Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

Η πολύνεκρη τραγωδία στο Τέξας

 


Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν ποδοπατημένοι από το πλήθος κατά την εναρκτήρια βραδιά του μουσικού φεστιβάλ Astroworld την Παρασκευή, στο Χιούστον.

«Είδα ανθρώπους να πηδούν πάνω από διαχωριστικά εμπόδια, να μην μπορούν να αναπνεύσουν, ήταν φρικτό», είπε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκάβιν Φλόρες, από τους θεατές της συναυλίας του ράπερ Τράβις Σκοτ στο Χιούστον, που συνέβη το δυστύχημα.




Η τραγωδία έγινε λίγο μετά τις 21:00 τοπική ώρα, όταν το πλήθος του φεστιβάλ άρχισε να σπρώχνεται προς το μπροστινό μέρος της σκηνής, προκαλώντας πανικό και τραυματισμούς, μετά οι άνθρωποι άρχισαν να σωριάζονται, να χάνουν τις αισθήσεις τους, κάτι που προκάλεσε περαιτέρω πανικό.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης Τρόι Φίνερ δήλωσε πως το τμήμα του ξεκίνησε μια ποινική έρευνα που ανέλαβαν ντετέκτιβ των τμημάτων ανθρωποκτονιών και δίωξης ναρκωτικών μετά από ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι κάποιος από το κοινό «έκανε ενέσεις σε άλλους ανθρώπους με ναρκωτικές ουσίες».



Ο δήμαρχος του Χιούστον Σιλβέστερ Τέρνερ είπε σε δημοσιογράφους το βράδυ του Σαββάτου ότι οι οκτώ νεκροί ήταν ηλικίας 14 έως 27 ετών, και 25 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, 13 από τους οποίους εξακολουθούν να νοσηλεύονται και οι 11 έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή.

Νωρίτερα οι αρχές τόνισαν ότι περισσότερα από 300 άτομα δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες στο σημείο για τραυματισμούς, πολλοί με μώλωπες.




Εστησαν αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους για… διακίνηση μεταναστών

 



Το αεροδρόμιο Πάλμα ντε Μαγιόρκα, ένα από τα πιο πολυσύχναστα της Ισπανίας στις Βαλεαρίδες Νήσους, αναγκάστηκε να κλείσει για σχεδόν τέσσερις ώρες χθες Παρασκευή, καθώς πολλοί επιβάτες αεροπλάνου που πραγματοποίησε έκτακτη προσγείωση προσπάθησαν να διαφύγουν τρέχοντας στον διάδρομο, σύμφωνα με τις αρχές του αεροδρομίου.

Το αεροπλάνο, που εκτελούσε πτήση μεταξύ Μαρόκου και Τουρκίας, άλλαξε πορεία στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, όπου έκανε αναγκαστική προσγείωση, εξαιτίας επιβάτη που παραπονέθηκε ότι ένιωθε δυσφορία, τόνισαν οι αστυνομικές αρχές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Κατά την αποβίβαση του υποτιθέμενου άρρωστου ταξιδιώτη, περίπου 20 επιβάτες βρήκαν την ευκαιρία και βγήκαν από το αεροσκάφος τρέχοντας στον διάδρομο. Δύο άτομα συνελήφθησαν, ανέφεραν οι αρχές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, οι ανακριτικές αρχές εκτιμούν ότι το συμβάν ήταν στημένο προκειμένου να εισέλθουν παράνομα στην Ισπανία.

Ο επιβάτης που παραπονέθηκε για δυσφορία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν καλά στην υγεία του και συνελήφθη από την αστυνομία για «βοήθεια σε παράνομη μετανάστευση και παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών», σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ενας από τους επιβάτες που συνόδευσαν στο νοσοκομείο εξαφανίστηκε επίσης, ανέφερε η El Pais, κάνοντας λόγο για επιπλέον πέντε συλλήψεις.

Ως αποτέλεσμα του συμβάντος, 13 αεροπλάνα με προορισμό το αεροδρόμιο Πάλμα ντε Μαγιόρκα άλλαξαν πορεία προς άλλα αεροδρόμια και 16 πτήσεις που ήταν έτοιμες προς αναχώρηση, καθυστέρησαν για ώρες να αναχωρήσουν, σύμφωνα με τις αρχές του αεροδρομίου.

Το αεροδρόμιο άνοιξε ξανά γύρω στα μεσάνυχτα το βράδυ της Παρασκευής μετά από περίπου τέσσερις ώρες αναστολής λειτουργίας του.

Πηγή: ΑΠΕ

in.gr



Η NASA θα επιτεθεί σε αστεροειδή που κατευθύνεται στη Γη

 


Mέσα σε λίγο λιγότερο από ένα χρόνο, ένα διαστημικό σκάφος της NASA θα συντριβεί εσκεμμένα στην επιφάνεια ενός αστεροειδή. Ο στόχος; Να τον κάνει να παρεκκλίνει από την πορεία του. Η αποστολή αυτή, η οποία χαρακτηρίζεται αποστολή «πλανητικής άμυνας», αναμένεται ότι θα επιτρέψει στην ανθρωπότητα να είναι προετοιμασμένη για την περίπτωση απειλής πρόσκρουσης αστεροειδούς στο μέλλον.

Το σενάριο φέρνει στο νου εκείνο της ταινίας «Αρμαγεδδών», στην οποία ο Μπρους Γουίλις και ο Μπεν Άφλεκ σώζουν τον πλανήτη από έναν τεράστιο αστεροειδή που κατευθύνεται προς τη Γη.

Όμως η αμερικανική διαστημική υπηρεσία διεξάγει εδώ ένα πολύ πραγματικό πείραμα. Αν και κανένας γνωστός μεγάλος αστεροειδής δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πορεία σύγκρουσης, το θέμα είναι να προετοιμαστούμε γι' αυτό το ενδεχόμενο.

«Δεν θέλουμε να βρεθούμε στη θέση όπου ένας αστεροειδής θα κατευθύνεται προς τη Γη και εμείς θα πρέπει να δοκιμάσουμε τότε αυτή την τεχνική» για πρώτη φορά, εξήγησε χθες, Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου ο Λίντλεϊ Τζόνσον του τμήματος Πλανητικής Άμυνας της NASA.

Η αποστολή, που έχει ονομασθεί DART (βελάκι στα αγγλικά και ακρωνύμιο του Double Asteroid Redirection Test), θα απογειωθεί από την Καλιφόρνια με έναν πύραυλο Falcon 9 της SpaceX στις 22:20 (τοπική ώρα) της 23ης Νοεμβρίου.

Δέκα μήνες αργότερα, το σκάφος θα πλήξει το στόχο του, ο οποίος θα βρίσκεται τότε σε απόσταση ένδεκα εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη - δηλαδή τη στιγμή που η απόστασή του από τη Γη θα είναι η μικρότερη.

Στην πραγματικότητα, ο στόχος είναι διπλός: πρώτα ένας μεγάλος αστεροειδής, ο Δίδυμος, που έχει διάμετρο 780 μέτρα, δηλαδή δύο φορές το ύψος του Πύργου του Άιφελ.

Και σε τροχιά γύρω απ' αυτόν, μια σελήνη, ο Δίμορφος, με διάμετρο 160 μέτρα - πιο ψηλός από το άγαλμα της Ελευθερίας.

Πάνω ακριβώς α' αυτή τη σελήνη είναι που το σκάφος, το οποίο είναι περίπου εκατό φορές μικρότερο α' αυτή, θα τελειώσει την κούρσα του, με μια ταχύτητα 24.000 χλμ./ώρα.

Η πρόσκρουση θα εκτοξεύσει τόνους υλικών στο διάστημα.

Όμως «δεν θα καταστρέψει τον αστεροειδή, θα του δώσει απλώς ένα μικρό χτύπημα», λέει η Νάνσι Τσάμποτ του εργαστηρίου εφαρμοσμένης φυσικής του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, που διευθύνει αυτή την αποστολή σε σύμπραξη με τη NASA.

Έτσι η τροχιά του μικρού αστεροειδή γύρω από τον μεγάλο θα μειωθεί μόνο κατά «περίπου 1%», εξηγεί.

Χάρη στις παρατηρήσεις που γίνονται εδώ και δεκατίες με τα τηλεσκόπια που βρίσκονται στη Γη, ξέρουμε ότι ο Δίμορφος κάνει αυτή τη στιγμή μια πλήρη περιοστροφή γύρω από τον Δίδυμο σε 11 ώρες και 55 λεπτά ακριβώς.

Με τη βοήθεια αυτών των ίδιων τηλεσκοπίων, αυτή η περίοδος θα μετρηθεί και πάλι μετά τη σύγκρουση. Θα είναι τότε ίσως «11 ώρες και 45 λεπτά ή κάτι τέτοιο», λέει η ερευνήτρια.

Πόσο ακριβώς; Οι επιστήμονες δεν το ξέρουν και αυτό ακριβώς είναι που θέλουν να ανακαλύψουν. Πολυάριθμοι παράγοντες μπαίνουν στην εξίσωση, μεταξύ των οποίων η γωνία πρόσκρουσης, η όψη της επιφάνειας του αστεροειδή, η σύθεσή του ή ακόμη η ακριβής μάζα του, στοιχεία άγνωστα μέχρι τώρα.

Μ' αυτό τον τρόπο, «αν μια μέρα ένας αστεροειδής ανακαλυφθεί σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη, (...) θα έχουμε μια ιδέα για την ισχύ την οποία θα έχουμε ανάγκη ώστε ο αστεροειδής αυτός να μην πετύχει τη Γη», εξήγησε ο Άντι Τσενγκ του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Η τροχιά του Διδύμου, του μεγάλου αστεροειδούς, γύρω από τον Ήλιο θα τροποποιηθεί επίσης ελαφρώς, λόγω της βαρυτικής σχέσης του με τη σελήνη του, διευκρίνισε ο Τσενγκ. Όμως η αλλαγή αυτή θα είναι «υπερβολικά μικρή για να μετρηθεί. Συνεπώς είναι ένα πολύ ασφαλές πείραμα», εξήγησε.

Ένας μικρός δορυφόρος θα κάνει επίσης αυτό το ταξίδι. Θα αποδεσμευθεί από το κύριο σκάφος δέκα ημέρες πριν από την πρόσκρουση και θα χρησιμοποιήσει το δικό του σύστημα προώθησης για να αποκλίνει ελαφρώς από την πορεία του.

Τρία λεπτά μετά τη σύγκρουση, θα πετάξει πάνω από τον Δίμορφο για να παρατηρήσει το αποτέλεσμά της και πιθανόν τον κρατήρα στην επιφάνεια.

Το συνολικό κόστος της αποστολής είναι 330 εκατ. δολάρια.

Αν το τεστ αυτό πραγματοποιηθεί με επιτυχία, «πιστεύουμε ότι αυτή η τεχνική θα μπορέσει να αποτελέσει μέρος μιας εργαλειοθήκης, την οποία αρχίζουμε να γεμίζουμε, ώστε να μπορούμε να κάνουμε έναν αστεροειδή να αποκλίνει από την πορεία του», εξήγησε ο Λίντλεϊ Τζόνσον. Ανέφερε για παράδειγμα μεθόδους, βάσει των οποίων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η βαρυτική δύναμη ενός ιπτάμενου σκάφους κοντά σ' έναν αστεροειδή στη διάρκεια μιας μακροχρόνιας περιόδου ή ακόμη η χρησιμοποίηση λέηζερ.

Όμως υπενθύμισε ότι το κλειδί είναι κατ' αρχάς να εντοπισθούν οι εν δυνάμει απειλές. «Η στρατηγική είναι να βρούμε αυτά τα αντικείμενα όχι μόνο χρόνια, αλλά δεκαετίες πριν από οποιονδήποτε κίνδυνο σύγκρουσης με τη Γη», υπογράμμισε.

Αυτή τη στιγμή είναι γνωστοί περίπου 27.000 αστεροειδείς που βρίσκονται κοντά στον μπλε πλανήτη.

Ο αστεροειδής Bennu, με διάμετρο 500 μέτρα, είναι ένας από τους δύο αστεροειδείς που έχουν εντοπιστεί στο ηλιακό μας συστημα και δημιουργούν το μεγαλυτερο κίνδυνο για τη Γη, σύμφωνα με τη NASA.

Ομως από τώρα μέχρι το έτος 2300, ο κίνδυνος σύγκρουσης είναι μόλις 0,057%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή



Για 2.000 ευρώ δολοφόνησε τη 75χρονη νονά του

 


Στα χέρια της Αστυνομίας φέρεται ότι βρίσκεται ο φερόμενος ως δράστης, ενώ υπενθυμίζουμε ότι η 75χρονη από τη Νέα Ιωνία, βρέθηκε έπειτα από έρευνες νεκρή μέσα στην υπόγεια αποθήκη της πολυκατοικίας που διέμενε.

Ο 39χρονος βαφτιστήρας έχει ήδη ομολογήσει την αποτρόπαια πράξη του.

Η γυναίκα που ήταν ευκατάστατη και χήρα, ζούσε με τον γιο της και ο 39χρονος βαφτισιμιός της είχε ποινικό παρελθόν και έχει απασχολήσει τις Αρχές στο παρελθόν για ναρκωτικά, κλοπή τσάντας και εμπρησμό σε κατάστημα, ενώ φέρεται να ήταν και χρήστης ναρκωτικών. 

Ο δολοφόνος επισκέφτηκε το μεσημέρι της Πέμπτης την άτυχη γυναίκα στο σπίτι της και όταν απαίτησε 2.000 ευρώ και εκείνη δεν του τα έδωσε, έβγαλε ένα μαχαίρι και κυριολεκτικά την κατακρεούργησε με περισσότερες από 20 μαχαιριές.

Ο γιος της λόγω της κατάστασης του δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό, όμως ούτε και οι γείτονες παρότι η πολυκατοικία έχει πέντε διαμερίσματα ανά όροφο. Ο δράστης αμέσως μετά τύλιξε με μονωτική το κεφάλι της νονάς του και το σώμα της με ένα πάπλωμα, την έσυρε έως το ασανσέρ και από εκεί στο υπόγειο της πολυκατοικίας.

Η Αστυνομία ερευνούσε από προχθές την εξαφάνισή της και οι αστυνομικοί είχαν αρχίσει να μαθαίνουν αρκετές λεπτομέρειες που τους οδήγησαν σε συμπεράσματα. Εντόπισαν αρχικά τις κηλίδες κοντά στην πόρτα του διαμερίσματος, στο ασανσέρ, στη συνέχεια στο υπόγειο και κατέληξαν στην σορό του άγρια δολοφονημένου θύματος.

Εντός της οικίας βρέθηκε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό άθικτο και έτσι δεν είναι σίγουρο αν ο δράστης κατάφερε να αρπάξει κάποια χρήματα.




Μυστήριο με Έλληνα στρατιωτικό που υπηρετεί στη Λάρισα κι έκανε λαθρεμπόριο όπλων – 100 δέματα στις ΗΠΑ

 


Πολυήμερο «θρίλερ» με την αναφερόμενη αποστολή αεροπορικώς περίπου 100 δεμάτων με εξαρτήματα βαρέος οπλισμού από έλληνα στρατιωτικό που υπηρετεί στη Λάρισα και άγνωστους συνεργούς του προς τις ΗΠΑ είναι, όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», σε πλήρη εξέλιξη για την ΕΛ.ΑΣ., τις δικαστικές αρχές αλλά και ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών.

Σε μια υπόθεση που δεν έχει γνωστοποιηθεί και απασχολεί πέρα από τις ελληνικές αρχές ασφαλείας και την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

Με μεγάλο ζητούμενο να προσδιοριστεί αν αυτά τα όπλα έχουν κλαπεί από στρατόπεδο της Θεσσαλίας, όπου υπηρετεί ο στρατιωτικός και να καταγραφούν τα μεγέθη και η χρονική διάρκεια της δράσης του κυκλώματος. Μάλιστα έχει ήδη αρχίσει σχετική έρευνα-απογραφή σε στρατιωτικές αποθήκες, ενώ υπάρχει και ενημέρωση των επιτελών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Επιπλέον ερευνάται αν αυτές οι αποστολές, πέρα από παράνομο εμπόριο όπλων με συνεργούς άτομα στις ΗΠΑ, μπορεί να σχετίζονται με περαιτέρω εγκληματικές ενέργειες ή ένοπλες οργανώσεις.


Πηγή : in.gr



«Λουκέτο» για 2 μήνες σε νυχτερινό κέντρο στο Γκάζι

 


Λουκέτο για 60 ημέρες μπήκε σε γνωστό νυχτερινό κέντρο στο Γκάζι, καθώς εντοπίστηκαν πελάτες στο εσωτερικό του χωρίς πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και δεν ήταν η πρώτη φορά για το συγκεκριμένο μαγαζί.

Το νυχτερινό μαγαζί υπέπεσε σε τρίτη παράβαση μέσα σε λίγες ημέρες και του αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας από τα ξημερώματα (του Σαββάτου) και για 60 ημέρες, στο πλαίσιο των αυστηρών ελέγχων που διενεργούνται για την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Αυτό σημαίνει ότι το κατάστημα θα παραμείνει κλειστό και για την διάρκεια των εορτών Χριστουγέννων, αφού προβλέπεται να αρθεί το λουκέτο μετά το νέο έτος.



«Τρικλοποδιά» Μακρόν σε Ερντογάν: Πώς η Γαλλία εξοστρακίζει την Τουρκία από τη Λιβύη

 


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να κρύψει τη μη συμμετοχή του στη Διάσκεψη του Παρισιού για τη Λιβύη, στο γεγονός ότι προσκλήθηκαν χώρες που σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο δεν έχουν οποιοδήποτε ρόλο ή λόγο. Φαίνεται, ωστόσο, μέσα από την πρόσκληση που απηύθυνε ο Γάλλος Πρόεδρος προς τους ξένους ηγέτες, ότι καταγράφονται οι στόχοι που έχουν τεθεί για το μέλλον της Λιβύης και οι οποίοι δεν κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τους στόχους που θέλει να εξυπηρετήσει ο Ερντογάν. 

Ένας από τους βασικούς στόχους που έχει θέση η Γαλλία είναι από τη μια η Λιβύη να προχωρήσει μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες στην ανάδειξη μιας νέας κυβέρνησης και βουλής και από την άλλη να ανοίξει ο δρόμος για την απομάκρυνση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων που βρίσκονται στο λιβυκό έδαφος, εκμεταλλευόμενοι τις εμφύλιες συγκρούσεις των προηγούμενων ετών. Παράλληλα η Γαλλία θέλει μέσα από τη σύνοδο να επέλθει μεγαλύτερη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Και οι γαλλικοί σχεδιασμοί φαίνεται να βγάζουν εκτός την Τουρκία και τον ρόλο που επιδιώκει να παίξει ο Ερντογάν. 

Η Διάσκεψη του Παρισιού θα πραγματοποιηθεί στις 12 Νοεμβρίου και σ’ αυτήν θα συμπροεδρεύουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και τα ΗΕ. Η διάσκεψη πραγματοποιείται ενόψει των γενικών εκλογών (προεδρικές και βουλευτικές) που θα διεξαχθούν στη Λιβύη στις 24 Δεκεμβρίου 2021, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουν συμφωνήσει οι ίδιοι οι Λίβυοι. 

Η Διάσκεψη του Παρισιού θα συγκληθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων. Οι χώρες που προσκλήθηκαν είναι οι συμμετέχοντες στη διαδικασία του Βερολίνου, οι νότιοι γείτονες της Λιβύης (Τσαντ, Νίγηρας και Σουδάν), καθώς και η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιορδανία, η Μάλτα, το Κατάρ και η Ισπανία. Θα προσκληθούν επίσης βασικοί παράγοντες της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων της προσωρινής εκτελεστικής εξουσίας. Τέλος, η Διάσκεψη θα διασφαλίσει ότι θα δοθεί φωνή στους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών από τη Λιβύη και σε όλους τους φορείς του πολιτικού χώρου.

Στην πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προς ξένους ηγέτες (αντίγραφο της οποίας έχει δει ο «Φ») σημειώνεται μεταξύ άλλων πως στο επίκεντρο της διάσκεψης θα βρεθούν, η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός της 23ης Οκτωβρίου 2020, η εφαρμογή του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών και θα εξεταστούν ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Λιβύης, εντάσσοντάς τα στο περιφερειακό περιβάλλον της χώρας. Στην επιστολή του ο Γάλλος Πρόεδρος τονίζει ακόμα πως στη διάσκεψη θα εργαστούν για δίκαιη και διαφανή διαχείριση των πόρων σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ θα ενισχυθεί και η δράση όλων κατά της εμπορίας ανθρώπων και μεταναστών. 

Σε ανακοινωθέν που ετοίμασε η Γαλλία αναφέρονται μεταξύ άλλων:


► Βασιζόμενη σε θετικές εξελίξεις, όπως η επαναλειτουργία του δρόμου Σύρτης-Μισράτα, η Διάσκεψη του Παρισιού θα έχει ως στόχο να προχωρήσει προς την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και στρατιωτών. 


► Οι συμμετέχοντες θα επαναλάβουν την υποστήριξή τους σε όλες τις προσπάθειες της Λιβύης με στόχο τη σταθεροποίηση της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του τομέα της ασφάλειας και της ενοποίησης των στρατιωτικών. 



► Ο στενός συντονισμός μεταξύ των λιβυκών Αρχών, των γειτονικών χωρών της Λιβύης και της διεθνούς κοινότητας, θα είναι κρίσιμος για την επίτευξη αυτών των στόχων. Η Διάσκεψη του Παρισιού στοχεύει να δώσει στην περιφερειακή διάσταση της κρίσης στη Λιβύη όλη την προσοχή που της αξίζει. 


► Η διασφάλιση μιας δίκαιης και διαφανούς διαχείρισης των πόρων σε ολόκληρη τη Λιβύη είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των άλλων αιτιών της κρίσης στη χώρα. Η Διάσκεψη θα πιέσει προς ανανέωση των δεσμεύσεων για διαφανή, δίκαιη και ίση κατανομή των πόρων της Λιβύης, προς τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για ενοποίηση της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης, και για βελτίωση της παροχής βασικών υπηρεσιών προς τους πληθυσμούς στον λιβυκό νότο.

Είναι εμφανές τόσο μέσα από την επιστολή Μακρόν όσο και μέσα από το ανακοινωθέν που ετοίμασε η γαλλική κυβέρνηση, πως οι στόχοι που έχουν τεθεί μέσα από τη συγκεκριμένη διάσκεψη έρχονται να ξηλώσουν τα σχέδια του Ερντογάν και της Άγκυρας, τόσο εντός της Λιβύης όσο και σ’ ό,τι αφορά τη γύρω περιοχή. Η συμμετοχή στη διάσκεψη τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας, ως γειτονικές χώρες ή ως χώρες που επηρεάζονται από την κρίση, αποτελούν πλήγμα για τη λιβυκή ατζέντα της Τουρκίας.

Ακολουθεί τετραμερής ΥΠΕΞ στην Αθήνα 

Η Γαλλία είναι αποφασισμένη να παίξει ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και αυτό φαίνεται τόσο μέσα από τη Διάσκεψη του Παρισιού αλλά και την ευρύτερη της συμπεριφορά. 

Ευθύς μετά τη Διάσκεψη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λε Ντριάν θα βρεθεί στην Αθήνα όπου στις 18 Νοεμβρίου θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια. Στην ελληνική πρωτεύουσα θα βρεθούν μια μέρα μετά, Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, όπου θα πραγματοποιηθεί τετραμερής υπουργική συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου και Αιγύπτου. 

Μέσα από τη συνάντηση της Αθήνας θα στείλει το μήνυμα ότι οι τέσσερις χώρες επιμένουν στην εμβάθυνση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, τη στήριξη των ενεργειακών σχεδίων της Ανατολικής Μεσογείου και κυρίως στην εμπέδωση ασφάλειας και σταθερότητας στην κρίσιμη αυτή περιοχή.


Πηγή: Φιλελεύθερος Κύπρου

skai.gr



Προβάδισμα Λοβέρδου δίνει δημοσκόπηση της GPO

 


Σύμφωνα με την έρευνα της GPO για ΤΑ ΝΕΑ, πρώτος έρχεται ο Ανδρέας Λοβέρδος με 27,2% στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ και 28,8% σε όσους προτίθενται ότι θα συμμετέχουν στις εσωκομματικές εκλογές.

Ειδικότερα, ο Ανδρέας Λοβέρδος καταγράφει ποσοστό 28,8% (27,2% στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ), ο Γιώργος Παπανδρέου 25,2% (25,8%), ο Νίκος Ανδρουλάκης 24,7% (25,4%), ο Παύλος Χρηστίδης 6,2% (6,2%), ο Παύλος Γερουλάνος 4,3% (4,3%) και ο Χάρης Καστανίδης 4,1% (3,7%).

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, καταγράφει και καλύτερη εικόνα και στην προοπτική που μπορεί να προσδώσει στο Κίνημα Αλλαγής, μέσα από αύξηση της εκλογικής δύναμης του κόμματος. Συγκεκριμένα όπως αποτυπώνει η δημοσκόπηση ο κ. Λοβέρδος συγκεντρώνει το 30,4% των πολιτών που προτίθενται να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές και οι οποίοι κρίνουν πως θα αυξήσει τα ποσοστά των κομμάτων. Ακολουθεί ο κ. Παπανδρέου με 25,6%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 20%, ο Παύλος Χρηστίδης με 4,3%, ο Παύλος Γερουλάνος με 4% και ο Χάρης Καστανίδης με 3,7%.

Όσον αφορά στην καταλληλότητα για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, ο Ανδρέας Λοβέρδος, μεταξύ των πολιτών που προτίθενται πως θα ψηφίσουν, προηγείται με 32,4% και ακολουθούν, Παπανδρέου με 24,6%, Ανδρουλάκης με 23,9%, Χρηστίδης με 5,3%, Γερουλάνος με 4% και Καστανίδης με 3,9%. Από την άλλη, ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ προβάδισμα διατηρεί και πάλι ο Ανδρέας Λοβέρδος με 30,2% έναντι των Παπανδρέου με 27,1%, Ανδρουλάκη με 24,5%, Χρηστίδη με 5,4%, Γερουλάνου με 3,9% και Καστανίδη με 3,5%.

Την ίδια ώρα θετικές γνώμες σε ποσοστό 82,5% συγκεντρώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ακολουθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος 80,1% και οι Χρηστίδης, Καστανίδης, Γερουλάνος και Παπανδρέου με 63,3%, 60,9% 57,6% και 53,1% αντίστοιχα.



Αδίστακτος ο ληστής που σκότωσε υπάλληλο ψιλικατζίδικου

 


Τραγωδία σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη με έναν 44χρονο Μάριο υπάλληλο ψιλικατζίδικου στην Τούμπα, να χάνει την ζωή του μετά από επίθεση που δέχτηκε από αδίστακτο ληστή. 

Ο δολοφόνος εισέβαλλε στο κατάστημα στις 4 τα ξημερώματα, στην οδό Γρ. Λαμπράκη, στην Τούμπα.

Στο κατάστημα έφτασε πεζός με το πιστόλι στο χέρι.



Όπως προκύπτει από την ΕΛ.ΑΣ., ο ληστής που εισέβαλλε στο κατάστημα, χτύπησε με τη λαβή του πιστολιού τον υπάλληλο στο κεφάλι προκαλώντας του κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Η αστυνομία ψάχνει έναν άντρα μετρίου αναστήματος με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και πιθανότατα ελληνικής καταγωγής.

Η κάμερα που βρίσκεται μέσα στο χώρο του ψιλικατζίδικου έχει καταγράψει λεπτό προς λεπτό το συμβάν από τη στιγμή που ο δράστης εισβάλλει στο κατάστημα και με το όπλο στο χέρι απειλεί και ζητά χρήματα από τον 44χρονο. Στο υλικό που έχουν στη διαθεσή τους οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση φαίνονται τα δολοφονικά χτυπήματα με τη λαβή του όπλου στο κεφάλι του θύματος, την ώρα που εκείνο αντέδρασε όταν ο κακοποιός άρπαξε όπως αναφέρει το thestival.gr το ποσό των 700ευρώ. 

Τον άτυχο υπάλληλο εντόπισε διερχόμενος περαστικός, ο οποίος ενημέρωσε αστυνομία και ΕΚΑΒ. Το θύμα άφησε την τελευταία του πνοή λίγη ώρα αφού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης.

Oι αστυνομικοί εντόπισαν και κάλυκα από εννιάρι πιστόλι στον τόπο της δολοφονίας και όπως προέκυψε, ο άτυχος υπάλληλος φέρει και τραύμα από σφαίρα στο σώμα του, καθώς, σε ακτινογραφία που υπεβλήθη η σορός του, εντοπίστηκε βλήμα στο ύψος του θώρακα. 

Ο δράστης φαίνεται να τον έχει πυροβολήσει στο πάνω μέρος του κεφαλιού, με την σφαίρα να καταλήγει στον θώρακά του. Αυτά τα ευρήματα αναμένεται να επιβεβαιωθούν κατά τη διάρκεια της νεκροτομής, που θα γίνει τη Δευτέρα από τον ιατροδικαστή.




Εφιαλτικά σενάρια για 12.000 κρούσματα την ημέρα και πάνω από 100 νεκρούς καθημερινά

 


Τα σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας τις αμέσως επόμενες εβδομάδες είναι εφιαλτικά με αιχμή τις γιορτές των Χριστουγέννων, γιορτές που φοβούνται οι επιστήμονες. 

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής σενάρια, περιμένουμε 12 χιλιάδες κρούσματα ανά 24ωρο, 800 διασωληνωμένους και 120 νεκρούς κάθε μέρα. «Μετά τις 20 Νοεμβρίου η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη», είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής ΜΕΘ, Νίκος Καπραβέλος φανερά ανήσυχος.

«Το κύμα αυτό είναι το πιο καταστροφικό, το στέλεχος είναι υπερμεταδοτικό», τόνισε.

Οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν ότι εάν δεν ανακοπεί η πορεία της πανδημίας, κυρίως μέσω του εμβολιασμού, τότε θα δούμε τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να γεμίζουν ασφυκτικά οι μονάδες εντατικής θεραπείας αλλά και δεκάδες άνθρωποι να χάνουν την ζωή τους.

«Στο δεύτερο 15ήμερο του Νοεμβρίου θα κορυφωθεί το νέο κύμα της πανδημίας», ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για το πώς εξαπλώνεται η πανδημία. Στις 1 Νοεμβρίου είχαμε 5449 νέα κρούσματα. Την επόμενη μέρα φτάσαμε στα 6700 ενώ και στις 3 του μηνός είχαμε 6150 κρούσματα. Στις 4 του μηνός φτάνουμε στα 6808 κρούσματα ενώ η εβδομάδα κλείνει με 6909 κρούσματα», πρόσθεσε.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε ολόκληρη την χώρα βρίσκονται 450 άτομα ενώ από την αρχή του μήνα και μέσα σε μόλις 5 ημέρες 250 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Το 85% των θανάτων του Οκτωβρίου ήταν άνθρωποι ανεμβολίαστοι με το 82% ηλικίας άνω των 65 ετών.