Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Γυναίκα ισχυρίζεται ότι είδε δεινόσαυρο στην αυλή της [βίντεο]

 


Μια γυναίκα από τη Φλόριντα επιμένει πως το ζώο που κατέγραψαν οι κάμερες του σπιτιού της να τρέχει στο σκοτάδι επρόκειτο για…μωρό δεινοσαύρου.

Το βίντεο γυρίστηκε πριν περίπου 2 μήνες και έχει διάρκεια μόλις λίγων δευτερολέπτων. Μέσα σε αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα το κλιπ έχει καταφέρει, ωστόσο, να προβληματίσει τους χιλιάδες θεατές που το είδαν ανά τον κόσμο.

«Ρώτησα τους πάντες, ρώτησα τους γείτονες αν το είδαν και εκείνοι και αν ξέρουν τι είναι», λέει η Κριστίνα Ράιαν, η γυναίκα, δηλαδή, που ανέβασε το βίντεο στο διαδίκτυο. «Δεν έχουμε λάβει καμιά πειστική απάντηση και είμαστε σίγουροι ότι ήταν δεινόσαυρος!».


«Σκεφτήκαμε όλα τα πιθανά ζώα που θα μπορούσαν να κυκλοφορούν έξω στη Φλόριντα, στις 03:40 τα ξημερώματα. Κανένα τους δεν θα περπατούσε με αυτό τον τρόπο», συμπληρώνει. «Μπορεί να φταίει το ότι έχω δει το “Τζουράσικ Παρκ” υπερβολικά πολλές φορές, γιατί μου θυμίζει βελοσιράπτορα ή κάποιο άλλο είδος μικρόσωμου δεινοσαύρου».

Διάφοροι σχολιαστές του βίντεο έχουν επιχειρήσει να δώσουν πιο ρεαλιστικές εξηγήσεις σε σχέση με τη φύση του πλάσματος, κάνοντας λόγο για κάποιο «Δράκο του Κόμοντο» ή κάποιο άλλο είδος μεγάλης σαύρας. «Μερικοί είπαν ακόμη και ότι πρόκειται για κάποιο γιγάντιο πουλί», λέει η Ράιαν. «Αυτό δε βγάζει νόημα, αφού το ζώο, ό,τι και αν είναι, φαίνεται πως έχει 4 πόδια».

«Εγώ επιμένω πως ήταν βελοσιράπτορας», καταλήγει.


ΠΗΓΗ: New York Post 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Μητσοτάκης: Οι Πανελλήνιες είναι η γέφυρα προς το πανεπιστήμιο όχι όμως και η μόνη γέφυρα προς την πρόοδο


 

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εύχεται καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά που δίνουν από σήμερα Πανελλαδικές εξετάσεις.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού:

Ύστερα από έναν δύσκολο χειμώνα, οι νέοι μας ξεκινούν, σήμερα, να γράφουν μία καινούργια σελίδα στη ζωή τους.

Οι φετινές Πανελλήνιες οργανώθηκαν ώστε να απαντούν στα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία. Αλλά και να υπηρετούν καλύτερα τον χαρακτήρα τους. Ο ρόλος τους, ωστόσο, παραμένει o ίδιος: αποτελούν τη γέφυρα προς το πανεπιστήμιο. Όχι, όμως, και τη μόνη γέφυρα προς την πρόοδο.

Καλή δύναμη, λοιπόν, στα κορίτσια και στα αγόρια που, από το πρωί, δίνουν τη μάχη της μόρφωσης. Ας μη ξεχνούν, όμως, ότι τέτοιες μάχες έχει πολλές και διαφορετικές ο πόλεμος της ζωής. Και ότι είναι στο χέρι τους να τον κερδίσουν, νικώντας όχι μόνο σε αυτές, αλλά και στις πολλές εξετάσεις που θα ακολουθήσουν. Αρκεί να κρατούν πάντα ζωντανή τη φλόγα της μάθησης και της διεκδίκησης ενός πιο όμορφου αύριο. Καλή επιτυχία σε όλες και όλους. Με πίστη και αισιοδοξία.

Kyriakos Mitsotakis
4 ώρες πριν

Ύστερα από έναν δύσκολο χειμώνα, οι νέοι μας ξεκινούν, σήμερα, να γράφουν μία καινούργια σελίδα στη ζωή τους. Οι φετινές Πανελλήνιες οργανώθηκαν ώστε να απαντούν στα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία. Αλλά και να υπηρετούν καλύτερα τον χαρακτήρα τους. Ο ρόλος τους, ωστόσο, παραμένει o ίδιος: αποτελούν τη γέφυρα προς το πανεπιστήμιο. Όχι, όμως, και τη μόνη γέφυρα προς την πρόοδο.

Καλή δύναμη, λοιπόν, στα κορίτσια και στα αγόρια που, από το πρωί, δίνουν τη μάχη της μόρφωσης. Ας μη ξεχνούν, όμως, ότι τέτοιες μάχες έχει πολλές και διαφορετικές ο πόλεμος της ζωής. Και ότι είναι στο χέρι τους να τον κερδίσουν, νικώντας όχι μόνο σε αυτές, αλλά και στις πολλές εξετάσεις που θα ακολουθήσουν. Αρκεί να κρατούν πάντα ζωντανή τη φλόγα της μάθησης και της διεκδίκησης ενός πιο όμορφου αύριο.

Καλή επιτυχία σε όλες και όλους. Με πίστη και αισιοδοξία.

2,1 χιλ.
123
71


Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro


 

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» και τη δημοσιογράφο Alexia Kefalas.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης σε ανεπίσημη μετάφραση από τα γαλλικά:

Alexia Kefalas: Κύριε Πρωθυπουργέ, ποια είναι τα θέματα που θα συζητήσετε με τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Erdogan;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η μείζονα διαφορά μας εδώ και δεκαετίες αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας και, επιπλέον, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τη διαχειριστούμε χωρίς την καταφυγή σε κλιμάκωση των εντάσεων όπως το περασμένο καλοκαίρι. Πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο, με σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας και στο Διεθνές Δίκαιο.

Η γεωγραφική μας θέση μας προορίζει να ζήσουμε δίπλα-δίπλα με την Τουρκία. Έχουμε, λοιπόν, κοινά οικονομικά συμφέροντα και θα έπρεπε να έχουμε άλλες ανησυχίες όπως το περιβάλλον ή το ζήτημα της μετανάστευσης.

Alexia Kefalas: Η Ελλάδα δαπανά το 2% του ΑΕΠ της σε εξοπλισμούς ετησίως και μόλις ενισχύσατε το στρατιωτικό σας οπλοστάσιο. Ετοιμάζεστε για νέες εντάσεις; Περιμένετε υποστήριξη από τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, αλλά και από το ΝΑΤΟ;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Joe Biden μας προσφέρει μια ανάσα φρέσκου αέρα όσον αφορά τις διατλαντικές σχέσεις. Η Ελλάδα είναι συνεπές μέλος της Συμμαχίας από το 1952 και είναι μία από τις λίγες χώρες-μέλη που πληρούν το επίπεδο του 2% του ΑΕΠ σε στρατιωτικές δαπάνες. Εάν συνεχιστούν οι αυξανόμενες εντάσεις με την Τουρκία, αυτό θα είναι κακό σημάδι για το ΝΑΤΟ.


Επομένως, εναπόκειται στην Ελλάδα και την Τουρκία να διαχειριστούν αυτό το πρόβλημα ειρηνικά, αλλά εναπόκειται επίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλει ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι αυτό που συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο αφορά επίσης τη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρώπης. Αυτό το μήνυμα εστάλη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τελευταία του συμπεράσματα.


Alexia Kefalas: Η Τουρκία απείλησε πρόσφατα να ανοίξει τα σύνορά της στα περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες που φιλοξενεί. Το ακανθώδες θέμα της μετανάστευσης αποτελεί πηγή ανησυχίας για σας;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε απελπισμένοι άνθρωποι οι οποίοι αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον, να χρησιμοποιούνται ως ένα γεωπολιτικό όπλο. Αυτό προσπαθεί όμως να κάνει η Τουρκία.


Προστατεύουμε τα σύνορά μας, που είναι σύνορα της Ευρώπης, και δημιουργούμε επίσης εργαλεία και δομές για να τα ενισχύσουμε. Επειδή θέλω να είμαι πολύ σαφής, οι συνοριοφύλακες και το Λιμενικό μας Σώμα είναι εκεί για να υπερασπιστούν την ήπειρό μας, και συχνά επίσης για να σώζουν ζωές που κινδυνεύουν στη θάλασσα.


Η Ελλάδα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σας προσκαλώ να μιλήσετε με το Λιμενικό μας σώμα και να τους ρωτήσετε πόσους ανθρώπους έχουν σώσει τελευταία. Ναι, η Τουρκία φιλοξενεί χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τις πατρίδες τους αλλά πρέπει επίσης να σέβεται το μερίδιο που της αναλογεί βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016. Πρέπει να ελέγχει τους διακινητές και να δέχεται την επανεισδοχή όσων τα αιτήματα ασύλου έχουν απορριφθεί.


Alexia Kefalas: Η Ελλάδα, η οποία ήταν το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης για την οικονομία της, τα γραφειοκρατικά προβλήματα καθώς και τη διακυβέρνηση, είναι τώρα πρωτεργάτης του ευρωπαϊκού ψηφιακού υγειονομικού πιστοποιητικού που θα διευκολύνει τα ταξίδια στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι. Αυτή η αλλαγή προτύπου, είναι σημαντική για τον τουρισμό, που αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της ελληνικής οικονομίας;


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς. Το σχέδιο ανάκαμψης ονομάζεται Ελλάδα 2.0. Έπειτα από δέκα χρόνια κρίσεων και λιτότητας, οι Έλληνες θέλουν επίσης να γυρίσουν σελίδα, να ξεπεράσουν τις δυσκολίες του χθες και να καινοτομήσουν. Αυτό συνέβη με το ψηφιακό υγειονομικό πιστοποιητικό, το οποίο θέσαμε ως πρωτοβουλία και το υπερασπιστήκαμε σε όλη την Ευρώπη.


Έχουμε μια μεγάλη συλλογική φιλοδοξία και οι επενδυτές επιστρέφουν. Αυτό συνέβη στην περίπτωση της VW, η οποία μετέτρεψε το απομακρυσμένο νησί της Αστυπάλαιας, σε ένα εργαστήριο εξάλειψης των εκπομπών άνθρακα, μέσω της αντικατάστασης όλων των οχημάτων με ηλεκτρικά αυτοκίνητα.


Σήμερα προσκαλούμε τους τουρίστες να επισκεφθούν την Ελλάδα. Το μόνο που χρειάζεται είναι απόδειξη εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ ή ότι έχει κανείς αναρρώσει από τον Covid. Έχουμε χειριστεί την πανδημία καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ξεκινήσαμε την τουριστική μας σεζόν με απόλυτη ασφάλεια. Οι Γάλλοι φίλοι μας, δεν έχουμε καμία αμφιβολία, θα περάσουν εξαιρετικές διακοπές στην Ελλάδα.



Νέα 24ωρη απεργία από τους ναυτεργάτες για να ταλαιπωρήσουν το κόσμο αντιδρούν οι ακτοπλόοι

 



Θα στήσουν 20χρονους συνδικαλιστές που δεν έχουν δουλέψει ούτε μία ώρα, στους καταπέλτες, για να ταλαιπωρήσουν τον κόσμο.

Nέα εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, για την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 και από τις 00:01 τα ξημερώματα έως τις  24:00 τα μεσάνυχτα, εξήγγειλαν τα 13 ναυτεργατικά σωματεία, με αφορμή το εργασιακό νομοσχέδιο. 

Εναντίον της κινητοποίησης αναμένεται να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο Πειραιά ο Σύνδεσμος των Ακτοπλόων (ΣΕΕΝ), που αντιδρά σε αυτή την ενέργεια των συνδικαλιστών να ταλαιπωρήσουν τον κόσμο.

Η συζήτηση των ασφαλιστικών αναμένεται να προσδιοριστεί πιθανότατα αύριο το πρωί.

Την τελευταία φορά πριν ακόμα ανοίξει η τουριστική κίνηση, οι ναυτεργάτες παρά το ότι είχε κριθεί παράνομη η απεργία τους, είχαν βάλει 20χρονους ανεπάγγελτους με πανό να κλείνουν τους καταπέλτες, και αγανακτισμένοι επιβάτες κόντεψαν να τους αρχίσουν στις κλωτσιές.



Κοντά στο ενδεχόμενο να βγάλουν τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους οι εμβολιασμένοι


 

Κοντά είναι το ενδεχόμενο οι πλήρως εμβολιασμένοι να βγάλουν τις μάσκες τελείως σε εξωτερικούς χώρους, από την 1η Ιουλίου.

Ακολουθώντας τις οδηγίες που έχουν εκδώσει τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων, όσοι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, θα μπορούν να αποχωριστούν την μάσκα μόνο όμως στους εξωτερικούς χώρους.

Από τα μέσα Ιουλίου, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι πλήρως εμβολιασμένοι απέναντι στον ιό να έχουν και άλλα προνόμια.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, όσον αφορά στη διασκέδαση οι ειδικοί μελετούν ένα μοντέλο μαζικών εκδηλώσεων δύο ταχυτήτων με το πρώτο να αφορά αποκλειστικά τους πλήρως εμβολιασμένους, έπειτα από το απαιτούμενο διάστημα τήρησης μέτρων μετά και την λήψη της δεύτερης δόσης. Οι πλήρως εμβολιασμένοι θα έχουν την δυνατότητα να μετέχουν σε τέτοιες διαδηλώσεις, εισερχόμενοι με το πιστοποιητικό εμβολιασμού χωρίς να απαιτείται να τηρούν αποστάσεις και να φορούν μάσκες.

Όσο αφορά την εστίαση, συζητάται η δυνατότητα να μπορεί κανείς να καθίσει και σε κλειστό χώρο εφόσον έχει πλήρως εμβολιαστεί, δείχνοντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού του.



Αντιεξουσιαστές κακοποιοί επιτέθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου


 

Επίθεση με πέτρες, μπουκάλια και ότι άλλο είχαν μαζέψει, αντιεξουσιαστές κακοποιοί, επιτέθηκαν εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος Ζωγράφου λίγο πριν τη μία τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Από την επίθεση των κακοποιών προκλήθηκαν φθορές στη τζαμαρία του αστυνομικού τμήματος, ενώ δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ούτε φυσικά προσαγωγές.

Οι κακοποιοί αντιεξουσιαστές ήταν περίπου 10 και συμμετείχαν σε κάποιο παράνομο πάρτι στην Πολυτεχνειούπολη πριν από την επίθεση.

Μετά την επίθεση τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίστηκαν, χωρίς να γίνει ούτε μία όχι σύλληψη ούτε προσαγωγή.



Κακοποιοί έκαναν μαζί με νεαρούς beach party στην Γλυφάδα - Έκαψαν ομπρέλες, κατέστρεψαν περιουσίες


 

Beach party με 1500 άτομα διοργανώθηκε το βράδυ της Κυριακής σε παραλία της Γλυφάδας, με τις ευχές της ΕΛ.ΑΣ. που δεν τους ενόχλησε καθόλου ακόμα και όταν έκαιγαν και έσπαγαν.

Ανάμεσα σε αυτούς που έκαναν πάρτι, ήταν και κακοποιοί που πήγαν για να προκαλέσουν και να κάνουν ζημιά. Μαρτυρίες λένε ότι εκτός απο τους προκλητικούς νεαρούς, ήταν και κακοποιοί αντιεξουσιαστές και αλλοδαποί.

Οι κακοποιοί έβαλαν φωτιά σε ομπρέλες της πλαζ και όσες δεν έκαψαν τις έσπασαν.

Αμέσως ενημερώθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία έφθασε στο σημείο με έξι πυροσβέστες και δύο οχήματα.

Ομάδα των κακοποιών μαζί με άλλους συμμετέχοντες στο πάρτι άρχισαν να πετούν πέτρες στους άνδρες της Πυροσβεστικής, με αποτέλεσμα το ένα από τα δύο οχήματα της Υπηρεσίας να υποχωρήσει.

Κάποιοι από τους κακοποιούς έμειναν στο σημείο μέχρι το πρωί, διατηρώντας τη φωτιά που είχαν ανάψει και σπάζοντας όσες ομπρέλες είχαν μείνει ακόμα όρθιες και το περίεργο πουθενά η αστυνομία που τους άφησε ανενόχλητους και εγκληματούν.



Με τροπολογία η επέκταση απαλλαγής ενοικίων και για τον Ιούνιο


 

Διάταξη για την απαλλαγή των επαγγελματιών και τον μήνα Ιούνιο από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος, και διατάξεις για την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, την αναπροσαρμογή των συντελεστών φόρου και εισφοράς πλοίων πρώτης κατηγορίας, και τη νέα αναβολή της έναρξης ισχύος του νέου τρόπου φορολόγησης στα τυχερά παίγνια με στήλες, προβλέπει -μεταξύ άλλων- τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο εισάγεται για συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα, 14/06/2021.

Με την τροπολογία ρυθμίζονται τα εξής:

1.α. Προσαυξάνονται κατά 4% ετησίως και για την πενταετία 2021-2025 (αντίστοιχη ετήσια προσαύξηση ίσχυε έως και το 2020). τα ποσά: i) του φόρου της παρ. 1 το άρθρου 6 του ν. 27/1975 και της εισφοράς της παρ.2 του άρθρου 10 του ίδιου νόμου, των πλοίων Α’ κατηγορίας που είναι νηολογημένα με ελληνική σημαία και ii) της εισφοράς της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 29/1975 των πλοίων ελληνικών συμφερόντων υπό ξένη σημαία, τα οποία είναι ασφαλιστικώς συμβεβλημένα με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ).

Ορίζεται ότι ειδικά για το φορολογικό έτος 2021 η εφαρμογή των ανωτέρω αναστέλλεται.

β. Επανακαθορίζεται ο συντελεστής βάσει του οποίου υπολογίζεται ο φόρος στα ιδιωτικά πλοία αναψυχής και διαμορφώνεται ανάλογα με το μήκος τους σε: 0,5 για μήκος μέχρι και 7 μέτρα, σε 1 για μήκος από 7.01-12 μέτρα και σε 5 για μήκος άνω των 12 μέτρων (σήμερα εφαρμόζεται συντελεστής 5 αδιακρίτως σε κάθε ιδιωτικό πλοίο αναψυχής. ανεξαρτήτως του μήκους του).

Η ανωτέρω αναπροσαρμογή εφαρμόζεται για το φορολογικό έτος 2020 και μετά.

γ. Τροποποιείται το ισχύον προνομιακό φορολογικό καθεστώς για την επιχορήγηση μεταφορικού κόστους εκδοτικών επιχειρήσεων (ανεκχώρητη, ακατάσχετη, μη υποκείμενη σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος, εισφορά κλπ) και απαλείφεται ο όρος για την εφαρμογή του, μόνον εφόσον πληρούνται οι γενικές διατάξεις περί φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για την είσπραξη χρημάτων, χωρίς τον όρο παρακράτησης. Τίθεται εξαίρεση για την εφαρμογή του ανωτέρω προνομιακού καθεστώτος, στην περίπτωση ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης τμηματικής καταβολής ή σε δικαστικά επικυρωμένη συμφωνία εξυγίανσης.

δ. Καταργείται η υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού ενημερότητας για τον καθ’ ου η κατάσχεση σε όλες τις περιπτώσεις της εκ του νόμου εκχώρησης απαίτησης, περιλαμβανομένης της εκχώρησης δυνάμει δικαστικής απόφασης.

2.α.Παρέχεται, μέχρι και την 20ή Δεκεμβρίου κάθε έτους, πίστωση διάρκειας έως πέντε (5) ημερών, από την ημερομηνία υποβολής της Δήλωσης Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και λοιπών φορολογιών (ΔΕΦΚ) στους κατά τον νόμο εγκεκριμένους αποθηκευτές για την καταβολή στις τελωνειακές αρχές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), και των λοιπών συνεισπραττόμενων επιβαρύνσεων, που αναλογούν στα οριζόμενα ενεργειακά προϊόντα, τα οποία εξέρχονται από το καθεστώς αναστολής και για τα οποία βεβαιώνονται οι οφειλόμενες φορολογικές επιβαρύνσεις.

β. Για την εφαρμογή των ανωτέρω κατατίθεται εγγύηση είτε χρηματική, είτε τραπεζική, είτε ασφαλιστήριο συμβόλαιο, για το σύνολο των οφειλόμενων επιβαρύνσεων, η οποία καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου σε περίπτωση που δεν καταβληθεί εμπρόθεσμα το σύνολο της οφειλής.

3. Απαλλάσσεται, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί εμπορικών μισθώσεων, από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος και του μηνός Ιουνίου του έτους 2021, ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό ή η οποία πλήττεται οικονομικά λόγω της διάδοσης του κορονοϊού και ανήκει σε συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων.

4. Επιτρέπεται η υποβολή δήλωσης φόρου μεταβίβασης αποκλειστικά από τον αγοραστή ή τους ειδικούς ή καθολικούς διαδόχους αυτού, κατά τη σύνταξη με αυτοσύμβαση οριστικών συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία σε εκτέλεση προσυμφώνων, που έχουν συνταχθεί μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2000, υπό την οριζόμενη προϋπόθεση, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση των αναφερόμενων πιστοποιητικών.

5. Τροποποιούνται-συμπληρώνονται διατάξεις του ν. 4223/2013 σχετικά με την καταβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Συγκεκριμένα:

α. Δεν συνυπολογίζεται και για το έτος 2021 (ίσχυε για τα έτη 2016-2020) στη συνολική αξία των δικαιωμάτων επί ακινήτου για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, η αξία των δικαιωμάτων επί γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

β. Επεκτείνεται και για το έτος 2021 (ίσχυε ειδικά για τα έτη 2019 και 2020), η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, φυσικών προσώπων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

γ. Η ισχύς των ανωτέρω αρχίζει από 1.1.2021.

6.Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, ειδικά για το έτος 2021, τα ακίνητα τα οποία βρίσκονται εντός των οριζόμενων οικισμών των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών.

7. Αναβάλλεται εκ νέου, για την 12η.7.2021, αντί της 1ης.7.2021, ο χρόνος έναρξης ισχύος του νέου τρόπου φορολόγησης ανά δελτίο παιχνιδιού στα τυχερά παίγνια που διεξάγονται με στήλες.



Τόσο ανίκανοι Τσίπρας, Κοτζιάς, ΣΥΡΙΖΑ; Δεν είναι υποχρεωμένοι λένε οι Σκοπιανοί να αλλάξουν όνομα!

 


Τα εγκλήματα ΣΥΡΙΖΑ κατά της χώρας, πολλά και ένα απο αυτά το ξεπούλημα της Μακεδονίας.

Η ανικανότητα και η ανεπάρκεια, Τσίπρα, Κοτζιά, ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε και το  Euro 2020 με την εμφάνιση των Σκοπιανών με το όνομα απλά Μακεδονία.



Οι Σκοπιανοί φίλαθλοι είχαν προμηθευτεί και κασκόλ της ομάδας τους με το όνομα "Μακεδονία".

Όταν ρωτήθηκε ο υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων τόνισε ότι η εθνική ομάδα δεν είναι υποχρεωμένη (!!!) να αλλάξει την ονομασία και δεν υπάρχει αυτό σε καμία συμφωνία.

Οι Σκοπιανοί δεν δείχνουν διάθεση να αλλάξουν την ονομασία τους στο Euro 2020 προκαλώντας και πάλι την Ελλάδα.

Η ελληνική πλευρά αντέδρασε έντονα με την επιστολή της ΕΠΟ στην ΟΥΕΦΑ, αλλά οι Σκοπιανοί κάνουν πώς δεν ακούν και αδιαφορούν. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μπουγιάρ Οσμάνι, ισχυρίστηκε πως η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας του δεν υποχρεούται να μετατρέψει και να προσαρμόσει το όνομά της στη νέα ονομασία της χώρας, καθώς όπως είπε, αυτή δεν επιχορηγείται από το κράτος.

«Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FFM) είναι ένας ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που είναι εγγεγραμμένος στο Γενικό Μητρώο ως ένωση και ως εκ τούτου δεν χρηματοδοτείται από το κράτος. Η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται σε ιδρύματα που λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση. Από τη στιγμή που η FFM δεν λαμβάνει λεφτά από το κράτος, δεν έχει υποχρέωση να προσαρμοστεί στη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι κωδικοί των εμπορικών σημάτων βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι οι εξής: κωδικοί MK και MKD. Κάποιοι ρωτούν γιατί δεν χρησιμοποιείται ο κωδικός NMΚ, αλλά αυτός ο κωδικός ορίζεται μόνο για τις πινακίδες των αυτοκινήτων, σύμφωνα με τη Συμφωνία Πρεσπών», δήλωσε.

Για το επίμαχα αρχικά στις φανέλες των Σκοπιανών, αλλά και για προκλητικές αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του προέδρου της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας, Μουάμεντ Σεϊντίνι, υπήρξαν αντιδράσεις της ΕΠΟ προς την UEFA, αλλά κι επιστολή διαμαρτυρίας του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια προς τον ομόλογό του των Σκοπίων.

Αντίδραση είχαμε και από τον ένα απο τους δύο υπεύθυνους για το ανεύθυνο Ξεπούλημα της Μακεδονίας τον ο πρώην ΥΠΕΞ του ΣΥΡΙΖΑ : «Συστήνω σε όλους τους αρμόδιους στην Βόρεια Μακεδονία να διαβάσουν με προσοχή και να τηρήσουν με ακρίβεια την παράγραφο [3.ζ.] του Πρώτου άρθρου της Συμφωνίας των Πρεσπών [1.3.ζ.]. Σε αυτή με σαφήνεια συμφωνήθηκε ότι το όνομα Βόρεια Μακεδονία είναι υποχρεωτικό για κάθε θεσμό της φίλης χώρας, αν συντρέχει σειρά λόγων ένας εκ των οποίων είναι όταν αυτός «έχει σχέση με το Κράτος και τις δημόσιες οντότητες. Γνωρίζουμε ότι οι Ομοσπονδίες Ποδοσφαίρου είναι ανεξάρτητες ενώσεις. Αλλά αυτές λειτουργούν στη βάση των εθνικών νόμων λειτουργίας του αθλητισμού σε κάθε χώρα. Μπορεί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2020, να εκπροσωπεί μια ποδοσφαιρική ομάδα την Ομοσπονδία της, αλλά αυτή η Ομοσπονδία δεν είναι άνευ πατρίδας, δεν λειτουργεί εκτός τόπου και χρόνου. Είναι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία σε ένα συγκεκριμένο κράτος και συνδέεται με αυτό. Όχι σχέση υποταγής ασφαλώς, αλλά σίγουρα σχέση. Κατά συνέπεια η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βόρειας Μακεδονίας συνδέεται και έχει σχέση με το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας και όχι με ένα τρίτο. Ούτε είναι Ομοσπονδία ενός χώρου χωρίς κράτος. Εξάλλου, χωρίς το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας δεν θα συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ακόμα, η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας δεν είναι ούτε μια εμπορική επιχείρηση με εμπορικό σήμα ως υποστηρίζουν ορισμένοι. Αντίθετα, από αυτή τη σκοπιά εμπίπτει στις διατάξεις για υποχρεωτική «αναγραφή της χώρας προέλευσης» καθότι μάλιστα αγωνίζεται σε «επίσημο πλαίσιο» (με την έννοια του άρθρου [1.7.]).

Ας σταματήσουν, κάποιοι στη Βόρεια Μακεδονία τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και του φιλειρηνικού πνεύματός της.

Η ΟΥΕΦΑ η οποία αποδέχεται ως μέλη της μόνο Ομοσπονδίες από αναγνωρισμένα κράτη, δεν μπορεί να αποδέχεται Ομοσπονδία ανύπαρκτου κράτους (όπως είναι το «Μακεδονίας»). Το κράτος που πραγματικά υπάρχει είναι «Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να συνδράμει στην ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής και να μην επιτρέπει να προστίθενται προβλήματα μέσω του ποδοσφαίρου.

Τέλος, η Κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να στείλει, επιτέλους, μόνιμη ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων και νομικών στην Ελληνική Πρεσβεία στα Σκόπια προκειμένου να παρακολουθεί και να ελέγχει την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και να σταματήσει να εγκλωβίζει τη χώρα στα μικροπολιτικά παιχνίδια στο εσωτερικό της ΝΔ».



Δολοφονίες με γραπτή «ανάθεση έργου» - Τρομάζει η εξέλιξη του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα


 

Το να υπάρχει «νόμιμο» οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα φαντάζει οξύμωρο, αντιφατικό και ενάντια στη στοιχειώδη λογική. Ποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι σήμερα υπογράφονται -στην κυριολεξία- συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ανάμεσα σε νομοταγείς πολίτες και μπράβους; Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι ένας εκβιασμός μπορεί να εκτελεστεί κατόπιν γραπτής, πολυσέλιδης και αναλυτικής συμφωνίας, με τους ίδιους όρους όπως και οποιαδήποτε νομότυπη ανάθεση έργου; Κι όμως, αυτό φαίνεται πως είναι η μία όψη από το «νέο πρόσωπο» που έχει αποκτήσει και προσπαθεί να καθιερώσει ο κόσμος του οργανωμένου εγκλήματος. Στο καινούργιο πεδίο λαμβάνουν χώρα, όπως πάντα, εντελώς παράνομες και αξιόποινες δραστηριότητες. Οι οποίες, ωστόσο, δεν περιορίζονται στα ενδότερα του υποκόσμου, αλλά είναι πλέον προσβάσιμες σχεδόν στον καθέναν. Τα «συμβόλαια» δεν είναι πια ένα σχήμα λόγου και δεν έχουν μεταφορικό νόημα. Καθώς η παρανομία ξεφεύγει από τα παραδοσιακά στερεότυπα, η «νύχτα» συναλλάσσεται ανοιχτά με την «ημέρα».

Η τρέχουσα πραγματικότητα επιβεβαιώνει όσα είπε προ ημερών από του βήματος της Βουλής ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποκάλυψε ότι το στοιχείο της εξέλιξης και της προσαρμογής στις σύγχρονες συνθήκες είναι αυτό που καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνη την απειλή από το οργανωμένο έγκλημα.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν πρόκειται για 5 συμμορίες μπράβων της νύχτας που αλληλοσκοτώνονται κατά διαστήματα. Σιγά-σιγά αυτή η κατηγορία εγκλήματος παίρνει χαρακτηριστικά οργάνωσης με ιεραρχία, σχεδιασμό και πολύ χρήμα».

Η συνηθέστερη πρακτική, όπως έχει καταγραφεί σε πλείστες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια, είναι η ίδρυση νομότυπων ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης και φρούρησης, κοινώς σεκιούριτι. Οι περισσότερες εξ αυτών είναι απλώς το εμφανές και «καθαρό» τμήμα ενός παγόβουνου, του οποίου το μεγαλύτερο, το πιο σκοτεινό και βρώμικο κομμάτι παραμένει αθέατο - πλην καθʼ όλα υπαρκτό.

Μολονότι η υπόθεση που φέρνει στο φως το «ΘΕΜΑ» δεν αφορά σε εταιρεία σεκιούριτι, επιβεβαιώνει τον προβληματισμό και την ανησυχία των διωκτικών αρχών για τη μετάλλαξη που υφίσταται ο κόσμος του εγκλήματος στη χώρα μας.

Συμπυκνώνοντας σε μερικές γραμμές τα κύρια στοιχεία ενός ογκώδους φακέλου δικογράφων και τεκμηρίων,τα βασικά σημεία της ιστορίας έχουν ως εξής: Δύο επιχειρηματίες αποπειράθηκαν να συνεταιριστούν, αλλά το κοινό τους εγχείρημα απέτυχε. Ο ένας εκ των δύο θεώρησε ότι δικαιούται επιστροφή χρημάτων από τον πρώην συνέταιρό του. Διαπιστώνοντας άρνηση ικανοποίησης της απαίτησής του, κατέφυγε στον επί πληρωμή εκφοβισμό προκειμένου να πάρει διά της βίας τα οφειλόμενα. Προσέλαβε δύο μπράβους, όχι απλώς σεσημασμένους, αλλά τακτικούς τροφίμους φυλακών. Τους υποσχέθηκε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (30%) από όσα χρήματα κατάφερναν να αποσπάσουν εκφοβίζοντας τον πρώην συνέταιρό του, ακόμη και βιαιοπραγώντας εις βάρος του. Το διεκδικούμενο ποσό ήταν διόλου ευκαταφρόνητο, λίγο πάνω από τα 300.000 ευρώ. Το 30% αντιστοιχεί σε 90.000 ευρώ. Αυτομάτως τίθεται το ερώτημα έως πού θα έφταναν για μια τόσο μεγάλη αποζημίωση δύο κατά συρροήν κακοποιοί, φυλακόβιοι, με τον έναν εξ αυτών εξαρτημένο από βαριά ναρκωτικά;

Παρόλʼ αυτά, μέχρις αυτού του σημείου στην όλη υπόθεση, ομολογουμένως, δεν υπάρχει κάτι συγκλονιστικά πρωτότυπο. Το παράδοξο και ίσως πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα είναι ότι ανάμεσα στον εντολέα και τους μπράβους συνήφθη λεπτομερής σύμβαση παροχής υπηρεσιών, με όλους τους όρους, τις ρήτρες κ.λπ. που συναντά κανείς στα συμβόλαια με τα οποία δεσμεύονται αμοιβαία δύο συναλλασσόμενες πλευρές. Απλώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και πιθανότατα σε πολλές άλλες παρόμοιες, τα δύο μέρη, δηλαδή ο επιχειρηματίας και οι μπράβοι, παριστάνουν ότι προτίθενται να τηρήσουν με ευλάβεια τη νομιμότητα - για να επιτύχουν κάτι τελείως παράνομο και ποινικά κολάσιμο.

Συμβασιούχοι μπράβοι

Το συμβόλαιο, το οποίο είχε την ευκαιρία να εξετάσει το «ΘΕΜΑ», στο εδάφιο με τίτλο «Υπηρεσίες - Οικονομικό Αντάλλαγμα Παρούσας Σύμβασης Υπηρεσιών», αναφέρει επί λέξει: «Οι δεύτεροι των συμβαλλομένων (σ.σ.: οι μπράβοι) αναλαμβάνουν με το παρόν συμφωνητικό την εφαρμογή και ευόδωση του συμβιβασμού μεταξύ της εταιρείας 1 (σ.σ.: του εντολέα των μπράβων) και της εταιρείας 2 (σ.σ.: του υποψήφιου θύματος του εκφοβισμού), προσφέροντας δια των συνεργατών τους, τεχνικών, οικονομικών και νομικών τους συμβούλων υπηρεσιών, την οποιαδήποτε οικονομική, τεχνική και νομική παροχή υπηρεσίας απαιτηθεί».

Αυτό σημαίνει ότι ο συμβολαιογράφος που ανέλαβε να συντάξει το συγκεκριμένο συμφωνητικό χρησιμοποίησε ευφημισμούς, προκειμένου να δημιουργήσει ένα νομιμοφανές προπέτασμα: Μετονόμασε σε «οποιαδήποτε οικονομική, τεχνική και νομική παροχή υπηρεσίας απαιτηθεί», τις «υπηρεσίες» που αναμένονται από τους μπράβους (δηλαδή χρήση φραστικής ή και σωματικής βίας). Οσο για τους εντολοδόχους, αναφέρονταν σαν ευυπόληπτοι εκπρόσωποι μιας εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με έδρα στη Βουλγαρία.

Στη σύμβαση ορίζεται ρητώς το ύψος των απολαβών, ήτοι «συμφωνείται με το παρόν για τα οποιαδήποτε έξοδά τους και για την αμοιβή αυτών και των συνεργατών τους, να αποζημιωθούν με ποσοστό 30% επί των οιωνδήποτε εκάστοτε πληρωμών-καταβολών».

Φυσικά, δεν έχει παραληφθεί όρος σχετικά με την αποποίηση κάθε είδους ευθύνης (ηθικής, οικονομικής, υλικής) για «οποιαδήποτε μορφής ζημία (οικονομική, υλική, δικαστική κ.λπ) τυχόν υποστούν κατά την εκτέλεση της παροχής υπηρεσίας τους οι δεύτεροι των συμβαλλομένων (σ.σ.: οι μπράβοι) και οι συνεργάτες τους, πέραν του μεταξύ τους συμφωνηθέντος οικονομικού ανταλλάγματος».

Ομως, ίσως ακόμη πιο ενδιαφέρον από τα προηγούμενα είναι το σημείο του συμφωνητικού στο οποίο περιγράφονται οι όροι εμπιστευτικότητας: «Οι δεύτεροι των συμβαλλομένων (σ.σ.: οι μπράβοι) δεν θα αποκαλύψουν σε οποιονδήποτε τρίτο, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη αίτηση της Εταιρείας, καμία πληροφορία σχετική με το συμβιβασμό, τις τεχνικές, εμπορικά μυστικά και φόρμουλες (“επιχειρηματικά απόρρητα”)». Μάλιστα, η υποχρέωση να μην αποκαλυφθεί τίποτα για τον «συμβιβασμό» -δηλαδή τον εκβιασμό του θύματος- θα έχει διάρκεια τουλάχιστον μίας 3ετιας μετά τη λήξη της σύμβασης.

Βέβαια, πολύ δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να εξηγήσει τη μυστικοπάθεια για ένα συμβόλαιο που αφορά στην εκτέλεση μιας νόμιμης υπηρεσίας. Στο κάτω κάτω, όπως ρητώς αναφέρεται στο κείμενο της σύμβασης, το ζητούμενο είναι η επίτευξη συμβιβασμού για το χρέος ενός επιχειρηματία προς έναν άλλον. Στη χειρότερη περίπτωση, εάν η διαφορά παρέμενε αγεφύρωτη, η υπόθεση θα παραπεμπόταν στη Δικαιοσύνη. Προφανώς όμως ο εντολέας των μπράβων εμπιστευόταν περισσότερο τη δική τους προσέγγιση, σαν πιο άμεση και αποτελεσματική. Γιʼ αυτό, άλλωστε, φρόντισε να δώσει στους μπράβους φωτογραφία του στόχου, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων και αστοχιών.

Από τον Κορυδαλλό

Τιμώντας την υπογραφή τους στο συμφωνητικό, οι δύο μπράβοι ανέλαβαν δράση. Ο εντολέας τους είχε φροντίσει να προλειάνει το έδαφος, εκτοξεύοντας απευθείας απειλές προς το υποψήφιο θύμα, με εκφράσεις του τύπου «θα σε σβήσω», «κατάλαβέ το. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα μου δώσεις χρήματα» κ.ο.κ. Ομως, ο πρώην συνέταιρός του δεν έδειξε να τρομάζει, οπότε εμφανίστηκαν οι κατεξοχήν αρμόδιοι για να τον φοβερίσουν και να τον εξαναγκάσουν να πληρώσει. Το φθινόπωρο του 2012 ο επιχειρηματίας δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από άγνωστο αριθμό. Μια βαριά φωνή, γηγενούς Ελληνα, του ανακοίνωσε ότι «έχουν αναλάβει άλλοι τώρα να εισπράξουν τα χρήματα που χρωστάς. Και να ξέρεις, αυτοί δεν αστειεύονται». Πριν κλείσει, ο άγνωστος ξεκαθάρισε: «Θα έρθουμε να σε βρούμε».

Το επόμενο βήμα ήταν να εκφοβίσουν τον δικηγόρο του θύματος. Εισέβαλαν στο γραφείο του και τον διέταξαν να διαμηνύσει στον πελάτη του ότι είχαν έρθει για να εισπράξουν τα χρέη. Κατόπιν οι μπράβοι επισκέφθηκαν το γραφείο του επιχειρηματία. Και εφόσον δεν βρήκαν τον ίδιον, εκφόβισαν δύο υπαλλήλους του. Διατάζοντάς τους ξανά να μεταφέρουν το μήνυμα ότι το αφεντικό τους «πρέπει να πληρώσει για το καλό του» και ότι «θα ξαναπεράσουμε να τον βρούμε».

Αυτή τη φορά ο επιχειρηματίας-στόχος θορυβήθηκε, καθώς κατάλαβε ότι οι μπράβοι δεν αστειεύονταν. Ολως περιέργως, ωστόσο, εκείνοι δεν τον ενόχλησαν ξανά. Ωσπου, μετά από αρκετό καιρό, τον επιχειρηματία κάλεσε κάποιος από τον Κορυδαλλό για να του πει ότι ήταν αυτός ένας από τους δύο μπράβους που είχαν απειλήσει τον ίδιο, τον δικηγόρο και τους συνεργάτες του. Και, επίσης, ότι σταμάτησαν να τον απειλούν διότι α) ο εντολέας τους επέδειξε πλήρη αδιαφορία γι' αυτούς όταν τον είχαν ανάγκη και β) στο μεταξύ οι μπράβοι μπήκαν ξανά στη φυλακή για ληστείες.

Ο κρατούμενος, πλέον, μπράβος, νιώθοντας προδομένος από τον εντολέα του, άρχισε να τον εκδικείται με το να πει όλη την αλήθεια για το «συμβόλαιο» στο παρʼ ολίγον θύμα του εκφοβισμού. Πάνω στην κουβέντα, ο κατάδικος συμπλήρωσε την εικόνα του βιογραφικού του, αναφέροντας ότι είχε περάσει αρκετά χρόνια στη φυλακή για εκβιασμούς, ξυλοδαρμούς, ληστείες, οπλοκατοχή κ.λπ. Πάντως, ο μπράβος δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει τον επιχειρηματία -ο οποίος δεν πίστευε στα αφτιά του- πως με μεγάλη ευχαρίστηση θα πήγαινε στον εισαγγελέα για να καταδώσει τον εντολέα του. Ο επιχειρηματίας τότε ρώτησε: «Μέχρι ποιου σημείου είχες εντολή να φτάσεις;». Και ο μπράβος απάντησε ψυχρά: «Οσο χρειαζόταν». Και για να διαλύσει οποιαδήποτε αμφιβολία ότι είχε αναλάβει να εκτελέσει συμβόλαιο εκβιασμού, ο μπράβος έστειλε στον επιχειρηματία έναν φάκελο, ξέχειλο από έγγραφα με οικονομικά στοιχεία, αλλά και τηλέφωνα, διευθύνσεις, φωτογραφίες του ίδιου και μελών της οικογενείας του, σαν στόχους.

Η δε εξωχώρια εταιρεία, ως στελέχη της οποίας αναφέρονταν οι δύο μπράβοι, είχε στο ενεργητικό της την έκδοση 12.500 πλαστών ασφαλιστηρίων, στο πλαίσιο μιας απάτης άνω των 4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το πιο σημαντικό από τα έγγραφα που περιείχε ο φάκελος τον οποίο απέστειλε ο μπράβος στο θύμα του, ήταν βεβαίως το συμβόλαιο. Η απόδειξη ότι το έγκλημα στην Ελλάδα λειτουργεί με πρακτικές χαρακτηριστικές της ημέρας, όχι πια της νύχτας.

Ο δικηγόρος, Στάθης Μητσοκάλης, που έχει ασχοληθεί με την υπόθεση αναφέρει στο Πρωτό Θέμα:

«Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών με πληρωμένα “συμβόλαια” μοιάζει με έναν άνθρωπο που έχει πάρει μια πέτρα και την πετάει στο κεφάλι ενός άλλου.. κάθαρση δεν επέρχεται με το να βρούμε την “πέτρα” αλλά ποιος τη χρησιμοποιεί για να κερδίσει. Πρόκειται συνήθως για αεριτζήδες επιχειρηματίες, που αγοράζουν άκοπα το σεβασμό της κοινωνίας, με μαύρο χρήμα ή χρήματα από το Δημόσιο τα οποία όμως δεν βλέπει η εφορία, με διασυνδέσεις με θεσμικούς παράγοντες τους οποίους συχνά με τη σειρά τους ενισχύουν οικονομικά, τρώνε μαζί και φωτογραφίζουν τις υψηλές δημόσιες σχέσεις τους».


Φρίξος Δρακοντίδης, Βασίλης Τσακίρογλου

Πηγή : protothema.gr



7 στους 10 Έλληνες υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού


 

Το 74% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ενώ ένα 62% δηλώνει την πρόθεσή του να εμβολιαστεί έναντι της Covid-19, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας, που διενεργήθηκε τον Οκτώβριο του 2020.

H έρευνα έγινε σε τυχαίο και αντιπροσωπευτικό δείγμα 855 ενηλίκων άνω των 18 ετών από όλη την επικράτεια και δημοσιεύθηκε την 1η Ιουνίου στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Evaluation in Clinical Practice».

Ο επιστημονικά υπεύθυνος της μελέτης Καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκος Σουλιώτης, μιλώντας στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ανέφερε ότι υψηλότερα ποσοστά πρόθεσης εμβολιασμού έναντι της Covid-19 καταγράφονται σε όσους δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τις συστάσεις και τις οδηγίες των επίσημων υγειονομικών αρχών, σχετικά με ζητήματα υγειονομικής περίθαλψης, και ότι η εμπιστοσύνη τους στο κράτος και τους θεσμούς του λόγω του τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία, αυξήθηκε.

Εντούτοις, τα ποσοστά αυτά, όπως επισημαίνει ο καθηγητής, είναι μειωμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά έρευνας που διενεργήθηκε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, όπου καταγράφηκε 40% αύξηση της εμπιστοσύνης στο κράτος και τους θεσμούς του, λόγω της διαχείρισης της πανδημίας.

«Βλέπουμε ένα μείγμα χαρακτηριστικών όπως είναι η εμπιστοσύνη στο Κράτος, στις συστάσεις των Οργανισμών, (της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, του ΕΟΔΥ, της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου) και της πρόθεσης εμβολιασμού».