Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Συνελήφθησαν οι 5 ληστές της χρηματαποστολής στο Παγκράτι

 


Στα χέρια του τμήματος Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής, έπεσε η ομάδα των ληστών που σήμερα το πρωί  γύρω στις 9 επιτέθηκαν σε χρηματαποστολή στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι.

Το σκηνικό θύμιζε ταινία αφού οι κακοποιοί  προσπάθησαν να διαφύγουν με ένα μηχανάκι που δεν έπαιρνε μπροστά και τελικά άρπαξαν όχημα γυναίκας οδηγού που την πέταξαν έξω για να πάρουν το αμάξι της για να το σκάσουν κατέληξαν με χειροπέδες.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας, μετά από αξιοποίηση των στοιχείων που άφησαν πίσω τους οι ληστές σάρωσαν συγκεκριμένη περιοχή του Πειραιά και συνέλαβαν την ομάδα των πέντε Ελλήνων, ηλικίας 46, 48, 49, 51 και 53. 

Οι κακοποιοί είναι σύμφωνα με πληροφορίες- παλιοί γνώριμοι των αρχών ενώ στην κατοχή τους βρέθηκε βαρύς οπλισμός και ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. 



Μπακογιάννη : Στόχος του Πούτιν η αλλαγή της κυβέρνησης Ζελένσκι


 

Η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι ο Πούτιν έκανε δυο σημαντικά λάθη. 

Αφενός πίστευε ότι θα βρει μια Ευρώπη αδύναμη και διαλυμένη. 

Αφετέρου υποτίμησε τον Ζελένσκι, θεωρώντας τον «καραγκιόζη». 

Τελικά, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια ενωμένη Ευρώπη και ένα ζωντανό ΝΑΤΟ, ενώ ο Ζελένσκι απεδείχθη ότι είναι σκληρό καρύδι. Άρα ο στόχος που είχε, να ρίξει την κυβέρνηση δεν επετεύχθη, σημείωσε η κ. Μπακογιάννη.

Αναφερόμενη στη στάση της Ελλάδας σημείωσε ότι «μπαίνει μπροστά μαζί με άλλες 14-15 χώρες της Ευρώπης για να στηρίξει αυτή τη νέα πραγματικότητα, την οποία επιζητούσαμε».

Σχετικά με την ενημέρωση της Βουλής σήμερα για την κρίση στην Ουκρανία είπε, «θα είναι κρίμα» αν από τη Βουλή δεν βγει σήμερα μήνυμα εθνικής ενότητας.

«Πρέπει συνεχίσουμε τις προσπάθειες χωρίς δυτική αλαζονεία», ανέφερε σε άλλο σημείο και τόνισε ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι «ένα αργοκίνητο καράβι», όμως, όταν δημιουργεί θεσμούς συνεχίζουν να λειτουργούν και μετά την κρίση, είπε. «Δεν είναι μόνο μια οικονομική δύναμη, είναι και μια αξιακή δύναμη», σχολίασε.

Τέλος, επεσήμανε ότι «δεν αντιλαμβανόμαστε ακόμα το εύρος αυτής της νέας πραγματικότητας».

«Ο στόχος είναι η ειρήνη στην περιοχή, να καταλάβει ο Πούτιν ότι οι λογικές αυτές δεν ανήκουν στον 21ο αιώνα, όχι να εξοντώσουμε τους Ρώσους», είπε και συμπλήρωσε πως, αντίστοιχα, ο στόχος του Πούτιν είναι η αλλαγή της κυβέρνησης Ζελένσκι, όχι να κατακτήσει της περιοχές του νότου.



Ομιλία Ζελένσκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 


Σίγουρα στην ομιλία Ζαλένσκι δεν θα παρεβρέθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψήφισε την οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία προτιμώντας να απέχει από την ψηφοφορία, και το ΚΚΕ με την Ελληνική Λύση που καταψήφισαν χωρίς να ντρέπονται.

Όλο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χειροκροτούσε τον Ουκρανό πρόεδρο μετά την ομιλία του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απήυθυνε συγκινητικό λόγο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης μόλις πρίν απο λίγο.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε εμφανώς συγκινημένος στους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τόνισε ότι εκτιμά την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη χώρα του, που αντιμετωπίζει τη ρωσική εισβολή.

Σε αποστροφή του λόγου του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας υπογράμμισε ότι «για κάποιους από εμάς σήμερα είναι η τελευταία ημέρα». «Κανείς δε θα μας λυγίσει, είμαστε σκληροί, είμαστε Ουκρανοί» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «πολεμάμε για τα δικαιώματά μας, την ελευθερία μας, τώρα για την επιβίωσή μας».

Ο κ. Ζελένσκι σημείωσε ότι «πολεμάμε για να είμαστε ίσοτιμα μέλη της Ευρώπης. Έχουμε αποδείξει την δύναμή μας. Αποδείξτε ότι είστε μαζί μας, ότι δε θα μας αφήσετε ότι είστε πραγματικά Ευρωπαίοι».

«Οι πολίτες της Ουκρανίας υπερασπίζονται την ελευθερία» είπε ο κ. Ζαλένσκι και παράλληλα, ανέφερε ότι δε διαβάζει από χαρτιά, ότι τα χαρτιά τελείωσαν, «αντιμετωπίζουμε την πραγματική ζωή».

Χαρακτηριστικό της συναισθηματικής φόρτισης της ομιλίας του Ζελένσκι είναι το γεγονός ότι ο διερμηνέας μετέφερε τα λόγια του Ουκρανού προέδρου με λυγμούς ανά στιγμές.

Με το κλείσιμο της ομιλίας του Ζελένσκι, οι ευρωβουλευτές χειροκρότησαν πολύ θερμά τον Ουκρανό πρόεδρο και υποσχέθηκαν ότι σύντομα θα είναι μέλος της Ευρώπης.



Η Mastercard απέκλεισε ρωσικούς οργανισμούς από το δίκτυό της

 


Η Mastercard Inc. ανακοίνωσε αργά χθες Δευτέρα πως απέκλεισε πολλούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ρωσίας από το δίκτυο διεκπεραίωσης πληρωμών της δυνάμει των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα εξαιτίας της εισβολής των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στην Ουκρανία.

Η Mastercard ανέφερε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους ρυθμιστικούς φορείς το προσεχές διάστημα σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Υποσχέθηκε επίσης να δωρίσει 2 εκατομμύρια δολάρια για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα της σύρραξης.

Το Σάββατο, οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους διεμήνυσαν ότι θα αναλάβουν δράση εναντίον της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και θα αποκλείσουν πολλές από τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζας από το διεθνές σύστημα πληρωμών της ελβετικής εταιρείας SWIFT. Χθες Δευτέρα, τέθηκαν σε εφαρμογή κυρώσεις της ΕΕ στη ρωσική κεντρική τράπεζα.


Η Μόσχα αποκαλεί «ειδική επιχείρηση» τη δράση των ενόπλων δυνάμεων της στην Ουκρανία.

Πολλοί Ρώσοι έσπευσαν στα ATM και σχημάτισαν μεγάλες ουρές την Κυριακή λόγω των ανησυχιών ότι οι τραπεζικές κάρτες μπορεί να πάψουν να λειτουργούν ή ότι οι τράπεζες μπορεί να προχωρήσουν στην επιβολή ελέγχου κεφαλαίων –περιορισμού της δυνατότητας αναλήψεων– εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων. Η ρωσική κεντρική τράπεζα αύξησε θεαματικά χθες το κατευθυντήριο επιτόκιό της και έκανε γνωστό ότι θα δώσει εντολή στις εξαγωγικές εταιρείες να εκποιήσουν συναλλαγματικά αποθέματά τους.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Δύο εισαγγελείς ερευνούν το ενδεχόμενο ανάσυρσης της μήνυσης Βγενόπουλου κατά Θάνου

 

Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών εξετάζουν το ενδεχόμενο να ανασυρθούν οι δικογραφίες από το αρχείο - Στο ηχητικό ντοκουμέντο αποτυπώνεται συνομιλία του Ανδρέα Βγενόπουλου με την επιχειρηματία Δ.Μ., που εμφανιζόταν ότι ενεργούσε για λογαριασμό της Βασιλικής Θάνου ώστε να αποσπάσει χρήματα

Σε δύο εισαγγελικά μικροσκόπια βρίσκονται, πρώτον η απομαγνητοφωνημένη συνομιλία του Ανδρέα Βγενόπουλου, με γυναίκα επιχειρηματία (Δ.Μ.), η οποία φέρεται να λειτουργούσε ως εκπρόσωπος-μεσάζον της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου –Χριστοφίλου και η οποία επιχείρησε να εκβιάσει τον αποβιώσαντα πρώην ισχυρό άνδρα της MIG και δεύτερον οι δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί σε βάρος της κυρίας Θάνου μετά από μηνυτήρια αναφορά του Βγενόπουλου.

Ειδικότερα, από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και από εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών εξετάζονται, όλες εκείνες οι δικονομικές ενέργειες σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για την αντιμετώπιση του ζητήματος που ανέκυψε πρόσφατα μετά τη δημοσιοποίηση του ηχητικού ντοκουμέντου του εκλιπόντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου από την ιστοσελίδα iefimerida, σχετικά με τις σχηματισθείσες κατά το παρελθόν ποινικές δικογραφίες σε βάρος της Βασιλικής Θάνου –Χριστοφίλου και της γυναίκας επιχειρηματία, η οποία σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά του επιχειρηματία είχε το ρόλο του μεσάζοντα.

Κατά συνέπεια παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο, εφόσον πληρούνται όλες οι δικονομικές προϋποθέσεις, να ανασυρθούν οι δικογραφίες από το αρχείο, γεγονός που θα σηματοδοτήσει νέο γύρο ερευνών.

Υπενθυμίζεται ότι στο επίμαχο ηχητικό ντοκουμέντο αποτυπώνεται συνομιλία του Ανδρέα Βγενόπουλου με την επιχειρηματία Δ.Μ., η οποία εμφανιζόταν ότι ενεργούσε για λογαριασμό της Βασιλικής Θάνου ώστε να αποσπάσει χρήματα προκειμένου η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου να τον διευκολύνει σε δικαστικές υποθέσεις.

