Σάββατο 23 Απριλίου 2022

ΗΠΑ: Τα όπλα κυρίαρχη αιτία θανάτου παιδιών και εφήβων το 2020


 

Τα όπλα ξεπέρασαν τα τροχαία ως κυρίαρχη αιτία θανάτων παιδιών και εφήβων στις ΗΠΑ μέσα στο 2020, όπως προκύπτει από μια νέα έρευνα, την οποία δημοσιεύει το BBC.

Σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC), περισσότεροι από 4.300 νεαροί Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους από τραύματα που τους προκάλεσαν όπλα μέσα στο 2020.

Ενώ οι αυτοκτονίες συμπεριλαμβάνονται σε αυτό τον απολογισμό, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ανθρωποκτονίες έχουν προκαλέσει την πλειονότητα των θανάτων που συνδέονται με όπλα.

Περισσότερα από 390 εκατομμύρια όπλα ανήκουν σε αμερικανούς πολίτες.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal Medicine, η αύξηση των θανάτων που συνδέονται με όπλα μεταξύ των Αμερικανών στις ηλικίες ενός έως 19 ετών εντάσσεται στη συνολική αύξηση 33,4% των ανθρωποκτονιών με όπλα σε εθνικό επίπεδο.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο, το ποσοστό των αυτοκτονιών με όπλα στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1,1%.

Το συνολικό ποσοστό των θανάτων που προκλήθηκαν από όπλα για διάφορους λόγους–αυτοκτονίες, ανθρωποκτονίες, ακούσιοι φόνοι ή αδιευκρίνιστοι–μεταξύ των παιδιών και των εφήβων αυξήθηκε κατά 29,5%.

Κατά τα προηγούμενα χρόνια οι θάνατοι που συνδέονταν με όπλα βρίσκονταν στη δεύτερη θέση ως κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των νεαρών Αμερικανών με τα τροχαία να βρίσκονται στην πρώτη.

Τα τροχαία, ωστόσο, μειώθηκαν στη διάρκεια του χρόνου και το 2020 περίπου 3.900 Αμερικανοί κάτω των 19 ετών έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο.

Τα περιστατικά υπερβολικής δόσης και δηλητηρίασης από ναρκωτική ουσία αυξήθηκαν κατά 83,6% από το 2019 ως το 2020 και σήμερα είναι η τρίτη κυρίαρχη αιτία θανάτου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε νωρίτερα τον Απρίλιο διαπίστωσε ότι 954 νέοι πέθαναν από υπερβολική δόση το 2020 σε σύγκριση με 492 το 2019.

Η βία με όπλα στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί από τις αρχές του 2020 που ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού.

Μια ξεχωριστή έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine τον Φεβρουάριο, διαπίστωσε ότι 7,5 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ–ποσοστό λόγο μικρότερο από το 3% του πληθυσμού–αππέκτησαν για πρώτη φορά όπλο στη διάρκεια της πανδημίας–από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο του 2021.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για το Πάσχα

 



Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε με ανάρτησή του στο Τουίτερ τις ευχές του για τις ημέρες του Πάσχα, μιλώντας για «την άνοιξη της πατρίδας και κάθε ελληνικής οικογένειας».

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού:



Συνελήφθησαν δύο Ρομά που πυροβολούσαν στη μέση του δρόμου


 

Συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, βραδινές ώρες της 22-4-2022 στο Ζεφύρι, από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, δύο ημεδαποί (23χρονος και 18χρονος) για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, ανωτέρω αστυνομικοί που περιπολούσαν στην περιοχή του Ζεφυρίου, άκουσαν πυροβολισμούς και άμεσα έσπευσαν στο σημείο από όπου προέρχονταν. Εκεί, εντόπισαν αυτοκίνητο ακινητοποιημένο στη μέση του δρόμου και τους κατηγορουμένους να έχουν εξέλθει αυτού και να φέρουν όπλα, στραμμένα προς τον ουρανό.

Άμεσα ακινητοποιήθηκαν και σε έλεγχο που τους πραγματοποιήθηκε, βρέθηκαν στην κατοχή τους και εντός του αυτοκινήτου:

- πιστόλια κρότου,

- γεμιστήρες,

24- φυσίγγια κρότου και

- μεταλλικοί προσαρμογείς για εκτόξευση φωτοβολίδων.

Από το οδόστρωμα περισυλλέχθηκαν -19- κάλυκες από φυσίγγια κρότου.

Επιπρόσθετα, κατασχέθηκε το εν λόγω αυτοκίνητο ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.



Ελεύθερος ο 15χρονος που σκότωσε τον φίλο του


 

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης για το τραγικό περιστατικό με τον 15χρονο που πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον συνομήλικο φίλο του, το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής (22/4), στον Εύοσμο.

Ο 15χρονος που σκότωσε με το κυνηγετικό όπλο τον φίλο του και ο 56χρονος πατέρας του αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς όρους. Η εισαγγελέας ζήτησε να γίνει περαιτέρω έρευνα για να διακριβωθούν οι συνθήκες της ανθρωποκτονίας.

Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης ενώ στο σημείο μετέβη συνεργείο της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος.




Πόλεμος στην Ουκρανία: Αδιέξοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες και ρωσικές βλέψεις ως τη Μολδαβία

 


Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η Ρωσία θέλει να εισβάλει σε άλλες χώρες - Ο Πούτιν θέλει μία σαφή και ξεκάθαρη νίκη μέχρι τις 9 Μαΐου - Συνεχίζονται οι επιχειρήεις του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς

Όχι μόνο δεν φαίνεται οποιαδήποτε προοπτική για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, όπως ξεκαθάρισε τη Μεγάλη Παρασκευή το Κρεμλίνο, αλλά στο πεδίο του πολέμου μπαίνουν και νέα σχέδια του Βλαντιμίρ Πούτιν, που σχετίζονται με τον πλήρη έλεγχο πέραν του Ντονμπάς και της νότιας Ουκρανίας, ώστε η Ρωσία να αποκτήσει πρόσβαση στην Υπερδνειστερία, μία περιοχή στην Μολδαβία, με ισχυρό φιλορωσικό αυτονομιστικό κίνημα.

Εντείνεται έτσι η ανησυχία ότι έναν πόλεμο μακράς διάρκειας στην περιοχή – θα διαρκέσει έως το τέλος του 2023 εκτίμησε ο Μπόρις Τζόνσον - και επανέρχονται οι φόβοι για ρωσικό επεκτατισμό, η εκδήλωση του οποίου είχε την εισβολή στην Ουκρανία μόνο για αρχή.

Η αποκάλυψη που έκανε χθες ένας Ρώσος στρατηγός, ο Ρουστάμ Μινεκάγεφ, προκάλεσαν σοκ και ήδη πολλές αντιδράσεις. Δήλωσε με έναν απροκάλυπτο τρόπο ότι η Μόσχα θέλει να πάρει «τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς (ανατολικά) και του ουκρανικού νότου» και εξήγησε ότι έτσι ανοίγει «ένας διάδρομος προς την Υπερδνειστερία, όπου παρατηρούμε επίσης περιστατικά καταπίεσης του ρωσόφωνου πληθυσμού και θα επιτρέψει να προσφέρει βοήθεια».

Σημειωτέον ότι η Υπερδνειστερία συνορεύει στα ανατολικά της με τη νότια Ουκρανία και διοικείται εν πολλοίς από το 1992 από φιλορώσους αυτονομιστές, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ουσιαστικά ένα de facto κράτος.

Με αφορμή τις δηλώσεις Μινεκάγεφ ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι προειδοποίησε τη νύχτα ότι η Μόσχα θέλει να εισβάλει σε άλλες χώρες. Φανερά ανήσυχη η κυβέρνηση της Μολδαβίας κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή στο Κισινάου για να διαμαρτυρηθεί για τις δηλώσεις του στρατηγού Μινεκάγεφ.

Η Μολδαβία «θεωρεί αυτές τις δηλώσεις αβάσιμες και αντιφατικές με τη στήριξη της Ρωσίας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας και καλεί τη Μόσχα «να σεβαστεί την αρχή ότι η Μολδαβία είναι μία ουδέτερη χώρα».

Σφοδρές οι ρωσικές επιθέσεις – τέλμα στις ειρηνευτικές συνομιλίες

Στο μεταξύ στο πεδίο οι επιθέσεις του ρωσικού στρατού συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν μεγάλη αποθήκη με όπλα και πυρομαχικά στο Χάρκοβο. Οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία επίσης μαίνονται, παρά τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός λόγω του ορθόδοξου Πάσχα.

Τόσο σε πόλεις του Ντονέτσκ, όσο και του Λουχάνσκ οι ρωσικές επιχειρήσεις συνεχίζονται, καθώς ενισχύεται η αίσθηση ότι ο Πούτιν θέλει μία σαφή και ξεκάθαρη νίκη μέχρι τις 9 Μαΐου, όταν και γιορτάζεται η επέτειος της επικράτησης επί του γερμανικού ναζιστικού στρατού στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως δήλωνε χθες ευρωπαίος αξιωματούχος «οι επόμενες δύο εβδομάδες πιθανόν να είναι καθοριστικές για τον πόλεμο», προσθέτοντας ότι «πιθανόν να δούμε μια πολύ σημαντική αύξηση στην σφοδρότητα των ρωσικών στρατιωτικών επιθέσεων στα ανατολικά».

Αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εκτίμησε από την Ινδία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ότι είναι πιθανό ο πόλεμος στην Ουκρανία να διαρκέσει ως το τέλος του 2023. Όπως εξήγησε «ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει τεράστιο στρατό, έκανε ένα καταστροφικό λάθος και η μοναδική επιλογή που έχει τώρα είναι να συνεχίσει να προσπαθεί να χρησιμοποιεί την φρικτή μέθοδό του, που βασίζεται στο πυροβολικό, για να προσπαθήσει να συνθλίψει τους Ουκρανούς». Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν φαίνεται πιθανή αυτή τη στιγμή μία ρεαλιστική διαπραγμάτευση.

Η εκτίμηση του Μπόρις Τζόνσον δεν είναι στον αέρα. Περίπου την ίδια ώρα που έκανε τις δηλώσεις αυτές, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωνε ότι «οι συνομιλίες της Μόσχας με το Κίεβο βρίσκονται σε τέλμα και δεν έχουν οδηγήσει σε καμία ξεκάθαρη πρόοδο». Εξέφρασε δε αμφιβολίες σχετικά με τη βούληση της ουκρανικής ηγεσίας να συνεχίσει αυτές τις διαπραγματεύσεις. «Είναι πολύ περίεργο για εμένα να ακούω καθημερινά δηλώσεις, μεταξύ άλλων από τον πρόεδρο της Ουκρανίας και τους συμβούλους του, που δίνουν την εντύπωση ότι δεν έχουν καθόλου ανάγκη αυτές τις διαπραγματεύσεις», τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Νωρίτερα και ο ίδιος ο Πούτιν είχε δηλώσει σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ότι «η Ουκρανία είναι απρόβλεπτη στις διαπραγματεύσεις και δεν εμφανίζεται έτοιμη για κοινά αποδεκτή λύση». Υπό αυτές τις συνθήκες είναι αβέβαιο εάν θα καταφέρει κάτι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος θα μεταβεί την Τρίτη στη Μόσχα για να συναντήσει τον Πούτιν και την Πέμπτη στο Κίεβο για να μιλήσει με τον Ζελένσκι.


protothema.gr



Η Standard & Poor's αναβάθμισε την Ελληνική οικονομία από ΒΒ σε BB+

 


Η Standard & Poor's αναβάθμισε κατά 1 βαθμίδα το αξιόχρεο της Ελλάδας κι έτσι η ελληνική οικονομία απέχει, πλέον, μόλις ένα «σκαλοπάτι» από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας!

Η αναβάθμιση σε ΒΒ+ από ΒΒ, αποτελεί θετική έκπληξη για ολόκληρη την Ευρώπη, επειδή ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s ανακοίνωσε ότι βελτιώνει την αξιολόγησή του για την Ελλάδα, σε μια ιδιαίτερα κρισιμη και αρνητική συγκυρία: εν καιρώ πολέμου, στον απόηχο της πανδημίας και εν μέσω τεράστιας ενεργειακής και κοινωνικής κρίσης.

Είναι η 2η αναβάθμιση μάλιστα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, τον Απρίλιο, την ελληνική Οικονομία είχε αναβαθμίσει και ο καναδικός οίκος DBRS.

Το βασικό στοιχείο, που οδήγησε στην απόφαση αναβάθμισης του αξιόχρεου, είναι οι προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης της Ελλάδας, βάσει του πλάνου των μεταρρυθμίσεων που ήδη εφαρμόζονται.

Επιπλέον, σε αντίθεση π.χ. με το ΔΝΤ που έδειξε να αγνοεί τις θετικές επιπτώσεις από το «πακέτο» των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, αναγνωρίζεται η πρόσθετη δυναμική που δίνει στην Ελλάδα, έτσι ώστε να κάνει το άλμα προς τα εμπρός.

Αναφορά γίνεται, επίσης, στην προσήλωση προς τη δημοσιονομική σταθερότητα και στη σταθερή μείωση των κόκκινων δανείων, παρά τους προβληματισμούς που γεννά η νέα κρίση. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω διασφαλίζει, άλλωστε, μεσομακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του πολύ υψηλού χρέους, που έχει, όμως, σαφώς καλύτερο προφίλ από τα αντίστοιχα των εταίρων μας στη Ν. Ευρώπη.

Τα βήματα προόδου γίνονται παρότι στην ευρωπαϊκή οικονομία επικρατεί τεράστια αβεβαιότητα. Η νέα αναβάθμιση έρχεται μετά την εντυπωσιακά καλύτερη από το αναμενόμενο δημοσιονομική επίδοση της χώρας, καθώς -σύμφωνα με την Eurostat- το 2021 έκλεισε με 3 δισ. ευρώ μικρότερο πρωτογενές έλλειμμα από όσο είχε προβλέψει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό.

Στρατηγικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα

«O οίκος αξιολόγησης “S&P Global Ratings” προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, κατά μία βαθμίδα.

Έτσι γίνεται ο τρίτος οίκος αξιολόγησης, και δεύτερος από τους επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που τοποθετεί τη χώρα ένα, μόλις, “σκαλοπάτι” πριν την επενδυτική βαθμίδα.

Πρόκειται δε για την 9η – κατά σειρά – αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία δυόμισι χρόνια, παρά τις διαδοχικές και επάλληλες κρίσεις.

Η παραπάνω θετική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα – και, ταυτοχρόνως, επιστέγασμα – της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, της διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων, της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών, της βελτίωσης της ποιότητας του πλούτου της χώρας μέσω της αύξησης επενδύσεων και εξαγωγών, της μείωσης των “κόκκινων” δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, της συρρίκνωσης της ανεργίας, της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Ωστόσο, δεν παραγνωρίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις, τους κινδύνους και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν το τελευταίο διάστημα οι διεθνείς εξελίξεις.

Γι’ αυτό, συνεχίζουμε με υπευθυνότητα και σύνεση να ενισχύουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στον βέλτιστο εφικτό βαθμό, ενώ παράλληλα παραμένουμε πιστοί στην κεντρική μας στόχευση για την επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία πολλών, καλών θέσεων εργασίας και την περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Το καθεστώς αμόλησε την Ζαχάροβα να προκαλέσει την Ελλάδα

 


Δεν είναι η πρώτη φορά που το καθεστώς του δικτάτορα Πούτιν, αμολάει την Ζαχάροβα να προκαλέσει χώρες που είναι κατά της σφαγής που έχει διατάξει ο αιμοδιψής Ρώσος πρόεδρος.

Αφορμή για τη νέα επίθεση η απέλαση Ρώσων διπλωματών από τη χώρα μας, την οποία η Ζαχάροβα συνδέει με την επίσκεψη της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ στην Ελλάδα την ίδια περίοδο.

Μέσω του λογαριασμού της στο Telegram, η Ζαχάροβα συνδέει και καλά την απέλαση των διπλωματών με την επίσκεψη της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ στην Ελλάδα την ίδια περίοδο, και όχι για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει καθημερινά η Ρωσία στην Ουκρανία. Στις 6 Απριλίου, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι 12 μέλη διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Ρωσίας στην Ελλάδα απελαύνονται και χαρακτηρίζονται ως personae non gratae στην Ελλάδα.

Στην ίδια ανάρτηση, φτάνει στο σημείο να συνδέσει την 6η Απριλίου με την επίθεση των Ναζί το 1941 και διερωτάται αν η επιλογή είναι συμπτωματική ή πρόκειται για έναν «διαβολικά ακριβή υπολογισμό».

Η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ κάνει λόγο και για τις σχέσεις των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι «το ελληνικό κράτος, που δημιουργήθηκε χάρη στη βοήθεια της Ρωσίας με πρώτο ηγέτη τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας έμεινε ουσιαστικά χωρίς διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα μας».

«Και αυτό παρά το γεγονός ότι μοιραζόμαστε την πίστη με τους Έλληνες, κληρονομούμε την ίδια παράδοση και γενικά δεν αρνηθήκαμε ποτέ να βοηθήσουμε τους Έλληνες φίλους μας», τονίζει, υπενθυμίζοντας την περσινή βοήθεια στην κατάσβεση των φωτιών.

Μάλιστα, η Ζαχάροβα ανέφερε ότι ενέργειες όπως η απέλαση των Ρώσων διπλωματών για λόγους ευρωατλαντικής αλληλεγγύης διαγράφουν το κοινό παρελθόν των δύο λαών. «Δεν είναι καν κακό που η ευρωατλαντική αλληλεγγύη διαγράφει το παρελθόν, τελικά το ποιον τιμά κανείς είναι κυρίαρχη επιλογή του έθνους. Είναι κακό που στερεί από τους ανθρώπους και τους λαούς το μέλλον, την ανεξαρτησία και το δικαίωμα σε αυτήν την κυρίαρχη επιλογή», σημείωσε.