Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Ο Α. Λοβέρδος ζήτησε να λάβει η Βουλή μέτρα για τους ανεμβολίαστους βουλευτές

 


Μέτρα για τους βουλευτές - αρνητές του εμβολίου, ζήτησε ο Ανδρέας Λοβέρδος σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, προτείνοντας μάλιστα, να αποτραπεί η φυσική παρουσία τους στις αίθουσες συνεδριάσεων.

«Η εθνική αντιπροσωπεία δεν ξέρω αν θα κληθεί να συμβάλλει υιοθετώντας κάποια τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αλλά δεν μπορεί η Βουλή να είναι κατά πλειοψηφία θετική στο μέτρο αυτό και να έχει βουλευτές που δεν έχουν εμβολιαστεί», είπε σε παρέμβασή του στη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών και πρόσθεσε πως είναι απαράδεκτο να ανεβαίνουν στο βήμα της Βουλής άνθρωποι που ενώ θα μπορούσαν να εμβολιαστούν, δεν το έχουν πράξει: «Όμως την ώρα που η Βουλή στέλνει μήνυμα εμβολιασμού και υποχρεωτικότητας, όσοι βουλευτές αρνούνται να εμβολιαστούν θα πρέπει να μιλούν από το σπίτι τους και όχι από εδώ. Δεν προσωποποιώ, δεν ξέρω ποιοι είναι αλλά δεν μπορεί να υπάρξει βουλευτής που δεν έχει εμβολιαστεί και η Βουλή να τον κοιτάει. Αυτή η επικίνδυνη ακαταστασία πρέπει να λυθεί»,.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν εμβολιαστεί, αγγίζοντας τους 290 σε σύνολο 300, αυτό σημαίνει ότι μόλις 10 βουλευτές είναι οι αρνητές και επικίνδυνοι για την υγεία των υπολοίπων.



Χειροπέδες σε 17χρονο μαθητή στην Μύκονο για πορνογραφία


 

Ένας 17χρονος μαθητής συνελήφθη στο σπίτι του, στη Μύκονο από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κατηγορούμενος για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας κακουργηματικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ από αστυνομικές πηγές, ο φερόμενος ως δράστης επικοινωνούσε διαδικτυακά με 12χρονη και την έπεισε να του στείλει γυμνές φωτογραφίες της και βίντεο. Στη συνέχεια, ο 17χρονος απέστειλε το συγκεκριμένο ευαίσθητο υλικό στον πατέρα της ανήλικης και παράλληλα του ζητούσε χρηματικό ποσό, προκειμένου, όπως τον απειλούσε, να μην το διαμοιράσει στο διαδίκτυο. Την καταγγελία για τον εκβιασμό από τον 17χρονο έκανε στην ΕΛ.ΑΣ. η μητέρα του κοριτσιού.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ταυτοποίησε τον ανήλικο και εντόπισε τον τόπο κατοικίας του, στη Μύκονο. Αμέσως μετά κλιμάκια αστυνομικών διενήργησαν έρευνα στο σπίτι του κατηγορούμενου, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή και κινητό τηλέφωνο.

Από την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά πειστήρια ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του στην υπό έρευνα υπόθεση και εντοπίστηκε πλήθος αρχείων, βίντεο και φωτογραφίες, όπου μεταξύ άλλων απεικονιζόταν και η 12χρονη.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα και παραπέμφθηκε σε ανακριτή.




Κοντά στο lockdown Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Ηράκλειο, Ρέθυμνο

 



Τον νέο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας της χώρας παρουσίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασία Νίκος Χαρδαλιάς. 

«Δεν έχει έρθει ακόμα το τέλος της πανδημίας», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, σημειώνοντας ότι υπάρχει αύξηση σε 64 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. 

Ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι οι περιοχές Μυκόνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου είναι σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του τεστινγκ, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. 

Κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται σύντομα να γίνουν κόκκινες στον χάρτη επιδημιολογικής προστασίας και να τεθούν σε lockdown. 

Στο πορτοκαλί βρίσκονται και η Αττική, αλλά και οι Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας και Ιωαννίνων. Οπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, στη Μύκονο ο αριθμός των κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί σε μια εβδομάδα, στο Ηράκλειο έχει τριπλασιαστεί και στο Ρέθυμνο έχει και διπλασιαστεί. 



Ε65: ένας “πράσινος δρόμος” που οδηγεί στο μέλλον

 


Απόσπασμα από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στη συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας για την κατασκευή του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος Ε65:

Με την κύρωση της σύμβασης για τη μελέτη, την κατασκευή και τη λειτουργία του βόρειου σκέλους του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος, γνωστού σε όλους μας ως Ε65, η μεγάλη αυτή Περιφέρεια εντάσσεται πια στον σύγχρονο εθνικό οδικό σχεδιασμό.

Όταν το έργο αυτό ολοκληρωθεί, θα συνδέει τις δύο σημαντικότερες αρτηρίες της χώρας: τον άξονα Πάτρα – Θεσσαλονίκη και την Εγνατία Οδό. Με άλλα λόγια, αποτελεί μία επιλογή που ενώνει δυναμικά τη χώρα.

Η ψήφιση της σύμβασης από τη Βουλή, σήμερα, σηματοδοτεί το τέλος μιας εκκρεμότητας 14 ετών.

Η βόρεια απόληξη του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος διαθέτει πλέον και τα δύο αναγκαία στοιχεία για την άμεση έναρξη κατασκευής του: αφενός τα σχεδόν 450 εκατομμύρια με τα οποία προικοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφετέρου τον πλήρη σχεδιασμό, ώστε το έργο να είναι έτοιμο σε τρία χρόνια.

Μια ματιά στο χάρτη δείχνει πως αυτός ο σημαντικός δρόμος θα εξυπηρετεί ταχύτερα και ασφαλέστερα μεγάλες περιοχές της χώρας.

Τέλος, ο Ε65 είναι ένας “πράσινος δρόμος” που οδηγεί στο μέλλον και οδηγεί και τη Δυτική Μακεδονία στη Δίκαιη Μετάβαση, γιατί θα γεφυρώσει μέσω της Εγνατίας τα αστικά και διαμετακομιστικά κέντρα της χώρας με τη Δυτική Μακεδονία της απολιγνιτοποίησης.



Σε ηλεκτρονική διαβούλευση το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης (2021-2025), για την Ισότητα των Φύλων

 


Στόχος του νέου Σχεδίου Δράσης είναι να προωθήσει ένα συνεκτικό πλέγμα πολιτικών που θα προωθεί την οριζόντια ενσωμάτωση της οπτικής του φύλου στις τομεακές πολιτικές, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το ραγδαία μεταβαλλόμενο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, καθώς και όλες τις ιδιαίτερες συνθήκες που έφερε η πανδημία.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 οργανώνεται γύρω από τέσσερις θεματικούς Άξονες Προτεραιότητας, καθένας εκ των οποίων επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη διάσταση των πολιτικών ισότητας των φύλων:

Πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας για την προστασία των γυναικών από την άσκηση κάθε μορφής βίας και τη σημασία της ευαισθητοποίησης των φορέων και των πολιτών.

Ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων/ ηγετικούς ρόλους με σκοπό την ενεργοποίηση των γυναικών και των κοριτσιών για τη συμμετοχή τους στα κοινά και την προετοιμασία κάλυψης θέσεων ευθύνης.

Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας για την ενίσχυση της γυναικείας εργασίας και επιχειρηματικότητας και την εναρμόνιση της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής.

Ενσωμάτωση διάστασης φύλου σε τομεακές πολιτικές, προκειμένου να αναδειχθούν τα οφέλη της για όλους τους εμπλεκόμενους, την κοινωνία, την οικονομία και την ανάπτυξη.



Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

 


Έως τις 16 Αυγούστου θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το σύνολο των εργαζομένων στις δομές πρόνοιας τουλάχιστον με την πρώτη δόση. Διαφορετικά όποιος αρνείται να εμβολιαστεί, θα κληθεί να απέχει από την εργασία του και θα παύεται η καταβολή του μισθού τους. Κάθε εισερχόμενος στις μονάδες αυτές θα πρέπει να έχει πλήρως εμβολιαστεί. Τα πρόστιμα για μη τήρηση των κανονισμών ξεκινούν από 50.000 ευρώ και φτάνουν έως 200.000 ευρώ.

Έως την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση στο σύνολό τους και όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα υγείας, ενώ θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αναπλήρωση όσων δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τότε. Θα δημιουργηθεί επιτροπή που θα κρίνει αν για κάποιους λόγους υγείας ορισμένοι από τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

Έως 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα.

Από 16 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους με το 85% της χωριστικότητας. Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία.

Αθλητικοί αγώνες μόνο με αμιγή λειτουργία. Με 25.000 θεατές τα ανοικτά γήπεδα και μέχρι 8.000 τα κλειστά και για ανήλικους με σελφ τεστ στο στο 5% -από το 85% - της χωρητικότητας.

Σε όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να λένε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου.

Οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι στον στρατό που θα εμβολιάζονται θα παίρνουν 5 ημέρες άδεια. Ο εμβολιασμός στο στράτευμα είναι εθελοντικός και όχι υποχρεωτικός.

Πρόστιμα:

Στην πρώτη παράβαση ορίζεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας για κατάστημα κάτω των 200 τμ και 5.000 ευρώ για χώρους άνω των 200 τμ και 7 μέρες αναστολή λειτουργίας.

Σε δεύτερη παράβαση για όλους 10.000 και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας και στην τρίτη παράβαση προσωρινή αφαίρεση άδειας για 60 μέρες.

Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων βάση αποδεικτικού υλικού από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από χθες είναι διαθέσιμη η εφαρμογή επαλήθευσης των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών «Covid Free GR». Είναι διαθέσιμη για κινητά τηλέφωνα και tablet με λογισμικό iOS ή Android και διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.

Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των ευρωπαϊκών ψηφιακών πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για τις ελληνικές βεβαιώσεις απαιτείται.

Υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:

Πράσινο - σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID.

Κίτρινο - σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR).

Κόκκινο - σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό.

Χρονική ισχύς των πιστοποιητικών:

Εμβολιασμού - 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης.

Νόσησης - έως και 6 μήνες μετά.

Rapid test - 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00:01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).

PCR test - 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00:01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).



Μπαίνει σε εφαρμογή το Σχέδιο “Ελλάδα 2.0”

 


Στη συνεδρίαση του Ecofin, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύστερα και από τη θετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υιοθέτησαν τα πρώτα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που υποβλήθηκαν από 12 κράτη-μέλη. Μεταξύ των Σχεδίων που εγκρίθηκαν, περιλαμβάνεται και το Σχέδιο της Ελλάδας.


Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το επιστέγασμα της σκληρής, πολύμηνης και συστηματικής δουλειάς που κατέβαλε η Κυβέρνηση, προκειμένου να καταθέσει ένα ώριμο και φιλόδοξο Σχέδιο και να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις για τη βέλτιστη και ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πόροι, οι οποίοι συνολικά ανέρχονται στα 30,5 δισ. ευρώ για τη χώρα μας, εκ των οποίων τα πρώτα 4 δισ. ευρώ αναμένεται, πλέον, μετά τη σημερινή απόφαση, να εκταμιευθούν έως το τέλος Ιουλίου. Ενώ, το συνολικό ύψος των διαθέσιμων πόρων έως το τέλος του έτους προβλέπεται να φθάσει τα 7,5 δισ. ευρώ.

Η απόφαση του Ecofin και η επικείμενη έναρξη των εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, μας επιτρέπει, πλέον, να θέσουμε σε εφαρμογή το συνεκτικό και ρεαλιστικό Σχέδιό μας, “Ελλάδα 2.0”. Ένα Σχέδιο:


Εγχώριας ιδιοκτησίας, με ισχυρό μεταρρυθμιστικό, επενδυτικό και οικονομικό πρόσημο, που θα οδηγήσει στην επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης, στη δημιουργία πολλών καλών θέσεων απασχόλησης και στην τόνωση της κοινωνικής συνοχής.

Που θα λειτουργήσει και ως μοχλός μετασχηματισμού της οικονομίας μας και αλλαγής του οικονομικού υποδείγματος της χώρας προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, καινοτόμο, δίκαιο, έξυπνο και πράσινο παραγωγικό μοντέλο.

Που περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται και κοστολογούνται με ακρίβεια σε 4.104 σελίδες και χρησιμοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους 30,5 δισ. ευρώ (17,8 δισ. ενισχύσεις και 12,7 δισ. δάνεια), για να κινητοποιήσει 60 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις στη χώρα στα επόμενα πέντε χρόνια, να αυξήσει μόνιμα το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες και να δημιουργήσει, επίσης μόνιμα, 180-200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στο twitter:


Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, καθώς το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει εγκριθεί.

Τώρα η σκληρή δουλειά ξεκινά καθώς επιταχύνουμε τα σχέδιά μας δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στον τομέα της ενέργειας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον τομέα υποδομών, οδηγώντας σε ένα λαμπρότερο μέλλον για όλους τους πολίτες.



Η υφήλιος τρεμει την μετάλλαξη Δέλτα και οι αρνητές συνέχουν τα καραγκιοζιλικια

 



Την ώρα που η υφήλιος παρακολουθεί με τρόμο την έξαρση της πανδημίας εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, τα καραγκιοζιλίκια των αρνητών δεν έχουν σταματημό!!

Αυτά τα επικίνδυνα νούμερα,  δεν συμμερίζονται τις απόψεις των επιστημόνων και  πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και την Ομόνοια, χωρίς αποστάσεις και μάσκες.

Εκεί συνωστίστηκαν εκατοντάδες πολίτες, με σταυρους και σημαίες άνδρες και γυναίκες, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα εμβόλια,


Χωρίς μάσκες, ο ένας δίπλα στον άλλον -χωρίς να τηρούν αποστάσεις-, οι συγκεντρωθέντες κρατούσαν ελληνικές σημαίες και πανό στα χέρια.

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/antiemboliastes-diamartyrontai-syntagma-kai-omonoia



Προανακριτική: Καμαρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την παραπομπή Παππά!

 



Αντί για απαντήσεις, κορόνες αυτοθαυμασμού από τον Νίκο Παππά για το πόσο καλά τα έκανε με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες … και κορονο-κριτική από τον Αλέξη Τσίπρα χθες στην Ολομέλεια για να διολισθήσουν και μην πουν ούτε κουβέντα για τα ραντεβού του Μαξίμου, τα κομπρεμί με τους Αραβες, την «ομάδα των παιδιών» και τον δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου για να δημιουργήσουν το «SYRIZA Channel» με «μπροστινό» τον «καπετάνιο» Χρήστο Καλογρίτσα με στόχο τη χειραγώγηση της ενημέρωσης και τους αρμούς της εξουσίας.

Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Παππάς και Kοινοβουλευτική Oμάδα του ΣΥΡΙΖΑ βάφτισαν την «ντροπή» σε «τιμή» και «υπερηφάνεια» για έναν αρμόδιο υπουργό, που μέσα από τις συνομιλίες του με SMS αποκαλύφθηκε ότι έψαχνε για χρηματοδότες , «κανόνιζε» εταιρίες και αποστολές εμβασμάτων για να δημιουργηθεί ένα επιχειρηματικό όχημα που θα κέρδιζε τη μία από τις τέσσερις άδειες του διαγωνισμού που ο ίδιος διενεργούσε! Ενα βαρύ, για πολιτικό, αδίκημα, αυτό της «παράβασης καθήκοντος», που όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε στοιχείο πανηγυρισμών επειδή δεν υπήρξαν επαρκή στοιχεία αλλά μόνο αποχρώσες ενδείξεις για το αδίκημα της «δωροληψίας»!

Το κυρίαρχο…

Η πολύωρη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, τελικά, το κυρίαρχο ποιοτικό στοιχείο για τη Δημοκρατία και τους θεσμούς που ανέδειξε ήταν πως πράγματι η παράταξη της Ν.Δ. «δεν είναι από το ίδιο υλικό» με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν συστήνει Προανακριτικές Επιτροπές με προειλημμένες αποφάσεις όπως έκανε εκείνος για 11 πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς με καταθέσεις της «κουκούλας», ούτε προχωράει σε στοχευμένες πολιτικές διώξεις και εξοντώσεις, όπως του Σταύρου Παπασταύρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που έγινε πρωθυπουργός μέσα από τις «κρεμάλες» της κάτω πλατείας, τους «γερμανοτσολιάδες» και τους προπηλακισμούς του 2015, χθες κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «έχει χτίσει την πολιτική του σταδιοδρομία πάνω στο διχασμό, στις προσωπικές επιθέσεις και τη δολοφονία χαρακτήρα των πολιτικών του αντιπάλων»!

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί να χαιρετίσει ως νίκη του κοινοβουλευτισμού ότι «για πρώτη φορά στην Ιστορία κυβερνητική πλειοψηφία», αφού εξέτασε ενδελεχώς όλα τα στοιχεία, κατέληξε πως ο Νίκος Παππάς δεν θα έπρεπε να παραπεμφθεί για μια κακουργηματική πράξη, και αυτό ηθικά και δίκαιο, το κατήγγειλε ως «εξευτελισμό» και «κατάντια»!

Περί καναλαρχών

Ο Αλέξης Τσίπρας χθες αποκάλυψε… ποια είναι η αιτία που ο ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε την κριτική των ΜΜΕ ως κυβέρνηση και αυτή ήταν ότι οι καναλάρχες «δεν θα συγχωρέσουν ποτέ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Παππάς και ο Κρέτσος τους κλείσανε για τέσσερις μέρες σε κάτι δωματιάκια και τους ανάγκασαν να αποδείξουν με χρήμα το πάθος τους για την εξουσία των μίντια». Αυτό είπε «πληρώνει σήμερα ο Παππάς», στρεψοδικώντας βέβαια καθώς η Προανακριτική δεν συστήθηκε από τις καταγγελίες στη Δικαιοσύνη των καναλαρχών, αλλά του δικού τους «κόκκινου» εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να αποσείσει το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ ότι δύο πρώην ισχυροί υπουργοί του, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αλλά και από χθες ο Νίκος Παππάς, ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη, ανέφερε πως «αυτά τα δικαστήρια που στήνετε είναι τα παράσημά μας. Είναι τιμή μας και τα δύο»! Μάλιστα, δεν έκρυψε ότι στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ είναι η σπέκουλα, η λάσπη, οι στοχοποιήσεις και οι διώξεις των πολιτικών του αντιπάλων, λέγοντας πβς «για το θέμα του πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη είναι πολλά όσα έχω να πω. Και όσα ερωτήματα έχω να του θέσω…», όμως τώρα «δεν θα πω περισσότερα αλλά θα περιμένω να τα πω όταν θα είναι μέσα στην αίθουσα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης για να τον κοιτάω και να με κοιτάει στα μάτια», και προφανώς ως αστείο πρόσθεσε «εγώ δεν χτυπάω τον αντίπαλο πισώπλατα».

Ολα καλώς καμωμένα

Πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να βρει χθες ο Νίκος Παππάς λέγοντας στους συντρόφους τους πως εγώ «έχω κάνει το καθήκον μου απέναντι στην παράταξη» και πως «είμαι περήφανος για το ότι τολμήσαμε και καταφέραμε να ρυθμίσουμε το τηλεοπτικό τοπίο, με τα σωστά μας και με τα λάθη μας…». Κάνοντας τον ανήξερο αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν τα ίδια αληθινά ή υποτιθέμενα περιστατικά να κρίνονται ανεπαρκή για την παραπομπή μου για το κακούργημα αλλά επαρκή για την παραπομπή μου για την παράβαση καθήκοντος», χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα ως «μια κραυγαλέα λογική και νομική αντίφαση» και αυτάρεσκα ανέφερε ότι «θα αναρωτηθεί κανείς, άξιζε τον κόπο η τόση “λάσπη”, η τόση διαστρέβλωση, οι συκοφαντίες, τα εμετικά πρωτοσέλιδα, η προσωπική αλλά και συλλογική δοκιμασία; Ναι, τον άξιζε τον κόπο, κυρίες και κύριοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ξέρετε γιατί; Γιατί σε αντίθετη περίπτωση ο ομιλών θα ήταν ακόμα ένας υπουργός που διαιώνισε την ανομία στο χώρο των Mέσων Mαζικής Eνημέρωσης και η κυβέρνησή μας θα ήταν ακόμα μία κυβέρνηση που δεν τόλμησε να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο». Και «ακούγοντας», όπως είπε, «τον ιστορικό του μέλλοντος», αυτό που θα του πιστώσει είναι ότι η υπόθεση αυτή «πέρασε και δεν ακούμπησε».

Απαντήσεις

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης προσπάθησε να «ευθυγραμμίσει με τη λογική» στα όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας για την υπόθεση του Νίκου Παππά, αλλά ταυτόχρονα «σήκωσε το γάντι» και απάντησε στις αιχμές που άφησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού όσο και για τα ρεσάλτα Νομικής και πραγματικών γεγονότων σχετικά με τον κατηγορούμενο αστυνομικό της Ηλιούπολης.

Ειδικότερα, ο υπουργός κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει να μέμφεται παραπειστικά για δήθεν δειλία του πρωθυπουργού, επειδή δεν βρίσκεται στα υπουργικά έδρανα, όπως και τα μέλη της κυβερνήσεως», καθώς είναι γνωστό πως αυτή είναι μια αποκλειστικά και μόνο μία αμιγώς κοινοβουλευτική διαδικασία. Κι η κυβέρνηση αυτή είναι μία κυβέρνηση η οποία σέβεται απολύτως τους θεσμούς. Χαρακτήρισε «ακέραιη και όχι νοθευμένη τη διαδικασία» της Προανακριτικής, λέγοντας πως «δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ακεραιότητας της διαδικασίας της Επιτροπής από το ότι πράγματι στάθμισε όλα τα αντικειμενικά δεδομένα και εν τέλει στο πόρισμα επέλεξε να προτείνει το ένα από τα δύο αποδιδόμενα αδικήματα» και πρόσθεσε: «Θεωρείτε ότι αν ήταν προκατασκευασμένη η όλη διαδικασία και πηγαίναμε σε μία εντελώς τυπική Προανακριτική Επιτροπή, αυτό θα ήταν καλύτερα; Δεν είναι πραγματικά μία αναβάθμιση του Κοινοβουλίου να μην υπάρχουν προκατασκευασμένες πολιτικού τύπου διώξεις;». Παρατήρησε την αντίφαση ακόμα και του Νίκου Παππά, που από τη μια «αποδόθηκαν τα εύσημα στο πόρισμα για όσα αφορούν το αδίκημα της δωροληψίας. Και από την άλλη το επέκρινες για την παράβαση καθήκοντος», λέγοντας «αμφοίν θάτερον, ή έκανε καλά τη δουλειά της ή ήταν διεφθαρμένη, θα πρέπει να αποφασίσετε». Στις αναφορές βουλευτών ότι η κυβέρνηση «θα πρέπει να ζητήσουμε «συγγνώμη» από τον κ. Παππά επειδή η πρόταση περιείχε το αδίκημα της δωροληψίας και εν τέλει δεν προτείνεται για παραπομπή γι’ αυτό», ο υπουργός αναρωτήθηκε «αλήθεια, τι θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει από εκείνους τους οποίους διαπόμπευσε ολόκληρη την προηγούμενη τετραετία και σήμερα βρίσκονται ελεύθεροι να προσπαθούν να βρουν το δίκιο τους; Μια τέτοια “συγγνώμη” δεν ακούσαμε!». Επεσήμανε πως η παράβαση καθήκοντος μπορεί νομικά να αντιμετωπίζεται ως πλημμέλημα, αλλά είναι για έναν δημόσιο λειτουργό και δη πολιτικό ένα βαρύτατο αδίκημα.

Σχετικά με το «πόθεν έσχες» του πρωθυπουργού ανέφερε ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουν επιληφθεί η Δικαιοσύνη, το ΚΕΦΟΜΕΠ, η Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων που αφορά το «πόθεν έσχες», η οποία αποτελείται κατά πλειοψηφία από δικαστές. Ολα αυτά τα ζητήματα είναι λυμένα»,

Για το δε ζήτημα της 19χρονης και του αστυνομικού της Ηλιούπολης χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ως «τον καλύτερο αναβάτη του ανθρώπινου πόνου» και εξήγησε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να ήξερε ή να τον είχαν ενημερώσει οι νομικοί του πως η δημοσιοποίηση ονομάτων είναι αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης να το πράξει, όταν θα έχει προχωρήσει η έρευνα, διότι υπάρχει και ένα τεκμήριο αθωότητας, το οποίο στις κανονικές χώρες με κράτος δικαίου τηρείται, ενώ για τη δυνατότητα του θύματος επικοινωνίας με τη δικηγόρο της είπε πως «εάν και βάσει του ΚΠΔ οι μάρτυρες δεν δικαιούνται να έχουν νομική εκπροσώπηση στην προανάκριση στην περίπτωση αυτή, να έχετε υπ’ όψιν σας ότι υπήρχε επικοινωνία της κοπέλας με τον δικηγόρο της».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Με 178 θετικές ψήφους έναντι 86 «κατά», 12 «παρών» και 1 άκυρο, ο Νίκος Παππάς παραπέμφθηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής στο Δικαστικό Συμβούλιο προκειμένου να ελεγχθεί για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση για όσα έπραξε στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες σχετικά με τη διεκδίκηση του Χρήστου Καλογρίτσα και την προσπάθειά του να δημιουργήσει το «SYRIZA Channel».

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια υπέρ του πορίσματος της Ν.Δ. τάχθηκε επί της ουσίας και το ΚΙΝ.ΑΛ., απλά επιθυμούσε ακόμα μεγαλύτερο χρόνο διερεύνησης και ακροάσεις περισσοτέρων μαρτύρων. Το ΚΚΕ κατά την πάγια τακτική του δήλωσε πως στην ψηφοφορία θα ταχθεί με το «παρών», όπως και έγινε, αφού μέσα στην κάλπη βρέθηκαν 12 ψηφοδέλτια με το «παρών», όσα και η κοινοβουλευτική του δύναμη. Η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 απείχαν της μυστικής ψηφοφορίας.

Το ποιοι μπορεί να ήταν οι δύο βουλευτές από τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ. που ο ένας ψήφισε «κατά» της παραπομπής του Νίκου Παππά και ο άλλος άκυρο είναι ένα ερώτημα που δεν θα μπορέσει κανείς να το απαντήσει ποτέ με βεβαιότητα, καθώς η ψηφοφορία ήταν μυστική.

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης ερωτηθείς σχετικά ήταν πάντως κατηγορηματικός: «Μην ψάχνετε στη Ν.Δ. για διαρροές. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ήταν συμπαγής». Το ΚΙΝ.ΑΛ. από τη δική του πλευρά προσπάθησε να αποσείσει τις υποψίες από τις τάξεις του με «σκιές», λέγοντας «να ψάξει η Ν.Δ. τις διαρροές στους καραμανλικούς βουλευτές της». Από τη μυστική ψηφοφορία οι Γιώργος Παπανδρέου και Χάρης Καστανίδης ψήφισαν με επιστολική ψήφο.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Μενέντεζ: Ζητά κυρώσεις από Μπάιντεν για Ερντογάν – Απίστευτη δήλωση του τούρκου πρέσβη στην Αθήνα

 


Επιστολή προς τον πρόεδρο Μπάιντεν ετοιμάζει ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ, με αφορμή το προκλητικό σόου που φέρεται να ετοιμάζει στην Κύπρο ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις ΗΠΑ Κατερίνα Σώκου, ο κ. Μενέντεζ ζητά από τον αμερικανό πρόεδρο να μεταφέρει ρητά στον Ερντογάν πως η επίσκεψή του στα Κατεχόμενα θα οξύνει ήδη την απαράδεκτη κατάσταση, και θα τονίζει το άνοιγμα των Βαρωσίων θα επιφέρει κυρώσεις. 

Η επιστολή κάνει ήδη το γύρο του Κογκρέσου για συλλογή όσο δυνατόν περισσότερο υπογραφών και από τα δύο κόμματα, ενώ ο Μενέντεζ καλεί τους συηνεδελφους του να ζητήσουν από τον Τζο Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά και πολιτικά εργαλεία ώστε η Τουρκία να σταματήσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, της κυπριακής κυριαρχίας και να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ. 

Ποιος είναι ο νέος πρέσβης στην Άγκυρα

Σημειώνεται ότι ο Tζεφ Φλέικ θα είναι νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, και ο ρόλος του θα είναι κρίσιμος. Πρόκειται για επιλογή του προέδρου Μπάιντεν, είναι συντηρητικός, πρώην γερουσιαστής, εκλεγόταν δε με τους Ρεπουμπλικανούς επί 18 χρόνια στο Κογκρέσο με εμπειρία στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, που θα πρέπει να τον εγκρίνει με πρόεδρό της σήμερα τον Μενέντεζ.

Ο Φλέικ είχε καταψηφίσει ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά είχε στηρίξει την υποψηφιότητα Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020, ενώ απομακρύνθηκε από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα επί προεδρίας Τραμπ. Η επιλογή του από τον Τζο Μπάιντεν δείχνει τη βούλησή του για μια πιο εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, ενώ όπως δήλωσε ο ίδιος δίνει σημασία στις σχέσεις με την Τουρκία.

«Ελληνοτουρκική διαφορά» η… Γαλατασαράι – Πρόκληση τούρκου πρέσβη

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης, η Τουρκία προχώρησε σε νέες προκλήσεις από τον εκπρόσωπος του κόμματος ανάπτυξης του Ερντογάν Ομερ Τσελίκ. Η Τουρκία έχει αναγάγει το ζήτημα της Γαλατασαράι σε… «ελληνοτουρκική διαφορά». 

Ο Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί ήρεμο καλοκαίρι ενόψει της συνάντησης με τον πρόεδρο Ερντογάν είπε, αλλά η Ελλάδα κήρυξε ΝAVTEX, και αμέσως μετά ήρθε αυτή η «ασέβεια» (Γαλατασαράι). 

Ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκίν από την πλευρά του μίλησε στην Χουριέτ, λέγοντας ότι «η Τουρκία περιμένει συγγνώμη». «Δυστυχώς δεν μπόρεσαν οι Έλληνες να απαλλαγούν από τα κόμπλεξ με την Τουρκία» ανέφερε μάλιστα... 


Πηγή



Βρέθηκε ο τάφος της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Το προφίλ της «ανακάλυψης» και η αποδόμησή της

 


Η ανακάλυψη ευρημάτων που σχετίζονται, άμεσα ή έμμεσα, σε την αρχαιότητα, ειδικά δε επιφανών ιστορικών προσώπων, αποτελούσε διαχρονικά και συνεχίζει να είναι ένα πεδίο τεράστιου ενδιαφέροντος όχι μόνον για τους επιστήμονες της αρχαιολογίας αλλά και για το ευρύ κοινό. Σε αυτό το πλαίσιο οι ισχυρισμοί του καθηγητή του τμήματος «Ελληνικών Σπουδών» της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νις της Σερβίας, κ. Αθανάσιου Μπίντα πως βρήκε τον τάφο της Ολυμπιάδας, της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο εδώ και παραπάνω από έναν αιώνα ανασκαμμένο ταφικό μνημείο του Κορινού Πιερίας, στην περιοχή της αρχαίας Πύδνας. έχει προκαλέσει εντυπώσεις, συζητήσεις αλλά και πολλά ερωτηματικά.

Ο κ. Μπίντας στηρίζει τα συμπεράσματά του επικαλούμενος ιστορικές πηγές, κάποιες τρεις αρχαίες επιγραφές που έχουν βρεθεί στην περιοχή αλλά στα χαρακτηριστικά του τύμβου. Στοιχεία τα οποία μελέτησε και οδηγήθηκε, όπως υποστηρίζει, σε συγκεκριμένα προσωπικά συμπεράσματα τα οποία ο ίδιος θεωρεί ορθά. Συγκεκριμένα επικαλείται σημειώσεις του Αμερικανού καθηγητή Charles Edson, το βιβλίο του Έλληνα Αρχαιολόγου Γ. Οικονόμου για τις επιτύμβιες επιγραφές της Πιερίας οι οποίες «αναφέρονται στους Αιακίδες της Πιερίας που ήταν απόγονοι της Ολυμπιάδας τής συζύγου τού, Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας» αλλά και τα ανασκαφικά συμπεράσματα του αρχαιολόγου Ματθαίου Μπέσιου ο οποίος έχει πραγματοποιήσει ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή. Το σκεπτικό της ταυτοποίησης του ταφικού μνημείου του Κορινού με τον τάφο της Ολυμπιάδας έχει παρουσιάσει μάλιστα ο καθηγητής τόσο σε ημερίδα όσο και σε βιβλίο.

Μεταξύ των επιχειρημάτων που χρησιμοποιεί ο κ. Μπίντας για να στηρίξει την άποψή του είναι η μοναδικότητα του τάφου, τα κτερίσματα που βρέθηκαν σε αυτόν από τον Γάλλο αρχαιολόγο Leon Heuzey, που τον ανέσκαψε τη δεκαετία του 1850, αλλά και το περιεχόμενο των επιγραφών οι οποίες αναφέρουν τα ονόματα της Ολυμπιάδας και της οικογένειάς της, των Αιακιδών.

Υπέρ των συμπερασμάτων του κ. Μπίντα έχει ταχθεί η αρχαιολόγος κ. Λιάνα Σουβαλτζή, το όνομα της οποίας έχει ταυτιστεί με τις ανασκαφές στην όαση Σίουα της Αιγύπτου όπου επιμένει, εδώ και δεκαετίες, πως βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ισχυρισμοί οι οποίοι ωστόσο έχουν απορριφθεί από την διεθνή αρχαιολογική κοινότητα.

Η αποδόμηση της «ανακάλυψης»

To protothema.gr απευθύνθηκε στην διακεκριμένη αρχαιολόγο, μαθήτρια και βοηθό του Μανώλη Ανδρόνικου στην περίφημη ανακάλυψη του τάφου του Φιλίππου Β' στη Βεργίνα και υπεύθυνη για τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο των Αιγών, κ. Αγγελική Κοτταρίδη, ζητώντας της την επιστημονική της άποψη επί του συγκεκριμένου θέματος. Η ίδια θεωρεί πως τα συμπεράσματα σχετικά με τον υποτιθέμενο τάφο της Ολυμπιάδας, δεν είναι ασφαλή καθώς δεν στηρίζονται σε αρχαιολογικές και ανασκαφικές πηγές ενώ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα γνωρίζουμε, από ιστορικές πηγές, σχετικά με τη ζωή και κυρίως τον θάνατο της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η Αγγελική Κοτταρίδη

«Κατά καιρούς ακούγονται και δημοσιοποιούνται διάφορες θεωρίες σχετικές με τους τάφους σημαντικών αρχαίων προσώπων. Όλοι θα θέλαμε να βρεθούν εδώ, στην Ελλάδα, τέτοιοι τάφοι άλλα όταν έχουμε αδιάψευστα ανασκαφικά στοιχεία που το διαψεύδουν δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε» υπογραμμίζει με νόημα.

Η κ. Κοτταρίδου μάλιστα αποδομεί το επιχείρημα του κ. Μπίντα σχετικά με τα στοιχεία που άντλησε από τις σημειώσεις του σπουδαίου ιστορικού Charles Edson επισημαίνοντας πως «ο Edson είναι εκείνος που αναφέρει πως η Ολυμπιάδα δεν θάφτηκε αλλά το πτώμα της πατάχθηκε και πως στη συνέχεια φτιάχτηκε στην Πύδνα ένα ιερό ως εξιλέωση, όχι όμως τάφος» ενώ εκτιμά με βεβαιότητα πως «αν την έθαβαν, θα τήν έφερναν στις Αιγές όπως όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας».

Η έμπειρη και καταξιωμένη  αρχαιολόγος μάς διηγήθηκε μάλιστα τις συνθήκες του θανάτου της Ολυμπιάδας οι οποίες δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με την θεωρία περί ταφής της και μάλιστα στην Αρχαία Πύδνα: «Γνωρίζουμε από τις πηγές πως ο Κάσσανδρος έφερε και έθαψε στις Αιγές τον καθυστερημένο γιο του Φιλίππου, τον Φίλιππο Αριδαίο, τον οποίο είχε εκτελέσει η Ολυμπιάδα μαζί με την γυναίκα του Ευριδίκη και κάποιους συγγενείς του, θεωρώντας ότι συμμετείχε στη δολοφονία του γιου της, του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Ολυμπιάδα πήγε στη Κύδνα, κι όταν ο στρατός του Κάσσανδρου που είχε αναλάβει την εξουσία τήν πολιόρκησε, ζήτησε να δικαστεί. Ο Κάσσανδρος που ήθελε να αποφύγει την δημοσιότητα τής πρότεινε να φύγει κρυφά, κάτι το οποίο η ίδια δεν δέχτηκε γιατί πίστευε ότι αν βγει από την πόλη, θα δολοφονηθεί. Μετά από μήνες πολιορκίας, ένα άγημα στρατιωτών πήγε να την πιάσει κανείς όμως δεν τόλμησε να την ακουμπήσει. Γι' αυτό και ο Κάσσανδρος έστειλε 100 εξαγριωμένους συγγενείς ατόμων που είχε εκείνη σκοτώσει, οι οποίοι την θανάτωσαν είτε διά λιθοβολισμού είτε διά ακοντισμού. Δεν ετάφη, γιατί η ταφή για τους αρχαίους αποτελούσε μια τιμητική τελετή και στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Κάσσανδρος, που ήταν ορκισμένος εχθρός της, μόνον να την τιμήσει δεν ήθελε».

Αναφερόμενη στο περιεχόμενο των επιτύμβιων επιγραφών η κ. Κοτταρίδη τονίζει πως «είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαβάσει κανείς, και ειδικά αν δεν είναι αρχαιολόγος, αρχαίες επιγραφές και να καταλάβει τί λένε, με βάση τα συμφραζόμενα και σε συνδυασμό με το εύρημα» ενώ εξηγεί παράλληλα πως «το όνομα Ολυμπιάδα θα μπορούσε να αναφέρεται σε οποιαδήποτε άλλη γυναίκα με το ίδιο νόημα».

