Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Απόπειρα βιασμού στον Καρέα «Μου είπε ότι ήταν δάσκαλος και στη συνέχεια serial killer»


 

Νέα ανατριχιαστικά στοιχεία στην υπόθεση της 28χρονης κοπέλας που κατήγγειλε οτι βγήκε ραντεβού με έναν άνδρα που γνώρισε μέσω της εφαρμογής Facebook Dating του Facebook και αυτός της επιτέθηκε και ασέλγησε πάνω της, φερνει στη δημοσιότητα το protothema.gr. Ο μυστηριώδης άνδρας, όπως κατηγγειλε η κοπέλα, δήλωσε δασκαλος, την παρέσυρε σε ερημικό σημείο του Καρέα πίσω απο το στρατόπεδο Σακκέτα και της επιτέθηκε. Μάλιστα, οταν εκείνη του είπε οτι δεν επιθυμεί, δεν το σεβαστηκε και της ξαναχίμηξε ενώ όταν κάποια στιγμή, ένα όχημα πλησίασε το αυτοκίνητο του και στάθμευσε δίπλα, εκείνος βγηκε έξω γυμνός απο τη μέση και κάτω και εξαγριωμένος… διέταξε, τον οδηγό να φύγει γιατί τον ενοχλούσε! Απέδωσε δε την πράξη του στη διέγερση που οπως της είπε ένιωσε απο το «προκλητικο ντύσιμο» της.

Η 28χρονη, όπως κατέθεσε στο Τμήμα του Βύρωνα, προσπάθησε να διατηρήσει την ψυχραιμία της φοβούμενη μην της κάνει κακό, ενώ οταν λίγη ώρα αργότερα την άφησε σε σημείο του Παγκρατίου, της είπε, οτι είναι serial killer!

Τι κατέθεσε

Όταν στις 9 το βράδυ της 3ης Ιανουαρίου, η 28χρονη πέρασε το κατώφλι του Τμήματος Ασφαλείας Βύρωνα, ξεδίπλωσε στους αστυνομικόυς όλα όσα εφιαλτικά είχε ζήσει, τρεις ώρες νωρίτερα σε μια ερημική τοποθεσία στον Καρέα πίσω απο το στρατόπεδο Σακέτα με δράστη εναν, άνδρα τον οποίο, είχε γνωρίσει την προηγούμενη ημέρα απο την εφαρμογή Facebook Dating του Facebook. Με τον συγκεκριμένο, όπως κατέθεσε, συνομιλούσαν αρκετή ώρα και τελικά κανόνισαν να βρεθούν στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας, στη συμβολή των οδών Φιλολάου και Αλκέτου στο Παγκράτι. Μάλιστα, η νεαρή, έδωσε στους αστυνομικούς το προφίλ που χρησιμοποιεί ο συγκεκριμένος στο Facebook, το κινητό του τηλέφωνο, λέγοντας οτι της συστήθηκε ως δασκαλος που μένει στο κέντρο της Αθήνας ενώ έκανε και πλήρη περιγραφή του. Πρόκειται για άτομο ελληνικής καταγωγής, περίπου 1.83, με ξυρισμένο κεφάλι, λευκό δέρμα και αδύνατος.

Ο εν λόγω, την παρέλαβε απο το σημείο με το όχημα του και κατά τη βόλτα, όπως κατέθεσε η 27χρονη, συνομιλούσαν, ο άνδρας συμπεριφερόταν φυσιολογικά και τίποτα δεν κίνησε τις υποψίες της. Μέχρι που την οδήγησε σε έναν απομονωμένο εξωτερικό χώρο στην περιοχή του Καρέα πίσω απο το στρατοπέδο Σακκέτα. Στο σημείο, παρέμειναν μέχρι τις 19:15 όπου εκεί που συνομιλούσαν της ζήτησε να τον πάρει αγκαλιά και μόλις η νεαρή τον αγκάλιασε εκείνος άρχισε να την αγγίζει στο στήθος παρά τη θέληση της. Η κοπέλα τον απομάκρυνε αμέσως και του είπε να σταματήσει, πλην όμως εκείνος,οπως κατέθεσε, της είπε χαρακτηριστικά, «κάνεις πλάκα;» και επανέλαβε την ίδια πράξη. Στη συνέχεια, επιχείρησε να βγάλει το παντελόνι του και και πιάνοντας την απο το χέρι την ανάγκασε να πιάσει τα γεννητικά του όργανα. Εκείνη σοκαρισμένη δεν αντεδρασε και τον άφησε να ακουμπήσει το χερι στο επίμαχο σημείο. Κάποια στιγμή, σύμφωνα πάντα με την κατάθεση της κοπέλας, προσήλθε στο σημείο ένα άλλο αυτοκίνητο και τυχαία πάρκαρε δίπλα τους. Τότε ο άνδρας βγήκε έξω απο το όχημα του γυμνός απο τη μέση και κάτω και εξαγριωμένος,ειπε στον οδηγό του οχήματος να φύγει γιατί ενοχλούσε! Στη συνέχεια, μπήκε και πάλι στο αμάξι του, όρμησε στην κοπέλα και την φίλησε στο στόμα και το στήθος. Η 28χρονη «παγωμένη» απο τον τρόμο, δεν αντιδρούσε όπως κατέθεσε και απλά τον άφηνε να κάνει ο,τι ήθελε γιατι φοβοταν για τη σωματική της ακεραιότητα. Αυτές οι πράξεις, διήρκησαν περίπου 45λεπτά καθώς εκείνη προσπαθούσε να τον αποφύγει με ήρεμο τρόπο αλλά εκείνος επέμενε.

Έλεγε οτι ειναι serial killer και γελούσε

Και ενώ η κοπέλα πάσχιζε να τον αποφύγει, ξαφνικά ο άδρας, όπως αναφέρει στην κατάθεση της, άρχισε να αυνανίζεται μπροστά της με σκοπό, όπως της δήλωσε, να ολοκληρώσει την πράξη του πάνω της. Έντρομη η 28χρονη, του ζητησε με ήρεμο τροπο να σταματήσει. Τελικά, κατάφερε να τον πείσει και ο δράστης, σταμάτησε και ντύθηκε. Στη συνέχεια, έβαλε μπροστά το αυτοκίνητο και επέστρεψαν στο σημείο που την είχε παραλάβει. Όπως κατέθεσε στην Αστυνομία η νεαρή, κατά τη διαδρομή,ο άνδρας άρχισε να της λέει οτι είναι κατά συρροή δολοφόνος, δεν θέλει να την αφήσει απο το σημείο που την πήρε και άρχισε να γελάει. Γεγονός που όπως αναφέρει στην κατάθεση της, προξένησε φόβο και απορία για το αν έκανε πλάκα ή το εννοούσε. Είπε δε, ότι προσπάθησε να του εξηγήσει με ήρεμο τρόπο οτι αυτό που συνέβη ήταν λάθος, με τον ίδιο να απαντά οτι ίσως παρεκτράπη λίγο αποδίδοντας τη συμπεριφορά του οπως χαρακτηριστικά της ειπε «στη διέγερση που ένιωσε καθώς ήταν προκλητικό του ντύσιμο της». Κατά την αποχώρηση της η 28χρονη του δήλωσε οτι δεν θέλει να ξαναβρεθουν ομως, όπως ειπε στην Αστυνομία, εκείνος συνέχισε να της στέλνει μηνύματα. Κλείνοντας, στην κατάθεση της η κοπέλα, δήλωσε οτι μπορει να τον αναγνωρίσει ανεπιφύλακτα και επιθυμει την ποινική του δίωξη.


Δημήτρης Πώποτας, Άρια Καλύβα

protothema



Τζορτζ Τσούνης: Ποιος είναι ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα – Τι λένε οι Ελληνες ομογενείς

 



Την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η ακρόαση του Τζορτζ Τσούνη για την επικύρωση του διορισμού του στην θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και θα κληθεί να αποφασίσει για την τύχη της υποψηφιότητας του κ. Τσούνη.

Η συνεδρίαση της επιτροπής θα γίνει με περιορισμένη φυσική παρουσία, όπως ορίζουν τα μέτρα που έχει υιοθετήσει η Γερουσία για την πανδημία.


Ποιος είναι ο Τζορτζ Τσούνης

Ο κ. Τσούνης έχει εκτεταμένη εμπειρία στον κλάδο της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς είναι ο ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του ξενοδοχειακού ομίλου Chartwell Hotels. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει ισχυρή παρουσία σε όλες τις βορειοανατολικές πολιτείες και συνεργάζεται με σημαντικά ονόματα του χώρου, όπως «Hilton», «Marriott» και «Intercontinental».

Θεωρείται γέννημα θρέμμα του Μεγάλου Μήλου, της πόλης δηλαδή στην οποία μεγάλωσε και σπούδασε, ξεκινώντας από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια αποκτώντας πτυχίο νομικής από το St. John’s University. Αμέσως μετά τις σπουδές του, εργάστηκε στη μεγαλύτερη νομική εταιρεία του Λονγκ Αϊλαντ, ενώ μέχρι και σήμερα συνεχίζει να μένει στη συγκεκριμένη περιοχή με τη γυναίκα του Όλγα και τα τρία παιδιά τους.


Ισχυρές διασυνδέσεις με τον επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο των ΗΠΑ

Το 2013, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, είχε εξεταστεί η πιθανότητα της τοποθέτησής του στη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στη Νορβηγία, μιας προσπάθειας, όμως, που τελικά δεν κατάφερε να ευδοκιμήσει. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο κ. Τσούνης είχε την ευκαιρία να αναλάβει μια σειρά ρόλων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, αποκομίζοντας νέες εμπειρίες που εκτιμάται ότι θα ισχυροποιήσουν τη νέα του υποψηφιότητα. Ειδικότερα, η εμπειρία του στο τιμόνι της Chartwell Hotels αλλά και η ανάληψη της διεύθυνσης της Arbor Realty Trust και της New York’s Signature Bank, δύο εταιριών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, του έχει δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξει σημαντικές επαφές στα υψηλότερα κλιμάκια της επενδυτικής κοινότητας της Νέας Υόρκης.

Εξίσου, όμως, σημαντικές θεωρούνται και οι πολιτικές διασυνδέσεις που διατηρεί ο 53χρόνος ομογενής στην αμερικανική πρωτεύουσα. Πρόκειται άλλωστε για έναν πολιτικό διορισμό, με δεδομένο ότι ο Τζορτζ Τσούνης δεν είναι διπλωμάτης καριέρας. Υπό αυτό το πρίσμα, αξίζει να επισημανθεί η μακροχρόνια σχέση που διατηρεί με τον πρόεδρο Μπάιντεν, καθώς στην προεκλογική μάχη του 2012 είχε διατελέσει πρόεδρος των «Ελληνοαμερικανών για τον Ομπάμα-Μπάιντεν». Επιπλέον, γνωρίζεται καλά με τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, και απολαμβάνει την πλήρη στήριξη του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, με τον οποίο έχει αναπτύξει στενή φιλία. Παρά το γεγονός ότι συγκαταλέγεται κυρίως στους χορηγούς του Δημοκρατικού Κόμματος, ο ομογενής επιχειρηματίας διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας στο Καπιτώλιο με βουλευτές και γερουσιαστές από τα δύο μεγάλα κόμματα.


«Παιδί» της ελληνικής ομογένειας

Μετανάστης δεύτερης γενιάς με γονείς από την ορεινή Ναυπακτία, ο Τζορτζ Τσούνης μεγάλωσε μέσα στην ελληνική κοινότητα της Νέας Υόρκης. Παρακολουθούσε το ελληνικό σχολείο, συμμετείχε στην ελληνική παρέλαση που γίνεται κάθε χρόνο για την 25η Μαρτίου στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν και ήταν ενεργό μέλος της κοινότητας της Αγίας Παρασκευής. Αυτή τη στενή σχέση με την Εκκλησία και την ελληνοαμερικανική κοινότητα τη διατήρησε καθόλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, καθώς είναι μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, του Faith and Leadership 100, του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), και της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (THI). Μάλιστα, ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είχε παρασημοφορήσει τον κ. Τσούνη με το Μετάλλιο του Αγίου Παύλου, την υψηλότερη αναγνώριση που απονέμει η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής. Επιπλέον, ο κ. Τσούνης έχει λάβει το Βραβείο «Justice for Cyprus» της Ομοσπονδίας Κυπριακών Αμερικανικών Οργανισμών που του απονεμήθηκε από τον πρώην Κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και το βραβείο Athens-Wishner που απονέμει από κοινού η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC).

Τζορτζ Τσούνης: Τι λένε στον Ε.Τ. και το EleftherosTypos.gr ομογενείς για τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα

Η απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, να προτείνει έναν Ελληνοαμερικανό για τη θέση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα και όχι έναν διπλωμάτη καριέρας σκόρπισε ενθουσιασμό στις τάξεις της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. «Γνωρίζω τον Γιώργο πάρα πολλά χρόνια, είναι ένας πετυχημένος επιχειρηματίας, αλλά και ένας άνθρωπος πρόθυμος θα βοηθήσει την κοινότητά μας όποτε χρειαστεί. Είναι μέλος της ΑΧΕΠΑ, του leadership 100 και άλλων οργανώσεων που στηρίζουν ελληνικές πρωτοβουλίες», λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο επιχειρηματίας Μάικ Αγγελιάδης προσθέτοντας: «Επίσης, ανήκει στο τάγμα των αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τα παιδιά του πηγαίνουν σχολείο με τα εγγόνια μου και τον κάλεσα στα εγκαίνια του νέου μου εστιατορίου».

Σχέσεις με κυβέρνηση

Νομικός και ιδρυτής της Chartwell Hotels, πρόεδρος του Nassau University Medical Center και πρόεδρος του Battery Park City Authority ο Τζορτζ Τσούνης αναπτύσσει πλούσια φιλανθρωπική δράση. Κομβικής σημασίας για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων θεωρεί την επιλογή του ο γνωστός λομπίστας Εντι Ζεμενίδης. «Ο Γιώργος Τσούνης είναι μια εξαιρετική επιλογή όχι μόνο για πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, αλλά και για να αναβαθμίσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας στο επόμενο επίπεδο», λέει ο κ. Ζεμενίδης, σκιαγραφώντας το προφίλ του: «Ο Γιώργος δεν είναι απλώς επιχειρηματίας ή άνθρωπος που συγκεντρώνει κεφάλαια για φιλανθρωπίες. Η πορεία του στον ιδιωτικό τομέα, στην κυβέρνηση και την κοινωνία των πολιτών θα φέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στη θέση που πρόκειται να αναλάβει. Μπορεί να αξιοποιήσει την εμπειρία του ως υπάλληλος της Γερουσίας, επιτυχημένος διευθύνων σύμβουλος, διευθυντής εταιριών που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο και διευθύνων σύμβουλος δημόσιων υπηρεσιών – συμπεριλαμβανομένου ενός από τα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία των ΗΠΑ. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι ο Τζορτζ έχει δημιουργήσει σχέσεις στο υψηλότερο επίπεδο της αμερικανικής κυβέρνησης, ειδικά στο Οβάλ Γραφείο, αλλά και με την ηγεσία του Κογκρέσου. Με το νέο MDCA (Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ) και πρέσβη τον κ. Τσούνη, ο οποίος θα κινηθεί πάνω στα γερά θεμέλια που έχτισε ο Τζέφρι Πάιατ, οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας θα ξεκινήσουν ισχυρά το 2022».

Τιμητική πρόταση

Οι ομογενείς θεωρούν ότι η πρόταση του Τζο Μπάιντεν είναι ιδιαίτερα τιμητική για την ελληνική κοινότητα. «Νομίζω ότι η υποψηφιότητα του κ. Τσούνη για τον ρόλο του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης από την αμερικανική κυβέρνηση στην Ομογένεια. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που γνωρίζει τα ελληνικά θέματα, νοιάζεται για την επιτυχία της Ελλάδας και της Ομογένειας, ενώ ταυτόχρονα είναι ένα καλό παράδειγμα επιτυχημένου επιχειρηματία που θέλει να υπηρετήσει τη χώρα του, τις Ηνωμένες Πολιτείες», λέει στον «Ε.Τ.» ο εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα», Ηρακλής Διαματάρης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έπεται συνέχεια. «Ελπίζουμε να μην είναι το τελευταίο μέλος της Ομογένειας που θα προταθεί για μια σημαντική θέση στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν», σημειώνει.


Ο λέκτορας του Columbia και αναλυτής Νικόλας Κατσίμπρας από την πλευρά του εκτιμά ότι το γεγονός πως ο κ. Τσούνης δεν είναι διπλωμάτης θα αποδειχθεί μακροπρόθεσμα επωφελές για το έργο του: «Είναι ένας από τους πιο ενεργούς πολιτικά ομογενείς εδώ και πάνω από 20 χρόνια και έχει πολύ στενές επαφές με το αμερικανικό πολιτικό σύστημα ως ισχυρός χρηματοδότης. Οι προσωπικές και επαγγελματικές επαφές που έχει αναπτύξει, τόσο επιχειρηματικά όσο και πολιτικά, κυρίως, με τους Δημοκρατικούς, θα είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για τον νέο του ρόλο, ώστε να έχει πιο άμεση πρόσβαση στους πολιτικούς “παίκτες”, κάτι που είναι δύσκολο για τους παραδοσιακούς διπλωμάτες που έχουν πιο τεχνοκρατικό προφίλ». Βασικός χρηματοδότης των Δημοκρατικών διαχρονικά, κυρίως, από την εποχή Ομπάμα και μετά, ο Τζορτζ Τσούνης είναι προσωπικός φίλος του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος γιόρτασε τον γάμο του με τη δεύτερη σύζυγό του στο σπίτι του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία στο Λονγκ Αϊλαντ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Το Πακιστάν ακυρώνει τη συμφωνία με την Τουρκία για αγορά ελικοπτέρων ύψους 1,5 δισ. δολαρίων

 


Το διεθνές περιοδικό Scramble ανέφερε ότι το Πακιστάν ακύρωσε τη συμφωνία για την αγορά συνολικά 30 ελικοπτέρων τουρκικής κατασκευής τύπου T-129 ATAK της Turkish Aerospace Industries (TAI), διότι η πακιστανική ηγεσία δεν πιστεύει πλέον ότι η Άγκυρα μπορεί να ξεπεράσει τα εμπόδια που έχει βάλει η Ουάσινγκτον, με τον περίφημο νόμο CAATSA. 

Ο αμερικανικός κινητήρας LHTEC-T800 της κοινοπραξίας Rolls-Royce και Honeywell με την επωνυμία «Light Helicopter Turbine Engine Company» δεν μπορεί να εξαχθεί στην Τουρκία και κατ’ επέκταση δεν είναι εφικτή η παραγωγή και ανάπτυξη των τουρκικών ελικοπτέρων.

Από την άλλη, η προμήθεια των αμερικανικών AH-1Z Vipers στο Πακιστάν είναι ακόμα «στον πάγο», καθώς οι ΗΠΑ δεν παραδίδουν τα ελικόπτερα στις πακιστανικές Ένοπλες Δυνάμεις, επικαλούμενες «τεχνικά προβλήματα με τη σύμβαση», αν και η αλήθεια είναι πως η άρνηση των Αμερικανών αφορά πολιτικές διαφορές.

Το Πακιστάν επρόκειτο να παραλάβει με Στρατιωτικές Πωλήσεις Εξωτερικού (Foreign Military Sales – FMS) συνολικά 15 ελικόπτερα τύπου AH-1Z Viper μαζί με πυραύλους τύπου Hellfire, σχετικό εξοπλισμό και εν συνεχεία υποστήριξη σε ένα πακέτο αξίας 952 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα εννέα από τα δώδεκα ελικόπτερα κατασκευάστηκαν μεν, ωστόσο η Ουάσινγκτον «πάγωσε» την διαδικασία τον Ιούλιο του 2018 λόγω εντάσεων και αντιπαράθεσης πολιτικής φύσεως και έτσι τα ελικόπτερα έμειναν σε αποθήκες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Πακιστάν να στραφεί για ακόμα μια φορά στη «γνώριμη λύση» που δεν είναι άλλη από την Κίνα. Οι αναλυτές εκτιμούν πως πλέον είναι αρκετά πιθανή η απόκτηση των ελικοπτέρων τύπου Z-10ME, η οποία αποτελεί την αναβαθμισμένη έκδοση των ελικοπτέρων τύπου Z-10, που αρχικά δεν είχε ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των Πακιστανών.




Περαιτέρω ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης


 

Για έναν ακόμη μήνα η κυβέρνηση θα στηρίξει νοικοκυριά, αγρότες, αλλά τώρα και τις επιχειρήσεις μας απέναντι στην παγκόσμια αναταραχή στις τιμές ενέργειας. Μόνο τον μήνα Ιανουάριο, θα διαθέσει ακόμη 400.000.000 ευρώ, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Και θα παρακολουθεί διαρκώς το φαινόμενο μέχρι την αποκλιμάκωσή του.

Αναλυτικές ανακοινώσεις θα κάνει ανά κατηγορία σε λίγο, ο υπουργός Ενέργειας. Τόσο για την κρατική επιχορήγηση όσο και για τις εκπτώσεις της ΔΕΗ και τις χρεώσεις στο φυσικό αέριο από την ΔΕΠΑ. Πρόκειται για ένα γενναίο, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων. Που βοηθά το παρόν, αλλά δεν θέτει σε κίνδυνο το μέλλον.

Το βάρος δίνεται, προφανώς, στην ανακούφιση των νοικοκυριών μας. Συνδράμουμε, όμως, και τις επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης, διατηρώντας τις πολύτιμες θέσεις εργασίας. Και, κυρίως, για να μην αυξηθεί το κόστος παραγωγής και αυτό να μετακυληθεί, με τη σειρά του, στις τιμές των προϊόντων.

Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα πλαισιωθεί και από ένα άλλο, που αφορά συνολικά την εξοικονόμηση ενέργειας. Με βάση αυτό, θα επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται. Στόχος μας, όλα τα ελληνικά σπίτια να λειτουργούν με σύγχρονο και πιο οικονομικό ηλεκτρικό εξοπλισμό.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, ν’ απαντάμε στις προκλήσεις του σήμερα, χτίζοντας ταυτόχρονα ένα αισιόδοξο αύριο για όλους. Με μέτρα αποτελεσματικά, αλλά και λογικά. Στον ίδιο δρόμο θα βαδίσουμε και στη νέα χρονιά. Με αυτοπεποίθηση, τόλμη και δύναμη. Γιατί μπορεί τα δύσκολα να είναι γύρω μας. Αλλά τα καλύτερα είναι μπροστά μας.





Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λήμνο


 

Στη Λήμνο μετέβη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά τον εορτασμό των Θεοφανείων, σε κλίμα συγκίνησης, το πρωί στον Άγιο Ευστράτιο.

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου, το οποίο λειτουργεί παράλληλα ως εμβολιαστικό κέντρο για ενήλικες και παιδιά. Είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους της ιατρικής μονάδας, επισημαίνοντας τη σημασία του εμβολιασμού για όλους, ενόψει και της επαναλειτουργίας των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου.

«Το μήνυμα του εμβολιασμού πρέπει να είναι συνεχές, διότι έβλεπα και πάλι τώρα τα τελευταία στοιχεία των διασωληνωμένων. Όλοι οι διασωληνωμένοι στη χώρα, όλοι, είναι Δέλτα. Δεν έχουμε ακόμα, ευτυχώς, καμία διασωλήνωση Όμικρον, καμία. Αλλά από τους διασωληνωμένους αυτή τη στιγμή το 86% είναι ανεμβολίαστοι. Και είναι πραγματικά κρίμα. Κάθε ημέρα, ακόμα, υπάρχουν συμπολίτες μας που χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν επέλεξαν το προφανές και το ασφαλές», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τώρα που θα ανοίξουμε και τα σχολεία αποκτά μια ξεχωριστή σημασία ο εμβολιασμός, αν και το πιο σημαντικό για τα σχολεία αυτή τη στιγμή είναι να τηρούμε τα μέτρα, κυρίως τη μάσκα, και να κάνουμε συχνά τεστ έτσι όπως τα έχουμε προγραμματίσει, για να μπορούμε να έχουμε πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε τη σημασία της ενισχυτικής δόσης. «Έχουμε πάει πολύ καλά με την τρίτη δόση. Την ανοίξαμε πριν από όλους τους άλλους στην Ευρώπη, οπότε προφθάσαμε και χτίσαμε τείχος ανοσίας», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι η ευρύτερη εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον στο 82%.

Στην 130 Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκεται στη Λήμνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε χρόνια πολλά και καλή χρονιά στις γυναίκες και τους άνδρες της Πολεμικής μας Αεροπορίας που υπερασπίζονται καθημερινά την Πατρίδα και τους ευχαρίστησε για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τη λειτουργία της 130ΣΜ της Πολεμικής Αεροπορίας, από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Διοικητή της, Σμήναρχο Γρηγόρη Καραμπιτιάνη.

Ο Πρωθυπουργός εξήρε το υψηλό φρόνημα, τον επαγγελματισμό και την προσήλωση όσων υπηρετούν στη Σμηναρχία Μάχης και ευχαρίστησε για όλα όσα προσφέρουν τους πιλότους και τους τεχνικούς των αεροσκαφών F-16, που εκείνη την ώρα βρίσκονταν σε κατάσταση ετοιμότητας (Readiness).

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Λήμνου Δημήτρη Μαρινάκη και συζήτησε με νέους που διαμένουν μόνιμα στο νησί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται πλέον για όσους δραστηριοποιούνται στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λήμνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε επίσης το οινοποιείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λήμνου, όπου είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στη μονάδα παραγωγής κρασιού, ενώ βρέθηκε και σε πρωτοποριακό, οικογενειακό, οινοποιείο του νησιού, που προσφέρει στους επισκέπτες του κτήματος τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τα κρασιά που παράγει.



Τσακλόγλου: Κανένας συνταξιούχος χηρείας ή αναπηρίας δεν θα δει μείωση


 

Κανένας συνταξιούχος χηρείας ή αναπηρίας δεν θα δει μείωση στη σύνταξή του, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, αναφορικά με την εγκύκλιο που υπεγράφη, πριν από λίγες ημέρες και αφορούσε τους συνταξιούχους που λαμβάνουν περισσότερες της μιας συντάξεις (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου).

Όπως δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Τσακλόγλου σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100,3 και τον Παύλο Τσίμα, δεν θα γίνουν περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις και υπογράμμισε ότι η εν λόγω εγκύκλιος αφορά μόνο όσους ασφαλισμένους βγουν στη σύνταξη από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά, επομένως δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, όταν ένας ασφαλισμένος δικαιούται περισσότερες της μιας συντάξεις από οποιαδήποτε αιτία (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου), του χορηγείται μια μόνο εθνική σύνταξη, που δεν μπορεί να υπερβαίνει (μεμονωμένα ή ως άθροισμα εθνικών συντάξεων από διαφορετικές αιτίες) το ανώτατο όριο μιας πλήρους εθνικής σύνταξης (384 ευρώ). Όπως έχει διευκρινιστεί, έρχεται ως εφαρμογή σχετικής πρόβλεψης τόσο στον νόμο 4387/2016 (ν. Κατρούγκαλου) όσο και στον νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση).

Ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε επίσης ότι, με τον νόμο Κατρούγκαλου, κάθε συνταξιούχος λαμβάνει την εθνική σύνταξη, η οποία χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και την ανταποδοτική σύνταξη, η οποία προκύπτει από τις εισφορές των ασφαλισμένων. «Η εθνική σύνταξη, σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, ορίζεται στα 384 ευρώ, για έναν ασφαλισμένο με 20 χρόνια ασφάλισης. Είναι σαφής ο νόμος ότι λαμβάνεις μια μόνο εθνική σύνταξη» τόνισε ο κ. Τσακλόγλου.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, «με την εγκύκλιο, διευκρινίζεται ότι, βάσει του νόμου, η θέσπιση της εθνικής σύνταξης (επιπλέον της ανταποδοτικής σύνταξης) αποσκοπεί στη διασφάλιση ενός κατώτατου ποσού σύνταξης για κάθε κατηγορία συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ».

«Στο πνεύμα αυτό, η εθνική σύνταξη χρηματοδοτείται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό» προσθέτει στην ίδια ανακοίνωση του υπουργείο και εξηγεί:

«Συνεπώς, εκ της ίδιας της φιλοσοφίας και αρχιτεκτονικής της εθνικής σύνταξης και, πάντα, σύμφωνα με τον νόμο, δεν επιτρέπεται η σώρευση περισσότερων της μιας εθνικών συντάξεων στο ίδιο άτομο.

Σε εφαρμοστικό επίπεδο, όταν ένας ασφαλισμένος δικαιούται περισσότερες της μιας συντάξεις από οποιαδήποτε αιτία (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου), του χορηγείται μια μόνο εθνική σύνταξη, που δεν μπορεί να υπερβαίνει (μεμονωμένα ή ως άθροισμα εθνικών συντάξεων από διαφορετικές αιτίες) το ανώτατο όριο μιας πλήρους εθνικής σύνταξης (384 ευρώ). Ο κανόνας αυτός ισχύει και εφαρμόζεται, ανεξαρτήτως της προέλευσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος (εξ ιδίου δικαιώματος ή κατά μεταβίβαση) και σε οποιονδήποτε συνδυασμό σώρευσης».

Παράλληλα, ο κ. Τσακλόγλου δήλωσε ότι, από αύριο, θα λειτουργήσει η επίσημη ιστοσελίδα του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), επισημαίνοντας ότι όλοι οι νέοι ασφαλισμένοι, οι οποίοι έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης, εντάσσονται πλέον στο ΤΕΚΑ.

Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι, το 2021, ο e-ΕΦΚΑ κατέγραψε αύξηση κατά 82% στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων συγκριτικά με το 2019.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



«Παραπολιτικά»: Διωκόμενη αστυνομικός για τα πλαστά διαβατήρια στην παρέα του Τσίπρα

 


Τη Νεράιδα Τρικάλων επέλεξε για να περάσει τις μέρες της Πρωτοχρονιάς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του trikalavoice.gr ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε με τη σύζυγό του Μπέτυ Μπαζιάνα και τα δυο τους παιδιά, ινκόγκνιτο, στο γραφικό ορεινό χωριό των Τρικάλων και κατέλυσε στον παραδοσιακό ξενώνα της πρώην βουλευτίνας Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Εύης Καρακώστα, η οποία κατάγεται από το χωριό.



Ο πρώην πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο εκκλησάκι του Αϊ Γιώργη με φιλική συντροφιά

Όπως αναφέρει σήμερα το site Parapolitika, «διακρίνεται μεταξύ άλλων στην παρέα η αστυνόμος Μ.Χ, η οποία φέρεται να εμπλέκεται ως διωκόμενη στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την γνωστή υπόθεση των πλαστών διαβατηρίων και για τον λόγο αυτό έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα από την υπηρεσία της». Το δημοσίευμα θέτει θέμα πολιτικής και ηθικής τάξεως, αφού η συγκεκριμένη κυρία φέρεται να βρίσκεται στο κάδρο δικαστικής διερεύνησης για πολύ σοβαρά ζητήματα.



Ο κ. Τσίπρας συνέχισε τις διακοπές του ως τα Θεοφάνεια και βρέθηκε στη Μεσοχώρα Τρικάλων όπου συνέφαγε με την οικογένεια του και τον πρώην γραμματέα του κόμματος Γιώργο Χονδρό, με τον οποίο συνδέουν φιλικές σχέσεις, σε γνωστή ταβέρνα της περιοχής. Εκεί γεύτηκε τους μεζέδες της ταβέρνας «Πράσινη Γωνιά» του Μπάμπη Καραγιώργου.




iefimerida



Καζακστάν εκατοντάδες οι νεκροί

 


Οι δυνάμεις ασφαλείας του Καζακστάν διέλυσαν δια της βίας το πλήθος από το Αλμάτι, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας. 

Πλέον κανένας δεν βρίσκεται στην Πλατεία Δημοκρατίας, έναν από τους κύριους τόπους διαμαρτυρίας και οι αρχές ανέκτησαν και τον έλεγχο του δημαρχείου και της προεδρικής κατοικίας στο Αλμάτι. 

Στρατιώτες επανεκατέλαβαν και το κεντρικό αεροδρόμιο. Επιπλέον, οι ειρηνευτικές δυνάμεις του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), μία συμμαχία των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ υπό την αιγίδα της Ρωσίας, βρίσκεται ήδη στο Καζακστάν. Αυτές αριθμούν 2.500 άτομα και θα παραμείνουν για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες, σε μία προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση. 



Ο πρόεδρος του Καζακστάν, ο Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, τόνισε εχθές ότι η συνταγματική τάξη αποκαταστάθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της στη χώρα της κεντρικής Ασίας, όπου μαίνονται αιματηρές ταραχές εδώ και ημέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του. 

Το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν, σε χωριστό δελτίο Τύπου, ανέφερε ότι 26 «οπλισμένοι εγκληματίες» σκοτώθηκαν και πάνω από 3.000 συνελήφθησαν, ενώ στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους 18 αστυνομικοί και μέλη της εθνικής φρουράς από την έναρξη των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας. 

Ο απολογισμός των νεκρών και των τραυματιών δεν είναι ακριβής, μιας και οι αρχές απαριθμούν μόνο τις απώλειες που αφορούν στις δυνάμεις ασφαλείας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 18 αστυνομικοί σκοτώθηκαν και σχεδόν χίλιοι τραυματίστηκαν. Η αστυνομία του Καζακστάν ανέφερε ότι δύο από τους νεκρούς αστυνομικούς βρέθηκαν αποκεφαλισμένοι. Είναι πολύ πιθανό ο αριθμός των νεκρών διαδηλωτών να είναι πολύ μεγαλύτερος. Ενδέχεται εκατοντάδες πολίτες να έχουν χάσει τη ζωή τους. 

Ανυπολόγιστες είναι και οι υλικές ζημιές. Το πλήθος στράφηκε με μένος κατά των κρατικών κτιρίων, ενώ δεν ήταν και λίγες οι περιπτώσεις πλάτσικου σε τράπεζες και καταστήματα. Χιλιάδες είναι και τα αυτοκίνητα που καταστράφηκαν, παραδιδόμενα στις φλόγες. Το Διαδίκτυο έκλεισε σε όλη τη χώρα, καθιστώντας αδύνατο να αναμεταδοθούν οι εικόνες.



Ξεκινά η εκπαίδευση 400 ατόμων που θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας στα Πανεπιστήμια

 


Στις 17 Ιανουαρίου ξεκινά η τετράμηνη εκπαίδευση των 400 ατόμων που έχουν προσληφθεί από την Ελληνική Αστυνομία για να στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε συνάντηση του με τον Πρύτανη του Α.Π.Θ..

Είναι απόλυτη προτεραιότητα, τόνισε, για το 2022 η ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών, ώστε τα Πανεπιστήμια να είναι λειτουργικοί χώροι μόρφωσης και ελευθερίας. Η Ελληνική Αστυνομία είναι στη διάθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας συνεχώς, συμβάλλοντας στην υλοποίηση των σχεδίων ασφαλείας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.




Επιστρέφει στην Ελλάδα θραύσμα του Παρθενώνα

 


Συμφωνία για την επιστροφή στην Ελλάδα θραύσματος του Παρθενώνα -του «θραύσματος Fagan»- από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο, προκειμένου να εκτεθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης για διάστημα οκτώ ετών επιτεύχθηκε μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της περιφερειακής Κυβέρνησης της Σικελίας.


Η ιδιαιτερότητα της επιστροφής έγκειται στην προοπτική που έχει ξεκινήσει από την περιφερειακή κυβέρνηση της Σικελίας προς το ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε το θραύσμα αυτό να παραμείνει σε μόνιμη βάση στο Μουσείο Ακρόπολης.

Η Σικελία -όπως ανέφερε ο  Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σικελικής Ταυτότητας, Alberto Samonà- γίνεται με αυτόν τον τρόπο πρόδρομος στο θέμα της επιστροφής στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα, συμβάλλοντας καθοριστικά στη συζήτηση που διεξάγεται εδώ και καιρό σε παγκόσμιο επίπεδο.




Παράταση του καθεστώτος ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών

 



Η Κυβέρνηση και τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των επιχειρήσεων που έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, προχώρησαν σε παράταση του καθεστώτος για τη στήριξη επιχειρήσεων με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.

Συγκεκριμένα, τα ποσά ενίσχυσης με τη μορφή πιστωτικού προς τη φορολογική αρχή και τον e-ΕΦΚΑ, που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών και μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν μέχρι την 30ή Ιουνίου 2022, για όσες επιχειρήσεις δεν τα χρησιμοποίησαν στο σύνολό τους, σύμφωνα με τη δήλωση που έχει ήδη υποβληθεί.

Ειδικότερα, η ενίσχυση κατά το μέρος που αφορά δικαίωμα έκπτωσης από φορολογικές οφειλές, εφαρμόζεται ως έκπτωση από φορολογικές υποχρεώσεις των ετών 2021 και 2022, οι οποίες καθίστανται πληρωτέες από την 1η Ιουλίου 2021 έως την 30ή Ιουνίου 2022, ενώ κατά το μέρος που αφορά κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, το ποσό ενίσχυσης εντάσσεται ως πιστωτικό υπόλοιπο στις μερίδες των δικαιούχων επιχειρήσεων και συμψηφίζεται με τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των μισθολογικών περιόδων Ιουνίου 2021 έως και Μαΐου 2022.



Περισσότερες από 566 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές μέσα στο 2021

 



Πάνω από 560 εκατομμύρια (συγκεκριμένα 566.962.980) φορές τα συστήματα του Δημοσίου παρείχαν ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες, είτε «μίλησαν μεταξύ τους» σε διάστημα ενός χρόνου, από την 1η Ιανουαρίου 2021 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2021, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης καταγράφοντας εκθετική αύξηση το 2021 αναφορικά με τον όγκο των ψηφιακών συναλλαγών με το Δημόσιο.

Ο φετινός αριθμός είναι έξι φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό του 2020, οπότε οι ψηφιακές συναλλαγές ανήλθαν σε 94 εκατ., καταγράφοντας μεγάλη άνοδο σε σχέση με το 2019 και το 2018, όταν ο αριθμός έφτασε τα 34 και τα 8,8 εκατ. αντίστοιχα.

Οι περισσότερες από 566 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές μεταφράζονται σε αποφυγή αντίστοιχου αριθμού επισκέψεων των πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες. Καταπολεμάται, έτσι, η περιττή γραφειοκρατία, εξοικονομώντας χρόνο, κόστος και ενέργεια για τους πολίτες, αλλά και πόρους για τη Διοίκηση.

Υπενθυμίζεται ότι στις ψηφιακές συναλλαγές αθροίζονται:

οι ψηφιακές υπηρεσίες, δηλαδή η ταυτοποίηση των πολιτών σε ένα πληροφοριακό σύστημα με τη χρήση των κωδικών του Taxisnet, και

οι διαλειτουργικότητες, η ανταλλαγή, δηλαδή, πληροφοριών μεταξύ υπηρεσιών και μητρώων του Δημοσίου χωρίς άλλη ενέργεια από πλευράς του πολίτη πέρα από τη χορήγηση της συγκατάθεσής του.

Αναλυτικότερα:

Σε ό,τι αφορά στη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών, παρατηρήθηκε εξαιρετικά μεγάλη αύξηση μέσω του gov.gr. Ο αριθμός των αυθεντικοποιήσεων με τη χρήση των κωδικών Taxisnet ανήλθε για το 2021 σε 265.111.222. Παράλληλα, οι πολίτες εξυπηρετήθηκαν ακόμα 4.520.649 φορές με τη χρήση κωδικών web banking. Αθροίζοντας τους δύο αριθμούς, οι συνολικές ψηφιακές υπηρεσίες ανήλθαν συνολικά σε 269.631.871. Ο αντίστοιχος αριθμός το 2020 ανήλθε σε 57 εκατ.

Ο αριθμός των κλήσεων διαλειτουργικότητας για αυτοματοποιημένη ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου ανήλθε σε 297.331.109. Ο αντίστοιχος αριθμός το 2020 ανήλθε σε 37 εκατ.

Ο αριθμός των ψηφιακών συναλλαγών έχει άμεσο αντίκρισμα στην καθημερινότητα κάθε πολίτη, καθώς έτσι μετράμε πόσες ουρές είχε τη δυνατότητα να αποφύγει. Για το 2021, μια χρονιά πανδημίας, ο αριθμός αυτός για κάθε ενήλικο πολίτη μεταφράζεται σε περίπου 60 επισκέψεις σε δημόσιες υπηρεσίες που δεν χρειάστηκε να γίνουν.



Επτάμηνη η διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όσους δεν κάνουν αναμνηστική δόση


 

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ισχύει για 7 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για όλες τις ηλικίες, και όχι μόνο  για τους άνω των 60  όπως συμβαίνει μέχρι τώρα. Αν κάποιος δεν έχει κάνει την τρίτη δόση, ανεξαρτήτως ηλικίας, στο 7μηνο θα θεωρείται ανεμβολίαστος.

Η πρόβλεψη αυτή θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες και η ημερομηνία εφαρμογής μπορεί να είναι στο πρώτο 15νθημερο του Φεβρουαρίου. Και αυτό με δεδομένο ότι θα υπάρχει για όλους η δυνατότητα πρόσβασης στην τρίτη δόση πριν λήξει το 7μηνο.



Πάνω από 320 εκατομμύρια ευρώ για δωρεάν τεστ

 


Όλα τα συναρμόδια Υπουργεία -και το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Υγείας- και ο ΕΟΔΥ και όλες οι υπόλοιπες δομές, προφανώς και έχουν υπόψη τους την πίεση που θα δεχθούν το επόμενο διάστημα, εξαιτίας της έκρηξης ζήτησης για διαγνωστικό έλεγχο. Και σε αυτή τη φάση, όπως και στην προηγούμενη, θα διατεθούν εκατομμύρια δωρεάν τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ότι η επιδημιολογική τους κατάσταση είναι τέτοια που θα τους επιτρέπει να συμμετέχουν στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να έχει κάνει τόσα πολλά, στον τομέα του τεστ, όσο η χώρα μας.

Πρώτα απ’ όλα, στο προηγούμενο διάστημα έχουμε διαθέσει πάνω από 320-340 εκατομμύρια για δωρεάν τεστ στο σύνολο του πληθυσμού. 

Πάνω από 8,5 εκατομμύρια τεστ, rapid και μοριακά, έχει παράσχει δωρεάν μόνο ο ΕΟΔΥ. Πάνω από 86 εκατομμύρια self test δωρεάν σε οκτώ εκατομμύρια πολίτες. Η συντριπτική πλειοψηφία των εντοπισμένων κρουσμάτων προέκυψε από τα τεστ αυτά. 

Στα σχολεία, το 85% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων προέκυψαν από τα self test και στην κοινότητα ένα στα πέντε από τα εντοπισμένα κρούσματα προέκυψαν από τα δωρεάν self test που έδωσε η Ελληνική Πολιτεία.

Έχουμε προκρίνει μία επιλογή που δίνει τη δυνατότητα επαναληπτικών τεστ στους πολίτες και μοριακών και rapid δωρεάν από τις δομές, αλλά και self test μέσα από την εκτεταμένη παροχή δωρεάν που έχουμε κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα. Η πραγματικότητα είναι ότι το τελευταίο διάστημα, λόγω της «Ο», υπήρξε μία αύξηση και μία πίεση και στα PCR. Γι’ αυτό και έχει δοθεί και η οδηγία από ειδικούς ότι όποιος εμβολιασμένος διαπιστώνεται  με rapid ότι νοσεί, να μην υπάρχει ανάγκη να κάνει PCR.  



Οι λόγοι που συνηγορούν στο άνοιγμα των σχολείων



Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους, με βάση και την εισήγηση της Επιτροπής, η Κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξουν τα σχολεία την Δευτέρα ήταν οι εξής: 

Πρώτα απ’ όλα, τα χαρακτηριστικά της μετάλλαξης. Ξέρουμε ότι μεταδίδεται πάρα πολύ γρήγορα, προφανώς επωάζεται γρήγορα, για αυτό και έχουμε έκρηξη κρουσμάτων. Χωρίς όμως να φέρνει αντίστοιχες νοσηλείες, κυρίως στις ηλικίες των παιδιών και τους εμβολιασμένους. Αυτό μπορούμε να το πούμε πλέον με πολύ μεγάλη ασφάλεια, με βάση και τα δεδομένα από το εξωτερικό και από την Ελλάδα.

Δεύτερον, ξέρουμε -και από την προηγούμενη εμπειρία- ότι τα παιδιά -κατά τεκμήριο- στο σχολικό περιβάλλον είναι πολύ πιο προστατευμένα από ό,τι είναι εκτός. Φορούν τις μάσκες τους και κυρίως ελέγχονται παρά πολύ τακτικά και πυκνά, όπως θα ελέγχονται το επόμενο διάστημα. Αυτό ήταν ένα πρωτόκολλο και μια μέθοδος που δούλεψε το προηγούμενο διάστημα και μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στο σχολικό περιβάλλον τα παιδιά είναι πιο προστατευμένα από ό,τι εκτός.

Το τρίτο είναι η εμπειρία που έχουμε από τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή, που να καθυστερεί περαιτέρω το άνοιγμα των σχολείων. Το βλέπουμε  στην Αγγλία, στη Γερμανία , στη Γαλλία , στην Ολλανδία. Τα σχολεία ανοίγουν με πολύ περισσότερες χιλιάδες κρούσματα.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, έως και το Σάββατο 8 Ιανουαρίου θα μπορούν οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, να προμηθεύονται πέντε δωρεάν self test από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10 Ιανουαρίου έως και 21 Ιανουαρίου 2022. Σημειώνεται ότι:

Το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self- test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1). 

Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.