Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό στη χώρα με… βότανα και γαργάρες αλατόνερου

 


Αφού η Βόρεια Κορέα παραδέχθηκε την ύπαρξη κρουσμάτων Covid-19 μετά από πολύ καιρό, ήρθε η ώρα να μάθουμε και για τις μεθόδους αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει τώρα ένα ξέσπασμα της Covid-19 και ο πληθυσμός της, που δεν έχει λάβει εμβόλια και δεν έχει πρόσβαση σε κατάλληλα φάρμακα, καλείται να στραφεί σε εναλλακτικές θεραπείες για να αντιμετωπίσει τον ιό.

Η χώρα έκλεισε τα σύνορά της το 2020 για να απομονωθεί και να γλιτώσει από το ξέσπασμα του κορωνοϊού, ωστόσο ο ιός έφτασε στη χώρα πλέον και τώρα η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα.

Γαργάρες με αλατόνερο και τσάι με τζίντζερ στη Β. Κορέα για την αντιμετώπιση της Covid-19

Μέχρι στιγμής, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει απορρίψει την εξωτερική βοήθεια και έτσι, από τα κρατικά ΜΜΕ, που αποκαλούν το πρόβλημα απλώς «πυρετό», προτείνεται στους πολίτες να πιουν βότανα και να κάνουν γαργάρες με αλατόνερο, όπως μεταδίδει στο ρεπορτάζ του το BBC.

Για όσους δεν είναι σοβαρά άρρωστοι, η εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος «Rodong Sinmun» συνέστησε θεραπείες όπως τσάι με τζίντζερ ή αγιόκλημα και ένα ρόφημα με φύλλα ιτιάς.

Φυσικά, τέτοιου είδους ροφήματα μπορούν πράγματι να ανακουφίσουν κάποια συμπτώματα της Covid-19, ωστόσο δεν αποτελούν θεραπεία για την ασθένεια.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης πήραν, επίσης, πρόσφατα συνέντευξη από ένα ζευγάρι που συνέστησε γαργάρες με αλατόνερο πρωί και βράδυ για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

«Χιλιάδες τόνοι αλατιού» είχαν σταλεί στην Πιονγκγιάνγκ για να παρασκευαστεί ένα «αντισηπτικό διάλυμα», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ορισμένες μελέτες αναφέρουν πως οι γαργάρες και οι ρινικές πλύσεις με θαλασσινό νερό καταπολεμούν τους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.

Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να δείχνουν ότι τέτοιες θεραπείες μπορεί να επιβραδύνουν την εξάπλωση της Covid.

Παυσίπονα και αντιβιοτικά δίνει η Β. Κορέα στους ασθενείς με κορωνοϊό

Η κρατική τηλεόραση έχει συμβουλεύσει τους ασθενείς να χρησιμοποιούν παυσίπονα όπως η ιβουπροφαίνη καθώς και αμοξυκιλλίνη και άλλα αντιβιοτικά.

Η ιβουπροφαίνη (και η παρακεταμόλη) μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία και να ανακουφίσει συμπτώματα όπως πονοκέφαλο ή πονόλαιμο, αλλά δεν θα σκοτώσει τον ιό ούτε θα εμποδίσει την ανάπτυξή του.

Τα αντιβιοτικά, που προορίζονται για βακτηριακές λοιμώξεις και όχι για ιούς, δεν συνιστώνται και αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικών μικροβίων.

Αρνείται την προσφορά ιατρικής βοήθειας η Βόρεια Κορέα

Το σύστημα υγείας της Βόρειας Κορέας έχει στηθεί ώστε να προσφέρει δωρεάν ιατρική περίθαλψη διαφόρων επιπέδων, ωστόσο η οικονομία της χώρας, που χειροτέρευσε εξαιτίας των κυρώσεων και ακραίων καιρικών φαινομένων, προκάλεσε προβλήματα στα νοσοκομεία.

Ιδιαίτερα αδύναμο, εκτός Πιονγκγιάνγκ, το σύστημα υγείας πιστεύεται ότι αντιμετωπίζει ελλείψεις προσωπικού, φαρμάκων και εξοπλισμού.

Η Βόρεια Κορέα απέρριψε τρία εκατομμύρια δόσεις κινεζικών εμβολίων πέρυσι -και σύμφωνα με πληροφορίες απέρριψε άλλες προσφορές- στο πλαίσιο του προγράμματος Covax, του παγκόσμιου συστήματος κοινής χρήσης εμβολίων.

Η Νότια Κορέα λέει ότι δεν έχει λάβει απάντηση στην προσφορά της για αποστολή εμβολίων, ιατρικών προμηθειών και προσωπικού.


Πηγή: iefimerida.gr



ΥΠΕΞ για την Τούρκικη αθλιότητα : Ψευδείς οι αιτιάσεις για δήθεν παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου


 

Ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους και δικαίως εξέδωσε το ΥΠΕΞ, απαντώντας στις αδιανόητες αιτιάσεις της Άγκυρας, που δεν έχει όρια στις προκλήσεις και στο ψέμα.

Η Τουρκία αθλιότητα αντί να μαζευτεί, έκανε λόγο για παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου που, δήθεν, σημειώθηκε προ ημερών για να δικαιολογήσει τις προκλήσεις.

Πριν λίγο  ήρθε νέα ανακοίνωση από το ελληνικό ΥΠΕΞ:

«Απορρίπτουμε τις αβάσιμες και αναληθείς αιτιάσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών περί δήθεν παραβίασης του τουρκικού εναερίου χώρου από ελληνικά αεροσκάφη πριν από λίγες ημέρες.

Οι κατηγορίες αυτές αποτελούν μία ακόμα προσπάθεια παραπληροφόρησης και αποποίησης από πλευράς Τουρκίας των ευθυνών για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της.

Είναι τουλάχιστον οξύμωρο μια χώρα που πραγματοποίησε πρόσφατα 42 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους σε διάστημα μόλις μίας ημέρας και που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ, να κατηγορεί την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες.

Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, με τις ενέργειές της, υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μία κρίσιμη συγκυρία».



Στο 8,9% η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ - Μεγάλη διαφορά στην παράσταση νίκης


 

Στο 8,9% είναι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό της εφημερίδας newsbomb.

Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 35%, έναντι 26,1% της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στην τρίτη θέση με 14,2%, το ΚΚΕ με 5,8%, Ελληνική Λύση με 5,5% και ΜέΡΑ25 με 3,6%.

Το κόμμα Έλληνες για την Πατρίδα βρίσκεται στο όριο για εισαγωγή στο Κοινοβούλιο, με 2,8%.



Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 39,1% έναντι 27% του Αλέξη Τσίπρα (διαφορά 12,1%).

Μεγάλη είναι η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης. Το 47,9% «βλέπει» νίκη του κυβερνώντος κόμματος, με το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται στο 17,1%, διαφορά δηλαδή διαφορά 30,8%.



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών συγκεντρώνει το 37,1% των ευνοϊκών απόψεων και το 44,9% των μη ευνοϊκών, ο Αλέξης Τσίπρας το 32,8% των ευνοϊκών απόψεων και το 49% των μη ευνοϊκών, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 28,1% ευνοϊκές γνώμες και 28,6% μη ευνοϊκές.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης καταγράφει μείωση της δημοτικότητάς του κατά 2 μονάδες, όπως μείωση καταγράφη και το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ στα ποσοστά του.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας συγκεντρώνει ποσοστό 19% σε ευνοϊκές γνώμες, ο Κυριάκος Βελόπουλος 17,2% και ο Γιάννης Βαρουφάκης 16,1%.

Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση της κυβερνητικής θητείας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 61% την κρίνει αρνητικά/μάλλον αρνητικά και θετικά/μάλλον θετικά το 35,5%.

Την αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ το 67,9% την αξιολογεί μάλλον αρνητικά/σίγουρα αρνητικά και το 27,1% σίγουρα θετικά/μάλλον θετικά.

Η αντιπολιτευτική στάση του ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει 58,5% αρνητικές αξιολογήσεις και 26,3% θετικές.




«Ναι» από τη Σικελία για να επιστρέψει για πάντα το «θραύσμα Fagan» στην Αθήνα

 


«Πράσινο φως» στην οριστική επιστροφή του επονομαζόμενου «θραύσματος Fagan» στην Ελλάδα έδωσε η κυβέρνηση της Περιφέρειας της Σικελίας, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Το θραύσμα είναι το τμήμα της πλάκας που ανήκει στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα και αναπαριστά το πόδι της Αρτέμιδας, θεάς του κυνηγιού, καθισμένης σε θρόνο.

Η κυβέρνηση της Σικελίας έδωσε συγκατάθεση στην «αποδέσμευση» του αντικειμένου, δηλαδή την τεχνική πράξη που ήταν απαραίτητη για την οριστική επιστροφή του θραύσματος στην Αθήνα, έχοντας λάβει τις προηγούμενες εβδομάδες το «πράσινο φως» από τη Νομική Υπηρεσία του Ιταλικού Κράτους, για τη διαδικασία «αποδέσμευσης» από τη Σικελία, με σκοπό την επιστροφή του στην Ελλάδα, καθώς και την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλικής Δημοκρατίας σχετικά με την αρμοδιότητα της Περιφέρειας της Σικελίας να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

Απομένει τώρα η τελική έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας, η οποία με αυτές τις προϋποθέσεις, αναμένεται να δοθεί τάχιστα. Η Σικελία, λοιπόν, ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα, καταθέτοντας την καθοριστική συμβολή της στη συζήτηση που διεξάγεται εδώ και καιρό σε διεθνές επίπεδο.


Η διαδρομή του θραύσματος


Η εκκίνηση της διαδικασίας στο Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας έγινε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας της Σικελίας, η οποία, μετά από πρόταση του Περιφερειακού Συμβούλου για την Πολιτιστική Κληρονομιά και τη Σικελική Ταυτότητα Αλμπέρτο Σαμονά, είχε διαβιβάσει σχετικό αίτημα στην «Επιτροπή για την ανάκτηση και την επιστροφή των Πολιτισμικών Αγαθών» που είχε συσταθεί στο Ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού.

Η παραπάνω ενέργεια αποτέλεσε ένθερμη επιδίωξη του Περιφερειακού Συμβούλου Α. Σαμονά και του Προέδρου της Περιφέρειας της Σικελίας Νέλλο Μουσουμέτσι, καθώς και της Ελληνίδας Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη.

Το αρχαιολογικό εύρημα, κατέληξε στις αρχές του 19ου αιώνα στα χέρια του Άγγλου προξένου Ρόμπερτ Fagan υπό συνθήκες μη πλήρως κατανοητές. Μετά τον θάνατό του κληροδοτήθηκε στη σύζυγό του, η οποία, εν συνεχεία, το πούλησε, μεταξύ του 1818 και 1820, στο Βασιλικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Παλέρμο, σημερινός διάδοχος του οποίου είναι το Περιφερειακό Αρχαιολογικό Μουσείο «Αντονίνο Σαλίνας». Από τον περασμένο Ιανουάριο, το θραύσμα βρίσκεται ήδη στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, όπου κατά τη διάρκεια τελετής, στην οποία παρευρέθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επανασυνδέθηκε με την αρχική ζωφόρο από την οποία είχε αφαιρεθεί.

Τι προβλέπει η Συμφωνία με τη Συμφωνία

Η επιστροφή στην Αθήνα κατέστη δυνατή βάσει Συμφωνίας, η οποία προέκυψε από τον διάλογο μεταξύ της Κυβέρνησης της Σικελίας -με τον Σύμβουλο Α. Σαμονά- και της Κυβέρνησης της Αθήνας -με την Υπουργό Λ. Μενδώνη- και συνήφθη τελικά μεταξύ του Περιφερειακού Αρχαιολογικού Μουσείου «Αντονίνο Σαλίνας» του Παλέρμο, υπό τη διεύθυνση της Δρ Κατερίνα Γκρέκο, και του Μουσείου της Ακρόπολης των Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Νικολάου Σταμπολίδη.

Ειδικότερα, η συμφωνία προβλέπει την πολυετή μεταφορά και ανταλλαγή αρχαιολογικών ευρημάτων μεταξύ των δύο μουσειακών ιδρυμάτων, σύμφωνα με το άρθρο 67 του Κώδικα Πολιτισμικών Αγαθών και Τοπίου της Ιταλικής Δημοκρατίας και του άρθρου 25 του Νόμου «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Στο Παλέρμο εκτίθεται ακέφαλο άγαλμα της θεάς Αθηνάς


Βάσει της συμφωνίας, από τον περασμένο Φεβρουάριο εκτίθεται στο Παλέρμο ένα σημαντικό ακέφαλο άγαλμα της θεάς Αθηνάς από το Μουσείο της Ακρόπολης, που χρονολογείται περί τα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. Το άγαλμα γνωρίζει ήδη υψηλή επισκεψιμότητα και θα παραμείνει στο Μουσείο Σαλίνας για τέσσερα χρόνια.

Ακολούθως, ένας γεωμετρικός αμφορέας του πρώτου μισού του 8ου αιώνα π.Χ., επίσης από το Μουσείο της Ακρόπολης, θα εκτεθεί στο Μουσείο Σαλίνας για άλλα τέσσερα χρόνια.

Η Συμφωνία, που υπεγράφη τον περασμένο Φεβρουάριο στη σικελική πρωτεύουσα παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας Λίνας Μενδώνη και της Ιταλίδας Υφυπουργού Πολιτισμού γερουσιαστή Λουτσία Μποργκοντζόνι, προβλέπει, ακόμη, τη διοργάνωση εκθέσεων και άλλων κοινών πρωτοβουλιών που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία μεταξύ Σικελίας και Ελλάδας επί θεμάτων διεθνούς πολιτιστικού ενδιαφέροντος.


«Επιβεβαίωση του αισθήματος πολιτισμικής αδελφοσύνης»


«Η οριστική επιστροφή του θραύσματος του Παρθενώνα στην Ελλάδα - υπογραμμίζει ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σικελικής Ταυτότητας, Αλμπέρτο Σαμονά - είναι η επιβεβαίωση του υφιστάμενου αισθήματος πολιτισμικής αδελφοσύνης μεταξύ Σικελίας και Ελλάδας, οι οποίες συνδέονται με κοινές μεσογειακές ρίζες και πανάρχαιους ισχυρούς δεσμούς. Συμμετείχαμε με τον Πρόεδρο Μουσουμέτσι σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια, έχοντας επίγνωση ότι ακριβώς επί του Πολιτισμού πρέπει να θεμελιωθούν νέες σχέσεις μεταξύ των χωρών που σκοπεύουν να αξιοποιήσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά για να οικοδομήσουν ένα σταθερό μέλλον. Όπως είπα και στην Αθήνα τον Ιανουάριο, θέσαμε τα θεμέλια για τη δημιουργία μιας Ευρώπης του Πολιτισμού, βασισμένης σε αρχαίες και πανανθρώπινες αξίες: Σε μια εποχή πολέμων και αβεβαιότητας, είμαστε πεπεισμένοι ότι ακριβώς από τον Πολιτισμό μπορεί να προέλθει αυτό το μήνυμα ειρήνης που ενώνει τους λαούς με κοινές αρχές και ένα όραμα για το μέλλον άκρως απαραίτητο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού, που συμπορεύθηκε μαζί μας ευθύς εξ αρχής, χωρίς ποτέ να μας στερήσει την υποστήριξή του, και ειδικότερα την Υφυπουργό Μποργκοντζόνι, η οποία, και λόγω του ρόλου της σε θέματα UNESCO, προσέφερε στη Σικελία την αναγκαία βοήθεια».

«Η επανένωση των Γλυπτών αποτελεί ηθυική υποχρέωση»


Η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, με την ανακοίνωση της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της Κυβέρνησης της Σικελίας, η οποία ελήφθη μετά την έγκριση, που παρείχε το Νομικό Συμβούλιο της Ιταλικής Δημοκρατίας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η διαδικασία, την οποία ακολούθησε η Κυβέρνηση της Σικελίας και το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλικής Δημοκρατίας για τον οριστικό επαναπατρισμό στην Αθήνα του θραύσματος Fagan, δείχνει τον ξεκάθαρο και ηθικό δρόμο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Η επανένωση των Γλυπτών του Φειδία αποτελεί ηθική υποχρέωση για την Ευρώπη, στο πλαίσιο της προστασίας της κοινής πολιτιστικής της κληρονομιάς, της Δημοκρατίας, της ευημερίας των λαών της. Ζούμε σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων, σε μια εποχή που αμφισβητούνται σταθερά και κεκτημένα. Σήμερα η επένδυση στις αξίες και τις αρχές του Ουμανισμού είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Είμαστε ευγνώμονες προς την Κυβέρνηση της Σικελίας και τον Πρόεδρο Νέλλο Μουσουμέτσι, ιδιαίτερα όμως προς τον Περιφερειακό Σύμβουλο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σικελικής Ταυτότητας Αλμπέρτο Σαμονά, για την πρωτοβουλία και την γενναιοδωρία τους. H Διευθύντρια του Μουσείου Αντονίνο Σαλίνας Δρ Κατερίνα Γκρέκο είχε καθοριστικό ρόλο στη διατύπωση της τελικής συμφωνίας. Ο Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης συνεργάστηκε με τρόπο υποδειγματικό, προτείνοντας λύσεις. Ευχαριστώ και στους δύο. Ο Ιταλός Υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντζεσκίνι και η Υφυπουργός γερουσιαστής Λουτσία Μποργκοντζόνι υποστήριξαν σθεναρά το αίτημα της Σικελίας. Τους ευχαριστώ θερμά. Η εκφρασθείσα πολιτική βούληση επιβεβαιώνει τους μακρότατους δεσμούς πολιτιστικής συνάφειας και εμπράγματη αναγνώριση της κοινής μεσογειακής ταυτότητάς μας».


protothema



H Σουηδία καταγγέλλει για «παραπληροφόρηση» την Τουρκία


 

Στην αντεπίθεση πέρασε η Σουηδία για τους ψευδής ισχυρισμούς του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Στοκχόλμη δήθεν «υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις».

Η κυβέρνηση Ερντογάν φρενάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, για να εκβιάσει μήπως κερδίσει κάτι, και για να κάνει τον φίλο στον δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας, Αν Λίντε, απέρριψε τις αιτιάσεις ότι η χώρα της υποστηρίζει την τρομοκρατία.

«Λόγω της ευρέως διαδιδόμενης παραπληροφόρησης για τη Σουηδία και το PKK, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η σουηδική κυβέρνηση του Ούλοφ Πάλμε ήταν η πρώτη μετά την Τουρκία που κατέταξε το PKK στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων ήδη από το 1994» έγραψε, σημειώνοντας ότι ανάλογο βήμα έκανε η ΕΕ 18 χρόνια αργότερα. Η θέση της Σουηδίας «παραμένει αμετάβλητη», συνέχισε η Λίντε.



Στέιτ Ντιπάρτμεντ : Οι χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών


 

Απαντώντας σε ερώτηση Αμερικανίδας δημοσιογράφου για το πόσο οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και για το πώς αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, σημείωσε:

«Στην πρώτη σας ερώτηση, σχετικά με τις τουρκικές υπερπτήσεις, ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κυβερνητικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών.

Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα.

Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Η αθλιότητα και η προκλητικότητα των Τούρκων συνεχίστηκε, αναφέροντας ότι όλα όσα λέγονται για παραβιάσεις από την Ελλάδα είναι ψέματα. Για να προκαλέσουν περισσότερο οι Τούρκοι έστησαν μια προκλητική μέσα στο ψέμα ανακοίνωση για να αμυνθούν από τις κατηγορίες.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης από την Κωνσταντινούπολη, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς δήλωσε: 

«Αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στα δυτικά της Gökçeada στις 16 Μαΐου 2022 και στα δυτικά της Enez στις 17 Μαΐου 2022. Η Πολεμική μας Αεροπορία έδωσε την απαραίτητη απάντηση σε αυτές τις προκλητικές παραβιάσεις στις 18 Μαΐου 2022, σύμφωνα με τους κανόνες αμοιβαιότητας και εμπλοκής. Η Ελλάδα προσπαθεί για άλλη μια φορά να διαμορφώσει την αντίληψη της διεθνούς κοινής γνώμης εναντίον της χώρας μας χρησιμοποιώντας την ένταση που ξεκίνησε με τις δικές της προκλητικές ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό, απορρίπτουμε παντελώς τους αβάσιμους ισχυρισμούς και κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά της χώρας μας από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με την από 20 Μαΐου ανακοίνωσή του και καταδικάζουμε σθεναρά τις ελληνικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας. Για να μην ξανασυμβούν τέτοια επεισόδια, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο και να προσεγγίσει σοβαρά τη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, που εδώ και ένα χρόνο αποφεύγει να συμμετάσχει στις συναντήσεις του».



Προκάλεσαν Έλληνες και Αμερικάνους οι Τούρκοι, έφτασαν μέχρι την Αλεξανδούπολη

 



Ο εκνευρισμός των Τούρκων μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ δεν κρύβεται.

Σε μία πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυρίαρχίας της χώρας μας προέβη προχθές Τετάρτη η Τουρκία καθώς μαχητικά αεροσκάφη προχώρησαν στην  παραβίαση του ελληνικού FIR και έφτασαν στο σημείο να προσεγγίσουν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων. 

Στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει και Αμερικάνικη βάση κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά οι Τούρκοι, άρα η πρόκληση είναι και σε αυτούς.

Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως «η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας».

Με εντολή του υπουργού Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο πρέσβη. Επίσης, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων. Η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Η ενέργεια αυτή υπονομεύει την συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας.

Με εντολή του Υπουργού Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ».




Σημαντικό εργαλείο άσκησης κοινωνικής πολιτικής στην πράξη το ΤΕΒΑ

 



Πολύ μεγάλη η σημασία του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής στην πράξη, καθώς χάρη στις δράσεις του 400.000 ευάλωτοι Έλληνες (δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος) λαμβάνουν κάθε μήνα δωρεάν τρόφιμα και βασικά υλικά αγαθά.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ ανήλθε στα 330 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προστέθηκαν ακόμη 62 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους για τη διετία 2021-2022 λόγω των έκτακτων αναγκών που προκλήθηκαν εξ αιτίας της πανδημίας, αλλά και για μην υπάρξει «κενό» μέχρι την έναρξη του νέου Προγράμματος για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, που προβλέπει άλλα 400 εκατ. ευρώ για δράσεις αντιμετώπισης της υλικής στέρησης.



Ανεργία: Υποχώρησε στο 12,2% τον Μάρτιο

 


Νέα, σημαντική υποχώρηση, στο 12,2%, κατέγραψε το ποσοστό ανεργίας τον Μάρτιο, από 12,7% που ήταν τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους και 16,8% ένα χρόνο πριν (Μάρτιος 2021). Καθώς μάλιστα τον Μάρτιο δεν είχε ξεκινήσει ακόμη η τουριστική περίοδος, η οποία προεξοφλούν όλοι πως θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ:

Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.187.657 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 523.963 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021 (+14,3%) και κατά 16.180 σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022 (+0,4%).

Και τον Μάρτιο, η ανεργία στις γυναίκες παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, σημαντικά υψηλότερα από το ποσοστό ανεργίας των ανδρών. Συγκεκριμένα, στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους ήταν της τάξης του 15,8% έναντι 9,2% που ήταν το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες κατά το ίδιο διάστημα. Βέβαια θεωρείται σημαντικό το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας των ανδρών διαμορφώθηκε σε μονοψήφιο ποσοστό.

Ιδιαίτερα σημαντική αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας παρατηρείται και στις ηλικίες 15-24 ετών, καθώς το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 26,4% από 40,7% τον Μάρτιο του 2021, αλλά και στις ηλικίες 25-74 ετών, καθώς από 15,5% ένα χρόνο πριν, μειώθηκε στο 11,5% τον Μάρτιο του 2022.



Η Ελλάδα χαιρετίζει τις αποφάσεις Φινλανδίας και Σουηδίας να προσχωρήσουν στο ΝΑΤΟ

 



Η Ελλάδα χαιρετίζει τις ιστορικές αποφάσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτημα προσχώρησης στο ΝΑΤΟ. Η ένταξη στην οικογένεια του ΝΑΤΟ άλλων δύο  Ευρωπαίων εταίρων με βαθιά ριζωμένες δημοκρατικές παραδόσεις και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, θα ενισχύσει περαιτέρω τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης, την ενότητά μας και την εμπέδωση των κοινών αξιών.

Η Ελλάδα ελπίζει στην ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας προσχώρησης και  προσβλέπει στη συνεργασία και με τις δύο χώρες ως νέοι Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή του στις Η.Π.Α. είχε επισημάνει ότι η είσοδος της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία συνιστά «ιστορική αλλαγή για την αρχιτεκτονική της Ευρώπης», υπογραμμίζοντας ότι  «η Σουηδία -μια χώρα που βρίσκεται σε καθεστώς ουδετερότητας για περισσότερα από 200 χρόνια, δεν πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο- επιλέγει τώρα να ενταχθεί στη Συμμαχία, γιατί καταλαβαίνει ότι ο γεωπολιτικός χάρτης της Ευρώπης έχει επανασχεδιαστεί».




Στόχος μας είναι να καταστεί η Ελλάδα «κόμβος» βιοφαρμακευτικής καινοτομίας

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την περασμένη Πέμπτη ευρεία σύσκεψη με αρμόδιους Υπουργούς και τα μέλη της Ομάδας Εργασίας η οποία έχει αναλάβει την εκπόνηση ενός πλαισίου προτάσεων με στόχο να καταστεί η Ελλάδα «κόμβος» βιοφαρμακευτικής καινοτομίας. Στη σύσκεψη, η Ομάδα Εργασίας -που αποτελείται από κορυφαίες προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας στο επιστημονικό και επιχειρηματικό πεδίο της βιοτεχνολογίας, μεταξύ των οποίων Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό και μέλη της ελληνικής ομογένειας- παρουσίασε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει η Ελλάδα και τα οποία μπορούν να προσελκύσουν μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να ιδρύσουν εγκαταστάσεις βιοτεχνολογίας καθώς και τα πιθανά οφέλη που θα έχουν για τη χώρα οι επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα. Οι προτάσεις που κατέθεσε η Ομάδα Εργασίας επικεντρώνονται σε τέσσερις άξονες:

Την υποστήριξη και οργάνωση της βασικής έρευνας στον τομέα της βιολογίας - βιοτεχνολογίας.

Την προσέλκυση επενδύσεων για την δημιουργία μονάδων παραγωγής φαρμάκων προηγμένης τεχνολογίας (μονοκλωνικά αντισώματα, κυτταρικές θεραπείες, κλπ.).

Τη συνεχή προσέλκυση κλινικών δοκιμών.

Τη δημιουργία εταιρειών που θα παρέχουν υπηρεσίες σε διεθνείς εταιρείες του χώρου.

Για το θέμα αυτό ο Πρωθυπουργός ανέφερε ανάμεσα στ’ άλλα:

Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει επενδυτικό προορισμό. Η έκθεση της Ομάδας Εργασίας καταδεικνύει αυτό που γνωρίζουμε ήδη καλά, τις δυνατότητες που διαθέτει η χώρα μας να προσελκύσει επενδύσεις, ακόμη και σε απαιτητικά πεδία τεχνολογιών αιχμής, όπως είναι η βιοτεχνολογία. Επενδύσεις όπως της Pfizer και της Boehringer Inghelheim δείχνουν άλλωστε την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Επιδίωξη μας είναι, λοιπόν, να βελτιώσουμε περαιτέρω τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στη χώρα όχι μόνο να είναι ελκυστική για επενδύσεις, αλλά και να πρωταγωνιστήσει, να μετατραπεί σε «χώρα επιλογής, χώρα αναφοράς» στη βιοφαρμακευτική βιομηχανία.



Κατατέθηκε στη Βουλή ο κλιματικός νόμος

 


Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο η ψήφιση του οποίου θα σημάνει τον πρώτο Εθνικό Κλιματικό Νόμο στη χώρα μας. Ο νέος νόμος περιλαμβάνει μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στις μεταφορές, τα κτίρια και την ηλεκτροπαραγωγή. Οι προθεσμίες που θέτει ο νόμος για την μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα προβλέπουν μικρές παρατάσεις της χρήσης υδρογονανθράκων σε σχέση με το κείμενο που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ενώ για πρώτη φορά στην "εξίσωση" της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής μπαίνουν τα ανανεώσιμα υγρά καύσιμα. Ειδικότερα, οι βασικές προβλέψεις του νόμου περιλαμβάνουν τα εξής:

Ηλεκτροπαραγωγή: Απαγορεύεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από στερεά ορυκτά καύσιμα (δηλαδή από λιγνίτη) από την 31η Δεκεμβρίου 2028. Η προθεσμία μπορεί να επισπευστεί περαιτέρω με απόφαση που μπορεί να εκδοθεί μέχρι το 2025, αφού ληφθούν υπόψη η επάρκεια ισχύος και η ασφάλεια εφοδιασμού.

Οχήματα: Στην Περιφέρεια Αττικής και στην Θεσσαλονίκη (εκτός από τα νησιά), προβλέπεται ότι από το 2026 υποχρεωτικά όλα τα νέα ταξί καθώς και το ένα τρίτο των νέων ενοικιαζόμενων οχημάτων θα είναι οχήματα μηδενικών εκπομπών. Από την 1η Ιανουαρίου 2024, τουλάχιστον το ένα τέταρτο των νέων εταιρικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης που αποκτώνται με χρηματοδοτική μίσθωση ή αγορά, θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά ή υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα. Από την 1η Ιανουαρίου 2030 ή, εφόσον προβλέπεται διαφορετική ημερομηνία, από την ημερομηνία αναφοράς που προβλέπεται στο ενωσιακό δίκαιο, νέα επιβατικά και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα που ταξινομούνται είναι μόνο οχήματα μηδενικών εκπομπών.

Κτίρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2025 απαγορεύεται η πώληση και εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης. Από την 1η Ιανουαρίου 2030, επιτρέπεται αποκλειστικά η πώληση πετρελαίου θέρμανσης το οποίο είναι αναμεμειγμένο σε ποσοστό τουλάχιστον τριάντα τοις εκατό κατ' όγκο με ανανεώσιμα υγρά καύσιμα. Προβλέπεται επίσης ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025 τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας ( γεωγραφικές ζώνες υψηλής πιθανότητας πλημμύρας ή σε σημεία κοντά σε δασικές περιοχές που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς) θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά. Η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου αποτελεί προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου.

 



Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Προστασία του Καταναλωτή

 



Ψηφίστηκε στη Βουλή, χθες Τετάρτη, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με αντικείμενο την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία βελτιώσεων που εισήχθησαν στο ενωσιακό δίκαιο στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων των καταναλωτών. Με το νομοσχέδιο:

Θεσπίζονται κανόνες για την ενίσχυση της διαφάνειας κατά τις εκπτώσεις και τις προσφορές και αυστηροποιείται το θεσμικό πλαίσιο των κυρώσεων σε περίπτωση µη συμμόρφωσης των εμπόρων µε τις υποχρεώσεις τους, όσον αφορά τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τη νόμιμη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Διευρύνονται οι περιπτώσεις παραπλανητικών πράξεων και παραλείψεων και επικαιροποιείται η «μαύρη λίστα» των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, οι οποίες συνδέονται µε την ψηφιακή αγορά και την ανάπτυξη νέων ψηφιακών εργαλείων, τα οποία συχνά δημιουργούν συνθήκες αδιαφάνειας στην αγορά σε βάρος του καταναλωτή.

Παρέχεται στον καταναλωτή, σε περίπτωση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, το δικαίωμα να ζητήσει, εκτός από τη δικαστική παύση κάθε αθέμιτης εμπορικής πρακτικής, την παράλειψή της στο μέλλον και την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη, τη μείωση της τιμής ή την καταγγελία της σύμβασης.

Τροποποιούνται το πεδίο εφαρμογής των ρυθμίσεων για την προστασία του καταναλωτή στις εξ αποστάσεως και στις εκτός εμπορικού καταστήματος καταρτιζόμενες συβάσεις, οι απαιτήσεις ενημέρωσης του καταναλωτή από τον προμηθευτή, καθώς και οι τυπικές απαιτήσεις κατάρτισης στις εξ αποστάσεως συβάσεις, στις συβάσεις εκτός εμπορικού καταστήματος και στις συβάσεις που συνάπτονται σε επιγραμμικές αγορές.

Εισάγονται ρυθμίσεις για την άσκηση του δικαιώματος υπαναχώρησης και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις καταναλωτών.

Διευρύνονται οι υποχρεώσεις ενημέρωσης του καταναλωτή από τον προμηθευτή σε συμβάσεις άλλες εκτός από τις συναπτόμενες εξ αποστάσεως ή εκτός εμπορικού καταστήματος.

Προσδιορίζεται εκ νέου το πλαίσιο των διοικητικών κυρώσεων που επιβάλλονται σε περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή.

Πέραν της ενσωμάτωσης της Οδηγίας, με το νομοσχέδιο εισάγονται επίσης ρυθμίσεις για την κατάρτιση Κώδικα Δεοντολογίας, όσον αφορά τις επιχειρήσεις που διαθέτουν δωρεάν ή έναντι αμοιβής τη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών και λοιπών ψηφιακών εφαρμογών στους καταναλωτές σε χώρους όπου έχουν πρόσβαση και ανήλικοι, και τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασής του.

Εισάγονται, εξάλλου, ρυθμίσεις για την αδειοδότηση μεταποιητικών δραστηριοτήτων εντός της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους, για τη λειτουργία των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων (ομοσπονδιών) των πωλητών λαϊκών αγορών και για τις άδειες πωλητών λαϊκών αγορών.

 



Νέο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»

 


Με στόχο την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, αλλά και την παροχή  δυνατότητας σε ακόμη περισσότερες ελληνικές οικογένειες να μπορέσουν να επωφεληθούν και να κάνουν φθηνότερες διακοπές, ψηφίστηκε χθες στη Βουλή  η τροπολογία του Υπουργείου Τουρισμού για το νέο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους». 

Αφορά  200.000 δικαιούχους, οι οποίοι θα λάβουν μία ψηφιακή κάρτα ύψους 150 ευρώ (από 120 ευρώ πέρυσι), για την επιδότηση των τουριστικών δαπανών διαμονής τους.

Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ και είναι  χρηματοδοτούμενο από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.

Για τη διευκόλυνση των ωφελουμένων θα χρησιμοποιείται  ως βάση η επιτυχημένη εφαρμογή του «Freedom Pass». Έτσι η διαδικασία για τους δικαιούχους και τις τουριστικές επιχειρήσεις  θα είναι πλήρως ψηφιακή χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται, επίσης, η απρόσκοπτη χρηματοδότηση -μέχρι το 2025- των τμημάτων μετεκπαίδευσης εργαζομένων και εποχικά ανέργων του τουριστικού τομέα, η οποία είχε ανασταλεί για τρεις εκπαιδευτικές περιόδους (2015-2018). Με την ρύθμιση οι απόφοιτοι των τμημάτων μετεκπαίδευσης κατοχυρώνουν δια νόμου επαγγελματικά δικαιώματα, αποκτώντας ταυτόχρονα την υπαλληλική ιδιότητα.



Ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός για τη φετινή αντιπυρική περίοδο

 


Ο φετινός στρατηγικός σχεδιασμός βασίζεται στην εμπειρία τού παρελθόντος και ειδικότερα των περσινών πυρκαγιών. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις γι' αυτό το βασικό δόγμα είναι πρόληψη, προετοιμασία-ετοιμότητα και άμεση επέμβαση. Στο πλαίσιο αυτό:

Ξεκίνησε ήδη ο καθαρισμός 40.000 στρεμμάτων δασών σε όλη τη χώρα, το κόστος του οποίου ανέρχεται περίπου σε 50 εκατ. Ευρώ και καλύπτεται από ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Για πρώτη φορά φέτος δόθηκε τόσο νωρίς το ποσό των 18.400.000 εκατ. ευρώ προς τους δήμους για τον καθαρισμό των αστικών και περιαστικών δασών, ενώ ο ρόλος των δήμων και των περιφερειών θα είναι αρκετά ενισχυμένος. Παράλληλα, διατίθεται το ποσό των 22 εκατ. ευρώ για καθαρισμούς μέσω του προγράμματος «ΔΡΥΑΔΕΣ». 

Δόθηκαν τα νομοθετικά εργαλεία στους δήμους για τους καθαρισμούς οικοπέδων κι απαγορεύτηκε η πρόσβαση στα δάση και σε περιοχές Natura σε μέρες με βαθμό επικινδυνότητας, 3, 4 και 5 για τον περιορισμό εργασιών σε δρυμούς και Natura που θα περιφρουρεί η ΕΛΑΣ. 

Σημαντική είναι επίσης η θωράκιση για την αντιπυρική περίοδο 11 αρχαιολογικών χώρων έπειτα από τη δομικού τύπου συνεργασία των υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σε ευάλωτες και επικίνδυνες περιοχές, όπως η Εύβοια και η Πελοπόννησος θα ενισχυθεί η προεγκατάσταση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Σε εξέλιξη είναι επικοινωνιακή καμπάνια που θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι. Το κόστος όλης της προσπάθειας αυτής θα καλυφθεί από το ίδρυμα Ωνάση. 

Μετά από 24 χρόνια ξεκίνησε η συνεργασία δασικής υπηρεσίας με την Πυροσβεστική.

Ενεργοποιήθηκαν όλοι οι φορείς και οι υπηρεσίες όπως ο στρατός, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι εθελοντές.

Για πρώτη φορά φέτος, η Ελλάδα θα φιλοξενήσει στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος προεγκατάστασης πυροσβεστών (χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή), 250 πυροσβέστες από 6 χώρες, (οι οποίοι θα είναι στη διάθεση του κρατικού μηχανισμού για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και θα είναι προεγκαταστημένοι σε Αθήνα, Λάρισα και Τρίπολη. Κάποιες από τις αποστολές θα είναι με τα δικά τους μέσα πυρόσβεσης και θα ανταλλάσσουν τεχνογνωσία στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών. Για την λειτουργία των ξένων δασοπυροσβεστών έχουν εκπαιδευτεί 75 Έλληνες πυροσβέστες που θα αποτελούν τον σύνδεσμο των ευρωπαίων με τον κρατικό μηχανισμό. Οι ξένες αποστολές είναι από την Βουλγαρία Γαλλία Γερμανία, Ρουμανία, Φινλανδία, Νορβηγία.

Για πρώτη φορά φέτος εφαρμόζεται η περιπολία από αέρος με ζευγάρια αεροσκαφών (1 PZL, 1 Air Tractor ) με 2 και 3 τόνους αντίστοιχα νερού τις κρίσιμες μέρες και σε επικίνδυνες περιοχές (όπως η Εύβοια, η Βοιωτία και η Πελοπόννησος).

Διπλάσιες θα είναι οι περιπολίες στις οποίες θα συμμετάσχει ο στρατός, η πυροσβεστική. Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν στις περιπολίες, και κάποιοι από τους 3.000 δασικούς καθώς επίσης θα συνδράμουν και οι εθελοντές.

Ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών του ΠΣ θα φτάσουν τους 4.000 και θα ενταχθούν σταδιακά στο επιχειρησιακό σχέδιο του ΠΣ. Παράλληλα εκπαιδεύονται 2.100 εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας.

Θα αξιοποιηθεί το τμήμα ΘΗΣΕΑΣ, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που θα περιπολεί με 100 μοτοσυκλέτες σε όλα τα δάση.

Για πρώτη φορά φέτος θα εδρεύει στη χώρα μας μόνιμα ένα ελικόπτερο βαρέως τύπου με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στις αρχές Ιουνίου θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμοι οι 500 δασοκομάντος, εκ των οποίων οι 440 θα είναι δασοπυροσβέστες και οι 60 δασολόγοι δασοπόνοι. Σε αυτούς προστίθενται 90 ειδικά εκπαιδευμένοι πυροσβέστες που θα είναι επικεφαλής των ομάδων. Θα υπάρχουν 6 επιχειρησιακές βάσεις, σε Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λαμία, Ιωάννινα και Πάτρα. Πρόκειται για αερομεταφερόμενο σώμα με ελικόπτερα που θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το αντιπύρ ως μέσο κατάσβεσης.

Συνολικά φέτος η χώρα μας μπήκε στην αντιπυρική περίοδο, με περίπου 90 εναέρια μέσα. Ειδικότερα, περίπου 46 θα είναι τα μισθωμένα φέτος, 40 θα είναι από τον εθνικό στόλο, ενώ κάποια θα είναι από το rescEU και από χορηγίες. Τα μισθωμένα εναέρια μέσα είναι 9 ελικόπτερα βαρέως τύπου, 12 μεσαίου τύπου, 8 ελικόπτερα Augusta Bell (πυρόσβεσης και μεταφοράς προσωπικού ταυτόχρονα) και 17 αεροσκάφη Air Tractor (έναντι 6 πέρσι).

Το κόστος συνολικά για την πρόληψη και την καταστολή πρόκειται να ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια ευρώ μεγάλο μέρος του οποίου θα καλυφθεί από χρηματοδότηση της ΕΕ, καθώς και από χορηγίες.


 



Πού αίρεται - πού διατηρείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας από 1η Ιουνίου

 



Την αναστολή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για τον κορωνοϊό από την 1η Ιουνίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου αλλά με εξαιρέσεις, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, κατόπιν σχετικής εισήγησης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Συγκεκριμένα η χρήση μάσκας:

Δεν θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς κι εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΜ περιαστικού τύπου με αριθμημένες θέσεις (αεροπλάνα, τρένα, ΚΤΕΛ). Η άρση αφορά και τους εργαζόμενους σε όλους αυτούς τους χώρους.

Παραμένει υποχρεωτική στα Νοσοκομεία, στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και στις συναφείς δομές, καθώς και στα ΜΜΜ αστικού τύπου (λεωφορεία, τρόλεϊ, Ηλεκτρικό, Μετρό, Τραμ).

Για τις εκπαιδευτικές δομές και τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες το θέμα θα συζητηθεί σε συνεδρίαση της επιτροπής την επόμενη εβδομάδα.

Η άρση της υποχρεωτικότητας για μάσκα σημαίνει πως από 1ης Ιουνίου δεν θα επιβάλλεται το προβλεπόμενο έως τώρα διοικητικό πρόστιμο. Ωστόσο, παραμένει η προτροπή και σύσταση σε όλους, ιδίως στις ευάλωτες ομάδες, για χρήση της σε όλους τους χώρους.