόνο και βάσανα. Είναι μία εκκλησία που συμβολίζει την ελπίδα και την ενότητα. Είμαι βέβαιος πως θα εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για τη Νέα Υόρκη και φάρο ελπίδας για όλους τους επισκέπτες της», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.