Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Σιβηρία: Λιώνει ο παγετός στον κρατήρα Batagaika –Ανοίγει η «Πύλη της κολάσεως»



Ανατριχίλα προκαλεί ο ήχος από το λιώσιμο του μόνιμου παγετού στον κρατήρα που ονομάζεται «Πύλη της κολάσεως» στην Σιβηρία.

Υπό άλλες συνθήκες το τρεχούμενο νερό είναι ένας χαλαρωτικός ήχος, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση σηματοδοτεί την ταχεία απόψυξη του παγωμένου εδάφους χιλιάδων ετών και κάνει εμφανή πλέον τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

Όπως φαίνεται και σε βίντεο, το έδαφος του κρατήρα Batagaika ή Batagai καταρρέει. Τα βράχια γύρω από τον κρατήρα, μερικά ύψους έως και 100 μέτρων, θρυμματίζονται λόγω του παγετού που λιώνει.


Το μέρος αυτό είναι γνωστό, κυρίως στους ντόπιους, ως η πόρτα του κάτω κόσμου, και πολλοί φοβούνται να το πλησιάσουν, ειδικά αφότου άκουσαν τρομακτικές εκρήξεις από το σημείο.

Αυτοί οι θόρυβοι είναι πιθανώς μεγάλα κομμάτια παγωμένου εδάφους που καταρρέουν στις πλευρές του γκρεμού από το ασταθές χείλος καθώς η τάφρος του μόνιμου παγετού ανοίγει ακόμη περισσότερο.




Ο Σεργκέι Φιοντόροφ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Οικολογίας Yakutsk, είπε: «Ένα από τα πιο σοβαρά πράγματα που πρέπει να καταλάβουμε βλέποντας αυτή την καθίζηση είναι ότι η πορεία της δεν είναι κάτι που εμείς, οι άνθρωποι, μπορούμε να σταματήσουμε.»

Τόνισε, επίσης, ότι «δεν μπορούμε να βάλουμε μια κουρτίνα στις ακτίνες του ήλιου για να εμποδίσουμε το λιώσιμο.»

Αυτό που συγκλονίζει περισσότερο είναι ο ήχος του πάγου που σπάει και ένα ασταμάτητο μονότονο «γουργούρισμα» από τις διάφορες μικρές πηγές νερού που σχοιματίζονται.



Ο Φιοντόροφ είπε: «Είναι καλό που συνέβη σε μια απομακρυσμένη περιοχή μακριά από έναν οικισμό όπου ζουν άνθρωποι. Φανταστείτε να υπήρχε ένα χωριό ή μια πόλη πάνω από τον κρατήρα που καταρρέει;»

«Ήρθε η ώρα ο κόσμος να ξυπνήσει και να δώσει περισσότερη προσοχή σε αυτό που συμβαίνει εδώ στη Γιακουτία», τόνισε.

Ο διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Οικολογίας του Βορρά, Γκρέγκορι Σαββίνοφ, δήλωσε: «Τη δεκαετία του 1960 υπήρχε ένας δρόμος μεταξύ του χωριού Batavia και ορισμένων βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Το δάσος κόπηκε στη μέση και αυτό οδήγησε στο σχηματισμό της χαράδρας. Τα τελευταία χρόνια, με φόντο τις κλιματικές αλλαγές, λόγω της θέρμανσης, η χαράδρα μεγάλωσε σε μέγεθος κρατήρα».

Το 2009 στην χαράδρα ανακαλύφθηκαν το πτώμα ενός πουλαριού της Ολόκαινου εποχής - περίπου 4.400 ετών - και ένα μουμιοποιημένο πτώμα μοσχαριού.

 


Πηγή: The Siberian Times

skai.gr



Μειώνονται συνεχώς οι αρνητές στην Ελλάδα – Στο 8% το ποσοστό τους

 


Στο 81% έφτασε η αναλογία των Ελλήνων που έχουν κάνει ή οπωσδήποτε θα κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με την τελευταία πανελλαδική έρευνα της Focus Bari/YouGov, η οποία έλαβε χώρα τον Οκτώβριο, σε δείγμα 635 Ελλήνων 18-74 ετών.

Εξ αυτών, το 77% δηλώνουν ότι έχουν κάνει ήδη το εμβόλιο ή έχουν ήδη κλείσει ραντεβού και το 4% ότι θα το κάνουν οπωσδήποτε.

Η αναλογία αυτή είναι πολύ υψηλότερη από την αντίστοιχη που παρατηρήθηκε τον Ιούνιο 2021 (62%).

Από τους υπόλοιπους ερωτηθέντες, ένας στους δέκα (11%) δηλώνουν σήμερα «διστακτικότητα / δεν το έχουν αποφασίσει ακόμα», ενώ ένα 8% δηλώνουν «αρνητές» και δεν σκοπεύουν να κάνουν το εμβόλιο.

Οι διστακτικοί είναι περισσότεροι στις νεαρότερες ηλικίες (18-44 ετών), ενώ οι αρνητές εμφανίζονται με σχετικά σταθερό ποσοστό σε όλες τις δημογραφικές υποομάδες.

Κατά την ίδια έρευνα, πάντως, το ποσοστό των «αρνητών» εμφανίζει διαχρονική υποχώρηση από 20% κατά το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021, σε 15% τον Απρίλιο, 13% τον Ιούνιο και 8% τον Οκτώβριο. Αντίστοιχα, έχει συρρικνωθεί το ποσοστό των διστακτικών από 43% τον Φεβρουάριο, σε 31% τον Απρίλιο, 20% τον Ιούνιο και 8% τον Οκτώβριο.

Οι γυναίκες εμφανίζονται πιο διστακτικές (13%) από ό,τι οι άνδρες (9%) και ελαφρώς πιο αρνητικές (8% έναντι 7%).

Προκύπτει, επίσης, πως το ποσοστό αρνητών και διστακτικών είναι μεγαλύτερο στη Θεσσαλονίκη (20%) σε σχέση με την Αττική (15%).


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Διέλευση του Spitfire MJ755 στον ουρανό της Θεσσαλονίκης


 

Στον ουρανό της Θεσσαλονίκης το ιστορικό Spitfire MJ755 και ένα σύγχρονο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, πετώντας μαζί για πρώτη φορά πάνω από τη Θεσσαλονίκη.

Τα δύο αεροσκάφη θαύμασαν οι Θεσσαλονικείς λίγο μετά τις 11:00, ενώ εντυπωσιάστηκαν από τον χαρακτηριστικό βαρύ ήχο του Spitfire.



Το ανακατασκευασμένο μαχητικό Supermarine Spitfire MJ755 της Ελλάδας πέταξε σε σχηματισμό με ένα σύγχρονο μαχητικό F-16 της 335 Μοίρας «Τίγρης», της παλαιότερης Μοίρας της ΠΑ που συγκροτήθηκε όταν η Ελλάδα ήταν υπό κατοχή από τους Γερμανούς τον Οκτώβριο του 1941 στο αεροδρόμιο Ακίρ της Παλαιστίνης.

Τα δύο μαχητικά εκτέλεσαν κοινή διέλευση στις εισαγωγικές στιγμές της στρατιωτικής παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου 2021.





Η διεύλευση του F16 στην Θεσσαλονίκη και τα συγκινητικά λόγια του πιλότου Χριστόδουλου Γιακουμή


 

Πιλότος F-16, Χριστόδουλος Γιακουμής με λόγια του Κωστή Παλαμά χαρακτηρίζει του Έλληνες: 

Η Μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα. 

Χρόνια Πολλά Ελλάδα! Χρόνια Πολλά Θεσσαλονίκη! Χρόνια Πολλά Μακεδονία!





Ο άγνωστος στρατιώτης Γεώργιος Μπουκουβάλας – Σκοτώθηκε το πρώτο λεπτό της ιταλικής επίθεσης



Έπεσε μαχόμενος υπέρ πατρίδος, στις 5:30 το ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου 1940. Οπλίτης Μπουκουβάλας Γεώργιος του Δημητρίου. Εκείνο το ξημέρωμα, τον βρήκε μέσα στο χαράκωμα, στο ξωκλήσι του Άη Γιώργη στο Αηδονοχώρι της Κόνιτσας. Υπηρετούσε στο επιστρατευμένο 51ο Σύνταγμα Πεζικού.

Μέσα από μαρτυρίες, ακολουθήσαμε μαζί με το Δημήτρη Μαλάμη από το Αηδονοχώρι, τα τελευταία βήματα του ηρωικού οπλίτη, που καταγράφεται ως ένας από τους τρεις πρώτους νεκρούς του μετώπου. Φτάσαμε στο Μπουραζάνι και από εκεί, ακολουθήσαμε έναν δύσκολο χωματόδρομο και ανεβήκαμε στο ξωκλήσι του Άη –Γιώργη, όπου ήταν τα χαρακώματα. Σήμερα, η πυκνή βλάστηση έχει καλύψει τα λίγα απομεινάρια από τα ορύγματα. Ωστόσο ένα προσκυνητάρι με ένα αναμμένο καντήλι, στο σημείο όπου τραυματίστηκε θανάσιμα ο Γεώργιος Μπουκουβάλας αποδίδει ευγνωμοσύνη και τιμή στους άγνωστους ήρωες του Έπους του 1940.

Από την Καστρίτσα στην πρώτη γραμμή

Ο συγχωριανός του κ. Σάββας Σιάτρας, μάς μεταφέρει τα τελευταία του λόγια στο χωριό.

«Όπως μου έλεγε και μολογούσε η μητέρα μου, στις 27 Οκτώβρη, γυρίζοντας από το αμπέλι με τα σταφύλια φορτωμένα στο γαϊδούρι ,συνάντησε τον Γιώργο, ήταν βιαστικός και του είπε.

“-Τι γίνεται Γιώργο;

-Τι να γίνει Πανάγιω ,με το πρώτο μπαμ”.

Πήγαινε ολοταχώς για την μονάδα του. Επί της παραμεθορίου στην Κόνιτσα, στο Αηδονοχώρι. Ο Γιώργος Μπουκουβάλας ήταν ήδη από το καλοκαίρι του 1940 επιστρατευμένος και είχε πάρει άδεια για να γιορτάσει του Αγίου Δημητρίου τον πατέρα του, αλλά και τον ένα χρόνο γάμου του με την σύζυγό του».

Τα λόγια του οπλίτη, αποδείχτηκαν προφητικά.

Στην γραμμή προκαλύψεως στο Αηδονοχώρι

Φτάνοντας στην Κόνιτσα, η θέση του, είναι στα ορύγματα στο ξωκλήσι του Αη Γιώργη στο Αηδονοχώρι. Εκεί έπεσαν οι πρώτες οβίδες των Ιταλών. Ο Γιώργος Μπουκουβάλας τραυματίστηκε θανάσιμα στο χαράκωμα.

Η μαρτυρία του υπερήλικα Δημήτρης Μπόνιου συνταξιούχου στρατιωτικού, για εκείνο το πρωινό στο Αηδονοχώρι είναι αποκαλυπτική.

«Το ξημέρωμα εκείνο μας βρήκε κάτω από τις Λακιές, το ύψωμα όπου είχε στηθεί γραμμή άμυνας στου στρατού. Κάποιοι από το χωριό μαζί η οικογένεια μου βρεθήκαμε εκεί για προστασία. Βομβάρδιζαν τα ιταλικά κανόνια από το αλβανικό έδαφος. Περνούσαν οι οβίδες πάνω από τα κεφάλια. Φώναζαν όλοι να γίνει συσκότιση στο χωριό για να μην βλέπουν. Σβήστε τους φανούς. Το χωριό οργανώθηκε Η μάνα μου είχε τα ζώα στο δάσος. Πήγαμε σπίτι και πήραμε ό,τι μπορούσαμε για να φύγουμε Δύσκολη πορεία. Στην ανηφόρα του Αη- Λιά πέταξε τον μπόγο που ήταν φορτωμένη. Τον έκρυψε μέσα στο δάσος σε ένα δένδρο. Με 4 παιδιά στα χέρια δεν μπορούσε να περπατήσει. Συνεχίσαμε μέσα από μονοπάτια και την 3η μέρα φτάσαμε στα Ζαγοροχώρια.

Στη Δοβρά, συναντήσαμε το τάγμα που ήταν στο χωριό. Είχε δοθεί εντολή οι δυνάμεις να συμπτυχτούν στα μετόπισθεν στην αμυντική γραμμή Κατσιμήτρου»

Ο οπλίτης Γεώργιος Μπουκουβάλας έμεινε στο χαράκωμα νεκρός

Στο Αηδονοχώρι Κόνιτσας μπήκε νωρίς το πρωί ο Ιταλός κατακτητής.

Σύμφωνα με προφορική μαρτυρία του Απόστολου Νάτση στον Γεώργιο Δονόπουλο, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο στρατιώτης χτυπήθηκε ΒΔ του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στην θέση Μέγα Λόγγος, σε δύσβατο πλέον σήμερα σημείο.

«Ο 10χρονος τότε Απόστολος Νάτσης, κατέβαινε από το βουνό όπου βρίσκονταν μαζί με άλλους συγχωριανούς για να πάρει λίγο αλεύρι και σκεπάσματα από το σπίτι. Ένας Ιταλός στρατιώτης, μπαίνοντας στο χωριό τον συνάντησε και του είπε. “Εκεί, στην μικρή εκκλησία έχετε έναν νεκρό δικό σας”. Το αγόρι γύρισε πίσω και τον βρήκε. Μαζί με την μητέρα του τον έθαψαν στο χαράκωμα. Στο σημείο βρίσκεται ένα μικρό προσκυνητάρι. Όλοι ανάβουν ακόμη και σήμερα εκεί, ένα κεράκι στην μνήμη του ».

Η επιστροφή στην Καρίτσα

Ο οπλίτης Μπουκουβάλας, έμεινε για 7 χρόνια θαμμένος στο Αηδονοχώρι. Για τους κατοίκους του χωριού όπως μας λένε ήταν «το δικό τους παλικάρι».

Το 1947 η οικογένεια μετέφερε τα οστά του στην Καρίτσα.

«Οι καμπάνες, κτυπούσαν πένθιμα όλη την ημέρα. Δεν μπορώ να ξεχάσω τον θρήνο και το μοιρολόι εκείνη την ημέρα», θυμάται η κόρη της αδελφής του, Διονυσία Τσιούρη που ήταν τότε κοριτσάκι.

Ο πατέρας του ήρωα, Δημήτριος Μπουκουβάλας τιμώντας την μνήμη του, πρόσθεσε μια καμάρα στο καμπαναριό της εκκλησίας στην Καρίτσα.

Η ανιψιά του Διονυσία Τσιούρη αναθέτει στον γλύπτη Θόδωρο Παπαγιάννη να φιλοτεχνήσει το ορειχάλκινο άγαλμα του πεσόντα στο μέτωπο. Το 1998 τοποθετείται στην πλατεία της Καρίτσας και γίνονται τα αποκαλυπτήρια με όλες τις τιμές.

Ο Γιώργος Μπουκουβάλας, ήταν δικηγόρος και γεννήθηκε το 1906 στην Kαρίτσα Ιωαννίνων.

Φοίτησε στο σχολείο του χωριού του. Παρά τις δυσκολίες και την φτώχεια της οικογένειας του, κατάφερε και σπούδασε στην Νομική Αθηνών. Για να τα βγάλει πέρα με τις σπουδές, το πρωί δούλευε σε τεχνικό γραφείο και το απόγευμα σε καφενείο. Άσκησε το επάγγελμα του στο Ειρηνοδικείο Ζίτσας. Τον Αύγουστο του 1940, επιστρατεύτηκε λόγω των γεγονότων της περιόδου.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μ. Τζώρα



Ο προκλητικός και φαιδρός Σπίρτζης προκάλεσε αντιδράσεις για τις άθλιες δηλώσεις του

 



Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του ακροαριστερού Χρήστου Σπίρτζη, Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, και φανατικού οπαδού του κακοποιού συμμορίτη Άρη Βελουχιώτη.

Οι φαιδρές και προκλητικές δηλώσεις του Σπίρτζη έγιναν σε τηλεοπτική εκπομπή του Kontra Channel, αναφορικά με τους χειρισμούς των αστυνομικών στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα με θύμα έναν 18χρονο Ρομά.

Μεταξύ άλλων ο φαιδρός Σπίρτζης μίλησε για παρουσία «ρατσισμού και ακροδεξιών ομάδων μέσα στην ΕΛΑΣ», κάνοντας λόγο για «ακραία καταστολή και δολοφονίες» από αστυνομικούς, οι οποίοι «πυροβολούν ανεξέλεγκτα παιδάκια».

Στο ίδιο πάνελ βρισκόταν και ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κυρανάκης. «Ακούσαμε μια ντροπιαστική ακρότητα, ότι ο Έλληνας αστυνομικός είναι ρατσιστής και δολοφόνος. Είπατε ότι η κυβέρνηση έκανε ρουσφέτια και προσέλαβε ακροδεξιούς ρατσιστές που έγιναν δολοφόνοι. Είναι ντροπή σας. Θέλετε με τη συμπεριφορά σας θέλετε να αποκλείσετε την αστυνομία. Ελπίζω αυτά που λέτε να μην εκφράζουν το σύνολο της αξιωματικής αντιπολίτευσης»

Δείτε την ξεφτίλα Σπίρτζη :





Κακοποιοί Ρομά στο Ζεφύρι έστησαν ενέδρα σε περιπολικό με παραπλανητικό τηλεφώνημα


 

Το περιστατικό έγινε σήμερα το πρωί της Πέμπτης, με ενέδρα που έστησαν Ρομά κακοποιοί σε βάρος αστυνομικών στο Ζεφύρι, που είναι και περιοχή κατοικίας πολλών Ρομά.

Όπως δήλωσε ο ΓΓ των Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος στο OPEN, η πρώτη εικόνα είναι ότι η ενέδρα στήθηκε μετά από παραπλανητικό τηλεφώνημα.

Όταν έφτασαν στο Ζεφύρι, δύο περιπολικά δέχτηκαν επίθεση από ομάδα νεαρών κακοποιών Ρομά με πέτρες και ξύλα.

Από την επίθεση προκλήθηκαν ζημιές στα δύο οχήματα, και δεν τραυματίστηκαν ευτυχώς αστυνομικοί.



Η Έφη Κακαράντζουλα «είναι επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια»

 


Δεν έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση της 36χρονης κατηγορούμενης, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, στο αίτημα της να της δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή της, ώστε να μην οδηγηθεί στην φυλακή.

Το δικαστήριο αποφάσισε να παραμείνει στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής της σε δεύτερο βαθμό. Η ποινή που επιβλήθηκε στην κατηγορούμενη κατά συγχώνευση, είναι κάθειρξη 15 ετών και τριών μηνών.

Την απόρριψη του αιτήματος της καταδικασμένης για αναστολή ζήτησε νωρίτερα και ο εισαγγελέας: “Είναι επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια. Αν αφεθεί ελεύθερη, είναι ικανή να διαπράξει και άλλα συναφή αδικήματα” είπε χαρακτηριστικά ο Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης.

Ο εισαγγελέας ανέφερε μεταξύ άλλων στη σχετική τοποθέτησή του: «Λαμβάνοντας υπόψη της φύσεως και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της δράσης της κατηγορούμενης, και συγκεκριμένα την κατόπτευση των χώρων, την παραλλαγή της εμφάνισής της και την πλήρη αδιαφορία για τη ζωή τη παθούσας, κυρίως λαμβανομένου ότι δεν πιστεύει ακόμα και σήμερα τις διαβεβαιώσεις της παθούσας ότι δεν είχε σχέση με το Νώντα, φρονώ ότι είναι επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια, και αν αφεθεί ελεύθερη είναι ικανή να διαπράξει συναφή αδικήματα. Η έφεση δεν θα πρέπει να έχει αναστέλλουσα δύναμη».

Με την φράση του προέδρου «λύεται η συνεδρίαση» που έριξε την «αυλαία» στην πολύκροτη υπόθεση, ακούστηκαν από πρόσωπα από το περιβάλλον της Ιωάννας, λέξεις οργής προς την κατηγορούμενη: «Τέρας! Τέρας!» της φώναξαν, ενώ η 36χρονη μεταφερόταν από τους αστυνομικούς ξανά στο κρατητήριο. 




Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους οι 7 αστυνομικοί

 


Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικά μέτρα αφέθηκαν με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα οι επτά αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ που συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη κλεμμένου οχήματος με τρεις επιβαίνοντες στο Πέραμα, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ένας 18χρονος Ρομά κακοποιός και να τραυματιστεί ακόμα ένας.

Οι αστυνομικοί αρνήθηκαν το βαρύ κατηγορητήριο που τους έχει απαγγελθεί υποστηρίζοντας πως δεν είχαν ανθρωποκτόνο δόλο και ότι δεν σκόπευαν να ανοίξουν πυρά έναντι των επιβαινόντων στο όχημα, αλλά κινδύνευε η ζωή τους.



Καμία σχέση με το περιστατικό ο Ρομά που παραδόθηκε

 


Υπήρχαν πολύ που εξέφραζαν επιφυλάξεις για το εάν μετά από τόσες ημέρες εμφανιστεί ο πραγματικός εμπλεκόμενος κακοποιός Ρομά, η κάποιος άλλος κάνοντας τον οδηγό του αυτοκινήτου, παραπλανώντας την δικαιοσύνη λέγοντας ψέματα.

Το ότι χρειάστηκαν κάποιες ημέρες για να εμφανιστεί κάποιος Ρομά, πλήρως δασκαλεμένος τι θα πει και πώς θα φτιάξει την υπόθεση δείχνει το πόσο σοβαρά παίρνουν την δικαιοσύνη οι Ρομά και όσοι τους συνδράμουν δήθεν για βοήθεια.

Οι αστυνομικοί δεν τον αναγνωρίζουν για ένα εκ των εμπλεκόμενων κακοποιών Ρομά.

Ο 14χρονος Ρομά, ο οποίος, κατά δήλωσή του και μόνο και χωρίς κανένα στοιχείο, λέει ότι ήταν μαζί με τον 20χρονο στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, παρουσιάστηκε στα δικαστήρια του Πειραιά.

Ανατρέπει τα δεδομένα της υπόθεσης αιματηρής καταδίωξης στο Πέραμα η δήλωση του συνηγόρου των αστυνομικών, Αλέξη Κούγια, σύμφωνα με την οποία ο Ρομά που δήλωσε ότι ήταν ο οδηγός του κλεμμένου οχήματος, δεν βρισκόταν καν μέσα στο αυτοκίνητο εκείνη τη νύχτα.