Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ Ρουβίκωνας επιτέθηκαν στην ΔΕΗ



Όσο και να θέλουν να το κρύψουν, ακροαριστερές ομάδες αντιεξουσιαστών που ιδεολογικά βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι Ρουβίκωνες και κάθε Ρουβίκωνες.

Οι σύντροφοι λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν έφοδο στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Αριστείδου 5-7.




Δείτε την ανακοίνωση του Ρουβίκωνα:

«Το να ζεις στον καπιταλισμό σημαίνει, ανάμεσα στα άλλα, ότι ακόμα και τα πιο βασικά αγαθά, ένα εκ των οποίων είναι το ρεύμα, εξαρτώνται από τους νόμους προσφοράς και ζήτησης. Εξαρτώνται από γεωπολιτικούς παράγοντες όπως εξαρτώνται και από στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και των κρατών. Δε θα είχαν νόημα οι παρεμβάσεις μας στην ελληνική ΔΕΗ, στην ΡΑΕ ή σε ιδιωτικούς παρόχους αν το πρόβλημα της αύξησης των τιμών στο ρεύμα εξαρτώνταν αποκλειστικά από τέτοιους παράγοντες. Δε μπορεί να κάνει τίποτα η ΔΕΗ για τον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Ρωσίας με άξονα την ενέργεια. Δε φταίει η ΡΑΕ για το νέο φαγοπότι του καπιταλισμού με την πράσινη μετάβαση, ούτε ιδιωτικές εταιρείες στα νότια Βαλκάνια επηρεάζουν τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτές οι αιτίες που μέσα στο ψύχος των ημερών ο φτωχός κόσμος θα πρέπει να προσπαθήσει να τα βγάλει πέρα με κλειστές σόμπες θέρμανσης γιατί δε θα έχει να πληρώσει το λογαριασμό της ΔΕΗ τον άλλον μήνα. Υπάρχουν πολλές περισσότερες αιτίες που τις όποιες «κακές διεθνείς συνθήκες» τις πολλαπλασιάζουν, ώστε τελικά αυτές οι διεθνείς συνθήκες να παίζουν τον μικρότερο ρόλο στην τεράστια αύξηση κόστους του ρεύματος και του φυσικού αερίου που καλούμαστε να πληρώσουμε. Αιτίες για τις οποίες ευθύνεται η ΔΕΗ, η ΡΑΕ, οι ιδιώτες πάροχοι και επενδυτές, το ελληνικό κράτος.

Το πιο απλό μέτρο ευθύνης ήταν ότι σε ένα σκηνικό που η αύξηση των τιμών ήταν από καιρό αναμενόμενη, το ελληνικό κράτος δεν πήρε κανένα προληπτικό μέτρο για να εξασφαλιστούν φθηνότερα τιμολόγια, και συνεχίζει να μην παίρνει. Το κλικαδόρικο πολιτικό σύστημα απλά μας κουνάει το δάχτυλο και προτείνει πάλι τρόπους ‘’εξοικονόμησης’’ στα νοικοκυριά, όπως το να μην ξεχνάμε να κατεβάζουμε κανέναν διακόπτη. Πάλι δηλαδή ρίχνει το μπαλάκι στη βάση και παίζει το παιχνίδι της ατομικής ευθύνης, μια ευθύνη που την ίδια στιγμή την παρουσιάζουν σαν συλλογική, άσχετα αν ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται δεν θα είναι το ίδιο βαρύς για όλους. Γιατί αυτοί σαν κλασικοί λαδέμποροι από το παρελθόν έχουν ήδη καβατζωθεί, και έχουν εξασφαλίσει έναν ζεστό χειμώνα στο σπίτι τους. Η πλέμπα θα πληρώσει και την πράσινη μετάβαση και τον υπερπολλαπλασιασμό της τιμής του αερίου, αλλά και την ενδεχόμενη επιστροφή σε άλλους τρόπους παραγωγής ενέργειας.

Αλλά το κυρίως πιάτο έρχεται μετά και αφορά όλο το σύμπλεγμα κράτους και εταιρειών σε ένα ιδιωτικοποιημένο πεδίο αγοράς ενέργειας. Θυμόμαστε την πολιτική προπαγάνδα για τα προνόμια της εργατικής αριστοκρατίας και για το κόστος της ΔΕΗ στον προϋπολογισμό. Ε, λοιπόν αυτά τα ποσά ήταν πολύ μικρά σε σχέση με το χρήμα που διακινείται σήμερα ανάμεσα στους ιδιωτικούς πάροχους ενέργειας, για να μην αναφερθούμε και στο όργιο που έχει στηθεί με τις ανεμογεννήτριες, την απολιγνιτοποίηση και τον «επενδυτικό οργασμό» στη φούσκα της πράσινης ενέργειας.

Πρόκειται για ένα όργιο κερδοσκοπίας που μας έχει εγκλωβίσει σε μια συνθήκη απειλής για στοιχειώδεις όρους επιβίωσής μας στην καθημερινότητα.

Και ο υποτιθέμενος ανταγωνισμός που θα έριχνε μαγικά τις τιμές τελικά τις εκτοξεύει. Γι’ αυτό και βλέπουμε τη Γερμανία να προχωράει σε κρατικοποιήσεις της παραγωγής, των δικτύων και των μέσων μεταφοράς και διανομής ενέργειας. Κι εδώ στην Ελλάδα, θα συνεχίσουν να μας πουλάνε το παραμύθι της ελεύθερης αγοράς, μέχρι κι η τελευταία εταιρεία να πάρει και το τελευταίο ευρώ που μπορεί να βουτήξει από τις τσέπες μας.

Να κατανοήσουμε ότι το ποσό που βλέπουμε στους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου περιέχει πολλά περισσότερα από το ρεύμα. Περιέχει τις κερδοφορίες εκατοντάδων εκατομμυρίων των ΕΛ.ΠΕ. και της ΔΕΗ για το 2021, περιλαμβάνει μισθούς 80.000 ευρώ το μήνα σε μεγαλοστελέχη και golden boys, περιλαμβάνει επενδύσεις δισεκατομμυρίων που πέφτουν στην αγορά της φούσκας της πράσινης ενέργειας.

Και να μην ξεχνάμε σε τι συνθήκες ζούμε.

Ζούμε σε μια συνθήκη χωρίς δουλειές, με εφιαλτικά ενοίκια, με έκτακτα ιατρικά κόστη, με καθημερινή ανασφάλεια και με μια ακρίβεια που πατάει πάνω στην αύξηση των τιμών της ενέργειας και την μετακυλίει από τις επιχειρήσεις στις τιμές των προϊόντων.

Μας ρίχνουν από παντού…

Γι’ αυτό κάθε φορά που ο κόσμος σε ένα σπίτι σκέφτεται να ανοίξει θερμοσίφωνα, κάθε φορά που κλείνει τη σόμπα και προτιμά ηλεκτρική κουβέρτα γιατί καίει λιγότερο, κάθε φορά που χάνει τον ύπνο του γιατί μαζεύτηκαν 3-4 απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος κι όπου να ‘ναι θα το κόψουν, καλό είναι να θυμάται ποιος και τι φταίει.

Και επειδή το τι θα γίνει στο κοντινό μέλλον είναι προφανές, εμείς προειδοποιούμε.

Είναι δεδομένο ότι εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια δε θα μπορέσουν να καλύψουν το κόστος της ηλεκτροδότησης. Σε λίγους μήνες από τώρα για πολύ κόσμο θα έχει συσσωρευτεί ένα χρέος αδύνατο να πληρωθεί. Κράτος, ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, Πάροχοι, ρυθμιστικές αρχές ενέργειας, εξαρτημένες και ανεξάρτητες αρχές, ιδιωτικά συνεργεία διακοπών, όλοι αυτοί, μαζί και χώρια θα πρέπει να απαντήσουν ένα ερώτημα: θα κόψουν ή όχι το ρεύμα σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν;

Στους εκατοντάδες χιλιάδες που δε θα έχουν να πληρώσουν.

Το να το κόψουν είναι η λάθος απάντηση…

Μέχρι πότε θα περιμένουμε τον επόμενο λογαριασμό;

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΟΠΗ

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Ρουβίκωνας»




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου