Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Τζόνσον: Δικτάτορας ο Πούτιν, βάρβαρη η ρωσική εισβολή

 


Βάρβαρη χαρακτήρισε τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, τονίζοντας ξεκάθαρα σε διάγγελμά του πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι δικτάτορας.

«Οι χειρότεροι μας φόβοι έγιναν πραγματικότητα. Πρόκειται για επίθεση στη δημοκρατία σε διεθνή κλίμακα» ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός και τόνισε πως η επίθεση αυτή πρέπει να αποτύχει.

Όπως είπε, «η Ουκρανία δεν είναι κάποια μακρινή χώρα για την οποία γνωρίζουμε ελάχιστα, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στην Ευρώπη- είναι μια χώρα που για δεκαετίες απολαμβάνει ελευθερία και δημοκρατία. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να εξαφανιστεί αυτή η ελευθερία. Δεν μπορούμε και δεν θα κοιτάξουμε προς άλλη κατεύθυνση».

Ο κ. Τζόνσον προανήγγειλε μαζικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και εξέφρασε τη στήριξή του στον ουκρανικό λαό. Εξέφρασε επιπλέον την εκτίμηση ότι οι Ρώσοι πολίτες δεν πιστεύουν πως οι επιθέσεις γίνονται «στο όνομα τους», ενώ δήλωσε βέβαιος «η φλόγα της ελευθερίας θα λάμψει ξανά στην Ουκρανία».

«Θα κάνουμε, βεβαίως, τα πάντα για να διατηρήσουμε ασφαλή τη χώρα μας» τόνισε και σημείωσε ότι πρόκειται για μία κρίση που αφορά στο δικαίωμα μίας χώρας να επιλέγει το μέλλον της.



Συνελήφθησαν 4 ανήλικοι για ληστεία από κοινού


Συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, πρωινές ώρες της 21-2-2021 στην περιοχή του Πειραιά, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.), 4 ανήλικοι ημεδαποί, για ληστεία κατά συναυτουργία, επικίνδυνη σωματική βλάβη, βαριά σωματική βλάβη τελεσθείσα από κοινού, και παράβαση της Νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί όπλων. Αναζητούνται άλλοι 3 συνεργοί τους.

Ειδικότερα, πρώτες πρωινές ώρες της 21-12-2022 στην περιοχή του Πειραιά, ομάδα επτά ατόμων, με χρήση σωματικής και λεκτικής βίας, ακινητοποίησε τρία  άτομα και τους αφαίρεσαν χρηματικό ποσό, τραυματίζοντας δύο εξ αυτών.

Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., που έσπευσαν άμεσα στο σημείο, μετά από αναζητήσεις, εντόπισαν τέσσερα άτομα από την προαναφερόμενη ομάδα, τα ακινητοποίησαν και τα οδήγησαν στο Τ.Α. Δημοτικού Θεάτρου, όπου και συνελήφθησαν.

Στην κατοχή τους βρέθηκε φαλτσέτα, συνολικού μήκους (19) εκατοστών και ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους -15,4- γραμμαρίων.

Επιπρόσθετα, σε βάρος των κηδεμόνων των κατηγορουμένων, σχηματίσθηκε δικογραφία για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Οι συλληφθέντες, με τη σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.



Συνελήφθη ο 21χρονος που λήστεψε και ξυλοκόπησε την 80χρονη στο Αιγάλεω

 


Συνελήφθη ο 21χρονος κακοποιός, που μαζί με συνεργούς του, ξυλοκόπησαν και λήστεψαν ηλικιωμένη στο Αιγάλεω.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Συνελήφθη με ένταλμα, χθες (23-2-2022) το πρωί στον Ασπρόπυργο, μετά από συντονισμένη επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, του Τ.Α. Αιγάλεω και τη συνδρομή της Ο.Π.Κ.Ε., 21χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για ληστεία τελεσθείσα με ιδιαίτερη σκληρότητα εναντίον προσώπου από κοινού.

Συγκατηγορούμενοι του ανωτέρω, είναι και 39χρονη ημεδαπή, καθώς και άγνωστος δράστης.

Ειδικότερα, μεσημβρινές ώρες της 13-2-2022, οι ανωτέρω κατηγορούμενοι, επιβαίνοντες σε αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 21χρονου, μετέβησαν σε οικία, στην περιοχή του Αιγάλεω, που διαμένει ηλικιωμένη ημεδαπή.

Στη συνέχεια η 39χρονη αποβιβάσθηκε από το αυτοκίνητο και προσποιούμενη ότι θέλει νερό, έπεισε την παθούσα να εισέλθει στην οικία της, με αποτέλεσμα ο 21χρονος, εκμεταλλευόμενος την απουσία της, να εισέλθει εντός αυτής.

Ακολούθως ο 21χρονος, με χρήση σωματικής βίας και απειλή μαχαιριού, επιδεικνύοντας έντονη σκληρότητα, την ακινητοποίησε και απαίτησε να του παραδώσει χρήματα, αφαιρώντας ταυτόχρονα βιαίως από τα αυτιά της ζευγάρι σκουλαρίκια που φορούσε, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της.

Οι δράστες στη συνέχεια, επιβιβαζόμενοι στο όχημα, τράπηκαν σε φυγή.

Ο συλληφθείς, θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



Ποδηλάτης βρίσκει ακαριαίο θάνατο από βλήμα πυροβολικού στην Ουκρανία

 


Νεκροί και τραυματίες μεταξύ των αμάχων καταγράφονται κάθε λεπτό μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία

Σκληρά βίντεο στα social media, καταγράφουν τον θάνατο αμάχων, όπως τον θάνατο ενός ποδηλάτη στην πόλη  Ουμάν ενώ ποδηλατούσε αμέριμνος.

 
Το δεύτερο, πολύ σκληρό βίντεο, έχει τραβηχτεί λίγο μετά την έκρηξη. Δείχνει τον νεκρό ποδηλάτη και δίπλα του τον κρατήρα που άνοιξε στον δρόμο ως αποτέλεσμα του βλήματος που έπεσε από τις ρωσικές επιτιθέμενες δυνάμεις.





Προσπαθούν στον ΣΥΡΙΖΑ να θάψουν ξανά το σκάνδαλο Θάνου - Τσίπρα - Παπαγγελόπουλου


 

Σε απόλυτο πανικό χωρίς ίχνος ηθικής και σοβαρότητας, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις τους προσπαθούν να μην ξανά έρθει το νέο σκάνδαλο Τσίπρα- Θάνου - Παπαγγελόπουλου στην δημοσιότητα και κυρίως να μην αρχίσει να σκαλίζεται από την δικαιοσύνη.

Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, σε απόλυτο πανικό και με εντολή Κουμουνδούρου, αναφερόμενος στο ηχητικό ντοκουμέντο Βγενόπουλου είπε πως δεν έχει λόγο να επανέρχεται το θέμα στη δημόσια συζήτηση.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Ξανθόπουλος, έκρινε χωρίς να ρωτήσει την δικαιοσύνη, και είπε πως δεν ευσταθούν όσο ακούγονται στο ηχητικό απόσπασμα για την Βασιλική Θάνου και δεν προσφέρονται για πολιτικά συμπεράσματα. Δεν σχολίασε κάτι περισσότερο περί παραδικαστικού, και μίλησε για πανδημία, ακρίβεια και ενεργειακή φτώχεια. Μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οχυρώνεται πίσω από κασέτα.

Η δήλωση Ξανθόπουλου για το ηχητικό Βγενόπουλου

«Εμφανίζεται ηχητικό απόσπασμα όπου η ΔΜ ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τη τέως πρόεδρο του Αρείου Πάγου και ζητά ενίσχυση για λογαριασμό της σε βιβλία. Δεν έχει λόγο να επανέρχεται δημόσια συζήτηση σε ζητήματα που δεν ευσταθούν και δεν προσφέρονται για πολιτικά συμπεράσματα! Η πανδημία είναι κυρίαρχη, η ακρίβεια καλπάζει, η ενεργειακή φτώχεια καραδοκεί η κυβέρνηση οχυρώνεται πίσω από κασέτα και το ΠΑΣΟΚ ζητά εξηγήσεις. Ο Φρουζής παραπέμπεται για ξέπλυμα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφάσισε ότι πρέπει να γίνει αγωγή για αποζημίωση χώρας, η κυβέρνηση κωλυσιεργεί και δεν διεκδικεί αυτά που πρέπει».



Δήλωση του Πρωθυπουργού κατά την έναρξη της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ


 

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:



Η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θέτει με δραματικό τρόπο την παγκόσμια κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της. Γιατί στην Ουκρανική κρίση δοκιμάζονται πολλά: Τα όρια του Διεθνούς Δικαίου, η ισχύς των Συνθηκών αλλά και το ίδιο το δικαίωμα των κρατών να ζουν ελεύθερα. Όπως και απειλούνται πολλά: από τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη μέχρι τη διεθνή ενεργειακή ισορροπία.

Από θέση αρχής η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των χωρών. Καταδικάζει, συνεπώς, ανεπιφύλακτα αναθεωρητικές ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες. Και πολύ περισσότερο καταδικάζει την ωμή βία από την οποία, δυστυχώς, πολλοί αθώοι θα χάσουν τη ζωή τους.

Γι’ αυτό και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας ώστε η αντίδρασή μας να μην είναι απλά κοινή, αλλά να είναι και αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας. Και, βέβαια, κρατάμε πάντα στραμμένο το βλέμμα μας στους ομογενείς μας, ειδικά στην περιοχή της Μαριούπολης.

Η κυβέρνηση προσαρμόζει τις πολιτικές της στα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται. Σε εθνικό επίπεδο έχει, ήδη, εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και επεξεργαζόμαστε σενάρια που θα αφορούν την, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη απορρόφηση των διακυμάνσεων των τιμών της ενέργειας.

Είναι ένα πρόβλημα, όμως, το οποίο είναι πανευρωπαϊκό και γι’ αυτό και απαιτεί μία πανευρωπαϊκή λύση. Και αυτό μπορεί να σημαίνει μέχρι και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων, όσο αυτές διαρκούν.

Και τέλος, θα ξαναπώ ότι όλες αυτές οι εξελίξεις αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη για μία ουσιαστική ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.

Η παγκόσμια κοινότητα έχει την ευκαιρία να αντισταθεί στην ισχύ των όπλων και στην αμφισβήτηση των συνόρων και των διεθνών συνθηκών. Ο πολιτισμός και οι κατακτήσεις του 21ου αιώνα δεν πρέπει να επιτρέψουν την επιστροφή του κόσμου στις συνθήκες βίας άλλων εποχών και στις ένοπλες λύσεις των διακρατικών διαφορών. Η ήπειρός μας έχει υποφέρει πάρα πολύ από αυτές τις αντιλήψεις. Και ο ιστορικός αναθεωρητισμός με τη χρήση των όπλων πρέπει να βρει απέναντί του όλον τον δημοκρατικό πλανήτη. Και σε αυτό το μέτωπο κρίνεται τώρα η ευθύνη των κυβερνήσεων, των λαών, αλλά και της ευρωπαϊκής οικογένειας. Εξάλλου αυτά θα είναι και τα ζητήματα τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, σήμερα, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.



Ξεκίνησε η διαβούλευση για την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

 



Ξεκίνησε χθες Τρίτη η διαβούλευση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με εκπροσώπους των  τραπεζών -και θα συνεχιστεί με εκπροσώπους των σουπερμάρκετ- για την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Η αρχή γίνεται από τους κλάδους αυτούς, καθώς διαθέτουν μακρά εμπειρία σε ψηφιακά συστήματα οργάνωσης και διοίκησης προσωπικού και θα ακολουθήσει σταδιακά η εφαρμογή σε όλες τις μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο η καταγραφή της απασχόλησης των εργαζομένων (βασικό ωράριο, υπερωρίες, κ.λπ.), κάτι που αποτελεί εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου και για την πάταξη της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας.

Πρόκειται για μια κομβική μεταρρύθμιση, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, και θα αποτρέψει την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, επιβάλλοντας παράλληλα ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.




Ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ τα τουριστικά έσοδα το 2021

 


Παρά την παράταση σε διεθνές επίπεδο των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας, τα τουριστικά έσοδα για τη χώρα μας το 2021, ξεπέρασαν τις προσδοκίες, καθώς  διαμορφώθηκαν στα 10,65 δισ. ευρώ αντί των 6 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί.

Σε σχέση με το 2020 οι τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 146,7%. Υπήρξε επίσης, -όπως ανακοίνωσαν ο ΟΛΘ και ο ΟΛΠ- αύξηση της κρουαζιέρας  στα λιμάνια Θεσσαλονίκης και Πειραιά κατά 189% και 118% αντίστοιχα.

Η νέα τουριστική περίοδος ξεκινά πολύ νωρίτερα. Στις 7 Μαρτίου ξεκινούν οι απευθείας πτήσεις από τις Η.Π.Α. και στις 2 Απριλίου από τον Καναδά, ενώ αναμένεται σημαντικός αριθμός τουριστών και από την Αυστραλία. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά φέτος, ο ΕΟΤ και το Υπουργείο Τουρισμού κάνουν καμπάνια 12 μήνες το χρόνο, καθώς πλέον περιλαμβάνεται -για πρώτη φορά- διαφήμιση και για τους χειμερινούς προορισμούς.




Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα στέγασης “ΕSΤΙΑ ΙΙ” το 2022

 



Τον περιορισμό των θέσεων του προγράμματος στέγασης "ESTIA II" από τις 16 Απριλίου 2022, σε 10.000 από 27.000 που διέθετε το 2021, με την προοπτική της ολοκλήρωσης του προγράμματος στο τέλος του 2022, ανακοίνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Το πρόγραμμα "ESTIA" λειτουργεί από το 2015, αρχικά υπό την διοίκηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την ευθύνη υλοποίησης του Προγράμματος φέρει, από τον Σεπτέμβριο του 2020,  τo υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με ιδία μέσα, ή μέσω φορέων υλοποίησης, με το πρόγραμμα να μετονομάζεται σε "ESTIA II".  

Οι παροχές υπό το ESTIA II περιλαμβάνουν κυρίως την στέγαση σε ιδιωτικές κατοικίες, διαμερίσματα και μονάδες στέγασης που διατίθενται ή μισθώνονται στο πλαίσιο του Προγράμματος, καθώς και τις συνοδευτικές, υποστηρικτικές της στέγασης αυτής υπηρεσίες. 




Ολοκληρώθηκε o διαγωνισμός για το Ultra Fast Broadband

 

Εντός του 2022 αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου Ultra - Fast Broadband για την απόκτηση της δυνατότητας πρόσβασης στο διαδίκτυο με υπερ-υψηλή ταχύτητα (100 Mbps/1 Gbps) περιοχών της χώρας, καθώς ολοκληρώθηκε ο σχετικός διαγωνισμός. Προσωρινοί ανάδοχοι κηρύχθηκαν ο ΟΤΕ και η κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή – GRID. Μέσω των υποδομών που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου, εκτιμάται ότι:

Περισσότερα από 837.500 νοικοκυριά και επιχειρήσεις (άνω του 18% του συνόλου της χώρας) θα αποκτήσουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με υπερ-υψηλή ταχύτητα (100 Mbps / 1 Gbps).

Επιπλέον, 10.300 δημόσια κτίρια (σχολεία, κέντρα υγείας, ΚΕΠ, κλπ.) θα συνδεθούν στο διαδίκτυο με συμμετρικές ταχύτητες 1 Gbps.

Το Ultra-Fast Broadband αποτελεί ένα από τα πιο κομβικά βήματα για την αναβάθμιση της συνδεσιμότητας σε όλη την επικράτεια. Στόχος μας είναι να επιταχύνουμε την “αποχαλκοποίηση” των δικτύων, ώστε να εξασφαλίσουμε ταχύτερες και πιο αξιόπιστες συνδέσεις για όλους τους πολίτες, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας και αν βρίσκονται. Με έργα όπως το Ultra-Fast Broadband και με τις ιδιωτικές επενδύσεις που διαρκώς ανακοινώνονται στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, πλησιάζουμε αυξανόμενα στον ευρωπαϊκό στόχο.




Στη Βουλή η κύρωση της «Σύμβασης Σεν Ντενί» του Συμβουλίου της Ευρώπης

 


Στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής εισάγεται σήμερα (23/2) προς συζήτηση η κύρωση της "Σύμβασης Σεν Ντενί" του Συμβουλίου της Ευρώπης, για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση ασφάλειας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο θα εισαχθεί την Παρασκευή 25/2 για ψήφιση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, σηματοδοτεί την πρώτη από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της οπαδικής βίας.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δημιουργία ενός εθνικού γραφείου πληροφοριών ποδοσφαίρου (NFPI) εντός της Αστυνομίας, που θα είναι υπεύθυνο για τη διεθνή συνεργασία, σε επίπεδο ανταλλαγής πληφοροριών, ανταλλαγής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα κ.α., με τα αντίστοιχα γραφεία άλλων χωρών.



Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο

 


Συνεδρίασε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ανάλυση της κατάστασης μετά τις χθεσινές ανησυχητικές εξελίξεις.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί.

Τέλος, όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας.



Η Ελλάδα καταδικάζει τις ενέργειες της Ρωσίας


 

Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της επίσημης συνάντησής του με υπουργική αντιπροσωπεία από τη Βουλγαρία:

Η χθεσινή αναγνώριση από τη Ρωσία της μονομερούς ανακήρυξης “ανεξαρτησίας” από τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αλλά και τις συμφωνίες του Μινσκ. Και, όπως κάθε αναθεωρητική πρωτοβουλία, υπονομεύει τη διεθνή σταθερότητα και την πρόοδο.

Η Ελλάδα, ως θεμελιώδη αρχή, σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των κρατών. Καταδικάζει συνεπώς απερίφραστα ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες και ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συντονίζεται ήδη με τους εταίρους της ώστε η αντίδρασή της να είναι κοινή και ουσιαστική.

Η χώρα μας έχει έναν επιπλέον λόγο ανησυχίας και παρακολούθησης των εξελίξεων: Την προστασία και τη στήριξη της Ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία αλλά και της πολυπληθούς κοινότητας στη Μαριούπολη, η οποία έχει παρουσία 2.000 και πλέον ετών στην περιοχή και για την οποία εργαζόμαστε.

Η παγκόσμια κοινότητα έχει μία ευκαιρία να αντισταθεί στην ισχύ των όπλων, στην αμφισβήτηση των συνόρων και των διεθνών συνθηκών. Ο πολιτισμός και οι κατακτήσεις του 21ου αιώνα δεν πρέπει να επιτρέψουν την επιστροφή του κόσμου σε συνθήκες βίας άλλων εποχών και στις ένοπλες λύσεις των διακρατικών διαφορών.



Η Θάνου τα ρίχνει στην φίλη της και λέει ότι μόλις την γνώριζε

 


Με απίστευτο θράσος η συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Βασιλική Θάνου και πρώην δικαστικός, τα ρίχνει όλα στην φίλη της και μιλάει για απλή γνωριμία με τη Δ.Μ., μιλώντας σε συνέντευξή της, αναφερόμενη στην αποκάλυψη-ντοκουμέντο του iefimerida.gr με το ηχητικό του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Ακούστε το ηχητικό

Απαντώντας στις αποκαλύψεις, η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, σε τηλεφωνική συνέντευξή της στο Kontra Channel, επανέλαβε ότι «κάποιοι θέλησαν να εξυπηρετήσουν την κυβέρνηση για να αλλάξουν την ατζέντα της καθημερινότητας από τα προβλήματα του κόσμου» και πως «επάνω στο νεκρό Βγενόπουλο αναμασούν μια συκοφαντία».

Η Βασιλική Θάνου επιβεβαίωσε ότι γνώριζε την εν λόγω επιχειρηματία. «Τη γνώρισα τυχαία, είχα μια απλή γνωριμία μαζί της. Τη γνώρισα σε μια κοινωνική εκδήλωση και επειδή είχε μια προσωπική της υπόθεση με τον πρώην σύζυγό της για το διαζύγιο και τη διατροφή των παιδιών της, ζήτησε τη νομική συνδρομή μου. Ήρθε 2-3 φορές στο γραφείο μου, αυτό ήταν όλο. Προφανώς αυτή τη γνωριμία τη χρησιμοποίησε για να πει στον Βγενόπουλο ότι έχει σχέσεις μαζί μου».

Καταθέτοντας τη δική της οπτική, η κυρία Θάνου είπε: «Όταν πλησίασε πολύ η Δικαιοσύνη στον Βγενόπουλο -γιατί δεν ήταν καμία ''λευκή περιστερά'' ο Βγενόπουλος- ασκήθηκε εναντίον του ποινική δίωξη, και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ως υπεύθυνος για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Οταν είδε ότι δεν θα απέφευγε τις κατηγορίες, επινόησε τις κατηγορίες εις βάρος μου, ότι δήθεν μια κυρία Δ.Μ. μεσολαβούσε εκ μέρους μου».

Επίσης, η Β. Θάνου υποστήριξε ότι το ηχητικό, το οποίο άκουσε, είναι στην ουσία ένας «μονόλογος Βγενόπουλου», ο οποίος προσπαθούσε να «αποσπάσει μια ομολογία της Δ.Μ., την πίεζε να με εμπλέξει στην υπόθεση».

«Περιέργως, δεν κατατέθηκε τότε αυτό το ηχητικό» είπε η κα Θάνου, και πρόσθεσε ότι ο τότε συνήγορος Βγενόπουλου, ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, «μερικούς μήνες αργότερα είπε ότι ο πελάτης του δεν στρέφεται κατά της Θάνου αλλά κατά της Δ.Μ., η οποία είναι μια απατεώνισσα». «Απορώ πώς ο Βγενόπουλος πίστεψε τη Δ.Μ., έστω και πρόσκαιρα. Πιστεύω ότι κατάλαβε ο Βγενόπουλος ότι η γυναίκα αυτή τον κορόιδευε», υποστήριξε.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της ΝΔ, η Β. Θάνου σημείωσε: «Η ΝΔ γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν έχω καμία εμπλοκή ούτε στη συγκεκριμένη υπόθεση ούτε σε καμία άλλη. Αντίθετα, επί θητείας μου στον Άρειο Πάγο προχώρησαν πολλές υποθέσεις διαφθοράς, όπως του Τσοχατζόπουλου, του Ερυθρού Σταυρού κ.λπ. Δηλαδή, η πορεία μου είναι να υπάρχει διαφάνεια και η διαπλοκή να τιμωρείται».

Κατά τη Βασιλική Θάνου, «η ΝΔ προσπαθεί να ξανανοίξει η υπόθεση για να κάνει θόρυβο. Γιατί ξαφνικά τώρα ανασύρεται; Πού ήταν επί 6 χρόνια το ηχητικό; Το ότι την έβγαλαν τώρα μιλάει από μόνο του. Τα ίδια, που λέει στην κασέτα, είπε ο Βγενόπουλος στην κατάθεσή του στον Άρειο Πάγο, που έκλεισε την υπόθεση αφού τη διερεύνησε».

Ερωτηθείσα εάν θέλει αναψηλάφηση της υπόθεσης για να μην αιωρούνται σκιές εις βάρος της, απάντησε: «Δεν έχω κανένα πρόβλημα, αλλά είναι προφανές ότι γίνεται για αποπροσανατολισμό».

Απαντώντας επίσης στη σκληρή κριτική της ΝΔ για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης, είπε ότι τηρήθηκαν όλες οι δικονομικές διαδικασίες, κλήθηκαν όλοι οι μάρτυρες και κατέθεσαν και έπειτα από αυτό αρχειοθετήθηκε η υπόθεση.

Η Βασιλική Θάνου επικαλέστηκε επίσης την κατάθεση Βγενόπουλου, όπου ανέφερε ότι η Δ.Μ. αντάλλασσε μηνύματα με την ίδια. Όπως είπε η πρώην πρόεδρος του Α. Πάγου, τότε τον είχε ρωτήσει ο εισαγγελέας αν ζήτησε από την επιχειρηματία Δ.Μ. να δει τα μηνύματα που έστελνε η κα Θάνου, αλλά εκείνος είχε απαντήσει αρνητικά, επειδή αισθάνθηκε ότι θα την προσέβαλε και θα έχανε την εμπιστοσύνη της. Όπως είπε η Β. Θάνου, τότε είχε πει στον εισαγγελέα «ανοίξτε το τηλέφωνό μου, και το κινητό και το σταθερό, γιατί δεν έχω καμία επικοινωνία με αυτή την κυρία».

Η κυρία Θάνου, κληθείσα να διευκρινίσει τι εννοεί στη δήλωσή της με τη φράση ότι επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της, είπε ότι δεν έχει κατασταλάξει πώς θα διαχειριστεί το ζήτημα και εναντίον ποίων θα κινηθεί.

Η δικαιοσύνη τελικά θα έχει τον πρώτο λόγο, όπως και η κατάθεση αυτής της Δ.Μ. που η Θάνου της τα φορτώνει όλα.