Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Βίαιη κατάληψη δύο ελληνικών τάνκερ στον Περσικό από Ιρανούς Κομάντος

 


Ένοπλες επιδρομές σε δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια τα οποία έπλεαν στον Περσικό Κόλπο σημειώθηκαν νωρίτερα την Παρασκευή από δυνάμεις του Στρατού των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, όπως επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, και από ανακοίνωση στον ιστότοπο του συγκεκριμένου κλάδου των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν.

"Το Ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης δέσμευσε σήμερα δύο ελληνικά τάνκερ λόγω παραβιάσεων που διέπρατταν στα ύδατα του Περσικού Κόλπου", αναφέρει η ανακοίνωση, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο IRNA.

Σύμφωνα με την αμερικανική οργάνωση United Against Nuclear Iran (UANI), η οποία παρακολουθεί την σχετιζόμενη με το Ιράν κίνηση δεξαμενόπλοιων,  το τάνκερ Prudent Warrior μεταφέρει φορτίο αργού προέλευσης Κατάρ και Ιράκ, ενώ ιρακινό αργό μεταφέρει και το Delta Poseidon, το έτερο ελληνικών συμφερόντων τάνκερ που έχει δεσμευθεί.

Το κάθε ένα από τα δύο τάνκερ μεταφέρει περί τα 1 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με την ίδια οργάνωση.

Εκπρόσωπος του Πέμπτου Στόλου των ΗΠΑ από το Μπαχρέιν όπου βρίσκεται δήλωσε εν γνώσει των γεγονότων και ανέφερε ότι ερευνώνται.

Οι Φρουροί της Επανάστασης είναι ξεχωριστός κλάδος των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, ιδεολογικά συνδεδεμένος με το ισλαμιστικό καθεστώς της χώρας και διαθέτουν δυνάμεις στρατού ξηράς, πολεμικού ναυτικού και πολεμικής αεροπορίας, όπως και οι παραδοσιακές ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τις εν λόγω ενέργειες και πραγματοποίησε το απόγευμα έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.

Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας. Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο. Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας. Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία».

Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας.  

Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν."

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, "νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσγειώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία".

Νωρίτερα, το Ιράν, σύμφωνα με ιρανικό πρακτορείο, είχε δηλώσει αποφασισμένο να λάβει "τιμωρητικά μέτρα" κατά της Ελλάδας σχετικά με την κατάσχεση, από πλευράς ΗΠΑ, φορτίου ιρανικού πετρελαίου στα ανοικτά ελληνικών ακτών, σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο Nour News.

Οι ελληνικές αρχές είχαν δεσμεύσει μέσα στον Απρίλιο το τάνκερ Pegas, σημαίας Ιράν, με πλήρωμα 19 Ρώσων, κοντά στις ακτές της Εύβοιας, για παραβίαση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ΗΠΑ είχαν αργότερα κατάσχει το ιρανικό πετρελαϊκό φορτίο και σχεδιάζουν να το στείλουν σε αμερικανικό έδαφος με άλλο πλοίο, όπως είχε μεταδώσει το πρακτορείο Reuters την Πέμπτη.

Το Pegas είχε απελευθερωθεί στη συνέχεια λόγω σύγχυσης σχετικά με το ιδιοκτησιακό του καθεστώς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το Ιράν κάλεσε τον επιτετραμμένο της Ελβετίας, ο οποίος εκπροσωπεί διπλωματικά και τις ΗΠΑ στην Τεχεράνη, για να διαμαρτυρηθεί για την δέσμευση, από πλευράς των αμερικανικών αρχών, φορτίου ιρανικού πετρελαίου που μεταφερόταν σε πλοίο ρωσικής διαχείρισης, κοντά στις ακτές της Ελλάδας, σύμφωνα με το ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία «καταδικάζει την βίαιη κατάληψη των δύο Ελληνόκτητων και υπό Ελληνική σημαία δεξαμενοπλοίων που έγινε την Παρασκευή 27-5-2022 το μεσημέρι σε διεθνή ύδατα του Κόλπου από τις Ιρανικές ένοπλες δυνάμεις».

Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, «ανεξάρτητα από την όποια επικαλούμενη αιτιολογία η κατάληψη εμπορικών πλοίων και η ομηρία πληρωμάτων αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη για τη διεθνή ναυσιπλοΐα, τα πληρώματα και το διεθνές εμπόριο.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση και όλα τα εμπλεκόμενα διεθνή fora να προβούν επειγόντως σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι όλοι οι Ναυτεργάτες που υπηρετούν στα παραπάνω πλοία και να διασφαλιστεί ο άμεσος και ασφαλής επαναπατρισμός τους».




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου