Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν την Ουκρανία

 


Πολλές χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες, καθώς και πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, σχεδιάζει να αναπτύξει ο πρόεδρος Μπάιντεν στη Βαλτική και στην Ανατολική Ευρώπη, διευρύνοντας σημαντικά τη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον.

Η κίνηση αυτή θα σηματοδοτήσει κρίσιμη μετατόπιση της εξωτερικής πολιτικής του Λευκού Οίκου, που μέχρι στιγμής είχε επιλέξει συγκρατημένη στάση στο Ουκρανικό. Καθώς όμως ο Ρώσος πρόεδρος οξύνει την επιθετική ρητορική και τις προκλήσεις εις βάρος της Ουκρανίας και οι αμερικανορωσικές συνομιλίες απέτυχαν να τον αποθαρρύνουν, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εγκαταλείπει την πολιτική αποκλιμάκωσης. Σε σύσκεψη το Σάββατο, η ηγεσία του Πενταγώνου παρουσίασε στον πρόεδρο σειρά εναλλακτικών λύσεων, με στόχο τη μετακίνηση αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή. Από 1.000 έως 5.000 άνδρες και γυναίκες θα μεταφερθούν σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με τον αριθμό τους να μπορεί να δεκαπλασιασθεί εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του στις αρχές του μηνός με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σοϊγκού, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, είχε προειδοποιήσει ότι η συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα στην ανατολική Ουκρανία θα προκαλούσε ενίσχυση των νατοϊκών δυνάμεων, όπως αυτή που μόλις διέταξε ο πρόεδρος Μπάιντεν. Κατά τη σύσκεψη του Σαββάτου στην Ουάσιγκτον, οι επιτελείς εξασφάλισαν την έγκριση του προέδρου για ενίσχυση της συμμαχικής αεράμυνας, των δυνάμεων μηχανικού, επιχειρησιακής υποστήριξης και πυροβολικού, ενώ ο αριθμός μαχητικών αεροσκαφών που μπορεί να αποσταλεί στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής μπορεί να αυξηθεί.


Σε δηλώσεις του την Κυριακή, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής και μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Μάικλ Μακόλ κάλεσε την κυβέρνηση Μπάιντεν να πραγματοποιήσει περισσότερες κοινές ασκήσεις με νατοϊκούς συμμάχους στην περιοχή. «Χρειαζόμαστε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στην Πολωνία, στις χώρες της Βαλτικής, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία. Να δείξουμε στον Πούτιν ότι είμαστε σοβαροί. Μέχρι στιγμής δεν του έχουμε δώσει την εντύπωση ότι σοβαρολογούμε», είπε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Πολωνίας, στη χώρα βρίσκονται σήμερα σχεδόν 4.000 Αμερικανοί στρατιώτες και 1.000 άλλοι στρατιωτικοί από κράτη-μέλη της Συμμαχίας, ενώ ακόμη 4.000 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν ήδη αναπτυχθεί σε χώρες της Βαλτικής. Οι ΗΠΑ από τα τέλη Δεκεμβρίου πραγματοποιούν τακτικές υπερπτήσεις με κατασκοπευτικά αεροσκάφη RC-135 από βάσεις στη Γερμανία και E-8C με έδρα τη Σούδα, επιτρέποντας την υποκλοπή τηλεπικοινωνιών των ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - HELENE COOPER / THE NEW YORK TIMES



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου