Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Μήπως το παραξηλώσαμε με το #ΜeΤoo; Από τον Τζόνι Ντεπ, στον σκηνοθέτη του Σασμού

 


Είναι το κίνημα που έδωσε φωνή στις γυναίκες να μιλήσουν για τη βία που είχαν υποστεί, τελευταία όμως τα πράγματα μοιάζουν να παίρνουν λάθος δρόμο - Οσα προσάπτει η Χερντ στον Ντεπ ή η Αθανασοπούλου στον Κωστόπουλο είναι όντως αληθινά; Διακυβεύονται ζωές, υπολήψεις και καριέρες και πάνω απ’ όλα μπαίνουν σε κίνδυνο οι κατακτήσεις του ίδιου του κινήματος, γεγονός που πρέπει να μας κάνει πιο προσεκτικούς

«Μίλησα κατά της σεξουαλικής βίας και αντιμετώπισα την οργή του πολιτισμού μας. Αυτό πρέπει να αλλάξει», διακήρυττε τον Δεκέμβριο του 2018 η Αμπερ Χερντ σε πύρινο άρθρο της κατά της πατριαρχίας στην εφημερίδα «Washington Post». Η 36χρονη σήμερα ηθοποιός αφηγούνταν στο εκτενές κείμενό της πώς από παιδί είχε μάθει όχι μόνο να δέχεται βία από τους άνδρες, αλλά κυρίως να σιωπά.

Ελεγε ακόμα πως, όταν αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά για την κακοποιητική σχέση της με τον πρώην σύζυγό της Τζόνι Ντεπ, οι φίλοι αλλά και οι συνάδελφοί της τη συμβούλευσαν να μην το κάνει. Γιατί; Για τον πολύ απλό λόγο ότι, εάν το έπραττε, θα ήταν σαν να κλείνει διά παντός τον εαυτό της έξω από τις θύρες της βιομηχανίας του θεάματος. Παρομοίαζε μάλιστα τους ισχυρούς -αδιακρίτως τομέα- άνδρες με κακοποιητική συμπεριφορά με τον «Τιτανικό» που προσκρούει στη διάρκεια του παρθενικού ταξιδιού του στο παγόβουνο. «Ολοι», έγραφε, «θα κάνουν τα πάντα για να τους σώσουν όχι επειδή στ’ αλήθεια ενδιαφέρονται, αλλά για να εξασφαλίσουν τη δική τους επιβίωση».

Το σύστημα που περιέγραφε η Χερντ ήταν ξεκάθαρα σάπιο ή, για να χρησιμοποιήσει κανείς ορολογία θαλασσόλυκου όπως η ίδια, έμπαζε νερά από παντού. Αυτό το εν πολλοίς αυτοβιογραφικό άρθρο της έδωσε στον Τζόνι Ντεπ λαβή να στοιχειοθετήσει αγωγή σε βάρος της, υπόθεση η οποία αυτές τις ημέρες εκδικάζεται σε δικαστήριο της Βιρτζίνια φέρνοντας για μία ακόμα φορά στο φως σοκαριστικές λεπτομέρειες από την αβίωτη και ξεκάθαρα τοξική συμβίωση των δύο συντρόφων. Μπορεί από τη μέχρι σήμερα εξέλιξη της ακροαματικής διαδικασίας κανείς να μην έχει γίνει ακριβώς σοφότερος, αφού σχεδόν τα πάντα είχαν ήδη γνωστοποιηθεί στη δίκη του Ντεπ εναντίον της βρετανικής εφημερίδας «Sun» πριν από δύο χρόνια -για την ιστορία, ο ηθοποιός ηττήθηκε-, ωστόσο έγινε μάλλον για πρώτη φορά σαφές ότι μια γυναίκα δεν έχει πάντα, απαραίτητα και απαρέγκλιτα τον ρόλο του θύματος σε μια κακοποιητική σχέση, αλλά μπορεί να αναλαμβάνει κι εκείνον του θύτη.

Μπορεί να ακούγεται επουσιώδης, αλλά είναι νευραλγικής σημασίας η λεπτομέρεια ότι η Χερντ υποστήριξε πως για να καλύψει τους μώλωπες από την κακοποίηση που δεχόταν από τον Ντεπ χρησιμοποιούσε ένα πολύ συγκεκριμένο καλλυντικό προϊόν. Οι συνήγοροί της μάλιστα παρουσίασαν την παλέτα του ενώπιον του δικαστηρίου.

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά την πειστική αφήγηση της Χερντ, η ίδια η εταιρεία παρενέβη μέσω TikTok για να υπενθυμίσει ότι το εν λόγω προϊόν της κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 2017, άρα δεν ήταν διαθέσιμο το διάστημα 2014-2016 στη διάρκεια του οποίου η ηθοποιός υποστηρίζει πως ενσάρκωνε το απόλυτο θύμα του συζύγου της.

Χερντ εναντίον Ντεπ

Ναι, η Χερντ μπορεί να ψεύδεται ή να διαστρεβλώνει τα γεγονότα σχετικά με την κακοποιητική -αμφίπλευρα καταπώς φαίνεται- σχέση της με τον Τζόνι Ντεπ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ούτε ότι δεν κακοποιήθηκε, ούτε ότι όσα καταθέτει είναι απότοκα επινόησης. Ωστόσο, οι αντιφάσεις στις οποίες πέφτει, αλλά και η υποψία πως δεν ήταν όσο θύμα θα ήθελε να φαίνεται στην πραγματικότητα, αντί να ωφελούν το κίνημα #MeToo, να προωθούν την αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων και να κατατροπώνουν την τοξική πατριαρχία, φέρνουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Την εβδομάδα που μας πέρασε τα μέσα ενημέρωσης, την κοινή γνώμη και βέβαια τα κοινωνικά δίκτυα απασχόλησε η καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση της Ελενας Αθανασοπούλου.

Η 33χρονη ηθοποιός υποστήριξε σε συνέντευξή της στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 πως έπεσε θύμα βιασμού πριν από 12 χρόνια. Θύτης, σύμφωνα με όσα καταμαρτύρησε, ήταν γνωστός σκηνοθέτης, ο οποίος, αφού τη μέθυσε, ασέλγησε πάνω της μέσα στο αυτοκίνητό του. Η ίδια δήλωσε πως έχει ένα κενό μνήμης από τη στιγμή που έχασε τις αισθήσεις της λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ μέχρι που επανήλθε και συνειδητοποίησε ότι βρισκόταν στο αυτοκίνητο του -κατά την εκδοχή της- βιαστή της. Παρότι εκείνη δεν κατονόμασε τον θύτη τής σε κάθε περίπτωση καταδικαστέας και αξιόποινης πράξης, ο σκηνοθέτης του «Σασμού» Κώστας Κωστόπουλος αποκάλυψε στο Facebook πως θεωρεί ότι η καταγγελία αφορά τον ίδιο, ότι εκείνος είχε δεχτεί εμμέσως απειλές από την ηθοποιό και πως είχε μαζί της μια περιστασιακή γνωριμία πριν από 12-13 χρόνια.

Η υπόθεση θα οδηγηθεί πιθανότατα στο ακροατήριο, αφού η καταγγέλλουσα ηθοποιός αποκάλυψε πως έχει ήδη ακολουθήσει τη νομική οδό. Ωστόσο, η εμπειρία λέει πως όταν ο καταγγελλόμενος κριθεί από τη Δικαιοσύνη αθώος ή ένοχος -ειδικά αθώος-, η απόφαση θα πάρει αντιστρόφως ανάλογη δημοσιότητα και virality από την καταγγελία. Κι εδώ ξεκινάει το πρόβλημα όχι μόνο για τους ανθρώπους (άνδρες ή γυναίκες, δεν έχει σημασία) που μπορεί από τη μία στιγμή στην άλλη να κατηγορηθούν δημόσια, να διαπομπευτούν και να σπιλωθούν εφ’ όρου ζωής, αλλά και για το ίδιο το κίνημα #MeToo. Η μνήμη από την περίφημη υπόθεση του βιασμού της Θεσσαλονίκης είναι ακόμα νωπή.

Η 24χρονη Γεωργία Μπίκα κατήγγειλε πως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2022 έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού σε πολυτελή σουίτα κεντρικού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης. Η υπόθεση εύλογα πήρε διαστάσεις, μονοπώλησε την επικαιρότητα για περίπου ένα δίμηνο, ενώ τα κοινωνικά δίκτυα, με προεξάρχον το Twitter, έσπευσαν να εκδώσουν καταδικαστική ετυμηγορία για τους άνδρες που κατήγγειλε η νεαρή γυναίκα.

Ωστόσο, την αντίληψη που ήδη είχε σχηματοποιήσει και είχε αποκρυσταλλώσει εν πολλοίς η κοινή γνώμη για τον ομαδικό βιασμό, όπως τον περιέγραφε η 24χρονη, ήρθε να ανατρέψει η απόφαση της 5ης τακτικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης, η οποία ολοκληρώνοντας την έρευνά της έκρινε πως δεν στοιχειοθετούνταν ομαδικός βιασμός. Ανακόλουθα, σύμφωνα με την κοινή και διαμορφωμένη έως τότε πεποίθηση, ήταν και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων της Μπίκα, αφού έδειξαν αρνητικό αποτέλεσμα τόσο σε ναρκωτικές ουσίες οι οποίες θα μπορούσαν να δράσουν κατευναστικά ώστε το φερόμενο θύμα να παραδοθεί στις ορέξεις των φερόμενων θυτών όσο και σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Εάν η υπόθεση οδηγηθεί τελικά ή όχι στο ακροατήριο θα το κρίνει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, ενώ στις αρχές Μαρτίου η καταγγέλλουσα, η οποία έχει δηλώσει πως η αμφισβήτηση που δέχεται είναι ένας δεύτερος βιασμός, υπέβαλε μήνυση για ψευδή κατάθεση σε έξι μάρτυρες, οι οποίοι, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται, είτε δεν ήταν παρόντες στο επίμαχο πάρτυ, είτε είχαν αποχωρήσει προτού η ίδια πέσει θύμα βιασμού.

Στον πολιτισμένο δημοκρατικό Δυτικό κόσμο τα δικαστήρια είναι τα αρμόδια να κρίνουν την ενοχή ή την αθωότητα ενός κατηγορούμενου. Ομως το παραπάνω μέχρι πρότινος θέσφατο αμφισβητείται και κλυδωνίζεται - ιδίως σε περιπτώσεις που σχετίζονται με τη γυναικεία κακοποίηση. Πλέον δεν χρειάζεται η επίσημη υποβολή κατηγορίας. Μια καταγγελία όχι μόνο αρκεί, αλλά πολύ συχνά πια ισοδυναμεί με την καταδίκη. Οχι άδικα βέβαια, αφού στατιστικά υπολογίζεται ότι μόνο το 2% των καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης που διατυπώνονται από γυναίκες δεν έχει βάση αλήθειας. Και πάλι, όμως, μπορούν να θυσιάζονται 2 στους 100 ανθρώπους μαζί και οι ζωές, οι οικογένειες, οι συγγενείς, οι φίλοι, η επαγγελματική διαδρομή τους στον βωμό ψευδών και ανυπόστατων καταγγελιών;

Τροφή για σκέψη

Ο Αλαν Ντέρσοβιτς, εγνωσμένου κύρους νομικός, συνταγματολόγος, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ από το 1964 μέχρι το 2013, συνήγορος υπεράσπισης του Ντόναλντ Τραμπ στη δίκη του από τη Γερουσία των ΗΠΑ το 2021 και φίλος του Τζέφρι Επστιν, μάλλον δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να αναφέρει κάποιος σε ένα κείμενο για το #MeToo. Ή μπορεί και να είναι ο καταλληλότερος. Ο 83χρονος νομικός, που κατηγορήθηκε για πρώτη φορά το 2014 από τη Βιρτζίνα Ρόμπερτς, τη γυναίκα που λειτούργησε ως θρυαλλίδα για το ξέσπασμα του σκανδάλου σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανήλικων κοριτσιών που είχε δημιουργήσει ο Επστιν, θεωρεί ότι πλέον δεν είναι αρκετό να μπορεί κανείς να υπερασπιστεί την αθωότητα και την ακεραιότητά του ενώπιον δικαστηρίου. Παρατηρεί μάλιστα πόσο διαφορετική είναι η αντιμετώπιση που ο ίδιος είχε πριν από τη γιγάντωση του #MeToo και κατόπιν από την κοινή γνώμη.

Ο Ντέρσοβιτς, ο οποίος βρίσκεται ακόμα μέσα σε ένα γαϊτανάκι αλληλομηνύσεων με τη Ρόμπερτς, κατέθεσε τη νομική εμπειρία του μπολιάζοντάς τη με τη βιωματική στο βιβλίο «Guilt by Accusation: The Challenge of Proving Innocence in the Age of #MeToo» (Ενοχος λόγω καταγγελίας: Η πρόκληση της απόδειξης της αθωότητας στην εποχή του #MeToo), που κυκλοφόρησε τον φετινό Μάρτιο. Μπορεί κανείς να μη βάζει το χέρι του στη φωτιά για την ενοχή ή την αθωότητά του, ωστόσο ο έμπειρος νομικός έδωσε τροφή για σκέψη σε μια εποχή που έχει εθιστεί να αναζητά ακόρεστα και λαίμαργα νέους -αποδεδειγμένα ή ατεκμηρίωτα- θύτες. Για να τους καταβροχθίσει.


Κώστας Μπουρούσης

protothema



ΒΛΑΚΑΣ στην Καρδίτσα έβαλε σκύλο στην οροφή αυτοκινήτου εν κινήσει

 


Καφριλίκι και ηλιθιότητα κάποιου έβαλε σε κίνδυνο τον άτυχο σκύλο.

Βίντεο που έχει αναρτηθεί στα social media από την πόλη της Καρδίτσας, με ένα κάφρο ηλίθιο και δήθεν φιλόζωο, να μεταφέρει σκυλί πάνω σε οροφή αυτοκινήτου, την ώρα που αυτό βρίσκεται εν κινήσει και το ζώο να προσπαθεί μάταια να κρατήσει την ισορροπία του για να μην σκοτωθεί.

Στο βίντεο που έχει αναρτηθεί σε προσωπικό λογαριασμό του κάφρου στο διαδίκτυο φαίνεται στην οροφή του λευκού αυτοκινήτου, που μπορεί εύκολα να εντοπιστεί από τον αριθμό της πινακίδας του, το μεγαλόσωμο σκυλί το προσπαθεί άγνωστο για πόση ώρα να σταθεί όρθιο και να επιβιώσει.

Η σκηνή έχει καταγραφεί από ηλίθιους νεαρούς, οι οποίοι αντί να σταματήσουν τον οδηγό και να τον καταγγείλουν όπως όφειλαν, γελούν με την περιπέτεια του άτυχου ζώου που κινδυνεύει απο ένα ανεγκέφαλο ΒΛΑΚΑ!!!

Η συγκεκριμένη ανάρτηση προκάλεσε την αγανάκτηση της δημοσιογράφου και διευθύντριας της οργάνωσης Zero Stray Project Σταματίνας Σταματάκου η οποία αναφέρει :

«Φαίνεται ότι κάποιοι δεν έμαθαν ότι πληρώνονται τα καφριλίκια και μάλιστα πολύ ακριβά. Δεν το έμαθε σίγουρα ο Γιάννης Φιλίππου και η παρέα του. Ε ήρθε η ώρα να το μάθει κι ο τελευταίος στην Ελλάδα.

Όπως όλα δείχνουν στην Καρδίτσα ανέβασαν πάνω στην οροφή αυτοκινήτου εν κινήσει ένα έρημο σκυλί για να κάνουν την πλάκα τους και δίχως ντροπή το βιντεοσκόπησαν και το ανήρτησαν στο TikTok. Αστείο ε; Αστείο που το σκυλί τρομοκρατείται, που κινδυνεύει να σκοτωθεί (δεν ξέρουμε αν τραυματίστηκε ή όχι), που γελοιοποιείται ένα αβοήθητο ζώο που αν μετά τολμήσει να γρυλίσει θα το βγάλουν επιθετικό;

Τώρα που ενημερώθηκε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη να δω πόσο αστείο θα τους φανεί. Βέβαια αυτός που βιντεοσκοπεί και χασκογελάει δεν θα κληθεί ως συνεργός μάλλον αλλά ως μάρτυρας και μετά θα μας πει ότι ήταν και δεν ήταν στην ίδια παρέα».

Μετά την δημοσιοποίηση του βίντεο και τα αρνητικά σχόλια των χρηστών του διαδικτύου, ο ΒΛΑΚΑΣ και κάφρος που ανάρτησε το βίντεο έχει κλειδώσει τον προσωπικό του λογαριασμό.

Αναζητείται απο την αστυνομία για να υποστεί τις συνέπειες των πράξεων του.



Βρέθηκε το Καλάσνικοφ με το οποίο πυροβόλησαν το πρατήριο του προέδρου Βενζινοπωλών



Με επτά σφαίρες πυροβόλησαν το πρατήριο υγρών καυσίμων που διατηρεί στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων , Θεμιστοκλή Κιουρτζή.




Περίπου 30 μέτρα μακριά από το κατάστημα, εντοπίστηκε το όπλο τύπου Καλάνσικοφ πεταμένο στο γρασίδι και κατασχέθηκε από την αστυνομία. 

Αυτό πιστεύεται πως είναι και το επίμαχο όπλο με το οποίο έγινε η επίθεση και οι κακοποιοί το πέταξαν.

Βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του πρατηρίου έχει καταγράψει ένα άτομο να κινείται πεζό έξω από τον χώρο και να πυροβολεί αρκετές φορές προς την πρόσοψη του καταστήματος του βενζινάδικου που εκεί την ώρα ήταν κλειστό και δεν υπήρχε κάποιος μέσα.

Στον χώρο του καταστήματος του πρατηρίου βρίσκεται προσωπικό της Σήμανσης προκειμένου να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για τη συγκεκριμένη επίθεση.

Η ασφάλεια προσπαθεί να ανακαλύψει τους λόγους που οι κακοποιοί πυροβόλησαν το πρατήριο, καθώς και το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν.

Οι λόγοι που πυροβόλησαν το πρατήριο, εξετάζονται από την ασφάλεια.




Ούτε τα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 - Ναι από Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ

 


Η τροπολογία που κατατέθηκε στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τον «Προσωπικό Ιατρό» υπερψηφίστηκε από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Η Ελληνική Λύση καταψήφισε, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 δήλωσαν «παρών», αγνοώντας τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία θεσμοθετείται η απαγόρευση της μεθόδου μεταστροφής, δηλαδή, κάθε απόπειρας που λογίζεται ότι επιχειρεί να αλλάξει αναγκαστικά το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα και την έκφραση φύλου ενός ΛΟΑΤΚΙ ατόμου.

Με την τροπολογία:

-Απαγορεύεται η διενέργεια πρακτικών μεταστροφής σε ευάλωτα πρόσωπα και όποιος εφαρμόζει σε άλλους πρακτικές μεταστροφής πρέπει να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως τη ρητή συναίνεσή τους

-Απαγορεύεται για τους επαγγελματίες η με οποιονδήποτε τρόπο πρόσκληση, προβολή ή διαφήμιση πρακτικών μεταστροφής που διενεργούν τόσο οι ίδιοι όσο και άλλοι τρίτοι, επαγγελματίες ή μη.

-Οι παραβάτες μπορούν να υποστούν πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις, ενώ μπορεί να τιμωρηθούν με ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή. Η επανειλημμένη τέλεση της ανωτέρω πράξης συνιστά επιβαρυντική περίσταση.



Μητσοτάκης : ΣΥΡΙΖΑ θα λέτε και θα κλαίτε; Καλά που μας το θύμισε ο Τσίπρας

 


Στην χθεσινή περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη, ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με στημένους κατά αποκλειστικότητα πολίτες και η κάμερα κατέγραψε έναν έντονο διάλογο που είχε με μια κυρία στην Πολίχνη.

Η συγκεκριμένη κυρία διαμαρτυρόταν για τους λογαριασμούς του ρεύματος αλλά και για τα όσα υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ με τα «δεν πληρώνω», και τότε ο Αλέξης Τσίπρας της είπε, για να την αποφύγει, χωρίς να καταλαβαίνει το λάθος που κάνει : «ΣΥΡΙΖΑ θα λέτε και θα κλαίτε, σε λίγο».



Τι ήθελε να το πεί αυτό ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, η ΝΔ απάντησε με βίντεο και υπενθύμισε στον κ. Τσίπρα ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έκλαιγαν κυριολεκτικά οι συνταξιούχοι, με τα capital controls, τη φορολογία και τις περικοπές.


Τον Τσίπρα γελοιοποίησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μιλώντας χθες στη συνεδρίαση της νεοεκλεγείσας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, αναφέρθηκε στις ελαφρύνσεις που κάνει η κυβέρνηση για τα αδύναμα στρώματα και τις συνέκρινε με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας σκωπτικά:

«Σήμερα, είδα τον κ. Τσίπρα να απευθύνεται σε κάποια κυρία σε μία περιοδεία την οποία έκανε στη Θεσσαλονίκη και της είπε «ΣΥΡΙΖΑ θα λέτε και θα κλαίτε». Πράγματι, έκλαιγαν οι συνταξιούχοι το 2015 έξω από τα ΑΤΜ. Και ευχαριστούμε τον κ. Τσίπρα που σε κάθε ευκαιρία μας θυμίζει τη χειρότερη κυβέρνηση που είχε η χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά.





Ο ΣΥΡΙΖΑ σε απόγνωση αμόλησε τον Καρτερό να βρίσει τον Ανδρουλάκη


 

Απόγνωση και απογοήτευση επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συμμετοχή 180.000 μελών του ΠΑΣΟΚ στη διαδικασία για την αλλαγή ονομασίας του κόμματος, την ώρα που αυτοί ψάχνουν μέλη να ψηφίσουν το απαξιωμένο και τελειωμένο πολιτικά Αλέξη Τσίπρα.

Τι έκαναν, αμόλησαν τον αρθρογράφο της κομματικής εφημερίδας «Αυγή», Θανάσης Καρτερός, να επιτεθεί στον Νίκο Ανδρουλάκη λες και έτσι θα πάει ο κόσμος να ψηφίσει Τσίπρα.

Ο Θ. Καρτερός, σε άρθρο του προσπαθεί να απαξιώσει τη ψηφοφορία του ΠΑΣΟΚ, και τα βάζει με τα... ΜΜΕ που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και όχι τον πολιτικό απατεώνα Αλέξη Τσίπρα.

Μην σας κάνει εντύπωση εάν δείτε αποτελέσματα για την εκλογή Τσίπρα που δεν θα έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα!! Θυμηθείτε το αυτό!!!

Το επαναλαμβάνουμε θυμηθείτε το αυτό, γιατί σίγουρα θα παρουσιάσουν νούμερα ΣΥΡΙΖΑ, ψέμα, εξαπάτηση ώστε να δείξουν συμμετοχή.

Το άρθρο του Θ. Καρτερού που αναφέρει τον Ανδρουλάκη «Χρήσιμο ηλίθιο» :

«Άντε τώρα να τα βάλεις με τον πήχη. Δικός τους είναι, όπου θέλουν τον βάζουν, τον ανεβάζουν ή τον κατεβάζουν. Ντόρος να γίνεται, σενάρια να στήνονται, δημοσκοπήσεις να κατασκευάζονται, κι ας καίγεται κυριολεκτικά ο κόσμος. Ας γίνεται της κακομοίρας με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του σούπερ μάρκετ, τα νοίκια, τα σακατιλίκια και τα πανωπροίκια του Μητσοτάκη. Εμείς θα χάσκουμε με το πόσοι -λέγεται ότι- ψήφισαν προχθές να απαλλαγεί το ΠΑΣΟΚ από το βάρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και να ξαναγίνει ΠΑΣΟΚ, κρατώντας όμως και λίγο ΚΙΝ.ΑΛΛ., μην μπλέξει και με το ΑΦΜ του ΠΑΣΟΚ. Μπερδευτήκατε; Εντάξει, αυτό το μπέρδεμα κρατάει μακριά την εφορία.

Μέτρησε λοιπόν ο και εκδότης Μαρινάκης έναν-έναν όσους έσπευσαν να ψηφίσουν την αναβάπτιση του ΠΑΣΟΚ -από τον Ανδρέα στον Ανδρουλάκη, αυτή κι αν είναι αλλαγή…- και αποφάνθηκαν τα Νέα του ότι ο πήχης ανέβηκε για τον ΣΥΡΙΖΑ ψηλά. Πηχυαία ζόρια! Και είναι μια φορά βλάκες όταν υποθέτουν ότι θα δυσκολευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ να τον ξεπεράσει τον πήχη τους. Δυο φορές βλάκες γιατί, προκαλώντας έτσι ένα ολόκληρο κόσμο, τον σπρώχνουν οι ίδιοι στις κάλπες της Κυριακής. Και τρεις φορές βλάκες γιατί φαντάζονται στήνοντας αυτή την πασαρέλα ότι ο κόσμος θα ασχολείται με τον Ανδρουλάκη και θα ξεχάσει τον Μητσοτάκη. Τον αγαπημένο της ντουντούκας τους.

Αυτός είναι ο σκοπός. Στα παλιά τους παπούτσια ο Ανδρουλάκης με τη σοσιαλδημοκρατία και τον γλωσσοδέτη του. Χρήσιμος ηλίθιος είναι γι’ αυτούς. Αμορτισέρ που το προορίζουν να απορροφά τα τραντάγματα από τις λακκούβες της πολιτικής Μητσοτάκη. Και να κλείνει τον δρόμο προς τον ΣΥΡΙΖΑ - εγώ είμαι πιο όμορφος, ιδού η κάλπη ΜΟΥ. Κοντά στα άλλα παράδοξα ζούμε έτσι και το παράδοξο της πασαρέλας. Τα ΜΜΕ, που στηρίζουν ασμένως Μητσοτάκη, να στηρίζουν και Ανδρουλάκη, που τα βάζει -έτσι δεν είναι;- με τον Μητσοτάκη. Τον Τσίπρα, σού λένε, να κόψουμε, να ανακόψουμε, να διακόψουμε, και με τον Ανδρουλάκη κάπως θα προκόψουμε. Εξ ου και η νέα χρήση του πήχη.

Κυριακή κοντή γιορτή όμως. Και μια φιλική συμβουλή προς μετρητές, μετρημένους και αμέτρητους. Με τον πήχη πολλά μπορούν να κάνουν, αλλά ας προσέξουν να μην καθίσουν πάνω του…».



Κάνουν ότι θέλουν χωρίς να τιμωρούνται στο ΚΚΕ! Φτάνει αρκετά η ατιμωρησία

 



Ντροπή και αίσχος να ανέχεται η πολιτεία ότι κάνει το ΚΚΕ και οι ανεπάγγελτοι που δεν έχουν άλλη δουλειά.

Ανεπάγγελτοι του ΚΚΕ, που κανένας δεν γνωρίζει πώς συντηρούνται προκαλούν την κοινωνία σε κάθε τους κινητοποίηση.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι του ΚΚΕ, μαζί με τους φύλακες που τους άφησαν να περάσουν έπρεπε να είχαν συλληφθεί γιατί είναι ντροπή να βεβηλώνονται μνημεία επειδή το ΚΚΕ δεν έχει τι άλλο να κάνει.

Που είναι η αστυνομία;

Που είναι το Υπ. Πολιτισμού;

Που είναι το Υπ. Τουρισμού;

Πανό κατά του πολέμου στην Ουκρανία ανήρτησαν μέλη του ΚΚΕ στην Ακρόπολη, περίοδο που οι τουρίστες έχουν αρχίσει να γεμίζουν την χώρα.

«Όχι στον πόλεμο, καμία συμμετοχή, όχι στις βάσεις του θανάτου», είναι το μήνυμα που αναγράφεται στο πανό που ανήρτησαν το πρωί τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Το ίδιο μήνυμα αναγράφεται και στα αγγλικά σε δεύτερο πανό που αναρτήθηκε δίπλα στο πρώτο.

Η χρήση ενός ιστορικού μνημείου, γνωστού σε όλο τον πλανήτη, για κομματικούς λόγους, αποτελεί απαράδεκτη κίνηση και οι εμπλεκόμενοι έπρεπε να έχουν συλληφθεί.

Το ΚΚΕ θα μπορούσε εάν δεν ήθελε να προκαλέσει να εκφράσει τις απόψεις του με άλλο τρόπο και σε άλλο σημείο της πρωτεύουσας και όχι στην Ακρόπολη, αλλά αυτοί είναι στην αριστερά. 

Με τη φράση «όχι στον πόλεμο, καμία συμμετοχή» το ΚΚΕ διατυπώνει εμμέσως τη στήριξή του στο καθεστώς του δικτάτορα Πούτιν. 



Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον νέο Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, George Tsunis

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, τον νέο Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα George Tsunis, στην πρώτη τους συνάντηση γνωριμίας.

Στη διάρκεια της συζήτησης επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ελληνικές ρίζες του νέου Πρέσβη. «Είμαι πάρα πολύ περήφανος», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Tsunis, όσον αφορά τα νέα του καθήκοντα, και μνημόνευσε τον πατέρα του ο οποίος τον είχε παροτρύνει να μην ξεχάσει τις ρίζες του.



Η Φινλανδία εντάσσεται στο ΝΑΤΟ και οι ΡώSSοι απειλούν την χώρα και το ΝΑΤΟ με πυρηνικά

 


Θράσος από το καθεστώς του δικτάτορα Πούτιν, που απειλεί με σύγκρουση και πυρηνικό πόλεμο.

Ο δικτάτορας αμόλησε Ντμίτρι Μεντβέντεφ, να απειλήσει μετά την είδηση πως η Φινλανδία και η Σουηδία πλησιάζουν περισσότερο στην ένταξη τους στο ΝΑΤΟ.

Ο πρώην πρόεδρος της ΡωSSίας και συνεργάτης του δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντφ απείλησε εκ νέου με πυρηνικό πόλεμο, λέγοντας πως αυτό θα είναι ένα καταστροφικό σενάριο για όλους.

Σε ανάρτησή του στο Telegram, ο ΡώSSος Μεντβέντεφ έγραψε: 

«Στο πλαίσιο του πολέμου δι' αντιπροσώπων που έχουν εξαπολύσει οι δυτικές χώρες με τη Ρωσία, θέλω να διατυπώσω για άλλη μια φορά με μεγάλη σαφήνεια πράγματα που είναι ήδη τόσο προφανή σε όλους τους λογικούς ανθρώπους.

1. Η ενίσχυση της Ουκρανίας από τις χώρες του ΝΑΤΟ με όπλα, η εκπαίδευση των στρατευμάτων της να χρησιμοποιούν δυτικό εξοπλισμό, η αποστολή μισθοφόρων και η διεξαγωγή ασκήσεων από τις χώρες της Συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας αυξάνουν την πιθανότητα μιας άμεσης και ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας αντί για τον "πόλεμο δι' αντιπροσώπων" τους.

2. Μια τέτοια σύγκρουση ενέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε έναν ολοκληρωμένο πυρηνικό πόλεμο.

3. Αυτό θα είναι ένα καταστροφικό σενάριο για όλους.

Τέλος, κάλεσε τη Δύση, να «μην λέει ψέματα στον εαυτό της και στους άλλους» και να «μην πνίγεται από το σάλιο της στους παροξυσμούς της ρωσοφοβίας».



Τα ΡώSSικα ΚΤΗΝΗ εκτελούν ανυποψίαστους πολίτες


 

Το CNN έδωσε στη δημοσιότητα ένα σοκαριστικό βίντεο από τα προάστια του Κιέβου, όταν ΡώSSοι στρατιώτες του δικτάτορα Πούτιν εκτελούν ανυποψίαστους πολίτες.

Σοκ προκαλεί βίντεο - ντοκουμέντο που δείχνει ΡώSSους στρατιώτες να πυροβολούν θανάσιμα δύο άοπλους πολίτες, στα προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

To βίντεο που βρέθηκε στην κατοχή του CNN, ερευνάται ως έγκλημα πολέμου από τη γενική εισαγγελία της Ουκρανίας και τα ΚΤΗΝΗ του δικτάτορα Πούτιν θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη.

Δείτε βίντεο:


Και οι δύο πολίτες έχασαν τη ζωή τους μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση η οποία αντίκειται στους κανόνες πολέμου που αφορούν στους αμάχους, αλλά οι ΡώSSοι δεν υπολογίζουν τίποτα.

Το ένα θύμα είναι ο ιδιοκτήτης της αντιπροσωπείας οχημάτων, η οποία στη συνέχεια λεηλατήθηκε και το δεύτερο, ένας 68χρονος άνδρας, ο οποίος εργαζόταν ως φρουρός εκεί.

Η Βρετανία και η Ολλανδία έστειλαν ειδικούς στις έρευνες για εγκλήματα πολέμου για να συνδράμουν στις έρευνες των Ουκρανών και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ειδικά στην Μπούτσα, προάστιο του Κιέβου.



Στήριξη στους συντρόφους αντιεξουσιαστές απο Τζανακόπουλο

 



Η ακροαριστερή ομάδα του Αλέξη Τσίπρα, δεν μπορεί να κρυφτεί απο το παρελθόν της, έτσι μετά τον Νίκο Φίλη ήρθε και η σειρά του Δημήτρη Τζανακόπουλου

Ο ακροαριστερός Δημήτρης Τζανακόπουλος παρείχε πλήρη στήριξη χθες στους συντρόφους, κακοποιούς αντιεξουσιαστές που κατέστρεψαν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέσω της συνέντευξής του στη δημόσια τηλεόραση.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τα επεισόδια ανάμεσα σε αναρχικούς και αστυνομικούς, έκανε λόγο για «εικόνες ντροπής» και «φοιτητές οι οποίοι χτυπήθηκαν άγρια από πάνοπλους σαν αστακούς αστυνομικούς», χωρίς να αναφερθεί καθόλου στην παρουσία των συντρόφων του Τζανακόπουλου αντιεξουσιαστών,

Ο Τζανακόπουλος προκλητικός υποστήριξε χωρίς να ντρέπεται ότι δεν είδε τις καταστροφές και τους βανδαλισμούς που προκάλεσαν οι αντιεξουσιαστές, αλλά μόνο την επέμβαση της Αστυνομίας, ενώ επιτέθηκε σφόδρα εναντίον του πρύτανη και της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «στημένα» επεισόδια.

Με λίγα λόγια ο προκλητικός ακροαριστερός Τζανακόπουλος, δεν είδε πουθενά τις καταστροφές απο τους συντρόφους του που καλύπτει, μέσα στο χώρο όπου το πανεπιστήμιο θέλει να φτιάξει βιβλιοθήκη, δεν είδε γκρεμισμένους τοίχους, κατεστραμμένα πατώματα, σπασμένα παράθυρα κ.λπ. και το χειρότερο τα παραπάνω δεν είναι έργο των κακοποιών συντρόφων αντιεξουσιαστών.

Αυτό το πανεπιστήμιο που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιάφκα κακοποιών και αντιεξουσιαστών, κρυψώνα τρομοκρατών και εμπόρων ναρκωτικών, αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτή είναι η σχέση ΣΥΡΙΖΑ - Μόρφωσης.

Είναι τόσο φαιδροί οι σύντροφοι που δεν διστάζουν  να παραποιήσουν πλήρως την πραγματικότητα προκειμένου να εξυπηρετήσουν το δικό τους αφήγημα, τους δικούς τους σκοπούς, να καλύψουν τους κακοποιούς συντρόφους μέλη του κόμματος τους.

Ο προκλητικός ακροαριστερός Τζανακόπουλος βλέπει τους ακροαριστερούς αντιεξουσιαστές στα πλάνα, βλέπει ανθρώπους 30 και 40 ετών να παλεύουν με τους αστυνομικούς και με τον γνωστό ειρωνικό του τρόπο απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ ρωτά «και πού το ξέρετε εσείς ότι αυτοί δεν είναι φοιτητές;»

Είπε επίσης προκλητικά πώς οι καταστροφές έγιναν αφότου πήγαν οι αστυνομικοί στο χώρο, υπαινίσσεται δηλαδή ότι τις έκαναν οι αστυνομικοί ή κάποιοι άλλοι υπό το βλέμμα των αστυνομικών και όχι οι κακοποιοί αντιεξουσιαστές που προσπαθεί να προστατεύσει, αυτός είναι ο Τζανακόπουλος, αυτή είναι η επικίνδυνη ακροαριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Για να γίνει ποιο προκλητικός ο Τζανακόπουλος, παρακινήθηκε από τον δημοσιογράφο να συμφωνήσει τουλάχιστον ότι δεν είναι αυτή η εικόνα του πανεπιστημίου που θέλουμε και απαντά με ακροαριστερό θράσος : «Οχι, αυτή είναι η εικόνα του πανεπιστημίου που θέλουμε», δηλαδή πανεπιστήμια γεμάτα αντιεξουσιαστές, ακροαριστερούς και κάθε είδους κακοποιούς να λυμαίνονται τους χώρους.



Ανεξέλεγκτες οι τιμές στα καύσιμα στην Ελλάδα

 


Ανεξέλεγκτες οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα.

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα έχει να κάνει με την ανεξέλεγκτη αγορά τους φόρους και την αισχροκέρδεια που παραμένει ατιμώρητη χρόνια τώρα.§

Κάθε μέρα η βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης ακριβαίνουν, με τους οδηγούς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για λίγα μόνο χιλιόμετρα.

Οι περιοχές με την ακριβότερη αμόλυβδη είναι σήμερα:

Ηράκλειο 2,379 €

Έβρος Διδυμότειχο 2,428 €

Κέρκυρα 2,433 €

Σέρρες 2,45 €

Λήμνος Μούδρος 2,52 €

Ψαρά 2,533 €

Ικαρία Φούρνους 2,577 €

Πάτμος 2,619 €

Και με την υψηλότερη τιμή στο πετρέλαιο κίνησης:

Κέρκυρα 2,089 €

Σαμοθράκη 2,138 €

Ψαρά 2,22 €

Λήμνος Μυρίνα 2,23 €

Σέρρες 2,25 €

Νίσυρος 2,29 €



Εκτός των στημένων στην περιοδεία Τσίπρα υπάρχουν και οι αυθόρμητοι που τον φωνάζουν προδότη

 


Δεν φτάνει που σε κάθε του περιοδεία πρέπει να υπάρχουν γύρω του στελέχη του κόμματος, να κάνουν τους ενθουσιασμένους και τους αγανακτισμένους, υπάρχουν και οι αυθόρμητη που δείχνουν πόσο πολύ "αγαπάνε" τον πολιτικό απατεώνα Αλέξη Τσίπρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μία από τις στημένες περιοδείες του με "κόσμο" στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, όπου έκανε βόλτα και συνομίλησε με  κατοίκους της περιοχής. Κάποιοι τυχαίοι και καλά πολίτες φώναξαν συνθήματα κατά της Νέας Δημοκρατίας, όπως το «Αλέξη γερά, να φύγει η Δεξιά», και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε «Αμήν»!

Ωστόσο εκτός των στημένων πολιτών, υπάρχουν και οι αυθόρμητοι πολίτες που θα πουν αυτά που δεν θέλει να ακούσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Η περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στην Πολίχνη σκιάστηκε από ένα φραστικό επεισόδιο, όπου μία αγανακτισμένη γυναίκα, απευθυνόμενη, προς τον μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα στην ιστορία της Ελλάδας φώναζε: «Προδότη, αλήτη, η Μακεδονία είναι ελληνική».

Το συμβάν κινητοποίησε άμεσα την προσωπική ασφάλεια του Τσιπρα γιατί τους χάλασε το στημένο σκηνικό, απομάκρυνε άμεσα τη γυναίκα από το σημείο, η γυναίκα έφυγε σηκωτή και στη συνέχεια προσήχθη από την αστυνομία.





Το έγκλημα των ΡώSSων στο εργοστάσιο χαλυβουργίας του Αζοφστάλ

 


Στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τους λίγους εναπομείναντες ουκρανούς μαχητές στο εργοστάσιο Χαλυβουργίας του Αζοφστάλ.

Το έγκλημα των ΡώSSων κατακτητών του δικτάτορα Πούτιν μέσα σε φωτογραφίες.

Οι εικόνες είναι τραβηγμένες αυτή την εβδομάδα και αποτυπώνουν τις συνθήκες μέσα στις οποίες ζουν όσοι γενναίοι Ουκρανοί βρίσκονται κάτω από το χαλυβουργείο.

1.000 στρατιώτες παραμένουν παγιδευμένοι σε όλο και πιο δύσκολες συνθήκες στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ.














Θάνατος 7χρονου από την νόσο των λεγεωνάριων

 


Τον αιφνίδιο θάνατο του 7χρονου που κατέληξε στα επείγοντα του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» τη Θεσσαλονίκη, προσπαθούν να αιτιολογήσουν οι γιατροί.

Σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ανοικτό το ενδεχόμενο το παιδί να είχε προσβληθεί από τη νόσο των λεγεωνάριων που προκαλείται από τα κλιματιστικά.

Το αγοράκι πέθανε έπειτα από ανακοπή στα επείγοντα του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο», παρά τις προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών να το κρατήσουν στη ζωή.

Το παιδί, έφτασε στα επείγοντα του νοσοκομείου τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης με υψηλό πυρετό, σπασμούς και ακαμψία στα άκρα, ενώ όπως διαπιστώθηκε είχε χαμηλό αιματοκρίτη.

Ο 7χρονος διασωληνώθηκε αλλά παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, κατέληξε από ανακοπή δυόμιση ώρες αργότερα. 

Ο πρόεδρος εργαζομένων του Ιπποκράτειου, Γιώργος Δόντσιος ανέφερε πως το παιδί πήγε στο νοσοκομείο «με πυρετό και ημικωματώδη κατάσταση» και ότι «οι γιατροί έδωσαν μάχη επί δύο ώρες στα επείγοντα».

«Κατά τη διάρκεια της ανάνηψης, έριξε κορεσμό, αιματοκρίτη και μετά από 2,5 ώρες προσπαθειών δεν κατέστη δυνατό να τους κρατήσουμε στη ζωή» ανέφερε ο κ. Δόντσιος.

Στη σορό του άτυχου παιδιού θα διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή, για να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία θανάτου.

Μιλώντας στο Mega ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, σημείωσε πως από τα στοιχεία φαίνεται να είναι οξεία λοίμωξη.

«Φαίνεται ότι πρόκειται για κάποια οξεία λοίμωξη. Αν μιλάμε για τη νόσο των λεγεωνάριων πρόκειται για μια κεραυνοβόλο βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού, με θνητότητα μέχρι και 30%».

Όπως εξήγησε ο κ. Μαζάνης, το μικρόβιο αυτό βρίσκεται στα λιμνάζοντα νερά τόσο των κλιματιστικών όσο και των σωληνώσεων, και όταν βρει τις κατάλληλες συνθήκες «ξυπνάει» και προσβάλλει τον άνθρωπο.

Ο παιδίατρος είπε ότι οι κινήσεις που έγιναν από τους γονείς του 7χρονου ήταν σωστές αφού τον πήγαν κατευθείαν στον γιατρό.

«Υπάρχουν λοιμώξεις και μικρόβια που μπορούν να εξελιχθούν μέσα σε 1 – 2 ώρες και να απειλήσουν τη ζωή».



Συνάντηση του Πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία της Κίνησης Γαλλικών Επιχειρήσεων, στο Μέγαρο Μαξίμου

 


«Η σχέση Ελλάδας – Γαλλίας είναι ξεχωριστή. Είναι ξεχωριστή σε πολιτικό επίπεδο. Όπως γνωρίζετε, υπέγραψα με τον Πρόεδρο Macron μια συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης πέρυσι στο Παρίσι, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη γεωπολιτική παρουσία της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τον Πρόεδρο Macron διατηρώ μια πολύ προσωπική και στενή σχέση. Είναι ο πιο δημοφιλής ξένος ηγέτης στην Ελλάδα και θα έλεγα ότι η Γαλλία είναι ίσως η πιο δημοφιλής χώρα από όλες στην Ελλάδα, κάτι που πιστεύω ότι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν σκέφτεστε είτε να επεκτείνετε την παρουσία σας είτε να δραστηριοποιηθείτε πιο ενεργά στην Ελλάδα», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία της Κίνησης Γαλλικών Επιχειρήσεων (Mouvement des Entreprises de France – MEDEF), του μεγαλύτερου συνδέσμου επιχειρήσεων και βιομηχανιών της Γαλλίας.

«Το μήνυμα που λάβατε, ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει, είναι η αλήθεια. Αυτό δείχνει εμφανώς η συνολική απόδοση των μακροοικονομικών δεικτών, αλλά είναι επίσης και η αίσθηση που εισπράττεις όταν ταξιδεύεις απλά σε όλη τη χώρα», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εντυπωσιασμένοι με τον αέρα αλλαγής» που πνέει στην Ελλάδα, δήλωσαν οι Γάλλοι επιχειρηματίες, επισημαίνοντας ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον επιστρέφει στη χώρα, ως αποτέλεσμα της δουλειάς της ελληνικής κυβέρνησης.

«Αν κοιτάξετε τον αριθμό των ξένων εταιρειών, όχι μόνο γαλλικών, που επενδύουν στην Ελλάδα, είναι πράγματι αξιοσημείωτο πόσο γρήγορα επιτεύχθηκε αυτή η αλλαγή. Και αυτό που είναι επίσης ενδιαφέρον είναι ότι οι ξένες εταιρείες δεν επενδύουν μόνο σε τομείς όπου η Ελλάδα είχε ένα παραδοσιακό συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως ο τουρισμός και ενδεχομένως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εξετάζουν επίσης τους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, της υλικοτεχνικής υποστήριξης (logistics), της εκπαίδευσης, της υγείας, αποδίδοντας αξία στο γεγονός ότι αυτή η χώρα διαθέτει πολύ υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το τρέχον πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που καθιστά τη χώρα έναν ανταγωνιστικό επενδυτικό προορισμό.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ιδιαίτερα το πρόβλημα του κόστους της ενέργειας κι επανέλαβε ότι πρέπει να αναζητηθεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Πρόσφατα θεσπίσαμε ένα πολύ δυναμικό και ουσιαστικό πακέτο ώστε να μειωθούν οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας. Αλλά περιμένω επίσης η Ευρώπη να συντονίσει τις ενέργειές μας και να κατανοήσει ότι πρόκειται για μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση. Το κάναμε πέρυσι με το Ταμείο Ανάκαμψης και το πακέτο NextGenerationEU. Νομίζω ότι χρειάζεται να το κάνουμε ξανά για την ενέργεια», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των γαλλικών επιχειρήσεων εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τις νέες προοπτικές που δημιουργούνται και την εμπιστοσύνη τους στη μακροπρόθεσμη σταθερότητα, βιωσιμότητα και στο αναπτυξιακό δυναμικό της ελληνικής οικονομίας.

Στη συνάντηση μετείχαν εκπρόσωποι μερικών από τις μεγαλύτερες γαλλικές επιχειρήσεις, με επικεφαλής τον πρόεδρο του MEDEF Geoffroy Roux de Bézieux. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του συνδέσμου, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της L’ Oreal, Jean-Paul Agon, καθώς και στελέχη που εκπροσωπούν, μεταξύ άλλων, τις Airbus, Bollore, Bouygues Batiment International, Egis, Fives, Galileo Global, Idemia, Iveco France, Louis Dreyfus Armateurs Group, Naval Group, Ratp Development, Safran, Saur International, Sulo, Thales και Vinci Concessions.

Εκ μέρους του ΣΕΒ μετείχαν ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Γιώργος Ξηρογιάννης και ο Ευθύμιος Βιδάλης, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Στη συνάντηση ήταν παρών επίσης ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.




Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

Είναι χαρά μου που σας υποδέχομαι εδώ. Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψή σας. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και χαίρομαι που είχατε μια παραγωγική επίσκεψη μέχρι τώρα. Πράγματι, το μήνυμα που λάβατε, ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει, είναι η αλήθεια. Αυτό καταδεικνύει εμφανώς η συνολική απόδοση των μακροοικονομικών δεικτών, αλλά είναι επίσης και η αίσθηση που εισπράττεις όταν ταξιδεύεις απλά σε όλη τη χώρα, όταν συνομιλείς με τον μέσο πολίτη, όχι μόνο με υπουργούς, με τους επιχειρηματικούς σου εταίρους.

Και ξέρω ότι πολλοί από εσάς δραστηριοποιείστε στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια και θα ήθελα να ευχαριστήσω τις εταιρείες που παρέμειναν στην Ελλάδα κατά την πολύ δύσκολη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, όταν βιώσαμε τον δικό μας «οικονομικό εφιάλτη». Οι γαλλικές εταιρείες παραμένουν αφοσιωμένες στην Ελλάδα και είναι κάτι που εκτιμούμε πολύ.

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι η σχέση Ελλάδας – Γαλλίας είναι ξεχωριστή. Είναι ξεχωριστή σε πολιτικό επίπεδο. Όπως γνωρίζετε, υπέγραψα με τον Πρόεδρο Macron μια συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης πέρυσι στο Παρίσι, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη γεωπολιτική παρουσία της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με τον Πρόεδρο Macron διατηρώ μια πολύ προσωπική και στενή σχέση. Είναι ο πιο δημοφιλής ξένος ηγέτης στην Ελλάδα και θα έλεγα ότι η Γαλλία είναι ίσως η πιο δημοφιλής χώρα από όλες στην Ελλάδα, κάτι που πιστεύω ότι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν σκέφτεστε είτε να επεκτείνετε την παρουσία σας είτε να δραστηριοποιηθείτε πιο ενεργά στην Ελλάδα.

Βρισκόμαστε τώρα εν μέσω ριζικών γεωπολιτικών αλλαγών, αντιμετωπίζοντας μεγάλες προκλήσεις όσον αφορά το κόστος της ενέργειας και τον πληθωρισμό. Αλλά αυτή η κρίση, θεωρώ ότι δεν πρέπει να επισκιάσει τα συνολικά επιτεύγματα της χώρας τα τελευταία τρία χρόνια. Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, είχαμε λάβει από τον ελληνικό λαό μια πολύ σαφή εντολή για αλλαγή: βιώσιμη ανάπτυξη, βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των Ελλήνων, μείωση φόρων, προσέλκυση επενδύσεων και μείωση της ανεργίας δημιουργώντας νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Και παρ’ όλες τις δυσκολίες, έχουμε ανταποκριθεί σε αυτήν την εντολή μέχρι τώρα. Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε τη συνολική επίδοση της οικονομίας, αλλά θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα τη μείωση της ανεργίας, η οποία ήταν αξιοσημείωτη. Και η πορεία της ανεργίας είναι καθοδική, ώστε να τη μειώσουμε σε μονοψήφια επίπεδα. Αυτό οφείλεται στην εισροή ξένων επενδύσεων στη χώρα, αλλά και την αναζωογόνηση των ελληνικών επιχειρήσεων. Έπρεπε πάντα να ξεπεράσουμε τη μεγάλη πρόκληση να γεφυρώσουμε ένα πολύ βαθύ επενδυτικό έλλειμμα. Αν κοιτάξετε τις επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα, ήταν πολύ χαμηλό σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Αλλά αυτό αλλάζει. Αν κοιτάξετε τον αριθμό των ξένων εταιρειών, όχι μόνο γαλλικών, που επενδύουν στην Ελλάδα, είναι πράγματι αξιοσημείωτο πόσο γρήγορα επιτεύχθηκε αυτή η αλλαγή. Και αυτό που είναι επίσης ενδιαφέρον είναι ότι οι ξένες εταιρείες δεν επενδύουν μόνο σε τομείς όπου η Ελλάδα είχε ένα παραδοσιακό συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως ο τουρισμός και ενδεχομένως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εξετάζουν επίσης τους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, των logistics, της εκπαίδευσης, της υγείας, πραγματικά αποδίδοντας αξία στο γεγονός ότι αυτή η χώρα διαθέτει πολύ υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό.

Συνεπώς, ο λόγος που οι άνθρωποι επενδύουν στην Ελλάδα σήμερα δεν είναι μόνο επειδή έχουμε υπέροχο καιρό και επειδή, κατά τη γνώμη μου, το τουριστικό μας προϊόν είναι ασυναγώνιστο. Δεν επενδύουν στη χώρα μας μόνο επειδή έχουμε άφθονη αιολική και ηλιακή ενέργεια. Υπάρχουν και άλλες χώρες που έχουν παρόμοια πλεονεκτήματα. Αλλά αυτό που βρίσκουν στην Ελλάδα είναι ένα εργατικό δυναμικό με υψηλή κατάρτιση και εξειδίκευση. Έλληνες νεαρής ηλικίας, πολύ πρόθυμους να εργαστούν σκληρά για να εξασφαλίσουν ότι μπορούν να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Και πολλοί από αυτούς, όπως επισημάνατε, βρίσκονται σήμερα εκτός Ελλάδας και επιθυμούν να επιστρέψουν.

Έχουμε λοιπόν μια δεξαμενή ειδικευμένου εργατικού δυναμικού της τάξης των 500.000 νέων Ελλήνων που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και για πρώτη φορά επιδιώκουν να επιστρέψουν. Και μερικές φορές ο ευκολότερος τρόπος για να επιστρέψουν είναι να εργαστούν σε μια μεγάλη ξένη εταιρεία, όπως η δική σας. Αυτό κάνει τη μετάβαση πολύ πιο ομαλή. Συνολικά, λοιπόν, έχουμε λόγους να είμαστε ευχαριστημένοι με τις επιδόσεις της οικονομίας. Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά και τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας.

Μας απασχολεί πολύ το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας. Πρόσφατα θεσπίσαμε ένα πολύ δυναμικό και ουσιαστικό πακέτο ώστε να μειωθούν οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας και να αποσυνδεθούν οι τιμές του φυσικού αερίου από αυτές της ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που είχε οδηγήσει τους οικιακούς λογαριασμούς του ηλεκτρικού σε ύψος που δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί. Αλλά φυσικά, περιμένω επίσης η Ευρώπη να συντονίσει τις ενέργειές μας και να κατανοήσει ότι πρόκειται για μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση. Το κάναμε πέρυσι με το Ταμείο Ανάκαμψης και το πακέτο NextGenerationEU. Νομίζω ότι χρειάζεται να το κάνουμε ξανά για την ενέργεια.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα δώσουμε περισσότερα επιχειρήματα στους λαϊκιστές που υπάρχουν σε όλες τις κοινωνίες, ώστε να μας επιτίθενται και να προτείνουν τις πολύ απλοϊκές συνταγές τους ως αβάσιμες λύσεις σε πολύ περίπλοκα προβλήματα. Αλλά σε τελική ανάλυση, πρόκειται για έργο που αφορά τον μακροπρόθεσμο μετασχηματισμό ολόκληρης της χώρας. Ήμουν πάντοτε πολύ σαφής ότι όταν μιλάμε για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται να εφαρμόσουμε πρόκειται για ένα σχέδιο που, ελπίζουμε να έχει δημιουργήσει μία εντελώς διαφορετική Ελλάδα έως το 2030. Μέχρι τότε πρέπει να έχουμε ξεπεράσει τους περισσότερους εταίρους μας στην ΕΕ και να αναμορφώσουμε πραγματικά τη χώρα. Να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε, τον τρόπο που συνεργαζόμαστε με το κράτος, τον πώς χρησιμοποιούμε την ψηφιακή τεχνολογία και υιοθετούμε την πράσινη μετάβαση. Αυτό είναι κάτι που εξακολουθεί να μας προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον.

Και θεωρώ ότι το επιτελείο μας είναι πολύ συγκεντρωμένο στον στόχο του και πολύ δραστήριο. Πιστεύω ότι έχουμε δημιουργήσει μια καλή ομάδα και είμαστε όλοι αφοσιωμένοι στο έργο μας για τον μετασχηματισμό της χώρας. Και ειλικρινά, θέλουμε όλοι να γίνετε τμήμα του δικού μας success story και να παρουσιάσετε τα επιχειρήματα αυτά και στις μικρότερες επιχειρήσεις. Θα χαρώ πολύ να σας επισκεφθώ στη Γαλλία, εάν το πρόγραμμά μου το επιτρέψει. Οι μεγάλες εταιρείες, πιστεύω, γνωρίζουν τι συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει μια σειρά από εταιρείες κάτω από τις μεγάλες πολυεθνικές, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν στο εξωτερικό και θα μπορούσαν να στραφούν στην Ελλάδα ή τα Βαλκάνια. Γιατί η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου για τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, και αποτελεί φυσική βάση για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους. Σας παρακαλούμε, λοιπόν, να μεταφέρετε στους συνεργάτες σας την πρόσκληση αυτή και θα χαρούμε πολύ να υποδεχτούμε ακόμη περισσότερες γαλλικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Ο Πρέσβης σας κάνει εξαιρετική δουλειά και αποτελεί -όπως πρέπει άλλωστε- θερμό υποστηρικτή των γαλλικών επιχειρηματικών συμφερόντων στη χώρα μας. Θα κλείσω όμως με ό,τι είπα στην αρχή. Ελλάδα και Γαλλία μοιράζονται μία ειδική σχέση και έναν ιδιαίτερο δεσμό που δημιουργεί μια πολύ θετική ατμόσφαιρα όταν γαλλικές επιχειρήσεις επενδύουν ή κάνουν δουλειές στην Ελλάδα. Και φυσικά, κάποιοι από εσάς έχετε εκτιμήσει τόσο πολύ τη χώρα μας που έχετε μάθει και τη γλώσσα. Δεν περιμένουμε βεβαίως από όλους σας να κάνετε το ίδιο, αλλά ποτέ δεν είναι αργά!

Αντιμετωπίζουμε την Ελλάδα όχι απλώς ως μια χώρα όπου μπορείτε να περάσετε υπέροχες καλοκαιρινές διακοπές, αλλά ως μια χώρα όπου μπορείτε να ζήσετε ολόκληρο τον χρόνο. Μια χώρα όπου μπορείτε να αναπτύξετε επιχειρήσεις. Και, ασφαλώς, μια χώρα που, όπως είπα, είναι βάση για την περαιτέρω επέκτασή σας σε ολόκληρη την περιοχή μας.



Πρώτη φορά αγροτικές αποζημιώσεις τέσσερις μήνες μετά την καταστροφή

 



Προκαταβολή έως 60% της εκτιμηθείσας αποζημίωσης θα δοθεί στους πληγέντες από τον παγετό του Ιανουαρίου του 2022, δηλαδή μόλις τέσσερις μήνες μετά την καταστροφή, από τον ΕΛΓΑ.

Για να δοθεί η αποζημίωση κατετέθη τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στον Οργανισμό, με στόχο να καταβάλει προκαταβολές εντός του Μαΐου.  Στη συνέχεια έως  30 Ιουνίου, αναμένονται τα πλήρη πορίσματα των εξατομικευμένων ελέγχων για να ακολουθήσει η εξόφληση.

Για να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι εκτιμήσεις αυξάνεται το ποσό των αποζημιώσεων των εκτιμητών από 2.400 € σε 4.800 €. και τους δίνεται η δυνατότητα εργασίας και το Σαββατοκύριακο.



Πιο γρήγορα η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις

 


Επιταχύνεται και απλουστεύεται η διαδικασία υποβολής της Αίτησης-Μηχανογραφικού Δελτίου για τους υποψηφίους με σοβαρές παθήσεις που επιθυμούν να εισαχθούν σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Τα προηγούμενα χρόνια η υποβολή Μηχανογραφικού των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις που εισάγονται στα ΑΕΙ σε ποσοστό 5% καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων, ξεκινούσε αρχές Σεπτεμβρίου και τα αποτελέσματά τους εκδίδονταν στα μέσα Οκτωβρίου - παλαιότερα είχαν εκδοθεί ακόμη και Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα οι νέοι φοιτητές να ξεκινούν τις σπουδές τους από μειονεκτική θέση, χάνοντας ουσιαστικά το πρώτο εξάμηνο, με ψυχολογικές, οικονομικές, κοινωνικές και άλλες επιπτώσεις.

Ικανοποιώντας πάγιο αίτημα των υποψηφίων για έκδοση αποτελεσμάτων το ίδιο χρονικό διάστημα με τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων, η υπουργός Παιδείας υπέγραψε υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία:

Η διαδικασία υποβολής της Αίτησης-Μηχανογραφικού Δελτίου των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις θα πραγματοποιείται εφεξής το μήνα Μάιο.

Τα αποτελέσματα θα εκδίδονται το ίδιο διάστημα με τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Οι επιτυχόντες θα μπορούν πλέον να εγγράφονται ηλεκτρονικά και να αποστέλλουν στις Γραμματείες των σχολών επιτυχίας τα δικαιολογητικά τους με ταχυδρομική αποστολή, χωρίς να απαιτείται μετακίνησή τους.




Πρωτοβουλίες για την πλήρωση των κενών θέσεων εργασίας στον τουριστικό τομέα και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας

 


Δέσμη πρωτοβουλιών για την άμβλυνση του προβλήματος της έλλειψης εργαζόμενων στον τομέα του τουρισμού και τη διασφάλιση της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας στο χώρο των τουριστικών υπηρεσιών, αποφασίστηκε σε σύσκεψη που είχαν χθες οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Τουρισμού και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.  Ανάμεσα στ’ άλλα αποφασίστηκε:

Οι τουριστικές επιχειρήσεις να υποβάλουν μέχρι τις 31 Μαΐου τις κενές θέσεις ανά ειδικότητα στην πλατφόρμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), οι σύμβουλοι της οποίας θα υποδείξουν τους εγγεγραμμένους ανέργους στο Μητρώο ανέργων, για την κάλυψη των θέσεων μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Θα προγραμματιστούν κλαδικές ημέρες καριέρας, ενώ, παράλληλα, η Μονάδα Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων της ΔΥΠΑ θα παρέχει απευθείας υπηρεσίες εύρεσης προσωπικού σε επιχειρήσεις με 50 και άνω υπαλλήλους.

Το ΣΕΠΕ ξεκινά άμεσα στοχευμένους ελέγχους στους τουριστικούς προορισμούς -στο σύνολο των τουριστικών υπηρεσιών- με στόχο τη διασφάλιση της τήρησης της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, τις αμοιβές και το χρόνο εργασίας.

Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία που ισχύει ως το τέλος του 2022 είναι υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες και εργαζόμενους του κλάδου.

Η Κυβέρνηση ενθαρρύνει εργαζόμενους και εργοδότες σε όλους τους κλάδους που σχετίζονται με την παροχή τουριστικών υπηρεσιών, να προχωρήσουν σε αντίστοιχες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και, με βάση τη σύσταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την εργοδοτική πλευρά, να αυξηθούν οι αμοιβές των εργαζομένων που δεν καλύπτονται από την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού.




Τραπεζικός υπάλληλος ο στημένος απο αριστερούς; Να δημιουργήσει επεισόδια στο ΑΠΘ

 


Προσπάθησαν αριστεροί και ακροαριστεροί να τον χρεώσουν στην αστυνομία, αναφέροντας τον ως ασφαλίτη που ενήργησε για να δημιουργηθούν επεισόδια στο ΑΠΘ.

Μόνο ασφαλίτης δεν απεδείχθη ο 48χρονος τραπεζικός υπάλληλος, που προκάλεσε επεισόδιο μεταξύ των ανδρών των ΜΑΤ και φοιτητών έξω από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ.

Στα sosial τα γνωστά ακροαριστερά και αριστερά τρόλ, μιλούσαν για να δημιουργήσουν εντυπώσεις που εξυπηρετεί το αφήγημα τους για «ύποπτες» ενέργειες του 48χρονου, ενώ άλλοι ανέφεραν την υποψία ότι πρόκειται για «ασφαλίτη», που προκάλεσε την αστυνομία, με σκοπό να γίνει επέμβαση και να λήξει έτσι βίαια η διαμαρτυρία των αντιδρώντων στην κατασκευή βιβλιοθήκης στον χώρο του Βιολογικού.

Ο 48χρονος τελικά δεν έχει... καμία σχέση με την αστυνομία, γιατί τον βρήκαν και τον συνέλαβαν. Όπως αποδείχθηκε έχει την πάθηση των Συριζαίων να λέει ψέματα και να προσπαθήσει να εξαπατήσει αφού, καθηγητές, φοιτητές και δημοσιογράφοι τον ρωτούσαν επί ώρα με ποια ιδιότητα βρισκόταν εκεί και ο ίδιος έδωσε διάφορες απαντήσεις, ότι είναι καθηγητής δημοσιογραφίας ενώ λίγο αργότερα είπε ότι βρίσκεται εκεί ως απόφοιτος του ΑΠΘ.

Ο 48χρονος προκαλούσε τους αστυνομικούς και ζητούσε να φύγουν από το πανεπιστήμιο, δεν δίστασε να πλησιάσει ένα αστυνομικό της διμοιρίας των ΜΑΤ του έπιασε το σακίδιο, ρωτώντας αν τα ΜΑΤ φοράνε παντελόνια. Αμέσως οι αστυνομικοί αντέδρασαν απωθώντας τον 48χρονο και τους φοιτητές με δακρυγόνα. Ακολούθησε ένταση.



Ο 48χρονος τελικά είναι τραπεζικός υπάλληλος και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Εχθές το πρωί οδηγήθηκε στον εισαγγελέα με την κατηγορία της έργω εξύβρισης και εν συνεχεία ζήτησε και πήρε αναβολή για την εκδίκαση της υπόθεσής του.



Σε λειτουργία η πλατφόρμα υποβολής επενδυτικών προτάσεων για χρηματοδότηση μέσω δανείων από το «Ελλάδα 2.0»

 


Ξεκίνησε, Τρίτη 10 Μαΐου, η λειτουργία της πλατφόρμας που υποστηρίζει την ηλεκτρονική υποβολή των επενδυτικών σχεδίων για δανειακή χρηματοδότηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Η νέα πλατφόρμα:

Επιτρέπει, πλέον, στις υποβολές επενδυτικών σχεδίων να γίνονται και ηλεκτρονικά και αποτελεί την κεντρική πύλη εισόδου για τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα αξιολογηθούν για να λάβουν την ιδιαίτερα ευνοϊκή χρηματοδότηση, χάρη στους δανειακούς πόρους του «Ελλάδα 2.0».

Είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, ώστε να παρέχει ταχύτητα και επαρκή ενημέρωση των επενδυτών – χωρίς άλλες παρεμβάσεις – και να δίνει δυνατότητα γρήγορων εκταμιεύσεων.

Επιπρόσθετα, είναι έτσι διαμορφωμένη, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή διαφάνεια και πληροφόρηση των επενδυτών. Μέσω της πλατφόρμας γίνεται έλεγχος και για τα ζητήματα σώρευσης.

Οι επενδυτές μπορούν, πλέον, να ανεβάζουν τα επενδυτικά τους σχέδια και μέσω της πλατφόρμας, ενώ από 1η.6.2022 καθίσταται υποχρεωτική η χρήση της για την κατάθεση των επενδυτικών σχεδίων.

Επισημαίνεται ότι το δανειακό σκέλος του «Ελλάδα 2.0», ύψους 12,7 δισ. ευρώ, θα οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων, μέσα στα επόμενα χρόνια, επιτρέποντας τη διατήρηση ενός υψηλού ρυθμού ανάπτυξης, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν διεθνώς.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και νομικής μορφής, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να λάβουν για την επένδυσή τους έως το 50% του κόστους από πόρους του «Ελλάδα 2.0», με σταθερό επιτόκιο που σήμερα είναι 0,35%, όπως ορίζεται στη σχετική Υπουργική Απόφαση.

Οι επενδύσεις του «Ελλάδα 2.0» επικεντρώνονται στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, δεδομένου ότι το 37% των δαπανών τους θα αφορούν στο κλίμα και το 20% στην προώθηση της ψηφιακής μετάβασης των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” προχωράει με αυξανόμενη δυναμική. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση:

Η λειτουργία της πλατφόρμας για τα δάνεια του Προγράμματος αποτελεί σημαντική εξέλιξη.

Προηγήθηκε, προχθες, η ανακοίνωση των αποφάσεων που ανεβάζουν στα 10 δισ. ευρώ και πλέον τον συνολικό προϋπολογισμό των έργων που έχουν ενταχθεί, έως σήμερα, στο Ταμείο Ανάκαμψης.




34% σε σχέση με το 2018 η μείωση του ΕΝΦΙΑ

 



Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που κορόιδευε και εξαπατούσε ότι θα τον καταργήσει, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της και συνέχισε με δεύτερη μείωση που απεικονίζεται στα φετινά  εκκαθαριστικά, τα οποία παρουσιάζουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 13% σε σχέση με πέρυσι και 34% σε σχέση με το 2018. Έτσι, ενώ η προεκλογική υπόσχεση της Νέας Δημοκρατίας ήταν να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 30%, η μείωση είναι τώρα μεγαλύτερη κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Συνολικά το ύψος του ΕΝΦΙΑ φτάνει φέτος τα 2,23 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 920 εκατ. ευρώ σε σχέση με ό,τι είχε βεβαιωθεί το 2018 από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδόν 8 στους 10 συμπολίτες μας θα δουν μειωμένο  φόρο για τα ακίνητά τους, το 14% θα πληρώσει τον ίδιο φόρο με πέρυσι και περίπου το 6% του συνόλου θα δει αύξηση που για τους μισούς δεν θα ξεπερνά τα 50 ευρώ.

Είναι σημαντικό ότι ο ΕΝΦΙΑ περιορίζεται σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος κατά 380 εκατ. ευρώ παρά τη σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών που ουσιαστικά συνιστά αύξηση της περιουσίας των πολιτών. Ενώ δηλαδή αυξάνεται η περιουσία τους, οι πολίτες πληρώνουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Σημειώνεται ότι η αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών, αυξήθηκε κατά 94 δισ. ευρώ και έφτασε στα 577 δισ. ευρώ.

Ο νέος μειωμένος ΕΝΦΙΑ μπορεί να πληρώνεται σε 10 δόσεις ώστε να διευκολύνονται οι πολίτες στην καταβολή του.