Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο Τwitter

 



Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που υλοποιείται με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, απέκτησε λογαριασμό στο Twitter.

Μέσω του https://twitter.com/greece20gov θα κοινοποιούνται οι εξελίξεις για την πορεία υλοποίησης των έργων και των μεταρρυθμίσεων του «Ελλάδα 2.0».

Επίσης, από τον λογαριασμό θα μπορούν να ενημερωθούν οι φορείς, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες για τον προγραμματισμό των επικείμενων προσκλήσεων, τους τρόπους χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων κ.λπ.

Η παρουσία του «Ελλάδα 2.0» στο Twitter συνέπεσε με τα αποκαλυπτήρια από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για την παροχή δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας στις γυναίκες 50 έως 69 ετών, ενός εμβληματικού έργου του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που αφορά 1,3 εκατ. γυναίκες.

Το «Ελλάδα 2.0» είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων. Περιλαμβάνει, συνολικά, 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις, που αναπτύσσονται σε τέσσερις πυλώνες και θα υλοποιηθούν με 30,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης - NextGenerationEU, ενώ υπολογίζεται ότι θα κινητοποιηθούν 60 δισ. ευρώ, συνολικά, σε επενδύσεις στη χώρα τα επόμενα χρόνια.



ΥΠΕΞ: Ο τουρκικός αναθεωρητισμός μέσα από 16 χάρτες

 



Σε μια προσπάθεια βαθύτερης κατανόησης του τουρκικού αναθεωρητισμού, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα χάρτες που:

Απεικονίζουν με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο, τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις.

Παράλληλα, τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. 

Οι χάρτες:

Ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947).

Προβάλλουν τις τουρκικές αξιώσεις, όπως αυτές ξεκίνησαν με τις παράνομες αδειοδοτήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρίας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Αιγαίο το 1973.

Συμπεριλαμβάνουν:

την προσπάθεια υφαρπαγής από την Ελλάδα της ευθύνης για έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο τη δεκαετία του ‘80,

τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» τη δεκαετία του ‘90,

την κλιμάκωση με νέες άδειες στην Ανατολική Μεσόγειο,

την αποδοχή ως επισήμου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας»,

το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο».

Φθάνουν μέχρι την τουρκική θεωρία περί του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.




Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο

 


Δέσμη μέτρων για εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ανακοίνωσαν σήμερα οι συναρμόδιοι υπουργοί με άμεσο στόχο την μείωση της κατανάλωσης κατά 10% το 2022 ενώ ως το 2030 ο στόχος ανεβαίνει στο 30%. Δεδομένου ότι η ενεργειακή δαπάνη του Δημοσίου αναμένεται να φθάσει εφέτος (πριν την εφαρμογή των μέτρων) στο 1,165 δισ. ευρώ, το όφελος από την υιοθέτηση των μέτρων αποτιμάται σε εκατοντάδες εκατομμύρια.


Τα μέτρα εδράζονται σε τρεις άξονες:

Εφαρμογή ψηφιακής πλατφόρμας για την παρακολούθηση της κατανάλωσης.

Θέσπιση κινήτρων για τους φορείς του δημοσίου που επιτυγχάνουν τους στόχους εξοικονόμησης, με οικονομικές ενισχύσεις που θα συνδέονται τόσο με την εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης όσο και με το αποτέλεσμα που θα επιτυγχάνεται.

Άμεσα μέτρα (συντήρηση συστημάτων θέρμανσης/ψύξης, μείωση της κατανάλωσης στον οδοφωτισμό και τα συστήματα ύδρευσης / αποχέτευσης, κ.α.)

Η αρχή γίνεται με απλές δράσεις. Πέρα από την συντήρηση των εγκαταστάσεων περιλαμβάνεται:

ο ορισμός ενεργειακού υπεύθυνου σε κάθε κτίριο,

η ρύθμιση των θερμοκρασιών λειτουργίας το χειμώνα και το καλοκαίρι σε επίπεδα ορθολογικής χρήσης με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης και την εξασφάλιση συνθηκών άνεσης (και πάντως να μην παρατηρείται το φαινόμενο λειτουργίας των κλιματιστικών σε χαμηλή θερμοκρασία με ανοιχτά παράθυρα),

η απενεργοποίηση ψύξης, θέρμανσης και φωτισμού σε χώρους που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι και εκτός ωραρίου,

ο φυσικός αερισμός των κτιρίων τη νύχτα,

η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, κ.α.

Παράλληλα προκηρύσσεται το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημοσίου, με προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης των κτιρίων κατά 30% με παρεμβάσεις όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, εκσυγχρονισμός των συστημάτων θέρμανσης-ψύξης, εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας. Το ποσοστό χρηματοδότησης ξεκινά από 50% και κλιμακώνεται υπό προϋποθέσεις έως το 70%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

Η ενεργειακή δαπάνη για τις 212.000 εγκαταστάσεις της γενικής κυβέρνησης (κτίρια, οδοφωτισμός και αντλιοστάσια), ήταν το 2020 596 εκατ. ευρώ ενώ η κατανάλωση ήταν 4.450 γιγαβατώρες.

Το 2021 η δαπάνη έφθασε στα 956 εκατ. με κατανάλωση 5.346 γιγαβατώρες.

Η εκτίμηση για το 2022 είναι ότι η κατανάλωση θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα σε 5.300 GWh που αντιπροσωπεύει το 10,85% της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας.

Το 2022 όμως, το κόστος θα αυξηθεί σε 1,165 δισ. ευρώ – αύξηση 66% σε σχέση με το 2020.




Ώρα για εθνική συσπείρωση και για συνετή οικονομική διαχείριση

 



Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε στην τελετή απονομής των Βραβείων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων:


Τόνισε επίσης ότι «ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να διαμορφώνει το γόνιμο εκείνο περιβάλλον όπου θα ριζώνει η απασχόληση και θα ανθίζει η οικονομική δραστηριότητα», ενώ «από την άλλη, ο κόσμος των επιχειρήσεων οφείλει να αξιοποιεί δημιουργικά τις ευκαιρίες. Οφείλει να ανεβάζει κι άλλο τον πήχη για τον ίδιο, αλλά και για την εθνική ανάπτυξη».

Υπογράμμισε πως «παρά τις αλλεπάλληλες δυσκολίες στο διεθνές προσκήνιο, η ελληνική οικονομία να ορίζεται από αυτό το σπάνιο δίπτυχο της αντοχής, της ανθεκτικότητας αλλά και της προοπτικής» και αναφέρθηκε αναλυτικά στα μεγάλα μεγέθη της οικονομίας: «Από την ανάπτυξη του 8,3% του 2021, πολύ πέρα και πολύ πάνω και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις που είχαν γίνει στην αρχή της χρονιάς, αλλά και την αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% το πρώτο τρίμηνο του 2022, κατά 2,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και αυτή μια ανάπτυξη η οποία -πιστεύω- ότι μας αιφνιδίασε ευχάριστα. Η διαρκής μείωση της ανεργίας, αλλά και η σημαντική άνθηση των εξαγωγών που ξεπέρασαν πια το ορόσημο των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Έκανε λόγο για ρεαλιστικούς στόχους τους οποίους η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να πετύχει, αναφερόμενος στην οριστική έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας το καλοκαίρι και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο, τόνισε πως είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι αυτές οι σημαντικές επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας, η αναβάθμιση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, η οποία έχει ξεκάθαρη αντανάκλαση και στην οικονομική δραστηριότητά σας, όλα αυτά δεν ήταν αυτονόητα και ούτε προέκυψαν τυχαία.

Έκανε αναφορά στους χαμηλότερους φόρους και τις μικρότερες εισφορές, στη θεσμική καθιέρωση κινήτρων για την αύξηση της παραγωγικότητας και του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων με συγχωνεύσεις ή συνεργασίες μικρών και μεσαίων εταιρειών, αλλά και τη σταθερή χρηματοδότηση η οποία παρέχεται από το Πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 αποδεικνύει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αφορά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση συνολικά επιμένει στο μεταρρυθμιστικό της σχέδιο, αλλά και ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήδη σήμερα στη χώρα μας υλοποιούμε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης κατά της ακρίβειας, σε ολόκληρη την Ευρώπη», υπογράμμισε πως «κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις συνέπειες ενός πολέμου και μίας πρωτοφανούς παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Και στο όνομα του παρόντος δεν πρέπει να επιτρέψουμε να θυσιάσουμε τις κατακτήσεις του χθες, δεν πρέπει να υποθηκεύσουμε το κέρδος του αύριο».

Τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση έδειξε τον δρόμο προχωρώντας σε μία γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, κάλεσε τις επιχειρήσεις, να αξιοποιήσουν  τις ευκαιρίες που δίνονται για την κατάρτιση του προσωπικού τους, την οικονομική τους ανακούφιση και τη διαμόρφωση ενός φιλικού εργασιακού περιβάλλοντος. Γιατί δεν υπάρχει πετυχημένη επιχείρηση χωρίς ευχαριστημένους και παραγωγικούς εργαζόμενους.

Υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει μια πορεία κοινωνικά ευαίσθητη και δημοσιονομικά ισορροπημένη πρόσθεσε: «Ακριβώς γι' αυτό υποστηρίζω ότι η χώρα δεν έχει το περιθώριο να παρασυρθεί σε ένα κλίμα πληθωριστικών αιτημάτων και ανέξοδων υποσχέσεων. Και σίγουρα θα πρέπει να μείνει μακριά από την τοξική κομματική αντιπαράθεση. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας. Αλλά τώρα είναι ώρα για διαφορετικές προτεραιότητες. Καταρχάς για εθνική συσπείρωση απέναντι σε έναν απρόβλεπτο γείτονα. Για συνετή οικονομική διαχείριση και για διαρκείς παρεμβάσεις για να εξασφαλίσουμε μια ομαλή και δημιουργική καθημερινότητα».