Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Μητσοτάκης: Απαράδεκτη πράξη ρωσικής επίθεσης σε αμάχους



Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε νέα ανακοίνωση μετά τον θάνατο των τεσσάρων ομογενών. «Εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας για τον αδόκητο θάνατο τεσσάρων ομογενών στο χωριό Μπουγάς, το οποίο βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα βορείως της Μαριούπολης», αναφέρεται στο μήνμα του ελληνικού ΥΠΕΞ.

«Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους τους και καταδικάζουμε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον αμάχων», επισημαίνεται ακόμη.

Μητσοτάκης: Απαράδεκτη πράξη ρωσικής επίθεσης σε αμάχους




Μπλόκο Facebook στα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ


 

Το Facebook ανακοίνωσε ότι στο εξής μπλοκάρει τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης από το να αποκομίζουν έσοδα από την πλατφόρμα του.

«Πλέον απαγορεύουμε στα ρωσικά κρατικά μέσα να προβάλλουν διαφημίσεις ή να δημιουργούν έσοδα στην πλατφόρμα μας οπουδήποτε στον κόσμο». Αυτό δήλωσε στο Twitter ο Ναθάνιελ Γκλάιχερ, επικεφαλής της πολιτικής ασφαλείας του Facebook.

 

Η Meta ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία αποφάσισε να «περιορίσει την πρόσβαση» και να «επιβραδύνει» τη λειτουργία του Facebook. 

Η Μόσχα κατηγορεί το αμερικανικό κοινωνικό δίκτυο ότι λογοκρίνει τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους Ρώσους πολίτες.



“Παγώνουν” τα περιουσιακά στοιχεία των Πούτιν και Λαβρόφ στην Ευρωπαϊκή Ένωση

 


Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν εχθές το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Ρώσου δικτάτορα Βλαντίμιρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών του καθεστώτος Σεργκέι Λαβρόφ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Το μέτρο συζητήθηκε κατά την χθεσινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και σήμερα προστέθηκε στην δέσμη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, που θα επικυρώσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε.

Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν επίσης να άρουν το προνόμιο της μετακίνησης χωρίς βίζα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους κατόχους ρωσικού υπηρεσιακού διαβατηρίου, στο πλαίσιο της δέσμης των κυρώσεων που αποφασίσθηκαν το βράδυ της Πέμπτης.



Ο δικτάτορας Πούτιν απειλεί τώρα Σουηδία και Φινλανδία έτσι και ενταχθούν στον ΝΑΤΟ

 


Δώσε θάρρος στον δικτάτορα να του ανοίξει η όρεξη.

Το θράσος Πούτιν συνεχίζεται και μετά την εισβολή στην Ουκρανία με στόχο την πτώση της κυβέρνησης Ζελένσκι και την αποστρατικοποίηση της χώρας, το Κρεμλίνο θέτει ευθέως θέμα τόσο για τη Σουηδία, όσο και για τη Φινλανδία, χαρακτηρίζοντας ως «απειλή» μία ενδεχόμενη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Η δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, έδειξε τα βρώμικα σχέδια του δικτάτορα και έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας για την κατάληψη της Ουκρανίας.

Η Ρωσία απείλησε με συνέπειες τις δύο σκανδιναβικές χώρες αν προχωρήσουν στην ένταξή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, παρ' ότι υπάρχει ήδη μία περιφερειακή συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές. 

Όπως δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, «οι δύο χώρες έχουν επιλέξει να είναι ουδέτερες και γι' αυτό δεν έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

Την Πέμπτη, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν ρωτήθηκε για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της χώρας της, δηλώνοντας ότι μετά την εισβολή στην Ουκρανία, θα υπάρξουν νέες συζητήσεις με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η δήλωση της Μαρίας Ζαχάροβα ήρθε ως «απάντηση» στις παραπάνω δηλώσεις, τονίζοντας ότι «θα υπάρξουν συνέπειες εάν οι δύο χώρες ενταχθούν στο ΝΑΤΟ».



Συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που συγκλήθηκε εκτάκτως, μέσω τηλεδιάσκεψης, και στην οποία συμμετείχαν επίσης η Σουηδία, η Φινλανδία και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Σκοπός ήταν να συζητηθούν οι εξελίξεις μετά την ένοπλη, απρόκλητη και κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Συμμαχίας καταδίκασαν απερίφραστα τη ρωσική επιθετικότητα, ως κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, του δικαιώματος των κρατών να ζουν ελεύθερα, και των διεθνών υποχρεώσεων της ίδιας της Ρωσίας.

Εξέφρασαν την αταλάντευτη στήριξή τους στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, καθώς και την αλληλεγγύη τους στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. Εξέτασαν τις επιπτώσεις από την απρόκλητη και παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αποφάσισαν ότι θα λάβουν κάθε απαραίτητο μέτρο για την προστασία των Συμμάχων.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και αποτελούν πλήγμα για την ευρωπαϊκή και διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα. Υπενθύμισε τη θέση αρχής της Ελλάδας περί σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των χωρών, και καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις ρωσικές αναθεωρητικές ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο αναθεωρητισμός είναι η βασική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτός, απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Ο Πρωθυπουργός πρότεινε ακόμη όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να δεσμευθούν ότι θα εφαρμόσουν το πλαίσιο κυρώσεων έναντι της Ρωσίας που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία ανέδειξε την ανάγκη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφαλείας του ΝΑΤΟ, κάτι που προϋποθέτει από κράτη-μέλη της ΕΕ να ξοδέψουν περισσότερα για την άμυνά τους. Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αρκετοί από τους συμμάχους δήλωσαν την πρόθεσή τους να αυξήσουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς και να συνδράμουν περισσότερο τη Συμμαχία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη σταδιακής απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στην τηλεδιάσκεψη ήταν παρόντες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.



Τους 8 έφτασαν οι νεκροί στο Euroferry Olympia


 

Άλλες δύο σοροί εντοπίστηκαν στο τρίτο γκαράζ του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Euroferry Olympia.

Συνολικά, εντοπίστηκαν τέσσερις σοροί, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονταν και δυο Έλληνες. Την Πέμπτη, βρέθηκε απανθρακωμένος ο οδηγός Κωνσταντίνος Γεροντιδάκης, ενώ σήμερα εντοπίστηκε νεκρός - όχι απανθρακωμένος - μέσα στην καμπίνα του φορτηγού του ο Νίκος Μπεκιάρης. 

Έτσι, βρέθηκαν και οι τρεις Έλληνες που αγνοούνταν, καθώς προ ημερών είχε εντοπιστεί και ο Βαγγέλης Μαλεσιάδης.

Στους 8 είναι πλέον ο αριθμός των νεκρών από την φωτιά που ξέσπασε στο κατάστρωμα του πλοίου τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 18 Φεβρουαρίου. Παράλληλα αγνοούνται άλλα τρία άτομα ενώ οι διασωθέντες είναι 281.



Μπάιντεν – Ζελένσκι: Ικανοποιημένος τώρα για τη στάση των ΗΠΑ ο Ουκρανός πρόεδρος


 

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά από νέα επικοινωνία με τον Αμερικανό όμολογό του Τζο Μπάιντεν. 

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις κυρώσεις στη Ρωσία και την αμυντική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

«Η ενίσχυση των κυρώσεων, η ουσιαστική αμυντική βοήθεια και ένας αντιπολεμικός συνασπισμός μόλις συζητήθηκαν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ευχαριστούμε τις ΗΠΑ για την σθεναρή υποστήριξη στην Ουκρανία!» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι στον λογαριασμό του στο Twitter. 

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε εμφανιστεί δυσαρεστημένος από τη Δυτική αντίδραση στη ρωσική εισβολή, δηλώνοντας ότι «μείναμε μόνοι».