Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Στην Ελλάδα το μοναδικό αναδιπλούμενο υψηλής τεχνολογίας υδροπλάνο στην Ευρώπη

 


Στην όψη μοιάζει με ένα από τα... gadgets που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν, στις περιπέτειές του, ο θρυλικός πράκτορας 007 ή με ένα από τα πρωτότυπα σχέδια για αεροχήματα που κατά καιρούς έχουν εμπνευστεί, αλλά δεν έχουν φτάσει ώς την κατασκευή τους, σχεδιαστές ανά τον πλανήτη.

Αυτό που μοιάζει ουτοπικό γίνεται πραγματικότητα, τη στιγμή που βλέπει κανείς μπροστά στα μάτια του αυτό που, με ελάχιστο κόπο, βγάζει μέσα από ένα υπόστεγο, στην Πάχη Μεγάρων, ο Έλληνας πιλότος Κώστας Ρωσσίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης Υδροπλάνων, και το ενεργοποιεί: ένα «διαστημικό» υδροπλάνο!


Η συνέχεια τραβά τα βλέμματα όλων των υπόλοιπων χειριστών που βρίσκονται κοντά στο υπόστεγο, αφού μέσα σε λιγότερο από τρία λεπτά, ένα ολόκληρο αεροσκάφος με «μαζεμένα φτερά» μετατρέπεται σε υπερσύχρονο λευκό άλμπατρος, που «είναι έτοιμο να πετάξει με λίγα λίτρα... ταπεινής βενζίνης σαν αυτή που χρησιμοποιούμε στα αυτοκίνητα μας» σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πλέον έμπειρος χειριστής υδροπλάνων στην Ελλάδα.

«Αυτό είναι εφικτό το 2021 πια, αφού πλέον τα υδροπλάνα έχουν φτάσει να χρησιμοποιούν τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες σε υλικά και σχεδίαση, κάτι που εκτοξεύει την ποιότητα για το "αρχαιότερο" αεροπορικό μέσο μετακίνησης της ανθρωπότητας», τονίζει ο κ. Ρωσσίδης.



Παντού και σε κάθε όμορφη γωνιά της Ελλάδας

«Είναι αλήθεια πως μόνο με ένα υδροπλάνο και δη ένα τέτοιου τύπου που διαθέτει τεχνολογία αιχμής, χώρο για δύο άτομα με αποσκευές κι εάν χρειαστεί θα... στριμωχτεί σε ένα γκαράζ σαν αυτά που όλοι έχουμε στα σπίτια μας, μπορούμε να πούμε πως πράγματι είναι εφικτό να πετάμε σε κάθε σημείο γης, σε κάθε υδάτινη περιοχή, σε κάθε λίμνη, λιμνοθάλασσα, ακτή και νησί. Πρόκειται για κάτι επαναστατικό, που δείχνει πόσο "ταιριάζει" ένα υδροπλάνο με την Ελλάδα», εξηγεί ο πολύπειρος πιλότος, κυβερνήτης στον χώρο της πολιτικής αεροπορίας επί τρεις δεκαετίες, που έχει χειριστεί από τα «τζάμπο» 747 αεροσκάφη μέχρι και τα υπερελαφρά με τα 300 κιλά βάρος.

Μετά το... άπλωμα των φτερών του γοητευτικού υδροπλάνου, που «είναι το μόνο του τύπου σε όλη την Ευρώπη και είναι τιμή μας που πετά από ελληνικό έδαφος», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Ρωσσίδης, το πάτημα ενός κουμπιού αρκεί για να ενεργοποιηθεί ένα κόκπιτ που θυμίζει τα υπερ-αυτοκίνητα των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

«Είναι μέσο που μπορεί να πετά σε όλη τη χώρα, με έναν ήπιο κυμματισμό και στη συνέχεια ο χειριστής και ο/η συνοδός του να κάνουν, μόλις προσθαλασσωθούν, τα πάντα! Να κολυμπήσουν, να χαρούν μια ακρογιαλιά, να... ψαρέψουν ή απλώς να βουτήξουν και μετά να απογειωθούν για να επιστρέψουν σε ένα υδατοδρόμιο, μόλις αυτά θα έχουν δημιουργηθεί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μας», προσθέτει ο έμπειρος πιλότος.


Άφιξη στη Θεσσαλονίκη και κατευθείαν για... καφέ

Πρόκειται για ένα αμφίβιο υδροπλάνο που ανήκει στην κατηγορία Light sport Aircraft, και έχει σχεδιαστεί και παράγεται από την ICON AIRCRAFT στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Τέτοια μέσα «ταιριάζουν γάντι» σε χώρες με τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας, αφού φτιάχτηκαν όχι για να ανταγωνιστούν άλλα αεροπλάνα σε ταχύτητα, αλλά με γνώμονα «να αποτελούν απόλυτα εργαλεία αναψυχής και τουριστικής αξιοποίησης, να «ανταγωνιστούν» στην ουσία περισσότερο τα ταχύπλοα σκάφη, τις μοτοσυκλέτες κ.ά. ως εργαλεία «διάδρασης» με τον κόσμο μας και το περιβάλλον μιας περιοχής.


Ποια μπορεί, όμως, να είναι η ενδεικτική χρήση, στην Ελλάδα, ενός τέτοιου μέσου; «Το Μέγιστο Βάρος Απογείωσης είναι 685 κιλά, το πτυσσόμενο υδροπλάνο χωράει δύο επιβάτες, έχει δεξαμενή στα 75 λίτρα, καίει αμόλυβδη βενζίνη αυτοκινήτου με μέση ωριαία κατανάλωση 12-14 λίτρα -όσο ένα... SUV!- και ταξιδεύει με 160-170 χλμ/ώρα μέχρι και 800 χιλιόμετρα. Ας σκεφτούμε πως σε μια πτήση Αθήνα- Θεσσαλονίκη, η απόσταση είναι 285 χιλιόμετρα, η πτήση διαρκεί 1 ώρα και 45 λεπτά και θα "καούν" 33 λίτρα. Συγκρίνετέ το με ένα αυτοκίνητο και με όλα τα έξοδα -καύσιμα, διόδια κλπ- και σκεφτείτε πως το υδροπλάνο θα σηκωθεί από το νερό, π.χ στο Φάληρο, και θα προσθαλασσωθεί κατευθείαν στην Καλαμαριά για... καφέ, ενώ οι άλλοι θα περιμένουν στα διόδια. Γίνεται κάπως έτσι αντιληπτό πώς η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει συνήθειες στις μετακινήσεις και να δώσει μια ακόμη επιλογή. Μήπως τελικά ένα τέτοιο μέσο δεν είναι και τόσο αργό;», διερωτάται χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης Υδροπλάνων.



Ένα... σπορ αυτοκίνητο για το νερό

Με το εσωτερικό να έχει σχεδιαστεί από μεγάλη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, το εξωτερικό από αρχισχεδιαστή ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, έναν κινητήρα ψεκασμού 100 ίππων με διατάξη pusher, ενσωματωμένο αλεξίπτωτο για να «πέσει» με απόλυτη ασφάλεια στο έδαφος, εάν συμβεί, και τη δημιουργό εταιρεία «να αναφέρει ότι 35% των πελατών της δεν είναι χειριστές», το λευκό, με τα πανάλαφρα carbon υλικά, υδροπλάνο, που... διπλώνει, «δίνει την αίσθηση στον χειριστή ότι βρίσκεται στο εσωτερικό ενός σπορ αυτοκινήτου».

«Για την ευστάθεια στο νερό έχει δανειστεί αρκετά σχεδιαστικά στοιχεία από τη θρυλική Dornier, όπως οι υδροπτέρυγες (waterwings) και η όλη σχεδίαση έχει δοκιμαστεί για περιβάλλοντα όπως η Ελλάδα», εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης Υδροπλάνων. «Αξίζει να δούμε λοιπόν τι μπορεί να κάνει αυτή η μικρή αεράκατος σε ένα περιβάλλον, όπως η Ελλάδα, με ένα σύμπλεγμα χιλιάδων νησιών, ατέλειωτες παραλίες, λίμνες, αλλά και ταυτόχρονα μεγάλους ορεινούς όγκους!», καταλήγει ο κ. Ρωσσίδης.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Η απόλυτη φτώχεια στην Τουρκία - Ουρές για ένα καρβέλι φτηνό ψωμί

 


Ουρές για ένα φτηνό καρβέλι ψωμί κάνουν οι Τούρκοι, στην διαλυμένη από τον σουλτάνο Ερντογάν οικονομία. 

Εδώ και αρκετό καιρό τρεις δήμοι, της Σμύρνης, της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας προσφέρουν  το λεγόμενο «φθηνό» ψωμί, στη μισή τιμή σε σχέση με αυτό που πωλείται στους φούρνους και τις τελευταίες ημέρες οι πωλήσεις τους έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουρές από εξαθλιωμένους πολίτες.

Η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί πάνω από 40% τον Νοέμβριο και 65% από τον Φεβρουάριο του 2021, οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί πάνω από 50%-60% -αυτός είναι και ο ανεπίσημος πληθωρισμός της χώρας- ενώ ο βασικός μισθός είναι μόλις 200 λίρες. 

Παράλληλα, όσοι άκουσαν τις προτροπές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από δύο χρόνια που έλεγε να πουλήσουν το συνάλλαγμα τους και να αγοράσουν τουρκικές λίρες, έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους. 



Στρατοδικείο για λοχία που έφτυσε υπάλληλο σε τράπεζα

 


Επεισοδιακή ήταν η συναλλαγή σε τράπεζα στη Θεσσαλονίκη με «πρωταγωνιστή» 40χρονο Λοχία του Στρατού. Ο Λοχίας έφτυσε τραπεζική υπάλληλο, το έβαλε στα πόδια και έπειτα από «καταδίωξη» από περαστικούς συνελήφθη και θα περάσει από Στρατοδικείο.

Το περιστατικό σημειώθηκε σε κεντρικό κατάστημα τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, όπου ένας 40χρονος εμφανίστηκε για να κάνει μια συναλλαγή. Με το «καλημέρα» φάνηκε να μην είναι συνεργάσιμος: Αρνήθηκε να επιδείξει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης Covid-19. Και κατά την αποχώρησή του από το κατάστημα, κατευθύνθηκε προς την έξοδο κινδύνου για να φύγει από εκεί.

Στο άκουσμα υπαλλήλων της τράπεζας, που του είπαν να μην φύγει από την έξοδο κινδύνου γιατί έχει συναγερμό, εκείνος άρχισε να αντιδρά. Δεν μπορείς να μου μιλάς, φέρεται ότι είπε ο ίδιος σε υπάλληλο της τράπεζας, όπως περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες στο militaire.gr. Μάλιστα και την προηγούμενη ημέρα είχε εμφανιστεί ο ίδιος και είχε αποχωρήσει από την έξοδο κινδύνου προκαλώντας αναταραχή, όπως θυμήθηκαν αργότερα υπάλληλοι της τράπεζας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σήκωσε το χέρι του απειλητικά σε γυναίκα υπάλληλο της τράπεζας. Τότε, άλλοι πελάτες, βλέποντας τη συμπεριφορά του, παρενέβησαν. Ο 40χρονος Λοχίας κατέβασε τη μάσκα του και μπροστά στα έκπληκτα μάτια πελατών έφτυσε την τραπεζική υπάλληλο στο λαιμό και στην μπλούζα της. Αμέσως μετά το έβαλε στα πόδια και άρχισε να τρέχει.

Πελάτες στην τράπεζα που είδαν τι συνέβη βγήκαν αμέσως έξω. Τέσσερις άνδρες τον κυνήγησαν και τον ακινητοποίησαν σε απόσταση 100 μέτρων από την τράπεζα.

Υπηρετεί στον Στρατό

Στο αστυνομικό τμήμα όπου οδηγήθηκε αποκαλύφθηκε ότι ο 40χρονος υπηρετεί στον στρατό ως Λοχίας. «Είστε σίγουρη ότι θέλετε να κάνετε μήνυση» την ρώτησαν ξανά και ξανά, κάμποσες φορές την υπάλληλο της τράπεζας οι αστυνομικοί στο τμήμα. Ο ίδιος φέρεται ότι ισχυρίστηκε ότι είναι ψυχικά ασταθής.

Τελικά, η μήνυση έγινε. Ο 40χρονος Λοχίας συνελήφθη και κρατείται μέχρι ο Στρατιωτικός Εισαγγελέας να ορίσει δικάσιμο για το Στρατοδικείο.

Στο μεταξύ, αργότερα στην τράπεζα, οι αστυνομικοί βρήκαν στα πράγματά του, που τα άφησε πάνω στον πανικό του τρέχοντας, ότι διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού, παρότι αρνήθηκε να το δείξει.


THESTIVAL



Ιερέας κατά αρνητών - Ο κάθε γελαδάρης έγινε λοιμωξιολόγος - Όρσε

 


Ενας ιερέας από την Κοζάνη, σε μια σπαρταριστή συνέντευξη, δίνει την καλύτερη απάντηση στους συνωμοσιολόγους-αρνητές του εμβολίου.

Ο παπα-Νικόλας Αλεξίου από την Εράτυρα Κοζάνης μιλώντας στο top channel ξέσπασε κατά όσων ιερέων και πνευματικών πήραν κόσμο στον λαιμό τους με τις θεωρίες κατά των εμβολίων. «Ο πάσα μήτρος και ο πάσα γελαδιάρης και χωραφιάρης γίνηκαν γιατροί και λοιμωξιολόγοι» λέει χαρακτηριστικά.

Περιγράφοντας τα όσα συμβαίνουν στις τοπικές κοινωνίες ο παπα-Νικόλας μετέφερε διάλογο με μια πιστή:

«Το έκανες το εμβόλιο για τον κορωνοϊό;»

«Τι λες; Αυτό θα κάνω να βάλω τον Σατανά μέσα μου;» απάντησε εκείνη.

«Ποιος στα λέει αυτά;»

«Μου τα λέει ο πνευματικός μου»

«Μωρέ τι ξέρει ο πνευματικός σου; Μαζί πηγαίναμε στο σχολείο, αυτός δεν ήξερε τι πάει να πει υπηρετώ. Εβλεπε στην ταμπέλα τη λέξη υπηρετώ και ρωτούσε εμένα τι σημαίνει»

«Α, είναι γιατρός ο πάτερ Γαβριήλ!»

«Να γιατρός ο πάτερ Γαβριήλ, να η γυναίκα στο νοσοκομείο, έκατσε 20 μέρες διασωληνωμένη και τώρα την κρατάνε τα παιδιά της» συνέχισε ο παπα-Νικόλας. Λίγες μέρες μετά τον ξαναβρήκε η πιστή, μετανοημένη πλέον

«Δεν μου τσάκαγες το κεφάλι;» είπε στον ιερέα. «Αμ, τώρα θα στο τσακίσω;» της απάντησε. «Είμαι πολύ εξοργισμένος» συνέχισε τον απολαυστικό ξέσπασμά του ο παπα-Νικόλας. «Ο κόσμος πεθαίνει αβέρτα και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο το ντουνιά. Δεν έγινε μόνο για τους ορθοδόξους στην Ελλάδα που λένε αυτοί για να μας χώσουν το 666 μέσα στο δάχτυλο. Βρε είστε στα καλά σας; Χαζαμάρες των χαζαμάρων, ώ χαζαμάρες. Πήραν κόσμο στον λαιμό τους οι παπάδες, οι απλοί και οι πνευματικοί».






Κ. Μητσοτάκης: Μετάθεση της διεξαγωγής του συνεδρίου της ΝΔ

 



Τη μετάθεση της διεξαγωγής του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα Ιωάννινα,  όπου πραγματοποιείται το προσυνέδριο του κόμματος.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μετάθεση του τακτικού συνεδρίου της ΝΔ, που ήταν προγραμματισμένο για τις 3-5 Δεκεμβρίου, για το πρώτο τρίμηνο του 2022, λόγω της έναρξης της πανδημίας. «Μιλώντας με αρκετά κομματικά στελέχη και χθες στην πολύ ωραία περιοδεία που κάναμε στη Δυτική Μακεδονία και στην Ήπειρο κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι πιο σωστό στην παρούσα συγκυρία να μεταθέσουμε την οργάνωση του τακτικού μας συνεδρίου για τους πρώτους τρεις μήνες του 2022», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε, η αναβολή του συνεδρίου αποφασίστηκε προκειμένου να εναρμονιστεί η ΝΔ με το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία και να μη σταλεί ενδεχομένως το λάθος μήνυμα. «Θα αναμένω τις σχετικές εισηγήσεις της οργανωτικής επιτροπής για την ακριβή ημερομηνία. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα μπορούσαμε να οργανώσουμε ένα υποδειγματικό συνέδριο τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Προφανώς όλοι όσοι θα προσέρχονταν θα ήταν εμβολιασμένοι και θα μπορούσαμε να δώσουμε τη δυνατότητα για rapid test. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι στην παρούσα συγκυρία θα έστελνε ενδεχομένως το λάθος μήνυμα», σημείωσε.

«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι επί δικής μου προεδρίας υλοποιήσαμε το θεσμό των ετήσιων τακτικών συνεδρίων με την εξαίρεση του 2020 λόγω covid και θεωρώ επιβεβλημένο να προχωρήσουμε σε αυτή την μικρή χρονική μετάθεση έτσι ώστε να είμαστε και εναρμονισμένοι με το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία», πρόσθεσε .

Επίσης εισηγήθηκε, επειδή, όπως είπε, υπάρχουν κομματικές διαδικασίες οι οποίες δεν μπορούν να καθυστερήσουν, να διεξαχθεί η επόμενη συνεδρίαση της υφιστάμενης πολιτικής επιτροπής με αντικείμενο την εκλογή του νέου γραμματέα του κόμματος.

«Και η πρότασή μου για νέο γραμματέα του κόμματος είναι ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ ο Παύλος Μαρινάκης. Ευχαριστώ για άλλη μια φορά τον Γιώργο Στεργίου για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε στο κόμμα και εισηγούμαι την διεξαγωγή μιας εξ αποστάσεως πολιτική επιτροπή με διαδικτυακή ψηφοφορία για την εκλογή νέου γραμματέα του κόμματος πριν το τέλος του έτους, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Και την διεξαγωγή του τακτικού μας συνεδρίου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022» είπε ο πρωθυπουργός. Καταλήγοντας τόνισε: «αναμένοντας τις εισηγήσεις της οργανωτικής επιτροπής, θεωρώ ότι αυτό είναι το πιο σωστό και επιβεβλημένο ως ένα υπεύθυνο και ώριμο κόμμα που είμαστε».



Συμμορία ανηλίκων έδειραν & έκλεψαν συνομηλίκους τους σε σχολική εκδρομή στην Ακρόπολη

 


Οι συμμορίες ανηλίκων αλωνίζουν και είναι πολύ επικίνδυνες.

Νέο περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας, κάτω από την Ακρόπολη, όταν συμμορία κακοποιών ανηλίκων επιτέθηκαν σε ανήλικους μαθητές σχολείου.

Στην περιοχή της Ακρόπολης βρίσκονταν σε εκπαιδευτική εκδρομή σχολείο από το Παγκράτι. Κάποια στιγμή, τρεις 15χρονοι μαθητές ξέφυγαν της προσοχής των καθηγητών τους και έπεσαν θύματα ληστείας από συμμορία ανηλίκων.

Συγκεκριμένα, στα βραχάκια της Ακρόπολης, τους επιτέθηκαν τρεις ανήλικοι και αφού τους ακινητοποίησαν υπό την απειλή κατσαβιδιού, τους ξυλοκόπησαν με κλωστές και μπουνιές σε όλο τους το σώμα.

Πριν τραπούν σε φυγή, έκλεψαν δύο κινητά από τους μαθητές και τους άφησαν αιμόφυρτους στο έδαφος. 

Τα θύματα κατήγγειλαν την επίθεση στο ΑΤ Ακροπόλεως, με τους αστυνομικούς να έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των ληστών.



«Πάγωμα» εξοπλισμών και δημοσίων επενδύσεων από τον Ερντογάν λόγω λιτότητας


Λιτότητα τύπου ΔΝΤ αναμένεται να εφαρμόσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «παγώνοντας» το 2022 και το 2023 μέρος των δημοσίων επενδύσεων και των εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή» της Κυριακής.

Στόχος του, 19 μήνες πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές, να κάνει παροχές που να αγγίζουν την τσέπη των Τούρκων πολιτών, οι οποίοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται συνεχώς.

Είναι χαρακτηριστικό αν η Άγκυρα αγόραζε σήμερα ένα μαχητικό F-16 ή ένα αεροπλανοφόρο θα της κόστιζε 65% ακριβότερα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021.

 

skai



Ένας 5χρονος στις ΗΠΑ σκοτώθηκε από σφαίρα την ώρα που έφηβοι γύριζαν ένα βίντεο

 



Ένα αγοράκι 5 ετών σκοτώθηκε το βράδυ της Πέμπτης κατά λάθος, την ώρα που μια ομάδα εφήβων γύριζε ένα βίντεο για να το αναρτήσει σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία του Μπρούκλιν Παρκ.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, ένας 13χρονος φέρεται να πυροβόλησε κατά λάθος το νήπιο. Ο έφηβος συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε κέντρο κράτησης ανηλίκων.

Πολλά άλλα παιδιά ήταν παρόντα στο περιστατικό, σε ένα σπίτι στα προάστια της Μινεάπολης και προσπαθούσαν να γυρίσουν ένα βίντεο.

Την Πέμπτη, ανήμερα της γιορτής των Ευχαριστιών, τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβόλα όπλα, σύμφωνα με τον ιστότοπο Gun violence Archives. Ένα κοριτσάκι 5 ετών έχασε τη ζωή του στο Σάουθ Φούλτον, στα προάστια της Ατλάντας. Συγγενείς της είπαν ότι αυτοπυροβολήθηκε με ένα όπλο που είχε ξεχαστεί σε μια καρέκλα. Η αστυνομία ωστόσο εκτιμά ότι ένα άλλο νήπιο, ηλικίας μόλις 3 ετών, ήταν εκείνο που τράβηξε τη σκανδάλη…

Στη Φιλαδέλφεια, ένας 25χρονος σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα ενώ δειπνούσε με την οικογένειά του. Η αστυνομία αναζητά έναν 19χρονο οποίος φέρεται να πυροβόλησε αφού τον έδιωξαν από τη γιορτή που γινόταν σε ένα γειτονικό σπίτι.

Από τις αρχές του έτους περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από πυροβόλα στις ΗΠΑ. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και οι αυτοκτονίες. Σύμφωνα με το Gun violence Archives στη λίστα των θυμάτων είναι και 274 παιδιά κάτω των 12 ετών.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Επίθεση ακροαριστερών κακοποιών με μολότοφ εναντίον του αστυνομικού τμήματος Ακρόπολης


 

Επίθεση από μία ομάδα ακροαριστερών κουκουλοφόρων δέχθηκε το βράδυ του Σαββάτου 27 το αστυνομικό τμήμα Ακρόπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια ομάδα περίπου 50 ακροαριστερών κακοποιών πλησίασε το Τμήμα και έριξαν βόμβες μολότοφ και στη συνέχεια διέφυγαν προς το Λόφο Φιλοπάππου.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό τι ζημιές έχουν προκληθεί στο αστυνομικό τμήμα και αν υπάρχει κάποιος τραυματισμός.

Για προσαγωγές οι συλλήψεις δεν έχει ακουστεί τίποτα.



Ερωτηματικά προκαλεί ότι δεν έχουν βρεθεί οι δολοφόνοι του Καραϊβάζ - Ο γιος του ξεσπάει

 



Ο Δημήτρης Καραϊβάζ, γιος του δολοφονημένου δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ έγραψε επιστολή για τον πατέρα του που σήμερα θα γιόρταζε τα 53α γενέθλιά του.

«Είμαι ο Δημήτρης Καραϊβάζ, γιος του δολοφονημένου δημοσιογράφου Γεωργίου Καραϊβάζ. Το τελευταίο δώρο, που θα κάνω στον πατέρα μου, είναι να εκθέσω τους δολοφόνους του» ήταν τα πρώτα λόγια του γιου του αδικοχαμένου δημοσιογράφου, και όλοι αναρωτιόμαστε πώς ακόμα δεν έχουν βρεθεί οι εκτελεστές του και οι ηθικοί αυτουργοί που έδωσαν την εντολή της εκτέλεσης.

Η επιστολή προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 :

«Είμαι ο Δημήτρης Καραϊβάζ, γιος του δολοφονημένου δημοσιογράφου Γεωργίου Καραϊβάζ. Το τελευταίο δώρο, που θα κάνω στον πατέρα μου, είναι να εκθέσω τους δολοφόνους του. Οι δολοφόνοι του πατέρα μου δεν ήταν δύο άνδρες καβάλα σε ένα μηχανάκι, ούτε ένας ιθύνων νους, που έδινε εντολές. Ο πατέρας μου είχε ξαναβρεθεί στο στόχαστρο εκτελεστών, καθώς ήταν επικηρυγμένος και από τη 17 Νοέμβρη και από όμοιες με αυτή οργανώσεις.

Ακόμη και με τη σύλληψη των δολοφόνων και των ηθικών αυτουργών η μακροσκοπική κατανομή της κοινωνίας μας δεν θα αλλάξει, αφού αυτοί θα αντικατασταθούν από ομοϊδεάτες τους.

Η δολοφονία του πατέρα μου δεν ήταν επίθεση σε ένα πρόσωπο, αλλά σε μία ιδέα, αυτή της δικαιοσύνης και της αλήθειας, αυτή της ελπίδας και της ελευθερίας. Έτσι λοιπόν και ο ψυχρός εκτελεστής δεν έχει υλική υπόσταση, αλλά είναι απόρροια συστημικών προβλημάτων, που ταλανίζουν τη χώρα και τον κόσμο μας. Είναι απόρροια του φόβου και του μένους, που προκαλούνται από τη φτώχεια και τη βία, που ασκούμε ο ένας στον άλλον.

Η σύλληψη των δολοφόνων του πατέρα μου, εάν δεν αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, δεν θα είναι παρά μια πύρρειος νίκη.

Αυτήν την αντιμετώπιση, λοιπόν, δεν την οφείλετε στον Γιώργο Καραϊβάζ ούτε και στον γιο του. Την οφείλετε στους εαυτούς σας, στα παιδιά σας και τους συνανθρώπους σας και όσον αφορά στους έξυπνους ρεαλιστές, γνωστούς και ως κυνικούς, ήρθε η ώρα να πετάξετε τα προσωπεία και να αποδεχτείτε την πραγματική φύση σας: αυτή του δειλού κονφορμιστή.

Εάν είναι να σας μείνει κάτι, λοιπόν, από τη δολοφονία του πατέρα μου, να σας μείνει ότι η αισιοδοξία και η προσπάθεια για αλλαγή δεν είναι χαρακτηριστικό του μωρού, αλλά του θαρραλέου και ότι με τον θάνατό του άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας. Και όλοι ξέρουμε τι έχει μείνει μέσα του.»




Μετάλλαξη Όμικρον: Κλείνει τα σύνορά του το Ισραήλ

 


Τα σύνορά του σε όλους τους ξένους ταξιδιώτες πρόκειται να κλείσει το Ισραήλ, προκειμένου να περιορίσει τη μετάδοση της μετάλλαξης «Όμικρον» του κορωνοϊού, ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο κ. Μπένετ ανέφερε σε δήλωσή του ότι η απαγόρευση -η οποία πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση- θα διαρκέσει 14 ημέρες.

Ακόμη, ο κ. Μπένετ διαμήνυσε ότι, με στόχο τον περιορισμό της «Όμικρον», θα επανενεργοποιηθεί η αξιοποίηση τεχνολογίας παρακολούθησης των κινήσεων προσώπων μέσω των κινητών τηλεφώνων τους, που συνήθως γίνεται για αντιτρομοκρατικούς σκοπούς.

Το Ισραήλ, η πρώτη χώρα που θα κλείσει τα σύνορά της μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον», έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής ένα κρούσμα της νέας παραλλαγής, ενώ ακόμη επτά περιπτώσεις θεωρούνται «ύποπτες».

Πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Γερμανία, Ιταλία

Η νέα μετάλλαξη «Όμικρον» του κορωνοϊού διαβαίνει το κατώφλι της Ευρώπης, με ευρωπαϊκές χώρες να ανακοινώνουν τις τελευταίες ώρες τον εντοπισμό κρουσμάτων στα εδάφη τους.

Δύο κρούσματα της μετάλλαξης «Όμικρον» του κορωνοϊού εντοπίστηκαν στη Βαυαρία, στη νότια Γερμανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές το απόγευμα του Σαββάτου. Τα δύο κρούσματα έφτασαν στο αεροδρόμιο του Μονάχου στις 24 Νοεμβρίου και τώρα βρίσκονται σε απομόνωση, σύμφωνα με το Reuters.

Από τους επιβάτες που έφτασαν την Παρασκευή από το Κέιπ Τάουν, 50 έχουν μπει σε καραντίνα στη Βαυαρία. Δύο άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό και εξετάζεται αν φέρουν την παραλλαγή Όμικρον.

Παράλληλα, κρούσμα της μετάλλαξης «Όμικρον» επιβεβαιώθηκε και στην Ιταλία. Πρόκειται για ασθενή που ταξίδεψε από τη Μοζαμβίκη στη Νάπολη της Ιταλίας μέσω Μιλάνου. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η κατάσταση της υγείας του ίδιου και της οικογένειάς του είναι καλή. 

Πρώτα κρούσματα και σε Βρετανία, Τσεχία

Δύο κρούσματα της νέας μετάλλαξης «Όμικρον» του κορωνοϊού εντοπίστηκαν και στη Βρετανία, ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Σατζίντ Τζάβιντ. Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Υγείας, τα δύο κρούσματα συνδέονται με ταξίδια σε χώρες της νότιας Αφρικής. «Τα άτομα βρίσκονται σε απομόνωση, ενώ ο εντοπισμός επαφών βρίσκεται σε εξέλιξη», πρόσθεσε.

«Αργά χθες το βράδυ επικοινώνησε μαζί μου η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ενημερώθηκα ότι εντοπίστηκαν δύο κρούσματα της νέας παραλλαγής Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ένα στο Τσέλμσφορντ και το άλλο στο Νότινγχαμ», είπε ο υπουργός.

Το βράδυ του Σαββάτου, και η Τσεχία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα της «Όμικρον». Την Παρασκευή, κρούσμα της νέας μετάλλαξης ανιχνεύθηκε και στο Βέλγιο.

Έκτακτα μέτρα στη Βρετανία ανακοίνωσε ο Τζόνσον

Υπό τον φόβο εξάπλωσης της «Όμικρον», ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε δέσμη μέτρων, τονίζοντας πως οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα θα υποβάλλονται σε μοριακό τεστ (PCR). «Θα απαιτήσουμε από οποιονδήποτε εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο να κάνει τεστ PCR μέχρι το τέλος της δεύτερης ημέρας μετά την άφιξή του και να αυτο-απομονώνεται μέχρι να έχει αρνητικό αποτέλεσμα», είπε ο κ. Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου.

Ανέφερε επίσης ότι όσοι έχουν έρθει σε επαφή με ύποπτο κρούσμα της μετάλλαξης «Όμικρον» θα πρέπει να μένουν σε καραντίνα για 10 ημέρες. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι αυστηροποιούνται οι κανόνες για χρήση μάσκας σε καταστήματα και μέσα μεταφοράς. Τα μέτρα που αφορούν τους συνοριακούς ελέγχους και τη χρήση μάσκας θα επανεξεταστούν σε τρεις εβδομάδες.

Συναγερμός στην Ολλανδία

Εξάλλου, οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 61 άνθρωποι που έφτασαν στο Άμστερνταμ με δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19 και διενεργούνται περαιτέρω εξετάσεις προκειμένου να εξακριβωθεί αν έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον.

«Σε έναν αριθμό των ατόμων που εξετάστηκαν εκτιμούμε ότι εντοπίστηκε η παραλλαγή Όμικρον» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ολλανδικό Ινστιτούτο Υγείας (RIVM). Eκπρόσωπος του Ινστιτούτου είπε ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι πρόκειται για κρούσματα της νέας παραλλαγής, όμως χρειάζεται να γίνουν και άλλες αναλύσεις.

Δανία: Δύο πιθανά κρούσματα

Η Δανία εντόπισε πιθανότατα τη νέα παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2, σε δύο άτομα που έφτασαν στη χώρα από τη Νότια Αφρική, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

«Οι υγειονομικές αρχές υποψιάζονται δικαιολογημένα ότι έχουμε τα πρώτα δύο κρούσματα της Όμικρον στη Δανία», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χόινικε. Το υπουργείο διευκρίνισε ότι τα κρούσματα θα επιβεβαιωθούν μόνο αφού ολοκληρωθεί η ανάλυση του γονιδιώματος.

Φάουτσι: Θα φτάσει ουσιαστικά παντού

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημερώνεται για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την παραλλαγή Όμικρον. «Ταυτόχρονα, υψηλόβαθμοι υγειονομικοί αξιωματούχοι και η ομάδα αντιμετώπισης της Covid παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις για την Όμικρον και είναι σε τακτική επαφή με αξιωματούχους υγείας σε όλον τον κόσμο», προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Μέχρι στιγμής, η Όμικρον δεν έχει εντοπιστεί στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Δρ Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, είπε στο NBC ότι «δεν θα εκπλαγεί» εάν συμβεί αυτό. «Όταν έχουμε έναν ιό που δείχνει αυτό το επίπεδο μεταδοτικότητας και έχουμε ήδη κρούσματα σχετιζόμενα με ταξίδι, όπως στο Ισραήλ και το Βέλγιο και σε άλλες περιοχές, όταν έχουμε έναν τέτοιο ιό, είναι σχεδόν απαρέγκλιτο ότι θα πάει ουσιαστικά παντού», είπε ο Δρ Φάουτσι.

ΗΠΑ: Ταξιδιωτική οδηγία για οκτώ αφρικανικές χώρες

Ταξιδιωτική οδηγία για οκτώ αφρικανικές χώρες εξέδωσαν στο μεταξύ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), αφού ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει νωρίτερα νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον».

Τα CDC αναθεώρησαν τις ταξιδιωτικές συστάσεις τους στο επίπεδο 4, δηλαδή του «πολύ υψηλού» κινδύνου, για τη Νότια Αφρική, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι, το Λεσότο, την Εσουατίνι και την Μποτσουάνα. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προτρέποντας τους Αμερικανούς πολίτες να μην επισκέπτονται την περιοχή αυτή της νότιας Αφρικής.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