Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Ναι» στο πορνό στις φυλακές, δεν είναι παράπτωμα!




Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε τη Σλοβακία και την υποχρέωσε να καταβάλει σε κρατούμενο ισοβίτη το ποσό των 2.600 ευρώ για την ηθική βλάβη, καθώς τιμωρήθηκε πειθαρχικά για την κατοχή πορνογραφικού υλικού

Η κατοχή πορνογραφικού υλικού από κρατούμενο στις φυλακές, δεν αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και εάν επιβληθεί πειθαρχική ποινή, αφενός παραβιάζεται η ιδιωτική του ζωή, αφετέρου η κατοχή του υλικού αυτού έχουν καταπραϋντικό και θετικό αντίκτυπο πάνω στον κρατούμενο, καθώς αποτελούν ερέθισμα για αυτό-ικανοποίησή του.

Με το σκεπτικό αυτό, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε τη Σλοβακία και την υποχρέωσε να καταβάλει σε κρατούμενο ισοβίτη το ποσό των 2.600 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη, καθώς παραβιάστηκε ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής του, που προστατεύεται από το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Κρατούμενος 33χρονος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Μετά από έρευνα ρουτίνας που έγινε στις φυλακές, βρέθηκε στην κατοχή του ένα δημοφιλές εβδομαδιαίο περιοδικό, στο εσωτερικό του οποίου είχαν επικολληθεί φωτογραφίες με άσεμνο περιεχόμενο.

Το υλικό όπως διαπιστώθηκε από τις αρμόδιες αρχές ήταν πορνογραφικό και, ως εκ τούτου, «προσβάλλει την ηθική κατά την έννοια του νόμου περί εκτέλεσης ποινών φυλάκισης». Έτσι, κατασχέθηκε και κινήθηκε πειθαρχική διαδικασία εναντίον του κρατούμενου.

Τελικά από τις αρμόδιες Σλοβακικές αρχές κρίθηκε ένοχος για πειθαρχικό αδίκημα και του επιβλήθηκε επίπληξης. Όμως, ο κρατούμενος άσκησε έφεση κατά της πειθαρχικής απόφασης, αλλά η έφεσή του απορρίφθηκε, με το επιχείρημα ότι το εν λόγω υλικό ήταν απαγορευμένο και η κατοχή του ήταν παράνομη.

Μετά από αυτό προσέφυγε στο ΕΔΑΔ ισχυριζόμενος ότι οι φωτογραφίες είχαν αποκοπεί από περιοδικά για ενήλικες που ήταν ελεύθερα διαθέσιμα στο δίκτυο διανομής Τύπου στη Σλοβακία και στην Τσεχική Δημοκρατία και ότι απεικόνιζαν «κλασικό» ετεροφυλικό σεξ.

Ο ισοβίτης ισχυρίστηκε ότι οι φωτογραφίες απεικόνιζαν ετεροφυλόφιλη σεξουαλική επαφή και ότι ήταν σύμφωνη με τη ανδρική του φύση. Ακόμη, ανέφερε ότι οι φωτογραφίες προορίζονταν για δική του χρήση, είχαν επικολληθεί σε περιοδικό που του ανήκε και ήταν μέρος της ιδιωτικής του ζωής.

Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι είχαν καταπραϋντικό και θετικό αντίκτυπο πάνω του, ειδικά καθώς ήταν αποκλεισμένος από την κοινωνική ζωή και έχοντας ετεροφυλοφιλικό προσανατολισμό, υπέστη διακρίσεις.

Τώρα, το ΕΔΑΔ υπογραμμίζει ότι «η φυλάκιση συνεπαγόταν τον πλήρη αποκλεισμό της στενής επαφής με το αντίθετο φύλο, το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αναγνωρίσει ότι η πορνογραφία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ερέθισμα για αυτό-ικανοποίηση» και προσθέτει: «Το υλικό είχε φυλαχτεί στην ιδιωτική σφαίρα του προσφεύγοντος και προοριζόταν αποκλειστικά για ατομική και ιδιωτική χρήση εντός αυτής της σφαίρας, ιδίως στο κελί του στο οποίο ήταν μόνος».

Τελικά, το ΕΔΑΔ έκρινε ότι «η επίμαχη απαγόρευση ισοδυναμούσε με γενικό και αδιάκριτο περιορισμό που δεν επέτρεπε την απαιτούμενη εκτίμηση της αναλογικότητας σε μεμονωμένη περίπτωση».



Παναγιώτης Τσιμπούκης


Φωτιά στο ελληνικό νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη

 


Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ενώ επί τόπου επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Επί τόπου μετέβη ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ενώ περίπου 80 ασθενείς χρειάστηκε να μεταφερθούν μακριά από το φλεγόμενο κτίριο.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, με το που έγινε αντιληπτή η πυρκαγιά επιχειρήθηκε η εκκένωσή του με τους ασθενείς να μεταφέρονται στα χέρια προκειμένου να απομακρυνθούν από τις φλόγες είτε σε αναπηρικά καροτσάκια είτε στις αγκαλιές των πυροσβεστών.






Νέο καραγκιοζιλίκι Τσαβούσογλου - Απαντά το Ελληνικό ΥΠΕΞ

 


Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, άρχισε νέο τροπάριο για να ξεφτιλιστεί διεθνή κοινότητα και ο ίδιος και η χώρα του περισσότερο.

Τώρα έχει νέο αφήγημα με το ψέμα για δήθεν «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη, της οποίας φυσικά η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα.

«Η Ελλάδα δεν σέβεται τα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΥΠΕΞ της Τουρκίας. «Παραβιάζουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των "συμπατριωτών" μας με τη νομοθετική ρύθμιση για τους Μουφτήδες. Η Ελλάδα πρέπει «να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο».

Το νέο ψέμα και καραγκιοζιλίκι των Τούρκων :

Με μια νομική ρύθμιση για τις Μουφτείες στη Δυτική Θράκη, η Ελλάδα παραβίασε για άλλη μια φορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης που έχουν την εγγύηση των διεθνών συνθηκών, ιδιαίτερα της Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης.

Αυτή η νομοθεσία, που εκπονήθηκε χωρίς συνεννόηση με τους εκπροσώπους της Τουρκικής μειονότητας της δυτικής Θράκης , αγνοεί για άλλη μια φορά τους Μουφτήδες που εκλέγονται από την Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης και συνεπώς τη βούληση της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και την ελευθερία της θρησκείας. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση που έκανε χθες η Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, η οποία αντικατοπτρίζει τη δίκαιη αντίδραση των συμπατριωτών μας.

Το άρθρο 40 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης παρέχει στην Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης το δικαίωμα να ιδρύει, να διαχειρίζεται και να ελέγχει τις δικές της θρησκευτικές, εκπαιδευτικές και φιλανθρωπικές-κοινωνικές οργανώσεις. Η παραβίαση αυτού του δικαιώματος από την Ελλάδα έναντι των συμβατικών της υποχρεώσεων έχει καταγραφεί και με αποφάσεις του ΕΔΔΑ στο παρελθόν.

Ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να παρέχει στην Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης την απαραίτητη υποστήριξη και διευκόλυνση για την εκλογή, τη διαχείριση και τη διάρθρωση των Μουφτήδων της, είναι απαράδεκτο να προσπαθεί να φέρει τον Μουφτή υπό τον δικό της έλεγχο, παρά τη θέληση της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

Με αυτή τη νομική ρύθμιση, η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει τα θρησκευτικά δικαιώματα και ελευθερίες των συμπατριωτών μας, που κατοχυρώνονται από διεθνείς συμφωνίες, και προσπαθεί να μετατρέψει τον θεσμό του Μουφτή σε δομή υπό τον έλεγχο του ελληνικού κράτους. Η Τουρκία δεν παρεμβαίνει στη λειτουργία των θρησκευτικών θεσμών των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στη χώρα της και στην εκλογή των ηγετών τους με τέτοιους κατασταλτικούς νόμους και πρακτικές.

Καλούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης και άλλες σχετικές συμφωνίες και να θέσει τέλος στις πολιτικές της πίεσης και εκφοβισμού έναντι της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Όπως και πριν, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά των δικαιώματα και τις ελευθερίες των ομογενών μας.

Το Ελληνικό ΥΠΕΞ απαντά στο νέο καραγκιοζιλίκι της Τουρκίας : Διαστρέφετε την πραγματικότητα για τους μουφτήδες και τη μουσουλμανική μειονότητα

Aναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Η Τουρκία, με αφορμή τη φορά αυτή τον νέο νόμο για τον εκσυγχρονισμό των Μουφτειών που ψηφίσθηκε πρόσφατα από την Βουλή των Ελλήνων, διαστρέφει και πάλι την πραγματικότητα.

Προκειμένου να εξυπηρετήσει το αφήγημά της, ηθελημένα παραποιεί την αλήθεια όσον αφορά τη Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη.

Ο νέος νόμος, ο οποίος συντάχθηκε μετά από μακρά διαβούλευση με εκπροσώπους της Μειονότητας, δημιουργεί ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τις Μουφτείες και τους Μουφτήδες στην Θράκη, πλήρως συμβατό με το Σύνταγμα της Ελλάδας και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάννης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και τις αρχές και τα νενομισμένα του Ισλάμ.

Βασικά συστατικά του νέου νόμου αποτελούν η διαφάνεια σε όλα τα στάδια των διαδικασιών επιλογής, η διασφάλιση ευρείας αντιπροσωπευτικότητας, μέσω μιας Συμβουλευτικής Επιτροπής την οποία αποτελούν αποκλειστικά Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας από τη Θράκη, η ανάδειξη από την Συμβουλευτική Επιτροπή, χωρίς κρατική παρέμβαση, των καταλληλότερων προσώπων για τη στελέχωση των Μουφτειών αλλά και η πρόνοια για μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των γυναικών στην διαδικασία επιλογής, στοιχείο πρωτοποριακό και καινοφανές με βάση τα διεθνώς ισχύοντα ως προς την ανάδειξη Μουσουλμάνου θρησκευτικού ηγέτη.

Η Ελλάδα, τηρώντας στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της έναντι της Μουσουλμανικής Μειονότητας στην Θράκη που απορρέουν από την Συνθήκη της Λωζάννης, θα συνεχίσει να ακολουθεί μία συγκροτημένη μειονοτική πολιτική η οποία προάγει την ευημερία της Μειονότητας.

Οι Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας στη Θράκη ζουν σε μία ευρωπαϊκή χώρα.

Απολαμβάνουν όλα όσα μία δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία παρέχει στο σύνολο των πολιτών της, χωρίς εξαιρέσεις.

Ας αναλογισθεί η Τουρκία, πριν προβεί σε υποδείξεις προς οποιονδήποτε, πόσα από τα άρθρα της Συνθήκης της Λωζάννης έχει η ίδια σεβασθεί.

Για ποιους λόγους και με ποιες συστηματικές πολιτικές της Άγκυρας η άλλοτε ακμάζουσα Ελληνική Μειονότητα σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο έχει σχεδόν αφανισθεί.

Η Τουρκία, μέχρις ότου δώσει ειλικρινείς και πειστικές απαντήσεις στα αμείλικτα αυτά ερωτήματα, θα εξακολουθεί να είναι υπόλογη τόσο έναντι των ίδιων των πολιτών της τους οποίους εξανάγκασε να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους, όσο και της διεθνούς κοινότητας.

Μια τέτοια άσκηση έντιμης αυτοκριτικής θα ήταν χρήσιμη πρωτίστως για την Τουρκία αλλά και για το μέλλον των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας».



Νονά κατηγορείται ότι κακοποιούσε σεξουαλικά τα δίδυμα βαφτιστήρια της

 


Υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, και μάλιστα διδύμων, με κατηγορούμενη τη νονά τους, απασχολεί από προχθές την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου.

Η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου με διάταξη που εξέδωσε αφαίρεσε προσωρινά την επιμέλεια δύο δίδυμων αδελφών ηλικίας 5 ετών από τους γονείς τους, που διαμένουν σε δήμο της δυτικής πλευράς του νησιού, απαγορεύει την συναναστροφή τους με την 55χρονη  νονά τους και την ανέθεσε σε μια συγγενή τους.

Όλα ξεκίνησαν όταν τα δίδυμα παιδιά, ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι, προκάλεσαν με πράξεις και λόγια τους τις υποψίες της δασκάλας τους που ζήτησε αρμοδίως βοήθεια.

Τα δύο παιδιά σε καταθέσεις που έδωσαν παρουσία παιδοψυχολόγου ισχυρίστηκαν μεταξύ άλλων ότι η νονά τα υποχρέωνε να βλέπουν πορνό, ότι ασελγούσε εις βάρος τους.

Σχηματίστηκε άμεσα δικογραφία για απόπειρα βιασμού και αποπλάνηση των παιδιών και ήδη η 55χρονη κλήθηκε σε εξηγήσεις ενώ κατασχέθηκε το κινητό της τηλέφωνο που θα αποσταλεί προς έλεγχο στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Από την ιατροδικαστική εξέταση που έγινε στα παιδιά δεν βρέθηκαν ευρήματα επιβεβαιωτικά σεξουαλικής κακοποίησης.



Μεγάλο κοπάδι δελφινιών στα ανοικτά του Θεολόγου Φθιώτιδας


 


Η ομάδα «Up Stories» είχε την τύχη να σταθεί τυχερή και να απαθανατίσει από ψηλά το μεγαλύτερο κοπάδι δελφινιών που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα, με χρήση drone.

Κοντά στην περιοχή του Θεολόγου Φθιώτιδας, ένα πολύ μεγάλο κοπάδι δελφινιών, αποτελούμενο από δεκάδες ενήλικα και μικρά δελφινάκια, κολυμπούσε ανέμελα στην θάλασσα.

Δείτε το βίντεο με τα δελφίνια:






Η γενέτειρα του Ζελένσκι, στο στόχαστρο των ΡώSSων

 



Ουκρανία ανακοίνωσε ότι η ΡωSSία άρχισε να συγκροτεί μια στρατιωτική δύναμη κρούσης με στόχο τη γενέτειρα του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το Κρίβι Ριχ, και προειδοποίησε ότι η Μόσχα μπορεί να προετοιμάζει νέες επιχειρήσεις στη νότια Ουκρανία.

Η πόλη παραγωγής χάλυβα Κρίβι Ριχ, όπου μεγάλωσε ο Ζελένσκι, βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα από το νότιο μέτωπο.

«(Η ΡωSSία) έχει αρχίσει να δημιουργεί μια ομάδα κρούσης προς την κατεύθυνση του Κρίβι Ριχ. Είναι επίσης πολύ πιθανό ο εχθρός να προετοιμάζει μια εχθρική αντεπίθεση με το επόμενο σχέδιο να φτάσει στα διοικητικά σύνορα της περιοχής της Χερσώνας», δήλωσε η νότια στρατιωτική διοίκηση.




Εκτός ελέγχου η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

 



Ο επικεφαλής αξιωματούχος του ΟΗΕ για την πυρηνική ενέργεια προειδοποίησε ότι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης που βρίσκεται στην Ουκρανία "είναι εντελώς εκτός ελέγχου" και έκανε επείγουσα έκκληση προς τη Ρωσία και την Ουκρανία να επιτρέψουν άμεσα στους ειδικούς να επισκεφθούν το εκτεταμένο συγκρότημα για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση ώστε να αποφευχθεί ένα πυρηνικό ατύχημα, όπως μεταδίδει το Associated Press. 

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, δήλωσε σε συνέντευξή του την Τρίτη στο Associated Press ότι η κατάσταση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη κάθε μέρα στο εργοστάσιο Zaporizhzhia στη νοτιοανατολική πόλη Enerhodar, την οποία τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν στις αρχές Μαρτίου, λίγο μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

"Κάθε αρχή της πυρηνικής ασφάλειας έχει παραβιαστεί" στο εργοστάσιο, τονίζει. "Αυτό που διακυβεύεται είναι εξαιρετικά σοβαρό, υπερβολικά δύσκολο και επικίνδυνο".

Ο Γκρόσι ανέφερε πολλές παραβιάσεις της ασφάλειας του εργοστασίου, προσθέτοντας ότι βρίσκεται "σε ένα μέρος όπου πολεμικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη", κοντά σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία.

Δεν υπάρχει σεβασμός για την ακεραιότητα του εργοστασίου, πρόσθεσε, σημειώνοντας τους βομβαρδισμούς στην αρχή του πολέμου όταν το συγκρότημα καταλήφθηκε και τις συνεχείς αλληλοκατηγορίες από Ουκρανία και Ρωσία για επιθέσεις στη Ζαπορίζια.

Υπάρχει "μια παράδοξη κατάσταση" στην οποία το εργοστάσιο ελέγχεται από τη Ρωσία, αλλά το ουκρανικό προσωπικό συνεχίζει να εκτελεί τις πυρηνικές του επιχειρήσεις, οδηγώντας σε αναπόφευκτες στιγμές τριβής και βίας, είπε. Ενώ η ΔΟΑΕ έχει κάποιες επαφές με το προσωπικό, αυτές είναι "ελαττωματικές" και "αποσπασματικές", είπε.

Ο Γκρόσι υπογράμμισε επίσης ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σε εξοπλισμό και ανταλλακτικά έχει διακοπεί, "άρα δεν είμαστε σίγουροι ότι το εργοστάσιο λαμβάνει όλα όσα χρειάζεται". Ο ΔΟΑΕ πρέπει επίσης να πραγματοποιήσει πολύ σημαντικές επιθεωρήσεις για να διασφαλίσει ότι το πυρηνικό υλικό προστατεύεται, ανέφερε, τονίζοντας ότι "υπάρχει πολύ πυρηνικό υλικό εκεί που πρέπει να επιθεωρηθεί". 

"Όταν τα συνδυάζεις όλα αυτά, έχεις έναν κατάλογο με πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να συμβαίνουν σε καμία πυρηνική εγκατάσταση", είπε ο Γκρόσι. "Και αυτός είναι ο λόγος που επιμένω από την πρώτη μέρα ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να πάμε εκεί για να πραγματοποιήσουμε αυτήν την αξιολόγηση ασφάλειας, να κάνουμε τις επισκευές και να βοηθήσουμε όπως κάναμε ήδη στο Τσερνόμπιλ".

Η κατάληψη του συγκροτήματος της Zaporizhzhia από τη Ρωσία ανανέωσε τους φόβους ότι ο μεγαλύτερος από τους 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ουκρανίας θα μπορούσε να καταστραφεί, προκαλώντας μια παγκόσμια καταστροφή, όπως το ατύχημα του Τσερνομπίλ το 1986, που συνέβη περίπου 110 χιλιόμετρα (65 μίλια) βόρεια της πρωτεύουσας Κίεβο.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την μολυσμένη τοποθεσία του Τσερνομπίλ αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά παρέδωσαν τον έλεγχο στους Ουκρανούς στα τέλη Μαρτίου. Ο Γκρόσι επισκέφτηκε το Τσέρνομπιλ στις 27 Απριλίου και έγραψε στο Twitter ότι το επίπεδο ασφάλειας ήταν "σαν ένα 'κόκκινο φως' που αναβοσβήνει". Ωστόσο, όπως ανέφερε σήμερα, ο ΔΟΑΕ πραγματοποίησε "μια αποστολή βοήθειας" στο Τσερνόμπιλ εκείνη την εποχή που ήταν "πολύ, πολύ επιτυχημένη μέχρι στιγμής".

Ο ΔΟΑΕ πρέπει να πάει στη Ζαπορίζια, όπως έκανε και στο Τσερνόμπιλ, για να εξακριβώσει τα γεγονότα του τι συμβαίνει στην πραγματικότητα εκεί, να πραγματοποιήσει επισκευές και επιθεωρήσεις και "να αποτρέψει ένα πυρηνικό ατύχημα", υπογράμμισε ο Γκρόσι.

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ ανέφερε ότι αυτός και η ομάδα του χρειάζονται προστασία για να φτάσουν στο εργοστάσιο και την επείγουσα συνεργασία Ρωσίας και Ουκρανίας.

Κάθε πλευρά θέλει αυτή η διεθνής αποστολή να μεταβεί από διαφορετικές τοποθεσίες, κάτι που είναι κατανοητό υπό το φως της εδαφικής ακεραιότητας και των πολιτικών εκτιμήσεων, είπε, αλλά υπάρχει κάτι πιο επείγον και αυτό είναι να πάει η ομάδα του ΔΟΑΕ στη Ζαπορίζια.

"Ο ΔΟΑΕ, με την παρουσία του εκεί, θα είναι αποτρεπτικός σε οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον αυτού του πυρηνικού σταθμού", είπε ο Γκρόσι. "Επομένως, παρακαλώ ως διεθνής δημόσιος υπάλληλος, ως επικεφαλής ενός διεθνούς οργανισμού, παρακαλώ και τις δύο πλευρές να αφήσουν αυτή την αποστολή να προχωρήσει".


Πηγή




Γιος του βοσκού των Ιμίων ο ψαράς που έχασε τη ζωή του

 



Τραγικό θάνατο στην Κεφαλονιά βρήκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο 54χρονος Γιάννης Βεζυρόπουλος, γιος του αείμνηστου βοσκού των Ιμίων, Αντώνη Βεζυρόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του kalymnos-news.gr o Γιάννης Βεζυρόπουλος, επαγγελματίας δύτης και αλιέας, βρισκόταν για ψάρεμα με σκάφος του, στο Ληξούρι στην Κεφαλονιά.

Ο Γιάννης έκανε κατάδυση με τη βοήθεια κομπρεσέρ. Κάποια στιγμή ο 22χρονος που είχε μαζί του ως πλήρωμα είδε το σώμα του Γιάννη να επιπλέει χωρίς τις αισθήσεις του και άμεσα ενημέρωσε τις Λιμενικές αρχές. Μεταφέρθηκε στη στεριά και στη συνέχεια με το ΕΚΑΒ στο Μαντζαβινατειο νοσοκομείο όπου δυστυχώς διαπιστώθηκε και ο θάνατος του 

Στο σώμα του δεν φέρει τραύματα και τα ακριβή αίτια του θανάτου δεν έχουν γίνει γνωστά ενώ το Λιμεναρχείο της περιοχής διερευνά την υπόθεση ενώ έχει διαταχθεί νεκροψία-νεκροτομή.



Ακόμα αγνοείται ο Πακιστανός που κατηγορείται για την δολοφονία της Νικολέτας

 



Άφαντος παραμένει ο Πακιστανός κακοποιός σύντροφος της 17χρονης που βρέθηκε δολοφονημένη στο σπίτι της, στο Περιστέρι, με εκδορές και μώλωπες σε πρόσωπο και χέρια.

Ο Πακιστανός, αγνοείται μετά το άγριο έγκλημα, και το κινητό του τηλέφωνο είναι κλειστό. 

Είναι θέμα χρόνου να συλληφθεί ο ίδιος και οι συνεργοί του, που τον βοήθησαν να διαφύγει και να κρυφτεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες εντός Αττικής και συγκεκριμένα στα βόρεια προάστια, φαίνεται να κρύβεται ο 30χρονος Πακιστανός κακοποιών, που σύμφωνα με το Ανθρωποκτονιών, έπνιξε την 17χρονη μέσα στο σπίτι της στο Περιστέρι τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ενημερώνουμε ότι πρόσφυγες από το Πακιστάν δεν υπάρχουν στην χώρα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των  Πακιστανών που βρίσκονται στην χώρα μας είναι λαθρομετανάστες χωρίς χαρτιά, εμπλέκονται σε πολλά εγκλήματα, κυκλοφορούν παράνομα στην χώρα, δουλεύουν παράνομα, και όσοι κατάφεραν να πάρουν χαρτιά, του τα έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για να τους ψηφίσουν στις εκλογές.



8.487 μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση

 



Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε 8.487 μόνιμους διορισμούς ως εξής: 


8.087 εκπαιδευτικών σε κενές οργανικές θέσεις Γενικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

383 μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και 17 μέλη Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού σε κενές οργανικές θέσεις Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθούν οι μόνιμοι διορισμοί 146 εκπαιδευτικών σε θέσεις Μουσικών Σχολείων οι οποίες παρέμειναν κενές μετά τους διορισμούς των υποψηφίων εκπαιδευτικών κλάδου.

Η Υπουργός Νίκη Κεραμέως δήλωσε: 


«Συνεχίζουμε τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και προσωπικού στη γενική και την ειδική αγωγή και εκπαίδευση, αγγίζοντας τους 25.000 συνολικά τα δύο τελευταία έτη.

Επενδύουμε στο πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό μας, με μόνιμους διορισμούς, επιμορφώσεις, βελτιωτική αξιολόγηση, ατομικό τεχνολογικό εξοπλισμό, ενίσχυση της αυτονομίας τους.

Συνεχίζουμε, αναγνωρίζοντας έμπρακτα τον κομβικό τους ρόλο, αποδίδοντάς τους την εμπιστοσύνη που αξίζουν και τα εργαλεία που δικαιούνται για τη διαρκή ανέλιξή τους».

 


 



Σημαντικές προσπάθειες για τη στήριξη των γυναικών που αντιμετωπίζουν κακοποιητικές συμπεριφορές

 



Δολοφονίες γυναικών είχαμε πάντα και δυστυχώς εξακολουθούμε να έχουμε. Η τραγική σύμπτωση των τελευταίων ημερών με τρεις διαδοχικές δολοφονίες φέρνει το σοβαρό αυτό ζήτημα στο προσκήνιο. Είναι όμως γεγονός ότι έγιναν ήδη και συνεχίζονται σημαντικές προσπάθειες που αφορούν τη στήριξη των γυναικών που αντιμετωπίζουν κακοποιητικές συμπεριφορές, την οργάνωση της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση κακοποιητικών συμπεριφορών και την αυστηροποίηση των ποινών.

Από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της, η Κυβέρνηση προωθεί μέτρα και δράσεις για την ουσιαστική καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της  κοινωνίας. Για το σκοπό αυτό:

Λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο για όλο το χρόνο, η Γραμμή SOS 15900 στην οποία μπορούν να απευθύνονται σε γυναίκες θύματα βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί/ές επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας.

Εντάχθηκε στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, ως άξονας προτεραιότητας, η «Πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας», και ορίστηκαν  συγκεκριμένοι στόχοι και δράσεις, από όλα τα Υπουργεία.

Λειτουργούν 44 συμβουλευτικά κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, κοινωνικής, νομικής και εργασιακής υποστήριξης  στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά.

Λειτουργούν 19 ξενώνες στους οποίους φιλοξενούνται  κακοποιημένες γυναίκες, οι οποίες  καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στους Ξενώνες ενισχύονται με την παροχή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Λειτουργεί η διαδικτυακή πύλη metoogreece.gr που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Ισότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Εκεί συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες και οι πολιτικές γύρω από το θέμα.

Αξιοποιείται το οριζόντιο Εργαλείο Εκτίμησης Κινδύνου Έμφυλης βίας. Πρόκειται για ερωτηματολόγιο που βοηθά τους επαγγελματίες των υπηρεσιών πρώτης υποδοχής περιστατικών βίας, (όπως τα Συμβουλευτικά Κέντρα για γυναίκες θύματα βίας, την αστυνομία, τις εισαγγελίες, τα νοσοκομεία, την ιατροδικαστική υπηρεσία και τις κοινωνικές υπηρεσίες) να αξιολογήσουν τον βαθμό κινδύνου που διατρέχουν τα θύματα και να προβούν στη διαχείριση των περιστατικών, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα. Εφαρμόζεται πιλοτικά στους Δήμους Περιστερίου, Καβάλας και Ηρακλείου Κρήτης.

Δρομολογείται με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η λειτουργία του λεγόμενο «Punic Button» ή «Κουμπί Πανικού» που έχει επιτυχημένη εφαρμογή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Μεγ. Βρετανία, Γαλλία κ.α.). Πρόκειται για μια εφαρμογή στο κινητό με το πάτημα της οποίας η απειλούμενη γυναίκα, με ταχύτητα, μυστικότητα και ασφάλεια, θα μπορεί να καλεί την Άμεση Δράση όταν θα βρίσκεται υπό την απειλή περιστατικού βίας ή εν μέσω περιστατικού βίας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, το πρώτο εξάμηνο του 2022:

Η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε 5.201 κλήσεις εκ των οποίων οι 3.606 αφορούσαν περιστατικά βίας και οι 817 ενημέρωση.

Στα Συμβουλευτικά Κέντρα απευθύνθηκαν 2.654 γυναίκες. Από αυτές, 2.317 γυναίκες ζήτησαν βοήθεια για περιστατικά βίας και 337 για θέματα πολλαπλών διακρίσεων.

Στους Ξενώνες Φιλοξενίας, φιλοξενήθηκαν συνολικά 95 γυναίκες.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μετά το μέτρο επιβολής περιοριστικών μέτρων μετακίνησης (lockdown), παρατηρήθηκε παγκοσμίως αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Μόνο κατά το α’ εξάμηνο του 2022, η Ελληνική Αστυνομία έχει αντιμετωπίσει 5.139 καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία σε ολόκληρη τη χώρα. Οι 3 στους 4 δράστες είναι άντρες και συνήθως ανήκουν στο στενό οικογενειακό περιβάλλον των θυμάτων.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης έχουν ενημερωθεί και εκπαιδευτεί στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις, ενώ έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες χειρισμού στους αστυνομικούς που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.

Επιπλέον, από τον Οκτώβριο του 2021, στελεχώθηκαν 6 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας. Τα 5 εξ’ αυτών λειτουργούν στην Αττική στα Αστυνομικά Τμήματα Ομονοίας, Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Περιστερίου, Αγίας Παρασκευής, Αλίμου και ένα στη Θεσσαλονίκη, στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου.

Μέσα σε λίγους μήνες από την συγκρότηση της, τον Νοέμβριο του 2019, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έθεσε σε λειτουργία Ειδικές Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργούν:

Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. (είχε ιδρυθεί με ΦΕΚ της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είχε υλοποιηθεί). Οι βασικές του αρμοδιότητες είναι ο επιτελικός σχεδιασμός της πολιτικής και των δράσεων της Αστυνομίας, ο συντονισμός των υπηρεσιών, η τήρηση στατιστικών δεδομένων κτλ.

Εβδομήντα δύο Περιφερειακά Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας (είχαν ιδρυθεί με ΦΕΚ της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είχαν υλοποιηθεί). Τα στελέχη των Γραφείων παρακολούθησαν ειδική εκπαίδευση ώστε να μπορούν να συντονίσουν και να υποστηρίξουν τα Αστυνομικά Τμήματα της Περιφέρειας σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας..

Ενιαίο Πρωτόκολλο Διαχείρισης Περιστατικών Ενδοοικογενειακής Βίας.

Νέα Βάση Συλλογής και Επεξεργασίας Στατιστικών Δεδομένων από την ΕΛ.ΑΣ.. Από αυτή βγαίνουν οι ετήσιες εκθέσεις της Ελληνικής Αστυνομίας για την ενδοοικογενειακή βία.

Ως προς την εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού, επισημαίνεται ότι η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί γνωστικό αντικείμενο που εντάσσεται στα προγράμματα σπουδών των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας, ενώ σε πρόσθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες:

Τριακόσια εξήντα έξι στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης.

Εννιακόσια δέκα στελέχη παρακολούθησαν το διαδικτυακό πρόγραμμα επιμόρφωσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (πρόγραμμα HELP).

Στο πλαίσιο αυτό από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει καταρτιστεί «Οδηγός ενεργειών», για την υποβοήθηση του έργου του αστυνομικού προσωπικού κατά το χειρισμό σχετικών υποθέσεων. Χρήσιμες συμβουλές και ενημέρωση παρέχονται στο κοινό, μέσω θεματικού πεδίου με αντικείμενο «Οδηγίες προς τα θύματα», στον ιστότοπο www.astynomia.gr.

Η Κυβέρνηση εξόπλισε τη Δικαιοσύνη με το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο ώστε να τιμωρούνται αυστηρότερα οι θύτες της κακοποίησης. Ο νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει αυτεπάγγελτη δίωξη και αυστηρότερες ποινές για το έγκλημα, ενώ για την ανθρωποκτονία προβλέπει ως μοναδική ποινή την ισόβια κάθειρξη. Ανάμεσα στα άλλα:

Για την ανθρωποκτονία μοναδική πλέον ποινή είναι η ισόβια κάθειρξη.

Για την πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης η προβλεπόμενη ποινή είναι φυλάκιση έως τρία έτη. Έχει παραληφθεί η διαζευκτικότητα της ποινής για φυλάκιση έως τρία έτη ή επιβολή μόνον χρηματικής ποινής.

Ο δράστης βαριάς σωματικής βλάβης τιμωρείται πλέον με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών (δηλαδή με φυλάκιση από 2 έως 5 έτη) ενώ μέχρι την αλλαγή του νόμου τιμωρείτο με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους (δηλαδή με φυλάκιση από 1 έτος έως 5 έτη). Αν ο δράστης επεδίωκε την πρόκληση της βαριάς σωματικής βλάβης, τότε η πράξη του είναι κακούργημα και σήμερα θα τιμωρηθεί με την ποινή της κάθειρξης, δηλαδή με ποινή από 5 έως 15 έτη (αντί για κάθειρξη μέχρι 10 έτη με τον προϊσχύσαντα Ποινικό Κώδικα). 

Αυστηροποιήθηκαν οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για την απόλυση υπό όρο των καταδικασθέντων για το έγκλημα της ανθρωποκτονίας, με την αύξηση του κατώτατου ορίου πραγματικής έκτισης να έχει αυξηθεί στα 18 έτη.




Η Κυβέρνηση θα προστατεύσει τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας

 



Η Κυβέρνηση απέδειξε στην πράξη ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει φαινόμενα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και καταστρατήγησης του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας. Πήρε ήδη μέτρα -διαψεύδοντας έμπρακτα τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς ΣΥΡΙΖΑ- τα οποία δεν τόλμησε σε ανάλογη έκταση καμιά άλλη Κυβέρνηση στην Ευρώπη και εξακολουθεί να παρεμβαίνει άμεσα όποτε υπάρχει ανάγκη. Ανάμεσα στα άλλα:

Την περασμένη εβδομάδα, αμέσως μόλις διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι πάροχοι προχώρησαν στην αύξηση των παγίων τελών, η Κυβέρνηση, με τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έβαλε πλαφόν στα πάγια τέλη. Έτσι η ανώτερη μηνιαία χρέωση του παγίου θα είναι πλέον τα 5 ευρώ.

Έχει προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι προμηθευτές ενέργειας υποχρεούνται να δηλώνουν κάθε 1η του μήνα την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας που θα ισχύσει στο επόμενο διάστημα, ώστε οι καταναλωτές να έχουν πλήρη ενημέρωση και να αποφασίζουν ανάλογα.

Θεσπίστηκε δυνατότητα των καταναλωτών να αλλάζουν προμηθευτή χωρίς να καταβάλουν κάποια αποζημίωση, χωρίς να υπόκεινται σε κάποιο «πέναλτι». Κάθε καταναλωτής μπορεί να αλλάζει πάροχο αζημίως, όταν διαπιστώνει ότι υπάρχει άλλος πάροχος που έχει πιο φθηνή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, αφού βεβαίως εξοφλήσει τον προηγούμενο λογαριασμό του.

Μπήκε ήδη σε εφαρμογή ο νέος μηχανισμός που αναστέλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αφαιρεί άμεσα και μεταφέρει τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από το οποίο διατίθενται για τη στήριξη των καταναλωτών.

Ψηφίστηκε διάταξη σύμφωνα με την οποία τα υπερέσοδα που είχαν οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας στο προηγούμενο διάστημα θα φορολογηθούν με συντελεστή 90% (ποσοστό που επιβάλλεται μόνο στη χώρα μας)  προκειμένου να διατεθούν για τη στήριξη των καταναλωτών.

Σημειώνεται ότι παράλληλα η Ρ.Α.Ε. -με ανακοίνωσή της- εφιστά την προσοχή των καταναλωτών σε φαινόμενα παραπλανητικών αναφορών και διαφημίσεων προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι φέρονται ψευδώς να χορηγούν εκπτώσεις επί των χρεώσεων προμήθειας, αποσιωπώντας το γεγονός ότι οι «εκπτώσεις» αυτές συνιστούν επιδοτήσεις που παρέχονται από την Πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Προειδοποιεί παράλληλα ότι από αύριο Πέμπτη θα δημοσιοποιεί στην ιστοσελίδα της τις περιπτώσεις προμηθευτών που επιδίδονται σε παραπλανητικές αναφορές ως προς την επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και θα ξεκινήσει διαδικασίες επιβολής κυρώσεων.



Η Κυβέρνηση θα εξαντλεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για τη στήριξη των πολιτών

 



Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στη Κεφαλονιά:

Η οικονομία στη χώρα μας αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της εξαιρετικής τουριστικής κίνησης αλλά και των σημαντικών επενδύσεων που γίνονται.

Το κόστος ζωής, ο πληθωρισμός, είναι φαινόμενα τα οποία είναι παγκόσμια, χτυπούν και την ελληνική οικονομία και ροκανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα. Γι’ αυτό η Κυβέρνηση, δια του Κρατικού Προϋπολογισμού, θα εξακολουθεί να εξαντλεί τα δημοσιονομικά περιθώρια, προκειμένου να στηρίξει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τον εισαγόμενο πληθωρισμό που δημιουργεί, σήμερα, αρκετά προβλήματα και αρκετούς βαθμούς ανασφάλειας.

Η ανταπόκριση των πολιτών στο Fuel Pass 2 είναι εντυπωσιακή, υπήρξαν ώρες τα πρώτα 24ωρα που είχαμε παραπάνω από 100 αιτήσεις το δευτερόλεπτο. Αυτό πιστοποιεί ότι υπάρχει ανάγκη στήριξης των πολιτών σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος ζωής, εν προκειμένω με το κόστος των καυσίμων. Από την άλλη, καταδεικνύει και τη συνέπεια της Κυβέρνησης, η οποία μπορεί όχι απλά να διαθέτει δημοσιονομικό χώρο, αλλά να έχει και τα τεχνολογικά εκείνα εργαλεία που επιτρέπουν στους πολίτες, με απόλυτη διαφάνεια, να δηλώνουν τα στοιχεία τους και να εισπράττουν το ποσό το οποίο δικαιούνται.