Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Fuel pass 2: 315 εκατ. ευρώ σε περίπου 3.100.000 νοικοκυριά

 


Επιδότηση κλιμακούμενη από 45 έως 100 ευρώ θα εισπράξουν εντός των προσεχών ημερών περίπου 3,1 εκατομμύρια φορολογούμενοι για ποσότητα 180 λίτρων αμόλυβδης βενζίνης ή πετρελαίου κίνησης, που θα έχει καταναλώσει έκαστος κατά την τρίμηνη περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2022. 

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων τίθεται σε λειτουργία από σήμερα Δευτέρα 1 Αυγούστου στην ψηφιακή πύλη vouchers.gov.gr. Οι αιτήσεις των φυσικών προσώπων θα μπορούν να γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους, ως εξής:

01.08.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 0 και 1.

02.08.2022 και για ΑΦΜ που λήγουν σε 2 και 3.

03.08.2022 και για ΑΦΜ που λήγουν σε 4 και 5.

04.08.2022 και για ΑΦΜ που λήγουν σε 6 και 7.

05.08.2022 και για ΑΦΜ που λήγουν σε 8 και 9.

Από τις 5.8.2022 και εξής, θα είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων, ανεξαρτήτως του λήγοντος αριθμού του ΑΦΜ των φυσικών προσώπων.

Δικαιούχος της επιδότησης είναι κάθε μόνιμος κάτοικος Ελλάδος, κάτοχος ενός οχήματος, Ι.Χ. αυτοκινήτου ή δικύκλου, βενζινοκίνητου, πετρελαιοκίνητου ή ακόμη και ηλεκτροκίνητου! Όποιος εκ των δικαιούχων δεχτεί να λάβει την επιδότηση μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής κάρτας θα λάβει ποσό προσαυξημένο κατά 15 ευρώ σε σύγκριση με το ποσό που θα λάβει, για ίδιας κατηγορίας όχημα, όποιος αιτηθεί τα χρήματα μέσω τραπεζικού λογαριασμού (κατά την προηγούμενη περίοδο εφαρμογής του μέτρου η προσαύξηση αυτή είχε καθοριστεί στα 5 ευρώ).

Επιλέξιμα θα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων και των ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και μη δυνάμενο να υπερβεί τα 45.000 ευρώ.

Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους πολίτες που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

Συνολικά, περίπου 3.100.000 νοικοκυριά υπολογίζεται ότι θα λάβουν τον Ιούλιο επιδοτήσεις συνολικού ύψους 315 εκατ. ευρώ, προκαταβολικά εν μέρει, για τα καύσιμα που θα καταναλώσουν την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2022.



Πανελλήνιες 2022: Η μεγάλη στροφή στα δημόσια ΙΕΚ

 


Πλήθος είναι τα στοιχεία που παρέχει η ανάλυση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αξιολογούνται από το υπουργείο Παιδείας. Ανάμεσα σε αυτά που αξιολογούνται ως τα πλέον σημαντικά είναι το έντονο ενδιαφέρον των υποψήφιων για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

Ο συγκεκριμένος τομέας είναι πάρα πολλά υποσχόμενος, με ευοίωνες προοπτικές για τα παιδιά μας, καθώς πολλές ειδικότητες βρίσκονται στην κορυφή της επαγγελματικής ζήτησης στην Ελλάδα σήμερα, όπως π.χ. οι σχεδιαστές ιστοσελίδων.

Στην κυβέρνηση πιστεύουμε πολύ στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, που προσφέρει περισσότερες επιλογές στα παιδιά μας. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι 1 στους 4 που υπέβαλε αίτηση για Δημόσιο ΙΕΚ ήταν σε άλλη περιφέρεια από εκείνη που διαμένει, υπογραμμίζονται έτι περαιτέρω την εναλλακτική διαδρομή που προσφέρουν τα Δημόσια ΙΕΚ.

Τον προσεχή Σεπτέμβριο θα δοθούν 10.000 πρόσθετες θέσεις για εγγραφή στα ΔΙΕΚ, επιπλέον των 13.472 που ήδη καταλήφθηκαν από τους επιτυχόντες μέσω παράλληλου μηχανογραφικού.

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων με οριστικοποιημένο παράλληλο μηχανογραφικό ανήλθε σε 20.432, εκ των οποίων 18.812 υποψήφιοι είναι απόφοιτοι λυκείων της χρονιάς 2021-2022 και 1.620 είναι απόφοιτοι παλαιότερων ετών. Σε σχέση με το 2021, το ποσοστό εισαγωγής στα Δημόσια ΙΕΚ αυξήθηκε στο 65,9%.



Ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί και υπονομεύει τις εθνικές επιτυχίες που καταγράφει η Κυβέρνηση

 



Ο κ. Τσίπρας επιχειρεί μόνιμα, αφενός να επενδύει σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα -όπως η πανδημία και η παγκόσμια ενεργειακή κρίση- και αφετέρου να αμφισβητεί και να υπονομεύει εθνικές επιτυχίες που καταγράφει η Κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό είναι και η τακτική που ακολουθεί σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν αντέχει το γεγονός ότι η η Ελλάδα, χάρη στη διαπραγμάτευση που έκανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει κερδίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης περισσότερους πόρους, ως ποσοστό του Α.Ε.Π., από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, 20% του Α.Ε.Π., από 15% που είναι ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μπροστά στην επιτυχία αυτή, που ήδη αξιοποιείται από τη χώρα μας, ο κ. Τσίπρας, αναπτύσει μια απέλπιδα προσπάθεια  να παραπλανήσει την κοινωνία και να  διασπείρει μια σειρά από ψέματα  σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, να δημιουργήσει αμφιβολίες, να συκοφαντήσει.


Η αλήθεια είναι ότι το Ταμείο Ανάκαμψης  χαρακτηρίζεται εξαρχής από απόλυτη διαφάνεια, καθώς το σύνολο των σχετικών αποφάσεων δημοσιεύονται και είναι διαθέσιμες σε όλους τους πολίτες, φυσικά και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ταυτόχρονα, εφαρμόζεται σε πλήρη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα εξαιρετικά αυστηρό και απαιτητικό σύστημα διαχείρισης και ελέγχου, με πρόσθετες δικλείδες διαφάνειας. Μην λησμονούμε άλλωστε ότι τελικός ελεγκτής στη διαχείριση των πόρων του Ταμείου παραμένει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, από ευρωπαϊκής πλευράς, και το Ελεγκτικό Συνέδριο από πλευράς εθνικής νομοθεσίας.

Το «Ελλάδα 2.0» έχει ενεργοποιηθεί εδώ κι ένα χρόνο,  και η υλοποίηση του εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μόνιμη αύξηση του Α.Ε.Π., κατά 7% περίπου και σε 180.000-200.000 νέες, μόνιμες, θέσεις εργασίας μέχρι το 2026. 

Η εκταμίευση των πόρων μέχρι στιγμής από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υπερβαίνει το 1,22 δισ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός των έργων που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ξεπερνά μέχρι στιγμής τα 11 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικά παραδείγματα πρόσφατων εντάξεων είναι:

Αναβάθμιση Ταμειακών μηχανών, φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών και μηχανισμών ηλεκτρονικών πληρωμών.

Βελτίωση της ψηφιακής ετοιμότητας των νοσοκομείων.

Προληπτικά διαγνωστικά τεστ μαστογραφίας κατά του καρκίνου.

Παρεμβάσεις σε 13 περιφερειακά αεροδρόμια.

Δράσεις προληπτικών εξετάσεων για άλλες κατηγορίες πολιτών. Συνολικά θα χρηματοδοτηθούν πάνω από 4 εκατ. προληπτικές εξετάσεις.

Εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα, με αναδιάρθρωση καλλιεργειών, γενετική βελτίωση ζώων, παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά τα εγγειοβελτιωτικά έργα.

Προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού για μαθητές.

Δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών και νηπίων σε επιχειρήσεις.

Προγράμματα Εξοικονομώ για επιχειρήσεις.

«Πράσινα» ταξί.

Στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης σε κρίσιμες περιοχές της χώρας για  μακροχρόνια άνεργους ηλικίας 45 ετών και άνω.

Πρόγραμμα προστασίας για ανέργους νέους ηλικίας 18 έως 30 ετών.

Ολοκληρωμένες δράσεις κατάρτισης και απασχόλησης 15.000 ανέργων ηλικίας 25 έως 45 ετών.




Βερολίνο και Παρίσι καταδικάζουν τις τουρκικές προκλήσεις για τα ελληνικά νησιά

 



Ξεκάθαρο μήνυμα  έστειλε από την Αθήνα η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock προς την Τουρκία, ενώ ανάλογα τοποθετήθηκε λίγες ώρες αργότερα  στη συνάντησή της με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu στην Κωνσταντινούπολη. 

Στις κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα ομόλογό της τόνισε  ότι «τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό». Και αμέσως μετά πρόσθεσε: «Η δική μου Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό της Ελλάδας προς όφελος ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικογένειας». Υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός της κυριαρχίας» και πρόσθεσε ότι «οι συγκρούσεις μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ πρέπει να επιλύονται μέσω της συζήτησης», καθώς «η διένεξη στους κύκλους της συμμαχίας είναι αυτό που επιθυμεί ο Πούτιν».

Χαρακτηριστικό επίσης είναι το γεγονός ότι η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών, μπροστά στον Τούρκο ομόλογό της κατέστησε σαφές ότι η η Γερμανία «ως η μεγαλύτερη χώρα της Ε.Ε., ενδιαφέρεται τόσο για τα σύνορα της χώρας, όσο και για τα σύνορα της Ε.Ε.».

Στο ίδιο μήκος και η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό της στο Παρίσι, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως η χώρα της- όπως έχει πει και ο Γάλλος πρόεδρος, Μανουέλ Μακρόν- είναι σύμμαχος και φίλη με την Ελλάδα και θα σταθεί αλληλέγγυα έναντι των απειλών κατά της κυριαρχίας της.


Deutsche Welle: Τι μένει από το ταξίδι της Μπέρμποκ για τα ελληνουτουρκικά


Το ζήτημα των τουρκικών αξιώσεων στο Αιγαίο, όπως φάνηκε από συζητήσεις με ανώτατες διπλωματικές πηγές της Γερμανίας στο περιθώριο των επαφών, είναι ένα θέμα το οποίο μέχρι πρότινος η γερμανική πλευρά υποτιμούσε ή ήλπιζε ότι πρόκειται απλώς και μόνο για ένα «πολιτικό σόου εσωτερικής κατανάλωσης του Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023» και για μια «επιθετική ρητορική του Τούρκου προέδρου» που όμως σταματά στα λόγια.

Πλέον, όπως μας είπαν αλλά και όπως άλλωστε κατέστη παραπάνω από σαφές - και από τις δηλώσεις Μπέρμποκ στις δύο συνεντεύξεις τύπου σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη - ότι οι τουρκικές αμφισβητήσεις θα πρέπει να ιδωθούν υπό άλλο πρίσμα: ως μια συνειδητή στρατηγική επιλογή της Τουρκίας στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα και συνολικά την ΕΕ, με στόχο την διασάλευση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, θέτοντας δυνητικά σε κίνδυνο και την ειρήνη στην περιοχή.

Έχοντας κατά νου το πρόσφατο παράδειγμα του ρωσικού αναθεωρητισμού και της υλοποίησής του στην Ουκρανία, με στόχο τη χάραξη νέων συνόρων, δεν μπορεί πλέον κανείς να παραβλέπει αντίστοιχες τάσεις αναθεωρητισμού που παρατηρούνται στην Τουρκία, όπως πχ. οι πρόσφατοι «κόκκινοι χάρτες» του Αιγαίου που παρουσιάζουν ως τουρκικά μεγάλα νησιά, όπως πχ. τη Ρόδο, τη Λέσβο, την Κω αλλά και την Κρήτη. Αυτό είναι, 

Η σημαντικότερη δήλωση για τα ελληνοτουρκικά έγινε αναμφίβολα στην Αθήνα με την Αναλένα Μπέρμποκ να βάζει τέλος πλέον και η ίδια δια ζώσης στα περί «ίσων αποστάσων» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας  ως προς την αμφισβήτηση της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας των νησιών του αν. Αιγαίου. «Κανένας δεν έχει δικαίωμα να την αμφβισβητεί» είπε χαρακτηριστικά προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Τούρκου υπ. Εξωτερικών Τσαβούσογλου, ο οποίος  κατηγόρησε τη Γερμανία για μεροληψία, εκφράζοντας τη βαθιά απογοήτευσή του για το τέλος της «ουδέτερης και ισορροπημένης» πολιτικής παλαιότερων κυβερνήσεων (αναφερόμενος κυρίως στην Άγκελα Μέρκελ). Την ίδια θέση πάντως χωρίς επιφυλάξεις και παραθυράκια επανέλαβε η Αν. Μπέρμποκ στην Κωνσταντινούπολη απαντώντας στα «περί ελληνικής και κυπριακής προπαγάνδας, θύμα της οποίας πέφτει η Γερμανία» του Τούρκου ομολόγου της, καταδικάζοντας την πολιτική κλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό πάντως που υπογράμμισε εμφατικά και στην Κωνσταντινούπολη η Αναλένα Μπέρμποκ είναι ότι το ζήτημα των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο δεν είναι μόνο ένα διμερές- ελληνοτουρκικό ζήτημα αλλά εν τέλει ευρωπαϊκό ζήτημα, δεδομένου ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι ταυτόχρονα και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο η Γερμανία, αναβαθμίζει πλέον το ζήτημα στην ατζέντα της ως ζήτημα αμφισβήτησης ευρωπαϊκών συνόρων.




Συνελήφθη ο Αλβανός που σκότωσε την γυναίκα του στην Ζάκυνθο

 


Συνελήφθη τελικά ο 51χρονος Αλβανός δράστης, που χθες βράδυ μετά από άγριο ξυλοδαρμό, σκότωσε τη γυναίκα του 41χρονων με μαχαίρι.

Η άτυχη γυναίκα φέρεται κατά το παρελθόν να είχε κάνει καταγγελία στη αστυνομία για ενδοοικογενειακή βία από τον θύτη, ο οποίος είχε φύγει από το σπίτι.

Ο Αλβανός δράστης επέστρεψε όμως χθες βράδυ και μετά από έντονο καβγά, την ξυλοκόπησε και της επιτέθηκε με μαχαίρι, χτυπώντας της στο θώρακα και το λαιμό με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό της.



Δημοσκόπηση στην Κρήτη, Πρώτη η Ν.Δ., χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, "παλεύει" το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

 


H δημοσκόπηση της GPO που δημοσιεύτηκε και αναλύθηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα», στο φύλλο της Παρασκευής, δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει και την Κρήτη.

Στην Κρήτη και στις 4 εκλογικές περιφέρειες ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το πρώτο σε ψήφους κόμμα στις εκλογές του 2019. 

Με βάση τα νέα στοιχεία της δημοσκόπησης, η ΝΔ φαίνεται να κερδίζει τρεις από τις τέσσερις περιφέρειες, τα Χανιά, το Λασίθι και το Ρέθυμνο. 

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ προσπαθεί αλλά δεν μπορεί παρά την καταγωγή του Νίκου Ανδρουλάκη.



Τα αποτελέσματα είναι ώς εξής :

Χανιά, όπου το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο με 37,35%. Τώρα, όμως, η ΝΔ έρχεται πρώτη στην πρόθεση ψήφου με 28,6% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να λαμβάνει 22,6%. Το δε ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται μόλις στο 11,5%.

Ρέθυμνο, όπου το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτος με 36,99%, τώρα η ΝΔ λαμβάνει ένα 29,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ ένα 23,5% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ένα 18,3% (19,6%).

Λασίθι,  το Ν.Δ. παίρνει 28,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,2% , ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ακολουθεί με 20,7%.

Η μόνη εκλογική περιφέρεια όπου ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται στην συγκεκριμένη δημοσκόπηση να κρατά δυνάμεις είναι το Ηράκλειο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ένα 24% , η ΝΔ σε απόσσταση αναπνοής φτάνει στο 23,7% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 21,1%.




Με συνταγή φαιδρότητας ΣΥΡΙΖΑ ο Ανδρουλάκης προσπάθησε να κάνει ελληνικό το Ευρωπαικό θέμα υποκλοπών

 



Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ φαίνεται πώς δεν μέτρησαν σωστά την ικανότητα του Νίκου Ανδρουλάκη να ηγηθεί.

Κινήσεις που πρέπει να ανησυχούν τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, από τον Νίκο Ανδρουλάκη και το επιτελείο του. Κινήσεις που εκθέτουν το κόμμα, το αποδυναμώνουν αντί να το ενισχύουν, και το κατατάσσουν στην ίδια κατηγορία με τον θίασο ΣΥΡΙΖΑ.

Τις προηγούμενες ημέρες παρακολουθήσαμε την ασόβαρη προσπάθεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη να μετατρέψει σε πρόβλημα της κυβέρνησης το γεγονός ότι η αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου επιβεβαίωσε απόπειρα παρακολούθησης του τηλεφώνου του τον Σεπτέμβριο του 2021.

Αυτή η προσπάθεια, του απαξιωμένου όπως φαίνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις Νίκου Ανδρουλάκη, φάνηκε ακόμα και σε όσους δεν γνωρίζουν πολιτικά παιχνίδια, μία προσπάθεια του ίδιου να τονώσει τη δημοσκοπική εικόνα του κόμματος, που δείχνει να ατονεί και ευθύνεται για αυτό αποκλειστικά ο ίδιος.

Ειδικά αυτό το μείζον θέμα δημοκρατίας που ξεστόμισαν στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, θα μπορούσε μόνο ο φαιδρός ΣΥΡΙΖΑ να το ξεστομίσει, και ξεφεύγει από τα όρια του σοβαρού. Αυτά που είπε η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή, και τονίζουν την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος των υποκλοπών, αποκαλύπτοντας ότι οι Βρυξέλλες ασχολούνται με το ζήτημα εδώ και χρόνια, καθώς είναι πολλοί οι ευρωβουλευτές ακόμα και επίτροποι που θέτουν θέμα απόπειρας παρακολούθησης ή παραβίασης του κινητού τους τηλεφώνου, δεν κατάφεραν να επαναφέρουν τον Νίκο Ανδρουλάκη και το επιτελείο του στην σοβαρότητα.

Ως ευρωβουλευτής όλα αυτά τα γνωρίζει και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος επέμεινε να παρουσιάσει το πρόβλημα ως ελληνικό, να ξεφτιλιστεί και να γίνει υποχείριο του φαιδρού ΣΥΡΙΖΑ. 

Με τέτοιες συνταγές απόγνωσης ο Ανδρουλάκης μόνο σοβαρός αρχηγός δεν δείχνει.



Στον εισαγγελέα ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής του αερολιμένα Σκιάθου για παιδική πορνογραφία

 



Στον Εισαγγελέα οδηγείται σήμερα ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του αερολιμένα Σκιάθου ο οποίος κατηγορείται για παιδική πορνογραφία.

Ο 39χρονος Αξιωματικός του ΠΣ, συνελήφθη την Κυριακή (31/07) από αστυνομικό του ΑΤ Σκιάθου μετά από έρευνα παρουσία εισαγγελέα Βόλου στο σπίτι του, καθώς βρέθηκε στην κατοχή του υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Συνελήφθη μετά από καταγγελία της συντρόφου του

Ο υποπυραγός ο οποίος έμενε μαζί με τη σύντροφό του η οποία έχει δύο ανήλικες κόρες 10 και 12 χρονων, τα ξημερώματα επέστρεψε στο σπίτι που διαμένουν έχοντας καταναλώσει αλκοόλ.

Η μητέρα των ανηλίκων εντόπισε στο κινητό του τηλέφωνο φωτογραφίες της μικρότερης κόρης της οι οποίες εστίαζαν στα επίμαχα σημεία της ανήλικης και του ζήτησε εξηγήσεις. Ωστόσο ο 39χρονος λόγω μέθης δεν ήταν σε θέση να επικοινωνήσει, και τον έδιωξε από το σπίτι.

Το πρωί της Κυριακής, η γυναίκα σε βάρος του Αξιωματικού του ΠΣ, υπέβαλε καταγγελία και οι αστυνομικοί του ΑΤ Σκιάθου προχώρησαν στη σύλληψή του.

Όπως ανέφερε η μητέρα των δύο κοριτσιών η 10χρονη κόρη της πριν λίγες ημέρες της είχε αναφέρει ότι ο Αξιωματικός του ΠΣ, ενω η ίδια απουσίαζε, την είχε πάρει αγκαλιά και την οδήγησε στο κρεβάτι μαζί του, και κοιμήθηκαν μαζί. Οι αστυνομικές Αρχές ερευνούν και το ενδεχόμενο της ασέλγειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα ηλεκτρονικά μέσα που είχε στην κατοχή του και στο κινητό του τηλέφωνο κατείχε υλικό από επώνυμες γυναίκες οι φωτογραφίες των οποίων ήταν δημοσιευμένες στο διαδίκτυο καθώς και γυναίκες που είχε γνωρίσει σε διαδικτυακή εφαρμογή και είχε συνευρεθεί μαζί τους από τις οποίες είχε ζητήσει και λάβει φωτογραφίες σε προκλητικές στάσεις.

Από έλεγχο στο κινητό του τηλέφωνο εντοπίσθηκαν φωτογραφίες και με ανήλικες ενώ μεταξύ των φωτογραφιών εντοπίστηκε φωτογραφία ανήλικης περίπου 8ετών.


protothema



Μικολάιφ: Νεκρός από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ουκρανίας


 

Ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ουκρανίας σκοτώθηκε μαζί με τη σύζυγό του σε μαζικούς ρωσικούς βομβαρδισμούς της πόλης Μικολάιφ, στα νότια.

Ο 74χρονος Ολεξέι Βαντατούρσκι και η σύζυγός του, Ραΐσα, πέθαναν, όταν πύραυλος έπληξε το σπίτι τους τη νύχτα, μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Βαντατούρσκι ήταν ιδιοκτήτης της Nibulon, εταιρείας που ασχολείται με τις εξαγωγές σιτηρών. Είχε λάβει και το βραβείο «Ήρωας της Ουκρανίας».

Ο δήμαρχος του Μικολάιφ δήλωσε ότι ήταν πιθανώς ο πιο σφοδρός ρωσικός βομβαρδισμός της πόλης μέχρι στιγμής.

Ζημιές σημειώθηκαν σε ξενοδοχείο, αθλητικό συγκρότημα, δύο σχολεία και πρατήριο καυσίμων, καθώς και κατοικίες.

Το Μικολάιφ βρίσκεται στην κύρια διαδρομή προς την Οδησσό, το κύριο λιμάνι της Ουκρανίας, και έχει πληγεί επανειλημμένα.


ΣΚΑΙ



DW: Τι μένει από το ταξίδι της Μπέρμποκ για τα ελληνοτουρκικά

 


Συνήθως τα τέλη Ιουλίου δεν είναι η περίοδος που επιλέγουν Γερμανοί πολιτικοί για κρίσιμες επισκέψεις στο εξωτερικό, η γερμανική κυβέρνηση πάει διακοπές, το κοινοβούλιο είναι κλειστό, οι μεγάλες αποφάσεις μετατίθενται για το φθινόπωρο. Δεν συνέβη όμως αυτό με την Πράσινη υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Το τριήμερο ταξίδι της σε Αθήνα, Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα ήταν πιο πυκνό από ποτέ άλλοτε, όπως ανέφεραν στην DW έμπειροι διπλωμάτες και πολιτικοί ανταποκριτές που καλύπτουν εδώ και δεκαετίες αντίστοιχες γερμανικές αποστολές στο εξωτερικό. «Η Αναλένα Μπέρμποκ είναι διαφορετική, οι Πράσινοι είναι διαφορετικοί», ήταν λίγο πολύ το σχόλιο που ακουγόταν διαρκώς με κάθε ευκαιρία στο Pressroom.

Κι ενώ αρχικά όλοι ανέμεναν ότι εξαιτίας της κρίσιμης γεωπολιτικής συγκυρίας, κορυφαία θέματα στην ατζέντα των επαφών της Μπέρμποκ θα ήταν μόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και η απειλή επισιτιστικής κρίσης – με την Τουρκία να αναλαμβάνει ήδη ρόλο μεσάζονται στη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών – τελικά η ατζέντα πήρε άλλη τροπή: στο επίκεντρο των επαφών και στις δύο χώρες βρέθηκαν – μαζί με το προσφυγικό και ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων – οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και ειδικότερα το ζήτημα της τουρκικής αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας δεν είναι μόνο «σόου» 

Το ζήτημα των τουρκικών αξιώσεων στο Αιγαίο, όπως φάνηκε από συζητήσεις με ανώτατες διπλωματικές πηγές της Γερμανίας και έμπειρους αναλυτές στο περιθώριο των επαφών, είναι ένα θέμα το οποίο μέχρι πρότινος η γερμανική πλευρά υποτιμούσε ή ήλπιζε ότι πρόκειται απλώς και μόνο για ένα πολιτικό σόου εσωτερικής κατανάλωσης του Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023 και για μια επιθετική ρητορική του Τούρκου προέδρου που όμως σταματά στα λόγια.

Πλέον, όπως μας είπαν αλλά και όπως άλλωστε κατέστη παραπάνω από σαφές – και από τις δηλώσεις Μπέρμποκ στις δύο συνεντεύξεις τύπου σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη – ότι οι τουρκικές αμφισβητήσεις θα πρέπει να ιδωθούν υπό άλλο πρίσμα: ως μια συνειδητή στρατηγική επιλογή της Τουρκίας στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα και συνολικά την ΕΕ, με στόχο την διασάλευση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, θέτοντας δυνητικά σε κίνδυνο και την ειρήνη στην περιοχή.

Έχοντας κατά νου το πρόσφατο παράδειγμα του ρωσικού αναθεωρητισμού και της υλοποίησής του στην Ουκρανία, με στόχο τη χάραξη νέων συνόρων, δεν μπορεί πλέον κανείς να παραβλέπει αντίστοιχες τάσεις αναθεωρητισμού που παρατηρούνται στην Τουρκία, όπως πχ. οι πρόσφατοι «κόκκινοι χάρτες» του Αιγαίου που παρουσιάζουν ως τουρκικά μεγάλα νησιά, όπως πχ. τη Ρόδο, τη Λέσβο, την Κω αλλά και την Κρήτη. Αυτό είναι, μπορεί κανείς να πει, η κεντρική διαπίστωση της γερμανικής πλευράς.

Καμία αμφιβολία για τη γερμανική στάση

Η σημαντικότερη δήλωση για τα ελληνοτουρκικά έγινε αναμφίβολα στην Αθήνα με την Αναλένα Μπέρμποκ να βάζει τέλος πλέον και η ίδια δια ζώσης στα περί «ίσων αποστάσων» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας ως προς την αμφισβήτηση της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας των νησιών του αν. Αιγαίου. «Κανένας δεν έχει δικαίωμα να την αμφβισβητεί» είπε χαρακτηριστικά προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Τούρκου υπ. Εξωτερικών Τσαβούσογλου, ο οποίος  κατηγόρησε τη Γερμανία για μεροληψία, εκφράζοντας τη βαθιά απογοήτευσή του για το τέλος της «ουδέτερης και ισορροπημένης» πολιτικής παλαιότερων κυβερνήσεων (αναφερόμενος κυρίως στην Άγκελα Μέρκελ). Την ίδια θέση πάντως χωρίς επιφυλάξεις και παραθυράκια επανέλαβε η Αν. Μπέρμποκ στην Κωνσταντινούπολη απαντώντας στα «περί ελληνικής και κυπριακής προπαγάνδας, θύμα της οποίας πέφτει η Γερμανία» του Τούρκου ομολόγου της, καταδικάζοντας την πολιτική κλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο.

Το ζήτημα των νησιών του Αιγαίου και των ελληνουρκικών σχέσεων βρέθηκε μάλιστα και στην ατζέντα των επαφών που είχε η Αναλένα Μπέρμποκ με εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP, Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών HDP και Καλό Κόμμα ΙYI). Αυτό που προκύπτει από τις συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών μαζί τους, είναι ότι παρά τις διαφορετικές θέσεις των κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης κοινή θέση είναι η καταδίκη της «πολεμικής ρητορικής» και της κλιμάκωσης των εντάσεων στην αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο από τον Ταγίπ Ερντογάν, θεωρώντας ότι οι διαφορές θα πρέπει να επιλυθούν με διάλογο και στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Δεν πρόκειται για διμερές αλλά για ευρωπαϊκό ζήτημα

Αυτό πάντως που υπογράμμισε εμφατικά και στην Κωνσταντινούπολη η Αναλένα Μπέρμποκ είναι ότι το ζήτημα των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο δεν είναι μόνο ένα διμερές- ελληνοτουρκικό ζήτημα αλλά εν τέλει ευρωπαϊκό ζήτημα, δεδομένου ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι ταυτόχρονα και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο η Γερμανία, αναβαθμίζει πλέον το ζήτημα στην ατζέντα της ως ζήτημα αμφισβήτησης ευρωπαϊκών συνόρων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στο περιθώριο των συνταντήσεων το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, με το βλέμμα στραμμένο στα ελληνικά και άρα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι ένα: Η Γερμανία, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, παρακολουθεί στενά την κατάσταση και εάν χρειαστεί είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει όλα τα μέσα και τους μηχανισμούς που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ.

Αυτό βέβαια δεν ισχύει μόνο για τα ελληνοτουρκικά  αλλά και για το πεδίο του προσφυγικού και τις όποιες παράνομες πρακτικές και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγράφονται στις «θύρες» των ευρωπαϊκών συνόρων.


Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Ο Καλίν λέει ότι έχει πάρει άδεια για γεωτρύπανο από την ανύπαρκτη Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου

 


Ο προκλητικός Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε: 

«Κανένας να μη φοβάται τον Αμπντούλ Χαμίτ. Και οι Έλληνες φίλοι μας. Το λέω και για το πλοίο και για τον σουλτάνο. Να ξεκαθαρίσουμε πως η Τουρκία μπορεί και έχει το δικαίωμα να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στα δικά της χωρικά ύδατα και σε περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί.

Υπάρχουν οι επιστολές που έχουμε στείλει στον ΟΗΕ, υπάρχουν οι άδειες που έχουμε πάρει από την «ΤΔΒΚ». Υπάρχουν και η συμφωνίες που έχουμε κάνει για τα οικόπεδα.

«Δεν υπάρχει καμία νομική βάση στους ισχυρισμούς των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων πως παραβιάζουμε τις δικές τους περιοχές. Ξεσηκώνουν τον κόσμο, επειδή πηγαίνουν τα πλοία μας σε περιοχές που επιχειρούν «de facto» να τις ανακηρύξουν ως δικές τους. Εμείς δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτά.

Όπως το Oruc Reis, αλλά και άλλα πλοία μας έχουν κάνει έρευνες σε αυτές τις περιοχές, έτσι και το πλοίο «Σουλτάν Αμντούλ Χαμίτ» θα κάνει τις εργασίες του, θα κάνουμε εργασίες και σε περιοχές που έχουμε πάρει άδεια από την ΤΔΒΚ για τα οικόπεδα, ήδη έχουμε δικαίωμα να κάνουμε τέτοιες εργασίες ερευνών στα δικά μας χωρικά ύδατα».

Επιπλεόν, ο στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου σημειώνει σε άλλο σημείο: «Οι περιοχές που λέγεται πως είναι διαφιλονικούμενες έχουν σχέση με τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας. Για εμάς δεν υπάρχει περιοχή που να είναι διαφιλονικούμενη. Όμως η Ελλάδα μέσω των νησιών έχει μαξιμαλιστικές θέσεις. Λόγω επτά νησιών στην περιοχή διεκδικεί θαλάσσια περιοχή 40.000 τ. χλμ.

Κορυφώνοντας τις προκλητικές αναφορές ο ίδιος προσθέτει: «H Eλλάδα παραβιάζει ξεκάθαρα το διεθνές δίκαιο, τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων. Αλλά πάει στη Δύση και προσπαθεί να κατηγορήσει την Τουρκία πως κάνει διάφορα. Το είδαμε, η υπουργός Εξωτρικών τις Γερμανίας πήρε αυτές τις θέσεις και με επιφανειακό και αδαή τρόπο επιχείρησε να τια επαναλάβει στην Τουρκία.Όμως ο υπουργὀς Εξωτερικών μας τις έδωσε τις κατάλληλες απαντήσεις, να ειναι καλά».



Ποταπή επίθεση λάσπης στον πρωθυπουργό από τον φαιδρό Αλέξη Τσίπρα

 



Η συνέντευξη του φαιδρού Αλέξη Τσίπρα στο «Documento», όπου διατύπωσε απίθανες ανακρίβειες και ψέματα πριν αναχωρήσει για ταξίδι αναψυχής στη Λισαβόνα, δείχνει το πόσο επικίνδυνος είναι για την χώρα και την πολιτική γενικότερα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως, απέναντι στη στείρα αντιπολίτευση, τους χαρακτηρισμούς και στις ύβρεις, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται με στόχο τη σταθερότητα της χώρας, τη διαφύλαξη της ενότητας και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. 

Ο απαξιωμένος και παθολογικά ψεύτης, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Documento, με τον τίτλο «Να τελειώνουμε με το καθεστώς Μητσοτάκη», κάνει λόγο για «καθεστωτική δυστοπία Μητσοτάκη» και υποστηρίζει ότι η ΝΔ πρέπει να φύγει πριν να είναι αργά και να αναλάβει μια προοδευτική κυβέρνηση την ανάταξη της χώρας, εννοώντας να έρθει αυτός ο αποδεδειγμένα αποτυχημένος και απαξιωμένος εντός και εκτός Ελλάδας, και ο θίασος που τον απαρτίζει και αποτελείται από ανίκανους και επικίνδυνους για τον τόπο.

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφέρει ότι «το γεγονός ότι, ακόμη και από τις διακοπές του στην Πορτογαλία, επιδίδεται σε άλλη μια ποταπή επίθεση λάσπης προς τον Πρωθυπουργό, αναδεικνύει την απύθμενη εμμονή του κ. Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνει στη συνέχεια ότι «μάλλον, το σαράκι που τον τρώει είναι ότι θα ήθελε, όσο κυβέρνησε, να είχε καταφέρει να κάνει έστω και ένα ψήγμα των όσων πετύχαμε σε τρία χρόνια, προκειμένου η κοινωνία να παραμένει όρθια, παρά τις αλλεπάλληλες διεθνείς κρίσεις. Τελικά, το μίσος είναι ο θυμός των αδύναμων και οι εμμονές, που εκφράζονται με ψέματα και απίθανες ανακρίβειες, το τελευταίο καταφύγιο όσων δεν μπορούν να σκεφτούν δημιουργικά και να παράγουν έργο για την πατρίδα και τους πολίτες».