Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Δικαστίνα εν ενεργεία καταγγέλλει βιασμό από πρώην πρόεδρο Εφετών

 


Κάτω από το αδιάφορο βλέμμα των αρμοδίων προσώπων της Πολιτείας συνεχίζονται σε βάρος πρώην πρόεδρου Εφετών των Διοικητικών Δικαστηρίων και βασικού στελέχους σήμερα της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), οι καταγγελίες γυναικών, οι οποίες ξεπέρασαν πλέον το στάδιο των σεξουαλικών παρενοχλήσεων κ.λπ. και προχώρησαν σε πράξη βιασμού δικαστίνας των Διοικητικών Δικαστηρίων.

Εν ενεργεία Πρωτοδίκης των Διοικητικών Δικαστηρίων, με μακροσκελή επιστολή της, καταγγέλλει ότι από το επίμαχο βασικό στέλεχος της ΑΕΠΠ βιάστηκε και μάλιστα κατά την προσπάθεια του βιασμού, νεύριασε για την αντίσταση που προέβαλε η δικαστής, καθώς είχε «λάβει χάπι σεξουαλικής διέγερσης» και έληγε ο χρόνος ισχύος του.

Η Πρωτοδίκης υπογραμμίζει ότι από το βασικό στέλεχος της ΑΕΠΠ απειλείται η ζωή της, ενώ η περιγραφή της μεθόδου που ακολούθησε ο πρώην πρόεδρος Εφετών και οι τραγικές στιγμές που έζησε κατά τη διάρκεια του βιασμού της, ξεπερνούν κάθε όριο σεξουαλικής διαστροφής, αλλά και ανοχής των αρμοδίων πολιτικών προσώπων τα οποία εξακολουθούν να τον διατηρούν στη θέση που τοποθετήθηκε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

Η Πρωτοδίκης επικαλείται αποδεικνυόμενες, όπως αναφέρει, συνομιλίες μαζί του, που κάνει λόγο για την πολιτική προστασία την οποία έχει από πρόσωπα δύο κομμάτων και για το λόγο αυτό παραμένει ανενόχλητα στη θέση του στην ΑΕΠΠ.

Παράλληλα, η καταγγέλλουσα αποδίδει στον επίμαχο πρώην πρόεδρο Εφετών απόπειρες δωροδοκίας, εκβιάσεις, παρεμβάσεις στο δικαστικό έργο της, ενώ επισημαίνει την μεγάλη περιουσία που απέκτησε και τις καταθέσεις που έχει σε Τράπεζες του εξωτερικού.

Οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις ξεκίνησαν όταν ακόμα η Πρωτοδίκης Δ.Δ. ήταν στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (Θεσσαλονίκη) και εκείνος ήταν αρχικά μέλος της εξεταστικής επιτροπής του εισαγωγικού διαγωνισμού και στη συνέχεια είχε εκπαιδευτική δραστηριότητα, ενώ μετά την τοποθέτησή του στην ΑΕΠΠ, όπως αναφέρει η καταγγέλλουσα, ξεκίνησε έκνομη δραστηριότητα με εργοληπτικές επιχειρήσεις, δικηγορικές εταιρείες, κ.λπ., χρησιμοποιώντας τις διασυνδέσεις του με πολιτικά πρόσωπα και δικαστές.

Δεν παρέλειψε φυσικά ο πρώην πρόεδρος Εφετών να ζητάει από την Πρωτοδίκη να του στείλει φωτογραφίες με εσώρουχα σε άσεμνες στάσεις, ενώ είχε εκμυστηρευτεί ότι διατηρεί αρχείο με πορνογραφικό υλικό, «προφανώς υπονοώντας ότι ενδέχεται να το χρησιμοποιήσει αν η εκάστοτε γυναίκα δεν είναι βολική μαζί του».

Ακόμη, αμέσως μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική το βασικό στέλεχος της ΑΕΠΠ ζήτησε τηλεφωνικά από την Πρωτοδίκη να του στείλει πορνογραφικό υλικό και φωτογραφίες, κάτι το οποίο αποτέλεσε και την αφορμή για να προβεί στις σε βάρος του καταγγελίες.

Στο τηλεφώνημα αυτό διαπληκτίστηκαν και η Πρωτοδίκης του έθεσε το ερώτημα πώς μπορεί να συνεχίζει να την παρενοχλεί, ενώ υπάρχουν πρόσφατες καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Στο ερώτημα αυτό, έλαβε την εξής απάντηση, στην οποία εμπλέκει και πολιτικά πρόσωπα, όπως υπογραμμίζει η καταγγέλλουσα:

«Μου απάντησε θρασύτατα, ότι δεν φοβάται τίποτα και δεν τον πειράζει κανείς. Συγκεκριμένα έχει λάβει εγγυήσεις ισχυρής πολιτικής κάλυψης και συνιστά η παραμονή στη θέση του, αντικείμενο συμφωνίας συγκεκριμένων υψηλόβαθμών κυβερνητικών στελεχών με το γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Στην συνέχεια αναφέρει η εν ενεργεία δικαστική λειτουργός, ότι εκείνος είπε «με υπερηφάνεια» ότι οι πρόσφατες σε βάρος του καταγγελίες όχι μόνο δεν του δημιούργησαν πρόβλημα, αλλά αντίθετα «δεν του χαλάνε χατίρι πλέον» και μάλιστα έγιναν δεκτές επιθυμίες του για «προνομιακές μεταθέσεις δικαστικών του κύκλου του» και παράλληλα πέτυχε το διορισμό ορισμένων γυναικών στην ΑΕΠΠ, με τις οποίες «φημολογείται και καταγγέλθηκε ότι διατηρούν ερωτικές σχέσεις…..».

Ακόμα, αναφέρει η Πρωτοδίκης, ότι υπάρχει αποδεικτικό υλικό για τις πράξεις του βασικού στελέχους της ΑΕΠΠ, στα οποία εμπλέκονται ονόματα δικαστών, καθηγητή Πανεπιστημίου και δικηγορικών γραφείων (τα οποία «συμμετείχαν μαζί του σε κύκλωμα χρηματισμού»). Μάλιστα, η εν ενεργεία Πρωτοδίκης κάνει λόγο «για συγκρότηση και άσκηση διευθυντικών ενεργειών σε εγκληματική οργάνωση» από την πλευρά του στελέχους της ΑΕΠΠ.

Η ημέρα του βιασμού

Τουλάχιστον ανατριχιαστική είναι η περιγραφή που κάνει η καταγγέλλουσα την ημέρα που δέχθηκε τον βιασμό από το βασικό στέλεχος της ΑΕΠΠ, όταν ήταν ακόμη στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (αδίκημα δεν έχει παραγραφεί, όπως διευκρινίζει), αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Συναντήθηκα μαζί του για γεύμα μια φορά μεσημέρι και αναγκάστηκα μια ακόμη φορά να δεχθώ πρόσκλησή του σε δείπνο, στην Εκάλη και συγκεκριμένα κοντά στα σπίτια και των δυο μας. Σε όλη τη διάρκεια του δείπνου ήταν πολύ αποθρασυμένος, επέμενε να μου βάζει να πίνω συνέχεια, με κοιτούσε σαν σεξουαλικό αρπακτικό, κάνοντάς με να νιώθω άσχημα και στο τέλος ήρθε μόνος του και έκατσε κολλητά δίπλα μου.

Μετά από λίγο παρακάλεσα να φύγουμε και βγαίνοντας μου ζήτησε να τον συνοδεύσω σε ένα ξενοδοχείο δίπλα. Τον ρώτησα γιατί μένει σε ξενοδοχείο αφού το σπίτι του είναι πολύ κοντά και μου απάντησε, ψευδώς, ότι πηγαίνει που και που να ηρεμεί γιατί έχει εντάσεις σπίτι του με την κόρη του και τη γυναίκα του.

Όταν φτάσαμε στο ξενοδοχείο, που ήταν τελικά ξενοδοχείο ημιδιαμονής, προσπάθησα να φύγω, αλλά με ψυχραιμία επέμενε ότι επέλεξε το ξενοδοχείο γιατί ήταν κοντά, ότι δεν πρέπει να φοβάμαι, ότι θέλει μόνο για λίγα λεπτά παρέα και θέλει μόνο να κουβεντιάσει για τα οικογενειακά του προβλήματα, γιατί ένιωθε άσχημα να τα πει αλλού και αν αισθανόμουν άβολα θα φεύγαμε αμέσως.

Μπήκα με δισταγμό στο δωμάτιό του και χωρίς να αφήσει δευτερόλεπτο, αντίθετα σε ό,τι μου είχε υποσχεθεί, μου επιτέθηκε σεξουαλικά. Τον παρακαλούσα συνεχώς να σταματήσει και του κατέβαζα τα χέρια, ενώ με έγδυνε και έφραζε με το σώμα του τον δρόμο για την πόρτα. Ζήτησα να πάω στο μπάνιο, για να γλιτώσω προσωρινά και δεν με άφηνε. Άρχισα να τον απωθώ και να κλαίω και του είπα ότι δεν θέλω.

Αυτός όμως με κάθισε στο κρεβάτι με το ζόρι πιάνοντάς με από τους ώμους και λέγοντάς μου να ηρεμήσω και ότι θα είναι ωραία, ξεκούμπωσε το παντελόνι του και με πίεζε με τα χέρια του σε ασελγή πράξη. Του είπα ότι είναι παράλογο και ότι είναι παντρεμένος με κόρη στην ηλικία μου και μου είπε γελώντας ότι είναι δικός του λογαριασμός και ότι η σύζυγος και η κόρη του δεν έχουν πρόβλημα και είναι οικονομικά εξαρτημένες από αυτόν.

Θύμωσε μάλιστα κάποια στιγμή, γιατί τον καθυστερούσα και τον νευρίαζε η «γκρίνια» μου, όπως χαρακτήρισε τις αρνήσεις και τα παρακάλια μου, ενώ είχε λάβει χάπι σεξουαλικής διέγερσης, όπως μου είπε. Σιχαινόμουν πια και τον ίδιο και τον εαυτό μου, αλλά δεν σταμάτησε εκεί όπως ήλπιζα.

Με ξανασταμάτησε από το να σηκωθώ, με ώθησε ανάσκελα και με πίεσε με το βάρος του ξαπλώνοντας πάνω μου. Όταν προσπάθησε να διεισδύσει, τον παρακάλεσα ξανά να συνέλθει και να μην το κάνει αυτό. Επανέλαβα ότι δεν θέλω και αυτός σαν τρελαμένος μου κράτησε τα χέρια λέγοντας μόνο να μην κάνω τη δύσκολη και επαναλαμβάνοντας με αλλοιωμένη φωνή «λίγο, άσε με λίγο». Δεν είχε καμία επαφή ούτε πρόθεση να σταματήσει και είχα πνιγεί από φόβο και ντροπή χωρίς να ξέρω τι πρέπει να κάνω.

Δεν θυμάμαι καν πόσο κράτησε. Αλλά όταν ολοκλήρωσε και έφυγε από πάνω μου, συνειδητοποίησα ότι είχα βιαστεί. Είχα μείνει άφωνη και μάζεψα αμέσως τα ρούχα μου να φύγω σπαράζοντας. Ήθελα να ανοίξει η γη να με καταπιεί. Το κτήνος με πλήρη αδιαφορία μου είπε ότι και οι δύο το θέλαμε, ότι ήταν κοινό μυστικό μας και θα φρόντιζε να μην το πει σε κανέναν, δημιουργώντας μου χειριστικά ενοχές και αίσθημα δικής μου ευθύνης για το περιστατικό. Ούτε θυμάμαι πως βρέθηκαν σπίτι μου».

Και μετά το περιστατικό αυτό, όπως αναφέρει η Πρωτοδίκης, εκείνος συνέχισε τις πιέσεις και τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις.


Παναγιώτης Τσιμπούκης

Πηγή



Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί μέλη συμμορίας, ανηλίκων, για κλοπές από οικίες και αυτοκίνητα

 


Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος έξι αλλοδαπών, κυρίως ανηλίκων, για συμμετοχή σε συμμορία που διέπραττε κλοπές από οικίες και αυτοκίνητα.

Συνελήφθησαν, απογευματινές ώρες της 25-8-2021 στην Κυψέλη, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης αστυνομικών της ανωτέρω Υπηρεσίας, δύο από τα μέλη της ανωτέρω συμμορίας, ενώ οι έτεροι κατηγορούμενοι αναζητούνται.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η συμμορία δραστηριοποιείτο στις περιοχές της Καλλιθέας και της Ακρόπολης και διέπραττε συστηματικά κλοπές από οικίες και αυτοκίνητα.

Οι δράστες αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, τα οποία μοίραζαν μεταξύ τους, καθώς και τιμαλφή και ηλεκτρονικές συσκευές που διέθεταν-μεταπωλούσαν άμεσα, αποκομίζοντας παράνομα οικονομικά οφέλη.

Από την προανακριτική έρευνα, εξιχνιάστηκαν δέκα περιπτώσεις κλοπών.

Επιπρόσθετα, οι κατηγορούμενοι έχουν κατηγορηθεί κατ’ επανάληψη για διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Ξεκινούν εμβολιασμοί έξω από εκκλησίες και πλατείες

 


Ξεκινά πιλοτικά, όπως είχε προαναγγείλει και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, οι εμβολιασμοί έξω από εκκλησίες.

Συγκεκριμένα κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ θα πραγματοποιούν πιλοτικά εμβολιασμούς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη έξω από ιερούς ναούς και σε πλατείες.

Εμβολιασμοί και από ιδιώτες γιατρούς

Εντωμεταξύ, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί από ιδιώτες γιατρούς.

Όπως εξήγησε τις προηγούμενες ημέρες ο γγ του υπ. Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, τις επόμενες μέρες ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού στους ασθενείς τους αλλά και να προμηθευτούν εμβόλια ώστε να προχωρούν σε εμβολιασμούς στα ιατρεία τους ή κατ’ οίκον, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα συμμετέχουν 1.000 γιατροί.

Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα και ο υφυπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς λέγοντας ότι από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί από ιδιώτες γιατρούς είτε στα ιατρεία τους είτε στα σπίτια των πολιτών. Σημείωσε δε ότι έχουν ήδη γίνει 5.000 εμβολιασμοί.

Σχετικά με την επάρκεια των εμβολίων, ο υφυπουργός τόνισε ότι είναι διαθέσιμα όσα χρειάζονται για να εμβολιαστεί οποιοσδήποτε αν όχι αυθημερόν, την επόμενη ημέρα.

Κλείστηκαν 220.000 νέα ραντεβού

Ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ακόμη ότι 220.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, εκ των οποίων οι 8.150 υγειονομικοί. Ο Γιώργος Γεωργαντάς εκτίμησε ότι μέσα στις λίγες επόμενες ημέρες ο αριθμός των υγειονομικών που δεν θα εμβολιαστεί θα είναι πολύ μικρός.

Σήμερα ο αριθμός των εμβολιασμένων πολιτών τουλάχιστον με την πρώτη δόση θα σπάσει το φράγμα των 6 εκατομμυρίων ενώ 5,7 εκατ. πολίτες έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού. «Δυστυχώς το ποσοστό αυτό εμβολιασθέντων, ενώ μπορεί να φαινόταν από την αρχή της υγειονομικής κρίσης ότι αρκεί, πλέον πρέπει να αυξηθεί γιατί η μετάλλαξη δέλτα όπως ξέρουμε είναι πάρα πολύ επιθετική», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς


ΤΟ ΒΗΜΑ



34χρονη με κορονοϊό έπεσε από τον 1ο όροφο του νοσοκομείου στο Ρίο


 

Μια 34χρονη προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή της πέφτοντας από τον 1ο όροφο της κλινικής covid στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, όπου νοσηλευόταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr, μία γυναίκα 34 ετών γύρω στις 5 παρά τα ξημερώματα του Σαββάτου, η γυναίκα βρισκόταν στο θάλαμο μαζί με άλλες δύο γυναίκες ασθενείς, οι οποίες μόλις αντιλήφθηκαν τι συνέβη, ειδοποίησαν αμέσως την νοσηλεύτρια της βάρδιας.

Η 34χρονη, με καταγωγή από το Αίγιο, είχε διαγνωσθεί με κορονοϊό, και νοσηλευόταν τις τελευταίες 15 ημέρες στο νοσοκομείο του Ρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από την πτώση, προκλήθηκαν κατάγματα στο αριστερό της πόδι και θα υποβληθεί σε χειρουργείο τις επόμενες ώρες.

Η 34χρονη σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν άφησε κάποιο σημείωμα ωστόσο ήταν φορτισμένη ψυχολογικά. 

Οι λόγοι που την οδήγησαν σε αυτή τη πράξη, δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί και το περιστατικό ερευνάται από την Αστυνομία.



Το πρώτο ελληνικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος


 

Το πρώτο ελληνικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος προωθεί η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και τα Πανεπιστήμια Αριστοτέλειο, Δημοκρίτειο και Θεσσαλίας.

Την Παρασκευή υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της διοίκησης της ΕΑΒ και των πρυτανικών αρχών των τριών ΑΕΙ. Η υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο φέρει την ονομασία «Αρχύτας» –από τον αρχαίο Ελληνα φιλόσοφο, πολιτικό, στρατηγό, μαθηματικό και μηχανικό που επινόησε την πρώτη αυτόνομη πτητική μηχανή–, ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου και έχει στόχο την έρευνα και ανάπτυξη και, εν συνεχεία, τη βιομηχανική παραγωγή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Το υπουργείο Οικονομικών, ως κύριος μέτοχος της ΕΑΒ, χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους εμπλεκόμενους φορείς, στην ελληνική οικονομία και συνολικά τη χώρα, καθώς πλέον θα την εντάξει ως παραγωγό σε συστήματα υψηλής τεχνολογίας.

«Είναι αλήθεια ότι στη χώρα μας διαπιστώνεται, παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών, διαχρονική υστέρηση στην ανάπτυξη δημιουργικών συνεργασιών μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων και φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με πολλαπλές συνέπειες στα πανεπιστήμια, στους φορείς, στην οικονομία και συνολικά τη χώρα. Διαπιστώνεται διαχρονικό χάσμα μεταξύ έρευνας και καινοτομίας συγκριτικά με τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με την πρωτοβουλία που από κοινού αναπτύσσουμε δίνουμε ένα νέο καλό παράδειγμα. Σας καλώ όλες και όλους, παλαιούς και νέους εμπλεκομένους –συνεργάτες ουσιαστικά– να εντείνετε τις προσπάθειες, με αίσθημα εθνικής ευθύνης. Να ολοκληρώσετε το έργο με την καλύτερη ποιότητα του προϊόντος, με απόλυτη διαφάνεια, στον συντομότερο δυνατό  χρόνο και με το μικρότερο δυνατό κόστος. Να οδηγήσετε στην εδραίωση της χώρας, της ΕΑΒ και των ελληνικών πανεπιστημίων, ως δρώντες στη διεθνή σκηνή, που και θέλουν και μπορούν να δρουν ανταγωνιστικά ως παραγωγοί τεχνολογικά σύγχρονων συστημάτων για πολλαπλές χρήσεις», είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ Δημήτρης Παπακώστας σημείωσε πως «τα πανεπιστήμια θα μας βοηθήσουν ώστε να αναπτύξουμε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) και θα υπάρξει και συνέχεια. Τα πανεπιστήμια έχουν τις ικανότητες, το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί κάλλιστα να συνεισφέρει και σε άλλα έργα. Και εμείς, ως ΕΑΒ, στοχεύουμε στην πολύ στενή συνεργασία μαζί τους, αξιοποιώντας και το εκπαιδευτικό κέντρο μας, όχι μόνο για να υλοποιηθούν ερευνητικά προγράμματα, αλλά και για να βοηθήσουμε νέους, που θα μπορέσουν μέσω της εταιρείας να εκπονήσουν διπλωματικές εργασίες, διδακτορικές διατριβές κ.λπ.».


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



6,03 εκατομμύρια δολάρια η τιμή του περίστροφου Colt που σκότωσε τον Μπίλι δε Κίντ


Το περίστροφο με το οποίο ο σερίφης Πατ Γκάρετ σκότωσε τον Αμερικανό θρυλικό πιστολέρο της Άγριας Δύσης, Μπίλι δε Κιντ πωλήθηκε έναντι σχεδόν 6 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια δημοπρασία που έγινε χθες στο Λος Άντζελες, μια τιμή υπερδιπλάσια από την εκτίμηση προπώλησης.

Οι δημοπράτες του οίκου Bonhams ανέφεραν ότι το περίστροφο Colt το οποίο ο σερίφης Πατ Γκάρετ χρησιμοποίησε για να σκοτώσει τον διαβόητο παράνομο του Φαρ Ουέστ το 1881 αγοράστηκε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας από ένα άτομο που θέλει να παραμείνει ανώνυμο.



Ο Bonhams, που περιέγραψε το όπλο ως «τον πιο εμβληματικό θησαυρό της πρώιμης ιστορίας της Δύσης», τόνισε ότι η τιμή των 6,03 εκατομμυρίων δολαρίων αποτελεί ένα παγκόσμιο ρεκόρ για ένα οποιοδήποτε πυροβόλο όπλο. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι η τιμή πώλησης του θα κυμαινόταν μεταξύ 2 και 3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Μπίλι δε Κιντ ήταν καταζητούμενος στην Αριζόνα και το Νέο Μεξικό, έχοντας σκοτώσει οκτώ άνδρες. 



Μετά από πολύμηνη καταδίωξη, ο Γκάρετ τον βρήκε σε ένα ράντσο στο Φορτ Σάμερ του Νέου Μεξικού τον πυροβόλησε και τον σκότωσε στις 14 Ιουλίου 1881. 

Ο Μπίλι δε Κιντ ήταν 21 ετών.





Δύο παπάδες βίαζαν 19χρονο στα Χανιά

 



Αρχικά, έγινε γνωστό πως στην υπόθεση εμπλέκονταν ο πατέρας του και ένας φίλος του, ωστόσο στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως εμπλέκονταν και άλλα άτομα: δύο παππάδες, εκ των οποίων ο ένας συγγενής του 19χρονου, και μία γυναίκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος για παράνομη παρακράτηση του 19χρονου την ημέρα που είχε εξαφανιστεί, κακοποίηση και βιαιοπραγία εις βάρος του.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την ημέρα όπου εκδικαζόταν η υπόθεση ανάθεσης της κηδεμονίας του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων, εκείνος ήταν κλειδωμένος σε αποθήκη ενός εκ των κατηγορουμένων!



Κτήνος στην Κρήτη δολοφόνησε σκύλο πυροβολώντας τον


 

Απίστευτη κτηνωδία στην Κρήτη και συγκεκριμένα σε χωριό του Δήμου Πλατανιά.

Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η προστασία των ζώων», στο Facebook,  το άτυχο σκυλάκι δολοφονήθηκε εξ επαφής έξω από το σπίτι του και άφησε την τελευταία του πνοή.

«Ο Ρόκκο ήταν πολύ αγαπητός στη γειτονιά του, δεν πείραξε ποτέ κανέναν και όμως κάποιος αποφάσισε να του αφαιρέσει τη ζωή» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή του Πλακαλώνα, όταν άγνωστοι πυροβόλησαν εξ’ επαφής τον 9χρονο «Ρόκκο» ενώ βρισκόταν έξω από το σπίτι του.

Οι ιδιοκτήτες του σκύλου έκαναν καταγγελία στις Αρχές και το σκυλάκι μεταφέρθηκε σε κτηνίατρο ώστε να του γίνει νεκροψία. Ο σύλλογος καλεί όλους όσοι έχουν πληροφορίες για το περιστατικό να επικοινωνήσουν.


app-facebook
Η προστασία των ζώων,Χανιά/Chania animal protection
13 ώρες πριν

📍📍Πλακαλώνας Δήμου Πλατανιά 2021!(scroll for english)
🔴🔴Τον πυροβόλησαν εξ'επαφής έξω από το σπίτι του‼️
📍📍Ο Ρόκκο,9 ετών,5-6 κιλά βρήκε φρικτό θάνατο από χέρι ανθρώπου.
Ο Ρόκκο ήταν πολύ αγαπητός στη γειτονιά του,δεν πειραξε ποτέ κανέναν και όμως κάποιος αποφάσισε να του αφαιρέσει τη ζωή.
Έγινε καταγγελία κατ' αγνώστου από τους κηδεμόνες και το άψυχο κορμάκι του μεταφέρθηκε στην κτηνιατρική για νεκροψία όπου βρέθηκε η σφαίρα!...

Δείτε περισσότερα


Συνελήφθη αστυνομικός που έκλεψε 600 ευρώ από αλλοδαπούς κρατούμενους


 

Για υπεξαίρεση και παράβαση καθήκοντος συνελήφθη χθες το βράδυ 40χρονος αστυνομικός από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ο αστυνομικός που υπηρετεί στο προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης αλλοδαπών Κορίνθου, αφαίρεσε ποσό 600 ευρώ από χρηματοκιβώτιο που φυλάσσονταν χρήματα και τιμαλφή και το οποίο ανήκε σε δύο κρατούμενους.

Την δράση του αστυνομικού αντελήφθη συνάδελφος του, όπου και το ανέφερε στους ανωτέρους της.

Ο συλληφθείς αστυνομικός οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.



Ταλιμπάν: Καταδικάζουν την επίθεση των ΗΠΑ - Ανακοινώνουν σύνθεση της νέας κυβέρνησης


Οι Ταλιμπάν καταδίκασαν σήμερα την επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον μελών του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, με έναν εκπρόσωπο τους να δηλώνει ότι επρόκειτο για «σαφή επίθεση στο αφγανικό έδαφος».

«Οι Αμερικανοί θα έπρεπε να μας έχουν ενημερώσει προτού να προχωρήσουν στο αεροπορικό πλήγμα, ήταν μια ξεκάθαρη επίθεση στο αφγανικό έδαφος, είπε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ «δύο γυναίκες και ένα παιδί τραυματίστηκαν».

Νωρίτερα, το Πεντάγωνο διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων.

Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ είπε επίσης ότι οι Ταλιμπάν αναμένουν ότι θα αναλάβουν τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ πολύ σύντομα, μόλις αποχωρήσουν οι Αμερικανοί στρατιώτες. «Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αποφασίσουμε αν θα χρειαστούμε τη βοήθεια της Τουρκίας ή του Κατάρ για να λειτουργήσουμε του αεροδρόμιο. Έχουμε αρκετό προσωπικό ασφαλείας και τεχνικούς για να το λειτουργήσουμε», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης των Ταλιμπάν, σημειώνοντας ότι «είναι δύσκολο» να προβλέψει αν θα συμμετάσχουν γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο. «Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους ανώτατους ηγέτες», είπε χαρακτηριστικά.

Οι Ταλιμπάν εχουν ήδη διορίσει νέους κυβερνήτες και αρχηγούς της αστυνομίας στις 33 από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν.

Ο Μουτζαχίντ επανέλαβε επίσης ότι οι Ταλιμπάν θέλουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες να διατηρήσουν τους διπλωματικούς δεσμούς τους με το Αφγανιστάν.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr



Στα χέρια της αστυνομίας η συμμορία με τα στρινγκ στην Μύκονο

 


Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται η συμμορία των στρινγκ, που ξάφριζε τουρίστες στη Μύκονο.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν δύο όμορφες Ιταλίδες και δύο άντρες, που ξεγελούσαν τους τουρίστες, κλέβοντας από πιστωτικές κάρτες και χρυσαφικά, μέχρι πανάκριβα ρολόγια.

Οι Ιταλίδες προσέγγιζαν άνδρες και αφού αποκτούσαν οικειότητα μαζί τους, με ταχυδακτυλουργικές κινήσεις έκλεβαν από αυτούς αντικείμενα αξίας.

Σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό και εξάρθρωση της σπείρας έπαιξε μία λάθος κίνηση από την πλευρά τους. 

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, οι δύο Ιταλίδες, που κυκλοφορούσαν ημίγυμνες μέσα στο beach bar SantAnna, προσπάθησαν  το Σάββατο να κλέψουν δύο νεαρούς ομοεθνείς τους, τους οποίους και προσέγγισαν με... ερωτική διάθεση. Για κακή τους τύχη, οι δύο αυτοί νεαροί ήταν Ιταλοί αστυνομικοί και βρίσκονταν στη Μύκονο για ολιγοήμερες διακοπές.

Την ίδια ώρα, μια άλλη Αμερικανίδα τουρίστρια, που μόλις είχε «χάσει» το πανάκριβο κινητό της, κατάφερε να το εντοπίσει μέσω της εφαρμογής GPS, που είχε εγκατεστημένη στο κινητό της.

Τόσο οι δυο Ιταλοί, όσο και η Αμερικανίδα τουρίστρια, ενημέρωσαν το προσωπικό του SantAnna για το τι τους είχε συμβεί και με τη βοήθεια της εφαρμογής GPS, τα μέλη της σπείρας, δύο γυναίκες και δύο άντρες, εντοπίστηκαν να περιφέρονται μέσα στο μπιτς μπαρ, αναζητώντας τα νέα υποψήφια θύματά τους.

Οι υπάλληλοι του μπιτς μπαρ περικύκλωσαν και εγκλώβισαν τα τέσσερα άτομα, ειδοποιώντας ταυτόχρονα την Αστυνομία. Άνδρες της Υποδιεύθυνσης Μυκόνου με πολιτικά έσπευσαν αμέσως στο κατάστημα και συνέλαβαν επί τόπου τα μέλη της σπείρας.

Κατά τη σύλληψη τους, στην κατοχή των μελών της συμμορίας εντοπίστηκαν πέντε τσάντες, οι οποίες ανήκαν σε τουρίστες.




Fake news στο ίντερνετ ωθούν μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα



Ύποπτα fake news, που μπορεί να μην προέρχονται μόνο απο την Τουρκία, αλλά και από επικίνδυνες ΜΚΟ, ακόμα και απο ορισμένους επικίνδυνους στην Ελληνική πλευρά, έφεραν εκατοντάδες μετανάστες κυρίως Αφγανούς στα σύνορα του Έβρου.

Εκατοντάδες Αφγανοί μετακινήθηκαν από χτες μέχρι σήμερα από την Κωνσταντινούπολη προς την Αδριανούπολη, στα σύνορα με την Ελλάδα κοντά στις Καστανιές ανέφερε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Αυτό συνέβη διότι κυκλοφορούν fake news, στα κοινωνικά δίκτυα μηνύματα που αναφέρουν ότι η Ελλάδα από τις 28 – 31 Αυγούστου θα ανοίξει εκτάκτως τα σύνορα για τους Αφγανούς. Έτσι κάποιοι πίστεψαν αυτές τις φήμες και πήραν τα λεωφορεία ή αυτοκίνητα και πήγαν στην περιοχή αυτή.

Η τουρκική στρατοχωροφυλακή τους σταμάτησε κοντά στα σύνορα και δεν τους επέτρεψαν να πάνε στο σημείο «0» ενώ πληροφορίες αναφέρουν και ότι από την ελληνική πλευρά είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα και αυτή την στιγμή επικρατεί μια στασιμότητα.

«Ήρθα εδώ καθώς κάποιοι μας είπαν πως η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορα της. Απο εκεί θέλω να πάω στην Ευρώπη» ανέφερε ένας απο τους μετανάστες που πήγαν στο σημείο.

Στο ερώτημα ποιος λέει πως άνοιξαν τα σύνορα απαντούν: «Πολλοί άνθρωποι. Tα κοινωνικά δίκτυα και το ίντερνετ τα λένε.. «Λένε πως θα είναι ανοιχτά τα σύνορα απο τις 28 Αυγούστου μεχρι και τις 31. Θα περιμένουμε εδώ μέχρι και τις 31».

«Στο διαδίκτυο διαβάσαμε πως απο τις 28 μέχρι και τις 31 η Ελλάδα θα ανοίξει τα σύνορα για τους Αφγανούς. Όμως εδώ που ήρθαμε δεν τα έχουν ανοίξει τα σύνορα. Ηρθαμε τόσοι Αφγανοί εδώ και περιμένουμε» ανέφερε ένας άλλος.



«Η πανδημία των ανεμβολίαστων» υποχρέωσε την Πολιτεία να αντιδράσει

 


Η έξαρση της μετάλλαξης «Δέλτα» που παρατηρείται και στην Πατρίδα μας και πλήττει κυρίως τους ανεμβολίαστους, δημιούργησε την υποχρέωση στην Πολιτεία να αντιδράσει.

Υπάρχει μία μερίδα κόσμου, που επιμένει στο να μην εμβολιάζεται. Οι απόψεις τους στηρίζονται σε πράγματα τα οποία δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά, ούτε από την επιστήμη, ούτε από την πλειοψηφία των πολιτών, ούτε από την Κυβέρνηση.

Τα δεδομένα από τις νοσηλείες των δύο τελευταίων μηνών δείχνουν ότι μιλάμε για μια πανδημία των ανεμβολίαστων ως προς τη βαριά νόσηση και διασωλήνωση. Πάνω από το 90% των ασθενών που βρίσκονται σε ΜΕΘ Covid είναι ανεμβολίαστοι.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι αυτό αποτελεί ένα συνολικό κίνδυνο και για τους ίδιους πρωτίστως, για την υγεία τους, και για τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφονται, αλλά και για το σύνολο της κοινωνικής ζωής και της οικονομίας, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κάθεται με σταυρωμένα χέρια.

Σκοπός είναι να καταλάβουν όλοι ότι το Κράτος, η Πολιτεία μέχρι ενός ορισμένου σημείου μπορεί να διαθέτει πόρους, δυνάμεις, ενέργεια, για να τους πείσει και τους εξασφαλίσει όλους.

Ανάμεσα στα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι και η διεξαγωγή αρκετών rapid test, τα οποία πλέον θα κοστίζουν 10 ευρώ και θα επιβαρύνουν το πορτοφόλι κάθε ανεμβολίαστου, καθώς μόνο οι εμβολιασμένοι, αλλά και όσοι έχουν συμπτώματα, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση για να κάνουν τα τεστ αυτά δωρεάν στις δημόσιες δομές υγείας.

Τα μέτρα αυτά δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα.

Χρειαζόμαστε ακόμη, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο εμβολιασμένους Έλληνες για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας, που αγγίζει το 80%, όπως έχει συμβεί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία.



Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες από το Υπουργείο Μετανάστευσης

 


Σε πλήρη λειτουργία είναι από την Πέμπτη 12/8/2021 η πλατφόρμα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για το «Ηλεκτρονικό Ραντεβού». Η πλατφόρμα αφορά τις κάτωθι κατηγορίες αδειών διαμονής της Κεντρικής Υπηρεσίας:

Ραντεβού για Καταθέσεις Επενδυτών (όλες οι κατηγορίες)

Ραντεβού για Καταθέσεις λοιπών κατηγοριών αδειών διαμονής αρμοδιότητας της κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου.

Ραντεβού για Λήψεις Βιομετρικών Επενδυτών

Στο πλαίσιο της ψηφιακής αναβάθμισης των υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου έχουν ενεργοποιηθεί οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες:

Για όλη την επικράτεια

για την ηλεκτρονική αίτηση άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους

για την ψηφιακή Αίτηση Μετάκλησης Πολίτη Τρίτης Χώρας για απασχόληση σε αγροτικές εργασίες

για e - ραντεβού για δέσμευση ημερομηνίας επίδοσης και ανανέωσης άδειας διαμονής

Για την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου

Ραντεβού για καταθέσεις επενδυτών

Ραντεβού για καταθέσεις λοιπών κατηγοριών αδειών διαμονής αρμοδιότητας της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου

Ραντεβού για λήψεις βιομετρικών επενδυτών



Η Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα του Τουρισμού


 

Θετική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι επιδόσεις του Ελληνικού Τουρισμού το φετινό καλοκαίρι. Μέχρι στιγμής έχουμε ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2021, φαίνεται ότι θα ξεπεράσουμε τα 2 εκατ. επισκέπτες, μια επίδοση που είχαμε να δούμε από το 2019.

Τον Ιούλιο για πρώτη φορά η χώρα μας ξεπέρασε την ίδια τη Γαλλία ως αγαπημένος προορισμός για τους Γάλλους. Δηλαδή οι Γάλλοι ταξίδεψαν περισσότερο προς την Ελλάδα από ότι στην ίδια τη χώρα τους. Αυτό είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Ξεπερνούν τους 450.000 οι Γάλλοι που έχουν έρθει στην Ελλάδα από την αρχή που ανοίξαμε τον τουρισμό μας.

Φέτος έχει κινηθεί και ο εσωτερικός τουρισμός με ικανοποιητικό ρυθμό, κάτι που είχε να συμβεί πολλά χρόνια, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης. Βοήθησαν σε αυτό το πρόγραμμα 'Τουρισμός για Όλους', καθώς και το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού. Σκοπεύουμε να επεκτείνουμε όσο γίνεται περισσότερο αυτά τα προγράμματα.



Φθηνή αντιπολίτευση και πελώρια ψέματα από τον κ. Τσίπρα και για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

 


Για μια ακόμα φορά ο κ. Τσίπρας καταφεύγει σε πελώρια ψέματα για να κάνει φθηνή αντιπολίτευση. Ισχυρίστηκε ότι δήθεν 83.000 παιδιά έμειναν εκτός παιδικών σταθμών. Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική! Και συγκεκριμένα:

Για την τρέχουσα περίοδο 2021-2022 (όπως έγινε και κατά την περίοδο 2020-2021) καλύφθηκαν όλες οι αιτήσεις για τη συμμετοχή παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και βρεφονηπιακούς ολοκληρωμένης φροντίδας! Ακόμη περισσότερο: φέτος εντάσσονται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς 13.500 πιο πολλά παιδιά σε σχέση με το 2019.

Το ίδιο συνέβη (καλύφθηκαν όλες οι αιτήσεις) για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρίες (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ). Για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών με ελαφράς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα, (όπου οι αιτήσεις εφέτος ήταν 10% περισσότερες σε σχέση με πέρσι και 64% σε σχέση με το 2019), με την ενίσχυση του προϋπολογισμού του προγράμματος, έγινε εφικτό να καλυφθούν 3.000 περισσότερες αιτήσεις σε σχέση με πέρυσι (63.051 έναντι 59.983).

Συνολικά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ φέτος (2021-2022) εγκρίθηκαν 167.031 αιτήσεις, έναντι 155.684 το 2019-2020, όταν είχε κάνει τον αρχικό προγραμματισμό η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Επομένως ο κ. Τσίπρας δεν κάνει απλώς το μαύρο άσπρο, ισχυριζόμενος ότι έμειναν δεκάδες χιλιάδες παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών, αλλά κάνει κριτική σε μια κυβέρνηση που αποδεδειγμένα έχει κάνει στον συγκεκριμένο τομέα πολύ περισσότερα από τη δική του.



Πάνω από 10,4 εκατ. οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους μέχρι σήμερα


 

Στη δεύτερη καταβολή αποζημιώσεων στους δικαιούχους Κρατικής Αρωγής προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς:


640 δικαιούχων, ποσό 3.564.430,80 ευρώ ως προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής.

481 δικαιούχων, ποσό 1.464.381,87 ευρώ ως αποζημίωση οικοσκευής.

620 δικαιούχων, ποσό 1.682.000 ευρώ έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις.

Έτσι, το συνολικό ποσό το οποίο καταβλήθηκε ανέρχεται στα 6.710.812,67 ευρώ και αφορά 1.214 μοναδιαίους Α.Φ.Μ.


Ήδη, μέσα σε μόλις 5 ημέρες από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για Κρατική Αρωγή στις πυρόπληκτες περιοχές (arogi.gov.gr), έχουν διατεθεί συνολικά 10.452.132,98 ευρώ στους πρώτους 1.742 πολίτες (μοναδιαίοι Α.Φ.Μ.), που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους.


Η επεξεργασία των αιτήσεων και των στοιχείων που υποβάλλονται συνεχίζεται και η επόμενη πληρωμή θα πραγματοποιηθεί, όπως έχει ανακοινωθεί, την Παρασκευή.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 30ή Σεπτεμβρίου 2021.




Ειλικρινείς απαντήσεις Κυριάκου Μητσοτάκη σε τέσσερα ερωτήματα

 


Σημεία από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στη συζήτηση για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης:

Το θέμα των πυρκαγιών είναι ένα πρόβλημα, όχι απλά εθνικών, αλλά παγκοσμίων διαστάσεων. Με μια σημασία που υπερβαίνει τις κομματικές θεωρήσεις και με κοινό ζητούμενο τις απαντήσεις σε τέσσερα ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Ερώτημα πρώτον: Είχαμε προετοιμαστεί όπως έπρεπε για τις φετινές πυρκαγιές;

Ερώτημα δεύτερον: Τι πήγε καλά και τι πήγε λάθος στη μάχη με τις φλόγες;

Ερώτημα τρίτον: Πώς θα στηριχτούν από δω και στο εξής οι τοπικές κοινωνίες και οι πληγέντες από τις πυρκαγιές;

Και ερώτημα τέταρτο και ίσως πιο ουσιαστικό: Με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε μεσομακροπρόθεσμα τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης;

Θα επιχειρήσω, λοιπόν, σήμερα να απαντήσω με ειλικρίνεια στα τέσσερα, αυτά, ερωτήματα.


Ερώτημα πρώτο: Πόσο είχαμε προετοιμαστεί για αυτή την αντιπυρική περίοδο;


Εδώ η εικόνα πιστεύω ότι είναι αρκετά σαφής. Με τα θετικά της και με τα αρνητικά της.


Σε μια πύρινη επίθεση που η χώρα είχε να βιώσει πολλά χρόνια, κατορθώσαμε να μην θρηνήσουμε θύματα, αν και χάσαμε τον Βασίλη, έναν ηρωικό εθελοντή. Προστατέψαμε χιλιάδες συμπολίτες μας. Όμως, καταστράφηκαν περιουσίες, ευτυχώς όχι τόσες όσες το μέγεθος της φωτιάς θα μας έκανε να περιμένουμε. Αλλά καταστράφηκε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι δασικού πλούτου, λίγο παραπάνω από 1.000.000 στρέμματα πρασίνου. Και αυτό είναι το πικρό κόστος της περιβαλλοντικής αλλαγής, που φέτος συνδυάστηκε με έναν επίμονο καύσωνα, που άπλωσε τις φωτιές του σε ολόκληρη την Μεσόγειο. Θυμίζω ότι δεν βρέθηκε μόνο η Ελλάδα αντιμέτωπη με καταστροφικές πυρκαγιές. Βρέθηκε η Τουρκία, βρέθηκε η Ιταλία, βρέθηκε η Αλγερία, όπως σε προηγούμενα χρόνια είχε βρεθεί η Πορτογαλία, η Ισπανία.

Επειδή είχαμε προνοήσει να επενδύσουμε στην Πολιτική Προστασία, καταφέραμε και τη μετατρέψαμε, μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα από μία αδρανή υπηρεσία σε ένα εγκαταλελειμμένο γραφείο, μετατράπηκε εκ θεμελίων σε μία αξιόμαχη κρατική οντότητα με υποδομές, προσωπικό προϋπολογισμό και σχέδιο.

Ενεργοποιήθηκε το 112, κάτι το οποίο αποτελούσε μία προσωπική μου προεκλογική δέσμευση μετά την τραυματική εμπειρία την οποία η χώρα βίωσε το 2018. Και το 112 απέδειξε την αξία του.

Η Πυροσβεστική, πριν από αυτή την αντιπυρική περίοδο, ενισχύθηκε με νέα στελέχη, ενισχύθηκε με νέα οχήματα και ενισχύθηκε, ναι, και με εναέρια μέσα για τα οποία τόση συζήτηση έγινε. Συγκεκριμένα: Με 74 εναέρια μέσα, 69 εμπλεκόμενα, συν 5 τα οποία είναι ιδιοκτησία του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτά είναι τα εναέρια μέσα τα οποία ήταν στη διάθεσή μας φέτος το Καλοκαίρι. Περισσότερα από κάθε άλλη φορά.

Ταυτόχρονα, είχαμε προνοήσει να καθαρίσουμε, να παρέμβουμε σε 21, συγκεκριμένα, επικίνδυνες περιοχές. Περιοχές οι οποίες είχαν χαρακτηριστικά τα οποία προσομοίαζαν με την περίπτωση του Ματιού. Αναφέρω ενδεικτικά δύο περιπτώσεις οικισμών:

Η μια είναι η Ιπποκράτειος Πολιτεία. Η φωτιά έφτασε στα όρια της Ιπποκρατείου Πολιτείας, δεν μπήκε όμως ουσιαστικά μέσα στον οικισμό, ακριβώς επειδή είχαμε προνοήσει να γίνουν οι σχετικοί καθαρισμοί. Και βέβαια για πρώτη φορά υπήρχε και οδός διαφυγής στην Ιπποκράτειο Πολιτεία -καινούργια οδός διαφυγής- έτσι ώστε οι δημότες να μπορέσουν να απομακρυνθούν με ασφάλεια και με ταχύτητα.

Η δεύτερη περιοχή είναι το Σούνιο. Και αναφέρομαι στο Σούνιο συγκεκριμένα, επειδή όπως θα έχετε διαπιστώσει πια, εάν κινηθείτε κατά μήκος του δρόμου που συνδέει το Σούνιο με το Λαύριο, υπάρχουν δίοδοι διαφυγής με ταμπέλες προς τη θάλασσα που υποδεικνύουν στους πολίτες πως θα μπορέσουν να φτάσουν στη θάλασσα σε περίπτωση που χρειαστεί να απομακρυνθούν σε μια περιοχή πολύ δύσκολη, καθώς περιβάλλεται από δάσος και η μόνη διέξοδος μπορεί να είναι η θάλασσα.

Η πραγματικότητα είναι ότι, παρά την ένταση και το μέγεθος των φωτιών που κληθήκαμε να διαχειριστούμε, κανείς οικισμός δεν κάηκε ολοσχερώς. Πετύχαμε, λοιπόν, στο στόχο μας να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή. Πετύχαμε στο στόχο μας να προστατεύσουμε τους οικισμούς. Πετύχαμε στο στόχο μας να προστατεύσουμε τις κρίσιμες υποδομές. Πολύ λίγοι γνωρίζουν την τεράστια προσπάθεια η οποία κατεβλήθη ειδικά στη φωτιά της Βαρυμπόμπης, ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ηλεκτροδότηση του Λεκανοπεδίου.

Ερώτημα δεύτερον: Τι πήγε καλά και τι πήγε λάθος στη μάχη με τις φλόγες;


Όμως και στον τομέα της πρόληψης αναδείχθηκαν κενά. Και είναι χαρακτηριστικό ότι αν και γι’ αυτή φέτος διατέθηκαν 51 εκατομμύρια ευρώ σε Δήμους και σε δασαρχεία, τα αποτελέσματα, δυστυχώς, δεν ήταν τα αναμενόμενα.


Γι’ αυτό και τώρα, η ευθύνη περνά στην Πολιτική Προστασία, με το πρόγραμμα «ΔΡΥΑΔΕΣ».

Σε βάθος χρόνου 300 εκατ. ευρώ θα δοθούν για καθαρισμούς και για ζώνες πυροπροστασίας. Και τα έργα αυτά πρέπει να γίνονται το Χειμώνα και την Άνοιξη με τη συνεργασία δασολόγων και την υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στον τομέα της οργάνωσης διαπιστώνεται, επίσης, ότι αν και δόθηκαν περισσότερα κονδύλια δασοπροστασίας η απορρόφησή τους δεν ελέγχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς μέχρι τις πρόσφατες αλλαγές που κάναμε, δασαρχεία και δασικές υπηρεσίες υπάγονταν σε διαφορετικούς πολιτικούς προϊσταμένους.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία σύντομα θα κυρώσουμε στο Εθνικό Κοινοβούλιο, κάνουμε μια σημαντική δομική αλλαγή. Υπάγουμε, επιτέλους θα έλεγα, τα Δασαρχεία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, υπό τον αρμόδιο Υφυπουργό και τη Γενική Διεύθυνση Δασών, έτσι ώστε να υπάρχει ένα ενιαίο εποπτικό κέντρο που θα καθορίζει τη δασική μας πολιτική, θα εποπτεύει τα Δασαρχεία, έτσι ώστε αυτά να μην υπάγονται απλά και συχνά ανεξέλεγκτα στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Διαπιστώσαμε ότι χρειαζόμαστε και περισσότερα εναέρια μέσα, και συγκεκριμένα εναέρια μέσα, τα οποία προβλέπονται από το πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο πριν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Θα επενδύσουμε σε καινούργια αεροσκάφη.

Θα προχωρήσουμε στη σύσταση μιας ειδικής μονάδος η οποία θα μπορεί πια να επιχειρεί πιο αποτελεσματικά μέσα στα δάση. Αυτή η νέα μονάδα, λοιπόν, η οποία θα απαρτίζεται από δασολόγους και από δασοπυροσβέστες, θα πρέπει να εκπαιδευτεί καλύτερα, να δρα μέσα στις ειδικές συνθήκες του δάσους.

Τέλος, πιστεύω ότι καλούμαστε όλοι να βγάλουμε συμπεράσματα και από τη συνύπαρξη του δασικού και του δομημένου περιβάλλοντος. Χωρίς γραφειοκρατία, σε αυτές τις μικτές περιοχές, οι κάτοικοι θα μπορούν πλέον να καθαρίζουν γύρω τους τα οικόπεδά τους, τους δρόμους τους, χωρίς να απαιτείται όλη αυτή η εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία που χρειάζεται η άδεια του Δασαρχείου για να κόψεις οποιοδήποτε κλαδί έξω από το δικό σου οικόπεδο.

Τα δάση μας θα αναγεννηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό, και τεχνητή αναδάσωση θα γίνει εκεί που χρειάζεται, και εκεί που οι ειδικοί θα μας υποδείξουν. Και τέλος, οικισμοί, αλλά και σπίτια κοντά ή μέσα στις δασικές εκτάσεις θα οφείλουν να διέπονται από ειδικές πυρίμαχες προδιαγραφές κατασκευής. Όπως βέβαια θα πρέπει να μας απασχολήσει στο μέλλον και η ασφάλισή τους.

Όλα τα παραπάνω είναι ασφαλώς μερικές μόνο αρχικές διαπιστώσεις. Γι’ αυτό και θα τονίσω ξανά πως η δημόσια συγγνώμη μου ήταν μια προσωπική, ηθική στάση. Αλλά πριν από όλα ήταν μια πολιτική πράξη με μήνυμα. Η συγγνώμη δεν είναι μόνο μια αναγνώριση ευθύνης, είναι και ένα σύνθημα για δράση. Είναι ένα κάλεσμα να διδαχτούμε από μια αρνητική εμπειρία έτσι ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι. Και με αυτή την αφετηρία, λοιπόν, θα αλλάξουν πολλά.


Ερώτημα τρίτον: Πώς θα στηριχτούν από δω και στο εξής οι τοπικές κοινωνίες και οι πληγέντες από τις πυρκαγιές;


Λίγα 24ωρα μετά το πέρασμα της φωτιάς ξεκινάμε ήδη να επουλώνουμε τις πληγές μας. Στην Αττική, στην Εύβοια, στη Φθιώτιδα, στη Φωκίδα, στην Πελοπόννησο με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υποδομών έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Έγιναν 2.413 αυτοψίες και επανέλεγχοι σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους. Στην πλατφόρμα arogi.gov.gr κατατέθηκαν -ως τώρα- 1.735 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 10,5 εκατ. ευρώ αποζημιώσεων. Ποτέ το ελληνικό Κράτος δεν έχει κινηθεί ταχύτερα στη χορήγηση σημαντικών αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Ταυτόχρονα παντού έχουν ήδη ξεκινήσει αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, κάτι στο οποίο αποδίδω ιδιαίτερη σημασία.

Δίνουμε ειδική πρόνοια στις αποζημιώσεις των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Και ως προς τα μέσα παραγωγής και ως προς το φυτικό και το ζωικό κεφάλαιο. Θα υπάρξουν στην Εύβοια ειδικές δράσεις για τους ρητινοπαραγωγούς αλλά και για τους μελισσοπαραγωγούς. Ειδικά για τους ρητινοπαραγωγούς, μιλάμε για σχεδόν 1.000 συμπολίτες μας οι οποίοι ζούσαν από το δάσος, θα καταρτίσουμε άμεσα, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Εργασίας, ένα πρόγραμμα πολυετούς κοινωφελούς εργασίας -έως και 7 χρόνια- έτσι ώστε να επιτρέψουμε σε αυτούς τους ανθρώπους να μπορέσουν να δουλέψουν μέσα στο δάσος, σε πρώτη φάση στα έργα αποκατάστασης, σε δεύτερη φάση στην προστασία του δάσους καθώς αυτό θα αρχίσει να ξαναγεννάται. Αντίστοιχες προβλέψεις θα υπάρξουν και για τους μελισσοκόμους.

Ειδικά για την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, τα μέτρα τα οποία έχουμε εξαγγείλει αφορούν όλες τις επιχειρήσεις, όχι μόνο αυτές οι οποίες επλήγησαν από την πυρκαγιά. Εκεί καταρτίζεται ένα συνολικό πρόγραμμα ανάταξης από την οικιστική και παραγωγική της ανασυγκρότηση μέχρι τις νέες ευκαιρίες απασχόλησης των κατοίκων, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στον τόπο τους. Αντίστοιχο μοντέλο αναπτυξιακών προγραμμάτων, σε μικρότερη έκταση, γιατί η ζημιά είναι μικρότερη, θα ακολουθήσει και για την Ηλεία, η οποία επλήγη για δεύτερη φορά από καταστροφικές πυρκαγιές σε διάστημα 15 ετών.

Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στις ιδιωτικές δωρεές οι οποίες θα υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Για πρώτη φορά, μέσα από μία διαφανή και εύκολη διαδικασία, μέσω της ιστοσελίδας e-dorees.gov.gr, οι προσφορές ιδιωτών, επιχειρήσεων, ιδρυμάτων, θα συναντώνται με τις ανάγκες του Δημοσίου.

Και με το νέο θεσμό του αναδόχου αναδάσωσης, ένας ενδιαφερόμενος ιδιώτης, ένα ίδρυμα, μία επιχείρηση, θα μπορεί να αναλαμβάνει, όχι απλά τη μελέτη, αλλά και τα έργα αποκατάστασης μίας έκτασης, πάντα υπό την εποπτεία του αρμόδιου Δασαρχείου και να την αποδίδει μετά στην Πολιτεία.

Και βέβαια έχω αναθέσει τον σχεδιασμό της μεθεπόμενης μέρας της Βόρειας Εύβοιας στον Σταύρο Μπένο, ο οποίος έχει πολύ μεγάλη εμπειρία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της Καλαμάτας.

Ερώτημα τέταρτο: Με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε μεσομακροπρόθεσμα τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης;


Θα κλείσω με μια γενική παρατήρηση που αφορά τη μεγάλη πρόκληση αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα αυτής της Κυβέρνησης.


Με μια σειρά από τολμηρές παρεμβάσεις, όπως η απολιγνιτοποίηση στην Δυτική Μακεδονία, βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής μάχης για την μείωση των εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου.

Αναγνωρίσαμε απόλυτα ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, μας επιβάλλει να τα αλλάξουμε όλα. Τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε τα αγροτικά μας προϊόντα, τον τρόπο με τον οποίο μετακινούμαστε, τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε ενέργεια, τον τρόπο με τον οποίο χτίζουμε τα σπίτια μας. Όλα πρέπει να αλλάξουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε για να περιορίσουμε την επίπτωση της κλιματικής κρίσης στο μέγεθος και στη δυνατότητα του εφικτού.

Και για αυτό και σπεύσαμε και εξασφαλίσαμε 18,5 δισ. ευρώ από το σχέδιο Ελλάδα 2.0 και από τους πόρους του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε ένας από τους τέσσερις βασικούς πυλώνες του πρώτου τουλάχιστον σχεδίου ανάκαμψης, να αφορά την πράσινη οικονομία.

Και πριν συμμετέχουμε στην COP26 της Γλασκώβης θα έχουμε την ευκαιρία να ψηφίσουμε στο Εθνικό Κοινοβούλιο -ελπίζω με διακομματική συναίνεση- τον πρώτο νόμο για το κλίμα στην ιστορία του ελληνικού Κοινοβουλίου.




Ε όχι και αντιελιτιστής ρε Τσίπρα, ξέχασες τα κότερα και τις σχέσεις σου με επιχειρηματίες;

 


Δέν μας έκατσε ο ξεσηκωμός των μπαχαλάκηδων για την "αστυνομική βία" τον χειμώνα, δεν μας έκατσαν τα fake news και η τρομολαγνία για την πανδημία, δεν μας έκατσαν οι εμπρησμοί φέτος το καλοκαίρι γιατί μπορεί να είχε τεράστιες καταστροφές αλλά δεν είχε νεκρούς, οπότε πάμε πίσω στο 2015 να κοροιδέψουμε και να εξαπατήσουμε όσους περισσότερους μπορούμε.

Νέο πολιτικό αφήγημα του Τσίπρα στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ένα remake του αντιελιτισμού του 2015. 

Δεν έχει πάρει χαμπάρι ο Αλέξης Τσίπρας, ότι δεν έχει πλέον κανένα «ηθικό πλεονέκτημα», πρέπει να είσαι πολύ διεστραμμένος να αναφέρεσαι σε κάτι τέτοιο μετά απο 4,5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας, με τόσα σκάνδαλα για να ελέγξεις την εξουσία, τόσες διαμονές σε κότερα εφοπλιστών, και τόσα πάρε δώσε με επιχειρηματίες.



Ο Τσίπρας πιστεύει ότι θα εξαπατήσει και πάλι τους πολίτες, κοροιδεύοντας ότι θα δώσει μάχη αυτός το «ηθικό πλεονέκτημα» εναντίον του «ανήθικου μειονεκτήματος». 



Ειλικρινά θέλουμε να ρωτήσουμε, δεν ντράπηκε ο φαιδρός που δεσμεύτηκε να συγκρουστεί με τις ελίτ; Αυτός που κυβέρνησε 4,5 χρόνια, υπόσχεται ότι θα συγκρουστεί με την «κρατικοδίαιτη κακομαθημένη ελίτ»;

Ο Αλέξης Τσίπρας σε κάθε του εμφάνιση κάνει ότι μπορεί για να αποτελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ.



Ο ακροαριστερός Τσίπρας συνεχίζει να δείχνει απέχθεια στους θεσμούς της αστικής δημοκρατίας

 



Αλέξης Τσίπρας, ο καλύτερος μαθητής των αυταρχικών ηγετών, μην ξεχνάτε τις φιλικές σχέσεις τους με τον ακροαριστερό δικτάτορα Νικολάς Μαδούρο, και τα ταξίδια του Νίκου Παπά στην Βενεζουέλα για να φέρει τεχνογνωσία πώς κυβερνά ένα ακροαριστερό καθεστώς.

Το πολιτικό συμπέρασμα από τη μεγάλη συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην «Εφημερίδα των Συντακτών» είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο επικεφαλής του, δεν έχουν πάρει χαμπάρι τίποτα και δεν μπορούν να δεχτούν ότι ο Τσίπρας είναι απαξιωμένος. 

Έδειξε για ακόμα μία φορά πόσο επικίνδυνος ακροαριστερός είναι και ας προσπαθεί να το κρύψει.  «Δεν θέλουμε να βολευτούμε στην εξουσία…θέλουμε να ξεβολέψουμε όσους στρογγυλοκάθισαν εκεί χωρίς να έχουν δικαίωμα» δήλωσε στη συνέντευξη του ο Τσίπρας.  

Με λίγα λόγια η ακροαριστερά και οι κομμουνιστές, θα αποφασίζουν ποιος θα κυβερνήσει, εάν θα κυβέρνηση και εάν δεν θέλουμε θα τους ρίχνουμε.

Αυτό το «θέλουμε να ξεβολέψουμε όσους στρογγυλοκάθισαν στην εξουσία χωρίς να έχουν δικαίωμα», θέτει ένα τεράστιο θεσμικό και πολιτικό πρόβλημα. Λέει ακροαριστερά, ξεκάθαρα και αυταρχικά ότι η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση με την ισχυρή βούληση του ελληνικού λαού δεν έχει δικαίωμα να κυβερνά.

Η δήλωση του είναι η επιτομή του ολοκληρωτισμού και είναι αδιανόητη για αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης δημοκρατικής χώρας. 

Μην ξεχνάτε ότι προσπάθησαν όταν κυβερνούσαν να ελέγξουν, ΜΜΕ, δικαιοσύνη, να εδραιώσουν καθεστώς, και γιαυτό είναι κατηγορούμενοι στα δικαστήρια, αλλά μυαλό δεν βάζουν συνεχίζουν την ακροαριστερή καθεστωτική τακτική τους.

Συνολικά το πολιτικό αφήγημα του κ.Τσίπρα όπως το παρέθεσε στη συνέντευξη του είναι ριζοσπαστικά αυταρχικό, είναι ένας απαξιωμένος, πολιτικά τελειωμένος πολιτικός που ονειρεύεται ότι κάποια στιγμή, με κάποιο τρόπο όχι δημοκρατικό θα ξανά κυβερνήσει όπως θέλει αυτός την χώρα. 

Είναι τόσο βαθιά νυχτωμένος ο Τσίπρας που δεν έχει καταλάβει τι συμβαίνει, πόσο πολύ τον έχει απαξιώσει ο Ελληνικός λαός και πιστεύει, ότι ο λαός θα αναγνωρίσει την…ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ και θα του δώσει καθαρή νίκη στις «εκλογές όποτε αυτές κι αν γίνουν». 

Η βεβαιότητα για δήθεν νίκη,  είναι ντοπάρισμα για τους ίδιους, όχι για όλους τους Συριζαίους, μόνο για τον ίδιο τον Τσίπρα και την αυλή του που θέλουν να πιστεύουν ότι θα μείνουν πολιτικά ζωντανοί, ενώ όλα δείχνουν ότι ο χρόνος τους στην ηγεσία τελειώνει.

Με λίγα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας αμετανόητος, επικίνδυνος ακροαριστερός, που όποτε μιλάει σε ότι αναφέρεται προκαλεί περισσότερο του πολίτες.