Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Ο θάνατος της Καρολάιν έλαβε χώρα από τις 4:05 έως τις 4:11

 


«Ο θάνατος ήταν αγωνιώδης και δεν επήλθε ακαριαίως» αναφέρεται στην ιατροδικαστική έκθεση στην οποία γίνεται σαφές πως ο «θάνατος της Καρολαιν επήλθε συνέπεια ασφυξίας λόγω απόφραξης των έξω στομίων των αεροφόρων οδών».

Η ιατροδικαστής ήταν εκείνη που αφαίρεσε από το χέρι της Καρολάιν το ρολόι της το οποίο «μίλησε» αποκαλύπτοντας στοιχεία για την στιγμή που σταμάτησε να αναπνέει.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστή η 20χρονη για έξι περίπου λεπτά πάλευε να ζήσει.

«Αμέσως μόλις είδα το ρολόι που φορούσε το θύμα και γνωρίζοντας ότι αυτού του είδους τα ρολόγια καταγράφουν πολλαπλές παραμέτρους της δραστηριότητας και καρδιακής λειτουργίας.

θεώρησα ότι έπρεπε να το βγάλω αμέσως ώστε να προστατευθεί και να μεταφερθεί για αξιολόγησης στα εγκληματολογία  εργαστήρια» αναφέρει η ιατροδικαστής και στην συνέχεια καταθέτει τις εκτιμήσεις της λέγοντας:

«Η καρδιακή συχνότητα ενός ατόμου εν ηρεμία ή σε φυσική δραστηριότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως την ηλικία, την κατάσταση της καρδιάς ή αν το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση σωματικού ή ψυχικού στρες. Από τις τιμές που μου αναφέρεται θεωρώ ότι η καρδιακή συχνότητα από 48 έως 58 η οποία καταγράφεται 1:41 έως 3:51 της 11ης Μαΐου 2021 αντιστοιχεί σε περίοδο ύπνου. Το ίδιο θεωρώ και για την καταγραφή στις 3: 58 ώρα που οι παλμοί είναι 61 λεπτό. Στις 4:05 οι παλμοί αυξάνονται κατά 50 τοις 100 περίπου από τους παλμούς που είχε το άτομο εν ηρεμία στον ύπνο του. Θεωρώ ότι εκείνη τη χρονική στιγμή το άτομο βρισκόταν σε κατάσταση πολύ ισχυρού ψυχικού ή σωματικού στρες. Με δεδομένο ότι έχω προσδιορίσει την ώρα του θανάτου κατά τη στιγμή της αυτοψίας του χώρου στις πέντε με έξι ώρες από τις 10 η ώρα που ήταν η ώρα της αυτοψίας, θεωρώ απολύτως συμβατό η διαδικασία του μηχανισμού του θανάτου να έλαβε χώρα  από τις 4:05 έως τις 4:11. Στις 4:11 ώρα είναι η τελευταία καταγραφή του smartwatch και θεωρώ ότι αμέσως μετά επήλθε ο θάνατος. Από την νεκροψία και νεκροτομή είχα συμπεράνει ότι διαδικασία του θανάτου πράγματι διήρκεσε μερικά λεπτά ότι δηλαδή ο θάνατος δεν ήταν ακαριαίος».




Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στα γραφεία της Περιφέρειας Ηπείρου στα Ιωάννινα

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Ηπείρου στα Ιωάννινα, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στην περιοχή. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από σειρά θεμάτων, από τον πρωτογενή τομέα, τις οδικές αρτηρίες, τα αναπτυξιακά έργα στην Ήπειρο και τις επενδύσεις τεχνολογικών εταιρειών, έως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα ζητήματα της υγείας, όπου παράλληλα με την αναφορά στο νέο, ΜΕΓΑ εμβολιαστικό κέντρο, ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον Μητροπολίτη Ιωαννίνων για το ζήτημα των εμβολιασμών.

Λίγες ώρες μετά την επίσκεψή του στο νέο εμβολιαστικό κέντρο, που σε πλήρη ανάπτυξη θα έχει δυναμικότητα 1.000 εμβολιασμών ανά ημέρα, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η πρόκληση που αντιμετωπίζει πλέον η Επιχείρηση «Ελευθερία», «είναι να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν». Ζήτησε τη συνδρομή όλων σε αυτή την προσπάθεια, ενώ αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμο για την έως τώρα συνεισφορά του, του ζήτησε να ενθαρρύνει τους πιστούς να εμβολιαστούν από τον άμβωνά του.

«Παρακαλώ Σεβασμιώτατε να πείτε στο επόμενο κήρυγμα σας, ότι δεν θέλετε κανέναν ανεμβολίαστο. Να το πείτε ανοιχτά, καθαρά, προστατεύετε το ποίμνιο σας, τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας πρωτίστως. Και πρέπει όλοι όσοι δεν εμβολιάστηκαν στο πρώτο κύμα, τώρα που βλέπουν ότι τα εμβόλια δεν είναι απλά αποτελεσματικά αλλά και απολύτως ασφαλή, να σπεύσουν να το κάνουν».

«Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τη νέα γενιά», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έχουμε πια ανοίξει την πλατφόρμα εμβολιασμού σε όλες τις ηλικίες ήδη έχουμε κλείσει πάνω από 70.000 ραντεβού στις ηλικίες 18 έως 24 αλλά και στα νέα παιδιά θα πρέπει να ξέρουν ότι η ξεγνοιασιά του καλοκαιριού και η χαλάρωση θα είναι πολύ πιο ευχάριστη και πολύ πιο εύκολη εάν είναι εμβολιασμένοι».


Αναφερόμενος στις προοπτικές των Ιωαννίνων και στο γεγονός ότι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν ανοίξει ερευνητικές μονάδες και γραφεία στην πόλη, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «τα Γιάννενα έχουν όλες τις δυνατότητες να γίνουν τεχνολογικός πόλος και να προσελκύσουν και άλλες εταιρείες, όχι μόνο ξένες αλλά και ελληνικές», ενώ επισήμανε ότι οι ικανότητες του ελληνικού εργατικού δυναμικού αποτελούν πόλο έλξης για τους επενδυτές.

«Είναι το ταλέντο, η δημιουργικότητα, η εργατικότητα νέων ανθρώπων, καλά εκπαιδευμένων, οι οποίοι θα είναι διατεθειμένοι να εργαστούν σε ένα εργασιακό περιβάλλον το οποίο θα καλύπτει τις δικές τους επαγγελματικές και προσωπικές ανάγκες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτό είδαν αυτές οι εταιρείες και ήρθαν εδώ».

Επανέλαβε δε την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στην πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου για την κατασκευή τεχνολογικού πάρκου κοντά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. «Θα υποστηρίξουμε το τεχνολογικό πάρκο, έχοντας ήδη δεσμεύσει σημαντικούς πόρους ύψους 20 εκατομμυρίων για να δημιουργηθεί. Στο χέρι μας είναι να τρέξουμε γρήγορα να ωριμάσουμε το έργο αυτό να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες», είπε.

Όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση δίνει κίνητρα σε νέους παραγωγούς και ενθαρρύνει την παραμονή αγροτών στην περιφέρεια, ενώ υπογράμμισε πως έχει γίνει μία σειρά ενεργειών για την προστασία των ελληνικών προϊόντων από απομιμήσεις.

«Θυμάμαι μία κουβέντα που είχαμε κάνει με τον Περιφερειάρχη, στη Σαμαρίνα, μαζί με κτηνοτρόφους. Τους είχα τότε δεσμευτεί ότι θα τσακίσουμε τα κυκλώματα των παράνομων ελληνοποιήσεων, διότι μόνο έτσι θα πάρει το ελληνικό γάλα, καταρχάς, αλλά και τα ελληνικά κτηνοτροφικά και γαλακτοκομικά προϊόντα τις τιμές που του αξίζουν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην επίσκεψη που είχε κάνει στα Γρεβενά τον Αύγουστο του 2018.

«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουν ήδη, για πρώτη φορά, επιβληθεί σημαντικότατα πρόστιμα σε εταιρείες οι οποίες δεν ήταν συνεπείς με τις αυστηρές προδιαγραφές των προϊόντων που οφείλουν να διαθέτουν», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν και σημαντικά πράγματα που μπορούν να γίνουν ακόμα.

«Η πολιτική είναι πράξη»

«Προφανώς έχουμε προβλήματα, όπως έχουμε και επιλύσεις προβλημάτων» σημείωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας.

«Η διαφορά είναι», ανέφερε ο κ. Τασούλας, «ότι μέσα σε αυτές τις επιλύσεις ή τις προκλήσεις που μένουν, αυτά που έχετε σημειώσει, αυτά που θα μας πείτε, δεν θα αποτελούν εξαγγελίες. Θα αποτελούν -όπως λέμε στον αθλητισμό- εναρκτήρια λακτίσματα. Υπάρχει τεράστια διαφορά. Αν θέλαμε να ακούσουμε εξαγγελίες μπορούσατε να αραδιάσετε ένα σωρό. Είμαστε βέβαιοι, επειδή κάθε φορά έχετε αποδείξει ότι για εσάς εξαγγελία είναι στην ουσία εναρκτήριο λάκτισμα, κάτι που ουσιαστικά αμέσως ξεκινάει την υλοποίηση, είμαστε βέβαιοι ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε -αυτά που σας είπαν οι τοπικοί ταγοί των Ιωαννίνων, της Ηπείρου- θα αντιμετωπιστούν από εσάς με αυτόν τον ίδιο τρόπο ο οποίος δεν δικαιώνει μόνο την κυβέρνησή σας, επιτρέψτε μου να πω, δικαιώνει και την αποστολή της πολιτικής».

«Γιατί η πολιτική είναι πράξη και εσείς κ. Πρόεδρε αντιλαμβάνεστε αυτή τη συνωνυμία περισσότερο από τον καθένα. Γι’ αυτό και είμαστε σίγουροι ότι και αυτά που θα πείτε τώρα και αυτά που θα αφήσετε και θα τα πείτε αύριο, δεν θα τα πείτε για να τα πείτε αλλά για να μας δώσετε τα εναρκτήρια λακτίσματα. Σας καλώ, λοιπόν, για τα εναρκτήρια λακτίσματα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, παίρνοντας το λόγο, μίλησαν αναλυτικά για τα ζητήματα αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής και επισήμαναν την καλή συνεργασία που έχουν με την κυβέρνηση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, o Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος, ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος και βουλευτής Ιωαννίνων ΝΔ Γιώργος Αμυράς, οι βουλευτές Ιωαννίνων της ΝΔ, Σταύρος Καλογιάννης και Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος.

Μετά τη σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον δήμαρχο Μετσόβου Κωνσταντίνο Τζαφέα και τον Δήμαρχο Ζαγορίου Γιώργο Σουκουβέλο, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες στον κεντρικό πεζόδρομο των Ιωαννίνων όπου περπάτησε για αρκετή ώρα και έκανε μια στάση σε καφέ του κέντρου.

Ολόκληρη η παρέμβαση του Πρωθυπουργού στη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της Περιφέρειας Ηπείρου, στα Ιωάννινα

Ευχαριστώ πολύ Σεβασμιότατε, κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Δήμαρχε, αγαπητέ Πρόεδρε κυρία και κύριοι συνάδελφοι στο Υπουργικό Συμβούλιο και στο Κοινοβούλιο,

Mε πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι ακόμα μία φορά σε μία πόλη και σε έναν τόπο που αγαπώ ιδιαίτερα. Δυστυχώς λόγω καιρού αναγκαστήκαμε να συμπτύξουμε το πρόγραμμά μας και δεν μπορέσαμε επισκεφτούμε τη Χρυσοβίτσα και να συνομιλήσουμε με τους νέους αγρότες παραγωγούς οι οποίοι με τόσο δυναμισμό επιδίδονται σε νέες καλλιέργειες. Όμως ανανεώνουμε τη συνάντησή μας για μία άλλη φορά.

Μπορέσαμε όμως να επισκεφτούμε καταρχάς το νέο εμβολιαστικό κέντρο το οποίο θα αρχίσει τη λειτουργία του από την επόμενη εβδομάδα. Χαίρομαι που δόθηκε μία λύση σε μία εκκρεμότητα πολυετή. Αντιμετωπίζω πάντα με αισθήματα αγανάκτησης φαινόμενα δημόσιας περιουσίας που δεν αξιοποιούνται προς όφελος της εθνικής ή της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας. Το καινούργιο εμβολιαστικό κέντρο φτιάχτηκε με μεγάλη ταχύτητα. Θα υπηρετήσει τις τοπικές ανάγκες εμβολιασμού της πόλης των Ιωαννίνων αλλά και συνολικά της περιφερειακής ενότητας και στη συνέχεια θα πρέπει να συζητήσουμε πώς θα αξιοποιηθεί προς όφελος πάντα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας την οποία θέλουμε να στηρίξουμε όπως είπε και ο κ. Πρόεδρος της Βουλής με έργα: έμπρακτα και όχι με λόγια.

Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για το επίπεδο συνεργασίας το οποίο είχαμε με τον Περιφερειάρχη, με τον Δήμαρχο με όλους τους τοπικούς άρχοντες καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Κληθήκαμε όπως ξέρετε να αντιμετωπίσουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις και δεν θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει αυτά τα αποτελέσματα εάν δεν είχαμε καλή τοπική συνεργασία. Σε όλες τις περιοχές ισχύει αυτό αλλά ειδικά εδώ θέλω να εξάρω την κατανόηση και την ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων και από την Περιφέρεια και από τον Δήμο όταν είχαμε τοπικές εξάρσεις που μας ταρακούνησαν όλους. Δεν είχαμε σε όλη την Ελλάδα την ίδια συνεργασία. Εδώ όμως δουλέψαμε καλά και γι’ αυτό και αποδείξαμε ότι όταν συντονιζόμαστε μπορούμε να πετύχουμε γρήγορα αποτελέσματα -το είδαμε στην ταχύτητα με την οποία είχαμε τις αποκλιμακώσεις των τοπικών εξάρσεων εδώ στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.


Θέλω ακόμα μία φορά να ζητήσω από όλες και όλους να υποστηρίξουν την επιχείρηση «Ελευθερία», το πρόγραμμα εμβολιασμού το οποίο ξεδιπλώνεται -όπως ξέρετε- με πολύ μεγάλη ταχύτητα αλλά συνάμα και με μία αποτελεσματικότητα πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα. Και αυτό μας γεμίζει χαρά και ικανοποίηση ότι όταν βάζουμε ένα στόχο ως χώρα, ένα δύσκολο σύνθετο στόχο και εργαζόμαστε με μεθοδικότητα και σχέδιο και με διάθεση συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μπορούμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Έχουμε κάνει παραπάνω από 7,2 εκατομμύρια εμβολιασμούς στη χώρα μας τρέχουμε με ένα ρυθμό 100.000 εμβολιασμών την ημέρα, εδώ στα Γιάννενα έχουν γίνει παραπάνω από 110.000 εμβόλια, όμως έχουμε ακόμα προκλήσεις μπροστά μας.

Η μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή δεν είναι να προμηθευτούμε τα εμβόλια. Αυτή ήταν η δυσκολία των πρώτων μηνών. Είναι να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν και εκεί θα χρειαστούμε τη βοήθεια όλων. Από τη βοήθεια της εκκλησίας, Σεβασμιώτατε και ξέρω ότι έχετε βάλει πλάτη σας ευχαριστώ σε αυτό, στις μεγαλύτερες ηλικίες που ενδεχομένως κάποιοι να μην έχουν εμβολιαστεί ακόμα -είναι οι πιο επίφοβοι στο να αρρωστήσουν. Και σήμερα ακόμα δυστυχώς νοσηλεύονται συμπολίτες μας, διασωληνώνονται συμπολίτες μας (παρότι μειώνονται πολύ απότομα τα κρούσματα) χάνουν τη ζωή τους συμπολίτες μας, που σχεδόν όλοι είναι ανεμβολίαστοι. Παρακαλώ Σεβασμιώτατε να πείτε στο επόμενο κήρυγμα σας, ότι δεν θέλετε κανέναν ανεμβολίαστο. Να το πείτε ανοιχτά, καθαρά. Προστατεύετε το ποίμνιο σας, τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας πρωτίστως.

Και πρέπει και όλοι όσοι δεν εμβολιάστηκαν στο πρώτο κύμα τώρα που βλέπουν ότι τα εμβόλια δεν είναι απλά αποτελεσματικά αλλά και απολύτως ασφαλή να σπεύσουν να το κάνουν τώρα. Και το ίδιο βέβαια ισχύει και για τη νέα γενιά: έχουμε πια ανοίξει την πλατφόρμα εμβολιασμού σε όλες τις ηλικίες ήδη έχουμε κλείσει πάνω από 70.000 ραντεβού στις ηλικίες 18 έως 24 αλλά και στα νέα παιδιά θα πρέπει να ξέρουν ότι η ξεγνοιασιά του καλοκαιριού και η χαλάρωση θα είναι πολύ πιο ευχάριστη και πολύ πιο εύκολη εάν είναι εμβολιασμένοι. Και εκεί θα ζητήσουμε και πάλι τη βοήθεια της Περιφέρειας, του Δήμου, όλων των φορέων. Άκουσα για κάποια πολύ έξυπνα -δεν μου αρέσει η λέξη κίνητρα- αλλά κάποιες διευκολύνσεις που δίνονται παραδείγματος χάρη, δωρεάν εισιτήρια για τα ΚΤΕΛ για νέα παιδιά τα οποία θέλουν να εμβολιαστούν. Αν και θεωρώ ότι δεν χρειαζόμαστε τόσες διευκολύνσεις για να κάνουμε αυτό το οποίο είναι απολύτως αυτονόητο για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε.


Η δεύτερη μου επίσκεψη, το δεύτερο σημείο το οποίο πήγα, και ο βασικός λόγος που ήθελα να βρεθώ σήμερα στα Γιάννενα ήταν για να επισκεφτώ τα γραφεία, δύο εταιρειών υψηλής τεχνολογίας που επέλεξαν -κόντρα στις προβλέψεις και ενδεχομένως στα στερεότυπα- να εγκαταστήσουν στα Γιάννενα πολύ σημαντικό τμήμα της ερευνητικής και εμπορικής, αλλά και προγραμματιστικής δραστηριότητας τους. Αυτό είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό, διότι όταν μιλάμε για την ανάπτυξη την Περιφερειακή δεν μιλάμε μόνο για τον πρωτογενή τομέα -θα μιλήσω και για αυτό λίγο στη συνέχεια- δεν μιλάμε μόνο για τον τουρισμό, δεν μιλάμε μόνο για τις υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας, μιλάμε και για τον κλάδο της τεχνολογίας ο οποίος αποτελεί κλάδο αιχμής στο σχέδιό μας για την Ελλάδα του μέλλοντος.

Όπως ξέρετε χθες ήταν μία σημαντική στιγμή για τη χώρα. Εγκρίθηκε και επίσημα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας το οποίο έρχεται να προσθέσει στο οπλοστάσιο των κοινοτικών πόρων σχεδόν 31 δισεκατομμύρια ευρώ ακόμα εκ των οποίων τα 19 δισεκατομμύρια είναι απευθείας επιχορηγήσεις. Τα υπόλοιπα είναι χαμηλότοκα δάνεια προς επιχειρήσεις. Μία σημαντικότατη προστιθέμενη αξία κεφαλαίων που θα κατευθυνθούν σε τέσσερις πυλώνες: Ο πρώτος είναι η ψηφιακή μετάβαση, ο δεύτερος είναι η πράσινη οικονομία, ο τρίτος είναι ο τομέας υποστήριξης της απασχόλησης και η κοινωνική πολιτική και ο τέταρτος τομέας είναι ο τομέας των παραγωγικών επενδύσεων.

Η ψηφιακή μετάβαση, λοιπόν, έχει τεράστια σημασία σε εθνικό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο. Αν μιλήσετε στις μεγάλες εταιρείες, στους μεγάλους εργοδότες, θα σας πουν ότι το πρώτο πράγμα το οποίο ψάχνουμε, δεν είναι μόνο κτίρια -θα έρθω στη συνέχεια και στο τεχνολογικό πάρκο- είναι πάνω από όλα το ανθρώπινο κεφάλαιο. Είναι το ταλέντο, η δημιουργικότητα, η εργατικότητα νέων ανθρώπων καλά εκπαιδευμένων οι οποίοι θα είναι διατεθειμένοι να εργαστούν σε ένα εργασιακό περιβάλλον το οποίο θα καλύπτει τις δικές τους επαγγελματικές και προσωπικές ανάγκες.

Αυτό είδαν αυτές οι εταιρείες και ήρθαν εδώ. Και συνομιλώντας με νέα παιδιά, σχεδόν όλοι ντόπιοι, είτε παιδιά τα οποία βγήκαν από το πανεπιστήμιο, από το τμήμα προγραμματιστών αλλά όχι μόνο, είτε παιδιά τα οποία ήταν από τα Γιάννενα και είχαν φύγει στο εξωτερικό, αλλά επέλεξαν να επιστρέψουν στον τόπο τους, είναι μία πάρα πολύ ωραία και δημιουργική ιστορία αυτή και θα σταθούμε κοντά σε αυτήν την προσπάθεια, αγαπητέ Αλέκο (Καχριμάνη), θα υποστηρίξουμε το τεχνολογικό πάρκο έχοντας ήδη δεσμεύσει σημαντικούς πόρους ύψους 20 εκατομμυρίων για να δημιουργηθεί. Στο χέρι μας είναι να τρέξουμε γρήγορα να ωριμάσουμε το έργο αυτό να ξεπεράσουμε εσύ και εμείς τις όποιες δυσκολίες.

Ο Υφυπουργός, ο Χρίστος Δήμας είναι απολύτως ενήμερος για αυτήν την προσπάθεια ώστε να προσθέσουμε στα Γιάννενα και έναν πόλο υψηλής τεχνολογίας, κάτι το οποίο μπορεί να φάνταζε αδιανόητο πριν από κάποια χρόνια, βλέπετε όμως και αυτά τα οποία μερικές φορές φαίνονται σαν όνειρα θερινής νυκτός γίνονται τελικά πράξη. Και η πρώτη μας προτεραιότητα, το έχω πει πολλές φορές, είναι οι δουλειές. Δουλειές, δουλειές, δουλειές, κυρίως για τα νέα παιδιά. Καλές δουλειές. Και βέβαια εμείς βοηθάμε και τις καλές δουλειές να έρθουν στον τόπο μας, μειώνοντας τη φορολογία, καταργώντας την εισφορά αλληλεγγύης, μειώνοντας εργοδοτικές εισφορές, όλα αυτά δημιουργούν συνθήκες για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις εγχώριες και ξένες στην πατρίδα μας. Πιστεύω πραγματικά ότι τα Γιάννενα έχουν όλες τις δυνατότητες να γίνουν τεχνολογικός πόλος και να προσελκύσουν και άλλες εταιρείες, όχι μόνο ξένες αλλά και ελληνικές.


Όταν μιλάμε για τεχνολογία δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο τις ξένες εταιρείες οι οποίες έρχονται στην Ελλάδα για να δημιουργήσουν μία υποδομή και τις ελληνικές εταιρείες πρέπει να αναλογιστούμε οι οποίες έχουν πια συνθέσει ένα πολύ δυναμικό οικοσύστημα τεχνολογίας, αναπτύσσονται γρήγορα, προσελκύουν κεφάλαια, μεγαλώνουν, προσφέρουν καινούργιες ευκαιρίες απασχόλησης σε νέες Ελληνίδες και σε νέους Έλληνες. Άρα, είμαι πολύ ικανοποιημένος από αυτό το οποίο είδα σήμερα και η δέσμευσή μας είναι ότι θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια διότι και η συγκέντρωση των εταιρειών σε ένα χώρο με υψηλές κτιριακές και τεχνολογικές προδιαγραφές κοντά στο Πανεπιστήμιο δημιουργεί από μόνο του τεράστιες συνέργειες για να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερες επενδύσεις αυτού του είδους.


Και βέβαια δεν μιλάμε μόνο για Έλληνες, μιλάμε και για ξένους οι οποίοι μπορεί να θελήσουν να έρθουν και να δουλεύουν στην Ελλάδα. Προσφέρουμε την καλύτερη ποιότητα ζωής, ειδικά, για ανθρώπους που αγαπούν και το βουνό -ανήκω και εγώ προσωπικά ανήκω σε αυτή την κατηγορία. Πού θα βρει κανείς τέτοια ποιότητα ζωής αν μπορεί να τη συνδυάσει και με μία δουλειά την οποία μπορεί να την κάνει πια, ενδεχομένως, από το σπίτι του, αν έχει μία καλή σύνδεση; Όλη αυτή η έννοια των ψηφιακών νομάδων, ανθρώπων δηλαδή οι οποίοι μπορεί να έρθουν από οπουδήποτε να δουλέψουν στην Ελλάδα, γιατί η ποιότητα ζωής στην Ελλάδα, η φροντίδα, η υγεία, οι υποδομές, είναι τέτοιες που να τους καλύπτει. Αυτό είναι μία ακόμα μεγάλη πρόκληση την οποία έχουμε μπροστά μας και όχι μόνο για τα Γιάννενα και για τα χωριά μας και για τα Ζαγοροχώρια και όχι μόνο για όλο τον ορεινό όγκο. Η πανδημία μέσα στα πολλά δεινά της, άλλαξε τις συνήθειες με τις οποίες εργαζόμαστε και αυτό θα είναι μία μεγάλη ευκαιρία, συνολικά, για τον τόπο μας και ειδικά φυσικά για την Ήπειρο και την περιοχή των Ιωαννίνων.

Να πω μόνο μιας και μιλάμε για χρηματοδοτικά εργαλεία, ότι εκτός από το Ταμείο Ανάκαμψης, πιστεύω ότι θα είμαστε κι από τις πρώτες χώρες που θα πετύχει την έγκριση του νέου ΕΣΠΑ. Το νέο ΕΣΠΑ έχει ακόμα περισσότερους πόρους -όπως ξέρεις αγαπητέ Αλέκο- για την περιφερειακή πολιτική. Άρα, υπάρχουν πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα πρέπει να έρθουνε να συναντηθούν, να συντονιστούν, έτσι ώστε να καλύψουν όλες τις ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δήμοι, Περιφέρειες, και φυσικά κράτος θα δουλέψουμε μαζί με κοινούς στόχους και με κοινούς άξονες οι οποίοι είναι πια προδιαγεγραμμένοι.


Και αυτό φυσικά αφορά και στο πρόγραμμα «Τρίτσης», είναι μαζί μας ο Αναπληρωτής Υπουργός, έχει γίνει μια πολύ σπουδαία δουλειά και στο Υπουργείο για την αξιολόγηση των προτάσεων. Έχουμε πολλές και καλές ώριμες προτάσεις για το πρόγραμμα «Τρίτης», ενδεχομένως κάποιες να μπορούν να μεταπέσουν και σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Πάντως και στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα γίνει μία κοσμογονία έργων πολλά από τα οποία ήδη αρχίζουν να ξεκινάνε.

Για τα της πρωτογενούς παραγωγής θα μπορούσα να μιλάω ώρες, διότι γνωρίζετε το ενδιαφέρον μου και ναι πρέπει να σας πω ότι ο Αλέκος (Καχριμάνης) δεν ντρέπεται να μου στέλνει μηνύματα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο όταν υπάρχει κάτι που τον απασχολεί. Αλλά θεωρώ πάντα χρήσιμο να έχω επαφή με ανθρώπους των οποίων τη γνώμη και την άποψη εκτιμώ. Ο Υπουργός, ο Σπήλιος Λιβανός, νομίζω ότι έχει πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα σε πολλά από τα θέματα τα οποία αποτελούν κοινή μας προτεραιότητα. Ο Γιώργος Αμυράς ασχολείται με θέματα τα οποία είναι πολύ κοντά και στη δική μου την καρδιά, στα θέματα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.


Ναι, λύνουμε εκκρεμότητες από τους δασικούς χάρτες από το παρελθόν. Προφανώς υπήρχαν πολλές αντιδράσεις, ξέραμε τα προβλήματα, σπεύδουμε να τα διορθώσουμε: δασικοί χάρτες, κτηματογράφηση, δεν νομίζω ότι ο Γιώργος θα ηρεμήσει εάν δεν υπάρχει σπιθαμή ελληνικής γης η οποία να μην κτηματογραφηθεί και εκεί γίνεται μία πολύ σημαντική πρόοδος, γιατί πρέπει επιτέλους να καθαρίσουμε και να τελειώσουμε με το θέμα χρήσεων γης στην πατρίδα μας.


Και βέβαια ειδικά για το ζήτημα του πρωτογενούς τομέα, δύο παρατηρήσεις. Δίνω μεγάλη έμφαση στο πρόγραμμα των αγροτών και ξέρω ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις, τις συζητάμε με το Υπουργείο, θα δούμε μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε για να δώσουμε επιπλέον κίνητρα, ειδικά σε αγρότες ορεινών περιοχών. Θέλουμε να κρατήσουμε τον κόσμο στα χωριά και θέλουμε όμως και τα προγράμματα νέων αγροτών να πιάνουν τόπο, όπως θέλουμε να είμαστε και απολύτως σίγουροι ότι ο ανταγωνισμός στον πρωτογενή τομέα δεν νοθεύεται.


Θυμάμαι μία κουβέντα που είχαμε κάνει με τον Περιφερειάρχη, στη Σαμαρίνα, μαζί με κτηνοτρόφους. Τους είχα τότε δεσμευτεί ότι θα τσακίσουμε τα κυκλώματα των παράνομων ελληνοποιήσεων, διότι μόνο έτσι θα πάρει το ελληνικό γάλα, καταρχάς, αλλά και τα ελληνικά κτηνοτροφικά και γαλακτοκομικά προϊόντα τις τιμές που του αξίζουν. Διότι αν νοθεύουμε τα προϊόντα τότε προφανώς ο κερδισμένος είναι αυτός ο οποίος παρουσιάζει το προϊόν του ως κάτι το οποίο δεν είναι. Οι “μαϊμούδες” είναι για τους ζωολογικούς κήπους, δεν είναι για τα προϊόντα τα οποία βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, είτε μιλάμε για τα ελληνικά είτε για τα ξένα.

Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουν ήδη, για πρώτη φορά, επιβληθεί σημαντικότατα πρόστιμα σε εταιρείες οι οποίες δεν ήταν συνεπείς με τις αυστηρές προδιαγραφές των προϊόντων που οφείλουν να διαθέτουν. Αν και εκεί πιστεύω ότι έχουμε σημαντικά πράγματα να κάνουμε ακόμα.


Και, τέλος, στο ζήτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ναι, δεν θα πάμε να καταστρέψουμε κάτι για να φτιάξουμε κάτι καινούργιο. Το οποίο σημαίνει ότι υπάρχουν ορεινοί όγκοι στους οποίους δεν υπάρχουν δρόμοι, στους οποίους δεν θα γίνουν δρόμοι καινούργιοι. Απλά δεν θα γίνουν δρόμοι, δεν θα γίνουν δρόμοι καθόλου, όμως. Δεν θα γίνουν δρόμοι, ούτε για ανανεώσιμες ούτε, για ορεινή κτηνοτροφία. Και όπου υπάρχουν δρόμοι, προφανώς, δεν θα πρέπει να έχουμε γραφειοκρατικές δυστοκίες, αυτοί οι δρόμοι να βελτιώνονται λίγο για να μπορούν να εξυπηρετούνται, κυρίως, οι κτηνοτρόφοι μας.

Υπάρχουν όμως ορεινοί όγκοι οι οποίοι θα προστατευτούν απόλυτα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια με μία νέα λογική χωροθέτησης οι ανανεώσιμες πηγές που τις χρειαζόμαστε -μην έχουμε αυταπάτες- μιλάμε βασικά για τις μεγάλες ανεμογεννήτριες να πάνε σε περιοχές που είτε έχουν τις υποδομές, είτε οι τοπικές κοινωνίες τις αντιμετωπίζουν πιο θετικά. Έχουμε δυνατότητα να το πετύχουμε αυτό και να προστατεύσουμε μία σειρά από περιοχές στις οποίες δεν πρέπει να πάνε οι ανεμογεννήτριες, όχι μόνο, γιατί είναι αισθητική επιβάρυνση αλλά και για τις υποδομές οι οποίες πρέπει να γίνουν για να φτάσουν οι γεννήτριες σε αυτά τα σημεία και αναφέρομαι σε δίκτυα, δρόμους και όλα τα σχετικά.

Τελειώνοντας, μία γενική παρατήρηση και επισήμανση.

Βγαίνουμε από μία περιπέτεια, από μία δοκιμασία, η οποία μας ταρακούνησε όλους πάρα πολύ. Θρηνήσαμε συμπολίτες μας, που έχασαν τη ζωή τους. Ευτυχώς λιγότερους από ότι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά παρά ταύτα η πανδημία άφησε πίσω της μεγάλα τραύματα.


Άνοιξε όμως και καινούργιους δρόμους και δημιούργησε και καινούργιες προοπτικές και καινούργιες ευκαιρίες. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ίσως η πιο εμβληματική τέτοια ευκαιρία. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία θα ξαναμπεί σε τροχιά γρήγορης και δυναμικής ανάκαμψης και μέσα από αυτή την ανάκαμψη θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την Ελλάδα του μέλλοντος, έτσι όπως την οραματιζόμαστε, επαναξιολογώντας ενίοτε προτεραιότητες οι οποίες αναδείχθηκαν από την πανδημία.


Η δέσμευση μου για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας καθολικό, δημόσιο, αλλά και ποιοτικό ισχύει σήμερα περισσότερο παρά ποτέ. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας καθώς θα υποχωρεί η πίεση από τους νοσηλευόμενους της πανδημίας. Τώρα είναι η ευκαιρία να επενδύσουμε σε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας με καταλύτη την τεχνολογία η οποία επηρεάζει τις ζωές μας σε όλα τα επίπεδα, αλλά πρέπει να σας πω ότι είμαι αισιόδοξος -όχι μόνο για τις προοπτικές των Ιωαννίνων, της Ηπείρου- είμαι συνολικά αισιόδοξος για τις προοπτικές της χώρας.

Περάσαμε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία, σταθήκαμε όρθιοι, η κοινωνία πιστεύω ότι τελικά με τον τρόπο της ήρθε πιο κοντά, οι σχέσεις εμπιστοσύνης κράτους και πολιτών σφυρηλατήθηκαν. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα τα οποία θα φανταζόντουσαν αδιανόητα ή αδύνατα πριν από κάποιο διάστημα και πάνω σε αυτή την παρακαταθήκη θα χτίσουμε όλοι μαζί το μέλλον μιας καλύτερης Ελλάδας.


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.





Η ταύτιση του Τσίπρα με τον ψεκασμένο Πολάκη προβληματίζει τον ΣΥΡΙΖΑ

 


Το να ταυτίζεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με ένα αποδεδειγμένα τραμπούκο ακροαριστερό ψεκασμένο, και ειδικά όταν σε όλες τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται ότι είσαι ένας αποτυχημένος πρώην πρωθυπουργός που δεν μπορεί να ξεπεράσει τον ΚΑΝΕΝΑ, αυτό προβληματίζει τα στελέχη του κόμματος.

Η νέα στήριξη του Αλ. Τσίπρα στον Π. Πολάκη και μάλιστα μέσα στη Βουλή και για τους εμβολιασμούς, δείχνει ότι μάλλον από κάπου τον κρατάει ο ψεκασμένος Πολάκης, και ο Τσίπρας δεν μπορεί να καταδικάσει τις γελοιότητες του.

Πολλά από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και σωστά, έχουν ταχθεί υπέρ των εμβολιασμών, όπως οι  Ξανθός, Ε. Τσακαλώτος, Φίλης,  Ζαχαριάδης, Ηλιόπουλος, Καλπάκης και άλλοι, και η στήριξη σε ένα γελοίο, επικίνδυνο και ψεκασμένο βουλευτή από τον Αλέξη Τσίπρα, προκαλεί προβληματισμό.

Το να συντάσσετε ο Αλέξης Τσίπρας με ένα ψεκασμένο, και το κάνει αυτό μήπως πάρει μερικές ψήφους από ψεκασμένους, μόνο κατάντια μπορείς να το χαρακτηρίσεις και δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στη σοβαρότητα και τη φυσιογνωμία του κόμματος, που πλήττετε από την ανεπάρκεια, την ανικανότητα και κυρίως από την απαξίωση του προέδρου του από την κοινωνία.

Ο τραμπούκος και ψεκασμένος ακροαριστερός Πολάκης, είναι χρόνια τώρα μείζον πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και καλό θα ήταν να αρχίσουν οι διεργασίες για την απομάκρυνση του, την διαγραφή του, γιατί έτσι και αλλιώς έρχεται και το τέλος της αρχηγίας Αλέξη Τσίπρα.




Οι συνομιλίες του Πιλότου με την Νικολούλη

 


Τις επαφές και τις συνομιλίες που είχε η Αγγελική Νικολούλη με τον Χαράλαμπο Αναγνωστόπουλο που ομολόγησε τη δολοφονία της Κάρολαϊν στα Γλυκά Νερά αποκάλυψε το Φως στο Τούνελ.





Μακρόν σε Μέρκελ: Προτεραιότητα τα συμφέροντα Ελλάδας - Κύπρου έναντι της Τουρκίας

 


Ελληνικό «άρωμα» είχε η συνάντηση που είχαν νωρίτερα την Παρασκευή η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν στο Βερολίνο, καθώς στο επίκεντρο των μεταξύ τους συνομιλιών βρέθηκαν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, με φόντο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη γενικότερη στάση που τηρεί η Άγκυρα.

Ο κ. Μακρόν τόνισε πως σε ό,τι αφορά την Τουρκία «το θέμα είναι κυρίως τα συμφέροντα των κρατών - μελών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος και η στρατηγική μας θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Λιβύη ή στον Καύκασο».

Από την πλευρά της, η κυρία Μέρκελ σημείωσε πως «η ΕΕ βρίσκεται ενώπιον μεγάλων προκλήσεων σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Τουρκία και την Ρωσία» και πρόσθεσε σχετικά με το διάλογο που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας:

«Και οι δύο συνομιλήσαμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Βρισκόμαστε ενώπιον μεγάλης πρόκλησης: από τη μία πλευρά είναι οι διαφορετικές απόψεις και από την άλλη εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλον, αν θέλουμε να συνδιαμορφώσουμε κάποια συγκεκριμένα θέματα, όπως η μετανάστευση, το μέλλον της Λιβύης, το μέλλον της Συρίας».

Ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι συμφωνεί με την κυρία Μέρκελ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία και πρόσθεσε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί σε σχέση με τους όρους που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Μάρτιο.

Σε ό,τι αφορά την Ρωσία, η Καγκελάριος επισήμανε ότι αποτέλεσε σημαντικό θέμα και της πρόσφατης Συνόδου της G7. «Η Ρωσία αποτελεί μεγάλη πρόκληση για εμάς. Η Ρωσία είναι όμως και ένας μεγάλος ηπειρωτικός γείτονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συνέχισε η κυρία Μέρκελ, για να τονίσει ότι πρέπει να διαπιστώσουμε ότι είμαστε όλοι εκτεθειμένοι σε υβριδικές επιθέσεις. «Από την άλλη πλευρά όμως, έχουμε μεγάλο συμφέρον, αν επιθυμούμε την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ΕΕ, να παραμείνουμε σε συνομιλίες με την Ρωσία, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό», πρόσθεσε η ίδια. Ευχαρίστησε μάλιστα τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την επανέναρξη του διαλόγου με την ρωσική κυβέρνηση. Ανάλογη θέση διατύπωσε και ο κ. Μακρόν και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει ενιαία στάση έναντι της Ρωσίας.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν ακόμη την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον δείχνει και πάλι ότι επιθυμεί τη συνεργασία με την Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά ιδίως το ζήτημα της πολιτικής άμυνας της ΕΕ, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πάντως ότι αυτή η στάση των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να σημάνει και το τέλος της αντίληψης ότι η τύχη της Ευρώπης εξαρτάται και από τις ευρωπαϊκές χώρες.

«Κατορθώσαμε να ενσταλάξουμε την άποψη ότι η ευρωπαϊκή άμυνα και η στρατηγική αυτονομία δεν αποτελούν εναλλακτική προς την διατλαντική συμμαχία, αλλά κομμάτι της», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τον σεβασμό του προς την ΕΕ σε πολιτικό επίπεδο και την βούλησή του να συνεργαστεί μαζί της.

Τέλος η Γερμανίδα καγκελάριος καλωσόρισε με τη σειρά της το «πνεύμα συνεργασίας» που επανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος στις διεθνείς σχέσεις.

«Μπορούμε να είμαστε όλοι ευτυχείς για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δημιούργησε και πάλι κλίμα συνεργασίας, στο οποίο όλοι ασφαλώς πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους», δήλωσε.


Πηγή : Cnn.gr




Οι 20 βασικές αλλαγές που επιφέρει ο νέος νόμος για την Προστασία της Εργασίας


 

Είκοσι βασικές αλλαγές φέρνει στις ζωές των εργαζομένων ο νόμος για την Προστασία της Εργασίας, που ψηφίστηκε από τη Βουλή. Ειδικότερα, οι αλλαγές, που έρχονται, είναι οι εξής:

Mε την ψήφιση του νόμου ξεκινά η διαδικασία για την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, για την παρακολούθηση και καταγραφή σε πραγματικό χρόνο του χρόνου εργασίας και των υπερωριών, καθώς και για την αναβάθμιση του Π.Σ. "ΕΡΓΑΝΗ". Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι ένα επαναστατικό εργαλείο για την πάταξη της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, αλλά και την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα από εκείνες που υιοθετούν πρακτικές μαύρης εργασίας. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας αποτελεί εγγύηση για τα δικαιώματα των εργαζομένων, την τήρηση του 8ωρου, την καταγραφή των υπερωριών, την εφαρμογή της διευθέτησης. Το έργο της ψηφιακής κάρτας εργασίας έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και προχωρά σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα ξεκινήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 με παρακολούθηση της πραγματικής απασχόλησης σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.

Άμεσα ξεκινά η προετοιμασία του Προεδρικού Διατάγματος που θα θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία της Επιθεώρησης Εργασίας ως Ανεξάρτητης Αρχής που θα αντικαταστήσει το ΣΕΠΕ και θα διεξάγει αντικειμενικούς ελέγχους στην αγορά εργασίας, χωρίς τη δυνατότητα επηρεασμού από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Νέες άδειες για τη συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή. Ο νόμος θεσπίζει σειρά αδειών για γονείς και φροντιστές, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν τις προβλέψεις της αντίστοιχης κοινοτικής νομοθεσίας. Οι άδειες που θεσπίζονται είναι:

Άδεια πατρότητας: 14 ημέρες με αποδοχές έναντι 10, που προβλέπει η Οδηγία και 2, που ισχύει σήμερα.

Γονική άδεια 4 μηνών για κάθε γονέα με επιδότηση για πρώτη φορά από τον ΟΑΕΔ για τους 2 μήνες. Σημειώνεται ότι με μεταβατική διάταξη, που έχει περιληφθεί στο νόμο, προβλέπεται ότι όσοι γονείς έχουν λάβει, αλλά δεν έχουν εξαντλήσει τη γονική άδεια με βάση το παλιό καθεστώς, (που ήταν 4 μήνες χωρίς αποδοχές), δικαιούνται το 2μηνο της επιδότησης του ΟΑΕΔ. (Άρθρο 53: Για κάθε εργαζόμενο γονέα στον οποίο έχει χορηγηθεί γονική άδεια, σύμφωνα με το άρθρο 50 του ν. 4075/2012 (Α' 89) και η οποία δεν έχει λήξει κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να καταβάλει το επίδομα της παρ. 3 του άρθρου 28).

Δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων (π.χ. τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο, μερική απασχόληση) για γονείς και φροντιστές με βάση την Οδηγία 1158/2019.

Απουσία 2 ημέρες κατ' έτος με αποδοχές για λόγους ανωτέρας βίας.

Άδεια φροντιστή για συγγενείς ή συνοίκους που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Επέκταση της άδειας λοχείας 9 εβδομάδων, μετά τη γέννα και στην υιοθεσία τέκνου.

Επέκταση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας 6 μηνών με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και στην υιοθεσία τέκνου.

Επέκταση του μειωμένου ωραρίου (άδεια φροντίδας τέκνου) και στη μητέρα που απέκτησε τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας.

Επέκταση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας 6 μηνών με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και της άδειας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής 7 ημερών με αποδοχές στο προσωπικό του Δημοσίου για το οποίο εφαρμόζεται το εργατικό δίκαιο, δηλαδή μεταξύ άλλων στους εργαζόμενους με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ).

Μέτρα κατά της βίας και παρενόχλησης στην εργασία. Ο εργοδότης υποχρεούται να λάβει άμεσα μέτρα, όταν ο δράστης είναι εργαζόμενος (από σύσταση και αλλαγή θέσης του καταγγελλόμενου μέχρι απόλυση). Όταν ο δράστης είναι εργοδότης, προβλέπονται πρόστιμα και διακοπή λειτουργίας σε περίπτωση υποτροπής. Ο εργαζόμενος αποκτά δικαίωμα αποχώρησης από την εργασία για εύλογο χρόνο, λόγω κινδύνου ζωής/υγείας/ασφάλειας, μετά από τεκμηριωμένη ενημέρωση του εργοδότη. Προστίθενται στα προστατευόμενα άτομα και οι εργαζόμενοι στην άτυπη οικονομία. Σειρά δικαιωμάτων, (όπως ενδεικτικά: διεύρυνση προστασίας και σε βία και απλή παρενόχληση και όχι μόνο στην παρενόχληση λόγω διακρίσεων, αποχώρηση από την εργασία σε περίπτωση κινδύνου), όπως προβλέπει η ΔΣΕ 190, επεκτείνονται και στο δημόσιο τομέα.

Προστασία από απολύσεις: Διευρύνεται η λίστα των περιπτώσεων της άκυρης απόλυσης, που σημαίνει επιστροφή του εργαζομένου στην εργασία του και καταβολή των μισθών για την περίοδο μέχρι την επαναπασχόληση. Έτσι, θεωρείται άκυρη η απόλυση εργαζομένου για ενάσκηση δικαιώματος, για αίτημα λήψης άδειας, όπως και η απόλυση του νέου πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση του παιδιού του, εργαζομένου που αρνήθηκε να συμφωνήσει διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τηλεργαζόμένου που άσκησε το δικαίωμα αποσύνδεσης.

Αυξάνεται από 1-1-2022 η αποζημίωση απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες και εξισώνεται με εκείνη των υπαλλήλων (μισθοί έως 12 μηνών).

Το διάλειμμα θα χορηγείται, μετά από 4 ώρες εργασίας, (αντί για 6 ώρες).

Οι τηλεργαζόμενοι αποκτούν δικαίωμα αποσύνδεσης: δεν θα απαντούν σε e-mail, SMS, κλήσεις, μετά τη λήξη του ωραρίου εργασίας τους, ενώ ο εργοδότης αναλαμβάνει το κόστος απόκτησης και συντήρησης του εξοπλισμού. Απαγορεύεται η χρήση της κάμερας για τον έλεγχο της απόδοσης του τηλεργαζομένου.

Οι αυτοαπασχολούμενοι στις ψηφιακές πλατφόρμες (delivery, courier) αποκτούν συνδικαλιστικά δικαιώματα (σύσταση οργανώσεων, διαπραγμάτευση συλλογικών συμφωνιών, απεργία). Επιπλέον, οι πλατφόρμες θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις για πρόνοια, υγιεινή και ασφάλεια έναντι των αυτοαπασχολουμένων (συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου), με εκείνες που ισχύουν για τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.

Το όριο των επιτρεπόμενων υπερωριών αυξάνεται στις 150 ώρες το χρόνο σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Αυξάνεται η αμοιβή για τις υπερωρίες για τις οποίες δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες έγκρισης και ορίζεται στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 120% (από 80%). Με τον τρόπο αυτό, αυξάνεται το εισόδημα των εργαζομένων, καλύπτονται οι επιχειρηματικές ανάγκες και επιβαρύνονται οι εργοδότες που δεν τηρούν τις νόμιμες διαδικασίες.

Παρέχεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους να ζητήσουν την εφαρμογή του συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας για τη συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή τους ζωή. Με την εφαρμογή του καθεστώτος διευθέτησης ο συνολικός χρόνος εργασίας παραμένει ο ίδιος και δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους π.χ. να δουλεύουν λίγο περισσότερο από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη, για να έχουν τη δυνατότητα αμειβόμενης αργίας την Παρασκευή.

Κυριακές: Προστίθενται στις εξαιρέσεις που επιτρέπεται ήδη να λειτουργούν (π.χ. εστίαση, καταστήματα σε τουριστικές περιοχές) οι κλάδοι ταχυδρομικών υπηρεσιών, παραγωγής-διανομής υγειονομικού υλικού, η εφοδιαστική αλυσίδα, τα data centers, έτοιμο σκυρόδεμα, κ.ά.

Κυρώνεται η Σύμβαση 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, που συνεπάγεται τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής, την κατάστρωση Εθνικού Προγράμματος Υγείας και Ασφάλειας, κ.ά.

Απεργίες που έχουν κριθεί παράνομες από τα δικαστήρια δεν θα μπορούν να επαναπροκηρύσσονται από τη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.

Συνδικαλιστές που ασκούν βία ή προβαίνουν σε παράνομες πράξεις κατά τη διάρκεια απεργιών θα έχουν αστική ευθύνη.

Απαγορεύεται η ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα.

Η προστασία των συνδικαλιστών εξισώνεται με εκείνη που ισχύει για τις εγκύους. Παύει η απαγόρευση απόλυσης συνδικαλιστών ακόμη και για άσκηση βίας ή σεξουαλική παρενόχληση, που ισχύουν σήμερα.

Έως τις 5 Νοεμβρίου 2021 (και κάθε χρόνο εφεξής), ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ επιχειρήσεων από το χώρο της κοινής ωφέλειας και εργαζομένων για τον καθορισμό του προσωπικού Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας (33%) κατά τη διάρκεια απεργιών. Δεν επιτρέπεται η κήρυξη απεργίας χωρίς να έχει προηγουμένως καθοριστεί το προσωπικό ασφαλείας και, όπου απαιτείται, το Προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας.

Από 1-1-2022, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση ηλεκτρονικού συστήματος για τη δυνατότητα συμμετοχής των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων εξ αποστάσεως τόσο στις γενικές συνελεύσεις όσο και στις αρχαιρεσίες.

Καθίσταται υποχρεωτική για λόγους διαφάνειας η εγγραφή των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικά μητρώα.



Εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού

 


Ο «Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού», προχώρησε στην υιοθέτηση διετούς εθνικού σχεδίου δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού. Το εθνικό σχέδιο δράσης το οποίο αφορά την περίοδο 2021-2023, αποτελεί μία ολοκληρωμένη στρατηγική για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού και περιλαμβάνει τις δράσεις των 12 φορέων που συγκροτούν τον «Εθνικό Μηχανισμό Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού», το οποίο συστάθηκε με το νόμο 4491/2017. Παράλληλα, οι άξονες προτεραιότητας του εθνικού σχεδίου δράσης, είναι οι:

Καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και των επιπτώσεων της στα παιδιά

Δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά

Προστασία των παιδιών στο πλαίσιο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών

Διασφάλιση του δικαιώματος των παιδιών στην υγεία

Δικαιώματα των παιδιών στην εκπαίδευση

Προστασία της οικογένειας και των παιδιών στην κοινότητα - αποϊδρυματοποίηση

Οριζόντια δράση για τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες.

Η προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού γίνεται με έναν οριζόντιο τρόπο που καταλαμβάνει μεγάλο εύρος πολιτικών της δημόσιας διοίκησης. Η προσπάθειά μας για την περαιτέρω κατοχύρωση των δικαιωμάτων των παιδιών συνεχίζεται με την παρακολούθηση της υλοποίησης του εθνικού σχεδίου και την επικαιροποίησή του, όπου αυτό καταστεί απαραίτητο.



Επανεκκίνηση και άλλων δραστηριοτήτων από 19 Ιουνίου

 


Την άρση επιπλέον περιοριστικών μέτρων και την επανεκκίνηση και άλλων δραστηριοτήτων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Πιο συγκεκριμένα, από το Σάββατο 19 Ιουνίου, μεταξύ άλλων:

Μειώνεται η αναλογία των πελατών από 1 άτομο ανά 25 τ.μ. σε 1 ανά 16 τ.μ. σο λιανεμπόριο.

Ξεκινά η λειτουργία των εμποροπανηγύρεων με το πρωτόκολλο λειτουργίας των λαϊκών.

Επαναλειτουργούν οι παιδότοποι σε υπαίθριο χώρο με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους τους εργαζόμενους και ενηλίκους πελάτες.

Επαναλειτουργούν τα Luna Parks  με συγκεκριμένες προϋποθέσεις (αποστάσεις, μάσκα, αντισηπτικό, κλπ)   

Επαναλειτουργούν οι Υπηρεσίες Ευεξίας.



Άλμα της Ελλάδας στη διεθνή ανταγωνιστικότητα

 


Δώδεκα θέσεις ανέβηκε στα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα στον διεθνή δείκτη ανταγωνιστικότητας. Η Ελλάδα κατατάσσεται το 2021 στην 46η θέση, από την 49η θέση το 2020 και την 58η θέση το 2019. Η Ελλάδα ανεβαίνει για δεύτερη συνεχή χρονιά στον διεθνή πίνακα ανταγωνιστικότητας και αυτό αποδεικνύει ότι η προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση αποδίδει καρπούς. Όσον αφορά στους επιμέρους δείκτες, η Ελλάδα έχει βελτιώσει την θέση της, συγκριτικά με το 2019:

στην «Οικονομική Αποδοτικότητα», κατά 8 θέσεις στην 52η  θέση από την 60η,

στην «Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα», επίσης κατά 8 θέσεις στην 52η θέση από την 60η.

στην «Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα», κατά 14 θέσεις στην 44η θέση από την 58η,

και στις «Υποδομές», κατά 2 θέσεις στην 39η από την 41η.



Eurogroup: «Πράσινο» φως για εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ


 

Το Eurogroup, συζήτησε και αξιολόγησε θετικά τη 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα. Επίσης υπήρξε πολιτική απόφαση εκταμίευσης του πέμπτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 748 εκατ. ευρώ. Παράλληλα:

Επικροτήθηκε η προώθηση και υλοποίηση, παρά τις αντίξοες συνθήκες, σημαντικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, όπως είναι - μεταξύ άλλων - η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η ολοκλήρωση του "οικοδομήματος" του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η πρόοδος που σημειώθηκε στην αξιοποίηση του Ελληνικού, η ενεργοποίηση του νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών και ο νέος εργασιακός νόμος.

Συζητήθηκε, αφού συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, η πρόταση της Κυβέρνησης για τη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε 5 ελληνικά νησιά (Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως και Λέσβος), όσο λειτουργούν σε αυτά δομές αιτούντων άσυλο. Πρόταση η οποία, την επόμενη εβδομάδα, θα νομοθετηθεί.



«Ελλάδα 2.0»: η επόμενη εκδοχή της χώρας


 

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για τις δράσεις του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» στην Αρχαία Αγορά παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen

Ένα όραμα πολλών ετών, λοιπόν, πριν από μήνες έγινε τολμηρή πρόταση και τώρα αποτελεί πραγματικότητα. Η Ένωση προχωρεί στην πρώτη έκδοση κοινού χρέους υπέρ των κρατών-μελών της. Μία πρωτοβουλία την οποία, όπως γνωρίζετε, στήριξα εξαρχής μαζί με οκτώ ακόμη ευρωπαίους ηγέτες.

Είναι αλήθεια πως η Ελλάδα ανήκει στις ωφελημένες χώρες από την κατανομή των κονδυλίων, καθώς δικαιούται περίπου 31 δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις και σε δάνεια. Αναγνώρισε όμως και τη δική της ευθύνη, καταθέτοντας από τις πρώτες ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο 175 κρίσιμων επενδύσεων, έργων και μεταρρυθμίσεων. Μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ αλλά μαζί και με τις ιδιωτικές επενδύσεις εκτιμούμε ότι τα συνολικά κεφάλαια τα οποία μπορούν να κινητοποιηθούν θα αγγίξουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Ώστε, σε ορίζοντα 7ετίας, να δημιουργήσουμε επιπλέον 200.000 θέσεις εργασίας και πρόσθετη εθνική ανάπτυξη που θα αγγίζει το 7%.

Δεν είναι τυχαίο που -εξ όσων γνωρίζουμε- το εθνικό μας σχέδιο συνάντησε κολακευτικά σχόλια στις Βρυξέλλες. Γιατί θεμελιώνεται πάνω στο πνεύμα των ευρωπαϊκών επιταγών αλλά και πάνω σε τέσσερις καθοριστικούς πυλώνες: την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, και τις ιδιωτικές επενδύσεις με την αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας. Μάλιστα, στην πράσινη και στην ψηφιακή οικονομία κατευθύνονται και οι περισσότεροι πόροι.

Προτάσσεται, δηλαδή, ένα σχέδιο το οποίο συμπεριλαμβάνει έργα με έντονο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σε συνέχεια πολιτικών που ήδη εξελίσσονται, όπως η απολιγνιτοποίηση, η ηλεκτροκίνηση και η δυναμική στήριξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» σύντομα θα παρουσιαστεί αναλυτικά σε κάθε Περιφέρεια της χώρας. Γι’ αυτό και εδώ σήμερα θα αρκεστώ στην αναφορά μερικών μόνο πλευρών που δείχνουν, ωστόσο, τις κατευθύνσεις του, όπως:

Η πλήρης ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών και των επιχειρήσεων.

Ο τόσο απαραίτητος -όπως απέδειξε και ο Covid- εκσυγχρονισμός των δημόσιων νοσοκομείων μας.

Η καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων για περισσότερη και καλύτερη απασχόληση.

Και, βέβαια, τα μεγάλα οδικά έργα αλλά και οι επενδύσεις για την ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές.

Θα τονίσω, επίσης, ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δικαιώνει κάθε λέξη του τίτλου του, γιατί:

Είναι πραγματικά «Εθνικό». Καθώς εκτείνεται μέχρι την τελευταία γωνιά της πατρίδας μας, αγγίζοντας όλους τους Έλληνες, όλες τις Ελληνίδες.

Ταυτόχρονα, συγκροτεί και ένα πλήρες «Σχέδιο». Αφού οι πρωτοβουλίες του είναι καλά μελετημένες και εδράζονται σε πραγματικά δεδομένα.

Ανταποκρίνεται  και στον συμβολισμό «Ελλάδα 2.0». Γιατί είναι, πράγματι, η επόμενη εκδοχή της χώρας, είναι η εικόνα της νέας Ελλάδας.