Τα χρήματα αυτά, όπως είχε καταγγείλει ο ίδιος ο επιχειρηματίας σε συνέντευξη Τύπου τον Μάιο του 2016, ζητήθηκαν να δοθούν με τη «μέθοδο του βιβλίου» (να τα τοποθετήσει τα χρήματα μέσα σε βιβλίο) και μάλιστα το χρηματικό ποσό θα είχε τοποθετηθεί σε βιβλία που θα καταλάμβαναν μέγεθος «βιβλιοθήκης».


Παναγιώτης Τσιμπούκης

protothema



Νέο καραγκιοζιλίκι του ακροαριστερού Παύλου Πολάκη

 


Επίθεση κατά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο γνωστός ακροαριστερός τραμπούκος, και προστατευόμενος του Αλέξη Τσίπρα, Παύλος Πολάκης μέσω ανάρτησής του στο Facebook με αφορμή την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Ο ακροαριστερός Πολάκης σχολίασε με αιχμηρό ύφος την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει όπλα στο μέτωπο της Ουκρανίας, καλώντας τον Κ. Μητσοτάκη να «μαζευτεί», καθώς «αυτό που κάνει είναι ευθεία εμπλοκή της χώρας μας», 

Ο πλέον ακατάλληλος να αντιληφθεί τι συμβαίνει Παύλος Πολάκης αγνοεί ότι όλες οι χώρες της Δύσης στηρίζουν με στρατιωτική βοήθεια την Ουκρανία και παίρνουν ρητά θέση κατά της ρωσικής εισβολής.

Ο ακροαριστερός τραμπούκος και προστατευόμενος του Αλέξη Τσίπρα, Πολάκης έγραψε :

«Ποιος περιμένεις να σε ανταμείψει;; Για τους εγκλωβισμένους Έλληνες ομογενείς ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ,και την ίδια στιγμή στέλνεις όπλα!!! ΥΓ .Τον Δένδια τον υπουργό Εξωτερικών γιατί δεν τον κάλεσες στην σύσκεψη;;Διαφωνούσε με την αποστολή που οργάνωσες ή νομίζεις πως είσαι στρατηλάτης;» αναρωτιέται ο εντελώς ακατάλληλος να κάνει κριτική και να ανακατεύεται Πολάκης.



Μητσοτάκης: Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

 



Σημεία ομιλίας Πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα είπε τα εξής :

«Στην Ουκρανία συντελείται μία τομή στον χρόνο. Η απόφαση Πούτιν αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και των κανόνων επίλυσης των διακρατικών διαφορών με ειρηνικά μέσα» τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως με αυτόν τον τρόπο, ο Ρώσος πρόεδρος «αμφισβητεί με τη χρήση βίας την εδαφική ακεραιότητας μίας χώρας με την οποία η Ρωσία έχει στενούς δεσμούς, προκαλεί νεκρούς μεταξύ των οποίων και Έλληνες στη Μαριούπολη και οδηγεί στην προσφυγιά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες».

«Πρόκειται για μία βίαιη επιστροφή στην εποχή των ηγεμονιών. Σε έναν τόπο που το ολοκαύτωμα πήρε πολύ σκληρές διαστάσεις και σε έναν τόπο που ενωμένοι Ουκρανοί και Ρώσοι πολέμησαν τους ναζί» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως το ρωσικό πρόσχημα περί αποναζιστοποίησης της Ουκρανίας είναι σαθρό. «Πρόκειται για μία εισβολή παράλογη και ανιστόρητη. Η ρωσική εισβολή έχει ως στόχο να αλλάξει με τη βία την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως «οι ρωσικές απειλές κατά Σουηδίας και Φινλανδίας μιλούν από μόνες τους. Η Δύση καλείται να αναβαπτιστεί. Όταν η ρωσική πρόκληση χτύπησε τον πυρήνα της παγκόσμιας γεωπολιτικής ισορροπίας οι καθυστερήσεις στη Δύση ξεπεράστηκαν μέσα σε ημέρες. Κάτι άλλαξε στη Δύση όταν ακούσαμε τον εκλεγμένο ηγέτη μίας ευρωπαϊκής χώρας πως ίσως ήταν η τελευταία φορά που μας μιλά. Τα αποτελέσματα των δυτικών κυρώσεων είναι ήδη ορατά. Η ρωσική Οικονομία συνθλίβεται».

«Η στάση της πατρίδας είναι προϊόν δικών μας ιστορικών βιωμάτων και παγκόσμιων ισορροπιών» συνέχισε ο πρωθυπουργός για να τονίσει: «Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και αυτό κάνουμε και τώρα. Είμαστε και εμείς Δύση και προωθούμε την διεθνή νομιμότητα. Ζούμε με την πληγή της Κύπρου και δεχόμαστε απειλές για τα νησιά μας. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε αυταρχικούς ηγέτες που θέλουν να ξαναζωγραφίσουν τα σύνορα. Εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις».

«Εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Ή είσαι με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο, ή είσαι απέναντί τους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν γίνεται μέσω απλοϊκών εικονογραφήσεων να εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα. Δεν μπορώ να ακούω αφελή επιχειρήματα για το πώς σκοτώθηκαν ομογενείς μας στην Μαριούπολη. Εγώ ξέρω πως πριν από τη ρωσική εισβολή ζούσαν και τώρα δεν ζουν. Και εάν αυτό το καταλαβαίνει ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν που έκανε tweet στα ελληνικά, δεν μπορεί κάποιοι εδώ να μην το αντιλαμβάνονται. Στο κάτω-κάτω στα ελληνικά έγραψε το tweet. Υπάρχει και στην Ελλάδα μία σύγκλιση των άκρων με στόχο την καθήλωση και την καταπίεση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως πρέπει να αναγνωρίσουμε πως σε αυτήν την κρίση η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

«Σε όσους αναρωτιούνται εάν οι συγκεκριμένες κυρώσεις αρκούν για να κάμψουν την επιθετικότητα της Μόσχας απαντώ πως είναι ένα τεράστιο πλήγμα» επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέχεια της ομιλίας του στη Βουλή. «Είναι το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων που υιοθετήθηκε από την ΕΕ. Βραχυπρόθεσμα κλονίζει καίρια την γεωπολιτική και οικονομική θέση της Ρωσίας ενώ κινητοποιούν την παγκόσμια κοινή γνώμη ακόμη και εντός της Ρωσίας. Σύντομα ο διεθνής αποκλεισμός μπορεί να γίνει εσωτερικός αναστοχασμός» 

«Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διλήμματα. "Το Έθνος μου είναι πολύ μικρό για να διαπράξει μία τόσο μεγάλη ατιμία", είπε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν ο Γερμανός πρέσβης ζήτησε το 1915 από την χώρα μας να εγκαταλείψει τη συμμαχία της. Αυτό ισχύει και τώρα. Είμαστε με το πλευρό της Ουκρανίας, στο πλευρό της ειρήνης και της δημοκρατίας» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα συμπαρατάσσεται με τις κυρώσεις, που επιβάλλονται στην Ρωσία, το υπουργείο Εξωτερικών και ο υπουργός κάνουν εξαιρετική δουλειά για την προστασία της ομογένειας στη Μαριούπολη. Ναι η Ελλάδα ενισχύει την Ουκρανία και ανθρωπιστικά και στρατιωτικά. Το κάνουν οι Γερμανοί και οι Πορτογάλοι δεν θα το κάνουμε εμείς που ομογενείς σκοτώθηκαν από ρωσικές βόμβες; Και κάτι ακόμα: εάν δεν δείξουμε εμείς αλληλεγγύη με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε εμείς συμπαράσταση εάν ο μη γένοιτο προκληθούμε;»

«Είμαστε και έτοιμοι να υποδεχθούμε Ουκρανούς πρόσφυγες και καλώ τις δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις που στο παρελθόν έχουν δραστηριοποιηθεί σε άλλα μέτωπα να το κάνουν και τώρα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας πως είμαστε ακόμα έτοιμοι και σε εγρήγορση να αντιμετωπίσουμε υβριδικές ή κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές. «Ναι, η άμυνα της χώρας είναι αυτοσκοπός. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Δικαιώνονται έτσι πολύ γρήγορα όσοι από εμάς μιλούσαν για την ανάγκη προώθησης της στρατηγικής διάστασης της Ευρώπης μέσω συμφωνιών ανάμεσα στα μέλη της. Η Ελληνογαλλική συμφωνία μπορεί να είναι μία τέτοια συμφωνία. Όταν κάποιοι χτυπούν τα τύμπανα πολέμου στην Ευρώπη κάποιοι θα πρέπει να ξανασκεφτούν εάν τα Rafale και οι φρεγάτες Belharra έχουν θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κάποιοι θα πρέπει να ξαναζυγίσουν στις εκτιμήσεις τους το ξεπερασμένο δίλημμα περί βουτύρου και κανονιών με το οποίο έμαθαν να σκέφτονται».

«Η Ευρώπη επιστρέφει δυναμικά στο παγκόσμιο γεωπολιτικό στερέωμα» τόνισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι πρωτοβουλίες μας. «Τώρα πια, ναι, είναι ώριμο το αίτημα για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς στόχους εκείνων των χωρών, που υποχρεούνται να τις κάνουν» είπε και συνέχισε την ομιλία του, με αναφορά στην ενεργειακή κρίση. «Σχετικά με την ενεργειακή διάσταση της κρίσης, δεν μπορούν να αποκλειστούν απόπειρες εκβιασμού από την πλευρά της Ρωσίας. Μία τέτοια προοπτική πιθανώς θα προκαλέσει και πρόσκαιρες ανατιμήσεις. Συμφωνήσαμε πως αυτό θα είναι το πρόσκαιρο τίμημα» είπε και συμπλήρωσε: «Έχουμε τρόπους αντίδρασης και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε εθνικό επίπεδο, έχουμε ήδη δώσει επιδοτήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, και αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί ιδίως προς τους πιο ευάλωτους έως ότου τελειώσει αυτή η κρίση. Οι εταιρείες αερίου έχουν ήδη κινηθεί για επαρκές αέριο LNG. Σε ένα τέτοιο πρόβλημα απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση, κοινή προμήθεια, αποθήκευση και χρηματοδότηση ενέργειας στην Ευρώπη. Κατόπιν της ελληνικής πρότασης η Κομισιόν θα συζητήσει την δημιουργία κοινού ταμείου. Έχει υποχρέωση η Ευρώπη να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις της σε αυτό το πεδίο. Μακροπρόθεσμα η λύση είναι η γρήγορη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στόχος της χώρας να καταστούμε γρήγορα αυτόνομοι αξιοποιώντας την αιολική και ηλιακή ενέργεια αλλά και να γίνουμε περιφερειακός και διεθνής κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη».