Συνοψίζοντας, η Αγγελική Κοτταρίδη υπογραμμίζει με έμφαση: «Για να πούμε λοιπόν πως βρήκαμε τον τάφο της Ολυμπιάδας θα πρέπει, κατ' αρχήν, να έχουμε πολύ ισχυρά αρχαιολογικά στοιχεία που να πιστοποιούν ότι ετάφη. Τέτοια στοιχεία δεν έχουμε».


Αναστασία Κουκά

Πηγή : protothema.gr



Στο Λιμενικό ο έλεγχος επιβίβασης μετά τις καταγγελίες

 


Παρά τις εξαγγελίες, οι έλεγχοι των πιστοποιητικών που οφείλουν να έχουν μαζί τους οι επιβάτες κατά την επιβίβασή τους στο πλοίο (πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, μοριακό ή rapid test) σπανίως διενεργούνται. Οι καταγγελίες πολλές, εξ ου και ανακοινώθηκε ότι από σήμερα Πέμπτη τον έλεγχο κατά την επιβίβαση αναλαμβάνει το Λιμενικό Σώμα.

«Περίμενα εντατικούς ελέγχους, δεδομένου ότι πλέον έχουμε τόσα πολλά κρούσματα ημερησίως», λέει στην «Κ» η Τίνα Νάντσου, φυσικός που ταξίδευε χθες για Σύρο. «Κοίταξαν φευγαλέα το πιστοποιητικό μου έπειτα από δική μου απαίτηση, ενώ προηγουμένως είχαν ασχοληθεί ενδελεχώς με το φοιτητικό πάσο που διαθέτω», προσθέτει ανήσυχη η ίδια. «Στο πλοίο οι αποστάσεις τηρήθηκαν, αν μάλιστα φορούσες μάσκα ΚΝ95 και ήσουν εμβολιασμένος ένιωθες αρκετά άνετα», διευκρινίζει. Στη θέση όπου καθόταν όλοι φορούσαν μάσκα, με εξαίρεση μια παρέα 20χρονων. 

Εξίσου θορυβημένη δηλώνει και η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη, που ταξίδεψε στην Τήνο. «Δεν γινόταν απολύτως κανένας έλεγχος των πιστοποιητικών ούτε των δηλώσεων», σχολιάζει στην «Κ». «Ο καθένας έμπαινε και καθόταν όπου ήθελε. Το προσωπικό του πλοίου φορούσε μεν μάσκα, δεν έκανε όμως παρατήρηση στους επιβάτες που δεν φορούσαν ή τη φορούσαν λάθος και ήταν πολλοί. Η δικαιολογία ήταν ότι το ηχογραφημένο μήνυμα ακουγόταν συνεχώς από τα μεγάφωνα – αστεία πράγματα δηλαδή», επισημαίνει η κ. Τσόκλη. «Η αίσθηση που αποκόμισα ήταν ότι είχε ληφθεί μια εταιρική, κεντρική απόφαση, κανείς να μην προκαλέσει ένταση για το θέμα. Ας είναι ο καθένας υπεύθυνος για τον εαυτό του, εμείς νίπτουμε τας χείρας μας!». Ανάλογες εμπειρίες πολλές.

Η εν λόγω ολιγωρία τείνει να γίνει κανόνας στα δρομολόγια που καλύπτουν μικρές αποστάσεις, όπως Αίγινα – Πειραιάς, Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα, Λέσβος – Καβάλα, ενώ αποτελεί και κοινό μυστικό μεταξύ των ταξιδιωτικών πρακτόρων. Την προηγούμενη Παρασκευή ταξίδευε και η Σ.Π. από την Αθήνα προς την Κέρκυρα. «Επειδή έχω παιδί προσχολικής ηλικίας, φοβόμουν τον πιθανό συνωστισμό στο φέρι μποτ γι’ αυτό επέλεξα το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα – Λευκίμη, που κατά κανόνα συγκεντρώνει λιγότερο κόσμο. Κατά την επιβίβαση δεν μας έλεγξαν, στο σαλόνι του φέρι ήταν λίγοι επιβάτες μεν, αλλά όλοι χωρίς μάσκες, ενώ ακόμα και οι εργαζόμενοι στο κυλικείο δεν φορούσαν μάσκα, απλώς είχαν τοποθετήσει ένα μικροσκοπικό plexiglass στο σημείο εξυπηρέτησης των πελατών, στο ύψος του προσώπου τους». 

Πλέον τον έλεγχο κατά την επιβίβαση αναλαμβάνει το Λιμενικό Σώμα. Οι επιβάτες καλούνται, μάλιστα, να βρίσκονται στο λιμάνι μιάμιση ώρα πριν από την αναχώρηση του πλοίου. Οι λιμενικοί ευελπιστούν ότι μέσω της νέας εφαρμογής θα μπορούν σε δευτερόλεπτα να σκανάρουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης. Ανακούφιση επικράτησε στις ακτοπλοϊκές εταιρείες που απαλλάχθηκαν από τα σχετικά καθήκοντα. Ωστόσο, παραμένει ερώτημα ποιος θα επιβλέπει την τήρηση των κανόνων –μάσκα και αποστάσεις– στη διάρκεια του ταξιδιού.


Πηγή



Αυτή είναι η εφαρμογή για την επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού



Από σήμερα είναι διαθέσιμη, όπως προέκυψε από όσα δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την εξειδίκευση των μέτρων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, η εφαρμογή που θα χρησιμοποιείται για την επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Η «Covid Free GR» μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr. Διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.

Βρείτε την εφαρμογή ΕΔΩ

Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:

Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID

Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)

Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

Ισχύς των πιστοποιητικών:

Εμβολιασμού – 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης

Νόσησης – έως και 6 μήνες μετά

Rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)

PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)