Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Αυτός είναι ο δάσκαλος πολεμικών τεχνών με το γελοίο κούρεμα

 


Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες του 46χρονου προπονητή πολεμικών τεχνών, o οποίος εμπλέκεται σε ποινική υπόθεση με ανηλίκους, μετά από σχετική διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγίου Νικολάου.

Στις αρχές του μήνα, είχε γίνει γνωστό πως ο 46χρονος προπονητής πολεμικών τεχνών κατηγορείται ότι προέβαινε σε ασελγείς πράξεις κατά μαθητών του, κάποιοι εκ των οποίων είναι και ανήλικοι.

Πρόκειται για τον (επ.) ΓΕΡΟΝΤΗ (ον.) Ιωάννη του Γεωργίου και της Ζαμβίας που γεννήθηκε το 1976 στον Άγιο Νικόλαο:




Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ανηλίκων, των ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγίου Νικολάου τηλεφωνικά στους αριθμούς 28410-91410 και 28410-91413 , για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση είναι χρονικής διάρκειας μέχρι την 20-07-2022, σύμφωνα με την Εισαγγελική Διάταξη. Πέραν του χρονικού αυτού ορίου δεν επιτρέπεται και αντίκειται στο νόμο, η διατήρηση ή/και αναπαραγωγή της δημοσιοποίησης των παραπάνω στοιχείων.



Δεν φτάνουν τα εγκλήματα πολέμου των ΡώSSων καταστρέφουν και πολιτιστικά μνημεία στην Ουκρανία


 

Οι ΡώSSοι κατακτητές εκτός των εγκλημάτων πολέμου που διαπράττουν καθημερινά, έχουν καταστρέψει και 150 πολιτιστικά μνημεία εν μέρει ή ολοσχερώς τέσσερις μήνες που διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Unesco.

“Σύμφωνα με τους ελέγχους που έχουν κάνει οι ειδικοί μας, 152 πολιτιστικά μνημεία έχουν καταστραφεί εν μέρει ή ολοσχερώς εξαιτίας των μαχών, ανάμεσά τους 70 θρησκευτικοί χώροι, 30 ιστορικά κτίρια, 18 πολιτιστικά κέντρα, 12 μουσεία και 7 βιβλιοθήκες”, επεσήμανε η υπηρεσία του ΟΗΕ σε ανακοίνωσή της.

Οι περισσότερες καταστροφές έχουν σημειωθεί σε τρεις επαρχίες: το Ντονέτσκ, το Χάρκοβο και το Κίεβο, διευκρίνισε.



“Τα επανειλημμένα πλήγματα στα ουκρανικά πολιτιστικά μνημεία πρέπει να σταματήσουν”, δήλωσε η Οντρέ Αζουλέ, γενική διευθύντρια της Unesco. “Η πολιτιστική κληρονομία, υπό όλες τις μορφές της, δεν θα πρέπει να γίνεται στόχος”, πρόσθεσε.


Η Ουκρανία και η Ρωσία, που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση της Χάγης του 1954, έχουν υποχρέωση να προστατεύουν την πολιτιστική κληρονομιά σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης, υπενθύμισε η Αζουλέ κάτι το οποίο οι ΡώSSοι δεν σεβάστηκαν, όπως δεν σεβάστηκαν και την ανθρώπινη ζωή.

Τα επτά μνημεία στην Ουκρανία που έχουν χαρακτηριστεί παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς δεν έχουν υποστεί ζημιές μέχρι στιγμής, σημείωσε η Unesco.



Γυναίκες Ρομά λήστεψαν ηλικιωμένο και κινητικά προβλήματα

 


Αδίστακτες ζώα γυναίκες Ρομά που δεν είναι οι μόνες που κυκλοφορούν έξω ψάχνοντας τα θύματα τους, δεν σεβάστηκαν ούτε τα κινητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας ηλικιωμένος, τον είδαν μόνο σε ένα τουριστικό γραφείο στη Λιβαδειά και δεν άφησαν να πάει χαμένη η ευκαιρία να εισβάλουν και να τον ληστέψουν.

Η βάναυση ληστεία έγινε το απόγευμα της Τρίτης όταν τα κτήνη αδίστακτες γυναίκες Ρομά, εισέβαλαν στο γραφείο και ακινητοποίησαν τον ανυπεράσπιστο ηλικιωμένο, ο οποίος δεν κατάφερε να προβάλλει αντίσταση εξ αιτίας των προβλημάτων της υγείας του. 

Στη συνέχεια, άρπαξαν όσα χρήματα είχε στην τσέπη του παντελονιού του και τράπηκαν σε φυγή.

Οι αστυνομικοί της Ασφαλείας που κινητοποιήθηκαν αμέσως εντόπισαν την μία γυναίκα Ρομά, την συνέλαβαν και την έστειλαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λιβαδειάς. 

Οι αναζητήσεις για την ταυτοποίηση και την σύλληψη της συνεργού της δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, γιατί όπως γίνεται πάντα θα κρύβεται σε κανένα καταυλισμό κακοποιών Ρομά της περιοχής.




Απάτη σε βάρος τουριστών : Ζήτησαν 5.000 ευρώ από Γάλλους για βλάβη σε ενοικιαζόμενο!

 


Μια νέα αθλιότητα σε βάρος τουριστών, ερευνά η ΕΛ.ΑΣ. και η δικαιοσύνη.

Zευγάρι Γάλλων αναγκάστηκε να πληρώσει 5.000 ευρώ για «ζημιά» στον συμπλέκτη ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου στη Σαντορίνη.

Οι τουρίστες  καταγγέλλουν μάλιστα πως απειλήθηκαν για να πληρώσουν.

Στη μηνυτήρια αναφορά οι τουρίστες καταγγέλλουν υπερχρέωση στις πιστωτικές τους κάρτες από υπεύθυνους γραφείου ενοικιαζόμενων ΙΧ. Κλήθηκαν, όπως αναφέρουν, να καταβάλλουν για μια ζημιά στον συμπλέκτη του οχήματος που νοίκιασαν η οποία βεβαιώθηκε στο ποσό των… 5.000 ευρώ. 

Το πρόβλημα φέρεται, δε, να σημειώθηκε ξαφνικά, χωρίς να ευθύνονται οι Γάλλοι τουρίστες και χωρίς να μπορούν να καταλάβουν πώς το αυτοκίνητο που νοίκιασαν για να μετακινούνται σταμάτησε, από τη μια στιγμή στην άλλη, να κινείται.

Αιφνιδιάστηκαν, όπως επισημαίνουν, όταν οδηγήθηκαν από τους υπεύθυνους στο λιμάνι και αναγκάστηκαν, ύστερα από απειλές των υπευθύνων να δώσουν 5.000 ευρώ για μια «ζημιά» στο συμπλέκτη ενός μεταχειρισμένου Nissan Micra.

«Ήρθαν στο σημείο όπου βρισκόμασταν πέντε άτομα (μαζί με το αφεντικό), όπου μας υποχρέωσαν να τους ακολουθήσουμε στο λιμάνι και ειδικότερα στο κατάστημα από το οποίο παραλάβαμε το αυτοκίνητο, λέγοντάς μας ότι πρέπει να πληρώσουμε το ποσό των 5.000 ευρώ για τη ζημιά! Εμείς σαστίσαμε τότε και το αφεντικό μας απείλησε ότι αν δεν πληρώσουμε δεν θα φύγουμε από το νησί, ότι ξέρουν το ξενοδοχείο στο οποίο διαμέναμε και ότι αν δεν τους καταβάλλουμε τα χρήματα θα πάθουμε μεγάλο κακό» λένε στην μήνυση τους οι Γάλλοι στην οποία καταγγέλουν πολιτική απειλών από μπράβους.

Περιγράφοντας τα αισθήματα που επικράτησαν κατά τη στιχομυθία με τους υπεύθυνους, στην οποία ανακοινώθηκε το απροσδόκητα υψηλό ποσό, αναφέρουν τα εξής: «Εμείς τρομάξαμε και φοβηθήκαμε πάρα πολύ, καθώς είχαμε γύρω μας πέντε άτομα τα οποία μας είχαν περικυκλώσει και μας έλεγαν ότι έπρεπε να πληρώσουμε διότι δεν είχαμε άλλη επιλογή! Τότε τους δώσαμε δύο πιστωτικές κάρτες, μία του καθενός από εμάς και το αφεντικό έκανε διάφορες χρεώσεις μέχρι να συμπληρωθεί το ποσό και τελικά η πρώτη από εμάς χρεώθηκε το ποσό των 2.000 ευρώ και ο δεύτερος από εμάς το ποσό των 3.400 ευρώ. Κατόπιν μας άλλαξαν το αυτοκίνητο με ένα άλλο μάρκας KIA, χρώματος άσπρου του οποίου η ημερομηνία επιστροφής ήταν στις 16/6/2022».

Γραπτές εξηγήσεις ζήτησε η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Κυκλάδων από την επιχείρηση ενοικιαζόμενων οχημάτων.

Η νεότερη εξέλιξη που προστίθεται στην νέα αθλιότητα κατά τουριστών θέλει την καταγγελία των Γάλλων να φτάνει στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Κυκλάδων, η οποία - με τη σειρά της - ζήτησε αμέσως από την επιχείρηση ενοικιαζόμενων οχημάτων γραπτές εξηγήσεις.



20χρονη Βρετανίδα, κατήγγειλε τον 65χρονο σύντροφο της

 


Τώρα το πόσο σοβαρή είναι η 20χρονη που είχε σύντροφο της ένα 45 χρόνια μεγαλύτερο της, αυτό είναι άλλη κουβέντα.

Τα ήθελε και τα έπαθε η 20χρονη που είχε σύντροφο ένα 65χρονο, όχι για τα ωραία του μάτια όπως καταλαβαίνετε αλλά για το πορτοφόλι του και τις διακοπές στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το cretapost.gr, η νεαρή Βρετανή έγινε μαλλιά κουβάρια με τον ηλικιωμένο φίλο της, κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στη Σητεία και την Κρήτη.

Το ζευγάρι με τα 45χρόνια διαφορά ηλικίας απολάμβανε μαγευτικές στιγμές στην ειδυλλιακή Σητεία, ο άνδρας ένιωσε την ανάγκη να ενημερώσει την νεαρή φίλη του ότι επιθυμεί να μείνουν για πάντα στην Κρήτη και ότι δεν θέλει να επιστρέψουν ποτέ πίσω στην πατρίδα τους, τη Μεγάλη Βρετανία.

Αυτό δεν άρεσε στην 20χρονη που είχε άλλα σχέδια, και όπως είπε δεν θα ξαναδεί ποτέ τους δικούς της στην πατρίδα της λες και θα ήταν φυλακή και έτσι αντέδρασε, κι εκείνος άρχισε να την βρίζει και να την απειλεί, ενώ ταυτόχρονα της πήρε και όλες τις τραπεζικές της κάρτες, προκειμένου να μην μπορεί να φύγει μακριά του.

Η 20χρονη σύντροφος του 65χρονου, κατάφερε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους δικούς της στη Μεγάλη Βρετανία. Εκείνοι με την σειρά τους ενημέρωσαν το Προξενείο της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα και το Προξενείο ενημέρωσε το Αστυνομικό Τμήμα Σητείας.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τον 65χρονο άνδρα, ενώ εις βάρος του σχηματίστηκε και δικογραφία.

Η 20χρονη ήταν σε κατάσταση σοκ, γιατί έχασε τον 45 χρόνια μεγαλύτερο της έρωτα; Γιατί θα έμενε για πάντα Ελλάδα; Ποιος ξέρει και παραπέμφθηκε να εξεταστεί από ψυχολόγο που πρέπει να της κάνει και την ερώτηση τι δουλειά είχε με ένα 65χρονο;;;



Συνέλαβαν οι Τούρκοι την ανιψιά του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν ενώ προσπαθούσε να περάσει στην Ελλάδα

 



Τη σύλληψη της ανιψιάς του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο κατηγορεί ο Ερντογάν ώς υπεύθυνο για το "πραξικόπημα" το 2016, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας. 

Η σύλληψη έγινε την ώρα που η Sümeyye Gülen επιχειρούσε μαζί με άλλους να περάσει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,  «10 άτομα που προσπαθούσαν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα συνελήφθησαν από τα στρατεύματα στα σύνορα».

Όπως επισημαίνεται «στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι πέντε από τους συλληφθέντες ήταν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO και μια από αυτούς ήταν η Sümeyye Gülen, ανιψιά του Φετουλάχ Γκιουλέν».




Αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις του Δημάρχου Βύρωνα Γρηγόρη Κατωπόδη - Παιχνίδια με αντιεξουσιαστές

 



Ένα απίστευτο αντιδημοκρατικό ατόπημα απο τον Δήμαρχο Βύρωνα Γρηγόρη Κατωπόδη.

Πολιτική εκδήλωση στο Δημαρχείο Βύρωνα με ομιλητή τον Τάκη Θεοδωρικάκο είχε προγραμματίσει η τοπική οργάνωση της ΝΔ το απόγευμα της Τετάρτης, ωστόσο εξαιτίας κατάληψης του χώρου από μια ομάδα συντρόφων του ΣΥΡΙΖΑ αντιεξουσιαστών, η εκδήλωση ματαιώθηκε και θα γίνει σε άλλο χώρο. 

Για την παραπάνω εξέλιξη η ΝΔ και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατηγορούν τον δήμαρχο Βύρωνα, Γρηγόρη Κατωπόδη που άφησε τους αντιεξουσιαστές.

«Η τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας στο Βύρωνα έχει προγραμματίσει για σήμερα το απόγευμα πολιτική συγκέντρωση στον χώρο του δημαρχείου της πόλης με ομιλητή τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο. Ο Δήμαρχος της πόλης κ. Κατωπόδης, ενώ είχε συμφωνήσει στην παραχώρηση του χώρου στην ΝΔ, έχει βαριά ευθύνη για ακραία αντιδημοκρατική συμπεριφορά καθώς τώρα δεν επιτρέπει ουσιαστικά την διεξαγωγή της συγκέντρωσης αφήνοντας μια χούφτα ατόμων να καταλάβουν το χώρο του δημαρχείου. Η συμπεριφορά του δημάρχου που υποστηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί κάθε δημοκρατικό πολίτη, κάθε λογικό άνθρωπο. Αυτή είναι στην πράξη η αντίληψη τους για τη δημοκρατία. Η τοπική οργάνωση θα πραγματοποιήσει κανονικά την συγκέντρωση σε κοντινό χώρο προκειμένου να υπάρξει μία έμπρακτη απάντηση στην συμπεριφορά αυθαιρεσίας και αλαζονείας του Δημάρχου», αναφέρει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος με ανάρτησή του στο Twitter αναφέρεται και εκείνος με τη σειρά του στην κατάληψη στο Δημαρχείο του Βύρωνα όπου είχε προγραμματιστεί κομματική εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας. Χαρακτηριστικά γράφει: «Κανείς δεν μπορεί να βάλει φραγμό στην ελεύθερη πολιτική έκφραση στην πατρίδα μας! Είμαστε δημοκρατική κοινωνία και είμαστε η πλειοψηφία. Ντροπή για τον Βύρωνα οι ανεύθυνες και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις του δημάρχου του».




Μενέντεζ: Η Τουρκία εξυπηρετεί τον Πούτιν με το βέτο για ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

 


Από πλευράς του, ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Ρεπουμπλικάνος Τζίμ Ρις δήλωσε ότι το θέμα αυτό πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθεί, διότι είναι εξαιρετικά σημαντικό

«Oι επιφυλάξεις που εκφράζει η Τουρκία στην ενταξιακή πορεία Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εξυπηρετούν μόνο τον Πούτιν» επισήμανε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ κατά την ομιλία του στην ακρόαση της Γερουσίας όπου εξετάζεται η ενταξιακή πορεία Σουηδίας και Φινλανδίας.

Από πλευράς του, ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Ρεπουμπλικάνος Τζίμ Ρις ανέφερε ότι σε αυτή την φάση διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και των δύο χωρών. «Οι ΗΠΑ σε αυτή την φάση δεν εμπλέκονται, όμως πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό, το θέμα αυτό πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθεί, διότι είναι εξαιρετικά σημαντικό» διεμήνυσε.

Ίσων αποστάσεων το ανάγνωσμα για την τουρκική επιθετικότητα από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε Τετάρτη στο γαλλικό περιοδικό Le Point παραπέμπει σε διάλογο εντός των κόλπων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

"Η Τουρκία όπως και η Ελλάδα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι, που διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης, τον οποίο χρησιμοποιήσαμε το 2020 για να καθιερώσουμε περισσότερη διαφάνεια και να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου σπιράλ εντάσεων. Είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε".

"Η κατάσταση είναι δύσκολη και γι' αυτό είναι απαραίτητο το ΝΑΤΟ να είναι μια πλατφόρμα όπου μπορούν να συναντηθούν Ελλάδα και Τουρκία» σημειώνει ακόμη ο Στόλτεμπεργκ.

Στην ίδια συνέντευξη ερωτηθείς κατά πόσο είναι δικαιολογημένες οι περί τρομοκρατίας ενστάσεις της Άγκυρας αναφορικά με τα αιτήματα προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ απαντά: "Λέω ότι όταν εκφράζονται τέτοιες ανησυχίες, πρέπει να διαβουλευόμαστε και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, μαζί, για να διασφαλίσουμε ότι θα καταπολεμήσουμε από κοινού την τρομοκρατία".

Στην ερώτηση "γνωρίζετε ότι η Τουρκία σήμερα χαρακτηρίζει ως «τρομοκράτες» απλούς πολιτικούς αντιπάλους" ο Στόλτεμπεργκ αρκείται να απαντήσει: "Γνωρίζω ότι οι σύμμαχοι ανησυχούν για την κατάσταση της αντιπολίτευσης στην Τουρκία. Το ΝΑΤΟ είναι μια πλατφόρμα όπου οι Σύμμαχοι μπορούν επίσης να συζητούν αυτά τα θέματα".

Τέλος ως προς το Ουκρανικό εξηγεί πώς η Συμμαχία επιδιώκει να εξασφαλίσει τη νίκη για την Ουκρανία χωρίς να κάνει πόλεμο με τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι "η πυρηνική ρητορική του Πούτιν είναι επικίνδυνη".

"Μίλησα με τη Μαγκνταλένα Άντερσον σχετικά με την αίτηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τις ανησυχίες για την ασφάλεια που εγείρει η Σύμμαχός μας Τουρκία. Οι συνομιλίες για την πορεία θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες" ανέφερε εξάλλου στο Twitter o Στόλτενμπεργκ.

 

Πηγή: ertnews.gr



Η Σακελλαροπούλου έβαλε στη θέση του Τούρκο βουλευτή για το Δικαστήριο της Χάγης

 


Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μίλησε στην Oλομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Τούρκος βουλευτής ισχυρίστηκε λέγοντας ψέματα ότι η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει το Δικαστήριο - «Το κάναμε από το 1994, σε αντίθεση με την Τουρκία, που δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του» απάντησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας  - Ζήτησε να σταματήσει η πολιτική εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Τουρκία δεν έχει αποδεχθεί ποτέ την δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Η απάντηση της κας Σακελλαροπούλου έγινε μετά τις προκλητικά ψέματα Τούρκου Βουλευτή ο οποίος είπε σε παρέμβασή του ότι είναι αντιφατικό η Ελλάδα να ζητά να πάμε στη Χάγη ενώ δεν αναγνωρίζει το διεθνές δικαστήριο!, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντά:

Η αντίδραση της κας Σακελλαροπούλου :

«Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης σύμφωνα με το άρθρο 36 του καταστατικού του ήδη από το 1994. Το 2015 η χώρα μου ανανέωσε την αναγνώριση με σχετική δήλωση και προσθέτοντας κάποιες συγκεκριμένες εξαιρέσεις ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών και μη κρατών. Αντιθέτως η Τουρκία γνωρίζουμε δεν έχει αναγνωρίσει την ως άνω δικαιοδοσία του δικαστηρίου».

Αναλυτικά η ομιλία της


Κύριε Πρόεδρε της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης,


Κυρία Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης,


Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,


Κυρίες και Κύριοι Πρέσβεις,


Κυρίες και κύριοι,


Σας ευχαριστώ θερμά για την τιμή και την υποδοχή που μου επιφυλάξατε στον ιστορικό θεσμό της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Έναν θεσμό που ιδρύθηκε στα ερείπια του πολέμου, με το όραμα της ευρωπαϊκής ενότητας, για την προάσπιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Με έδρα το Στρασβούργο, μια πόλη-σύμβολο που ενσαρκώνει την αστείρευτη ανθρώπινη επιθυμία για ειρήνη και δικαιοσύνη. Στην αίθουσα και τους διαδρόμους της Συνέλευσης αντικρίζει ο επισκέπτης, σε όλο του το μεγαλείο, το εγχείρημα και το στοίχημα της ευρωπαϊκής συνύπαρξης. Έρχεται σε επαφή, το βλέμμα και το συναίσθημα, με τον πλουραλισμό της αντιπροσώπευσης, τις πολιτικές και πολιτισμικές αποχρώσεις των λαών, τις θεμελιώδεις αρχές της κοινής μας πορείας, την ελπίδα και την πίστη στον ευρωπαϊκό μας δήμο.


sakellaropoulou1


Για την Ελλάδα, ο δημοκρατικός συμβολισμός της Συνέλευσης, αυτής της αγοράς των ιδεών, αποτυπώνει το ανεξίτηλο σημείο της πολιτικής της ταυτότητας. Ανάγεται στην οικουμενική πνευματική της παράδοση και παρακαταθήκη, στην αρχαία της κληρονομιά που ταξίδεψε μέχρι τη νεωτερικότητα και φωτίζει τον πολιτικό μας βίο. Η ελευθερία των αρχαίων, με την αξία της συμμετοχής και της ιδιότητας του πολίτη, του φρόνιμου και ενάρετου υποκειμένου που τηρεί το δημόσιο συμφέρον, συναρθρώθηκε αναπόσπαστα με την ελευθερία των μοντέρνων, την ανάδυση της μοναδικότητας του προσώπου και της ιδιωτικότητάς του. Έτσι συγκροτήθηκε και καταξιώθηκε ο σύγχρονος τρόπος ζωής, καθώς και η φιλελεύθερη δημοκρατία, ως ο αξεπέραστος ορίζοντάς του.


Ο δεσμοί της Ελλάδας με την Ευρώπη έχουν μεγάλο βάθος, ήδη από τη γέννηση του ελληνικού κράτους και την επίδραση των ιδεών του διαφωτισμού στους εξεγερμένους Έλληνες. Στην Επανάσταση του 1821, ο ελληνικός προ-νεωτερικός κοινοτισμός συνάντησε την καθολικότητα του ευρωπαϊκού ανθρωπισμού και τις πολιτικές και συνταγματικές του προϋποθέσεις: τη λαϊκή κυριαρχία και την αντιπροσώπευση, τη διάκριση των εξουσιών και τα δικαιώματα. Στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις αναγνώρισαν τις πνευματικές καταβολές τους, και στην Ευρώπη, οι Έλληνες, το πρότυπο και το στήριγμα για την κυριαρχία τους. Σε όλη τη διάρκεια της νεότερης ιστορίας της, η χώρα μου παρέμεινε προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή της ταυτότητα και πορεία, παίρνοντας σταθερά θέση στη σωστή πλευρά της ιστορίας.


Στη σκοτεινή επταετία της δικτατορίας στην Ελλάδα, το Συμβούλιο της Ευρώπης έδωσε βήμα και φωνή στους διωκόμενους από τη στρατιωτική χούντα, στρέφοντας την προσοχή της κοινής γνώμης στους πολιτικούς κρατουμένους και τα θύματα των βασανιστηρίων. Η αποπομπή, το 1969, της Ελλάδας από το Συμβούλιο συνέβαλε καθοριστικά στην απονομιμοποίηση των συνταγματαρχών και την ενίσχυση του αγώνα για τη δημοκρατία. Για πρώτη φορά, ένα κράτος μέλος του Συμβουλίου αποβλήθηκε, λόγω συστηματικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το αντιδημοκρατικό του καθεστώς.


Τα τελευταία 40 χρόνια, η πιο ειρηνική και προοδευτική περίοδος της Ελλάδας, την οποία συνοπτικά αποκαλούμε Μεταπολίτευση, συνέπεσε, διόλου τυχαία, με την ευρωπαϊκή ενοποίηση και ανάπτυξη. Οι Έλληνες οφείλουν πολλά στην Ευρώπη: την οικονομική τους άνοδο και την κινητικότητα, τα ταξίδια και τις σπουδές, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην πολύπαθη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Και παρά τις εντάσεις, ιδίως κατά την πρόσφατη οικονομική κρίση, όταν, μαζί με την πολύτιμη αρωγή της, η Ευρώπη επέδειξε, σε ορισμένες περιστάσεις, υπέρμετρη, κατά κοινή πλέον ομολογία, σκληρότητα απέναντι στην Ελλάδα, ουδέποτε εξέπνευσε η υπαρξιακή πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή μέσα στην Ευρώπη, ότι στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια βρίσκεται η θέση της.


sakellaropoulou1



Σήμερα, η χώρα μου και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν από κοινού εξαιρετικά απαιτητικές προκλήσεις που αφορούν τόσο τις υλικές, όσο και τις θεσμικές συνθήκες εκπλήρωσης και απόλαυσης της δημοκρατίας. Η εποχή των αλλεπάλληλων κρίσεων έχει διαταράξει το status quo του μεταπολεμικού ευρωπαϊκού κράτους δικαίου. Μια νέα κανονικότητα, αυτή της επίπονης προσαρμογής των ευρωπαϊκών λαών στις απότομες και ριζικές μεταλλάξεις μιας παγκοσμιοποιημένης και αντιφατικής κοινωνίας, εμπεδώνεται και απαιτεί επώδυνες αποφάσεις, διεθνή συντονισμό και εγρήγορση και, το σημαντικότερο, πολιτική ενότητα και στοχοθεσία.


Η Ευρώπη έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς η πολυμήχανη ιστορία ανατρέπει τις όποιες ψευδαισθήσεις μας για τη γραμμική ή την ορθολογική της εξέλιξη και μας επαναφέρει στις πιο σκοτεινές μας εμπειρίες. Σήμερα βιώνουμε πάλι την έγερση των εθνικισμών και τη βαρβαρότητα που προκαλεί ανείπωτο πόνο, καταστροφή και θάνατο. Ο απρόκλητος και αποτρόπαιος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία μας παραπέμπει στην παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, πριν από 48 χρόνια. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας και μαζί με τους εταίρους μας καλέσαμε τη Ρωσία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο. Η ρωσική επίθεση, ωστόσο δεν συνιστά μόνο μια εδαφική ή γεωστρατηγική διεκδίκηση. Υποδηλώνει την ευθεία και ολομέτωπη αμφισβήτηση της φιλελεύθερης δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών. Πίσω από τα στυγερά εγκλήματα πολέμου κρύβεται ο αυταρχικός αναθεωρητισμός και η βούληση να αναδιαταχθεί, με κάθε μέσο και κόστος, ο άξονας της ιστορίας. Η επιδρομή της Ρωσίας δεν αφορά μόνο τον ηρωικό ουκρανικό λαό, που μας δίνει το πιο υψηλό παράδειγμα αυταπάρνησης και πατριωτισμού. Είναι υπόθεση όλων μας. Το όραμα της ειρήνης και της ελευθερίας ενίοτε απαιτεί βαρύ φόρο αίματος, κι αυτόν καταβάλλουν σήμερα οι γενναίοι Ουκρανοί. Έχουν τον θαυμασμό, την αλληλεγγύη και την ανυποχώρητη υποστήριξή μας.


Η απόφαση που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Συνέλευση, κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου της Ολομέλειας τον περασμένο Μάρτιο, και η μετέπειτα απόφαση της Επιτροπής Υπουργών για την αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας και σύμπνοιας μεταξύ των οργάνων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Παραμένει, εντούτοις, ένα πλήγμα, στο μέτρο κατά το οποίο στερεί τους Ρώσους πολίτες από τη δυνατότητα προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για να προστατευθούν απέναντι στην ίδια την κυβέρνησή τους. Είναι απαραίτητη η ενδυνάμωση του ρόλου του Συμβουλίου ως προς τη διατήρηση της πολυμέρειας στην ήπειρο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο εγγράφεται και η ομόφωνα υιοθετηθείσα από την Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης πρόταση περί συστάσεως ad hoc Διεθνούς Δικαιοδοτικού Οργάνου για τη διερεύνηση των εγκλημάτων που διαπράττονται στην Ουκρανία από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την περιοχή της Μαριούπολης, όπου διαβιοί επί αιώνες ελληνική κοινότητα άνω των 100.000 ανθρώπων. Η Υπουργική Σύνοδος στο Τορίνο αποφάσισε να συγκροτήσει υψηλή ομάδα προβληματισμού και να εξετάσει τις νέες προκλήσεις για τον Οργανισμό. Είναι τιμή για τη χώρα μου το γεγονός ότι η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου επέλεξε στην ομάδα αυτή να συμμετέχει ένας Έλληνας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η Ελλάδα υποστηρίζει την πρόταση για τη σύγκληση 4ης Συνόδου Κορυφής για το μέλλον του Συμβουλίου της Ευρώπης υπό την προϋπόθεση της καλής προετοιμασίας της και των σαφών στόχων της προκειμένου να στεφθεί υπό επιτυχία.


Η Ευρώπη παραμένει μια ευημερούσα περιοχή του πλανήτη, προσανατολισμένη στην ποιότητα ζωής και τη διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Παρά ταύτα, μετά το κύμα εκδημοκρατισμού στη δεκαετία του ’90, οι φιλελεύθερες δημοκρατίες στον κόσμο βρίσκονται σε τροχιά αποδυνάμωσης. Το 2022, για πρώτη φορά μετά το 2004, καταγράφηκαν λιγότερες δημοκρατίες από ό,τι απολυταρχικά καθεστώτα. Στις ανελεύθερες δημοκρατίες, τα αντίβαρα του Κράτους Δικαίου υποχωρούν και η βούληση της πλειοψηφίας λειτουργεί καταπιεστικά για τις μειοψηφίες, στο όνομα μιας δήθεν χαρισματικής άσκησης της εξουσίας. Η ομοιογενής πρόσληψη της έννοιας του λαού, την οποία συμπληρώνει η διχαστική λαϊκιστική διάκριση εχθρών και φίλων, είναι αντίθετη στο κεκτημένο της συνταγματικής δημοκρατίας. Η ελευθερία του τύπου και η προστασία των δημοσιογράφων από αθέμιτες διώξεις, καθώς και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, απασχολούν έντονα τα όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ιδιαίτερα σε χώρες με ισχνή δικαιοκρατική παράδοση. Η δημοκρατία δεν περιορίζεται στην περιοδική διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών, δίχως να γίνονται σεβαστές οι ελευθερίες, όπως αυτές της έκφρασης και της συνάθροισης. Ούτε από την άλλη νοείται η απόλαυση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων χωρίς τη λαϊκή κυριαρχία και τη δημοκρατική αρχή. Το κράτος δικαίου και η δημοκρατία πρέπει να τελούν σε ενότητα, όχι σε αντινομία.


Ακόμη και στις πιο ώριμες ευρωπαϊκές δημοκρατίες, οι διαιρέσεις και οι αντιθέσεις είναι ευδιάκριτες και ενισχύουν διαλυτικές τάσεις μέσα στην Ένωση. Η οικονομική κρίση, η οποία ξέσπασε στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα ως τραπεζική και δημοσιονομική, παίρνει σήμερα τη μορφή ενός οξύτατου ενεργειακού προβλήματος, με οριζόντιες επιπτώσεις. Τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα εκτίθενται σε υψηλό κοινωνικό και επαγγελματικό ανταγωνισμό και χάνουν σε αγοραστική δύναμη. Οι νέοι πρέπει να προσπαθήσουν πολύ περισσότερο από τους γονείς τους για να εκπληρώσουν το δικό τους σχέδιο ζωής. Η έλλειψη ενεργειακών πόρων και τροφίμων, όπως και η ακρίβεια των αγαθών σε συνθήκες πληθωρισμού, σε συνδυασμό με την οικονομική επισφάλεια και τις αυξανόμενες ανισότητες, υπογραμμίζουν την ανάγκη για πρόσθετα και ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, σε συνέχεια της δυσμενούς για την παγκόσμια οικονομία τριετίας της πανδημίας. Συνεπώς, ιδιαίτερα κρίσιμη αποβαίνει η διαφύλαξη της κανονιστικότητας και της αποτελεσματικής εφαρμογής των κοινωνικών δικαιωμάτων. Είναι εξαιρετικά σημαντική η πρόοδος που έχει συντελεστεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τη βελτίωση του συστήματος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και είναι προσδοκία όλων μας η λειτουργία ενός ανανεωμένου και περισσότερο αποτελεσματικού συστήματος παρακολούθησης, το οποίο θα ενισχύσει την εφαρμογή του Κοινωνικού Χάρτη και του συστήματος κοινωνικών δικαιωμάτων στα κράτη μέλη, ιδίως σε περιόδους κρίσης. Το κοινωνικό κράτος ανανεώνεται στο ψηφιακό τρίπτυχο εργασίας-υγείας-παιδείας, με την ώθηση της τηλεργασίας, της βιογενετικής, της τεχνητής νοημοσύνης και της τηλεκπαίδευσης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει επιτελέσει σημαντικό έργο στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και αναμένεται το αποτέλεσμα των εργασιών της νέας ομώνυμης Επιτροπής, στην οποία η Ελλάδα θα συμμετάσχει ενεργά, με στόχο την κατάρτιση κατάλληλου νομικού πλαισίου για την ανάπτυξη, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της, στη βάση των αρχών του Συμβουλίου.


Την ίδια στιγμή, οι πολλαπλές κρίσεις επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και το μέτωπο της κλιματικής αλλαγής. Είναι τετριμμένη η διαπίστωση ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για την περιβαλλοντική μας αφύπνιση. Τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050 και της πλήρους μετάβασης, με γνώμονα την κλιματική δικαιοσύνη, σε ανανεώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας, υπονομεύει η προσωρινή επιστροφή σε παραδοσιακές μορφές. Είναι, όμως, πολλές και δυνατές οι φωνές που εύλογα μας προειδοποιούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν πρέπει τελικά να καταστεί πρόσχημα για την επιβράδυνση της πράσινης μετάβασης, αλλά να συντελέσει, αντίθετα, στην επιτάχυνσή της. Σε οδηγό για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης αναδεικνύεται η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τα κατοχυρωμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων πρότυπα. Οι πολιτικές της καθαρής και αειφόρου ανάπτυξης δεν εγγυώνται μόνο τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας, αλλά και την άυλη διάσταση της καθημερινότητάς μας, τη μορφή ζωής του πολιτισμού μας. Στις σύγχρονες κοινωνίες της διακινδύνευσης η αρχή της προλήψεως διαστέλλεται και αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία από την κατασταλτική δράση του κράτους. Η διαχείριση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία διεθνούς συνεργασίας και πλανητικής ευαισθησίας, να κομίσει, με άλλα λόγια, το μήνυμα της ελπίδας και της υπευθυνότητας απέναντι στους εαυτούς μας και τις επόμενες γενιές.


Στην ίδια κατεύθυνση συνηγορεί και η οδυνηρή εμπειρία της πανδημίας που βρήκε, στις αρχές της, πολλά ευρωπαϊκά κράτη απροετοίμαστα. Στις προτεραιότητες και δράσεις της πρόσφατης Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης αναδείχθηκε η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας και η αποτελεσματική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης με πλήρη σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές δημοκρατίας και κράτους δικαίου, όπως τονίσθηκε στη διακήρυξη των Αθηνών. Η covid-19 δεν έθεσε σε δοκιμασία μόνο τη δημόσια υγεία, αλλά και την ίδια την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή, καθώς οι περιορισμοί στις ελευθερίες άγγιξαν όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας. Η υψηλή μεταδοτικότητα και θνητότητα του κορωνοϊού είχε βαρύτατο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και παρέλυσε τον κοινωνικό, οικονομικό και επαγγελματικό ιστό. Οφείλουμε ευγνωμοσύνη στην επιστήμη που μας χάρισε το εμβόλιο και μας επέτρεψε να ανακτήσουμε τη ζωή μας. Το ίδιο και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που έδωσε και δίνει ακόμη αγώνα ηρωικό και ακατάπαυστο, σε συνθήκες αντίξοες και διαχειρίστηκε τον ανθρώπινο πόνο. Η πανδημία μας δίδαξε την αξία της αλληλεγγύης και της ενσυναίσθησης, τη σημασία που έχει η ηθική της φροντίδας και της έγνοιας για τον πλησίον.


Τα δικαιώματα τελούν σε καθεστώς έντονης πίεσης και τα όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης αναζητούν την εύλογη ισορροπία ανάμεσα στην προάσπισή τους και το γενικό συμφέρον. Στο κοινωνικό υπόβαθρο, αναδεικνύονται νέα πεδία έντασης με αντικείμενο την πολιτισμική και θρησκευτική ετερότητα. Δεν νοείται στο όνομα δήθεν της ελευθερίας της έκφρασης να επιτρέπεται ο αντισημιτικός λόγος και η προσβλητική άρνηση του Ολοκαυτώματος. Ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας δεν μπορεί να εξωραΐσει ή να ανεχθεί τον μισαλλόδοξο λόγο ή αναχρονιστικές πρακτικές που παραβιάζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ισότητα των φύλων. Το κίνημα «me too» γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια και ανέδειξε, με αφορμή και το κλειστοφοβικό σύμπαν της πανδημίας, την σκληρή πραγματικότητα για τις γυναίκες, την ενδοοικογενειακή βία και την έμμεση ή άμεση καταπίεσή τους σε χώρους ανταγωνιστικούς. Η σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας —η «σύμβαση της Κωνσταντινούπολης»—αποτελεί την πυξίδα της δράσης μας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που και η Ουκρανία επικύρωσε τη σύμβαση αυτή. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών έχει επιδείξει σημαντικό έργο, με έμφαση στη συναφή Στρατηγική που παρουσιάσθηκε επί Ιταλικής Προεδρίας στη Ρώμη. Παράλληλα, στον τομέα της απασχόλησης, τα κράτη οφείλουν να δραστηριοποιηθούν στην καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας και να ευαισθητοποιήσουν σχετικά τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολίτες τους. Σε επίπεδο Συντακτικής Επιτροπής, είναι σημαντική η διαβίβαση στη Διευθύνουσα Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του σχεδίου Σύστασης για την πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων με στόχο την εργασιακή εκμετάλλευση, φαινόμενο που θίγει έναν αυξανόμενο αριθμό γυναικών, ανδρών και παιδιών στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εξάλλου, συστηματική και σταθερή οφείλει να είναι η προσήλωση στην προστασία και προώθηση της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, καθώς και στην πρόληψη και καταπολέμηση κάθε μορφής διάκρισης και βίας λόγω φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και έκφρασης φύλου και βιολογικών χαρακτηριστικών.


Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα δοκιμάζουν τον ευρωπαϊκό μας ανθρωπισμό και θέτουν το ζήτημα της ευθύνης για τη διαχείριση των αυξημένων ροών. Η Ελλάδα έχει επωμιστεί δυσανάλογο βάρος σε ένα πεδίο που έφερε στην επιφάνεια διαφωνίες και υποδόριες συγκρούσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη. Το θέμα αυτό δεν επιδέχεται πολιτική εργαλειοποίηση, αλλά, αντίθετα, απαιτεί κοινή στάση, αφού αφορά τα εξωτερικά μας σύνορα και η αντιμετώπισή του αποτελεί κοινή ευθύνη της Ευρώπης, η οποία καλείται επιτακτικά να υιοθετήσει μια συνολική προσέγγιση. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαία αφενός η διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών υποδοχής για άτομα που ζητούν διεθνή προστασία, αφετέρου ο σεβασμός της αρχής του διεθνούς δικαίου που απαγορεύει την επιστροφή των προσφύγων σε χώρες όπου ενδέχεται να απειλείται η ζωή τους.


Κυρίες και κύριοι,


Η ιστορική συγκυρία έχει ανατρέψει την αισιοδοξία των αρχών του αιώνα μας. Το ιδανικό της κοσμοπολιτικής κοινωνίας και η προοπτική της καθολικής ευημερίας ξεθωριάζει, καθώς οι συνεχόμενες και αλληλένδετες κρίσεις μοιάζουν να λειτουργούν ως επιταχυντές των αδυναμιών και των αντιφάσεων της Ευρώπης. Όμως, οι πατέρες της ευρωπαϊκής ενοποίησης δεν την οραματίστηκαν για τα εύκολα και τα προφανή. Η Ευρώπη γεννήθηκε από τις στάχτες του πιο αιματηρού πολέμου και έμαθε να επιβιώνει και να ορθώνει το ανάστημά της μέσα από τις κρίσεις. Να προχωρά, με συμβιβασμούς, αλλά και υπερβάσεις, δίχως να απεμπολεί το ιδρυτικό της κεκτημένο και τον αξιακό της πυρήνα. Επείγουν σήμερα οι πολιτικές αναδιανομής και ανάπτυξης που πρέπει να έχουν αποδέκτες κυρίως τους ευάλωτους, αυτούς που δεν πρέπει να αφήσουμε πίσω, στο όνομα μιας μηχανιστικής αντίληψης της προόδου: τους ανέργους και τους άπορους, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τα άτομα με αναπηρίες, τους κατοίκους απομακρυσμένων ορεινών ή νησιωτικών περιοχών. Η δύναμη της Ευρώπης βρίσκεται στη συμπερίληψη και την ενότητα, όχι στις πολλές και διαφορετικές ταχύτητες των λαών της, ούτε στη ρωγμή μεταξύ βορρά και νότου. Ο πόλεμος στην Ουκρανία επέδρασε καταλυτικά στην αφύπνιση και χαλύβδωση της ευρωπαϊκής μας συνείδησης και των δημοκρατικών μας αντανακλαστικών. Μπροστά στον κίνδυνο, οι Ευρωπαίοι ανέτρεξαν σε όλα αυτά που τους ενώνουν: την ειρήνη, την ελευθερία και την αλληλεγγύη. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, με τα θεσμικά του όργανα, δικαιοδοτικά και γνωμοδοτικά, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο, νομικά και ηθικοπολιτικά, στην τήρηση των επιταγών του κράτους δικαίου και στην εμβάθυνση της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Η πλούσια και συνεκτική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αναδεικνύει τα ελλείματα στις εθνικές έννομες τάξεις. Αναδιαμορφώνει τις διοικητικές πρακτικές, επιδρά στον ρόλο του νομοθέτη και μεταβάλλει άτυπα ακόμη και τα συνταγματικά κείμενα. Υπηρετεί τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής νομικής συνείδησης και λειτουργεί παιδαγωγικά στον σεβασμό των μειονοτήτων και των ταυτοτήτων. Πρέπει, ακόμη, να υπογραμμιστεί η αυτονόητη και θεμελιώδης υποχρέωση των κρατών μελών του Συμβουλίου ως προς την εκτέλεση των αποφάσεων. Η Επιτροπή της Βενετίας, με τις γνωμοδοτήσεις της, έχει κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση ως αυθεντία στη συνταγματική τάξη και το κράτος δικαίου. Πρέπει επίσης να εξάρουμε τη συμβολή των Επιτροπών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης, την καταπολέμηση των διακρίσεων και του ρατσισμού και τις πολιτικές κατά της διαφθοράς.


Η ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποτελεί τον πολυτιμότερο και περισσότερο αξιόπιστο εταίρο του, είναι κρίσιμη για τη συνοχή και εφαρμογή των ευρωπαϊκών θέσεων. Με τον τρόπο αυτόν, θα αξιοποιηθούν κατάλληλα τα συμπεράσματα της πρόσφατης Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και οι προτάσεις της Τελικής Έκθεσης. Σημαντικό, επίσης, βήμα θα αποτελέσει η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της ΕΕ στην ΕΣΔΑ. Η θεσμική μνήμη, οι αξίες, καθώς και ο πραγματισμός των ευρωπαϊκών θεσμών εγγυώνται το μέλλον της Ευρώπης. Πάνω από όλα όμως, πέραν των πολιτικών ή των οικονομικών θεσμών, είναι το κοινό και βαθύ μας βίωμα, αυτή η πλούσια και πολύτιμη εμπειρία της αρμονικής συμβίωσης των ευρωπαϊκών λαών, εδώ και επτά δεκαετίες, που μας γεμίζει, στις πιο δύσκολες στιγμές, με αισιοδοξία.


Σας ευχαριστώ.




Γελάει ο κόσμος με τον Τσίπρα που ζητάει ημερομηνία εκλογών που δεν έχουν αποφασισθεί!

 



Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνοντας για ακόμα μία φορά την ακαταλληλότητα του, και την φαιδρότητα με την οποία ασκεί αντιπολίτευση, ζητάει την ημερομηνία εκλογών που δεν έχουν αποφασισθεί!

Και ο Μητσοτάκης ζητούσε απο τον Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αλλά ο Τσίπρας δεν προκήρυξε εκλογές μόνο και μόνο γιατί τις ζητούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και για να θυμηθούμε τι έκανε ο φαιδρός Αλέξης Τσίπρας ξέροντας ότι δεν θα κερδίσει τις εκλογές, ψήφισε έναν νόμο απλής αναλογικής, για να ταλαιπωρήσει την χώρα και την οικονομία της.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι μόνο επικίνδυνοι αλλά και αμετανόητοι. Αυτό φάνηκε όταν εχθές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να συνεργαστεί ξανά μαζί με τον Βαρουφάκη. Οπως είπε ο Τσακαλώτος, όταν ψηφίζεις απλή αναλογική, πρέπει να είσαι έτοιμος να τα βρεις με ανθρώπους με τους οποίους έχεις διαφωνήσει στο παρελθόν. Αλλωστε, η πρόταση πέντε σημείων του Τσίπρα σε ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Βαρουφάκη εκεί αποσκοπεί.

Ποιος σοβαρός Έλληνας πολίτης δεν τρομάζει ακούγοντας τα όνειρα του Τσακαλώτου που είναι όνειρα και του Αλέξη Τσίπρα; 

Ο Αλέξης Τσίπρας επικίνδυνος, ανεύθυνος, απαξιωμένος και φαιδρός,  μόλις χθες ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ορίσει… «από τώρα υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών προκειμένου να πάει ομαλά η χώρα στη πορεία προς τις εκλογές». Και ζήτησε να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός... από τώρα την ημερομηνία εκλογών μέσα στον Σεπτέμβριο, χωρίς να έχει αποφασίσει ο Μητσοτάκης πότε και εάν θα κάνει εκλογές πριν την ώρα τους.

Με λίγα λόγια ο ανεκδιήγητος Τσίπρας, προσπαθεί να περάσει ένα κλίμα δήθεν ανασφάλειας για την πορεία των εκλογών, και έχει αμολήσει και τα τρολ στα υπόγεια της Κουμουνδούρου να κάνουν το ίδιο. Αυτά τα δήθεν υπηρεσιακή κυβέρνηση, υπηρεσιακός υπουργός εσωτερικών, είναι απλά άλλη μία υπερβολή και γελοιότητα του τσαρλατάνου της πολιτικής Αλέξη Τσίπρα.

Τσίπρας και Τσακαλώτος προτείνουν και δηλώνουν πρόθυμοι για συγκυβέρνηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη, που παραπέμπει στην περιπέτεια με το κλείσιμο των τραπεζών, και το μόνο δίλημμα που έχει ο Έλληνας πολίτης είναι ξεκάθαρο: Μητσοτάκης και σταθερότητα , η ΣΥΡΙΖΑ και πολιτική αστάθεια;




Βέμπερ: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εξετάσει εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία

 


Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, τόνισε  ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σε ενημέρωση των Ευρωπαίων ανταποκριτών, ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο και προκλητικό η Άγκυρα να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο και να θέτει ζήτημα της κυριαρχίας της επί των νησιών της.

Η στάση αυτή, είπε, θα έπρεπε να οδηγήσει τα κράτη-μέλη να συζητήσουν την επιλογή του εμπάργκο.  

Αμεση αποκλιμάκωση ζητάει από την Άγκυρα η Ε.Ε.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η «Κ» στο σημερινό της φύλλο, αυστηρή αναφορά στην Τουρκία περιλαμβάνεται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., που θα λάβει χώρα αύριο και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Οι «27», βάσει του προσχεδίου, καλούν για μία ακόμα φορά την Αγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να προχωρήσει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το σχετικό απόσπασμα του προσχεδίου, που είχε την ευκαιρία να εξετάσει η «Κ», αναφέρει συγκεκριμένα: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επαναλαμβανόμενες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. Ανακαλώντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσδοκά από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις στην υπηρεσία της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει το ζήτημα των πρόσφατων τουρκικών προκλήσεων, όπως έκανε προχθές στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Νίκος Δένδιας και όπως έκανε ο ίδιος στην έκτακτη Σύνοδο στις 30-31 Μαΐου. Η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί ωστόσο να ανεβάσει τους τόνους, αναμένοντας τις αντιδράσεις της Αγκυρας και το αν θα υλοποιηθούν οι προθέσεις αποκλιμάκωσης που εξέφρασε στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ ο Χουλουσί Ακάρ, o oποίος είχε τετ α τετ με τον Ν. Παναγιωτόπουλο.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Κοινό αίτημα Μητσοτάκη - Ντράγκι για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε εχθές με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Mario Draghi, στο Palazzo Chigi στη Ρώμη.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, το οποίο διήρκεσε δύο ώρες και έλαβε χώρα ενόψει της Συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων και της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (23 και 24 Ιουνίου), οι δύο ηγέτες εξέτασαν τις πανευρωπαϊκές προκλήσεις που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ειδικά όσον αφορά στον τομέα της ενέργειας και τον επισιτιστικό εφοδιασμό, και τόνισαν την ανάγκη εφαρμογής λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Draghi ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο και συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης των συνεπειών του πολέμου με αιχμή τις τιμές της ενέργειας και την ανάγκη απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Συμφώνησαν μάλιστα να θέσουν εκ νέου το ζήτημα της ανάγκης να τεθεί πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Συζητήθηκε επίσης η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία, αλλά και η ευρύτερη προοπτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας. Επισήμανε παράλληλα την ανάγκη να σταλεί ένα καθαρό και θετικό μήνυμα για την ενταξιακή προοπτική και την στήριξη των Δυτικών Βαλκανίων, επαναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για αναζωογόνηση της διαδικασίας που είχε διατυπώσει στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, όπου πρότεινε την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων μέχρι το 2033.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ιταλό ομόλογό του για τις νεότερες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και για την τουρκική επιθετικότητα.

Όσον αφορά τη Λιβύη, ο Mario Draghi και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέτασαν τρόπους επανεκκίνησης της Πολιτικής Διαδικασίας και κάλεσαν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφύγουν τη χρήση βίας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε επίσης ευρύτερη ανασκόπηση των διμερών σχέσεων, οι οποίες βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, επισημάνθηκε η συμμετοχή των δύο χωρών σε περιφερειακά σχήματα όπως το MED9 και πρωτοβουλίες όπως η ενεργειακή σύνοδος του Νότου, και συμφωνήθηκε ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω εμβάθυνσης της μεταξύ τους συνεργασίας.



Γεύμα εργασίας του Πρωθυπουργού με CEOs του Young Presidents’ Organization

 



O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, παραβρέθηκε το μεσημέρι σε γεύμα εργασίας στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 40 CEOs μέλη του Young Presidents’ Organization (ΥPO) της Nότιας Καλιφόρνιας. Ο YPO είναι μία διεθνής επιχειρηματική κοινότητα στην οποία συμμετέχουν κορυφαίοι Διευθύνοντες Σύμβουλοι εταιρειών, ηλικίας έως 50 ετών από όλον τον κόσμο ενώ την οργάνωση της εκδήλωσης είχε η Πρόεδρος και CEO της εταιρείας ECOS, Kelly Vlahakis-Hanks.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τις επενδυτικές δυνατότητες που παρουσιάζει πλέον η ελληνική οικονομία και επεσήμανε πως μολονότι ο τουρισμός εξακολουθεί να είναι η ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο οι τομείς που τροφοδοτούν τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι πλέον πολύ περισσότεροι. Διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διευκολύνει τις επενδύσεις αντιμετωπίζοντας αχρείαστες γραφειοκρατικές διαδικασίες και εμπόδια. Η «ιστορία» μας είναι πλέον μία ιστορία μεταρρύθμισης ανέφερε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η χώρα έχει πλέον αφήσει πίσω της οριστικά τα δύσκολα χρόνια και την επώδυνη δεκαετία της κρίσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε, επίσης στο έντονο ενδιαφέρον ξένων εταιριών να επενδύσουν στην Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, η χώρα εισέρχεται σε έναν νέο κύκλο, βιώσιμης ανάπτυξης.

Από την πλευρά τους οι CEOs είχαν τη ευκαιρία να ρωτήσουν τον Πρωθυπουργό για το πώς αντιμετωπίζει η Ελλάδα την ενεργειακή κρίση, για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και για τα μεταρρυθμιστικά σχέδια της κυβέρνησης.



Μεταναστευτικό: Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τους ασυνόδευτους ανήλικους

 



Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τίτλο «Εθνικό Σύστημα επιτροπείας ασυνόδευτων ανήλικων και πλαίσιο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων».  

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο:

Στοχεύει στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου του ν. 4554/2018 (Α’ 130), στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου και λειτουργικού Εθνικού Συστήματος Επιτροπείας, καθώς και στη συγκρότηση ενός συνεκτικού πλαισίου για τους κανόνες και τις διαδικασίες που διέπουν το σύστημα φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων.  

Αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σαφούς, λειτουργικού, ευέλικτου και παιδοκεντρικού συστήματος επιτροπείας με διαφάνεια και λογοδοσία.

Βασικά χαρακτηριστικά του θα είναι: 

Ο εισαγγελέας ως ανεξάρτητη θεσμική εγγύηση διορίζει τον επίτροπο, ο οποίος είναι νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με εξειδίκευση στην παιδική προστασία. Ο επίτροπος ασκεί τα καθήκοντά του δια των κατάλληλων φυσικών προσώπων που απασχολεί, τους «εντεταλμένους επιτροπείας». Ως ασφαλιστικές δικλείδες του συστήματος και για τον καλύτερο συντονισμό και επίβλεψη του έργου του επιτρόπου προβλέπεται ο ρόλος του συντονιστή, ενώ παράλληλα αναλόγως της φύσης των υποθέσεων εποπτεία ασκούν το Συμβούλιο Επιτροπείας στην Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και ο Εισαγγελέας, οι οποίοι κατά περίπτωση αποφαίνονται επ’ αυτών. Την συνολική εποπτεία της εφαρμογής του θεσμού και της θέσης των προδιαγραφών έχει η Μονάδα Θεσμικής Προστασίας της Ειδικής Γραμματείας. 

Οι λειτουργίες της επιτροπείας είναι τρεις και αφορούν την επιμέλεια του ανηλίκου, την εκπροσώπησή του σε διαδικασίες ενώπιον αρχών, και εφόσον χρειάζεται, τη συνδρομή του σε περιουσιακά ζητήματα. 

Επιπροσθέτως: 

Τίθεται για πρώτη φορά το πλαίσιο κανόνων για τη λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας και των εποπτευόμενων διαμερισμάτων ημιαυτόνομης διαβίωσης.

Θεσπίζεται το Εθνικό Μητρώο Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, για μια ολοκληρωμένη και συνολική καταγραφή των στοιχείων των ανηλίκων, και για την συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών για τις επιχειρησιακές ανάγκες της Ειδικής Γραμματείας στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της. 

Ορίζεται με διαφάνεια ποια είναι η διαδικασία διαχείρισης αιτημάτων στέγασης, την οποία επιλαμβάνεται η Μονάδα Διαχείρισης Αιτημάτων Στέγασης και Μετεγκαταστάσεων.  

Θεσπίζεται ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης ως λειτουργία της Ειδικής Γραμματείας, για τον εντοπισμό και την άμεση παροχή προστασίας και φροντίδας των ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται σε αστεγία ή επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης.  

Για πρώτη φορά θεσπίζεται και η δράση της συνοδείας ασυνόδευτων ανηλίκων, όπου εξειδικευμένο προσωπικό θα αναλαμβάνει να συνοδεύει τους ανήλικους από ένα σημείο της χώρας σε άλλο. 




Θετικό το ισοζύγιο της απασχόλησης τον Μάιο του 2022

 



Θετικό παρέμεινε το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, τόσο το Μάιο όσο και κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Συγκεκριμένα:

Κατά τον περασμένο μήνα οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 326.359, ενώ οι αποχωρήσεις σε 226.403 (107.522 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 118.881 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου). Συνεπώς το ισοζύγιο του Μαΐου ήταν θετικό κατά 99.956 θέσεις εργασίας.

Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.115.594 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 867.515 (456.827 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων  ορισμένου χρόνου και 410.688 οικειοθελείς αποχωρήσεις). Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου τριμήνου του έτους ήταν θετικό κατά 248.079 θέσεις εργασίας.



Φόρος 90% και για τα υπερκέρδη στο φυσικό αέριο

 


Με αφορμή τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το ενημερωτικό σημείωμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών προμήθειας φυσικού αερίου τα έτη 2019 – 2021, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνει τα εξής:

Η ΡΑΕ προχώρησε στη σύνταξη του ενημερωτικού σημειώματος έπειτα από αίτημα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με νομοθετική ρύθμιση που θα υποβάλει στη Βουλή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η θετική μεταβολή στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών προμήθειας φυσικού αερίου μεταξύ του 2020 και του 2021 θα φορολογηθεί με συντελεστή 90%, όπως συνέβη και με την αυξημένη κερδοφορία των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα έσοδα από την επιβολή του έκτακτου τέλους θα δεσμευθούν υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και θα αξιοποιηθούν για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου επαγγελματικών καταναλωτών και νοικοκυριών.

Καταλαβαίνουμε την ενόχληση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που φορολογεί με τόσο υψηλό συντελεστή τα αυξημένα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και των εταιρειών προμήθειας φυσικού αερίου.

Αντιλαμβανόμαστε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχλείται από το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα σημαντικότερα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, όπως άλλωστε επισημαίνουν και διεθνείς φορείς. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Bruegel, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας έχει κάνει τις μεγαλύτερες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ (3,5%) μεταξύ των 27 κρατών – μελών για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Όπως έχει δεσμευθεί ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την κοινωνική συνοχή για όσο χρειαστεί εξαντλώντας όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχει στη διάθεσή της.




Fuel Pass 2: νέος κύκλος επιδότησης καυσίμων

 


Το πλαίσιο των παρεμβάσεων για τον νέο κύκλο επιδότησης καυσίμων (Fuel Pass 2) ανακοίνωσε ο Kυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, το πρωί της Τρίτης. Μεταξύ άλλων είπε ότι:

Η επιδότηση αφορά 3 εκατ. ευρώ οδηγούς και θα έχει κόστος 375 εκατ. ευρώ (580 εκατ. συνολικά με την προηγούμενη επιδότηση).

Η επιδότηση του Fuel Pass 2 ανεβαίνει από τα 45 στα 80 ευρώ (από 45) για τα αυτοκίνητα και στα 60 ευρώ (από 35) για τα δίκυκλα.. 

Για  τα νησιά η επιδότηση θα φτάσει ως 100 ευρώ για τα οχήματα και 70 για τις μηχανές.

Πρακτικά η επιδότηση μειώνει τις τιμές στη βενζίνη κατά 44 λεπτά το λίτρο για 180 λίτρα, για τις αναγκαίες διαδρομές τριών μηνών. 

Η κρατική επιδότηση στο ντίζελ είναι 12 λεπτά το λίτρο, όπου μαζί με το ΦΠΑ φτάνει τα 15 λεπτά το λίτρο στην αντλία, με στόχο να κρατηθεί η τιμή κάτω από τα δύο ευρώ το λίτρο.

Παράλληλα, για τους αγρότες στις αρχές Αυγούστου θα επιστραφεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για τους πρώτους 6 μήνες του έτους.

Η νέα παρέμβαση θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου και θα έχει διάρκεια τρεις μήνες, έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όλα τα παραπάνω έγιναν εφικτά χάρη στη συνετή διαχείριση από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Από την εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το οικονομικό επιτελείο, προέκυψε ότι:

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη νέα κάρτα καυσίμων (Fuel Pass-2) για το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου, η οποία θα αφορά σε περισσότερους από 3,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών σε σύνολο 3,5 εκατομμυρίων, θα ανοίξει στα τέλη Ιουλίου.

Η επιδότηση στη βενζίνη θα αφορά σε φυσικά πρόσωπα (και ελεύθερους επαγγελματίες) φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, με δηλωθέν εισόδημα τις 30.000 ευρώ για το φορολογικό έτος 2021, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως τις 45.000 ευρώ. Ειδικότερα:

Εάν ο δικαιούχος χρησιμοποιήσει την ψηφιακή κάρτα για να λάβει την επιδότηση, το ποσό για το τρίμηνο στην ηπειρωτική Ελλάδα θα ανέλθει σε 80 ευρώ (με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό σε 65 ευρώ) έναντι των 45 ευρώ της προηγούμενης επιδότησης.

Για τις νησιωτικές περιοχές (συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης) είναι 100 ευρώ (85 ευρώ για τραπεζικό λογαριασμό) έναντι των 55 ευρώ.

Για τις μοτοσικλέτες είναι 60 ευρώ (45 ευρώ για τραπεζικό λογαριασμό) έναντι των 35 ευρώ.

Ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές, για τις μοτοσικλέτες είναι 70 ευρώ (55 ευρώ για τραπεζικό λογαριασμό).

Γενικά, με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας η επιδότηση αυξάνεται κατά 15 ευρώ έναντι των 5 ευρώ την προηγούμενη φορά.

Η επιδότηση είναι 0,44 ευρώ/λίτρο για την ηπειρωτική Ελλάδα και 0,56 ευρώ/λίτρο για τις νησιωτικές περιοχές.

Τα 180 λίτρα βενζίνης για το τρίμηνο που επιδοτούνται, αντιστοιχούν σε δρομολόγιο 600 χιλιομέτρων τον μήνα.

Με την επιδότηση η τιμή της βενζίνης θα μειωθεί σε κάτω από 2 ευρώ το λίτρο.

Το συνολικό κόστος του μέτρου αυτού ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ.

Συνεχίζεται και για το επόμενο τρίμηνο η επιδότηση στην αντλία του πετρελαίου κίνησης (diesel) με 0,12 ευρώ/λίτρο ή 0,15 ευρώ/λίτρο με τον ΦΠΑ. Το κόστος ανέρχεται σε 115 εκατ. ευρώ.

Για τα 60 λίτρα καυσίμου τον μήνα, μετά την επιδότηση:

Στην Αττική, η τιμή της βενζίνης από 2,40 ευρώ/λίτρο θα μειωθεί σε 1,96 ευρώ/λίτρο. Το πετρέλαιο κίνησης, από 2,06 ευρώ/λίτρο θα μειωθεί σε 1,62 ευρώ/λίτρο.

Στα Δωδεκάνησα, η βενζίνη από 2,55 ευρώ/λίτρο θα μειωθεί σε 1,99 ευρώ/λίτρο.

Στις Κυκλάδες, το πετρέλαιο κίνησης από 2,22 ευρώ/λίτρο θα μειωθεί σε 1,66 ευρώ/λίτρο.

Εντός του Αυγούστου, αντί για τον Νοέμβριο, θα επιστραφεί στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, μετά από αίτηση στη σχετική πλατφόρμα, ο ΕΦΚ για το πετρέλαιο που αγόρασαν το α' εξάμηνο. Το κόστος του συγκεκριμένου μέτρου είναι 60 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, για τα τρία μέτρα το κόστος ανέρχεται σε 375 εκατ. ευρώ, πόροι που αντλούνται από την καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Μάιο. Υπενθυμίζεται ότι η συνολικά καλύτερη πορεία των δημόσιων οικονομικών της χώρας, έχει χρηματοδοτήσει τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις για τον περιορισμό των δυσμενών συνεπειών της ακρίβειας στο «πορτοφόλι» του πολίτη. Πλέον, συνολικά μέτρα ύψους 8,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2022, στηρίζουν ή/και ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μέτρα όπως:

η επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου,

η αναδρομική επιστροφή του 60% της αύξησης ηλεκτρικού ρεύματος του προηγούμενου εξαμήνου,

η επιδότηση καυσίμων για 6 πλέον μήνες,

η ενίσχυση κοινωνικά ευάλωτων ομάδων,

η ενίσχυση κτηνοτρόφων,

η μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα,

η επιδότηση ταξί,

η επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, τα γυμναστήρια και τις σχολές χορού,

η μόνιμη και σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ,

οι δαπάνες φορέων Γενικής Κυβέρνησης για το αυξημένο ενεργειακό κόστος,

το διευρυμένο και αυξημένο επίδομα θέρμανσης.

Μέτρα που έρχονται να προστεθούν σε σειρά πολιτικών στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, όπως είναι, μεταξύ άλλων, οι δεκάδες μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, οι πολιτικές μείωσης της ανεργίας, η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού κ.ά.


Τρεις είναι οι λόγοι που η κυβέρνηση μπορεί να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις:

Πρώτον, ο ρυθμός ανάπτυξης, που ήταν πολύ υψηλός το 2021. Πετύχαμε ανάπτυξη τύπου V, παρά την καταστροφολογία της Αντιπολίτευσης, με 8,3%. Κι ο υψηλός ρυθμός συνεχίστηκε και στο πρώτο τρίμηνο, με 7%, που ήταν περίπου διπλάσιο από αυτό που είχαμε προϋπολογίσει. Και η ανάπτυξη αυτή είναι ποιοτική, καθώς στηρίζεται κατ’ εξοχήν στις επενδύσεις και στις εξαγωγές. Οι εξαγωγές το 2021 σημείωσαν ρεκόρ, ενώ και οι επενδύσεις ήταν σημαντικά μεγαλύτερες από το 2019.

Ο δεύτερος λόγος που μπορούμε να βοηθάμε, είναι διότι η αυξημένη ανάπτυξη έχει πραγματική αντανάκλαση και στα δημόσια έσοδα. Έχουμε μία ικανοποιητική πορεία των εσόδων, όπου αφαιρουμένου του ΕΝΦΙΑ που έχουμε προεισπράξει περίπου 800 εκατ. ευρώ, είχαμε υπέρβαση του προϋπολογισμού κατά 2,1 δισ. ευρώ, στο πεντάμηνο. Κι αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να βοηθήσουμε και στο επίπεδο του ηλεκτρισμού, αλλά και σε αυτό των καυσίμων.

Και ο τρίτος λόγος, είναι τα πρώτα στοιχεία για τον τουρισμό – είχαμε προϋπολογίσει 80% ανάκτηση του κύκλου εργασιών του 2019 – που δείχνουν μία πολύ καλή πορεία τον Απρίλιο και οι πρώτες ενδείξεις για τον Μάιο είναι εξίσου ενθαρρυντικές. Και είναι πολύ σημαντικό ότι αυτή η πορεία είναι ποιοτική, διότι τα πολύ καλά έσοδα που επιτυγχάνουμε, στηρίζονται, κυρίως, σε αύξηση του κατά κεφαλήν εσόδου που δίνει ο κάθε τουρίστας.