Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

ΗΠΑ: Ο Τραμπ, το FBI και οι εκλογές του 2024

 



Πράκτορες του FBI, εφοδιασμένοι με το απαραίτητο σχετικό ένταλμα, πραγματοποίησαν την Δευτέρα, 8 Αυγούστου, έφοδο στην ιδιωτική οικία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο Μαρ-α-Λάγκο του Παλμ Μπιτς της Φλόριντα.

Αποστολή τους ήταν κατά πάσα πιθανότητα, όπως λέγεται, να διαπιστώσουν εάν ο 76χρονος Τραμπ έχει μεταφέρει στην οικία του απόρρητα έγγραφα που πήρε μαζί του φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο. Ο λόγος για διαβαθμισμένα έγγραφα τα οποία ο πρώην πρόεδρος θα έπρεπε να είχε – βάσει νόμου – προ πολλού επιστρέψει στην υπηρεσία Εθνικών Αρχείων (National Archives) των Ηνωμένων Πολιτειών.

Υπενθυμίζεται πως πράκτορες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) των ΗΠΑ είχαν επισκεφθεί τον Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο για τον ίδιο λόγο και πριν από μήνες, την άνοιξη του 2022.

Ωστόσο, η χθεσινή έφοδος αποκτά πλέον νέες πολιτικές διαστάσεις, καθώς ο Τραμπ προσπαθεί να την εργαλειοποιήσει πολιτικά στον δρόμο προς τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις: τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο και τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα (Bloomberg, Politico κ.ά.), η έφοδος πρακτόρων του FBI στην ιδιωτική κατοικία πρώην προέδρου των ΗΠΑ είναι όντως κάτι το «πρωτοφανές».

Ο Λευκός Οίκος και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν λέγεται πως έμαθαν για την εν λόγω επιχείρηση της Δευτέρας στην έπαυλη του Τραμπ εκ των υστέρων, μέσα από τα δημοσιεύματα και τις αναφορές στα μίντια.

Οι κομματικά ανεξάρτητες αμερικανικές ομοσπονδιακές Αρχές υπερασπίζονται ωστόσο τις κινήσεις τους ως απολύτως νόμιμες και σύμφωνες με τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες.   

Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, που δεν ήταν παρών στο Μαρ-α-Λάγκο την ώρα της εφόδου στις 8 Αυγούστου, έδωσε χθες στη δημοσιότητα ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «πολιορκία», «εισβολή» και «κατάληψη» της οικίας του «από μεγάλη ομάδα πρακτόρων του FBI».

Παίρνοντας «πάσα» από τον ίδιο τον πρώην πρόεδρο, υποστηρικτές και πολιτικοί του Ρεπουμπλικανικού κόμματος πνέουν μένεα τις τελευταίες ώρες ενάντια στο «σύστημα» που τους έχει κηρύξει τον «πόλεμο», όπως υποστηρίζουν, αμφισβητώντας όμως έτσι την αξιοπιστία των ιδίων των ομοσπονδιακών Αρχών των ΗΠΑ.

Υποστηρικτές του Τραμπ πραγματοποίησαν μάλιστα, στο ίδιο πλαίσιο, ακόμη και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Ακόμη και ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, που είχε συγκρουστεί με τον Τραμπ στο πρόσφατο παρελθόν, βγήκε δημόσια και ζήτησε εξηγήσεις από τις Αρχές.

Αναλυτές εκτιμούν πως ο ίδιος ο Τραμπ αλλά και το Ρεπουμπλικανικό θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την έφοδο του FBI με στόχο να κερδίσουν πόντους (αλλά και πόρους – χρήματα μέσω προεκλογικών δωρεών) ενάντια στους Δημοκρατικούς ενόψει των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Πίσω από αυτήν την εργαλειοποίηση κρύβονται ωστόσο και κίνδυνοι νέων αντιδημοκρατικών αποσταθεροποιητικών κοινωνικών «εκρήξεων».

Υπενθυμίζεται πως τον Ιανουάριο του 2021 οι οπαδοί του Τραμπ είχαν εισβάλει στο Καπιτώλιο, αρνούμενοι να δεχθούν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020 το οποίο αποκήρυτταν ως προϊόν νοθείας, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να ισχύει κάτι τέτοιο.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά, οι ίδιοι άνθρωποι θα ωθηθούν πλέον να θεωρήσουν πως το «σύστημα» που τους είχε «κλέψει» τις προεδρικές του 2020, συνεχίζει να «επιτίθεται» στον «αντισυστημικό» Τραμπ.


Με πληροφορίες από NY Times, Guardian, Washington Post 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου