Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Το ανέκδοτο Τσίπρας επιμένει ότι θα επανακρατικοποιήσει την ΔΕΗ που οδήγησε στην πτώχευση

 


Ο Αλέξης Τσίπρας, δεν έχει φρένο σε τίποτα, ανήθικος, ψεύτης, λαοπλάνος υπόσχεται τα πάντα χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι μνήμες των πολιτών που δεν έχουν ξεχάσει την διακυβέρνηση του.

Σε συνέντευξή του στο iEnergeia.gr, ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας  υπογραμμίζει την απόφασή του να επανέλθει στο δημόσιο το 51% της ΔΕΗ.

Μιλάμε για την ΔΕΗ που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οδήγησε ένα βήμα πριν την πτώχευση, και την έσωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάνοντας την και πάλι κερδοφόρα.

Για την περίπτωση της ΔΕΗ υπάρχει πληθώρα στοιχείων που δείχνουν τους υπεύθυνους αυτής της παρ' ολίγον εθνικής τραγωδίας. 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μια ΔΕΗ με χρηματιστηριακή αξία περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ, με συσσωρευμένες ζημίες 2018-2019 περί τα 2.9 δισεκατομμύρια και με επιτόκιο δανεισμού 6-7%. Με βάση αυτή την κατάσταση, που ήταν αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής, η εταιρεία συμβούλων McKinsey σε μελέτη που έκανε για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ το 2018, υπέδειξε την έξοδο 2.000 υπαλλήλων και μια σημαντική αύξηση των τιμολογίων.

Από το 2020 η ΔΕΗ έχει περάσει στην κερδοφορία με κέρδη περί τα 35 εκατομμύρια, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2021 κατέγραψε κέρδη 27 εκατομμύρια. Επιπλέον, η χρηματιστηριακή της αξία εκτοξεύτηκε σε δύο χρόνια στα δύο δισεκατομμύρια, ενώ το επιτόκιο δανεισμού έχει πέσει στο 3%.

Ένα από τα «κατορθώματα» της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν ότι παραχώρησε το 17% της ΔΕΗ στο υπερταμείο. Αυτό σημαίνει πως αν επωλείτο αυτό το ποσοστό, το τίμημα της πώλησης δεν θα έμπαινε στα ταμεία της ΔΕΗ, αλλά θα πήγαινε στην αποπληρωμή του χρέους.

Σήμερα η ΔΕΗ με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τη διασπορά του 17% που θα μετοχοποιηθεί, θα βάλει ένα ποσό που υπολογίζεται περί τα 750 εκατομμύρια στα ταμεία της και όχι στο υπερταμείο. Συγχρόνως, το Δημόσιο, κατέχοντας το 34% (καταστατική μειοψηφία), θα μπορεί να διορίζει το διευθύνοντα σύμβολο της εταιρείας και να ελέγχει τις αποφάσεις της διοίκησης καθώς θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος.

Συνεπώς, είναι πρόκληση αυτός που οδήγησε τη ΔΕΗ στο χείλος της χρεοκοπίας, κάτι που θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες στην Εθνική Οικονομία, να θέλει όπως λέει να την επανακρατικοποιήσει για την διαλύσει.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου