Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Συνάντηση του Πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία της Γαλλικής Γερουσίας υπό τον Πρόεδρό της Gérard Larcher

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί με αντιπροσωπεία της Γαλλικής Γερουσίας που επισκέπτεται τη χώρα μας, υπό τον Πρόεδρό της, Gérard Larcher.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε επισκόπηση των διμερών σχέσεων, οι οποίες βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, με έμφαση στις προοπτικές εμβάθυνσής τους σε όλα τα επίπεδα.

«Πιστεύω ότι η συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης που υπογράψαμε με τον Πρόεδρο Macron θέτει τις διμερείς σχέσεις μας σε ένα επίπεδο που είναι ευθυγραμμισμένο με το βάθος που έχει και η ιστορική μας σχέση», σημείωσε κατά την έναρξη της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός. «Θέλουμε, από κοινού με τη Βουλή (των Ελλήνων), να ενισχύσουμε την εταιρική μας σχέση», είπε από την πλευρά του ο κ. Larcher.


Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη στενότατη συνεργασία στον αμυντικό τομέα, με βάση την ευρεία συναντίληψη όσον αφορά την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της περιοχής, μεταξύ άλλων, και ως εφοδιαστικού κόμβου για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν τους κεντρικούς άξονες της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2022, στους οποίους περιλαμβάνεται η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η ελληνογαλλική συνεργασία αφενός ενισχύει τις δυνατότητες του NATO και ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει βάση για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Γηραιάς Ηπείρου.


Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Γαλλία αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό οικονομικό εταίρο, που συγκαταλέγεται στους κορυφαίους επενδυτές στην Ελλάδα. Μνημόνευσε το γεγονός ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις δεν αποσύρθηκαν από τη χώρα μας κατά τη διάρκεια της κρίσης και ότι σήμερα καταγράφεται πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την αύξηση των γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει επιμείνει στο μεταρρυθμιστικό έργο της παρά τις προκλήσεις που προκάλεσε ο κορονοϊός, και αναφέρθηκε στην ευρύτερη αναμόρφωση του οικονομικού κλίματος ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η θέση της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού.


Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Larcher για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, τονίζοντας πως η πρόταση περί δύο κρατών δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση βάση για οποιονδήποτε διάλογο. Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η ενταξιακή διαδικασία πρέπει να αρχίσει το ταχύτερο δυνατό, προσθέτοντας ότι διαφορετικά άλλες δυνάμεις θα προσπαθήσουν να εκτοπίσουν το αποτύπωμα της ΕΕ στην περιοχή.

Ο κ. Larcher ανέφερε στον κ. Μητσοτάκη ότι η αντιπροσωπεία της Γερουσίας θα επισκεφτεί και τη Χίο, όπου θα δει το χώρο φιλοξενίας αιτούντων άσυλο. «Θα δείτε την πρόοδο που έχουμε κάνει, που είναι πολύ σημαντική. Θα δείτε ότι η κατάσταση δεν έχει αλλάξει μόνο σε ό,τι αφορά την αριθμητική πτυχή αλλά και ότι πλέον είμαστε σε θέση να φιλοξενούμε αυτούς τους ανθρώπους σε αξιοπρεπείς συνθήκες», απάντησε ο Πρωθυπουργός.

Στη συνάντηση έλαβε επίσης μέρος, από ελληνικής πλευράς, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.



Oι «γλυκιές» γιαγιάδες που δολοφονούσαν άστεγους για να εισπράξουν εκατομμύρια


 

Η ΄Ελεν Γκόλεϊ και η ΄Ολγα Ρούτερσμιτ σκότωσαν δύο άστεγους το 1999 και το 2005 – για να εισπράξουν ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων- αφού προηγουμένως προσποιήθηκαν πως τους βοηθούσαν να ξεφύγουν από τη ζωή στους δρόμους…Οι δύο ηλικιωμένες κυρίες, που λέγεται ότι έμοιαζαν με «πολύ καλές γιαγιάδες» κέρδισαν την εμπιστοσύνη των άστεγων ανδρών προσφέροντάς τους ένα μέρος να μείνουν και βοηθώντας τους να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Όμως οι άντρες αυτοί δεν είχαν ιδέα πως οι «γλυκές γιαγιάδες» είχαν συνάψει κρυφά πολλά ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής για αυτούς και είχαν σχέδια να τους σκοτώσουν για να πάρουν εκείνες τα χρήματα των ασφαλειών…

Δυο «γλυκιές γιαγιάδες»-δολοφόνοι

Η ΄Ελεν, που γεννήθηκε στο Τέξας το 1931 και η Όλγα, που γεννήθηκε στην Ουγγαρία το 1933- συναντήθηκαν σε ένα κέντρο ευεξίας στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και κατευθείαν ταίριαξαν. Το 1997, οι κυρίες, που ζούσαν και οι δύο στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, έμπλεξαν με την Πρεσβυτεριανή Εκκλησία του Χόλιγουντ - η οποία ήταν γνωστή για τη βοήθεια που πρόσφερε στους αστέγους. «Απλώς ταίριαζαν με το είδος του εθελοντή που είναι κατάλληλος για το πρόγραμμά μας. Δύο γιαγιάδες που θέλουν να γίνουν εθελόντριες και να σερβίρουν φαγητό, αυτό είναι αρκετά φυσιολογικό, αυτό κάνουν οι γιαγιάδες», είπε ο πάστορας Τσαρλς Ζαχέντα, ο οποίος εργαζόταν στο πρόγραμμα δωρεάν γεύματος όπου ήταν εθελόντριες η ΄Ελεν και η ΄Ολγα, στο νέο podcast του Dateline, (Το Dateline NBC είναι ένα εβδομαδιαίο αμερικανικό τηλεοπτικό περιοδικό που εστιάζει κυρίως σε αληθινές ιστορίες εγκλήματος) με τίτλο του επεισοδίου «The Thing About Helen and Olga» (μτφ. Η υπόθεση της ΄Ελεν και της ΄Ολγας).

Το podcast κυκλοφόρησε στις 16 Νοεμβρίου 2021 και ο οικοδεσπότης, ο Καναδός δημοσιογράφος Κιθ Μόρισον, αποκάλυψε αποκλειστικά στο DailyMail.com ότι παρόλο που οι δύο γυναίκες δούλεψαν μαζί τα δολοφονικά σχέδιά τους, δεν τα πήγαιναν ακριβώς καλά μεταξύ τους. «Πρόκειται για μια πραγματικά συγκλονιστική ιστορία. Η ΄Ελεν και η Όλγα ήταν ένα παράξενο ντουέτο. Υπήρξαν ταυτόχρονα φίλες και εχθροί, με ένα ιδιαίτερο τρόπο που έκανε τη δράση τους ακόμα πιο συναρπαστική. Αυτό που τις ένωσε, όταν γνωρίστηκαν, ήταν το κοινό τους πάθος για το κέρδος και τις απάτες. Και αφού το διαπίστωσαν, ανέπτυξαν μια σχέση που ήταν πραγματικά μοναδική. Στην πραγματικότητα δεν συμπάθησαν ποτέ η μία την άλλη, αλλά είχαν συγκεκριμένους ρόλους να παίξουν και συχνά γκρίνιαζαν η μία στην άλλη για το πώς είχε παίξει η άλλη τον ρόλο της. Αλλά κάθε ρόλος ήταν σημαντικός για τα εγκλήματα που έκαναν. Έλεγαν ότι ήθελαν να βοηθήσουν αυτούς που ήταν λιγότερο τυχεροί από εκείνες και πρόσφεραν σε διάφορους άστεγους ένα μέρος για να μείνουν. Τους βοηθούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, φρόντιζαν να έχουν φαγητό, τους πήγαιναν με το αυτοκίνητο όπου έπρεπε να πάνε και πολλά άλλα. Αλλά όλα ήταν ένα κόλπο. Το Λος Άντζελες έχει τεράστιο πληθυσμό αστέγων, όπως και πολλές άλλες πόλεις, ειδικά κατά μήκος της δυτικής ακτής όπου οι θερμοκρασίες είναι λίγο πιο ήπιες. Οι γυναίκες αυτές το μελέτησαν καλά, και μεθόδευσαν το σχέδιό τους: Θα εμφανίζονταν ως άγγελοι, ως γλυκές και πονόψυχες κυρίες στους άντρες που βρίσκονται σε απόγνωση και είναι άστεγοι και θα τους εκμεταλλεύονταν με μοναδικούς τρόπους…».

Τα εγκλήματα

Στις 8 Νοεμβρίου 1999, η αστυνομία ανακάλυψε το νεκρό σώμα του Πολ Βάδος να κείτεται στο δρόμο. Τα τραύματά του έδειχναν ότι ο 73χρονος είχε χτυπηθεί ενώ ήταν πεσμένος κάτω. Στο αίμα του δεν βρέθηκαν ναρκωτικά ή αλκοόλ. Ένας δεύτερος άνδρας, ο Φρεντ Ντόουνι, πέθανε τον Νοέμβριο του 2000, καθώς χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο ενώ περιφερόταν στους δρόμους. Όταν σκοτώθηκε, έμενε στο σπίτι της ΄Ελεν αλλά αυτή τη φορά, ήταν η κόρη της, η Κέσια, που τον έκανε φίλο της. Τον έπεισε να μετακομίσει από τη Μασαχουσέτη στην Καλιφόρνια και να ζήσει μαζί τους και αμέσως, μάνα και κόρη μετέφεραν την ιδιοκτησία του σπιτιού του στο όνομά τους και ανέλαβαν τον έλεγχο όλων των περιουσιακών του στοιχείων. Ωστόσο, ο θάνατός του κρίθηκε ως ατύχημα.

Ένας τρίτος άνδρας ονόματι Τζίμι Κόβινγκτον αποκάλυψε επίσης αργότερα ότι το 2002, ενώ ήταν άστεγος, η Έλεν και η Όλγα του πρόσφεραν ένα μέρος να μείνει με αντάλλαγμα να συμπληρώσει κάποια έγγραφα, αλλά τελικά αρνήθηκε.

«Είπε, Γεια, πώς είσαι; Με λένε Όλγα, είσαι άστεγος;» θυμάται ο Τζίμι το διάλογο την πρώτη φορά που συνάντησε την Όλγα, κατά τη διάρκεια του podcast. «Είπα, "Γιατί ρωτάς;" Εκείνη απάντησε “Δεν φαίνεσαι για άστεγος, αλλά έχεις σακίδιο και υπνόσακο. Σκέφτηκα ότι αν είσαι άστεγος - συνεργάζομαι με μια φιλανθρωπική οργάνωση που βοηθά ανθρώπους, που είναι άστεγοι. Μπορούμε να σου εξασφαλίσουμε κάποια χρήματα και μέρος για να μείνεις και ό,τι άλλο χρειάζεσαι, τροφή, φάρμακα, τέτοια πράγματα”. Φαινόταν αρκετά επαγγελματίας και ειλικρινής. Ήταν ντυμένη όμορφα αλλά φαινόταν και ανήσυχη. Μιλούσε γρήγορα και φαινόταν να είναι πολύ ανήσυχη και να βιάζεται να πάρει τις απαντήσεις που χρειαζόταν από εμένα και να δει αν θα δεχόμουν την προσφορά της…» Δέχθηκε την πρότασή της και έμεινε στο σπίτι τους για λίγο, αλλά όταν του είπαν ότι έπρεπε να συμπληρώσει τα χαρτιά που ζητούσαν καθώς και τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης του ίδιου και των γονιών του, εκείνος τρόμαξε και έφυγε.

Στη συνέχεια, στις 22 Ιουνίου 2005, ο 50χρονος Κένεθ ΜακΝτέιβιντ, ο οποίος σύμφωνα με το NBC ήταν ραδιοφωνικός DJ, βρέθηκε νεκρός σε ένα σκοτεινό δρομάκι. Το στήθος και το κρανίο του είχαν συνθλιβεί και είχε σημάδια από λάδια στα ρούχα του, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να πιστεύουν ότι κι αυτός ήταν πεσμένος στο δρόμο όταν τον χτύπησε αυτοκίνητο.

Ο πρώην πεζοναύτης-ερευνητής

Μετά το θάνατο του Κένεθ, ο ερευνητής της ασφαλιστικής εταιρείας Mutual of New York (MONY) Εντ Γουέμπστερ άρχισε να εξετάζει τις αφαλιστικές αποζημιώσεις από τις ασφάλειες που υπήρχαν για τον Κένεθ και αμέσως χτύπησαν καμπανάκια. Το πιο σημαντικό ήταν οι δικαιούχοι της αποζημίωσης- η Έλεν και η Όλγα – αναφέρονταν στην ασφαλιστική σύμβαση ως «επιχειρηματικοί συνεργάτες», ωστόσο οι ίδιες είχαν πει στην Αστυνομία ότι η μία ήταν αρραβωνιαστικιά του και η άλλη ξαδέρφη του.

Αφού το έψαξε κι άλλο, ο Εντ ανακάλυψε ότι οι δύο γυναίκες είχαν συνάψει περισσότερα από 20 ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής (τόσο για τον Kένεθ όσο και για τον Πολ Βάδος), συνολικού ύψους άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Μετά απ΄ αυτό απευθύνθηκε στην Αστυνομία…

«Ήταν μια δύσκολη έρευνα γιατί έπρεπε να μπορείς να ταιριάξεις τα κομμάτια του παζλ. ΄Επρεπε να είναι- για την Αστυνομία- κάτι περισσότερο από το «Είμαστε σίγουροι ότι το έκαναν». Πρέπει να υπάρξει πλήρης απόδειξη στο Δικαστήριο και αυτό πήρε πολύ χρόνο», εξήγησε ο Κιθ, ο παρουσιαστής του podcast. «Ο πρωταρχικός λόγος που αυτή η υπόθεση έγινε γνωστή και λύθηκε ήταν ένας ασφαλιστικός ερευνητής, ο Εντ Γουέμπστερ. Ήταν κάποτε πεζοναύτης και αφού αφυπηρέτησε, βρέθηκε με κάποιο τρόπο να ασχολείται με έρευνες και, νομίζω, ήταν μοναδικός μεταξύ των ερευνητών. Είχε έναν πολύ παλιομοδίτικο, μη τεχνικό τρόπο να κάνει τις έρευνές του. Η σχολαστικότητα του στην παρακολούθηση κάθε στοιχείου είναι αυτή που οδήγησε στην διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης».

«Δεν ήμουν σίγουρος για το τι είχαμε μπροστά μας και δεν ήθελα να δώσω στην υπόθεση πολύ μεγάλη έκταση διότι είχαμε να κάνουμε με ανθρώπους που εμφανίζονταν ως δυο γλυκές, ηλικιωμένες γυναίκες», είπε ο ντετέκτιβ Ντένις Κιλκόιν, ένας από τους ντετέκτιβ που εργάστηκαν για την υπόθεση, στο podcast.

Οι ερευνητές άρχισαν στη συνέχεια να παρακολουθούν τις δύο γυναίκες και γρήγορα παρατήρησαν ότι είχαν ήδη ένα άλλο πιθανό θύμα στα νύχια τους. Αν και δεν είχαν ακόμη αρκετά στοιχεία για να συλλάβουν τις γυναίκες για φόνο, η αστυνομία τις συνέλαβε για πολλαπλές κατηγορίες απάτης σχετικής με έγγραφα για είσπραξη ασφαλιστικής αποζημίωσης.

Μετά από έρευνα στα σπίτια τους, η Αστυνομία ανακάλυψε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών που είχαν ανιχνευθεί στο αίμα κάποιων θυμάτων, διάφορα έγγραφα που αφορούσαν στους δύο άνδρες, κλεμμένο δίπλωμα οδήγησης και ένα ταχυδρομικό σημείωμα με αριθμό πινακίδας που συνδέθηκε με στέισον βάγκον Mercury Sable του 1999. Στη συνέχεια, οι ντετέκτιβ ήλεγξαν το αυτοκίνητο και ανακάλυψαν ότι τη νύχτα που σκοτώθηκε ο Κένεθ, η Έλεν κάλεσε μια υπηρεσία ρυμούλκησης για αυτό, αφού χάλασε λιγότερο από ένα τετράγωνο μακριά από το σημείο που βρέθηκε το πτώμα του Κένεθ. Το αυτοκίνητο αργότερα εγκαταλείφθηκε κοντά στο σπίτι της και τελικά κατασχέθηκε.

Παρά το γεγονός ότι είχε περάσει περισσότερος από ένας χρόνος από τη δολοφονία του, η αστυνομία αποφάσισε να ελέγξει το αυτοκίνητο - και βρήκαν το αίμα του Κένεθ στο κάτω μέρος του οχήματος. Στις 18 Μαρτίου 2008, η ΄Ελεν, που ήταν τότε 77 ετών, και η Όλγα, που ήταν 75, κατηγορήθηκαν για δύο ανθρωποκτονίες από πρόθεση και συνωμοσία για τη διάπραξη ανθρωποκτονίας. Η ΄Ελεν καταδικάσθηκε και γα τους δύο φόνους ενώ η ΄Ολγα μόνον για τον φόνο του Πολ. Καταδικάσθηκαν και οι δύο σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης με εγγύηση.

Αν και η Έλεν και η Όλγα αρνήθηκαν να μιλήσουν στο podcast ο Κιθ μίλησε με τις οικογένειες των θυμάτων, τους ντετέκτιβ που εργάστηκαν στην υπόθεση και τον ασφαλιστικό ερευνητή για το podcast, και στην πορεία έκανε πολλές σοκαριστικές αποκαλύψεις.

Ο παρουσιαστής του talk show εξήγησε ότι αρχικά ανακάλυψε την ιστορία πριν από δύο χρόνια και αμέσως του κέντρισε την προσοχή. Αλλά καθώς άρχισε να το εξετάζει όλο και περισσότερο, συνειδητοποίησε ότι υπήρχαν πολλά περισσότερα να αποκαλύψει κάτω από την επιφάνεια. «Έχουμε έναν τόνο υλικού. Όσο ψάχνουμε στα αρχεία, ανακαλύπτουμε ότι η ιστορία δεν ειπώθηκε πλήρως, είναι όμως όλα εκεί και περιμένουν να ειπωθούν δημόσια. Με ιντριγκάρισε αυτή η ιστορία και η συναρπαστική σχέση αυτών των δύο γυναικών. Πώς πείθεις τον εαυτό σου ότι είσαι αξιοπρεπής άνθρωπος όταν εμπλέκεσαι σε απάτη πολλών επιπέδων και σε φόνο;» συμπλήρωσε.

Παρά τη συγκλονιστική φύση των εγκλημάτων τους, ο παρουσιαστής του talk show είπε ότι τελικά δεν ήταν έκπληκτος από την υπόθεση. «Όταν δουλεύεις με τέτοια φύση υποθέσεων, φθάνεις τελικά στο σημείο όπου δεν εκπλήσσεσαι πραγματικά από τις συμπεριφορές ορισμένων ανθρώπων. Συμβαίνει πολύ συχνά. Η συμπεριφορά τους, ήταν τόσο κακή αλλά και τόσο μοναδική. Είναι από αυτές τις ιστορίες που λες πως απλά δεν γίνονται. Δύο γλυκές ηλικιωμένες κυρίες που έχουν ένα τέτοιο σχέδιο και το φέρνουν σε πέρας με τον τρόπο που έκαναν… απλά δεν γίνεται».


protothema




Στην βουλή ο μποναμάς στους υγειονομικούς, κατατέθηκε η τροπολογία


 

Κατατέθηκε η τροπολογία που κατήρτησε η κυβέρνηση και τίθεται προς ψήφιση όπου σε αυτήν αναφέρεται πως το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει ισχύ πλέον 90 μέρες και παράλληλα περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας που αφορούν στην χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στο προσωπικό του ΕΣΥ και άλλων εποπτευόμενων φορέων. Ειδικότερα, η πρώτη τροπολογία αφορά την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού που θα καταβληθεί με τη μισθοδοσία σε όσους εργάζονταν όλο το 2021. 

Σημειώνεται πως όσοι είναι σε αναστολή δεν αποκλείονται από το επίδομα, αλλά θα το λάβουν αναλογικά βάσει του πόσο καιρό εργάστηκαν και πόσο καιρό βρίσκονταν εκτός εργασίας.




Ποινή φυλάκισης 14 μηνών στο καραγκιοζιλίκι υπουργό της Αράχωβας

 


Σε ποινή φυλάκισης 14 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε το καραγκιοζιλίκι αυτοαποκαλούμενη υπουργός Θεραπειών της Αράχωβας.

Το θέμα είναι να αποκαλυφθούν και οι απατεώνες που κρύβονται πίσω από αυτό το καραγκιοζιλίκι από την Βρετανία.

Η ίδια προκλητική στο δικαστήριο υποστήριζε ότι για αυτή δεν υφίστανται οι νόμοι του Ελληνικού κράτους όμως τελικά η απόφαση του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λιβαδειάς ήταν καταδικαστική και θα εκτελεστεί εάν συνεχίσει η απατεώνισσα το καραγκιοζιλίκι.



Η αναστολή της ποινής θα έχει ισχύ υπό την προϋπόθεση ότι η κατηγορούμενη εντός των επόμενων τριών ημερών θα κατεβάσει όλες τις πινακίδες από το «υπουργείο Θεραπειών» και θα βάλει λουκέτο στην επιχείρηση.

Η ίδια εμφανίστηκε χωρίς δικηγόρο στο Δικαστήριο, ντυμένη αποκριάτικα, φορούσε μία μπλε «τήβεννο» που έφερε τα αρχικά της…«παγκόσμιας εκκλησίας της ζωής», όπως η ίδια είπε και άφησε άφωνους τους δικαστές. 

Αμέσως ξεκίνησε τις απίστευτες θεωρίες της και απαντώντας στην πρόεδρο του δικαστηρίου της είπε ότι δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο. Ο διάλογος χαρακτηριστικός. . «Ποια είναι η δικαιοδοσία σας; Δεν σας αναγνωρίζω. Αρνούμαι τις κατηγορίες», είπε στο δικαστήριο. Όταν ο δικαστής της απάντησε ότι «παραβιάζει τον νόμο για τον κορωνοϊό», εκείνη ρώτησε: «Ποιος νόμος είναι αυτός;».

Δείτε το video :





Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χάνεται, ο Τσίπρας αρμενίζει και έβγαλε δίπλωμα για ταχύπλοο

 


Ελπίζουμε να το έχει πάρει στα σοβαρά το δίπλωμα για ταχύπλοο, όχι όπως πήρε το πτυχίο του και δεν ξέρει πώς να βάλει το ένα τούβλο πάνω στο άλλο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έδωσε (έτσι λένε τουλάχιστον) και πέρασε εξετάσεις για ταχύπλοο, όπως αποκάλυψαν σήμερα «Τα Νέα».

Οι εξετάσεις, έγιναν στο λιμεναρχείο Λαυρίου, όπου, ως γνωστόν, διατηρεί και την εξοχική του κατοικία. Την αποκάλυψη για να αποκτήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δίπλωμα οδηγού ταχύπλοου σκάφους έκανε, με το χαρακτηριστικό του ύφος, ο Στέφανος Κασιμάτης στην «Πανδώρα» των «Νέων».

Ο συντάκτης συμπληρώνει πώς αυτό σημαίνει πως «έχει βρει τις λύσεις στα γνωστά προβλήματα π.χ πώς θα γίνεται ο εμβολιασμός πόρτα-πόρτα και όπου να ναι θα μας τις ανακοινώσει». Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, «ένα από τα άλλα τρία ονόματα στη συγκεκριμένη ομάδα εξεταστέων ήταν εκείνο του απόστρατου ταξιάρχου της Αστυνομίας, ο οποίος είναι επικεφαλής της φρουράς του».

Γράφει αναλυτικά:

«Οι υποψήφιοι που εξετάζονται στο Λιμεναρχείο Λαυρίου, για την απόκτηση διπλώματος ταχυπλόου, κατά κανόνα χωρίζονται σε ομάδες των δέκα, καθεμία των οποίων, όπως καταλαβαίνω, αντιστοιχεί σε διαφορετικό εξεταστή. Φυσικά, ο αριθμός των εκάστοτε υποψηφίων σπανίως είναι τέτοιος ώστε όλες οι ομάδες να είναι των δέκα υποψηφίων. Πάντα περισσεύουν κάποιοι στην τελευταία ομάδα της ημέρας. Σας τα λέω αυτά επειδή χθες, στο Λιμεναρχείο Λαυρίου, η τελευταία ομάδα εξεταστέων περιελάμβανε τέσσερα άτομα, εκ των οποίων το ένα μας είναι γνωστό και λίαν προσφιλές: Αλέξιος Τσίπρας…

Ο γνωστός Τσίπρας, της «πρώτη φορά Αριστεράς»; Κατά πάσα πιθανότητα, σκέφτηκα, γι’ αυτόν επρόκειτο, τον αξιότιμο αρχηγό της αντιπολίτευσης, διότι ένα από τα άλλα τρία ονόματα στη συγκεκριμένη ομάδα εξεταστέων ήταν εκείνο του απόστρατου ταξιάρχου της Αστυνομίας, ο οποίος είναι επικεφαλής της φρουράς του. Ενα στοιχείο που ενισχύει την υπόθεσή μου ότι έχουμε ταυτοπροσωπία είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ως γνωστόν, νοικιάζει στο Λαύριο εκείνη τη χαριτωμένη «ντάτσα» πάνω στο κύμα και, ξέρετε τώρα, πώς είναι αυτά: το ένα φέρνει το άλλο, το σπιτάκι στην ακροθαλασσιά το ταχύπλοο κ.ο.κ. Εξάλλου, περνώντας κάθε χρόνο τα καλοκαίρια του με τον Πολάκη, είναι επόμενο να έχει γνωρίσει τις χαρές του ταχύπλοου και, ως αξιοπρεπής άνθρωπος, που δεν θέλει να γίνεται βάρος στους φίλους του, θα σκέφτηκε ότι καλό είναι να βγάλει και αυτός ένα δίπλωμα, ώστε τουλάχιστον να ξεκουράζει τον φίλο του στις εκδρομές τους.

Αρχικά δεν γνώριζα αν τελικά παρουσιάστηκε να δώσει τις εξετάσεις, καθώς αργά το μεσημέρι οι βάρδιες άλλαξαν, προτού κληθεί για εξέταση η δική του που ήταν στο τέλος. Σας ομολογώ ότι έσκασα από την αγωνία! Πέρασε; Τα κατάφερε ή έμεινε μετεξεταστέος; Ευτυχώς όμως, το βράδυ, ένας άλλος φίλος, που γνώριζε την αγωνία μου και τη συμμεριζόταν, μου τηλεφώνησε για το καλό νέο: «Ναι! Πέρασε! Το πήρε το δίπλωμα». Η χαρά μου δεν περιγράφεται και δεν είναι μόνο δική μου. Είναι και δική σας ή τουλάχιστον πρέπει να είναι, διότι, για να βρίσκει τον χρόνο να κάνει μαθήματα πλοήγησης χειμωνιάτικα και να δίνει εξετάσεις, σημαίνει ότι έχει βρει τις λύσεις στα γνωστά προβλήματα (π.χ. πώς θα γίνεται ο εμβολιασμός πόρτα πόρτα…) και όπου να ‘ναι θα μας τις ανακοινώσει. Αχ, τι χαρά!

Να διευκρινίσω, ωστόσο, προς αποφυγήν περιττών παρεξηγήσεων, ότι δεν βρίσκω τίποτε, μα τίποτε, το μεμπτό στο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποκτήσει δίπλωμα ταχυπλόου ή ακόμη και ταχύπλοο, όπως λ.χ. ένα μικρό φουσκωτό. Τι είναι πια το φουσκωτό; Σιγά, βρε παιδιά! Οι περισσότεροι από εσάς, που τώρα διαβάζετε τη στήλη, είμαι βέβαιος ότι έχετε ένα μικρό ταχύπλοο. Ας μην κοροϊδευόμαστε! Είναι συχνό και κοινότατο, όπως ξέρετε, οι γονείς να αγοράζουν στα παιδιά τους αυτοκίνητο ή ένα μικρό ταχύπλοο όταν εισάγονται στο Πανεπιστήμιο. Το φουσκωτό στις μέρες μας είναι σαν το μηχανάκι. Δεν αποτελεί πολυτέλεια σε μια χώρα νησιωτική όπως η δική μας. Καταλαβαίνω, ωστόσο, ότι για κάποιους λίγους η ζωή υπήρξε άδικη μαζί τους και ακόμη δεν έχουν αποκτήσει ταχύπλοο. Ας μην ανησυχούν όμως. Οταν θα έλθει ο σοσιαλισμός, ο καθένας μας θα έχει το δικό του ταχύπλοο! Θα μας το προσφέρει δωρεάν το κράτος στα 35, μαζί με τη σύνταξη…



Δήθεν "άντρας" απείλησε να σκοτώσει τη γυναίκα του γιατί ξέχασε να έχει ελαιόλαδο στο τραπέζι


 

Σύμφωνα με το magnesianews.gr, μια 32χρονη από το Πήλιο καταγγέλλει πως ο σύζυγός, πολύ "άντρας" την απείλησε πως θα την σκοτώσει επειδή δεν είχε ελαιόλαδο στο τραπέζι.

Ο 33χρονος τζάμπα μάγκας, υπήκοος Αλβανίας συνελήφθη από αστυνομικούς του Α.Τ. Νοτίου Πηλίου, ενώ βρισκόταν στο σπίτι του στα Κάτω Λεχώνια, μετά την καταγγελία της συζύγου του.

Ο αλλοδαπός οδηγήθηκε χθες, Τετάρτη, στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου με την κατηγορία της ενδοοικογενειακής απειλής, ζήτησε προθεσμία και ορίστηκε να δικαστεί την Παρασκευή.

Ο ίδιος είπε στο δικαστήριο ότι έχει μέρος να μείνει, για να μη βρίσκεται στην οικογενειακή του εστία με τη σύζυγο και τα δύο μικρά κορίτσια του ζευγαριού, αλλά αποφασίστηκε να παραμείνει κρατούμενος μέχρι και αύριο.



Συνελήφθη από την Ομάδα ΔΙΑΣ, 37χρονος αλλοδαπός μέλος του “ VOR V ZAKONE ”



Συνελήφθη από την ομάδα ΔΙΑΣ στην Καλλιθέα, 37χρονος αλλοδαπός, μέλος της διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης του ευρασιατικού οργανωμένου εγκλήματος με την επωνυμία “ VOR V ZAKONE ”, διωκόμενος με εντάλματα σύλληψης και αποφάσεις για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών

Η σύλληψη του έγινε 6-12-2021 το απόγευμα από άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ, που τον παρέδωσαν σε αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Ο 37χρονος αλλοδαπός, είναι μέλος της διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης του ευρασιατικού οργανωμένου εγκλήματος με την επωνυμία “ VOR V ZAKONE ”, διότι σε βάρος του εκκρεμούσαν:

Καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών με ποινή κάθειρξης -10- έτη και -3- μήνες

Καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά με ποινή κάθειρξης -12- έτη

Διάταξη του Προέδρου Εφετών Αθηνών με την οποία διατάσσεται η σύλληψή του για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και ληστεία από κοινού και κατά συρροή

Ένταλμα σύλληψης Ανακριτικού Τμήματος Πειραιά για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και παράβαση της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ο κατηγορούμενος, θα οδηγηθεί αρμοδίως, προς εκτέλεση των ανωτέρω αποφάσεων, διάταξης και εντάλματος σύλληψης.



Στη Βουλή το Νομοσχέδιο για την προστασία του εθελοντισμού



Κατατέθηκε στη Βουλή το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών  για την προστασία του εθελοντισμού, την ενίσχυση της δράσης της Κοινωνίας των Πολιτών και την παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της κοινωφελούς δράσης των  οργανώσεων κοινωνίας των πολιτών. Σκοπός του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι:

Η ενιαία ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στην καταχώρηση, εγγραφή και  χρηματοδότηση των εθελοντικών οργανώσεων που έχουν συσταθεί και λειτουργούν στην Ελλάδα ως σωματεία ή αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες με κοινωφελή σκοπό στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ΜΚΟ, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση της ακεραιότητας, της διαφάνειας, της χρηστής διαχείρισης και της λογοδοσίας αυτών

Η ενιαία ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στην εθελοντική απασχόληση εντός ή εκτός Ελλάδος που παρέχεται, άνευ οικονομικού ή άλλου υλικού ανταλλάγματος.

Η δημιουργία δημόσιας βάσης δεδομένων και ειδικού μητρώου Οργανώσεων Κοινωνίας των Πολιτών στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο καθορισμός των προϋποθέσεων παροχής κρατικής χρηματοδότησης των κοινωφελών φορέων και των προϋποθέσεων παροχής εθελοντικής απασχόλησης, καθώς και η θέσπιση φορολογικών κινήτρων για δωρεές υπέρ κοινωφελών σκοπών και κοινωφελών φορέων.

Για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο ρυθμίζονται οι σχέσεις του κράτους με την κοινωνία των πολιτών με την ελάχιστη δυνατή κρατική παρέμβαση καθώς και το πλαίσιο του εθελοντισμού και τίθενται οι βάσεις προκειμένου η Κοινωνία των Πολιτών να εξελιχθεί ελεύθερα.

Σε ό,τι αφορά τις Οργανώσεις Κοινωνίας των Πολιτών προβλέπονται:


Ο καθορισμός της έννοιας «Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών».

Θέσπιση κοινών αρχών και κριτηρίων διαφάνειας, χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, λογοδοσίας για την κρατική χρηματοδότηση.

Σύνδεση της κρατικής χρηματοδότησης με την διαφάνεια-εποπτεία-λογοδοσία αλλά και την ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των οργανώσεων που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Κεντρική Διαχείριση και Έλεγχος όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών - προϋποθέσεων για την κρατική χρηματοδότηση.

Δημιουργία Ειδικού Μητρώου και Δημόσιας Βάσης Δεδομένων, όπου καταγράφονται οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών  που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις διαφάνειας και λογοδοσίας, προκειμένου να λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση.

Χαρτογράφηση Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Παροχή κινήτρων για τη δημιουργία ισχυρών Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και για την παροχή δωρεών υπέρ κοινωφελών σκοπών.

Σε ό,τι αφορά τον εθελοντισμό προβλέπονται:

Πλήρης κατοχύρωση της εθελοντικής απασχόλησης σε

Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ή στον δημόσιο τομέα, του νομικού καθεστώτος των εθελοντών και της ασφαλιστικής τους κάλυψης.

Χρήση του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη» για την αναγγελία των εθελοντών, με σκοπό την προστασία, την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και της υγειονομικής ασφάλειας, καθώς και την ανάληψη των ευθυνών του φορέα εθελοντικής απασχόλησης.



Ιδρύονται Γραφεία Προστασίας Ανηλίκων σε πέντε μεγάλες πόλεις της Χώρας

 


Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας ιδρύονται Γραφεία Προστασίας Ανηλίκων σε πέντε μεγάλες πόλεις της Χώρας και συγκεκριμένα σε Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Ιωάννινα και Λάρισα.


Η ίδρυση των Γραφείων Προστασίας Ανηλίκων πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.

Η προστασία των ανηλίκων αποτελεί προτεραιότητα του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχει αναδειχθεί στο πρόγραμμα Αντεγκληματικής Πολιτικής (2020-2024) και στο Στρατηγικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Σώματος (2021-2025), αλλά και ως επιταγή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης (Σύμβαση Lanzarote) για την προστασία του παιδιού από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση.

Τα Γραφεία Προστασίας Ανηλίκων θα υπάγονται στις έδρες και στη διάρθρωση των οικείων Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας, θα στελεχωθούν με εξειδικευμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και θα υποστηρίζονται στο έργο τους από ψυχολόγους.

Βασικός στόχος και άμεση επιδίωξη των Γραφείων αποτελεί η ομοιόμορφη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση φαινομένων κακοποίησης, θυματοποίησης και παραβατικότητας ανηλίκων, αναδεικνύοντας το ανθρωποκεντρικό πρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας.



Διακόσιες νέες θέσεις επείγουσας φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών

 



Διακόσιες νέες θέσεις για την επείγουσα φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών στο πλαίσιο του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης για Ασυνόδευτους Ανηλίκους θα δημιουργηθούν, με χρηματοδότηση της κυβέρνησης της Δανίας.

Οι θέσεις επείγουσας φιλοξενίας έρχονται να αντικαταστήσουν την πρακτική της προστατευτικής φύλαξης ασυνόδευτων σε αστυνομικά τμήματα, που καταργήθηκε με νόμο τον Δεκέμβριο του 2020.

Στο πλαίσιο λειτουργίας του Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης, τον οποίο υλοποιούν η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον ΔΟΜ και τις ΜΚΟ Μετάδραση, Άρσις και Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τα ασυνόδευτα παιδιά που εντοπίζονται άστεγα ή σε επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης μεταφέρονται άμεσα στις θέσεις αυτές.

Στο πλαίσιο του Μηχανισμού λειτουργούν επίσης για την παροχή ολοκληρωμένης προστασίας στα παιδιά 24ωρη γραμμή επικοινωνίας φορέων και πολιτών, κινητές μονάδες εντοπισμού και κέντρα ημέρας.



Πάνω από 200 εκατ. ευρώ στη νεοφυή επιχειρηματικότητα


 

Το 2021 ήταν μια χρονιά νέων ρεκόρ για την ολοένα αναπτυσσόμενη ελληνική startup σκηνή ενώ φαίνεται ότι δημιουργείται ένα νέο κύμα νεοφυών επιχειρήσεων που θα ξεχωρίσουν και θα αφήσουν το στίγμα τους το 2022. Αυτό προέκυψε από όσα ανέφεραν οι ομιλητές στην χθεσινή εκδήλωση για την παρουσίαση της έκθεσης έκθεση "Startups in Greece 2021-2022", από το Found.ation και το EIT Digital, σε συνεργασία με το Velocity.Partners, με την υποστήριξη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων. Στην εισαγωγική ομιλία του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, προανήγγειλε νέες επενδυτικές ευκαιρίες τονίζοντας χαρακτηριστικά:


«Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σκοπεύει να διοχετεύσει ένα αρχικό κεφάλαιο πάνω από 200 εκατ. ευρώ από δημόσιους πόρους στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω αύξηση, χάρη σε κεφάλαια προερχόμενα από το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το συνολικό ποσό που θα είναι διαθέσιμο από το κράτος στους διαχειριστές επιχειρηματικών κεφαλαίων αυτή τη στιγμή είναι 1,26 δισεκατομμύρια ευρώ».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην έκθεση:


Ο συνολικός αριθμός των startups που χρηματοδοτήθηκαν φέτος είναι μεγαλύτερος από 70, κατά 30% περισσότερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι συνολικές επενδύσεις που εξασφαλίστηκαν από αυτές ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.

Οι 10 κορυφαίες ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις φέτος συγκέντρωσαν συνολικά 397 εκατομμύρια ευρώ, υπερδιπλάσιο ποσό σε σχέση με αυτό που συγκεντρώθηκε το προηγούμενο έτος.

Το 2021 σημειώθηκαν επίσης και κάποια exits, τρία από τα οποία μπήκαν απευθείας στη λίστα των 10 κορυφαίων όλων των εποχών, σε όρους αξίας. Είναι επίσης η χρονιά που είμαστε σε θέση να κατονομάσουμε τις πρώτες εταιρείες που φτάνουν το στάδιο "unicorns" της ελληνικής επικράτειας (PeopleCert, Blueground και Viva Wallet).

Οι τρεις κορυφαίοι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι νεοφυείς επιχειρήσεις παραμένουν οι Life Sciences, Retail και AgriTech, με τις startups των Maritime Tech και Deep Tech να συνεχίζουν να βρίσκονται σε ανοδική πορεία, που αναμένεται να διατηρήσουν και εντός του 2022.

Η συμμετοχή μη Ελλήνων επενδυτών σε επενδυτικούς γύρους ελληνικών εταιρειών ανεβαίνει στο εντυπωσιακό ποσοστό του 84,9%, επικυρώνοντας την ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος και δημιουργώντας το έδαφος για περισσότερη εξωστρέφεια.



Προσδοκία για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας


 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες  στο Σότσι συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Ελλάδα παρά τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών προσδοκά περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας, η ενέργεια.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, στη συνέχεια της διεξαγωγής της 13ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής και της υπογραφής σχετικού Πρωτοκόλλου, και εξέφρασαν ικανοποίηση για την ενίσχυση του διμερούς συμβατικού πλαισίου, κατόπιν υπογραφής τεσσάρων συμφωνιών στο περιθώριο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής.

Ο Πρωθυπουργός, σημείωσε τη «θετική διάθεση να ενισχυθούν οι σχέσεις των δύο λαών και των χωρών μας» επισημαίνοντας παράλληλα τις «όποιες διαφορετικές θεωρήσεις μπορεί κατά καιρούς να προκύπτουν. Αυτές άλλωστε υπάρχουν πάντα για να συζητούνται».



Παραρτήματα σε Σάμο και Ικαρία είχαν οι απατεώνες του «υπουργείου Θεραπείας»


 

Τα καραγκιοζιλίκια της απατεώνισσας 49χρονης Βρετανίδας «υπουργού Θεραπείας», όπως χαρακτηρίζεται ίδια, είχαν πλοκάμια στην Σάμο και την Ικαρία.

Στη Σάμο και την Ικαρία είχε ιδρύσει μεταξύ άλλων περιοχών, παραρτήματα, το καραγκιοζιλίκι των καιρών, η 49χρονη Βρετανίδα «υπουργός Θεραπείας».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, το καραγκιοζιλίκι «υπουργείο Θεραπείας» που ίδρυσαν απατεώνες και σήμερα είναι κλειστό, λειτούργησε στο Πυθαγόρειο της Σάμου το 2019 για λίγους μόνο μήνες, πουλώντας κατά κύριο λόγο βότανα.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής θυμούνται, για παράδειγμα, τον τρόπο με τον οποίο πλήρωναν για τις αγορές τους, όσοι το επισκέπτονταν. Συγκεκριμένα, αγόραζαν βότανα και για ρέστα τους έδιναν βότσαλα τα οποία χρησιμοποιούσαν στην επόμενη αγορά.

Το καραγκιοζιλίκι απατεώνισσα, που συστήνεται ώς «υπουργός» κυκλοφορούσε με τζιπ χωρίς πινακίδες το οποίο έφερε την επιγραφή «υπουργός», προβληματίζοντας τις αρχές και τους πολίτες. 

Ακολούθησε η απαραίτητη έρευνα με συνέπεια το «υπουργείο» να κλείσει τα γραφεία του στη Σάμο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο πλαίσιο της έρευνας, έγινε μια προσαγωγή, χωρίς να έχουν προκύψει περισσότερες λεπτομέρειες και θα θέλαμε να μάθουμε τι τύχη είχε αυτή η απάτη της «υπουργού».



Βίντεο-ντοκουμέντο με τον δράστη της ληστείας και ομηρίας στα ΕΛΤΑ τρέχει να ξεφύγει

 


Λίγο μετά τις 07:00 το πρωί άντρας, 51 ετών, μπήκε μέσα στο κατάστημα στα ΕΛΤΑ και με την απειλή όπλου -ένα πιστόλι ρέπλικα- ακινητοποίησε τους υπαλλήλους, δένοντΑς τους με δεματικά καλωδίων.

Στη συνέχεια απείλησε μια υπάλληλο με όπλο για να του ανοίξει το χρηματοκιβώτιο, ενώ η ληστεία βρισκόταν σε εξέλιξη, μια γυναίκα υπάλληλος κατάφερε να λυθεί και να ειδοποιήσει την αστυνομία. Άμεσα στο σημείο μετέβη ομάδα ΔΙΑΣ που ήταν πολύ κοντά.

Ο δράστης απειλώντας τους, προσπάθησε να διαφύγει τρέχοντας. Όπως φαίνεται και στo βίντεο που παρουσιάζει το protothema.gr, ο 51χρονος, κρατώντας το όπλο στο χέρι, τρέχει να ξεφύγει.

Ωστόσο οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν και να τον συνέλαβαν. Ο δράστης, σύμφωνα με πληροφορίες, που είχε βρεθεί στη φυλακή για υπόθεση ναρκωτικών, είχε αποφυλακιστεί τον περασμένο Απρίλιο.





Τα επιτεύγματα της Ελλάδας σε 2μιση χρόνια σε εξοπλισμούς - οικονομία - διπλωματία αφήνουν άφωνους τους Τούρκους

 


Δεν περίμενε κανένας στην Τουρκία, ότι μετά την παρακμιακή κυβέρνηση Τσίπρα, θα είχε η Ελλάδα ένα ικανό πρωθυπουργό, και μία ικανή κυβέρνηση, να αλλάξει τα πάντα στην Ελλάδα μέσα σε μόλις δυόμιση χρόνια, και με δυσκολία μια παγκόσμια πανδημία.

Η εξωτερική πολιτική που χαράσσει η Ελλάδα, οι εξοπλισμοί και η διπλωματία, έχει αφήσει άφωνους τους Τούρκους.

Το τελευταίο χτύπημα είναι το ενδιαφέρον της χώρας μας για την αγορά F-35, και μάλιστα φαίνεται ότι μπαίνει στο πρόγραμμα για να ξεκινήσει η κατασκευή αεροσκαφών για την χώρα μας.

Αυτό το γεγονός απασχολεί έντονα και σήμερα τον Τύπο στην Τουρκία. Δημοσιεύματα αναφέρονται τόσο στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ρωσία και τις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κύπρο, όσο και στην παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη. 

Η εφημερίδα Cumhuriyet, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, γράφει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά τις ΗΠΑ προσπαθεί να προσεγγίσει και τη Ρωσία. Στο θέμα του Κυπριακού, η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν στήριξε τις θέσεις της Κύπρου και της Ελλάδας γιατί μετά την οικονομική πολιτική του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπάρχει και νέα πολιτική στο Κυπριακό- ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν μίλησε για δυο κράτη. 

Το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τα F-35. όπως ήταν αναμενόμενο, είναι ένα ακόμα θέμα που πρωταγωνιστεί στα τουρκικά ΜΜΕ. Πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Τουρκίας. Επισήμαναν ακόμα ότι δείχνει ότι η πολιτική επιμονή της Τουρκίας για τους S-400 ήταν τόσο καταστροφική για την Τουρκία, ειδικά αφού ήταν συμπαραγωγός χώρα και θα είχε πάρει 100 F-35. «Η Ελλάδα έκανε μεγάλη τρίπλα εξωτερικής πολιτικής και τώρα κάνει στην αμυντική πολιτική»,  σημείωσαν με νόημα πολιτικοί αναλυτές.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε μόλις δυόμιση χρόνια έχει φτάσει την Ελλάδα να υπολογίζεται με σοβαρότητα παντού και από όλους, κάτι που είχαμε να ζήσουμε πολλά χρόνια, αυτό πρέπει να το κρατήσουμε και να το προστατέψουμε, να μην ξανά γυρίσουμε στην παρακμή δεν μας αξίζει.



Ο Πλεύρης στέλνει στον εισαγγελέα τον Μιχάλη Γιαννακό για τα fake news


 

Ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, θα κληθεί από τη Δικαιοσύνη για τα όσα λέει για τις ΜΕΘ, και θα πρέπει να υποστηρίξει εάν είναι fake news η όχι.

Ο υπουργός Υγείας φανερά εκνευρισμένος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως θα υποβάλει αναφορά αξιοποίνων πράξεων για τον Μιχάλη Γιαννάκο προκειμένου να κληθεί από τη Δικαιοσύνη και να αποδείξει τα όσα καταγγέλλει ότι κρατούνται ΜΕΘ για VIP περιστατικά. Μάλιστα ο κ. Πλεύρης είπε πως για την ώρα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ «δεν έχει τολμήσει να αναφερθεί σε ονόματα για τα όσα υποστηρίζει. Αν το κάνει, θα του υποβάλω και μήνυση».

Ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι πρόκειται για ψεύδη και δήλωσε εξοργισμένος καθώς, όπως είπε, θα μπορούσε να δεχθεί κριτική για παραλείψεις ή γιατί δεν υπάρχουν αρκετές ΜΕΘ, αλλά είναι εντελώς διαφορετικό να χαρακτηρίζει ουσιαστικά εγκληματίες την κυβέρνηση ένας συγκεκριμένος συνδικαλιστής.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι ακούει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που είναι στην πρώτη γραμμή και όχι αυτούς που βρίσκονται στην ασφάλεια του καναπέ και βγαίνουν στα κανάλια.



Ξανθός διαψεύδει Γιαννακό και ΣΥΡΙΖΑ για ΜΕΘ : Κατά τη γνώμη μου δεν συμβαίνει αυτό το πράγμα

 


Η ανεύθυνη διασπορά fake news απο τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, και η χρησιμοποίησει του fake news από τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ότι μάλλον συνενοημένοι ήταν για να ανησυχήσουν τον κόσμο νομίζοντας ότι θα πλήξουν την κυβέρνηση.

Ο Ανδρέας Ξανθός, τομέαρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ πήρε αποστάσεις από τις fake καταγγελίες του κόμματός του περί ρεζερβέ ΜΕΘ για υψηλά πρόσωπα.

Ο παρουσιαστής της εκπομπής ρώτησε τον κ. Ξανθό «Πριν πάμε λοιπόν στη στελέχωση των ΜΕΘ γιατί και αυτό είναι μία μεγάλη συζήτηση να πάμε στις καταγγελίες των εκπροσώπων της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ και θέλω να σας ρωτήσω επειδή και εσείς είστε στα νοσοκομεία δεν τελείωσε η σχέση σας είστε νοσοκομειακός γιατρός δεν τελείωσε η σχέση σας με τα νοσοκομεία επειδή φύγατε από την οδό Αριστοτέλους μπορεί να υπάρχουν 47 ή λιγότερες, περισσότερες δεν ξέρω κλίνες ΜΕΘ λειτουργικές που να τις κρατάνε καβάτζα;»

Ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε Για τις καταγγελίες ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ για vip ΜΕΘ :

«Αυτό υπερβαίνει κάθε λογική. Δεν θεωρώ ότι μπορεί να υπάρχει και δεν θέλω να πιστέψω ότι μπορεί να υπάρξει. Κατά την άποψή μου, δεν συμβαίνει αυτό το πράγμα. Αυτό το οποίο οφείλουμε να διασφαλίσουμε και οφείλει να το διασφαλίσει και το κίνημα των υγειονομικών, τα σωματεία, τα συνδικάτα των γιατρών, των εργαζομένων, αλλά και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και να απαιτήσουμε, είναι να υπάρχουν συνθήκες διαφάνειας».

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ενημέρωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός θα αντιμετωπίσει την δικαιοσύνη για τα fake news που προσπάθησε, μόνος του; Κατόπιν εντολών; Να διασπείρει.



Επίσημη πρόταση των ΗΠΑ για μαχητικά F-35 στην Ελλάδα



Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα αξιωματούχοι του Πενταγώνου για να επιθεωρήσουν τις βάσεις που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν το σύγχρονο μαχητικό F-35. 

Πρόθεση των ΗΠΑ είναι να προμηθεύσει με μαχητικά F-35 την Ελλάδα όπως προτείνεται στο διακομματικό νομοσχέδιο των γερουσιαστών Μενέντεζ και Ρούμπιο  εντάχθηκε στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ. Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ, ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πώληση των μαχητικών 5ης γενιάς στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Το αμερικανικό νομοσχέδιο προβλέπει την προμήθεια από το πλεονάζον αμυντικό υλικό στην Ελλάδα διαφόρων τύπων οχημάτων όπως προ ημερών που παραδόθηκαν τα πρώτα 44 Μ1 117 σε σύνολο 12000 θωρακισμένων οχημάτων. Στο προσεχές μέλλον πρόκειται να δούμε και άλλων τύπων αμερικανικά οχήματα, θωρακισμένα και μη να παρέχονται στην Ελλάδα ως πλεονάζον υλικό με συμβολικό τίμημα.





Υπό την προεδρία του Κυριάκου Πιερρακάκη η Σύνοδος του Global Strategy Group του ΟΟΣΑ



Υπό την προεδρία του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης διεξάγεται η 9η Σύνοδος του Global Strategy Group του ΟΟΣΑ. Πρόκειται για την 9η Σύνοδο του θεσμού και διεξάγεται με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ Mathias Cormann.

Το θέμα της Συνόδου για το 2021 είναι «Η νέα γεωγραφία της τηλεργασίας: πρόοδος ή επανάσταση».

Σκοπός είναι η αξιολόγηση των στρατηγικών τηλεργασίας που υιοθέτησαν τα κράτη μέσα στην πανδημία και η εξαγωγή συμπερασμάτων για την βέλτιστη αξιοποίησή της στο μέλλον.

Το Global Strategy Group έχει ως αποστολή να διευκολύνει τη δράση του ΟΟΣΑ, συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο υψηλόβαθμα στελέχη των κρατών μελών του. Προετοιμάζει τις εργασίες της ετήσιας Υπουργικής Συνόδου του ΟΟΣΑ, υιοθετώντας ταυτόχρονα μακροπρόθεσμη οπτική σε θεματικές όπως: ο ψηφιακός μετασχηματισμός, το μέλλον της αγοράς εργασίας και του εμπορίου σε ένα ψηφιοποιημένο κόσμο, ο σχεδιασμός πολιτικής και η διεθνής συνεργασία σε ένα παγκοσμιοποιημένο οικονομικό σύστημα μετά την πανδημία, καθώς και ο σχεδιασμός και εφαρμογή ενός αειφόρου και εμπεριστατωμένου σχεδίου ανάκαμψης.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο του ΟΟΣΑ τον Απρίλιο του 2021, ως Πρόεδρος του Global Strategy Group ορίστηκε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.



Σκέψη για ενίσχυση του τριμερούς αμυντικού συντονισμού Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου

 



Η σκέψη για ενίσχυση του τριμερούς αμυντικού συντονισμού Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου, που περιλαμβάνει στρατηγικό διάλογο, στρατιωτική και αμυντικο-βιομηχανική συνεργασία είναι ίσως το σημαντικότερο νέο στοιχείο από την κοινή διακήρυξη της Τριμερούς Συνόδου κορυφής της Ιερουσαλήμ, που υπέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Ισραηλινό ομόλογο του Ναφτάλι Μπένετ και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Η κοινή διακήρυξη των τριών ηγετών στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, με την αναφορά στον ενεργειακό τομέα, και ειδικά στο φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες θεωρούνται «στέρεα βάση για συνεργασία στην περιοχή, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού του δικαιώματος όλων των κρατών να ασκούν τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα τους».

Οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν τη σημασία σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και ανανέωσαν τη δέσμευσή τους για ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα προετοιμασίας και ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπου αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδας εργασίας για τα ζητήματα αυτά.

Παράλληλα οι τρεις ηγέτες καταδίκασαν «σθεναρά και απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας, καθώς και υποκίνησης σε βίαιες ενέργειες» καθώς και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, και κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί από κοινού για να περιορίσει «τη μετακίνηση τρομοκρατών και ξένων μαχητών, να περιορίσει τη βοήθεια σε τρομοκρατικές οντότητες και να καταπολεμήσει τη διάδοση του εξτρεμισμού».

Στις κοινές δηλώσεις με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάμεσα στ’ άλλα ανέφερε:

Το σχήμα τριμερούς συνεργασίας έχει αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο και σημαντικό όσον αφορά τη διασφάλιση της συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις δημοκρατίες μας και συμβάλλει σταθερά στην προώθηση της περιφερειακής ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλεια.

Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ δεν ήταν ποτέ καλύτερες. Και το project του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα είναι αποτέλεσμα και απόδειξη της στέρεης στρατηγικής εταιρικής σχέσης που καταφέραμε να σφυρηλατήσουμε τα τελευταία χρόνια.

Βλέπουμε σημαντικές ισραηλινές επενδύσεις στην Ελλάδα, και αναμένουμε ασφαλώς να υποδεχτούμε ακόμη περισσότερους Ισραηλινούς τουρίστες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει πολύ φιλόδοξους στόχους όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών CO2. Μέχρι να φτάσουμε σε ένα μέλλον όπου σχεδόν όλη η ενέργεια θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, το φυσικό αέριο θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Και γι' αυτό θα ήθελα να τονίσω τη σημασία του East Med Gas Forum ως μηχανισμού συνεργασίας για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Η μόνη βιώσιμη λύση για το Κυπριακό είναι μια λύση που θα σέβεται πλήρως όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση χωρίς την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και των δικαιωμάτων παρέμβασης τρίτων μερών στα ζητήματα της Κύπρου. Καμία λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε από την Τουρκία είναι μια συνεχιζόμενη αδιαλλαξία και μια απαράδεκτη επιθετικότητα, τόσο στην ξηρά όσο και στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. Και βεβαίως, αν συνεχιστούν τα σχέδια για εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, θα καταδικάσουν κάθε προσπάθεια για αμοιβαία αποδεκτή λύση.



Συμφωνία για μεγαλύτερη ευελιξία στους συντελεστές ΦΠΑ της Ε.Ε.

 


Συμφωνία επιτεύχθηκε την Τρίτη από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ για την επικαιροποίηση των ισχυόντων κανόνων που διέπουν τους συντελεστές φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) για αγαθά και υπηρεσίες. Με τους νέους κανόνες, που συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα παρέχεται στις κυβερνήσεις μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τους συντελεστές ΦΠΑ και θα διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται:

Η κατοχύρωση σε μόνιμη βάση της δυνατότητας της Ελλάδας για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων έως και κατά 30% των συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου.

Η παροχή δυνατότητας εφαρμογής μειωμένων συντελεστών σε βαμβάκι, αγροτικά μηχανήματα και  βασικά αγροτικά είδη, όταν οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Η διεύρυνση της εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. σε συναφή αγαθά και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς ακινήτων.

Επιπρόσθετα, η Ελλάδα πέτυχε εμπλουτισμό του Καταλόγου μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. προκειμένου να αξιοποιηθούν από τη χώρα μας. Αφορούν μεταξύ άλλων:

Την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών σε ηλιακά πάνελ, βρεφικές πάνες, μάσκες χειρουργικές, υπηρεσίες live streaming θεαμάτων.

Την απαλλαγή Φ.Π.Α. σε βασικά είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, καθώς και ιατρικό εξοπλισμό και αναπηρικά είδη.

Την απαλλαγή από Φ.Π.Α. σε περιπτώσεις κρίσεων, καταστροφών, πανδημιών.



Ανάπτυξη: «Πρωτιά» της Ελλάδας στην Ευρωζώνη το γ΄ τρίμηνο

 


Η Eurostat δημοσιοποίησε τα επικαιροποιημένα, προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ των χωρών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το 3ο τρίμηνο του 2021. Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα παρουσίασε την καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη σε επίπεδο 3μήνου, και τη δεύτερη καλύτερη σε επίπεδο 9μήνου, σε ετήσια βάση. Συγκεκριμένα:

Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε, το 3ο τρίμηνο του 2021, κατά 13,4% σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα ο ρυθμός μεγέθυνσης για το 9μηνο να υπερβαίνει το 9,3%.

Την ίδια περίοδο, ο μέσος όρος της ευρωζώνης διαμορφώθηκε πολύ χαμηλότερα, στο 3,9% το 3ο τρίμηνο και στο 5,7% το 9μηνο του 2021.

Το ΑΕΠ της χώρας μας, το 3ο τρίμηνο, διαμορφώθηκε στα 46,4 δισ. ευρώ, που αποτελεί την υψηλότερη εγχώρια επίδοση, την τελευταία δεκαετία.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι, σύμφωνα με τις πρόσφατες Φθινοπωρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα μας αναπτύσσεται βιώσιμα, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται σημαντικά, η ανεργία συρρικνώνεται, η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών γίνεται με υπευθυνότητα. Συγκεκριμένα, η χώρα μας:


Εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει διψήφια αύξηση των επενδύσεων το 2021 και το 2022, τη δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη.

Προβλέπεται να εμφανίσει το υψηλότερο ποσοστό αύξησης των εξαγωγών, το 2021, το 2022 και το 2023, πανευρωπαϊκά.

Συνεπώς, παρά την παρατεταμένη αβεβαιότητα και τις νέες προκλήσεις, η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα και δυναμική. Η Ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί πολιτικές ώστε η χώρα να εξέλθει από τις διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις, οικονομικά ακόμη πιο ανθεκτική, εθνικά ακόμη πιο ισχυρή, και κοινωνικά ακόμη πιο δίκαιη.



Ξύλο στην Τούρκικη βουλή - Ο Υπουργός εσωτερικών χρησιμοποίησε αεροπλάνο καταζητούμενου


 

Πιάστηκαν στα χέρια Τούρκοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), για τα … μάτια του του υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο βουλευτής του CHP Οζγκιούρ Οζέλ , έδειξε στα μέλη του σώματος, φωτογραφία του Σοϊλού, να μπαίνει σε αεροπλάνο μαζί με τον φυγόδικο Τούρκο επιχειρηματία Σεζγκίν Μπαράν Κορκμάζ, το αφεντικό της SBK Holding, που βρίσκεται φυλακισμένος με την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.



Αντιδρώντας, και σ’ έντονο ύφος, ο υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού απάντησε στον Οζέλ : «Λέτε ψέματα, είστε απατεώνας».

Όταν ο βουλευτής του CHP κινήθηκε προς τη θέση του Σοϊλού, του επιτέθηκαν βουλευτές του ΑΚP με αποτέλεσμα να ακολουθήσει έντονος καυγάς. Το περιστατικό σημειώθηκε στη διάρκεια συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό.





Σενάριο για μερικό Lockdown από 13/12 σε 60ρηδες που δεν έκαναν εγκαίρως την γ’ δόση


 

Mπλόκο στους εσωτερικούς χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας και άθλησης από τη Δευτέρα 13/12 για χιλιάδες εμβολιασμένους άνω των 60 ετών που έχασαν την προθεσμία για εμβολιασμό με την τρίτη δόση στους επτά μήνες, εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι εξηντάρηδες και πάνω που έχουν κάνει την δεύτερη δόση πριν από επτά μήνες και περισσότερο, αλλά δεν έκαναν την τρίτη δόση εμβολίου, θα αντιμετωπίζονται όπως και οι ανεμβολίαστοι. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχουν θα λήξει αυτομάτως και δεν θα περνά από το σκανάρισμα της εφαρμογής Covid Free App.

Αυτό σημαίνει ότι για να πάνε στην δουλειά τους θα χρειάζονται δύο rapid test την εβδομάδα, αποκλείονται και δεν θα μπαίνουν σε εσωτερικούς χώρους, όπως σε εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, θέατρα, σινεμά και στους εσωτερικούς χώρους άθλησης και θα χρειάζονται rapid test για να ψωνίσουν σε εμπορικά καταστήματα και για να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, πλοίο η τρένο.



Συμμορία ανηλίκων στο ΜΕΤΡΟ ανάμεσα τους 7χρονος μαχαιροβγάλτης με τατουάζ ημισέληνο


 

Μαχαιροβγάλτης ετών 7 (!) μέλος άγριας συμμορίας ληστών μάλλον αλλοδαπών, που επιτέθηκαν σε δυο νεαρούς ηλικίας 17 και 18 ετών μέσα στο μετρό του Συντάγματος για να τους αρπάξουν τα πορτοφόλια.

Σύμφωνα με το protothema.gr, το απίστευτο είναι ότι σύμφωνα με τις μαρτυρίες των θυμάτων ο λιλιπούτειος μαχαιροβγάλτης ληστής, έφερε κάτω από το δεξί μάτι τατουάζ με την ημισέληνο. 

Όλα ξεκίνησαν στις 21:30 της Κυριακής. Δυο νεαροί από το Περιστέρι βρίσκονταν στην πλατεία Συντάγματος και κατευθύνθηκαν στο μετρό. Μόλις μπήκαν μέσα, πετάχτηκε μπροστά τους μια ομάδα περίπου 15 ατόμων - ηλικίας όπως περιέγραψαν τα θύματα από 15-18 - ανάμεσα τους και ένας πολύ μικρός - οι δυο νεαροί είπαν ότι έμοιαζε περίπου 7-8 ετών- ο οποίος κρατούσε ένα μαχαίρι.

Μάλιστα όπως περιέγραψαν, αυτό που έκανε ακόμη πιο τρομακτικό τον λιλιπούτειο κακοποιό, ήταν το γεγονός ότι κάτω από το δεξί του μάτι είχε τατουάζ την ημισέληνο.

Η συμμορία, τους κύκλωσε και τους ζήτησε να τους δώσουν ο,τι είχαν πάνω τους. Τα παιδιά αντέδρασαν και τότε οι ληστές ορμάνε στον έναν τον 17χρονο, τον ρίχνουν κάτω και χτυπώντας τον με μπουνιές και κλωτσιές επιχείρησαν να του αρπάξουν τα προσωπικά του αντικείμενα. Τελικά, δεν τα κατάφεραν καθώς τα θύματα έβαλαν τις φωνές με αποτέλεσμα οι δράστες να εξαφανιστούν πριν έρθει η Αστυνομία.

Την υπόθεση ερευνά το Τμήμα Ασφαλείας Συντάγματος και οι αστυνομικοί με βάση την περιγραφή που έδωσαν τα θύματα προσπαθούν να εντοπίσουν τον άγουρο μαχαιροβγάλτη με την ημισέληνο κάτω από το δεξί μάτι και την παρέα του πριν ξαναχτυπήσουν.



Το πιστοποιητικό νόσησης θα διαρκεί τρεις μήνες, μετά εμβολιασμός

 


Μειώνεται η διάρκεια του πιστοποιητικού νόσησης, το οποίο πλέον θα ισχύει τρεις μήνες αντί για έξι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας είπαν πώς, «μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για μείωση του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από τους 6 μήνες στους 3 μήνες, θα ακολουθήσει σχετική ΚΥΑ για την εφαρμογή των μέτρων, η οποία θα εξειδικεύσει τον τρόπο υλοποίησης της 3μηνης ισχύος, καθώς και νομοθετική τροπολογία για τις ειδικές κατηγορίες».

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γίνει γνωστό πριν από μερικές ημέρες, η Επιτροπή Ειδικών έχει εισηγηθεί ότι οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να λάβουν το πιστοποιητικό νόσησης μόνο με μοριακό τεστ. 




Μητσοτάκης προς Τουρκία : Η Ελλάδα θα υπερασπίζεται την κυριαρχία της

 


Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vladimir Putin, μετά τη συνάντησή τους στο Σότσι.



Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Πρόεδρε, είχαμε την ευκαιρία, σήμερα, να έχουμε μία μακρά, ειλικρινή και πιστεύω παραγωγική συζήτηση, επισκόπηση των διμερών μας σχέσεων και των προοπτικών τους. Θέλω να σας ευχαριστήσω -ακόμα μια φορά- για τη φιλοξενία και να σας βεβαιώσω πως αντιμετωπίζω αυτήν την εξέλιξη ως μία ακόμα γέφυρα ενδυνάμωσης της σχέσης μεταξύ των λαών μας. Αλλά, και ως μία ευκαιρία να διευρυνθεί η συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεών μας στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και του κοινού συμφέροντος.


Θέλω να θυμίσω ότι είχα προγραμματίσει να ταξιδέψω στη Ρωσία από τον Μάιο του 2020, για τις εκδηλώσεις των 75 χρόνων από τη νίκη κατά του ναζισμού, ωστόσο το ξέσπασμα της πανδημίας δεν το επέτρεψε. Έτσι πραγματοποιείται σήμερα αυτή η επίσκεψη, καθώς οι συνθήκες -παρά τα προβλήματα που ακόμα υπάρχουν- είναι ευνοϊκότερες και συμπίπτουν μάλιστα με την επέτειο των 200 χρόνων της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας από τον Οθωμανικό ζυγό, σε έναν αγώνα στον οποίο η ομόθρησκη Ρωσία, κύριε Πρόεδρε, είχε καθοριστικό ρόλο. Κάτι το οποίο εμείς οι Έλληνες το αναγνωρίζουμε πάντα. Ήταν φυσικό λοιπόν να επιβεβαιώσουμε με τον Πρόεδρο Πούτιν τα πολλά που μας συνδέουν στους αιώνες, διαπερνώντας την ιστορία και τον πολιτισμό.


Άλλωστε αυτό υπηρέτησε και υπηρετεί η πολύ επιτυχημένη διοργάνωση του «Έτους Ελλάδος-Ρωσίας», το οποίο θα το επεκτείνουμε και εντός του 2022, αλλά και πρωτοβουλίες όπως η 13η μικτή διυπουργική επιτροπή πρόσφατα στη Μόσχα με την συμπροεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών του κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Η υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου δίνει ώθηση για τη συνεργασία μας σε πολλούς τομείς και είναι κοινή η ικανοποίησή μας για τις τέσσερις συμφωνίες που αυτό συμπεριλαμβάνει.


Με τον κύριο Πρόεδρο υιοθετήσαμε και το κοινό πρόγραμμα δράσεων 2022-2024 που θα προσδιορίσει τους βασικούς άξονες της μεταξύ μας συνεργασίας για τα επόμενα τρία χρόνια. Είναι ένα σημαντικό κείμενο με πολλά πεδία κοινού ενδιαφέροντος. Συμφωνήσαμε, ωστόσο, πως υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους μπορούμε να συγκλίνουμε. Για παράδειγμα -αναφέρθηκε σε αυτό ο κύριος Πρόεδρος- οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, το καλοκαίρι έφεραν δραματικά στο προσκήνιο την ανάγκη συντονισμού σε υπερεθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.


Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον κύριο Πρόεδρο διότι παρότι την ίδια εποχή και η Ρωσία δοκιμαζόταν από καταστροφικές πυρκαγιές στη Σιβηρία, έσπευσε να ανταποκριθεί στο αίτημά μας και να μας αποστείλει πολύ σημαντικές εναέριες ενισχύσεις. Προσβλέπουμε στη συνέχιση -και γιατί όχι- στην επέκταση αυτής της συνεργασίας μας στον τομέα της πολιτικής προστασίας, ξεκινώντας από το καλοκαίρι το οποίο μας έρχεται, με επαναλαμβανόμενες ενοικιάσεις αεροσκαφών τα οποία έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αξιόπιστα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.


Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και απέναντι στην κοινή απειλή κατά του Covid. Ευχαριστώ τον κύριο Πρόεδρο που αναγνώρισε το γεγονός ότι η Ελλάδα όντως αναγνώρισε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού από τη Ρωσία και θα ήταν ευχής έργον αυτή η εκκρεμότητα να μπορέσει να λυθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Συζητήσαμε, βέβαια, και ζητήματα τα οποία αφορούν την αγορά της ενέργειας. Η Ρωσία έχει διαχρονικά τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια αποδειχθεί ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα είναι με τη σειρά της ένας αξιόπιστος εταίρος. Και ο Πρόεδρος Πούτιν το γνωρίζει καλά αυτό, καθώς αφορά μία διάσταση της συνεργασίας με τρίτες χώρες στην οποία ο ίδιος αποδίδει προσωπικά μεγάλη σημασία και είναι σημαντικό, παρά το ευμετάβλητο των όρων της αγοράς, οι όποιες προσαρμογές στην προμήθεια φυσικού αερίου να μην αποκλίνουν σημαντικά από την υφιστάμενη συμφωνία.


Συζητήσαμε περισσότερες προοπτικές επενδύσεων, ελληνικών επενδύσεων στη Ρωσία, ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα, θέματα τα οποία αφορούν τον τουρισμό, το πώς θα μπορέσουμε να υποδεχθούμε περισσότερους Ρώσους επισκέπτες φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα και νομίζω ότι έχουμε καταλήξει σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης.


Θέλω να τον ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον το οποίο έδειξε, για τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων τα οποία θα επιστρέψουν στην Ελλάδα λύνοντας έτσι μία εκκρεμότητα πολλών δεκαετιών.


Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και τις περιφερειακές εξελίξεις, το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου υπήρξα πολύ σαφής με τον συνομιλητή μου. Επισήμανα ότι, δυστυχώς, η Τουρκία όχι μόνο προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική διαστρεβλώνοντας την ιστορία και τη γεωγραφία αλλά δυστυχώς και σε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και πολλές φορές ναρκοθετούν τη σταθερότητα στην περιοχή.


Η Ελλάδα είναι ανοιχτή πάντα στον διάλογο. Στο πλαίσιο όμως της διεθνούς νομιμότητας και ασφαλώς του Δικαίου της Θάλασσας το οποίο πάντα στήριζε και στηρίζει η Ρωσία ως το θεμέλιο, το ουσιαστικό πλαίσιο, μέσα από το οποίο πρέπει να λύνονται διακρατικές διαφορές.


Αναφορικά με το Κυπριακό εξέφρασα την εκτίμησή μου στην συνεπή και εποικοδομητική στάση της Ρωσίας. Πρόκειται, εξάλλου, για ένα θέμα ύψιστης προτεραιότητας για την Ελλάδα. Επανέλαβα τη θέση μας για το στόχο μίας βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν μπορώ να συμφωνήσω περισσότερο με αυτά τα οποία είπε ο Πρόεδρος. Μία λύση η οποία θα στηρίζεται στη λογική της μιας, διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μια νομική προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δυο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται επί της αρχής. Και ως προς το ζήτημα των Βαρωσίων μάλιστα επισήμανα πως αν η Τουρκία προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών της για εποικισμό της περίκλειστης πόλης, δυστυχώς, θα κλείσει τα περιθώρια προόδου σε αυτό το ζήτημα.


Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας και ΝΑΤΟ – Ρωσίας. Πιστεύω, ότι, η συνομιλία μας υπήρξε πολύ ευθεία και πολύ ειλικρινής. Αναγνωρίζω τις μεγάλες προκλήσεις, προκρίνω, όμως, την ανάγκη να μένουν πάντα ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Γιατί η έλλειψη επικοινωνίας είναι, τελικά, χειρότερη από τη διαφωνία καθώς αφήνει πάντα χώρο στην καχυποψία που με τη σειρά της προκαλεί εντάσεις.


Η Ρωσία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Συνεπώς μια λειτουργική σχέση τελικά συμφέρει όλες τις πλευρές. Και η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ προσεγγίζει με πολλή προσοχή αυτές τις σχέσεις και για αυτό και δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αναζωπύρωση των εντάσεων στην Ουκρανία. Πιστεύω ότι μια σύγκρουση εκεί δεν θα έχει νικητή, θα έχει μόνο χαμένους. Για αυτό και θεωρώ ότι οι συμφωνίες του Μινσκ αλλά και η επαναδραστηριοποίηση του σχήματος της Νορμανδίας μας δείχνουν τον δρόμο. Και ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή του Ντονμπάς λόγω της ισχυρής παρουσίας ομογενών μας στην περιοχή.


Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και τις εξελίξεις στην Λιβύη και να επαναλάβουμε και οι δύο την ανάγκη να διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές μακριά από ξένες παρεμβάσεις στην προκαθορισμένη ημερομηνία όπως έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό.


Και κλείνω με την σκέψη κύριε Πρόεδρε ότι η εγκαρδιότητα με την οποία με υποδεχθήκατε αντανακλά την ευθύτητα του διαλόγου μας, κυρίως όμως τη δική σας θετική διάθεση να ενισχυθούν οι σχέσεις των δύο λαών και των χωρών μας οι οποίες διαρκούν αιώνες. Μια παράδοση που δεν μπορούν να την αμφισβητήσουν ούτε κάποιες στιγμές απομάκρυνσης, ούτε και οι όποιες διαφορετικές θεωρήσεις μπορεί κατά καιρούς να προκύπτουν. Αυτές άλλωστε υπάρχουν πάντα για να συζητούνται. Γιατί μπορεί να πέρασαν δύο ακριβώς αιώνες από τότε που ο Αλέξανδρος Πούσκιν υμνούσε την επανάσταση του 1821 γράφοντας -ανάμεσα σε άλλα- το ποίημα «Εμπρός Ελλάδα» και βέβαια να πέρασαν πάλι σχεδόν δύο αιώνες από τότε που ο Ιωάννης Καποδίστριας σφράγιζε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο την πολιτική ζωή σε δύο χώρες.


Όμως, η Ελλάδα παραμένει παρούσα στη Ρωσία. Όχι μόνο με τους χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες, Ρώσους πολίτες ελληνικής καταγωγής που ευημερούν και διακρίνονται, κυρίως εδώ στη νότια Ρωσία, πολλοί από αυτούς Πόντιοι αδελφοί μας των οποίων οι πρόγονοι ξεριζώθηκαν από γειτονικές χώρες. Αλλά υπάρχει και μέσα από τους δεκάδες νέους οι οποίοι σπουδάζουν την ελληνική γλώσσα, στον κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο, που πέντε φορές ταξίδεψε στα αστέρια και σε έναν άλλο Θεόδωρο, τον αρχιμουσικό, Κουρεντζή που μας ταξιδεύει εδώ από την Ρωσία, όλους, στο μαγικό κόσμο της μουσικής.


Η σχέση Ελλάδος και Ρωσίας, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, Ελλήνων και Ρώσων, είναι μία διαδρομή συνεχής και διαρκής για αυτό και δεν έχει μόνο παρελθόν και παρόν, αλλά έχει μέλλον. Και για ακόμα μία φορά, κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για την πολύ γενναιόδωρη φιλοξενία σας και για τις πολύ ουσιαστικές συνομιλίες μας.


Οι απαντήσεις του Πρωθυπουργού στα ερωτήματα των δημοσιογράφων:


Χρύσανθος Κοσελόγλου, ALPHA: Προς τον κύριο Πρόεδρο αρχικά. Κύριε Πρόεδρε, η Ρωσία είναι χώρα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και έχει ευθύνη για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας και για το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Ήθελα να σας ρωτήσω πως αξιολογείτε την κατάσταση στο Αιγαίο συγκεκριμένα αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο δεδομένων και των ιδιαίτερων σχέσεων που έχετε με την Τουρκία. Και προς τον κύριο Πρωθυπουργό, αν μπορείτε να μας αναλύσετε ποιες εκφάνσεις της τουρκικής επιθετικότητας θέσατε στον κ. Πούτιν και αν κάπου συμφωνήσατε. Σας ευχαριστώ.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο Πούτιν για το πλαίσιο των Ελληνοτουρκικών διαφορών. Θέλω, όμως, να τονίσω ότι τελικά αυτές οι διαφορές θα λυθούν μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Το πλαίσιο το οποίο έχουμε προσδιορίσει είναι πολύ σαφές και οι διαφορές μας, η σημαντικότερη διαφορά, το ζήτημα της διευθέτησης, οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να λυθεί μόνο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της θάλασσας.

Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να συνάπτει συμφωνίες οριοθέτησης. Το έκανε με την Ιταλία, το έκανε με την Αίγυπτο και η πρόσκλησή μας προς την Τουρκία παραμένει απολύτως ενεργή. Ταυτόχρονα η Ελλάδα με κάθε τρόπο θα υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.


Θέλω να πω ότι εκτιμώ ιδιαίτερα την πολύ καθαρή θέση της Ρωσίας στο ζήτημα του Κυπριακού, η οποία νομίζω ότι πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη και από την Τουρκία και η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι εγγυητής της σταθερότητας, της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και πρώτα και πάνω απ’ όλα της εφαρμογής των ίδιων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας οι οποίες στην περίπτωση της Κύπρου είναι απολύτως σαφείς και δεν επιδέχονται παρερμηνειών.


Ξένια Κονοβάνοβα, Interfax (με βάση τη διερμηνεία): Ερώτηση και στον Πρόεδρο Πούτιν και στον Πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη. Και οι δύο αξιολογήσατε πολύ θετικά την κατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Όλοι θυμόμαστε όμως ότι η Ελλάδα είναι και μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, των σχημάτων που προς το παρόν ακολουθούν μία πολύ συγκρουσιακή πολιτική κατά της Ρωσίας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις μας;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα, πράγματι, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και 40 χρόνια, μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και πολλές δεκαετίες και προφανώς δεσμεύεται από τις συλλογικές αποφάσεις που λαμβάνονται στα δύο αυτά υπερεθνικά όργανα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, σε καμία περίπτωση ότι η Ελλάδα δεν έχει και δεν επιδιώκει να έχει καλές διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία. Είχαμε την ευκαιρία, νομίζω, να συζητήσουμε και να παρουσιάσουμε ένα εύρος θεμάτων στα οποία μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας τα οποία δεν άπτονται άμεσα των ευρύτερων ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ ή τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Θέλω να κρατήσω αυτό το οποίο είπε ο κ. Πρόεδρος, ο οποίος είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει για τη συζήτηση την οποία είχε χθες με τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Θεωρώ πολύ θετικό το γεγονός ότι υπήρξε μία συζήτηση η οποία είχε αρκετή διάρκεια. Και αυτό το οποίο εύχομαι είναι να υπάρχει ένας οδικός χάρτης, ένας ορίζοντας αμοιβαίας αποκλιμάκωσης, διότι διαφορετικά θα οδηγηθούμε, πιστεύω, σε καταστάσεις που θα μας πάνε πολλές δεκαετίες πίσω. Και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το επιδιώκει και δεν το επιθυμεί κανείς, ειδικά σε κρίσιμες περιόδους, ειδικά σε εποχές όπου υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες, διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές θεωρήσεις, είναι ακόμα πιο επιβεβλημένο τα κανάλια επικοινωνίας να παραμένουν ανοιχτά και να συζητάμε με ειλικρίνεια. Όπου διαφωνούμε να διαφωνούμε και εκεί με ειλικρίνεια. Αλλά ,κυρίως, να φροντίζουμε και να σπεύδουμε να ακούμε και να καταλαβαίνουμε ο ένας τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του άλλου.