Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Έφοδοι αστυνομίας σε σπίτια αντιεμβολιαστών στην Ιταλία- Σχεδίαζαν επίθεση κατά του υπουργού Υγείας

 


Εάν νομίζεται ότι είναι μόνο δικός μας πρόβλημα, δεν είναι και σε άλλες χώρες είναι χειρότερα τα πράγματα και παίρνονται δραστικότερα μέτρα.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, οι αντεμβολιαστές επικοινωνούσαν μέσω της εφαρμογής Telegram στο διαδίκτυο, με στόχο να αλλάξουν την πολιτική της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως αναφέρουν οι εισαγγελείς του Μιλάνου. 

Η ιταλική αστυνομία προχώρησε σε εφόδους σε οκτώ ιταλικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Μιλάνου, της Ρώμης και της Βενετίας.  

Αυτοαποκαλούνταν «guerrieri», δηλαδή μαχητές - στα σπίτια πολλών εχθρών του εμβολίου βρέθηκαν μαχαίρια, ξύλινα δοκάρια  ξίφη και σπρέι πιπεριού. Την ίδια ώρα, προσπαθούσαν να φτιάξουν, πάντα με οδηγίες από το διαδίκτυο, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.  

Οκτώ άτομα κατηγορούνται τώρα για προτροπή σε επικίνδυνες και βίαιες πράξεις. Είναι 46 με 52 ετών, και το προφίλ τους, εκ πρώτης όψεως, δεν μοιάζει επικίνδυνο: πρόκειται, μεταξύ των άλλων για έναν σερβιτόρο, έναν εργαζόμενο σε πολυκατάστημα και έναν άνεργο πενηντάχρονο. Από τους οκτώ αυτούς αντιεμβολιαστές, σύμφωνα με τους ιταλούς εισαγγελείς, οι πέντε είναι γυναίκες. Τις χαρακτηρίζουν, μάλιστα, «ιδιαίτερα θυμωμένες και αποφασισμένες να πετύχουν το στόχο τους».

Είχαν προγραμματίσει να συναντηθούν πριν από την επόμενη  διαδήλωση των αμφισβητιών του πράσινου πάσο και του εμβολίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο στην Ρώμη. Μία κινητοποίηση, στην οποία -όπως φαίνεται- ήθελαν  να προχωρήσουν σε θεματικές, αλλά και βίαιες πράξεις. Είχαν σκεφθεί να προχωρήσουν και σε επίθεση κατά του υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, ο οποίος έπρεπε να επισκεφθεί την Πάδοβα πριν μια εβδομάδα. Την τελευταία στιγμή, όμως, η επίσκεψη ακυρώθηκε. Πρόκειται για κάτι που σόκαρε την Ιταλία, καθώς οι πιο πρόσφατες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των αντιεμβολιαστών είχαν αποτύχει και όλοι πίστευαν ότι το κίνημά τους άρχισε να αποδυναμώνεται.  

Από  μέχρι τώρα στοιχεία των ερευνών, τέλος, δεν φαίνεται να κρύβονται πίσω από τα βίαια αυτά στοιχεία οργανώσεις του χώρου της άκρας δεξιάς. «Δεν ανήκουν στην ακροδεξιά, στην άκρα αριστερά ή στον αναρχικό χώρο. Μπορούμε να πούμε ότι  πρόκειται για απλούς πολίτες», δήλωσαν οι ιταλοί εισαγγελείς.  



Δεν έχουμε την αντιπολίτευση που μας αξίζει ρε φίλε!! Κατάντια

 


Εχθές είδαμε για ακόμα μία φορά, πόσο μικροπρεπή και ανίκανη αντιπολίτευση έχουμε στο σύνολο της. Μια αντιπολίτευση που δεν μπορεί να συναινέσει και να συνεννοηθεί ούτε για το κοινό καλό των πολιτών, ούτε κατά της απάτης με τους ψευδούς εμβολιασμούς.

Μια αντιπολίτευση που δεν μπορεί να συμπορευτεί με την κυβέρνηση ούτε στο θέμα της υγείας των πολιτών, ούτε στην συναίνεση για την προστασίας της ζωής των πολιτών.

Τι κουβέντα να κάνεις και τι ελπίδα να έχει με τέτοια χάλια αντιπολίτευση και στην τελική δεν μας αξίζει ρε φίλε τέτοια αντιπολίτευση.

Είναι δυνατόν να μην συναινεί η αντιπολίτευση για αυστηρές κυρώσεις σε όσους βεβαιώνουν, ψευδώς, εμβολιασμούς; Στην Ελλάδα γίνεται, τον καλύπτει με ΠΑΡΩΝ και ΟΧΙ η αντιπολίτευση και του λέει καλά κάνεις και κάνεις πλαστογραφία βάζοντας σε κίνδυνο τους συμπολίτες σου!! 

Δεν συναινούν για να μην γίνεται ένα ΕΓΚΛΗΜΑ; 

Δέν έχουν ίχνος ντροπής και ηθικής; 

Και εντάξει ο ανήθικος και φαιδρός ΣΥΡΙΖΑ τον ξέρουμε, το ΚΙΝΑΛ; Γιατί; Δεν το συζητάμε για το ΚΚΕ που δεν ξέρουμε γιατί υπάρχει, και σίγουρα δεν θα έκανε την διαφορά το παρακμιακό ΜεΡΑ25 και ο Βελόπουλος που είναι γνωστός αρνητής με κάθε τρόπο.

Η χθεσινή ψηφοφορία έδειξε ότι ευτυχώς που έχουμε κυβέρνηση Μητσοτάκη, γιατί ξεκάθαρα δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την υγεία μας σε φαιδρά ανεύθυνα μικροπολιτικά ανθρωπάκια.

Αντί σε τόσο σοβαρά θέματα όλοι στην βουλή να είναι μια γροθιά απέναντι σε αρνητές απατεώνες και να ζητούν την παραδειγματική τιμωρία αυτών, κάνουν μικροπολιτική.

Πάμε λοιπόν 

Φαιδρός ΣΥΡΙΖΑ – ΟΧΙ, 

ΚΙΝΑΛ, ξεφτίλα απείχε της διαδικασίας, είμαι αλλά δεν είμαι ακριβώς και δεν ντρέπεται αυτή η Φώφη που αντί να κάνει την διαφορά ξεφτιλίζεται λέγοντας «να αφήσει η κυβέρνηση τα γνωστά φθηνά προπαγανδιστικά κόλπα». 

ΚΚΕ, πολιτικά παράσιτα «Παρών» σκέτο,

ΜέΡΑ25 και Ελληνική λύση ΟΧΙ και δεν περίμενε κανένας τίποτα παραπάνω από τέτοια γελοία υποκείμενα που τα πληρώνει ο Ελληνικός λαός.

Αυτά δεν πρέπει να τα περνάμε έτσι, πρέπει οι ψηφοφόροι να λαμβάνουν υπόψη τους και αυτά, και να αναρωτιούνται εάν τους χρειαζόμαστε μέσα στην βουλή και για ποιο λόγο, αφού δεν θέλουν ούτε το καλό μας!!!



Tο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα Ελλήνων υγειονομικών κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απέρριψε αιτήματα προσωρινής δικαστικής προστασίας που υπέβαλαν 30 Ελληνες υγειονομικοί κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Στις 2 Σεπτεμβρίου,  30 Έλληνες υγειονομικοί που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία υπέβαλαν δύο αιτήματα κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Επικαλούμενοι τα άρθρα 2 (δικαίωμα στη ζωή), 3 (απαγόρευση απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης),

4 (απαγόρευση της δουλείας και της αναγκαστικής εργασίας), 5 (δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια), 

6 (δικαίωμα σε μία δίκαιη δίκη), 8 (δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) 

και 14 (απαγόρευση των διακρίσεων), 

οι υγειονομικοί διαμαρτύρονται κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού ως απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους και ζήτησαν την αναστολή εφαρμογή της νομοθεσίας. 

Οι αιτούντες ζήτησαν ακόμα προσωρινά μέτρα (άρθρο 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου) και την άμεση αναστολή της εφαρμογής του σχετικού νόμου.

7 Σεπτεμβρίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε να απορρίψει τα αιτήματα τους. 

Το Δικαστήριο εγκρίνει τέτοια αιτήματα μόνο σε εξαιρετική βάση, όταν δηλαδή οι αιτούντες αντιμετωπίζουν πραγματικό κίνδυνο μη αναστρέψιμης βλάβης.




Απαλλάσσεται ο αντεισαγγελέας Γ. Αγγελής από το αδίκημα παράβασης καθήκοντος


 

Απαλλακτικό για τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή είναι το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος που αποδόθηκε στον εισαγγελικό λειτουργό μετά από καταγγελία ότι δεν είχε παραλάβει στοιχεία των αμερικανικών αρχών σχετιζόμενα με πρόσωπο ερευνώμενο στην υπόθεση Novartis, στη Βιέννη το 2018.

«Ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει, έστω και ανεπίσημα, έγγραφα στοιχεία ή στικάκι γιατί αυτά ουδέποτε προσφέρθηκαν» αποφαίνονται με το βούλευμά τους οι εφέτες του Συμβουλίου οι οποίοι απαλλάσσουν τον κ. Αγγελή, αποδεχόμενοι πλήρως απαλλακτική εισήγηση του εισαγγελέα Εφετών, Γιώργου Οικονόμου. Ο εισαγγελέας έκρινε πως ο κ. Αγγελής κινήθηκε απολύτως υπηρεσιακά και θεσμικά, κατά την επίμαχη συνάντηση στην Βιέννη, χωρίς τον παραμικρό δόλο ή σκοπό.

Ο κ. Αγγελής είχε διωχθεί για παράβαση καθήκοντος, έπειτα από μήνυση της τότε εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη. Η μηνύτρια ανέφερε πως ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία για λογαριασμό συγγενούς πολιτικού που ελέγχονταν από την Εισαγγελία Διαφθοράς για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, σε συνάντηση που είχαν Έλληνες εισαγγελείς Διαφθοράς με Αμερικανούς στην Βιέννη. Ο κ. Αγγελής που τότε ήταν επόπτης των εισαγγελέων Διαφθοράς, ως επικεφαλής του κλιμακίου που μετέβη στην Βιέννη, καταγγέλθηκε πως δεν παρέλαβε στοιχεία που ανεπίσημα έθεσαν υπόψη του ελληνικού κλιμακίου, οι Αμερικανοί.

Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Οικονόμου που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Εφετών, στην επίμαχη συνάντηση της Βιέννης ο κ. Αγγελής «ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει, έστω και ανεπίσημα, έγγραφα στοιχεία ή στικάκι γιατί αυτά ουδέποτε προσφέρθηκαν». Κατά τον εισηγητή Εισαγγελέα «στικάκι ποτέ δεν υπήρχε», ενώ, όπως αναφέρει ο κ. Οικονόμου, δεν συντρέχει στο πρόσωπο του κ. Αγγελή «δόλος και σκοπός έτσι όπως απαιτεί του άρθρο 259 ΠΚ να παραβεί τα καθήκοντα της υπηρεσίας του και να βλάψει το κράτος, στοιχείο σοβαρότατο για έναν ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό».

Ο κ. Οικονόμου τονίζει μάλιστα προς τους εφέτες που έκριναν την υπόθεση, πως ο κ. Αγγελής δεν αρνήθηκε τη συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές αλλά απλώς ζήτησε να τεθεί η όλη διαδικασία στο πλαίσιο της Εurojust και επιπλέον ότι κατά την επιστροφή από το εν λόγω ταξίδι ο αντεισαγγελέας είχε ενημερώσει σχετικά την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Όταν οι ψηφοφόροι λένε του Τσίπρα στις δημοσκοπήσεις "Τελείωσες" και αυτός δεν καταλαβαίνει

 


Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Prorata που δημοσιεύτηκε χθες, ο δείκτης συμπάθειας στο πρόσωπο του Μητσοτάκη είχε μια φυσιολογική πτώση. Φυσιολογικό με τόσα που έχουν συμβεί, και παράλληλα είναι ένα καμπανάκι που ο Μητσοτάκης το ακούει, αντίθετα από τον Αλέξη Τσίπρα που δεν καταλαβαίνει τίποτα και συνεχίζει την ίδια τακτική.

Ο Μητσοτάκης παρά τις αντιξοότητες συγκεντρώνει τη συμπάθεια του 44% του λαού, ενώ ο Τσίπρας υπολείπεται αυτού κατά 10 μονάδες, καθηλωμένος στο 34%, απαξιωμένος και χωρίς καμία επιρροή δεν μπορεί να κερδίσει απο την μικρή φθορά του πρωθυπουργού.

Με τα ποσοστά που δίνουν στον Τσίπρα οι ψηφοφόροι στις δημοσκοπήσεις, του λένε καθαρά ΤΕΛΕΙΩΣΕΣ, πάμε για άλλον αρχηγό στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτός κάνει πώς δεν ακούει.

Όταν βλέπεις την δικαιολογημένη μικρή φθορά του πρωθυπουργού και το διάγραμμα συμπάθειας στο πρόσωπό του Τσίπρα είναι ασάλευτο χωρίς να κερδίζει τίποτα, τι άλλο πρέπει να δούν στον ΣΥΡΙΖΑ για να αρχίζουν τις ετοιμασίες για διαδοχή;

Εν μέσω των προβλημάτων που ταλανίζουν την κυβέρνηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάνει μάλιστα και μία μονάδα από τον Απρίλιο του 2020 που σημαίνει ότι απαξιώνεται συνέχεια.

Ο Τσίπρας είναι πολιτικά τελειωμένος, βγαίνει δίνει συνεντεύξεις λέγοντας ψέματα, με λόγια που προσπαθεί να παραπλανήσει όσους έχουν μείνει για να τον ακούν, δίνει και πάλι υποσχέσεις που δεν πρόκειται ποτέ να εκπληρώσει, και αδυνατεί να προσελκύσει θετικές γνώμες γιατί ξέρουν όλοι ότι είναι ψεύτης και πολιτικός απατεώνας.

Πριν μιλήσει ο Τσίπρας θα ήταν καλό εάν είχε το μυαλό και την εξυπνάδα, να ρωτήσει τον κόσμο, τα μέτρα της κυβέρνησης που υπόσχομαι ότι θα καταργήσω για να σας παραπλανήσω, θέλετε να καταργηθούν; Γιατί κανένας δεν θέλει να καταργηθεί κάτι που βλέπει ότι η χώρα του, η τσέπη του, η οικογένεια του πάει καλά, ειδικά όταν έχει ζήσει το καθεστώς Τσίπρα και το πώς πήγε να ρίξει όλη την χώρα και τους πολίτες στα βράχια.

Έχουν χάσει όλοι την εμπιστοσύνη τους στον Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα, έχουν χάσει την εμπιστοσύνη εκείνων των κοινωνικών τμημάτων που στοχεύουν να προσελκύσουν, κανένας δεν τους πιστεύει, κανένας δεν τους ακούει.

Η εμπιστοσύνη του πολίτη στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανακτηθεί μόνο εάν ξεκαθαρίσουν εσωκομματικά, με τον Αλέξη Τσίπρα και όσους αυλικούς τον περιτριγυρίζουν και τον καθοδηγούν λάθος κάνοντας κακό στο κόμμα. Και επειδή δεν έχουν πολύ χρόνο μέχρι τις εκλογές, και το ΚΙΝΑΛ θα αλλάξει αρχηγό, πρέπει να αποφασίζουν άμεσα να αλλάξουν αρχηγό και αφήγημα. 

Είναι τραγικό να βλέπεις έναν απαξιωμένο πολιτικό, να λέει ότι θα κερδίσει τις εκλογές χωρίς να έχει ένα σημάδι.


ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΚΕΛΑΤΟΣ



Αποκλειστικά δια ζώσης η εκπαίδευση φέτος

 


Φέτος η εκπαίδευση προβλέπεται αποκλειστικά διά ζώσης. Από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών -όπως ήδη ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων- μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:

Οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού self test, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο. Στις ηλικίες 15-18, έχει εμβολιαστεί το 28% των παιδιών, ενώ στις 12-15 το 14%.

Οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορονοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με δική τους ευθύνη και κόστος. Το υψηλό ποσοστό των εμβολιασμένων εκπαιδευτικών (80%), σε συνδυασμό με ένα ποσοστό 10% που έχει νοσήσει από το νέο κορωνοϊό προσφέρει μια κάλυψη του 90%.

Σε περίπτωση κρούσματος. διεθνώς ακολουθείται το πλαίσιο τα τμήματα να μην κλείνουν, αλλά να υπάρχει αυξημένος έλεγχος. Ειδικότερα, σε περίπτωση κρούσματος, όλο το τμήμα θα κάνει δυο rapid τεστ την εβδομάδα δωρεάν, ενώ οι εμβολιασμένοι μόνο self test. Τα παιδιά που κάθονται πιο κοντά στο μαθητή με κρούσμα θα κάνουν κάθε μέρα τεστ.


Το πρόσωπο που θα εντοπιστεί  με κρούσμα COVID-19:

Απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες, καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.

Επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Το τμήμα θα κλείνει εφόσον τα κρούσματα είναι το 50% συν 1 των μαθητών του τμήματος. Τα τμήματα έκλειναν πέρυσι ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού στα σπίτια και να προστατευθούν έτσι και τα μέλη των οικογενειών μαθητών και εκπαιδευτικών. Σήμερα, οι οικογένειες είναι σε μεγάλο βαθμό εμβολιασμένες και, όσες δεν είναι, μπορούν να εμβολιαστούν δωρεάν από το κράτος.

Στην Ελλάδα λειτουργούν 90.000 τμήματα και δεν υπάρχει η δυνατότητα να διπλασιαστούν. Αποτελεί θράσος να ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ το διπλασιασμό αιθουσών και εκπαιδευτικών για μαθητές 14 σχολικών ετών σε όλη τη χώρα και μάλιστα υπό συνθήκες πανδημίας, όταν επί ημερών του δεν κατάφερε να στεγάσει μόλις ένα επιπλέον έτος προσχολικής εκπαίδευσης που ο ίδιος θεσμοθέτησε! Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ (2020), η Ελλάδα, με μ.ό. 17,41 μαθητές/τάξη δημοτικού και 19,94 γυμνασίου, είναι 4η χώρα με χαμηλότερο μέσο όρο αριθμού μαθητών ανά τάξη, μεταξύ περισσότερων από 30 χωρών, και βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από το μ.ό. των κρατών-μελών της ΕΕ (19,86 δημοτικό και 21 γυμνάσιο) και του ΟΟΣΑ (21,11 και 23,30).

Σχετικά με τα πανεπιστήμια, που ανοίγουν την 1η Οκτωβρίου:

Το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι φοιτητές θα προσέρχονται είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης του τελευταίου 6μήνου ή εργαστηριακού τεστ (PCR ή Rapid).

Τα πιστοποιητικά θα ελέγχονται από τις πρυτανικές αρχές.

Παράλληλα, προχωρούν οι διεργασίες για να υπάρχει εμβολιαστικό κέντρο σε κάθε πανεπιστήμιο της χώρας.

Σχετικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία, έχει ολοκληρωθεί η προκήρυξη των 400 ατόμων και βρίσκεται στη φάση επικύρωσης των πινάκων από τον ΑΣΕΠ και θα ακολουθήσει ειδική εκπαίδευση. 



Ιστορικό ρεκόρ παραγωγής αιολικής ενέργειας

 


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, την Δευτέρα σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ ημερήσιας αιολικής παραγωγής, η οποία έφθασε στις 61,4 γιγαβατώρες, μέγεθος που αντιστοιχεί περίπου στη μισή ζήτηση (48%) της ημέρας. Συνολικά οι ανανεώσιμες πηγές κάλυψαν το 59% της ημερήσιας ζήτησης (48% αιολικά, 10% φωτοβολταϊκά, 1% λοιπές ΑΠΕ).

Επιπλέον, σύμφωνα με την ιστοσελίδα windeurope που καταγράφει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα αιολικά πάρκα ανά την Ευρώπη, η χώρα μας τόσο τη Δευτέρα όσο και την Τρίτη βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης καθώς ο άνεμος κάλυψε το 48% και το 45% αντίστοιχα της ζήτησης ρεύματος.



Εντυπωσιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων


 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ανήλθαν, τον Ιούνιο του 2021, στα 29,4 δισ. ευρώ (20,3% του συνόλου των δανείων), παρουσιάζοντας εντυπωσιακή μείωση την τελευταία διετία.

Με την εξέλιξη αυτή τα «κόκκινα δάνεια» των ελληνικών τραπεζών έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 46 δισ. ευρώ από τότε που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας (ήταν 75,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019) και κατά περίπου 78 δισ. ευρώ από το υψηλότερο σημείο που είχαν φτάσει, τον Μάρτιο του 2016 (ήταν 107,2 δισ. ευρώ).

Η σημαντική αυτή μείωση στο επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι αποτέλεσμα μιας ολοκληρωμένης και συνεκτικής στρατηγικής που έχει ακολουθήσει το Υπουργείο Οικονομικών για τη διαχείρισή τους, κυρίως μέσω του επιτυχημένου προγράμματος «Ηρακλής», το οποίο και έχει επεκταθεί, καθώς και συγκεκριμένων παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν με σκοπό τη συγκράτηση δημιουργίας υψηλού αριθμού νέων «κόκκινων δανείων» λόγω της πανδημίας (ΓΕΦΥΡΑ Ι, ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ, αναστολές και ρυθμίσεις δανείων).

Η ορθή, σοβαρή και μεθοδική δουλειά που έγινε τα τελευταία δύο χρόνια, συνεχίζεται με στόχο την περαιτέρω αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022.



Κυριάκος Μητσοτάκης :«Μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τους νέους»


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με άρθρο του με τίτλο «Μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τους νέους» στην Athens Voice σημειώνει πως το ασφαλιστικό νομοσχέδιο φιλοδοξεί να απαντήσει στις βάσιμες επιφυλάξεις όσων κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα και να αποδείξει ότι Πολιτεία και ασφαλισμένοι μπορούν να ευημερούν, βαδίζοντας μαζί.

Ο Πρωθυπουργός γράφει, «το νέο πλαίσιο έχει καθαρούς κανόνες και δεν κρύβει ότι φτιάχτηκε για τους νέους και το μέλλον τους. Έτσι, προβλέπει ότι κάθε καινούργιος ασφαλισμένος θα έχει τον δικό του ατομικό κουμπαρά με τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές κρατήσεις από την αμοιβή του. Θα μπορεί να τον παρακολουθεί online, ανά πάσα στιγμή. Αλλά θα έχει λόγο και στη διαχείριση του ποσού των εισφορών του, ώστε αυτό να μεγεθύνεται».

Δίνοντας μάλιστα παραδείγματα αναφέρει πως «η μηνιαία επικουρική σύνταξη εργαζόμενου με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και 40 χρόνια ασφάλισης, είναι 153 ευρώ. Με τη νέα μέθοδο, θα φθάσει τα 219 ευρώ. Θα αυξηθεί, δηλαδή, κατά 43%, σύμφωνα με τον μέσο όρο των συστημάτων των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Μπορεί, μάλιστα, να αυξηθεί στα 257 ευρώ (+68%) εάν έχει αποδόσεις ίσες με τη μέση ετήσια απόδοση των αποθεματικών του ΕΦΚΑ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει αναφορά στο δημογραφικό πρόβλημα τονίζοντας πως «το εξολοκλήρου διανεμητικό σύστημα λειτουργεί μόνον όταν πολλοί εργαζόμενοι χρηματοδοτούν με τις εισφορές τους τις αποδοχές λίγων συνταξιούχων». Όπως λέει δε, αυτό ίσχυε παλιά, όχι τώρα. «Η δημογραφική απειλή δεν επιτρέπει, πια, όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι να χρηματοδοτούν όλο και περισσότερους συνταξιούχους. Κι όταν οι εισφορές απλώς αναδιανέμονται χωρίς να επενδύονται, οδηγούν στη μείωση της μέσης σύνταξης. Αυτό το σύστημα αλλάζει».

Κάνοντας μία σύγκριση με το τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο πρωθυπουργός λέει πως το νέο σύστημα ισχύει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα. «Τo 55% των ασφαλισμένων στη Γερμανία, το 50% στο Βέλγιο και το 32% στη Γαλλία έχουν προαιρετική ιδιωτική κεφαλαιοποιητική ασφάλιση. Ενώ ας σημειωθεί ότι το 100% των Σουηδών και το 80% των Δανών ασφαλισμένων καλύπτονται από δημόσια υποχρεωτική κεφαλαιοποιητική ασφάλιση. Αυτός είναι ο δρόμος των χωρών με παράδοση στην κοινωνική προστασία. Κι αυτόν ακολουθούμε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά στην κριτική που έχει ασκηθεί περί ρίσκου γράφοντας πως στο νέο σύστημα υπάρχει ρητή εγγύηση του Δημοσίου περί «μη αρνητικής απόδοσης». «Σε κάθε περίπτωση, δηλαδή, και ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά των αγορών, καμία επικουρική σύνταξη δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη από αυτήν που αντιστοιχεί στις εισφορές που θα έχουν καταβληθεί, συν τον πληθωρισμό. Αυτό σημαίνει ασφάλεια στην ασφάλιση».

Και τονίζει στο τέλος πως η μεταρρύθμιση δεν επηρεάζει τις συντάξεις των σημερινών μπαμπάδων ή παππούδων και το όποιο κόστος μετάβασης για το σύστημα, θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό, συμπληρώνοντας δε πως το νέο κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα σπάει τα δεσμά του παρελθόντος. «Στο εξής, κάθε νέος μας θα γνωρίζει ότι ο μόχθος του θα αποταμιευτεί έξυπνα και σωστά, διασφαλίζοντας το δικό του αύριο με ασφάλεια και σιγουριά».



Πρόκριση στους «4» για την Μαρία Σάκκαρη

 



Κέρδισε το Νο4 κόσμου την Καρολίνα Πλίσκοβα με σαρωτική εμφάνιση και θα αντιμετωπίσει τώρα την 18χρονη Βρετανίδα Έμα Ραντουκάνου.




Αλ Πατσίνο για Μίκη Θεοδωράκη: Έδωσε πνοή στο Σέρπικο – Θα τον θυμόμαστε για πάντα

 


Ο Αλ Πατσίνο μίλησε αποκλειστικά στο δελτίο ειδήσεων του MEGA και στον δημοσιογράφο Γιάννη Μούτσο, για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο ηθοποιός συνδέθηκε με τον Μίκη Θεοδωράκη μέσα από την κλασσική πλέον ταινία «Σέρπικο».

«Θυμάμαι την πρώτη φορά που άκουσα τη μουσική για το Σέρπικο. Ήταν στο γραφείο του παραγωγού στο Μανχάταν, στον 16ο όροφο που είχαμε θέα τον ορίζοντα, και τότε έπαιξε το σάουντρακ. Φυσικά κατευθείαν όταν έμαθα για τον θάνατό του, αυτή η σκηνή ήρθε στο μυαλό μου. Ήξερα από την πρώτη στιγμή ότι ακούγοντας τη μουσική εκείνο το βράδυ, «αυτό ήταν, το έχει, έχει την ταινία, έχει συλλάβει το νόημά της». Αυτή είναι η ανάμνησή μου! Φυσικά θυμάμαι τον Ζορμπά και τα υπόλοιπα έργα της καριέρας του. Τι τεράστιο δώρο! Θα μας λείψει και θα τον θυμόμαστε».

Η ταινία «Σέρπικο» που προβλήθηκε στους κινηματογράφους το 1973 





Ράλι Ακρόπολις: Σήμερα η μεγάλη επιστροφή του – Ειδική με «γκάζια» και στο κέντρο της Αθήνας

 


Επειτα από 8 χρόνια, η καρδιά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ σήμερα θα χτυπήσει και πάλι στην Ελλάδα, στον αγώνα που αποτελεί συνώνυμο της αντοχής για ανθρώπους και μηχανές. Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις αποτελεί τον 9ο γύρο του WRC για την αγωνιστική σεζόν του 2021 και συγκεντρώνει 55 συμμετοχές από συνολικά 24 χώρες.

Από σήμερα έως τις 12 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις σε οριοθετημένες διαδρομές στην Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα με 55 πληρώματα -15 εκ των οποίων αμιγώς ελληνικά- να έχουν δηλώσει συμμετοχή στον εθνικό μας αγώνα που προσμετρά και πάλι στη βαθμολογία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ της FIA.

Οι τρεις εργοστασιακές ομάδες των Toyota, Hyundai και M-Sport Ford αναμένονται πάνοπλες στη χώρα μας, τη στιγμή που και στις κατηγορίες WRC2 και WRC3 συναντάμε όλους τους διεκδικητές των σχετικών τίτλων. Παράλληλα, κορυφαία ελληνικά πληρώματα θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους τόσο απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό όσο και μεταξύ τους.

Η Toyota Gazoo WRT, όπως σε κάθε αγώνα του θεσμού, αναμένεται με τέσσερα Yaris WRC για τους Ogier-Ingrassia, Evans-Martin, Rovanpera-Halttunen και Katsuta-Williams. Με ίδιο αριθμό αυτοκινήτων θα παραταχθεί και η Hyundai, με τους Tanak-Jarveoja και Neuville-Wydaeghe να πλαισιώνονται αυτή τη φορά από τους Dani Sordo-Rozada, ενώ το τέταρτο i20 WRC θα οδηγήσει ο Loubet με τον Haut Labourdette για λογαριασμό της 2C Competition. Από πλευράς M-Sport Ford τα δύο Ford Fiesta WRC θα οδηγήσουν οι Greensmith-Patterson και Fourmaux-Jamoul, ενώ η βρετανική ομάδα θα φέρει στη χώρα μας ακόμα ένα ίδιο αυτοκίνητο για τους Σερδερίδη-Miclotte.

Εντυπωσιακή είναι η λίστα συμμετοχών στην κατηγορία WRC2, με τη μάχη να αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς στη σχετική βαθμολογία οι διαφορά μεταξύ των τριών πρώτων είναι πολύ μικρή! Ο επικεφαλής, Andreas Mikkelsen, θα οδηγήσει ένα Skoda Fabia Rally2, ενώ με ίδιο αυτοκίνητο θα εκκινήσει και ο Marco Bulacia. Τη νίκη θα διεκδικήσει και ο Mads Ostberg με το Citroen C3, ενώ, εκτός απροόπτου στη μάχη της κορυφής θα δούμε τους Teemu Suninen-Mikko Markkula με το Ford Fiesta Rally2, τους Nikolay Gryazin-Konstantin Aleksandrov επίσης με Ford Fiesta Rally2, αλλά και τον Oliver Solberg με το νέο Hyundai i20N και τον Αaron Johnston παραπλεύρως. Μάλιστα, στις ειδικές του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, το νέο αγωνιστικό προδιαγραφών Rally2 της Hyundai θα κάνει την πρώτη του παγκόσμια εμφάνιση σε χωμάτινες ειδικές!

Στην κατηγορία WRC3, οι πρωταθλητές ασφάλτου Γαλλίας, Rossel-Coria (Citroen C3), θα προσπαθήσουν να διατηρηθούν στην κορυφή της βαθμολογίας, κάτι καθόλου εύκολο, αφού και ο τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης, Kajetan Kajetanowicz (Skoda Fabia Evo), έρχεται στην Ελλάδα με στόχο τη νίκη.

Ελληνικά πληρώματα

Οι παραπάνω αγωνιζόμενοι θα βρουν απέναντί τους τα κορυφαία ελληνικά πληρώματα, με αυτοκίνητα αντίστοιχων προδιαγραφών. Το ενδιαφέρον στην κατηγορία WRC3 αναμένεται να στραφεί στην παρουσία τόσο των Λάμπρου Αθανασούλα-Νίκου Ζακχαίου, που για την επιστροφή τους στον αγώνα εξασφάλισαν ένα ολοκαίνουργιο Hyundai i20 N (ίδιων προδιαγραφών με αυτό του Oliver Solberg), όσο και στους Παναγιώτη Χατζητσοπάνη-Νίκο Πετρόπουλο, που επιστρέφουν στη δράση με ένα τελευταίων προδιαγραφών Ford Fiesta Rally2! «Απέναντί» τους, με Volkswagen Polo GTi, θα συμμετάσχουν οι Κύπριοι επικεφαλής της βαθμολογίας του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ράλλυ, Αλέξανδρος Τσουλόφτας-Στέλιος Ηλία. Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην κατηγορία θα διεκδικήσουν οι Γιώργος Κεχαγιάς-Μάριος Τσαούσογλου και Βασίλης και Γιάννης Βελάνης, αμφότεροι με Skoda Fabia Rally2, Γιάννης Πλάγος-Άλκης Ρέντης (Citroen C3 Rally2), ο νεαρός Παναγιώτης Ρουστέμης με τον Κωνσταντίνο Νικολόπουλο (Citroen DS3), καθώς και οι Σπύρος Γαλεράκης-Κώστας Σούκουλης (Skoda Fabia).

Από ελληνικής πλευράς, επίσης με Skoda Fabia Rally2, θα συμμετάσχουν οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος-Νίκος Ιντζόγλου και Διονύσης Σπανός-Σωτήρης Γκοτοβός, ενώ ο Θέμης Χαλκιάς με τον Ανδρέα Βίγκο θα βρεθούν στη ράμπα της αφετηρίας με ένα Ford Fiesta Rally2. Με Volkswagen Polo GTi προδιαγραφών Rally2, θα συμμετάσχουν οι Κύπριοι Σίμος Γαλαταριώτης-Αντώνης Ιωάννου, ενώ οι συμπατριώτες τους, Πέτρος Παντελή-Κύπρος Χριστοδούλου, θα διεκδικήσουν το κάτι παραπάνω, οδηγώντας ένα Citroen DS3 Rally2. Τέλος, αναφορικά με τα τετρακίνητα αυτοκίνητα, ενδιαφέρον έχει η παρουσία των Νίκου Ζιώβα-Χρήστου Κουζιώνη, με ένα Ford Fiesta προδιαγραφών Rally3, αλλά και της πρωτοπόρου στο θεσμό Extreme E, Molly Taylor, που έρχεται στην Ελλάδα με ακόμα ένα τετρακίνητο Fiesta.

Στα δικίνητα της κατηγορίας RC4, οι Νώντας Καρανικόλας-Γιώργος Βασιλάκης με Ford Fiesta αναμένεται να δώσουν μάχη με τους Σάββα Λευκαδίτη-Κώστα Κόντο που θα έχουν στη διάθεση τους ένα ολοκαίνουργιο Peugeot 208 Rally4. Με ίδιο αυτοκίνητο θα δούμε και τον Κύπριο Λοΐζο Παπαγεωργίου με τον Βασίλη Κούγια δίπλα του, ενώ με δικίνητo Ford Fiesta R2 θα συμμετάσχουν οι Στέφανος Θεοχαρόπουλος-Γιώργος Κότσαλης. Τέλος, από τη λίστα των συμμετοχών δε θα μπορούσε να λείψει ο αειθαλής Χάρης Καλτσούνης, που με τον Ανδρέα Περίδη στο δεξί μπάκετ του Opel Adam, θα ξεκινήσει για το 38ο Ράλλυ Ακρόπολις της καριέρας του.

Ιστορία

Στις 29 Ιανουαρίου 1952, ο Απόστολος Νικολαΐδης (τότε αντιπρόεδρος της ΕΛΠΑ) εισηγείται στο Δ.Σ. τη διοργάνωση από τη Λέσχη του πρώτου μεταπολεμικού της αγώνα. Το Δ.Σ. αποδέχεται την εισήγηση και διοργανώνει το «Ράλλυ ΕΛΠΑ 1952» που κερδίζει ο θρυλικός Ιωάννης – Τζώνυς – Πεσμαζόγλου με τον Ν. Παπαμιχαήλ (νικητή του Ράλλυ Ακρόπολις 1953) στο τιμόνι μιας Chevrolet. Καλές θέσεις παίρνουν και οι μετέπειτα πρόεδροι της ΕΛΠΑ Αλ. Δαρδούφας (Fiat 1400) και Κώστας Νικολόπουλος (Morris Minor). Στις 19 Νοεμβρίου 1952 ο Απόστολος Νικολαΐδης εισηγείται την οργάνωση του Ράλλυ τον Μάϊο του 1953, με διεθνή χαρακτήρα και την ονομασία «Ράλλυ Ακρόπολις». Το Δ.Σ. της ΕΛΠΑ αποδέχεται την πρόταση και κάπως έτσι ξεκινά η τελική μορφή του Ράλλυ που έγινε ο «Εθνικός μας Αγώνας», μόνιμος επί δεκαετίες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (νυν WRC) και πολλές φορές επιλεγμένος από ξένους ανταποκριτές ως ο καλύτερος αγώνας της χρονιάς.

Το 1955 το Ακρόπολις αποκτά και επισήμως διεθνή χαρακτήρα με 54 συμμετοχές από τις οποίες τερματίζουν οι 25 με νικητές τους Τζώνυ Πεσμαζόγλου – Μ. Παπανδρέου με Opel Kapitän. Ακολουθούν 48 χρόνια (έως και το 2013) συνεχούς ανοδικής πορείας του αγώνα, με αποκορύφωμα τις 203 συμμετοχές από όλο τον κόσμο του 1977 και την εντυπωσιακή διαδρομή του 2005 μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, αλλά χωρίς Ελληνες νικητές πλέον. Εξαίρεση το 1995 που νίκησαν οι Αρης Βωβός – Κώστας Στεφανής με Lancia Deltona, όταν όμως ο αγώνας δεν μετρούσε παρά μόνο για το πρωτάθλημα αυτοκινήτων με κίνηση σε μόνο δυο τροχούς (F2).

Επίσημος Ιατρικός Υποστηρικτής του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2021

Ο Ομιλος Ιατρικού Αθηνών είναι ο «Επίσημος Ιατρικός Υποστηρικτής» (Official Medical Partner) του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2021, που αποτελεί και πάλι μέρος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ (WRC). Η συνεργασία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών με την Οργανωτική επιτροπή για τη διεξαγωγή του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2021 έγκειται στην ολοκληρωμένη προσφορά ιατρικών καλύψεων, διακομιδών και παροχή πρώτων βοηθειών, σε τυχόν ιατρικές ανάγκες και περιστατικά που θα προκύψουν, για όλους (συμμετέχοντες αθλητές, θεατές, εθελοντές, κ.λπ.), καθ΄ όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Για αυτούς τους σκοπούς, ο Ομιλος Ιατρικού Αθηνών παρέχει ιατρικό εξοπλισμό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και επανδρωμένα ασθενοφόρα, καλύπτοντας έτσι τις διεθνείς προδιαγραφές ασφάλειας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, σύμφωνα με τις οδηγίες της Οργανωτικής Επιτροπής του αγώνα.

Με αφορμή την ανάληψη του κρίσιμου ρόλου του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών στον αγώνα ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Δρ Βασίλης Αποστολόπουλος, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η επιστροφή του Ράλλυ Ακρόπολις, στο καλεντάρι του WRC (Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ), έπειτα από 8 χρόνια, ήταν μία εθνική προσπάθεια στην οποία ο Ομιλος Ιατρικού Αθηνών, ο μοναδικός ελληνικός όμιλος υγείας της χώρας μας, δεν θα μπορούσε παρά να συμμετάσχει ενεργά. Είναι τιμή για εμάς, για τους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού, αλλά και όλους τους συμπολίτες μας να είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της παγκόσμιας διοργάνωσης, η οποία και σηματοδοτεί την δυνατή επιστροφή της χώρας μας στο διεθνές προσκήνιο, μετά την περίοδο της παρατεταμένης κρίσης και έχει σαν στόχο να προβάλει τη χώρα μας διεθνώς».

Ο  Ομιλος Ιατρικού Αθηνών διαθέτει τις πλέον απαιτητικές διεθνείς πιστοποιήσεις τεχνογνωσίας και τη μεγαλύτερη εμπειρία στην κάλυψη κορυφαίων διεθνών αθλητικών, πολιτιστικών, συνεδριακών και λοιπών διοργανώσεων που πραγματοποιούνται στη χώρα μας – όπως για παράδειγμα οι Ολυμπιακοί Αγώνες, διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές, το Delphi Economic Forum, το EU-Arab Summit, συνέδρια του Economist, καθώς και σε Ράλλυ Ακρόπολις προηγούμενων ετών.

Χρονομετρημένη ειδική στην πλατεία Συντάγματος

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ράλλυ Ακρόπολις θα πραγματοποιηθεί μία χρονομετρημένη υπερειδική πέριξ της πλατείας Συντάγματος σήμερα. Οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος θα συνθέσουν τη μήκους 0,98 χλμ. πρώτη ειδική διαδρομή του αγώνα, από όπου στις 18:08 θα ξεκινήσει το πρώτο αγωνιστικό. Ξεκινώντας από τη Λεωφόρο Β. Αμαλίας, τα αγωνιστικά αυτοκίνητα θα περάσουν εμπρός από το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων και, στρίβοντας διαδοχικά αριστερά, θα τερματίσουν επί της οδού Γεωργίου Α΄, έχοντας κυκλώσει την πλατεία Συντάγματος.

To πρόγραμμα της ειδικής στην Αθήνα

Το πρώτο αγωνιστικό αυτοκίνητο θα εκκινήσει στις 17:30 από τη ράμπα της Τελετής Εκκίνησης στην Ακρόπολη. Ακολουθώντας τη διαδρομή των οδών Ροβέρτου Γκάλλι – Προπυλαίων – Καβαλλότι – Μισαραλιώτου – Συγγρού και Λ. Αμαλίας, θα εισέλθουν σε καθεστώς parc fermé (περιφραγμένος χώρος) στη συμβολή των οδών Αμαλίας και Ολγας. Στη διαδρομή μήκους περίπου 380 μ. μεταξύ της εξόδου του parc fermé και της αφετηρίας της Cosmote 5G Athens Stage, θα επιτρέπεται το ζέσταμα των ελαστικών και των μηχανικών μερών των αυτοκινήτων.

Στις 18:00 θα λάβει εκκίνηση το πρώτο αυτοκίνητο στην υπερειδική  και ο τερματισμός του θα πραγματοποιηθεί μετά από 1,5 γύρο εντός της πλατείας Συντάγματος. Τα αγωνιστικά αυτοκίνητα θα παραμείνουν όλη τη νύχτα στη πλατεία Συντάγματος, σε καθεστώς parc fermé.


ELEFTHEROSTYPOS.GR



Frontex: Ετοιμαζόμαστε για μαζική εισροή Αφγανών στην Ευρώπη

 


Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται για μια εισροή Αφγανών αιτούντων άσυλο, είτε οι άνθρωποι φύγουν μαζικά για να γλιτώσουν από τη νέα διακυβέρνηση των Ταλιμπάν είτε όχι, εκτιμά ο επικεφαλής της Frontex, σημειώνοντας ότι εκατομμύρια ζουν ήδη εκτοπισμένοι σε γειτονικές χώρες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters ο γενικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί, είπε ότι η υπηρεσία ετοιμάζεται για ένα πιθανό κύμα, τόσο μέσω των παραδοσιακών οδών, όσο και μέσω νέων, όπως είναι η Λευκορωσία, την οποία οι Βρυξέλλες κατηγορούν ότι στέλνει παράτυπους μετανάστες στα σύνορά της με την ΕΕ.

Η Frontex παρακολουθεί τις εξελίξεις εντός του Αφγανιστάν αλλά και στις κοινότητες των Αφγανών σε γειτονικές χώρες, πρόσθεσε, αναφέροντας το Ιράν, το Πακιστάν, την Τουρκία, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν. «Αναμένουμε ότι, αναλόγως του τι θα συμβεί στο Αφγανιστάν, ασφαλώς άνθρωποι που χρειάζονται διεθνή προστασία μπορεί να προσπαθήσουν να φύγουν από το Αφγανιστάν. Αλλά αυτό που κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί πρώτο είναι ότι οι αφγανικές κοινότητες στο εξωτερικό ίσως προσπαθήσουν να μετακινηθούν στην ΕΕ», είπε.

Η ΕΕ επιδίωξε να μεταρρυθμίσει το μεταναστευτικό σύστημά της μετά την κρίση του 2015-16, όταν έφτασαν στην Ευρώπη πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, οι περισσότεροι διασχίζοντας πεζή τα Βαλκάνια. Σύμφωνα με τον Λεζερί, σήμερα η ΕΕ έχει βελτιώσει το σύστημα επιστροφής των μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες καταγωγής τους.

Για όσο διάστημα δεν είναι ασφαλές να στέλνονται οι Αφγανοί πίσω στην πατρίδα του, μετανάστες από άλλες χώρες ενδέχεται να μπουν στον πειρασμό να εμφανιστούν ως Αφγανοί για να περάσουν στην ΕΕ. Ο Λεζερί διαβεβαίωσε ότι σήμερα οι συνοριοφύλακες είναι καλύτεροι, σε σύγκριση με πριν από έξι χρόνια, στο να προσδιορίζουν από πού προέρχεται ο καθένας.

«Τώρα, δεν μπορούμε να επαναπατρίζουμε Αφγανούς στο Αφγανιστάν. Ασφαλώς δεν μπορούμε. Αλλά μπορούμε να επαναπατρίσουμε εκείνους που υποδύονται τους Αφγανούς χωρίς να είναι», είπε, εξηγώντας ότι οι ειδικοί που είναι τοποθετημένοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ μπορούν να καταλάβουν την εθνικότητα κάποιου ακούγοντας τη διάλεκτο και τον τρόπο που μιλάει.

Το αφγανικό μεταναστευτικό πρόβλημα μπορεί να περιπλέξει τη διαμάχη της ΕΕ με τη Λευκορωσία. Οι Βρυξέλλες κατηγορούν το Μινσκ ότι εισάγει αεροπορικώς μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και τους στέλνει να περάσουν παράνομα τα σύνορα. Ως αποτέλεσμα αυξήθηκαν κατά 1.500% οι παράτυπες αφίξεις στη Λιθουανία. Το Μινσκ αρνείται ότι προωθεί την παράνομη μετανάστευση αλλά λέει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να άρει τις κυρώσεις σε βάρος του αν θέλει να σταματήσει.

«Αυτή που συνέβη με τη Λευκορωσία άνοιξε τα μάτια όλων. Ο τρόπος με τον οποίο προωθούσαν σκόπιμα τους μετανάστες… Τα εγκληματικά δίκτυα θέλουν να βγάλουν χρήματα, αλλά οι κρατικοί οργανισμοί παίζουν με τη γεωπολιτική και αυτό είναι άλλο θέμα», είπε ο Λεζερί.


Πηγή : protothema.gr


Μητέρα στην Γαλλία κρατούσε αιχμάλωτη την κόρη της επί 3 χρόνια ανάμεσα σε περιττώματα



Μια μητέρα και η κόρη της κατηγορούνται ότι κρατούσαν αιχμάλωτη και κακοποιούσαν την 25χρονη κόρη και αδελφή τους, αντίστοιχα, επί τρία χρόνια, κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης και επικαλούμενες «θρησκευτικούς λόγους».

Η υπόθεση ήρθε στο φως στις 24ης Αυγούστου, όταν αστυνομικοί πήγαν στο χωριό Μπιγκνέ, αφού η 25χρονη κατάφερε να το σκάσει. Η νεαρή γυναίκα υποστήριξε ότι η μητέρα και η αδελφή της την κρατούσαν κλειδωμένη και την κακοποιούσαν κατ’ επανάληψη, όταν προσπαθούσε να αντιδράσει ή να φύγει. Συχνά της στερούσαν το φαγητό και ήταν αναγκασμένη να ζει σε άθλιες συνθήκες, στο πλαίσιο αυτής της «θρησκευτικής ιεροτελεστίας» που τηρούσαν κατά γράμμα η μητέρα και η αδελφή της.

Οι ισχυρισμοί της 25χρονης επιβεβαιώθηκαν από την ιατροδικαστική εξέταση, άλλες μαρτυρίες και την αυτοψία στον χώρο. Σύμφωνα με καταθέσεις, η νεαρή γυναίκα «ζούσε μέσα σε περιττώματα, σε ένα δωμάτιο τα παράθυρα του οποίου ήταν κλεισμένα με καρφωμένα, ξύλινα σανίδια, σε ένα αηδιαστικό σπίτι, χωρίς νερό και ηλεκτρικό».

Η μητέρα, 58 ετών, και η μεγαλύτερη κόρη της, 27 ετών, κατηγορούνται για παράνομο εγκλεισμό. Προφυλακίστηκαν, αφού προηγουμένως εξετάστηκαν από ψυχιάτρους.

Στην ανάκριση, η μητέρα αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της 25χρονης, ενώ η μεγαλύτερη κόρη της δεν ήθελε να μιλήσει. Και οι δύο έχουν λευκό ποινικό μητρώο.




Σύλλήψεις για ναρκωτικά στο λιμάνι του Πειραιά

 


Στη σύλληψη ενός 34χρονου και μίας 38χρονης προέβησαν το μεσημέρι της Τρίτης, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών Ουσιών (ΠΟΔΙΝ) του Τμήματος Ασφάλειας και Ανάκρισης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, για παράβαση του νόμου ''περί εξαρτησιογόνων ουσιών''.

Στο πλαίσιο επισταμένων ελέγχων στον λιμένα Πειραιά, σε έλεγχο που διενεργήθηκε, εντός Ε/Γ -Ο/Γ πλοίου πριν τον απόπλου του, στην 38χρονη που συνταξίδευε με τον 34χρονο , παρέδωσε οικειοθελώς μία συσκευασία συνολικού μικτού βάρους 23,6 γραμμαρίων, που περιείχε συσκευασία με ηρωίνη σε μορφή "βράχου" μικτού βάρους 12,23 γραμμαρίων και συσκευασία 28 δόσεις - φιξάκια με ηρωίνη μικτού βάρους 10,30 γραμμαρίων.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά που διενεργεί προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκαν τα ανευρεθέντα ναρκωτικά τα οποία θα αποσταλούν στο Γενικό Χημείο του Κράτους.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή: https://www.skai.gr/news/greece/syllipseis-gia-narkotika-sto-limani-tou-peiraia

Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook | @skaigr on Instagram



Τρομοκρατικές επιθέσεις 2015 στο Παρίσι: «Μας έχουν σαν σκυλιά», ούρλιαζε ο δράστης Αμπντεσλάμ

 


Εξι χρόνια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, στο θέατρο Μπατακλάν και όχι μόνο, ξεκίνησε η δίκη των κατηγορουμένων.

Η ιστορική δίκη αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον εννέα μήνες, σε μια άνευ προηγουμένου ποινική ακρόαση στη Γαλλία, όπου οι ενάγοντες ανέρχονται σε περισσότερους από 1.800 και οι δικηγόροι είναι τουλάχιστον 300.

Κατά την έναρξη της ιστορικής αυτής δίκης, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ πήρε τη θέση του ανάμεσα στους κατηγορουμένους. Μια πλούσια γενειάδα προεξείχε πίσω από τη μάσκα, μοιάζοντας να τον κυκλώνει, ενώ τα μαλλιά του είχαν μέτριο μήκος. Ο μόνος επιζών τρομοκράτης των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου βρισκόταν περικυκλωμένος από αστυνομικούς και συνομιλούσε με τους δικηγόρους του.

Οταν κλήθηκε να δηλώσει την ταυτότητά του, ο Αμπντεσλάμ μίλησε για την πίστη του. «Πρώτα απ' όλα, θα ήθελα να καταθέσω ότι δεν υπάρχει άλλος Θεός εκτός από τον Αλλάχ και ότι ο Μωάμεθ είναι ο υπηρέτης του και ο αγγελιοφόρος του. «Θα το δούμε αργότερα», απάντησε ο πρόεδρος, Jean-Louis Peries, ο οποίος στη συνέχεια τον ρώτησε το επάγγελμά του...

Όρθιος στο κουτί, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, που κατέβασε τη μαύρη μάσκα για να μιλήσει, έσκυψε προς το μικρόφωνο. «Εγκατέλειψα κάθε επάγγελμα για να γίνω μαχητής του Ισλαμικού Κράτους», απάντησε ήρεμα, ενώ στη συνέχεια αρνήθηκε να δώσει τα ονόματα των γονιών του: «Το όνομα του πατέρα μου και της μητέρας μου δεν έχουν καμία σχέση με αυτήν την ιστορία», απάντησε.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ είναι ο μόνος από τους δεκατέσσερις κατηγορούμενους που είχαν αυτή τη στάση. Οι άλλοι 13 απάντησαν με ηρεμία στις ερωτήσεις του προέδρου.

Καθώς η διαδικασία συνεχιζόταν, κάποια στιγμή ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ άρχισε να ουρλιάζει για τις συνθήκες κράτησης. Ενώ ο δικηγόρος του, Farid Kharkhach, κατήγγειλε τις συνθήκες κράτησης του πελάτη του, ο Αμπντεσλάμ αποφάσισε να παρέμβει. Σηκώθηκε και, αφού έβγαλε τη μάσκα του, άρχισε να φωνάζει: «Πρέπει να μας αντιμετωπίζουν σαν ανθρώπους, δεν είμαστε σκυλιά».

Ο πρόεδρος του ειδικού ορκωτού δικαστηρίου προσπαθούσε να τον σταματήσει, ωστόσο ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ συνέχισε: «Εδώ είναι πολύ όμορφα, υπάρχουν επίπεδες οθόνες, κλιματισμός, αλλά εκεί μας κακομεταχειρίζονται, είμαστε σαν τα σκυλιά».

Δημοσιογράφος του BFM TV άκουσε τότε ένα θύμα της επίθεσης, στο πίσω μέρος του δικαστηρίου, να απαντά στον τρομοκράτη: «Και εμείς είχαμε 130 νεκρούς».


Πηγή: Le Monde & BFM TV

iefimerida.gr



Δημοφιλέστερος πολιτικός ο Μητσοτάκης - Δέν τραβάει ο Τσίπρας

 



Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός παραμένει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καταγράφοντας μικρή μείωση της δημοφιλίας του, με το 44% να δηλώνει πως «σίγουρα ή μάλλον συμπαθεί» τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Prorata.



Ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος με ποσοστό 34%, δεν φαίνεται να αντλεί οφέλη από τη φθορά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με ποσοστό 32%, η Φώφη Γεννηματά με ποσοστό 26%, ο Γιάννης Βαρουφάκης με ποσοστό 23%, ενώ τελευταίος σε συμπάθεια μεταξύ των πολιτικών αρχηγών καταγράφεται ο Κυριάκος Βελόπουλος, με ποσοστό 11%.



Μεταξύ των προσώπων της κυβέρνησης, ως τα δημοφιλέστερα στο ευρύ κοινό – ανεξαρτήτως εκλογικής προτίμησης – καταγράφονται ο Νίκος Δένδιας με 69%, ο οποίος συνεχίζει την ανοδική πορεία στις θετικές εντυπώσεις, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, ο Κυριάκος Πιερρακάκης με 60%, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με 47%, ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Βασίλης Κικίλιας με 39% έκαστος.



Σχετικά με τον ανασχηματισμό, η πλειοψηφία, σε ποσοστό 45%, δηλώνει ότι ούτε θα βελτιώσει, ούτε θα χειροτερέψει τη λειτουργία της κυβέρνησης, το 38% πιστεύει ότι θα χειροτερέψει τη λειτουργία της και μόλις το 14% ότι θα τη βελτιώσει.



Παραιτήθηκε ο ανεμβολίαστος διοικητής του ΝΙΜΤΣ


 

Το νοσοκομείο του ΝΙΜΤΣ τελεί υπό προσωρινή διοίκηση διότι έγινε δεκτή η παραίτηση του διοικητή του, υποστράτηγου στον βαθμό, ο οποίος αν και κατέχει αυτή τη θέση ήταν ανεμβολίαστος, θέμα που είχε καταγγείλει η ΠΟΕΔΗΝ και είχε προκαλέσει μεγάλη ενόχληση στο υπουργείο Άμυνας 

Σύμφωνα με πληροφορίες είχε ενημερώσει την ηγεσία πριν από δέκα ημέρες πως δεν προτίθεται να εμβολιαστεί και του ζητήθηκε η παραίτηση του. 

Την υπέβαλε και έχει αποχωρήσει από την θέση του.

Την ίδια στιγμή στο ΝΙΜΤΣ, υπάρχουν και κυκλοφορούν 300 ανεμβολίαστοι αξιωματικοί και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που υπηρετούν σε στρατιωτικά νοσοκομεία και συνεχίζουν να εργάζονται καθώς δεν έχει φτάσει σε όλους το έγγραφο για την αναστολή εργασίας.