«Θα κατασκευάσουμε και δεύτερο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου με ιδιωτικά κεφάλαια στην Αλεξανδρούπολη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα.

«Ζήτησα τη σημερινή συζήτηση ώστε η εθνική αντιπροσωπεία να εκπέμψει ένα μήνυμα ενότητας» είπε ο πρωθυπουργός. 

«Η Ελλάδα πρέπει να δώσει την δική της απάντηση. Στην Ουκρανία ζουν αδέλφια μας εδώ και 2.000 χρόνια. Ταυτόχρονα είναι και η δική μας ρητή προειδοποίηση ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας. Τελεία και παύλα. Όσο για αυτή τη μεγάλη χώρα τη Ρωσία, οφείλει να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο και να θέσει εαυτόν μεταξύ των χωρών που βλέπουν μπροστά. Η παρούσα κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία για την ΕΕ να κάνει ένα βήμα μπροστά και να ευθυγραμμίσει την οικονομική της ανάπτυξη με τις στρατηγικές της προτεραιότητες» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.




«Δύο στα δύο» κόντρα στην Τουρκία η Εθνική Ελλάδος μπάσκετ

 


Την περασμένη Παρασκευή (25/2), η Εθνική Ελλάδας πήρε, έστω και στο τέλος, το θετικό αποτέλεσμα, στο κλειστό των Άνω Λιοσίων (72-71). 

Η εθνική ταξίδεψε με 13 παίκτες στην Πόλη, αφήνοντας πίσω τον Γιώργο Πρίντεζη. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Σωτήρης Μανωλόπουλος έχει συμπεριλάβει στην αποστολή τους εξής παίκτες: Νίκος Ρογκαβόπουλος, Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Δημήτρης Αγραβάνης, Κώστας Σλούκας, Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, Γιώργος Παπαγιάννης, Κώστας Παπανικολάου, Βασίλης Μουράτος, Δημήτρης Μωραΐτης, Γιάννης Κουζέλογλου, Κώστας Γόντικας, Νίκος Γκίκας και Δημήτρης Κακλαμανάκης. 

Με μία εξαιρετική εμφάνιση Εθνική ομάδα μπάσκετ ανδρών επικράτησε και στον δεύτερο αγώνα εντός Τούρκικου εδάφους, με 76-67 στο «Sinan Erdem» της Τουρκίας και πήρε μία σημαντική νίκη.

Η αποψινή επικράτηση φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη θέση του Β’ ομίλου της δεύτερης φάσης των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πλέον, απομένουν δύο αναμετρήσεις με Μεγάλη Βρετανία και Λευκορωσία.

Τα δεκάλεπτα: 15-17, 33-36, 46-62, 67-76.

Τουρκία (Ενέ): Λάρκιν 16 (2/7 τρίποντα, 6 ασίστ, 5 λάθη), Χαλτάλι 4 (7 ριμπάουντ), Μαχμούτογλου 15 (5/10 τρίποντα), Τουντσέρ 10 (2), Καμπατζά 2 (1/5 σουτ), Μπιρσέν 12 (1/6 τρίποντα, 13 ριμπάουντ), Γκεγίκ, Σαβάς 6, Γκαζί, Ουλουμπάι 2 (1/6 σουτ), Οζντεμίρογλου.

Ελλάδα (Μανωλόπουλος): Αγραβάνης 22 (4/7 τρίποντα, 11 ριμπάουντ), Σλούκας 9 (2 τρίποντα, 9 ασίστ), Παπαγιάννης 21 (8/12 δίποντα, 5/6 βολές, 9 ριμπάουντ), Παπανικολάου 8 (2/7 τρίποντα), Μωραΐτης 10 (3/6 τρίποντα), Λαρεντζάκης (0/5 σουτ, 2 ασίστ), Καλαϊτζάκης 3 (1), Μουράτος, Κουζέλογλου 3 (1), Γόντικας, Γκίκας.



Το έγκλημα Πούτιν με ένα κοριτσάκι 6 χρονών να πεθαίνει από βομβαρδισμό

 


Στο λιμάνι της Μαριούπολης συγκεκριμένα, όπου οι Ουκρανοί προσπαθούν να αποκρούσουν τη ρωσική προέλαση, ένα ασθενοφόρο εισήλθε στο νοσοκομείο της πόλης την Κυριακή, μεταφέροντας ένα 6χρονο κορίτσι που τραυματίστηκε θανάσιμα από τους βομβαρδισμούς.

Η ιατρική ομάδα έκανε τα πάντα για να κρατήσει το παιδί ζωντανό: από ενέσεις μέχρι και τη χρήση απινιδωτή. Οι προσπάθειές τους όμως ήταν μάταιες και το κοριτσάκι δεν τα κατάφερε.

Ένας γιατρός που έδινε οξυγόνο στο κορίτσι, κοίταξε στην κάμερα ενός δημοσιογράφου του Associated Press που του είχε επιτραπεί να μπει μέσα και είπε θυμωμένα: «Αυτό να το δείξετε στον Πούτιν. Τα μάτια αυτού του παιδιού και τους γιατρούς να κλαίνε».

 



Αποχωρούν οι ξένοι μπασκετμπολίστες της Ζενίτ

 


Όπως ανακοίνωσε ο ρωσικός σύλλογος, οι καλαθοσφαιριστές της που κατάγονται από άλλες χώρες, θα φύγουν από τη Ρωσία. Η Ζενίτ, μολονότι το θεωρεί καταπάτηση της συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, έδειξε κατανόηση και έδωσε άδεια στους παίκτες να φύγουν. Αλλά σύμφωνα με την ανακοίνωση, τους περιμένουν όλους πίσω όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Για όσους παραμείνουν στην ομάδα, οι προπονήσεις θα συνεχιστούν κανονικά με στόχο η ομάδα να είναι έτοιμη για τις εγχώριες διοργανώσεις.

Η ανακοίνωση του μπασκετικού συλλόγου της Ζενίτ

«Σε συνάντηση της κύριας ομάδας και της διοίκησης της BC Zenit, που πραγματοποιήθηκε πριν από μια προγραμματισμένη προπόνηση, λάβαμε έκκληση από ξένους παίκτες σχετικά με την πιθανότητα να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω της τρέχουσας κατάστασης στην εναέρια κυκλοφορία μεταξύ των κρατών και τις διαταγές των χωρών για τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Με βάση τα αποτελέσματα της συνάντησης, ένα μέρος των παικτών αποφάσισε να αποχωρήσει από την τοποθεσία του συλλόγου για ένα διάστημα μέχρι την εξομάλυνση της κατάστασης.

Αυτή η απόφαση των παικτών δεν προβλέπεται από συμβατικές υποχρεώσεις, αλλά ο Σύλλογος αντιμετωπίζει αυτήν την κατάσταση με κατανόηση. Η κατάσταση των εργασιακών σχέσεων θα προσαρμοστεί ώστε να αντικατοπτρίζει τη μελλοντική μορφή του διαγωνισμού και στα δύο πρωταθλήματα.

Μετά την εξομάλυνση της παγκόσμιας κατάστασης, ο Σύλλογος περιμένει τους παίκτες να επιστρέψουν στην Αγία Πετρούπολη και να ενταχθούν στην Ομάδα. Οι υπόλοιποι παίκτες συνεχίζουν να προπονούνται και να προετοιμάζονται για τους επόμενους αγώνες υπό τις οδηγίες του προπονητικού επιτελείου».



Νέο καραγκιοζιλίκι βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ συγκρίνει νεκρούς Ουκρανίας με της πανδημίας στην Ελλάδα

 



Είναι τραγικό το καραγκιοζιλίκι των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολο τους.

Είναι απίστευτο ότι δεν διαθέτουν καμία σοβαρότητα, δεν μπορούν να διαχειριστούν κανένα σοβαρό θέμα, δεν έχουν ήθος και δεν ντρέπονται για ότι βλακεία ξεστομίσουν.

«Δείξτε λίγο σεβασμό», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης στη Γιώτα Πούλου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνέκρινε την πανδημία του κορωνοϊού με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Την οργισμένη αντίδραση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη προκάλεσε η γελοία σύγκριση την οποία επιχείρησε να κάνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Πούλου μεταξύ των νεκρών της πανδημίας και των θυμάτων του πολέμου της Ουκρανίας.

«Μέσα σε έξι μήνες επί των ημερών σας θρηνούμε εκατόμβες νεκρών. Ούτε στον πόλεμο της Ουκρανίας δεν έχουμε τόσα θύματα» είπε η Γ. Πούλου, προκαλώντας την αντίδραση του  Πλεύρη.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε: «Τι είναι αυτά που λέτε; Τη μία βουλευτής σας (Τζάκρη) συγκρίνει τους νεκρούς της πανδημίας με τον εμφύλιο και έρχεστε εσείς σήμερα και συγκρίνετε τους νεκρούς με τον πόλεμο στην Ουκρανία; Μπορεί να είστε το κόμμα των ίσων αποστάσεων και σε αυτό το θέμα αλλά δείξτε λίγο σεβασμό. Σεβαστείτε τα θύματα του πολέμου, τους συνανθρώπους μας οι οποίοι αυτή την ώρα είναι αντιμέτωποι με βόμβες και σφαίρες στην Ουκρανία».



Pulse: Στις 10 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ


 

Ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και παγίωση του ανοδικού ποσοστού του ΚΙΝΑΛ δείχνει η νέα δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. 

Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ φτάνει τις 9 μονάδες και η διαφορά διευρύνεται στις 10 μονάδες με αναγωγή επί των εγκύρων.




Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 32%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23%, το ΚΙΝΑΛ 14%, το ΚΚΕ 5%, η Ελληνική Λύση 4% και το ΜέΡΑ25 3%.



Στην παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 59% και ο ΣΥΡΙΖΑ 22%.



Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ευρύ προβάδισμα απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα, συγκεντρώνει 40% έναντι 25% του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται τρίτος αφού εδώ και χρόνια δεν μπορεί να περάσει η να φτάσει ούτε τον ΚΑΝΕΝΑ που είναι δεύτερος. 



Στο ερώτημα ποιος πολιτικός αρχηγός εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πάλι προηγείται με 26%, ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 24% και τρίτος έρχεται ο Αλέξης Τσίπρας με 21%.



Στην ερώτηση «πότε είναι καλύτερο να διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές βουλευτικές εκλογές;» οι πολίτες τάσσονται υπέρ της εξάνλτησης της τετραετίας από την κυβέρνηση σε ποσοστό 47%. 



Αποχωρεί και η Shell από τις συνεργασίες με τη ρωσική Gazprom


 

Μετά την BP και ο πετρελαϊκός γίγαντας Shell ανακοίνωσε τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ότι σχεδιάζει να πουλήσει το μερίδιό της σε όλες τις κοινοπραξίες με τη Gazprom, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η εταιρεία είπε ότι θα πωλήσει το 27,5% του μεριδίου της στο έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου Sakhalin-2, το 50% του μεριδίου της σε δύο έργα πετρελαιοπηγών στη Σιβηρία, καθώς και ότι θα τερματίσει τη συμμετοχή της στον αγωγό Nord Stream 2 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας.

Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Ben van Beurden δήλωσε πως «είμαστε συγκλονισμένοι από την απώλεια ανθρώπινων ζωών στην Ουκρανία. Λυπούμαστε που τα συγκεκριμένα γεγονότα  προήλθαν από μια παράλογη πράξη στρατιωτικής επίθεσης που απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια». Ακόμη πρόσθεσε πως η εταιρεία είναι πεπεισμένη για την αποχώρησή της.

Η Shell θα τερματίσει επίσης τη συμμετοχή της στο έργο του αγωγού Nord Stream 2, στο οποίο κατέχει μερίδιο 10% αξίας 1 δισ. δολαρίων.  Όπως είναι γνωστό, μετά από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Γερμανία είχε αποφασίσει να «παγώσει» την παραλαβή του έργου.



Σουηδία και Φινλανδία αποσύρουν τα Ρωσικά ποτά


 

Αποσύρονται όλα τα ρωσικά ποτά από τα ράφια των δημόσιων υπηρεσιών που διαχειρίζονται το μονοπώλιο πώλησης αλκοολούχων ποτών στη Φινλανδία και τη Σουηδία, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μετά από αυτή την απόφαση, όλα τα αλκοολούχα ποτά με… καταγωγή από τη Ρωσία δεν θα πωλούνται πλέον ούτε στη Φινλανδία ούτε στη Σουηδία, με τη φινλανδική εταιρεία Alko να δηλώνει πως «θα διακόψει την πώληση ρωσικών προϊόντων από τα φυσικά και τα διαδικτυακά καταστήματά της από, 28 Φεβρουαρίου».

Από τη μεριά της, μια εκπρόσωπος της εταιρείας τόνισε ότι «η κατάσταση στην Ουκρανία είναι σοκαριστική και το πήραμε πολύ σοβαρά». Σημειώνεται πως η εν λόγω εταιρεία, διαθέτει περισσότερα από 11.000 ποτά, μεταξύ των οποίων και περίπου 30 ρωσικά, κυρίως διάφορες μάρκες βότκας.

Στη γειτονική Σουηδία, η Systembolaget έλαβε μια παρόμοια απόφαση. Η απαγόρευση πώλησης ρωσικών ποτών έχει «άμεση ισχύ», διευκρίνισε.




Ο Ερντογάν έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου, ενεργοποίησε τη Συνθήκη του Μοντρέ


 

Η Τουρκία ανακοίνωσε πως έκλεισε την πρόσβαση στα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων για όλα τα πολεμικά πλοία, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ.

Η Συνθήκη του Μοντρέ επιτρέπει στην Τουρκία να επιβάλει περιορισμούς εν καιρώ πολέμου, από τους οποίους εξαιρούνται τα πλοία που επιστρέφουν στους ναυστάθμους τους.

Τουλάχιστον τέσσερα ρωσικά πλοία αναμένουν την απόφαση της Τουρκίας για να περάσουν από τη Μεσόγειο, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

«Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποιο αίτημα διέλευσης από τα στενά. Ειδοποιήσαμε όλες τις παράκτιες και μη χώρες να μην κάνουν διέλευση των πολεμικών τους πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι η Άγκυρα θα εφαρμόσει τη Συνθήκη για τη διέλευση από τα στενά του Βοσπόρου για να αποτρέψει μια κλιμάκωση του πολέμου.

«Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε την εξουσία που δίνει στη χώρα μας η Σύμβαση του Μοντρέ με τρόπο που θα αποτρέψει την κρίση στην Ουκρανία», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ συμπλήρωσε ότι θεωρεί απαράδεκτη την επίθεση της Ρωσίας και πως εκτιμά τον αγώνα του ουκρανικού λαού.

«Σε αυτή τη διαδικασία, η δική μας στάση είναι σημαντική για εμάς. Η Τουρκία έχει εκπληρώσει και θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις ευθύνες της στους θεσμούς στους οποίους είναι μέλος, ιδίως στον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ενωση».




Για το ψέμα και την προπαγάνδα που διακινείται για Δένδια απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου


 

Η γνωστή υπόγα της προπαγάνδας και του ψεύδους, άρχισε να διακινεί σενάρια που ακόμα μία φορά δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Απάντηση στα fake δημοσιεύματα που αναφέρονταν στην απουσία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια από τη σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για την αποστολή ανθρωπιστικής και αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα είπε ο κ. Οικονόμου, «δεν προβλέπεται η σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και υλικού. Έτσι κι αλλιώς τα μέλη του ΚΥΣΕΑ ενημερώθηκαν για την αποστολή του υλικού αυτού μετά την λήψη της απόφασης την Κυριακή το πρωί. Κατά τα άλλα δεν υπάρχει κανένα ζήτημα».

«Είδα κι εγώ να διακινούνται διάφορα σενάρια και ιστορίες γι’ αγρίους. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά για ν’ ασχολείται κανείς με παραμύθια και με ίντριγκες», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και κατέληξε:

«Η κυβέρνηση ενιαία συνολικά από την πρώτη στιγμή έχει λάβει πολύ καθαρή και ανυποχώρητη στάση απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις».



Διάγγελμα Ζελένσκι: Μας βομβαρδίζει το «κακό» προσωποποιημένο και οπλισμένο με πυραύλους


 

Να σταματήσει άμεσα ο βομβαρδισμός της Ουκρανίας από τα ρωσικά στρατεύματα ζήτησε μέσω νέου διαγγέλματος ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μεταξύ άλλων ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε πως η χώρα του δέχεται βομβαρδισμούς από το «κακό» που είναι προσωποποιημένο και οπλισμένο με πυραύλους. Ζήτησε βοήθεια από τους συμμάχους του, ώστε να υπάρξει άμεση κατάπαυση των βομβαρδισμών στις ουκρανικές πόλεις.

«Πρέπει να καταστραφεί η οικονομία της Ρωσίας για να δείξουμε ότι η ανθρωπότητα γνωρίζει πώς να υπερασπίζεται τον εαυτό της», τόνισε ακόμη ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Είπε επίσης πως η Μόσχα έχει καταθέσει τις προτάσεις του, ενώ το ίδιο έχει πράξει και το Κίεβο. «Δείξτε ότι η ανθρωπότητα ξέρει πως να αμύνεται», τόνισε σε άλλο σημείο.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι σε αυτές τις πέντε ημέρες της εισβολής, η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει 56 χτυπήματα με πυραύλους και 113 χτυπήματα με πυραύλους Κρουζ. «Σήμερα οι Ρώσοι εξαπέλυσαν ένα μεγάλο κύμα επιθέσεων από αέρος στο Χάρκοβο. Ήταν ξεκάθαρα ένα έγκλημα πολέμου», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.  Το Χάρκοβο είναι μάι ειρηνική πόλη. Μία πόλη χωρίς στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Οι Ρώσοι γνωρίζουν τι κάνουν. Δεν ήταν λάθος. Θα υπάρξει δικαστήριο γι αυτό το έγκλημα. Δεν μπορούν να σκοτώνουν ειρηνικούς Ουκρανούς πολίτες», πρόσθεσε.

Παράλληλα κάλεσε  να απαγορευθεί στη Ρωσία η πρόσβαση σε όλα «τα λιμάνια» και όλα «τα αεροδρόμια του κόσμου» σε αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Πρέπει να αποκλειστεί η είσοδος» της Ρωσίας «σε όλα τα λιμάνια, σε όλες τις διώρυγες και όλα τα αεροδρόμια του κόσμου», είπε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες Δευτέρα πως ήρθε η ώρα να εξεταστεί η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για τα αεροσκάφη, τα ελικόπτερα και τους πυραύλους της Ρωσίας, αφού οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το Χάρκοβο.

«Οι συνομιλίες έγιναν με φόντο βομβαρδισμούς και πυρά εναντίον του εδάφους μας (...). Ο συγχρονισμός των πυρών με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ήταν προφανής», δήλωσε.

«Θεωρώ ότι η Ρωσία προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο απλούστατα να ασκήσει πίεση» στο Κίεβο, έκρινε ο κ. Ζελένσκι, προσθέτοντας «μην χάνετε τον χρόνο σας».

Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο, το Κίεβο «δεν έλαβε το αποτέλεσμα που ήθελε» στον πρώτο γύρο των συνομιλιών χθες Δευτέρα, όμως αναφέρθηκε σε «αντιπροτάσεις» στις ρωσικές προτάσεις προκειμένου «να τερματιστεί ο πόλεμος».