Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

41 εκ. € στους σεισμόπληκτους της Κρήτης μέσα σε τρεις μόλις μήνες

 


Η αντίδραση της Κυβέρνησης στον καταστροφικό σεισμό ήταν άμεση, συντονισμένη και αποτελεσματική:

Έως σήμερα, μέσα σε περίπου τρεις μήνες από τον σεισμό, το κράτος έχει διαθέσει μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr σχεδόν 41 εκατομμύρια € σε 6.670 δικαιούχους. Κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε ό, τι αφορά την προσωρινή στέγαση των σεισμοπαθών έχουν ήδη χορηγηθεί 124 οικίσκοι και μάλιστα, το αμέσως επόμενο διάστημα, πρόκειται να υλοποιηθεί και νέα προμήθεια ακόμη 90 οικίσκων.

Όσον αφορά τα σχολικά συγκροτήματα που επλήγησαν από τον σεισμό:

Οι Κτιριακές Υποδομές έχουν διαθέσει σχεδόν 100 σχολικές αίθουσες, 69 εκ των οποίων έχουν ήδη τοποθετηθεί και άλλες 27 τοποθετούνται σταδιακά.

Επισκευάστηκαν ταχύτατα 4 σχολικά συγκροτήματα της περιοχής, που έχρηζαν μικρής κλίμακας επισκευές και έχουν ήδη παραδοθεί για χρήση στη σχολική κοινότητα.

Για την ανακατασκευή ή επισκευή όλων των ιδιοκτησιών καταργήσαμε τον περιορισμό που υπήρχε εδώ και δεκαετίες και τα 150τ.μ. αφορούν περισσότερες της μιας ιδιοκτησίας. Για τις λοιπές ιδιοκτησίες άνω των 150 τμ, προβλέφθηκε η χορήγηση άτοκου δανείου.

Τα συναρμόδια Υπουργεία προχώρησαν στην έκδοση ΚΥΑ με την οποία προβλέφθηκε η χορήγηση εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 14, 8 ή 3 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα, για κάθε μορφής κτηριακή εγκατάσταση, ως πρώτη αρωγή έναντι της στεγαστικής συνδρομής.

Επιπλέον, ό, τι αφορά τις επιχειρήσεις, για ζημιές που δεν αφορούν σε κτιριακές εγκαταστάσεις, αλλά σε στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα κλπ., εντάσσονται και αυτά στο πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής και δικαιούνται αποζημίωση.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου