Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

Πέθανε ο πρώην υπουργός Αντώνης Φούσας

 


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο πρώην υπουργός Αντώνης Φούσας νικημένος από τον Καρκίνο.

Ο κ. Φούσας είχε διαγνωστεί με νευροενδοκρινή καρκίνο κύστεως ταχύτατης εξέλιξης πριν από τρεις μήνες. 

Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση της υγείας τους επιδεινώθηκε ραγδαία εξαιτίας κάποιων επιπλοκών.

Γεννήθηκε στη Ρεπετίστα Ιωαννίνων, σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες. Από το 1974 ήταν μάχιμος δικηγόρος μέχρι και πριν από περίπου ένα μήνα όταν και επιδεινώθηκε η κατάστασή του.

Εκτός από τη δικηγορία, ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική. Ήταν Υπουργός στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση του Ιωάννη Γρίβα, στην Οικουμενική Κυβέρνηση αλλά και στην Κυβέρνηση προσωπικοτήτων του Ξενοφώντα Ζολώτα.

Επί σειρά ετών ήταν Βουλευτής Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία, με πολλές δράσεις για την τοπική κοινωνία και τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.



Διεθνή απομόνωση το Netflix ανέστειλε τη λειτουργία του στη Ρωσία

 


Σε διεθνή απομόνωση σε όλα τα επίπεδα οδηγείται η Ρωσία, καθώς η διεθνής κοινότητα αντιδρά δυναμικά στην εισβολή των στρατευμάτων του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Στη λίστα των εταιρειών που έχουν αναστείλει τις λειτουργίες και τις δραστηριότητές τους προστέθηκε και το Netflix. 

Το NETFLIX ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη λειτουργία του στη Ρωσία, δίχως να διευκρινίζει αν και πότε θα επανέλθει.



Άνδρας πήγε να φύγει από την Ουκρανία ντυμένος γυναίκα αλλά τον… τσάκωσαν

 


Δραματικές είναι οι εικόνες που καταγράφονται στην πόλη Λβιβ της Ουκρανίας που καταφεύγουν οι άμαχοι Ουκρανοί πολίτες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην χώρα.

Στον σιδηροδρομικό σταθμό σταματούν τα τρένα από τα βάθη της εμπόλεμης χώρας. Όσοι αποβιβάζονται έχουν συνήθως τρεις επιλογές: Είτε να μείνουν σε κάποια από τα ξενοδοχεία της πόλης -τα οποία πάντως στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν πλέον γεμίσει- είτε να ψάξουν κάποιο δρομολόγιο λεωφορείου προς τα σύνορα με Πολωνία ή με Ρουμανία, είτε να προσπαθήσουν να μπουν στο πρώτο διαθέσιμο τρένο προς το Πρσέμισλ της Πολωνίας.

Τις τελευταίες ώρες μάλιστα έχει γίνει και ένας χαμός στα social media μια φωτογραφία που δείχνει έναν άνδρα μεταμφιεσμένο σε γυναίκα που προσπαθούσε να φύγει από την πόλη.  Όπως αναφέρουν οι χρήστες των social media ο συγκεκριμένος άνδρας είναι αξιωματικός του Ουκρανικού στρατού ο οποίος αντί να κάτσει και να παλέψει για την ελευθερία της χώρας του προτίμησε να μεταμφιεστεί και να εγκαταλείψει την χώρα.



Άλλοι πάλι λένε πως ο συγκεκριμένος είναι ρώσος σαμποτέρ και πως προσπάθησε να φύγει για να μην τον πιάσουν οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Όποια και να είναι η αλήθεια πάντως οι εικόνες αυτές έχουν γίνει viral στην Ουκρανία και δεκάδες χρήστες ψάχνουν να βρουν ποιος είναι.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Σε επιχειρησιακό πρόγραμμα εντάσσεται το τμήμα Πάτρα-Πύργος


 

Την ένταξη του τμήματος Πάτρα - Πύργος του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος» με Κωδικό ΟΠΣ 5162265 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η Πράξη αφορά στην κατασκευή του τμήματος Πάτρα - Πύργος, μήκους 74,8χλμ, που ολοκληρώνει τον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος.

Το νέο τμήμα αυτοκινητοδρόμου, στα πρώτα 13,0χλμ θα κατασκευαστεί με διαπλάτυνση της υφιστάμενης Εθνικής Οδού (ΕΟ), ενώ στα υπόλοιπα 61,8χλμ θα κατασκευασθεί σε νέα χάραξη.

Η δημόσια δαπάνη της Πράξης που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε 252,1 εκατ. ευρώ.




Προσωρινή προστασία ενός έτους στους Ουκρανούς πρόσφυγες

 



Προσωρινή προστασία ενός έτους με δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα παρέχει το ελληνικό κράτος στους Ουκρανούς πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα:

Οι Ουκρανοί πολίτες με ταξιδιωτικά έγγραφα εισέρχονται στην Ελλάδα από όλα τα σημεία εισόδου, χωρίς υποχρέωση έκδοσης βίζας για 90 ημέρες, όπως ίσχυε και μέχρι σήμερα. Εντός του διαστήματος αυτού, η Υπηρεσία Ασύλου θα παρέχει στους πρόσφυγες προσωρινή προστασία ενός έτους με δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οι Ουκρανοί πολίτες που δεν φέρουν ταξιδιωτικά έγγραφα μπορούν να εισέλθουν μόνο από το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Προμαχώνα, όπου εκεί θα χορηγείται σχετικό έγγραφο σε συνεργασία με το προσωπικό της ουκρανικής πρεσβείας στην Ελλάδα και μετά θα παρέχεται η προσωρινή προστασία.

Σε μικρή απόσταση από το συγκεκριμένο Τμήμα λειτουργεί η δομή φιλοξενίας Σιντικής, όπου οι Ουκρανοί πρόσφυγες θα έχουν τη δυνατότητα ολιγοήμερης φιλοξενίας. Για φιλοξενία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα πρέπει να κατατίθεται αίτηση στο μέιλ ukraine@migration.gov.gr.

Σχετικά με τα ασυνόδευτα παιδιά η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων δραστηριοποιείται σε συνεργασία με πρεσβείες, διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ για τον εντοπισμό ασυνόδευτων στα σύνορα της Ουκρανίας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου είτε να προσφέρει τεχνογνωσία είτε να ρυθμίσει θέματα μεταφοράς και φιλοξενίας των παιδιών αυτών στην Ελλάδα. Σε περίπτωση άφιξης ασυνόδευτων παιδιών στα ελληνικά σύνορα ενεργοποιείται ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης για Ασυνόδευτους Ανηλίκους σε επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης.



Επιβολή πλαφόν σε καύσιμα, φάρμακα, διατροφή και άλλα είδη

 



Με διάταξη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μπαίνει «κόφτης» στο περιθώριο μικτού κέρδους για σειρά αγαθών και υπηρεσιών με στόχο την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας. Συγκεκριμένα:

Από τη δημοσίευση της διάταξης και έως την 30 Ιουνίου 2022 απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προϊόντος, που υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2021.

Τα πρόστιμα, αναλόγως της περίπτωσης ξεκινούν από 5.000 ευρώ και φτάνουν έως 1.000.000 ευρώ.



Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις αναταράξεις στην ενεργειακή αγορά


 

Η Κυβέρνηση, αξιολογώντας τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και τις αναταράξεις στην ενεργειακή αγορά, λαμβάνει μια σειρά δυναμικών πρωτοβουλιών:

Εφαρμόζουμε ένα συγκροτημένο πλάνο για την εξασφάλιση και την επάρκεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Υπάρχει μέριμνα για την διατήρηση ικανών ενεργειακών αποθεμάτων. Οι εταιρείες αερίου έχουν ήδη κινηθεί για την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων LNG. Γίνονται προσπάθειες ώστε να αυξήσουμε τη προμήθεια από τον αγωγό ΤΑΡ. Τα υδροηλεκτρικά και λιγνιτικά εργοστάσια βρίσκονται σε απόλυτη εφεδρεία. Οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο μπορούν ανά πάσα στιγμή να μετατρέψουν το καύσιμο αυτό σε πετρέλαιο.

Η Κυβέρνηση διέθεσε μέχρι τώρα πάνω από  2 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί. Η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί για όσο είναι αναγκαίο. Παράλληλα, προετοιμάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις για τους οικονομικά ασθενέστερους. 

Προωθούμε την πρόταση που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός και υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση, δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό. Η συζήτηση ξεκίνησε στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. και προσδοκούμε να προχωρήσει γρήγορα. Ζητούμε τη  δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει συλλογικά στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις μεγάλες ανατιμήσεις στους ευρωπαίους καταναλωτές. 

Δίνουμε έμφαση στην προστασία και τη βελτίωση του εισοδήματος των πολιτών και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων.  Αυτή την πολιτική υπηρετούμε με συνέπεια τα δύο τελευταία χρόνια. Αυτήν την πολιτική υπηρετούν και τα δύο νομοσχέδια που εγκρίθηκαν στη προχθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου:

Το νομοσχέδιο για τον  ΕΝΦΙΑ μειώνει τα ποσά που θα πληρώσουμε φέτος και διορθώνει  στρεβλώσεις και αδικίες του παρελθόντος. Συνολικά οι Έλληνες ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν μεσοσταθμικά 34% λιγότερο φόρο σε σχέση με το 2018, γεγονός που υπερκαλύπτει την προεκλογική υπόσχεση της Νέας Δημοκρατίας. Μεγαλύτερη θα είναι η ελάφρυνση για όσους κατοικούν σε ζώνες χαμηλής και μέσης τιμής. Μικρή αύξηση θα βαραίνει μόνο μία μικρή μειοψηφία ιδιοκτητών σε περιοχές υψηλής αξίας. Παράλληλα, διευκολύνονται οι φορολογούμενοι στην αποπληρωμή του φόρου, καθώς παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής του σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Ταυτόχρονα, με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών έχουμε και αύξηση της περιουσίας -μέσω της αύξησης της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου- για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, χωρίς ταυτόχρονα αυτό να σημαίνει αύξηση της φορολογικής τους επιβάρυνσης.

Το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών  παγώνει κάθε διαδικασία πλειστηριασμού χιλιάδων ακινήτων, τα οποία ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες. Συγκεκριμένα, προβλέπεται κρατική επιδότηση 70-210 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη του κάθε νοικοκυριού, το οποίο θα καταβάλλεται, προκειμένου να ανασταλεί η διαδικασία πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών, για χρονικό διάστημα 15 μηνών. 



Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου


 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ- Σίσι και την ομάδα που εμπλέκεται στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου. Η τηλεδιάσκεψη -στην οποία μετείχε από το Λουξεμβούργο και ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων Βέρνερ Χόγερ πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της συνάντησης που είχαν οι κκ. Μητσοτάκης και Αλ Σίσι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αφρικανικής Ένωσης στις Βρυξέλλες, στις 17 Φεβρουαρίου, με βασικό θέμα συζήτησης την υλοποίηση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου, που αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα και για τις δύο χώρες.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου -βάση της οποίας είναι το Μνημόνιο Διασύνδεσης Ελληνικών και Αιγυπτιακών Ηλεκτρικών Δικτύων που υπεγράφη στις 14 Οκτωβρίου 2021- θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και οδών της Ευρώπης και συνεπώς στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου, ζήτημα που καθίσταται περισσότερο επίκαιρο από ποτέ λόγω του νέου τοπίου που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι ο στρατηγικός χαρακτήρας της συνεργασίας αυτής για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας, έχει αναγνωριστεί τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ.

Το έργο εντάσσεται στα ευρύτερα σχέδια μεταφοράς πράσινης ενέργειας και συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική, παρέχει εναλλακτική μεγάλων προμηθειών πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας για την Ευρώπη, συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, προάγει τις άριστες διμερείς σχέσεις και ενδυναμώνει την ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία.




Η προκλητική Ζαχάροβα πήρε την απάντηση της απο το Ελληνικό ΥΠΕΞ


 

Η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στις προκλητικές ανακοινώσεις της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών του δικτάτορα Πούτιν Μαρία Ζαχάροβα, που κατηγόρησε την Ελλάδα για «αντιρωσική προπαγάνδα».

app-facebook
Russian Embassy in Greece
13 ώρες πριν

☝️  Σχόλιο της Eπίσημης Eκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρίας Ζαχάροβα σχετικά με την αντιρωσική πληροφοριακή εκστρατεία στην Ελλάδα,

💬 Δώσαμε προσοχή στην άνευ προηγουμένου εκστρατεία που εξαπολύθηκε στην Ελλάδα για την δυσφήμιση της πολιτικής της Ρωσίας. Ανώτατοι αξιωματούχοι της Αθήνας επιτρέπουν στον εαυτό τους να διατυπώνουν χονδροειδείς κατηγορίες κατά της χώρας μας και της ηγεσίας της, κυριολεκτικά συναγωνίζονται τους ομοϊδεάτες τους σε αυτό. Υποκριτ...

Δείτε περισσότερα
1,3 χιλ.
489
383

O εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις Ζαχάροβα και τις αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα και τόνισε ότι δεν συνάδουν με τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους λαούς Ελλάδας και Ρωσίας.

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας καθορίζεται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και πως βασικό μέλημα της χώρας είναι η προβολή της αλήθειας στη βάση επιβεβαιωμένων και αδιάψευστων στοιχείων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Η Ελληνική Εξωτερική πολιτική είναι πολιτική αρχών και βασίζεται διαχρονικά στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Η Ελλάδα συναποφασίζει και δεσμεύεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει, όπως, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Βασικό μέλημα της χώρας μας είναι η προβολή της αλήθειας, στη βάση επιβεβαιωμένων και αδιάψευστων στοιχείων.

Είναι καταδικαστέα κάθε προσπάθεια, από όπου και εάν προέρχεται, προβολής ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης, η οποία αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Οι πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα είναι δυστυχώς απαράδεκτες.

Δεν συνάδουν με την διπλωματική πρακτική, καθώς και με τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας.

Η Ελλάδα θα ευχόταν να διατηρηθούν οι ιστορικές σχέσεις και η συμπεριφορά της Ρωσίας να κινείτο προς αυτή την κατεύθυνση».




Εγκληματίας πολέμου ο δικτάτορας Πούτιν σκοτώνει αμάχους


 

Το έγκλημα του δικτάτορα Πούτιν έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς αεροπορικοί βομβαρδισμοί πλήττουν με εντολή του όλο και περισσότερες κατοικημένες περιοχές, για να σκοτώσουν αμάχους.



Άμαχοι βρίσκουν τραγικό τέλος, από τις βόμβες του δικτάτορα της Ρωσίας.



Ο δολοφόνος Πούτιν δεν πρόκειται να κάνει πίσω για κανένα λόγο, μέχρι να καταλάβει όλη την Ουκρανία με το έτσι θέλω για να εδραιώσει μια φασιστική κυβέρνηση κατοχής.